返回列表 發帖
我都覺得後製搞到成件事好模糊,Beatles嗰度我理解做佢哋想學嗰種pop中有實驗嘅精神,可以接受呢種諗法 ...
bagfgfcde 發表於 2021-10-15 09:52

我有寫豆瓣呀, 我都幾肯定佢地有睇到(因為我唔小心聽到我就奇怪偷跑屌佢地mastering做得屎, 結果後尾再上架個版本就改左細聲左少少). 覺得太空人同依隻碟最大既問題係: 好似係學生交功課咁, 砌一大堆理論, 務求睇落好專業, 但一聽就唔知佢地做乜野. 而且回應返beatles個種實驗精神, 其實早就fuse左入去成個音樂圈度, 即係好似香港夾band既人話參考beyond, 好多人第一反應就係不思進取. 其實參考beatles都係. 個製作人講左咁多咁好既inspirations, 結果用一個"阿媽係女人"式既野做inspiration而且又無深入了解, 咪出哂事囉.

P.S. sgt peppers不嬲大家都係讚係混音同製作上面有突破, 不嬲唔是音樂性取勝

回復 1398# mikan

可唔可以再講詳細啲mastering點做得唔好?尤其係邊一首/幾首歌?唔係好識聽呢啲  

回復 1400# bagfgfcde

居然話Beatles overrated!馬世芳見到應該會寫一本書嚟反駁你 hahaha Btw 我覺得 Brien John嘅comment都講得幾好「當音樂人要靠文字去辯論音樂何以好聽時,他就已經輸一半了......」

艾怡良首〈貪〉,旋律上比佢之前嘅sentimental ballad更加迂迴曲折,有啲似〈Waterfall〉同〈光榮〉嘅綜合體。聽多幾次都有啲後勁嘅,但反而冇〈我這個人〉咁深刻同直接。

I Mean Us 新碟幾正

回復  mikan

可唔可以再講詳細啲mastering點做得唔好?尤其係邊一首/幾首歌?唔係好識聽呢啲  {:9_49 ...
koko51018 發表於 2021-10-15 17:12

成隻碟都差喎, 你有好少少既設備就會聽到又濛又拆. 不過都唔係依隻碟開始既事啦, 冬爛尾又係濛到嘔, 大編制變左小貓幾隻錄咁真係唔太明佢地做乜 . 不過算啦, 我又唔識拋書包, 唔夠佢地黎既

I Mean Us 新碟幾正
bagfgfcde 發表於 2021-10-15 22:49

覺得未出嘅歌好聽過出咗嘅
EDIT: 隻碟越聽越好聽 好好un
Long's Music Picks Week 49 :(
沉溺 | 塵世美 | 北極熊的遺言

貪 聽聽下好聽咗

但舊情人屬於昨天我知道~~~~

好聽

但舊情人屬於昨天我知道~~~~

好聽
bagfgfcde 發表於 2021-10-20 09:59

你是咪又要改你個rating

你是咪又要改你個rating
mikan 發表於 2021-10-20 18:07

當年失語者啱啱出 我每隔一至三個月不等就排過一次新嘅

睇ig d post, 好似A-Lin 今年都會出新專輯?

《玻璃心》播放5日達800萬點擊 YouTube全球排第14位

首歌無論曲定詞都值高分
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

victor1991415 發表於 2021-10-20 22:12

應該係 但唔太睇好成品,覺得佢最後可能又搞啲唔咸唔淡嘅嘢出黎

應該係  但唔太睇好成品,覺得佢最後可能又搞啲唔咸唔淡嘅嘢出黎  ...
bagfgfcde 發表於 2021-10-22 08:47

呢個都係佢一直未拎到歌后既原因
永遠都係專輯跑唔出

victor1991415 發表於 2021-10-20 22:12

原聲帶2.0希望唔係

原聲帶2.0希望唔係
lmml4 發表於 2021-10-22 14:04

應該唔似
又轉曬pro pic,ig d 相又hide 曬,擺曬陣咁
應該唔會係隻將佢呢一兩年d 影視歌group 埋既碟掛

https://youtu.be/Ckseop0AowE

蘇珮卿新歌〈This Is Trouble〉

2021截至目前有發行大碟的華語女歌手(歡迎補充):

劉柏辛《上線了》
劉若英《各自安好》
彭佳慧《太難唱了》
以莉·高露《尋找你》
魏如萱《Have A Nice Day》
June Pan《25歲的我明天還是要上班》
林凡《再見》
蔡健雅《DEPART》
蘇運瑩《蘇運瑩》
郭采潔《Vol.13-1986數羊》
吳卓源《2622》
王彙筑《FAC:E》
黃小琥《存在》
艾怡良《偏偏我卻都記得》

傳聞今年會有新作品:
大碟:Karencici、吳汶芳、洪佩瑜、楊乃文、薛詒丹、Faye、戴佩妮
單曲或EP:蘇珮卿、徐佳瑩

大家覺得艾怡良隻碟點?

PTT見到艾怡良新碟嘅Top 3單曲喜好調查
粗略統計之後暫時票數係咁

以灰之名 18票
懷疑論 14票
早晚 12票
我多想變成她 10票
偏愛 & 痛感 9票
聰明 & 我這個人 7票
貪 5票
一個禮拜至少有一天是醒著的 4票
先過完今天吧 3票

如果唔計我這個人,我暫時會揀一個禮拜至少有一天是醒著的、偏愛同早晚,唔知大家top3會點揀?

Top 3 for me:
懷疑論
一個禮拜至少有一天是醒著的
早晚

RIP 凡凡

大家覺得艾怡良隻碟點?
bagfgfcde 發表於 2021-10-29 20:11

一個字: 悶
聽返阿裁好過

冇人討論燕姿新歌?佢係咁出單曲係咪冇打算出碟⋯

冇人討論燕姿新歌?佢係咁出單曲係咪冇打算出碟⋯
Serendipity 發表於 2021-11-1 16:56

原本首歌7月尾佢生日出, 結果支那水災無成事. 當初以為會好似其他單曲咁直接push back 2個星期, 結果拖到而家先出

首歌好而家既孫燕姿: 無聊 聽得出佢想試下其他野但又懶得用力去做咁

原本首歌7月尾佢生日出, 結果支那水災無成事. 當初以為會好似其他單曲咁直接push back 2個星期, 結果拖 ...
mikan 發表於 2021-11-2 16:55

感覺燕姿嘗試突破但冇乜方向,可能因為好多類型都唱過晒,但始終最煞食係慢歌。
呢首都ok叫做upbeat少少冇咁悶,但我原本諗佢係咪應該出碟?本身上年要開20周年巡迴。

原本首歌7月尾佢生日出, 結果支那水災無成事. 當初以為會好似其他單曲咁直接push back 2個星期, 結果拖 ...
mikan 發表於 2021-11-2 16:55

上隻碟幾好,我好鍾意,結果差唔多0提名

上隻碟幾好,我好鍾意,結果差唔多0提名
just11256 發表於 2021-11-3 14:53

得兩項單曲入圍
不過上隻碟我其實覺得一般(尤其中後段)
係估唔到連女歌手都落馬

得兩項單曲入圍  
係估唔到連女歌手都落馬 ...
bagfgfcde 發表於 2021-11-3 15:31

100%認同
聽到中間
簡直打晒喊露
「我很愉快」第一次聽好驚艷好入腦
之後就覺得好悶
唯一值得回味嘅係...
居然有原裝96/24
係唯一有衝動再聽嘅動力

新歌唔知會唔會變成最鍾意對號入座嘅愛滋pinky嘅攻擊目標繼而順勢畀芝麻封殺呢

我反而好鐘意上隻碟... 覺得係佢《Stefanie》之後最好嘅碟

是時候係遺珠confirmed 明明真.乜野風格都包哂但又夾主題, 仲要玩埋hidden track, 而首hidden track仲要唔差都無人講

感覺燕姿嘗試突破但冇乜方向,可能因為好多類型都唱過晒,但始終最煞食係慢歌。
呢首都ok叫做upbeat少 ...
Serendipity 發表於 2021-11-3 13:31

其實Radio好聽過依首, 而且依首歌無論旋律定編曲都好軟, 尤其個收尾收到半桶水得黎又無點到即止既感覺好...奇怪

個人感受/評論/whatever it is
艾怡良《偏偏我卻都記得》
1. 以灰之名
副歌好flat,聽落好似只係pre-chorus咁,同埋好重覆,去到後面啲和聲鋪排都救唔翻

2. 聰明 ()
幾鍾意呢首,編曲係黃少雍,難怪

3. 貪
唯一值得讚嘅係轉入第二次副歌嗰個位,弦樂落得幾靚。其他部分都幾...

4. 我多想變成她
intro有啲熟口面,chorus又有啲熟口面,保守咗少少。「你總有發落,她那像家」唔知想點。

5. 懷疑論 ()
旋律寫得好搶耳,但副歌聽聽下有啲似〈聰明〉 編曲都可以嘅

6. 一個禮拜至少有一天是醒著的 ()
其實arrangement幾generic,但無可否認作曲都係好catchy,所以觀感幾好。最後兩把聲疊埋 + 勁多和聲開始混亂,唔知發生乜事。

7. 偏愛
雖然有多兩個人合作,但比想像中平凡 但覺得呢首編排focused翻少少

8. 先過完今天吧
唔知首歌做乜

9. 痛感
首歌本身係正正常常嘅R&B,可以接受,不過李玖哲把聲好正,艾怡良演繹都可以,某啲位仲係略嫌未夠自如

10. 早晚
唔知點解諗起孫燕姿跳舞的梵谷某幾首慢歌 都算OK,但好鍾意又稱唔上

11. 我這個人
好多人都話呢首放收尾好正,但我冇乜特別感受,對呢個曲目鋪排定對首歌都係。覺得有啲似 Tanya 首遺書 lol

整體黎講,覺得隻碟編制比較generic,高度懷疑陳建騏唔太識處理呢種新式R&B(PBR&B?),做嘅聲只係好surface level嘅「新潮」(我的菜都唔太好聽)
另外詞作整體表現同概念表達都差過上隻,但佢作曲(尤其快歌)係真心幾好聽
結合種種因素,我估呢隻應該出年都入到金曲獎唔少提名嘅

順便聽 + 寫埋

個人感受/評論/whatever it is
魏如萱《Have A Nice Day》
1. 奶奶
雖然concept好好,但成件事出到黎真係好悶

2. 賣花的人 ()
旋律好吸引,副歌好似一路唱一路有風吹埋黎咁,一頭長髮飛起哂

3. Have A Nice Day
輕輕鬆鬆冇乜負擔,冇乜技術含量,不過當開心下都OK

4. 沒事不哭 ()
編曲同歌詞都好多值得咀嚼嘅地方,連帶娃娃把聲特點都發揮到出黎

5. 我的菜
R&B喺台灣已經紅到人人都要跟風唱下,但冇諗過自己完全唔啱 :o) 副歌嗰句好搞gag,「XXXX我的菜」

6. 美人
A track that comes out of nowhere

7. 變形金剛
首歌旋律其實好單調,仲有啲低B,都算夾首歌嘅mood 配落個咁複雜嘅編曲上面,真係有種變形金剛嘅感覺,for better or worse lol

8. 大賞 ()
好聽,歌詞有啲意思,後段 free jazz 都正

9. 四月是適合說謊的日子 ()
其實呢首同closer有啲奇怪,同前面好似唔係好夾,唔知好知佢點樣由「我的菜」之類嘅歌上昇到呢個層次 但單論歌係好吸引,小號好似喺耳邊不停撩動咁,襯埋啲好輕嘅高音,好好聽

10. 很小很小
疊字歌黎講呢首最普通,算係中規中矩嘅作品

《Have A Nice Day》 個人喜好排名
賣花的人>變形金剛=美人>我的菜>沒事不哭>Have A Nice Day>大賞=四月是適合說謊的日子>奶奶>很小很小

《偏偏我卻都記得》 排名
我這個人>偏愛>一個禮拜至少有一天是醒著的>早晚>懷疑論=聰明>痛感>以灰之名>貪>我多想變成她>先過完今天吧

順便寫埋《DEPART》排名
Bluebirds>Into The Wild>讓浪漫做主>Breakdown>出走=舊情歌>Om Tara=全部的所有>Photographs>那些小事情

得兩項單曲入圍  
係估唔到連女歌手都落馬 ...
bagfgfcde 發表於 2021-11-3 15:31

我都認同,上張碟派第一主打時有啲期待,但出到嚟除咗頭五首同最後一首ok外,後段幾隻都麻麻哋。

我都認同,上張碟派第一主打時有啲期待,但出到嚟除咗頭五首同最後一首ok外,後段幾隻都麻麻哋。 ...
Serendipity 發表於 2021-11-4 01:40

我淨係鍾意 1-3 同 10

我都想 update《DEPART》 喜好排名
讓浪漫作主>Breakdown>Into The Wild>Bluebirds>Om Tara>那些小事情=Photographs=出走>舊情歌>全部的所有

同埋 Spotify 幾時先變翻繁體字

開下粉絲濾鏡先 不過今次隻碟真係好聽過濕吻100倍,記得第一次聽濕吻聽到搖哂頭

蔡健雅《DEPART》
1. Bluebirds ()
曲詞編唱都好掂,估唔到蔡女士可以作到一份有深度有人文意義嘅詞出嚟

2. Breakdown ()
有膽識,最後啲和聲勁正。佢嘅和聲編寫真係拋離其他人好多

3. Into the Wild ()
周耀輝 編曲同搵男聲合唱都幾好,唯獨蔡女士唱高音有啲辛苦

4. 出走
Filler 黎,弦樂算有啲野聽下。第一次聽覺得有啲搞笑

5. 那些小事情
睇蔡女士格硬寫中文詞感到尷尬,其實唔聽詞(同唱)係一首唔錯嘅歌

6. 舊情歌 ()
演唱會版覺得好普通,第一次入碟聽又覺得好聽咗好多,之後放低咗,而家又聽翻 前尾奏都有變成iconic moment嘅潛質

7. 全部的所有
結他掃chord好正,但風琴唔太起眼。蔡女士又瘋狂砌和音營造前後層次

8. Photographs
同前一首都係簡單地好聽。歌詞幾有意思。但變化可以再多少少 in terms of songwriting。

9. 讓浪漫作主 ()
Please win 最佳作曲人獎

10. Om Tara ()
估唔到佢會用咁嘅方式收尾,有啲驚喜,後座力都強過艾+魏嘅last track好多。

開下粉絲濾鏡先  不過今次隻碟真係好聽過濕吻100倍,記得第一次聽濕吻聽到搖哂頭  

蔡 ...
bagfgfcde 發表於 2021-11-4 09:13

希望會有《太難唱了》 review

我都認同,上張碟派第一主打時有啲期待,但出到嚟除咗頭五首同最後一首ok外,後段幾隻都麻麻哋。 ...
Serendipity 發表於 2021-11-4 01:40

認同,一隻碟10首歌入面有6首歌收貨我已經心滿意足

認同,一隻碟10首歌入面有6首歌收貨我已經心滿意足
just11256 發表於 2021-11-4 14:07

DEPART 10首入面有10首收貨!

今晚金音 最佳創作歌手頒得咁尷尬真係仲尷尬過關家姐

巴奈

A-Lin 新單曲《盡情旋轉》出左 出年都應該會再爭歌后
覺得佢把聲好似有d 唔同左