返回列表 發帖
轉眼(2018自傳最終版)[即係人生無限公司編曲版]係kkbox同itunes上咗架,估計佢地聽晚或者最遲下星期日 ...
阻住 發表於 2018-12-31 00:55

諗起5月個時係現場睇個 MV真係好感動

新年快樂
希望金曲30會輪到隻碟最高質既陳綺貞拎歌后

新年快樂
希望金曲30會輪到隻碟最高質既陳綺貞拎歌后
-Prince- 發表於 2019-1-1 00:08

講得好
希望板主可以加你fun

估中

再估禮拜日尾場會出任意門MV

聽咗兩次Jolin
如果cut走首慢歌就再風格統一全Upbeat大碟
佢近三隻碟真心越做越好

怪美的幾好聽
沙文都幾好

近排冇一首岩心水 怪美的勁失望
沙文個曲冇咩記憶點同高潮 靠詞食住
HOTMAN 發表於 2018-12-21 14:01
怪美的幾好聽
沙文都幾好
HOTMAN 發表於 2019-1-1 03:55
新年新看法 希望你對Forever Young都改觀!

沙文越聽越洗腦

新年新看法 希望你對Forever Young都改觀!
nicholashin 發表於 2019-1-1 13:21

Forever Young 係班女人既 1st plug 最好聽個隻

UGLY BEAUTY 以暗黑風格為主線, 流暢度及統一度均高; 製作水準更達國際級數, 比上張PLAY更精彩!

首推: 惡之必要, 怪美的, 紅衣女孩, 甜秘密
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

原來hitfm年度百首單曲已經開始投票
http://www.hitoradio.com/2018KeepPlaying/hitovote/campaign_ch.php

美祖有亞亞亞同長大,係中文第五頁

原來hitfm年度百首單曲已經開始投票

美祖有亞亞亞同長大,係中文第五頁 ...
阻住 發表於 2019-1-4 12:22

竟然冇《有一種悲傷〉

Forever Young 係班女人既 1st plug 最好聽個隻
-Prince- 發表於 2019-1-1 14:53

我OK Cyndi
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我OK Cyndi
風見志郎 發表於 2019-1-4 16:59

https://youtu.be/cFHAn_20sKc
呢首好聽 MV啱啱出
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

張杰隻未Live都幾好聽

【2018年台灣五大唱片年度華語金榜】(統計時間:2018/1/1 - 2018/12/31)

1.華晨宇《異類》
2.王心凌《CYNDILOVES2SING愛。心凌》
3.蔡依林《UGLY BEAUTY》
4.陳綺貞《沙發海》
5.林俊傑《偉大的渺小》
6.蕭敬騰《慾望反光》
7.吳青峰《Everybody Woohoo》
8.張棟樑《最好的快要發生》
9.徐佳瑩《心裡學》
10.張惠妹《偷故事的人》

OMG 王心凌今次真係好強勢 挑贏左Jolin成為賣碟后
肥婆馬上收皮

【2018年台灣五大唱片年度華語金榜】(統計時間:2018/1/1 - 2018/12/31)

1.華晨宇《異類》
2.王心凌《CY ...
fifty1205 發表於 2019-1-10 21:13

Jolin 計幾日都第三?陳綺貞都係賣咗三星期都第四?咁頭十一個月銷量咪好低?

Jolin 計幾日都第三?陳綺貞都係賣咗三星期都第四?咁頭十一個月銷量咪好低? ...
Serendipity 發表於 2019-1-11 01:34

正常啊 台灣天后wor jolin四個封面預購版 各一萬張秒殺
王心凌咁都可以砌贏 真係事業回春
(資料參考 上一隻碟 敢要敢不要 年度廿強不入 第十個王心凌 年度No.18 愛不愛 年度No.20)
Btw 頭11個月真係好靜 無乜邊隻碟突出 係12月個個瘋狂出碟先熱鬧
肥婆馬上收皮

kkbox風雲榜
1月26日 19:00

美祖呢

ugly beauty 聽上癮
力推你也有今天、甜秘密、消極掰

ugly beauty 聽上癮
力推你也有今天、甜秘密、消極掰
just11256 發表於 2019-1-12 04:00

真係好正
聽左一排 其實Ugly Beauty 既Jolin 比之前風格仲統一
分分鍾出年Jolin 二封歌后tim

Spill.hk 2018年最喜愛的台灣音樂專輯
1. Cassa Nova│落日飛車
2. 盤│落差草原 WWWW
3. 垂直活著,水平留戀著。│艾怡良
4. 無歌之歌│陳昇
5. 我們目前是什麼都先不做│昏鴉
6. Me in Dat Blue│LINION
7. 落腳│羅思容與孤毛頭
8. 低成本專輯│雲端司機
9. Lovely Sunday│椅子樂團
10. 知人│Tizzy Bac

1 2 7 都好高質
3 10 都OK
4 8 9 are overrated
Sorry not sorry

簽名被屏蔽

真係好正
聽左一排 其實Ugly Beauty 既Jolin 比之前風格仲統一
分分鍾出年Jolin 二封歌后tim ...
victor1991415 發表於 2019-1-12 11:54

一樣 愈聽愈正

狂loop Forever Young
不過新碟之中最愛都係林憶蓮
林憶蓮>艾怡良>>蔡依林>>>陳綺貞=蔡健雅

撇除蔡健雅陳綺貞另外三位都有機會再封后 no offense

A-Lin 新單曲《雨後彩虹》出左,初步聽感覺好似上隻碟《一直走》個種feel。
今年有《有一種悲傷》hit 起左,會唔會令佢隻新碟加返多情歌呢

自己自 high 揀班女人新碟 top 3 先
Tanya - 舞步 > 原諒 > 我要給世界最悠長的濕吻
Jolin - 惡之必要 > 甜秘密 > 怪美的
Eve - 一整夜 > Forever Young > 十四號登機門
Sandy - 太陽系 > breathe in... breathe out > 纖維
Cheer - 小船 > 跳舞吧 > 傷害

Jolin 嗰隻突出既好突出 但都有幾首一般 (主要集中係後半段)
有幾首係演繹扣分 例如紅衣女孩
同埋有一兩首同國外嗰啲好濫既EDM感覺有啲似
Overall 都唔錯既
Anyway 如果我沒有傷口個作曲人好高質

Tanya 嗰隻同蔡依林相反 突出既唔多
但成隻聽落又好平均 冇乜唔好聽既歌
不過放係失語者後面 總係覺得呢隻碟既編曲唔夠豐富唔夠好
希望佢下次裁剪得好啲

Eve 隻碟同蔡健雅嗰隻一樣好 cohesive
有趣既係佢地兩個都有時會被拎黎做比較
隻碟幾慢熱 音樂風格又唔係我杯茶
個人會鍾意佢上隻碟多啲
雖然一唱上隻碟啲歌既現場就鬼上身咁款

Sandy 頭半隻好勁
去到後半聽到呀信把死人聲就即刻覺得 cheap 哂
不過概念執行同演唱上 呢隻碟贏到開巷

Cheer 嗰隻又有突出既作品 成隻聽又幾乎首首好聽
係多咗變色龍呢首老鼠屎
覺得今次啲歌既編曲比較配合到成首作品既走向
時間的歌反而可能會俾人一種為塞而塞既感覺 (利申 我鍾意呢隻碟)

由於我太愛雅 所以唔放入黎比較了
個人愛 Cheer > Sandy > Jolin = Eve
論掃獎機會 Jolin > Sandy > Eve > Cheer

#希望燈中

Jolin - 惡 ...
bagfgfcde 發表於 2019-1-15 11:58

很好的分析!我只買了Tanya Sandy Cheer三隻,Jolin未有機會聽。聽咗幾個星期後感覺如下:

蔡健雅 - 其實煲落隻碟好好loop,始終上兩隻啲歌特別但唔算同佢最夾,今次其實有啲返去Goodbye and Hello嗰種感覺,比較輕鬆。而且啲歌melody都唔差,演繹依然到位,我覺得都唔係冇攞奬機會。
推介:我要給世界最悠長的濕吻、原諒、遺書、半途、舞步

林憶蓮 - 今次冇蓋亞咁爆,整體係靜態為主,演繹十分細膩功力深厚,明顯歌曲旋律性冇咁高。不過演繹難度高風格好突出似乎得獎機會最大。
推介:纖維、幻覺動物、太陽系、歸零、沙文

陳綺貞 - 初初聽覺得後段有點平淡,但聽多幾次個flow都幾順同埋唔悶,同Tanya類似有點返璞歸真感覺。主打歌的旋律明顯較大路,同碟內其餘歌反差比較大。
推介:台北某個地方、傷害、殘缺的彩虹、觀察者、沙發海

Jolin - 惡 ...
bagfgfcde 發表於 2019-1-15 11:58

做乜唔侵心凌妹玩呀?佢今年都好大機會入圍
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

終於聽咗《0》
癡線高質到
聽完隻碟對人生多咗好多領悟
啲詞……香港樂壇依家啲歌詞同呢啲比真係好羞家

同埋我覺得風格好似王菲《將愛》,希望唔係收山

暫時我會排 sandy>jolin>tanya>eve(雖然我好好好好好鍾意 forever young)

做乜唔侵心凌妹玩呀?佢今年都好大機會入圍
風見志郎 發表於 2019-1-19 00:37

入圍單曲製作人都有機會既

Jolin 兩次都遇上憶蓮
play坯vs 蓋亞
Ugly beauty vs 0

play坯vs 蓋亞
timgoi 發表於 2019-1-20 22:29

蓋亞2012,呸2014。

play坯vs 蓋亞

Jolin 2012 係MUSE

play坯vs 蓋亞

舞孃封后個年都係
先後幾次都撞正林憶蓮

本來覺得首歌麻麻,睇完kkbox live + MV鍾意咗

阻住 發表於 2019-1-28 12:33

雖然放喺隻碟入面係唔夾
但MV真係正, 又有靚仔又有吳君如, 仲要向港產片致敬, 成套賀歲片咁
佢team人真係好勁

原本好怕MV加對白疊住首歌,但呢個疊得好好睇

和音好正啊呢首
不過派做第二單破壞咗隻碟主題

個 mv 咁有 gimmick 即刻 hit
佢個團隊啲 idea 真係好勁

佢啲MV成長好高得黎,個個都咁高汁,無邊幾個歌手做到佢咁

hitfm年度百大單曲啱啱倒數完
http://www.hitoradio.com/2018KeepPlaying/hitovote/publish.php
亞亞亞 同 長大百大不入
完全唔明美蛋點解無開acc灌票定係佢地已經放棄攻台

BTW, 估唔到慢慢喜歡你得第63名 同埋 哥練的胸肌高位過等你下課咁多

恭喜淋淋

講到內地,張敬軒作為一個廣州人,竟然唔可以返去發展,真系厲害了我的國

hitfm年度百大單曲啱啱倒數完

亞亞亞 同 長大百大不入
完全唔明美蛋點解無開acc灌票定係 ...
阻住 發表於 2019-1-31 19:23
李榮浩fans又灌票

傅佩嘉準備補位上我是歌手
然後許靖韻又疑似踢館
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

呢個二十大專輯揀得好好 啱胃口 (自己既年度二十大唔分中港台都同佢撞咗八隻 )
https://blow.streetvoice.com/433 ... 原創音樂專輯/

呢個都唔錯
https://beehy.pe/best-of-2018/taiwan/

專業樂評人 x 前金曲獎評審 x 台灣公開試引文作者 x 三屆金鐘獎最佳音樂節目主持人獎得主 馬世芳 誠意推薦
https://medium.com/%E6%88%91%E6% ... -contd-73f0a75a38a3

過去這一年,我在廣播節目面訪近百組新發片的音樂人,又回鍋擔任「金音創作獎」評審,聽了幾百張獨立音樂專輯,還參加了三四十場演唱會。我的心得是:台灣原創音樂能量仍然強大,作品之精采多樣,並不輸給任何時代。

若說一整年最令我驚喜的新聲,我願意大力推薦一支叫做「落差草原WWWW」的樂團:他們去年發行第二張專輯《盤》,部落式的打擊樂,電聲搖滾層層如渦漩,還有神經質念經也似的男女吟唱,繁複堆疊如露如電如夢幻泡影,在在把你拽進迷幻深邃的異次元。這樣的音樂,我想放到全世界都能令人揚起眉毛問一聲:「這有意思,這是什麼?」

去年獨立音樂場景很精采:原本沒沒無聞的「茄子蛋」拿下金曲獎,繼「草東沒有派對」之後晉身「現象級」爆紅樂團,「浪子回頭」和「浪流連」在YouTube總共累積播放了7600多萬次!「老王樂隊」以一首網路播放超過1000萬次的「我還年輕,我還年輕」成為青年世代「厭世風」接班人,很期待他們2019首張完整專輯。「落日飛車」、「大象體操」都帶著新專輯全世界巡演,忙得不可開交,在歐美、日本、東南亞擁有大批粉絲,若論「讓台灣走出去」,這兩支樂團足以作為指標。

去年我聽到十分喜歡的樂團還有:椅子樂團(他們擅長創造美麗無法擋的和聲和旋律)、告五人(一首「你要不要吃哈密瓜」堪稱洗腦神曲)、Vast & Hazy(有才氣,有技術,作品洗練)、南瓜妮歌迷俱樂部(若所謂「文青搖滾」是正面的讚美,我願說他們是音樂最漂亮的代表)、王榆鈞與時間樂隊(煉詩為歌,以夢入樂,她的歌是灰敗風景中開得理直氣壯的花,疲憊行伍中始終高舉著的旗)。

五十歲的流氓阿德出版專輯《溫一壺青春下酒》,和青壯音樂人跨世代合作,做出了很不一樣的台語搖滾,聽得我氣血翻湧、泫然欲泣,那是我輩中年方能體會的情感啊。

2018也是天后之年。女神紛紛出版重量級專輯,並且不約而同地,誠實、內省、忠於自我狀態,全權主導作品,不被公司企劃左右:莫文蔚《我們在中場相遇》、蔡依林《Ugly Beauty》、林憶蓮《0》、蔡健雅《我要給世界最悠長的溼吻》、陳綺貞《沙發海》、艾怡良《垂直活者,水平留戀著》,都是做完上一張野心極大、用力極深的專輯之後,把眼光轉向自己的生命歷程,向內在深掘。我想特別提一提兩位新生代女性創作歌手:吳汶芳《我來自…》、孫盛希《女人》和《希游記》(一年連出兩張,而且都很厲害),她們交出了細緻、紮實、耐聽的代表作,也都是值得被更多人珍惜的名字。

至於男生歌手,陳奕迅和Duo Band磨了八年終於完成的《L.O.V.E.》氣韻生動、真摯感人,Hush的《換句話說》與謝震廷的《愛莉絲Where Are We Going?》也是向內在生命史深深挖掘,成就了沉甸甸的自我剖白之作。

台灣爵士樂近年突飛猛晉,我非常喜歡鐵琴演奏家蘇郁涵的《City Animals》、貝斯手徐崇育與Soy La Ley古巴爵士樂團的《古巴吶喊》、還有薩克斯風手謝明諺和鋼琴手李世揚、鼓手兼二胡大師豐住芳三郎的實驗即興音樂《上善若水》。謝明諺加入三位日本樂手的「東京中央線」一起錄的《Line and Stains》也精采非常,一併推薦。

啊,還有一張年度最愛演奏專輯,是琵琶演奏家鍾玉鳳和世界音樂人較量碰撞的成果《擺》,足以一舉推翻、同時重建你對琵琶這個樂器、還有所謂「世界音樂」的想像。

論及產量最驚人的創作歌手,除了陳昇,不作第二人想──他在短短一年半連出四張專輯,而且都是高標之作!年底發行的《無歌之歌》,足以列入他最好的專輯之一。六十歲的陳昇依然有很多話要說,依然對這世界睜大了好奇的眼睛,依然能悠悠把你唱哭……。

盧凱彤墜樓猝逝之後,好幾首歌都圍繞著她留下的身影,在我腦中悠悠晃晃,循環播放。最揪心莫過陳奕迅演唱她的遺作「海裡睡人」,每次聽都彷彿能在腦中「還原」盧凱彤的歌聲。此外,岑寧兒的「一秒」、蔡健雅的「遺書」、陳昇的「琥珀」,都是撕開自己、直面死亡之作。還有我的年度愛歌,艾怡良的「夜晚出生的小孩」──前幾天她才在演唱會上透露這首歌是寫給盧凱彤的:

希望有那麼一天 / 當我們告別
能安然垂眼 / 而不需再害怕明天…
曙光不再刺眼 / 照亮傷悲
讓善意獲得垂憐 / 今後多笑一些

唉,歸根結底,我的新年願望很卑微:但願2019不要再這麼讓人傷心了。

傅佩嘉準備補位上我是歌手
然後許靖韻又疑似踢館
kevinlai1621 發表於 2019-2-1 10:24

真定假,傅珮嘉應該冇人識,踢館都要排隊,冇話補位。
Angela101後就真紅咗好多。

真定假,傅珮嘉應該冇人識,踢館都要排隊,冇話補位。
Angela101後就真紅咗好多。 ...
風見志郎 發表於 2019-2-18 11:06

不過今年踢館難度高好多, 其實都唔睇好angela
  maggie都係傳, 下期補位個個係楊乃文, 最後一輪暫時未知
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

不過今年踢館難度高好多, 其實都唔睇好angela
  maggie都係傳, 下期補位個個係楊乃文, 最後一輪暫時 ...
kevinlai1621 發表於 2019-2-18 11:33

覺得漏料囉。
新晉歌手同埋暗星最多得踢館,楊乃文呢D級數先有得補位。