返回列表 發帖
對世界又有翻希望了
WZA111 發表於 2021-7-8 12:05

出走
今晚 20:00 電台首播
9/7 00:00 上streaming

出走
今晚 20:00 電台首播  
9/7 00:00 上streaming
bagfgfcde 發表於 2021-7-8 12:21

說到愛 2.0 is coming
舊情歌 = 舊行李
出走 = 便利貼(環遊~環遊世界*)
收錄埋別找我麻煩(全民防疫版)

Tanya 又贏了

聽完感覺自己同最 pure 會員又近咗一步

Tanya 七月出新歌 八月出碟
bagfgfcde 發表於 2021-7-8 10:51

感覺係緩緩啲Friend
聽左感覺尚可以
KKBOX looping

點解隻死肥婆張惠妹重未捨得出新碟?!
上次隻疑似新歌難聽到死
4K演唱會又胎死腹中
係咪已經退出咗樂壇???

上次隻疑似新歌難聽到死
4K演唱會又胎死腹中
係咪已經退出咗樂壇? ...
fancycar 發表於 2021-7-9 21:19

又未到難聽既
但真係Lala既曲太輕盈
阿妹唱起黎唔係幾做出療癒既效果

Tanya 又贏了
bagfgfcde 發表於 2021-7-9 00:18

新歌好好聽    
反璞歸真嘅Tanya回來了

新歌好好聽   
反璞歸真嘅Tanya回來了
Serendipity 發表於 2021-7-10 03:42

聽到佢既舊情歌同呢首
用左唔少既弦樂器
同埋係用左唔少既高音去唱
聽開佢中低音既人可能有少少唔慣

上次隻疑似新歌難聽到死
4K演唱會又胎死腹中
係咪已經退出咗樂壇? ...
fancycar 發表於 2021-7-9 21:19

演唱會碟本身真係放棄唔出
而家又話轉左剪接師重新再剪
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

大山婆又出歌了!

~blue birds blue birds in the sky*

~blue birds blue birds in the sky*
bagfgfcde 發表於 2021-7-21 10:33

佢會唔會有中英雙軌出碟?

佢會唔會有中英雙軌出碟?
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-21 10:45

唔會 佢話自己好耐冇真正做過英文歌

八月十三出碟

Bluebirds = song of the year

Bluebirds = song of the year
bagfgfcde 發表於 2021-7-23 00:18

邊度有得聽
YouTube KKBOX 都沒有

813出碟…CD warehouse 收唔收八達通消費劵 XD

邊度有得聽
YouTube KKBOX 都沒有

813出碟…CD warehouse 收唔收八達通消費劵 XD ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-23 07:55

琴晚出現
而家好似唔見咗

台灣知名樂評網站「PlayMusic音樂網」公布第一屆PMA(PLAYMUSIC AWARDS)的年度得獎名單。
PMA年度最佳專輯部分,PlayMusic編輯團隊及樂評人精選了十張華語音樂專輯、五張臺語音樂專輯、三張粵語音樂專輯、四張客語及原住民語音樂專輯,以及十張獨立音樂專輯;另外,PlayMusic也選出年度十大華語歌曲、十大非華語歌曲、十大獨立音樂歌曲及最佳音樂錄影帶等名單。
<年度十大華語音樂專輯>
田馥甄《無人知曉》
陳昇《末日遺緒》
吳青峰《冊葉一:一與一》
瘦子《Outta Body 靈魂出竅》
告五人《運氣來得若有似無》
林俊傑《倖存者》
蘇慧倫《面面》
韋禮安《Sounds of My Life》
閻奕格《少了一件牛仔褲》
丁世光《實況電影》

<年度粵語音樂專輯>
林家謙《Major in Minor》
許廷鏗《Negative》
李幸倪《Dear Secret》

<年度十大華語歌曲>
閻奕格〈愛上現在的我〉
盧廣仲〈刻在我心底的名字〉
吳青峰〈沙灘上的佛洛一德〉
沒有才能〈這世界吵得只剩白歌〉
田馥甄〈皆可〉
高爾宣〈So Bad〉
韋禮安〈記得回來〉
萬芳〈阿峰今天沒有來〉
陳嘉樺〈Ella Show 娛樂無限公司〉
告五人〈運氣來得若有似無〉

<年度獨立音樂歌曲>
好樂團〈他們說我是沒有用的年輕人〉
Tizzy Bac〈穿越光年的孤獨〉
Vast & Hazy〈複寫 More〉
鄭宜農feat.阿爆(阿仍仍)+Chunho〈或許就變成書裡的風景〉
柯泯薰〈拋〉
麋先生〈嗜愛動物〉
Crispy脆樂團〈黑暗的盡頭〉
守夜人〈昏迷指數〉
滅火器樂團〈百年追求〉
宇宙人〈明天留給我〉

<年度音樂錄影帶>
黃鴻升〈我不是空笑夢〉
田馥甄〈一一〉
楊丞琳〈像是一顆星星〉
蔡依林〈甜秘密〉
deca joins〈午夜的消亡〉
高爾宣〈So Bad〉
周杰倫〈Mojito〉
林俊傑〈倖存者〉
吳青峰〈回音收集員〉
茄子蛋〈孤獨的人我們一起出發〉
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

台灣知名樂評網站「PlayMusic音樂網」公布第一屆PMA(PLAYMUSIC AWARDS)的年度得獎名單。
PMA年度最佳專輯 ...
fifty1205 發表於 2021-7-27 17:38

LOL

Bluebirds 30/7 正式上線!

Bluebirds 30/7 正式上線!
WZA111 發表於 2021-7-27 18:15

佢IG話
00:00 有得聽
搞到我唔敢訓住
齋聽Intro已經入晒魂
聽完
完全將我部機綁架
好聽得太過份

佢IG話
00:00 有得聽
搞到我唔敢訓住
齋聽Intro已經入晒魂
聽完
完全將我部機綁架
好聽得太過份 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-29 21:13

我已經聽咗 > 30 次
覺得係 Tanya 近十年最出色嘅單曲

我已經聽咗 > 30 次
覺得係 Tanya 近十年最出色嘅單曲
bagfgfcde 發表於 2021-7-30 12:38

個MV認真唔錯
都幾感動到我
至於首歌
唔可以講佢十年最好 (因為我好鍾意失語者,但濕吻真係我下限)
因為應該係佢所有歌中既個人心水top 5
金曲獎可以直接4封唔該,最少編曲同單曲製作同年歌

經歷咗濕吻 依個女人今次真係好有野心

Song of the year confirmed

經歷咗濕吻 依個女人今次真係好有野心
WZA111 發表於 2021-7-30 16:26

其實佢一直都好有野心
只不過濕吻真係唔知咩事

其實今年depart出得好合時
特別今年仲未有咩重點碟出既時候
對手唔多
佢係時候要向國專出發

其實佢一直都好有野心
只不過濕吻真係唔知咩事

其實今年depart出得好合時
特別今年仲未有咩重點碟出既時 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-31 09:19

淨係出咗兩首歌
已經感覺下年會入好多項

個MV認真唔錯
都幾感動到我
至於首歌
唔可以講佢十年最好 (因為我好鍾意失語者,但濕吻真係我下限)
因 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-30 12:53

濕吻無咁差掛濕吻同名曲+離線地圖編得好好喎

台灣下半年有機會出碟嘅歌手/樂隊組合(整理自StreetVoice小樹嘅facebook page同補助案名單)

艾怡良
薛詒丹
神棍樂團
13月終了
理想混蛋
王彙筑
雷擎(超期待!!!)
打倒三明治
黃宇寒
怕胖團
老莫
魚丁糸
Skyline Jazz Band
青春催淚彈
荷爾蒙少年
凹與山       
非/密閉空間       
玩弦四度       
甜約翰
莉莉周她說 Lily Chou-Chou Lied
南西肯恩
洪佩瑜
I Mean Us
楊士弘

另外以下係我覺得上半年值得聽嘅台灣發行:
Finn《勉強的愛》
馬念先《Mama Jeans and Daddy Shoes》
Yufu《To My Penpal》
以莉·高露《尋找你》
魏如萱《Have A Nice Day》
血肉果汁機《GOLDEN 太子 BRO》
靈魂沙發《Slumber Days》
餵飽豬《大悲懺》
拍謝少年《歹勢好勢》
我是機車少女《25》
野東西《溯 UNDO》
Leo王《消化不良》
《N1》那屋瓦一號作品

歡迎大家補充個list!

https://open.spotify.com/playlis ... si=b1a71cf7fafc4486

吹音樂嘅主編陳冠哼嘅playlist,定時更新台灣最新發行嘅單曲,準則係「不拒流行,友善獨立」haha
大家如果有興趣跟貼啲台灣嘅新歌可以follow佢

台灣下半年有機會出碟嘅歌手/樂隊組合(整理自StreetVoice小樹嘅facebook page同補助案名單)

艾怡良
薛詒 ...
koko51018 發表於 2021-7-31 17:39

洪佩瑜 同 黃宇寒 都正
魚丁系係屈機

究竟蔡女士同邊個合作 ><

究竟蔡女士同邊個合作 >
WZA111 發表於 2021-8-5 13:31

https://www.facebook.com/tanyachuaofficial/posts/373185684176620

岩岩公佈左 - Carla Bruni

岩岩公佈左 - Carla Bruni
mikan 發表於 2021-8-5 18:17

Cls

岩先發現Carla Bruni微博(LOL無計Tanya簽左北京環球)早在6點半已leak封面:

仲有營銷號話佢會用中文演唱

岩先發現Carla Bruni微博(LOL無計Tanya簽左北京環球)早在6點半已leak封面:

仲有營銷號話佢會用中文演唱 { ...
mikan 發表於 2021-8-5 23:39

好彩得一句...

Tanya did it again! A great song!

好彩得一句...

Tanya did it again! A great song!
bagfgfcde 發表於 2021-8-6 00:04

唔係踩低自己野, 但如果香港近排都出到咁簡單又好聽既歌就好

目前出左三首, 三首都好好loop, 有返以前聽歌個種感覺 (Sorry we don't know 舊情歌)

目前出左三首, 三首都好好loop,  ...
mikan 發表於 2021-8-6 05:00

暫時排
Bluebirds >> Photographs >> 出走 >>>>>>>> 舊情歌

暫時排
Bluebirds >> Photographs >> 出走 >>>>>>>> 舊情歌
bagfgfcde 發表於 2021-8-6 07:16

出走同photographs同你調轉, 其他一樣
主要出走個after tasting好拎勁: 初聽個"出發 走走走"唔知做乜事, 聽多幾次想一齊唱(但failed)

傍晚聽photograph 真係好舒服⋯
個人咁排
Bluebirds >>>>出走>>>>photograph = 舊情歌

兩條女把聲起初溝唔埋後來聽多左就習慣左
舊情歌印象唔深但唔排斥
出走聽唔慣但歌詞我覺得做歌做得唔錯啱timing
感覺舒服
青鳥呢度大家明

目前出左三首, 三首都好好loop,  ...
mikan 發表於 2021-8-6 05:00

其實都有

其實都有
bagfgfcde 發表於 2021-8-6 20:41

阿裁最勁既係個acoustic guitar其實好簡單好似得幾個chord之外, 啲electric guitar點綴令到成首歌有層次唔少
湯生首歌acoustic guitar+piano類似想做到咁既效果, 但唔睇video完全聽唔出個piano (除左最後個piano收尾聲), 聽落佢想托出個旋律出黎, 但旋律又唔夠smooth (p.s. 個編曲mood係做得好好, 前幾日聽返佢個discography, 雖然得幾首歌, 佢d編曲確實係有功架)

阿裁最勁既係個acoustic guitar其實好簡單好似得幾個chord之外, 啲electric guitar點綴令到成首歌有層次 ...
mikan 發表於 2021-8-6 23:50

同裁女比就冇得比啦 不過都OK嘅,同埋Honest個對唱鋪排都有得心思,中間幾句transition係加分位
Photographs 旋律好有 Tanya 一貫風格,好好mood,不過我對佢要求多啲,希望之後啲歌好似Bluebirds咁有驚喜

同裁女比就冇得比啦  不過都OK嘅,同埋Honest個對唱鋪排都有得心思,中間幾句transition係加分位 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-7 09:14

講湯生既話我都係覺得佢岩做有beat既歌多d
仲有5日就聽到裁新專, can't wait

8月13好快就到了
好接近美滿幸福的日子

8月13好快就到了
好接近美滿幸福的日子
bagfgfcde 發表於 2021-8-11 11:31

希望香港會同日有隻碟買到

另外下星期金曲獎
完全冇做功課
準備盲聽

但感覺上會重注Hebe x 蛋堡

8月13好快就到了
好接近美滿幸福的日子
bagfgfcde 發表於 2021-8-11 11:31

當日仲有多一首歌(MV)曝光
https://www.facebook.com/tanyachuaofficial/posts/377109563784232

好漫長嘅一日...
希望出完po之後即刻跳到8月13號!

全世界仲有大約10個鐘就得到救贖