返回列表 發帖
不該真係好好loop...
呢個組合真係冇可能唔hit...
相信好快成為歌唱比賽大熱合唱歌

五月天近期兩首歌都正到暈

Penny 似係女歌手大熱

其實近年金曲獎女歌手咁鍾意用「歌聲最為感動」為由揀得獎者
(例如2004 2007 2011 2013 2015)
我覺得楊 ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-6 09:57

如果真係用歌聲感動去選歌后
咁幾時到梁靜茹同A Lin

其實佢地都冇乜可能
又唔係主力唱作 又唔係有乜超級特別
前者太commercial 後者總係俾人一種se ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-7 14:52

可能真係要好似上年彭佳慧咁先有機 ...
啫係唱腔上有好大轉變同睇評審取向
記得上年金曲獎有提過彭佳慧拎歌后係因為一改以往鐵肺唱法
用溫柔嗓音打動人
梁靜茹本身依經係行緊呢條路線 況且佢好似高峰期已過 感覺機會真係唔大
A Lin 就真係要嘗試下放低天生歌姬既框架 大家都知佢唱得 但唔夠特別
唉 但當年寂寞不痛真係差幾票就贏到

A-Lin近年俾我感覺係為改而改,刻意唔唱大路情歌
罪惡感隻碟就係例子,的確證明到佢carry到好多曲風,但 ...
fifty1205 發表於 2017-5-8 00:01

係 ...
佢唱情歌係好入心入肺
但一玩其他嘢就現型
唱既功力佢好好 但入面冇靈魂
所以罪惡感最好loop 都係大路個三首 (罪惡感,難得孤寂同拿走了什麼)

A-Lin的音樂新章節 首挑大樑擔任製作人
攜手金曲製作人荒井十一
全新風格起跑單曲「一直走」 隆重登場

好 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 17:27

A Lin 呢首幾好 好上腦
睇得出佢好想求變

A-Lin唱EDM
首歌係有驚喜既 幾正
bagfgfcde 發表於 2017-7-1 12:08

唔知9 月隻碟咩風格

一直走演唱會live 應該會幾好un !
呢首係幾好 vocal 都好得
A Lin 會唔會整返首好似一想到你呀類型既歌
感覺佢唱呢類好正!

A Lin 又出左新歌
繼續唔走情歌路線

歌名叫 未單身 第一次聽感覺麻麻
lca6 發表於 2017-8-16 20:12

我反而幾鐘意未單身
呢首應該襟聽
你點的歌救了我又係好好un

其實聽左啲出左既歌
覺得今隻碟都係陪跑味濃
bagfgfcde 發表於 2017-9-13 22:56

我覺得有d 機喎
未單身好好loop
mv 又拍得正
睇歌名 曲風應該同之前個d 好大分別

啲作品聽落幾feel good 但係拆開黎睇曲詞編又冇一方面特別突出 (作曲填詞編曲人)
又唔hit又唔係好高質( ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-13 23:10

祝佢好運啦
我估佢出年唔只入一項女歌手咁少掛

A Lin 新碟kkbox 有得聽
聽左全碟一次 感覺係 ... 出年拎歌后唔係冇機

未聽
有冇邊首推介下
bagfgfcde 發表於 2017-9-20 11:22

其實真係成隻都好聽
光之海,最佳男主角同無人知曉的我都係典型A Lin 唱就好聽既歌
A Lin 唔知係咪轉左快歌唱腔,首首快歌都好順耳好聽。(好,不好,太太太耐斯,#愛 同不要不要的都正)
個人覺得好罪惡感好多,今次隻碟真係睇到A Lin 唔唱情歌一樣咁正

A-Lin隻碟有好多唔差既歌 但好突出既歌(食糊歌)就好似冇
係有改變 亦都好過上隻碟 但依然有進步空間
不過堆 ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-23 14:04

最佳男主角如果再k d
可以係一首big hit

lmml4 發表於 2017-9-28 16:32

呢首不得了

內地對佢呢隻碟既comment 好極端
唔知係咪嫌佢唔唱給我一個理由忘記呢類情歌

係就快手 趁對手弱又拎多年歌后
-Prince- 發表於 2017-10-10 13:50

既然對手唔係特別勁
不如今年補償俾歷屆遺珠啦

最佳男主角MV已出

其實點解唔推下啲快歌
太太太耐斯都好唔錯呀
bagfgfcde 發表於 2017-11-10 21:20

MV 好睇
成首歌upgrade 左

第二主打
Wonders 發表於 2017-12-5 20:32

呢首正嘢!
有d 如果你也聽說既感覺

第 13 屆 KKBOX 風雲榜 重量級風雲大使公開!

張惠妹發行《偷故事的人》後首場大型公開演出!
林俊傑準備 ...
阻住 發表於 2017-12-29 13:06

冇A Lin 份?

如果要評審夾硬俾A Lin 我寧願等佢一次實至名歸拎 ...
不過佢都真係要解決演唱能力大於專輯質素既問題

孫燕姿
張惠妹
徐佳瑩
陳珊妮
A-Lin
王詩安
彭佳慧

邊個有機 D
timgoi 發表於 2018-1-8 11:07

頭五個入應該冇問題
拎我都估係孫燕姿 or 徐佳瑩
A Lin 應該準備平梁靜茹記錄 ....入圍最多次但無一獲獎

話說之前聽左一次彭佳慧上年隻碟
覺得都幾順耳 好過大齡女子 但就冇大齡女子呢種hit歌
佢一向唱得 今次都唔 ...
bagfgfcde 發表於 2018-4-27 08:56

感覺上彭佳慧大齡女子依經係佢頂峰
好難再超越 ...

Kkbox 有A Lin 新單曲《最好的朋友在身邊》。

2018.10.10 Hit FM 首播 :A-Lin「有一種悲傷」
睇嚟《A-Lin同名專輯》上屆連圍都入唔到,令到佢要走返虐心情歌路線。

今年有機會會出/出咗既女歌手
(蔡依林)
(蔡健雅)
莫文蔚
(林憶蓮)
(艾怡良)
(陳綺貞)
(楊乃文)
(蘇運瑩)
孫 ...
bagfgfcde 發表於 2018-11-2 11:50

女歌手呢個陣容 ...
美祖一d 都唔樂觀
btw 仲有G.E.M ?

一直以來 情緒都被標籤成醜陋的 ,但,那是真的嗎?
這次,我要掀開的是 藏在完美表面背後所有的醜陋。
窺 ...
阻住 發表於 2018-11-27 12:32

好期待Jolin 新碟!!
上次《Play 我呸》依經咁高峰,唔知今次d 舞曲點。

Jolin 隻《UglyBeauty》貌似好正

都唔知係咪美祖唔好彩
終於有隻似樣d 既國語專輯
點知就撞正Jolin、Karen、Tanya 呢d 鐵膽
一陣林憶蓮可能又嚟張蓋亞級數,又有G.E.M,艾怡良,蘇運瑩呢d 新一代。
梁靜茹如果出得切希望唔好再做陪跑
如果出年有埋amei、彭佳慧、A Lin 呢d 真係唔知點選擇

出年有Elva Hebe 楊丞琳 Fish A-Lin 張韶涵 幾精彩
Btw 王心凌隻新碟台灣個邊大獲好評,唔知會 ...
fifty1205 發表於 2018-12-10 23:56

首《大眠》好正!

蓮母都係digital大碟 蝦餃老母's impact
nicknicknick 發表於 2018-12-17 20:49

唔出實體係咪就玩唔到金曲獎?

其實之前都會咁諗
《Play我呸》真係太頂峰,對比下《怪美的》 好似唔算太impressive

林憶蓮剩係首沙文都夠佢拎多次歌后 ...
出年真係勁恐怖 ... 會唔會首次雙歌后

三位歌后隻碟我都覺得唔係佢地最好 + 少少失望
點算
bagfgfcde 發表於 2018-12-21 13:19

邊三位先

大鑊 ...
再認真loop 怪美的
好很正

艾怡良最佳,專輯依然圍繞自己既情緒同諗法詮釋,比上一張成熟。forever young既旋律真係好,不落俗套。
林 ...
Gary 發表於 2018-12-25 15:26

其實Jolin 同林憶蓮對上一張碟都係頂峰 ...
今次真係難超越

好彩美祖仲未出過一張頂峰既國語專輯
可以慢慢同你玩
Wing1211 發表於 2018-12-26 09:40

可能今年依經係最頂峰

Jolin個隻幾好喎, 不過要啲時間消化
唔似前幾隻咁, 好多歌一聽就知紅硬, 今次冇咁pop
好似怪美的loop耐左都 ...
721AXA 發表於 2018-12-26 12:10

Jolin 隻碟今次真係冇個d 一聽就知big hit 既歌
上次《第三人稱》個d 一聽就知紅得起
今次怪美的走d 暗黑詭異風格 《紅衣女孩》某d 位都幾恐怖
不過真心要讚 Jolin 駕馭舞曲能力真係全華語樂壇數一數二好

好多自嘲
阻住 發表於 2018-12-26 16:17

蔡依林d mv 真係次次都好好睇。

原來hitfm年度百首單曲已經開始投票

美祖有亞亞亞同長大,係中文第五頁 ...
阻住 發表於 2019-1-4 12:22

竟然冇《有一種悲傷〉

ugly beauty 聽上癮
力推你也有今天、甜秘密、消極掰
just11256 發表於 2019-1-12 04:00

真係好正
聽左一排 其實Ugly Beauty 既Jolin 比之前風格仲統一
分分鍾出年Jolin 二封歌后tim

A-Lin 新單曲《雨後彩虹》出左,初步聽感覺好似上隻碟《一直走》個種feel。
今年有《有一種悲傷》hit 起左,會唔會令佢隻新碟加返多情歌呢

Jolin 兩次都遇上憶蓮
play坯vs 蓋亞
Ugly beauty vs 0
timgoi 發表於 2019-1-20 22:29

舞孃封后個年都係
先後幾次都撞正林憶蓮

HitFm聯播網專業DJ群以獨到的聽覺敏銳度,從2018年發行逾百張的華語專輯中,嚴選出「2018HitFm年度十大專輯 ...
bagfgfcde 發表於 2019-2-19 20:29

痴線 ...
會唔會歷年女人最強勢既一屆
歌后真係是但一個都得 ...

睇完覺得成個MV最震撼反而係美呸同王柏傑段床上戲
阻住 發表於 2019-4-2 14:16

Jolin d mv 真係全華語樂壇最正 ...
佢係咪想挑戰今年所有mv 都入圍曬金曲獎

梁翠萍新碟都幾悶,不過感染性依然咁強,唔知明年金曲獎小年會唔會撿漏入圍。 ...
風見志郎 發表於 2019-5-17 08:22

出年應該會有A-Lin

佢做監製都係一味求變,但係個造型已經出事,睇返好似街市D阿嬸。
其實佢真係好care金曲獎遺珠呢件事, ...
風見志郎 發表於 2019-5-22 08:50

佢應該都係做第個彭佳慧架啦
出年睇下有冇機

正到喊
lmml4 發表於 2019-5-30 18:25

d 歌詞勁正
梁靜茹真係企定定唱情歌依經夠曬有突