返回列表 發帖
主題橫跨了從18歲到78歲都會有共鳴的青春和叛逆故事

即係冇主題
bagfgfcde 發表於 2017-11-13 22:59
目測係李榮浩嘅硬戳 要flop無難度

孫燕姿 風衣 Official Music Video
https://www.youtube.com/watch?v=cfOsmenwU6w
呢首pop好多 MV好鬼靚 仲有鮑姐

原來美浩隻新碟禮拜五就出
台灣果邊今日派咗戒菸

打破華語樂壇主打歌舊規則
打造數位時代音樂人 ...
阻住 發表於 2017-11-13 22:53

主題橫跨了從18歲到78歲都會有共鳴的青春和叛逆故事

即係冇主題

原來美浩隻新碟禮拜五就出
台灣果邊今日派咗戒菸

打破華語樂壇主打歌舊規則
打造數位時代音樂人新模式
全亞洲突破十億的點播次數

嗯...意想不到的創作能量
嗯...不以為然的思考顛覆
嗯... 只有李榮浩 能超越李榮浩

十億全亞洲的點播流量
從有理想的青年唱到嗯嗯嗯的少年
唱作大神封號不脛而走
2017可以說是李榮浩非常忙碌又充實的一年,距離上一張專輯[有理想]推出雖然有一年多的時間,但去年5月於北京展開的
「有理想世界巡迴演唱會」持續飛越超過全球40個城市,並在今年成功征服香港紅磡體育館和台北小巨蛋,這二大深具華語
音樂指標性意義的舞台;他首次客串的賣座電影[乘風破浪]就入圍了上海國際電影節亞洲新人獎最佳男演員獎;橫跨唱片和
影視界成績亮眼!而對他來說每一年最重要的音樂作品,在今年5月他和華納唱片宣布了一項過去華語歌壇少見的創舉[浩計
畫],從5月份開始,每個月都推出一首全新主打歌曲,雖然近年推出數位單曲形式的歌手不在少數,但是採用如此完整概念
來介紹自己新專輯並長達半年以上的唱片,李榮浩絕對可說是華語第一人!而且過去傳統唱片打歌的模式,都是新專輯錄製
完成之後再來選出前幾首最具商業價值的主打歌推廣,但這一次的[月月都是主打歌],不但考驗了創作歌手的音樂質量問題
,也挑戰了唱片公司對數位時代的企宣手法,但是從目前的成績看起來,這一個史無前例的[浩計畫],更讓李榮浩在今年創
下突破亞洲十億點擊率的驚人成績,怪不得讓傳媒開始用[唱作大神]來形容李榮浩近年讓人讚嘆的創作力和演出魅力!
向來都是一個人自己完成整張專輯音樂製作的李榮浩,常常一首歌從詞曲、編曲、製作、樂器、混音都獨自完成,上一張專
輯[有理想],寫的是自己當下的心情,是他對自己30歲的生活狀態和觀察身邊人事物的有感而發,但這一張[嗯]專輯中有好
幾首歌曲,都是寫下對過去年少時期的記憶還有對青春的回顧,如果要說和上一張專輯最不一樣的地方在哪?應該就是年代
二個字吧!像是第一首單曲[嗯],就是描寫18 歲時的叛逆,叛逆是一個奢侈品,當你年輕擁有它的時候並不明白它的可貴
,當你越來越成熟,到了28歲,甚至38歲才發現想要叛逆也已經回不去了;[我看著你的時候] 寫的是學生時期那種初戀的
心動;[歌謠]寫出的是年少離家闖蕩,離鄉背井想家的心情;[少年]像是寫給年輕的自己,鼓勵少年要有一種初生之犢不畏
虎的勇氣!雖然新專輯前三首單曲[嗯],[就這樣]和[裙姊]在剛推出的時候,因為曲風不同以往,也曾造成公司有些疑慮和
部分網友提出聽不習慣的反饋,可以說反應有些二極化,但是李榮浩卻對自己的創作非常有信心,他也知道如果自己一直寫
像過去風格的暢銷曲,可能歌曲更容易紅,但是對他來說寫歌是一種心情,他不會用考慮這首歌會不會走紅的輯去寫歌,創
作就應該是隨心所欲的事,是一件單純的美好!

新專輯[嗯]出十首人生百態 從18歲到78歲都會懂的心情
網羅亞洲一線視覺團隊 打造不同以往的新形象

李榮浩最新專輯[嗯],每一首歌都可以說是一種[嗯]的態度和情緒:第一首主打[嗯],是年少輕狂不羈的[嗯];第二主打[就這
樣],是面對失去靈魂死去的愛情,一種無可奈何的[嗯];第三主打[裙姊],則是對一代京劇大師,發出敬佩讚嘆的[嗯];第
四主打[歌謠],則是一個人離鄉背井想念家鄉時自我勉勵的[嗯];第五主打[我看著你的時候]是一種情竇初開,對暗戀對象
青澀的[嗯];第六波主打[祝你幸福],是一種放下過去給予舊愛祝福,一種釋懷的[嗯];第七首《王者榮耀》后羿英雄主打
歌[后羿],則是像熱衷於手遊的玩家們,發出勝利的[嗯];連續七首不同風格的多元化創作,李榮浩的創作能量在網路上得
到粉絲熱烈的迴響和討論,「嗯,這不像過去的李榮浩啊?」「嗯,李榮浩也會寫電音喔?」「李榮浩的中西合併一開始聽
不習慣,但怎麼越聽越上癮?」看見網路上發出各種質疑的“嗯”,稱讚的“嗯”,不以為然的“嗯”,正評和負評的“嗯”,李榮浩
都欣然接受的一直點頭說“嗯”,因為對一位創作歌手來說,這一次的[浩計畫]是第一次可以讓歌迷透過每一個月發一首歌曲,
讓他們在專輯發行前就有時間聽見每一首歌,甚至都有MV讓他們看見自己寫歌的畫面和故事,沒有所謂的商業考量打哪一首
歌,因為每一首對他來說都是主打歌,而新專輯的十首歌曲,主題橫跨了從18歲到78歲都會有共鳴的青春和叛逆故事,這張
[嗯]可以說是他到目前為止最滿意的打歌方式!

最新實體專輯正式封面,則是由近年在台灣最受歡迎的雜誌時尚界攝影師江民仕掌鏡,攝影師針對專輯主題[嗯]以及最新主打
歌[戒菸],和企劃人員討論了二組他眼中的李榮浩,穿上2017最新秋冬新裝的李榮浩,身上一件反穿設計的黑襯衫和灰色毛褲
,口中吐出一縷縷的煙霧,呈現一種法式的優雅和格調,個性又略帶憂鬱的眼神似乎就是[戒菸]歌詞當中,那位對於舊愛有難
言之隱的多情上癮者,同時又表現出一股[嗯,我就是這樣]的自信態度!另外一組視覺感強烈的特寫照片,可以看到被透明塑
膠袋套在頭上的他,企圖表現出一種快被煙霧窒息的無奈感覺,是攝影師嘗試用不同的手法來表現想戒卻又戒不掉的掙扎矛盾
,而這一次拍照,李榮浩也刻意選擇過去沒有嘗試過的超寬毛褲,以及由皮飾和毛線多層次設計的針織衫,即使只是一個眼神
和一個動作,都盡顯出他這一年來更加釋放自己的情緒和自信帥氣!既然有了新組合的攝影和造型,在平面設計主視覺部分,
也邀來今年負責金曲獎整體形象視覺的創意指導顏伯駿來為新專輯操刀,就如同李榮浩自己形容新歌的名字「嗯,這些都是我
很想合作的人」,“嗯“就是他自己平常不管是回答別人或是回覆訊息,都很常用的口頭禪和打字,因為”嗯”這個字分開來看是
[口因心],他自己也是一個口裡說的就是心裡想的那種人,不是那種口是心非的人,會寫這首歌也是一種有自我態度的表現!

<專輯歌曲介紹>

1. 嗯
復古慢搖滾搭配青春期的叛逆精神,喚醒所有18歲的年少輕狂!
叛逆的發出一聲不以為然的[嗯]…

2. 就這樣
失去靈魂的愛情就像死去卻美麗的標本,李榮浩首度嘗試吶喊式唱腔
無奈地發出一聲無能為力的[嗯]…

3. 裙姊
當西方的嘻哈遇見東方的民樂,用中西混搭的衝突感和京劇大師致意
敬佩的發出一聲鼓掌叫好的[嗯]…

4. 歌謠
用離家時的火車聲和童年時記憶中的歌謠,抒發離鄉背井的溫暖鄉愁
堅強的發出一聲自我鼓勵的[嗯]…

5. 我看著你的時候
簡單雋永的旋律,搭配兩小無猜的純愛宣言,回到最初的心動
害羞的發出一聲臉紅心跳的[嗯]…

6. 祝你幸福
美式節奏藍調的抒情R&B,唱出時光難倒回的遺憾回憶
釋懷的發出一聲祝你幸福的[嗯]…

7. 后羿 (《王者榮耀》后羿英雄主打歌)
西方電子音樂混搭融合東方民樂等多重音樂元素
專注地發出一聲勝者為王的[嗯]…

8. 戒菸
標準的李氏流行情歌,隱喻想戒卻戒不掉,現代都會人的感情觀
孤獨的發出一聲難言之癮的[嗯]…

9. 少年
Acapella的輕唱開場,漸漸進入鄉村搖滾的年少情懷
問候的發出一聲好久不見的[嗯]…

10. 不說 (電影《從你的全世界路過》路過版主題曲)
在清亮的吉他伴奏中拉開序幕,黃偉文作詞,唱出心如刀割的都會情歌
輕輕地發出一聲無聲勝有聲的[嗯]…

許茹芸轉會Sony Music首波主打MV

MV 好睇
成首歌upgrade 左
victor1991415 發表於 2017-11-10 22:02

覺得A-Lin呢隻碟幾襟聽
唔似佢以前啲歌咁聽幾次就厭
到而家會間唔中㩒翻其中幾首出黎聽

希望佢下屆會有所斬獲 不過孫燕姿隻碟都唔錯

話說閻奕格係咪計金曲獎新人
雖然華研歌手連入圍都難

最佳男主角MV已出

其實點解唔推下啲快歌
太太太耐斯都好唔錯呀
bagfgfcde 發表於 2017-11-10 21:20

MV 好睇
成首歌upgrade 左

最佳男主角MV已出

其實點解唔推下啲快歌
太太太耐斯都好唔錯呀

原來桑布伊聽晚會去銅鑼灣誠品表演
想去見識下

初步聽孫燕姿隻新碟既感覺係
比上次隻碟放左好多 最POP同easy-listening既係最後一track極美 仲有天天年年
中後段有漂浮群島至充氧期連續三首型格快歌 (電子音樂 / 搖滾)

隻碟都幾刻意行偏鋒路線 孫燕姿既演繹同本身佢把聲都幾適合呢隻碟既歌
啲慢歌例如風衣 我很愉快 都聽得出同以前唔一樣
但我覺得隻碟部分歌既旋律弱化得太緊要 聽完對首歌既細節冇乜印象
可能要聽多幾次先得

暫時覺得隻碟唔錯

跳舞的梵谷全碟試聽 (每首30s)
https://pan.baidu.com/s/1dFrl77j

曲單
1. 風衣
2. 我很愉快
3. 跳舞的梵谷 (試聽無呢首)
4. 天越亮, 夜越黑
5. 天天年年
6. 漂浮群島
7. 超人類
8. 充氧期
9. 平日快樂
10. 極美

希望馬雲肯俾一億人仔商台叫佢地谷首歌做至尊

Wow 雞蛋蒸肉餅拎獎!
好痴線呀
bagfgfcde 發表於 2017-10-28 20:27

佢地隻碟其實相當唔錯
尋日出左新歌了
Happy and Blessed.

小宇冇獎 傷心 (雖然預左)
不過好大歡呼聲

既然失落金音獎
不如金曲獎拎翻個大獎補飛

Wow 雞蛋蒸肉餅拎獎!
好痴線呀

Live

金音創作獎(英語:Golden Indie Music Awards,GIMA),簡稱金音獎,是台灣繼金曲獎之後的另一項特殊性質的音樂獎項。除了設置單曲獎項外(亦接收數位發表的音樂作品),同時權衡國內音樂生態,創設出搖滾、民謠、電音、爵士、嘻哈及風格類型等六種不同樂風之獎項。

聽日係啦 有冇人會睇
睇返提名 其實都好多高質既入圍者 eg 四分衛 Easy Shen 郭頂 盧凱彤 小宇 滅火器 ...
都幾期待

The Great Yoga 澳門站
2017年12月2日 8pm
威尼斯人金光綜藝館

有無會員會去?

MV+100000 fun
nicknicknick 發表於 2017-10-23 17:45

靚 估唔到佢做導演都咁好 好有art sense

燕姿11月9號出新碟《孫燕姿No.13作品: 跳舞的梵谷》
首波主打跳舞的梵谷聽日出街 ...
阻住 發表於 2017-10-19 16:33

支持燕g
Happy and Blessed.

原子邦妮隻碟就黎搞掂
希望有首歌會有翻神曲被你遺忘的森林既水準啦

上次有入圍最佳單曲製作人

其實數數下唔係咁缺人, A-Lin, 公主, 呀妹, 拉拉都話錄好九首估年底出到
BTW, ...
阻住 發表於 2017-10-19 18:34

但陳珊妮已經連續三隻冇入圍到金曲獎女歌手... (ILYJ 如同 低調人生)
對上一次入圍係封后作如果有一件事是重要的

蔡健雅都係去溝仔算啦
CD版chok把低能聲感謝歌迷係咪想笑班fans
其實之後再聽接受到 不過就算聽呢個live都係覺得首歌普 ...
nicholashin 發表於 2017-10-19 18:39

連偶像派都可以live>CD
所以隻碟vocal出事監製好大責任
雖然本身佢唱功就已經一般

呢個版本完勝 ^^
bagfgfcde 發表於 2017-10-19 18:27
CD版chok把低能聲感謝歌迷係咪想笑班fans
其實之後再聽接受到 不過就算聽呢個live都係覺得首歌普通

幾期待
印象中佢上隻碟係白果0入圍
睇下今年暫時對手咁少既情況下會唔會成功突圍而出 ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-19 16:39

上次有入圍最佳單曲製作人

其實數數下唔係咁缺人, A-Lin, 公主, 呀妹, 拉拉都話錄好九首估年底出到
BTW, 雅姐今日係台北安可場press con話開完演唱會就要去法國學整麵包, 睇嚟佢今年唔出既話起碼等到下年年中...

頭四首幾好 最好係《櫻花粉的浪漫》、《第二次表白》   
《楓紅》喺極難聽嘅《I Love Us》反襯下 ...
nicholashin 發表於 2017-10-19 18:19

呢個版本完勝 ^^

全力支持大陸女歌手葛.... 呀唔係 係二珂首張個人專輯《帶著音樂去旅行》  

排個排名先
1. 楓紅  ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-11 09:53
頭四首幾好 最好係《櫻花粉的浪漫》、《第二次表白》   
《楓紅》喺極難聽嘅《I Love Us》反襯下算唔錯 副歌嘅電音幾扣分
《飄》歌本身高質 但曲風唔啱二珂 理所當然地handle唔到
後段其他歌都幾filler

如果監製唔好首首歌都要二珂唱到咁乖咁死會好唔少

首波主打跳舞的梵谷聽日出街 ...
阻住 發表於 2017-10-19 16:33

幾期待
印象中佢上隻碟係白果0入圍
睇下今年暫時對手咁少既情況下會唔會成功突圍而出

首波主打跳舞的梵谷聽日出街

唔知係咪呀妹新碟既歌

不如話總括而言 就係全碟都好聽
jasonng 發表於 2017-10-11 16:36

歌曲製作=中中至中上水平

全力支持大陸女歌手葛.... 呀唔係 係二珂首張個人專輯《帶著音樂去旅行》  

排個排名先
1. 楓紅  ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-11 09:53

不如話總括而言 就係全碟都好聽

係就快手 趁對手弱又拎多年歌后
-Prince- 發表於 2017-10-10 13:50

既然對手唔係特別勁
不如今年補償俾歷屆遺珠啦

排個排名先
1. 楓紅 (食正2 all最刹食既音域、R&B好啱佢)
2. 第二次表白 (加上def tech既合作令首歌好豐富、首歌好有歐美feel )
============================
3. 櫻花粉的浪漫 (其實佢啱唱呢啲輕快R&B、啲鐘聲令到首歌好青春)
4. 三角題 (戴佩妮作冇乜可能難聽啦,個intro既電結他 & 鋼琴 算係首歌最大既亮點)
5. 放心 (好心痛...... 首歌個旋律係全碟最佳、啲電音亦算係點綴左首歌令首歌更加sweet同易入耳,呢種ROCK STYLE其實好啱二珂,佢唱呢首LIVE其實幾好,但唔知點解個監製要佢CD VERSION把聲扮低B WTF)
6. I Love Us (編曲好簡約、主要係結他,好彩佢總算食得住首歌)
7. 棉被 (幾K,但個旋律都算係普通,其實幾啱佢唱因為唔會好有難度同時個編曲又可以遮住佢演繹既瑕疵)
8. 飄 (弦樂救起左首歌少少)
9. 帶著音樂去旅行 (佢唔好同wawa合作啦,wawa啲歌太天馬行空但佢唱得太乖,其實個編曲唔差但唱得太差)
10. 但是我們分手了 (慢歌...... 冇乜亮點)

總括而言 好有機會拎到我個榜既新人獎

JJ新歌MV

都錄得九九十十應該今年出啦
呀妹又無話唔玩頒奬禮
阻住 發表於 2017-10-9 21:35

係就快手 趁對手弱又拎多年歌后

專輯12月出?
bagfgfcde 發表於 2017-10-9 19:03

都錄得九九十十應該今年出啦
呀妹又無話唔玩頒奬禮

阿妹演唱會幾乎每周末開唱,不影響她新專輯進度,她經紀人陳鎮川8日透露,專輯中情歌
比例佔一半以上,「幾 ...
阻住 發表於 2017-10-9 18:59

專輯12月出?

阿妹演唱會幾乎每周末開唱,不影響她新專輯進度,她經紀人陳鎮川8日透露,專輯中情歌
比例佔一半以上,「幾乎沒有真的快歌」,並表示阿妹的新歌最快11月底曝光。

高雄烏托邦果時爆咗其中一首係JJ作曲

可能到下年大家先發覺小宇係好野
CunninG 發表於 2017-10-8 21:50

希望佢真係有男歌手提名啦
最好加多一兩個曲編製作人提名

BTW 金音獎10月28號頒
期待小宇角逐既兩個獎都落選

開始替金曲獎評審擔心
到底下年啲提名夠唔夠數

雖然每年去到最後都會有啲冇CM人識既好野獲得提名 ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-8 21:38

可能到下年大家先發覺小宇係好野

開始替金曲獎評審擔心
到底下年啲提名夠唔夠數

雖然每年去到最後都會有啲冇CM人識既好野獲得提名

Agree
7-10 睇黎要聽耐啲先得
dongbb2332 發表於 2017-10-7 00:21

10真係不了
雖然好過上隻碟果首乜乜蛋

TRACK 2 3 4 6 同 11 都高質
暫時覺得其他都幾普通

不過今隻碟概念終於清晰翻 係好事 ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-6 23:28

Agree
7-10 睇黎要聽耐啲先得
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

大家聽左陳珊妮新碟未
dongbb2332 發表於 2017-10-5 13:19

TRACK 2 3 4 6 同 11 都高質
暫時覺得其他都幾普通

不過今隻碟概念終於清晰翻 係好事

梁靜茹預計明年出「輯」 想生女兒與兒子作伴

記者吳雨婕/台北報導

「情歌天后」梁靜茹今(13)日出席知名國際護膚品牌的上市記者會,身穿一襲透膚的白色氣質洋裝登場,讓許多人驚豔,在現場她大方傳授保養秘訣,而外界最關心的專輯什麼時候問世,她則表示預計將在明年上半年發行。

許久沒有發專輯的梁靜茹,讓歌迷都非常期待接下來會有好消息,她坦言,「現在有幾首歌,一首已經編輯好了,另外一首由某『才子』所寫。」賣了一個大關子,勾的人心癢癢,對於「才子」編輯的曲目更加好奇,至於曲風,梁靜茹笑說:「會是你們喜歡的啦!」並解釋,風格是她一貫最拿手的「保守型」,也就是抒情的情歌。而專輯預計將在明年上半年發表,她進一步提到,如果上述兩首歌曲錄音完成的話,將以單曲的方式先播出。

梁靜茹已經有一個3歲兒子,被問到會不會想要再生一個女兒與兒子作伴?她開心地答道:「好啊~」因為看到好友賈永婕與女兒的相處,讓她萌發有女兒也不錯的想法。那接下來會有什麼「具體」行動,她則回應,「還是要等老天爺吧!」

出處:2017/09/13 nownews

作為音樂最前線 當然聽左
dongbb2332 發表於 2017-10-5 15:25

想講頭兩首主打都幾普通
第三第四波主打比較似樣

你聽左 ???
bagfgfcde 發表於 2017-10-5 15:19

作為音樂最前線 當然聽左
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

大家聽左陳珊妮新碟未
dongbb2332 發表於 2017-10-5 13:19

你聽左 ???

大家聽左陳珊妮新碟未