返回列表 發帖

台灣/內地音樂討論區

之前個cool cafe台灣區定唔知乜區俾人一秒lock左
而家終於有個新版for大家去討論台灣樂壇 甚至係大陸既樂壇
身為其中一個愛國(!!!!)語歌既樂迷 梗係要開返個PO 令到喜歡國語歌既cm會員可以有一個平台去交流同討論架啦

呢度我估(!)都應該算free掛
所以任何圍繞住台灣同大陸音樂既都可以係度講
例如你對某隻台灣/內地唱片既評價
值得留意既專輯或者歌曲
以至 好想介紹俾多啲人識既歌手
或者你聽翻以前啲碟覺得好正好想推介俾人識/同人交流 都無所謂

-
身為現今既cm蔡健雅頭號打手
相信有留意音樂廳既都知道我對佢既熱愛程度
而佢亦終於搞掂好隻碟啦! ^^
佢話會有新嘗試喎 聽住先啦
希望隻碟可以順利地係今年出到 同埋會勁好聽啦
-

蔡健雅新project有六首新歌

喜歡 瑪莉晚安了

林宥嘉隻碟"誰不想"之後係完全撕裂咗咁 音樂性仲差過之前幾隻

Yoga新碟今晚00:00上架
誰不想下晝已經出咗MV,即係剩返兩首未曝光
同埋收錄埋瑪莉晚安了,唔知會唔會有助謙B攻台

---

什麼是你生命的王?
是迷惘、恐懼、完美,或是恨,
別讓這些成為我們生命的王,

愛是王。

林宥嘉第六張專輯《王 Love, Lord》
3/19 數位發行

Music Art Book實體專輯
3/20開始預購
5/30 正式配送 (市面無售,僅限預購)
-

等待八年 終於等到

林宥嘉出道至今,以獨特的風格與氣質,一直是華語音樂圈指標性代表之一。自2016年發行《今日營業中》後,林宥嘉不僅歷經世界的轉變,也體驗人生的不同課題,過程隨著他的眼光不斷更新,陸續釋出〈少女〉、〈完 , 〉、〈我不是神 , 我只是平凡卻直拗愛著你的人〉、〈垃圾寶貝〉…等風格多變以「愛」貫穿的作品。睽違八年,慢工出細活,2024年第六張專輯《王》也將琢磨成形,終於問世。

專輯名稱《王》,不是林宥嘉本身,而是代表著每個人心中最在意的部分,將成為人生道路上的「王」,期待我們的人生不要被迷惘、恐懼、追求完美、恨所支配,讓「愛」成為生命的主導,也讓愛成為「王」。林宥嘉在籌備這張專輯時,所有的詞曲、製作,皆建立並貼合在這個主題上,延展出這張專輯。

以愛貫穿 延展音樂層次與作品的多樣性

從2019年發行的〈少女〉,林宥嘉宣布進入第六張專輯的新階段,寵甜氛圍又帶有一點孩子氣的浪漫,為專輯留下愛的伏筆。而2021年於XIANG YU YI YANG線上演唱會演唱新歌〈完 , 〉,歌曲與畫面輝映的孤寂,刻劃出專輯的沈浸感。2023年隨著【idol世界巡迴演唱會】的重啟,林宥嘉推出深情作品〈我不是神 , 我只是平凡卻直拗愛著你的人〉,長達十七個字的歌名加深執著又真摯的情感,搭配突破以往形象的MV演出,展現專輯中極致的愛。並於新一輪演唱會上,獨家獻唱尚未發行的〈懲罰〉、〈白〉,並在香港場限定與林家謙合唱〈瑪莉晚安了〉,展現作品迥異風格,拉高歌迷對於新專輯的期待值。同年九月,畫風瞬間轉換至可愛吸睛的〈垃圾寶貝〉,宣導「你是寶貝,不是垃圾」的林寶bear童趣形象令大眾耳目一新。此外,林宥嘉更在2024年過年節目中首唱未發行作品〈一家人相親相愛〉,加碼揭曉專輯新歌,在應景的時節傳遞溫暖信息。

2024年3月,林宥嘉加上未發表的首波療癒主打〈誰不想〉及逗趣的閃光歌曲〈代客求婚〉等...,完成專輯的十首歌曲。除此之外,專輯亦有六首過場,宛如故事篇章間的橋樑,將專輯刻畫得更加立體,聽感也更加完整。各自具有鮮明風格的十六首音樂作品,皆由「愛」這個主題貫穿,不僅成功展現林宥嘉的不同面向,也可見專輯的多樣風貌。

身為專輯製作人之一的林宥嘉,在創作階段便投入許多心思,細心雕琢這張專輯的樣貌。與許多已培養多年默契的音樂夥伴再度攜手完成不同氣質與氛圍的作品,同時跳脫舒適圈,與姚謙、嚴爵…等首次合作的音樂人激盪出新的火花,並邀請擔任過Mac Miller、Blake Mills、Perfume Genius、Jon Brion專輯的混音師 Greg Koller ,以及與Hans Zimmer、John Williams、The Police等知名音樂人合作過的Patricia Sullivan擔任母帶製作工程師,為這張專輯做最後關卡的調配。這張專輯的作品兼具外放爆裂、內斂沈穩與溫馨抒情的氣質,歌曲主題從大人間的破碎關係到小孩與家庭的直白語言,串聯不同層面的愛,豐富專輯的色彩。

超現實視覺藏巧思 Music Art Book實體專輯限預購收藏 市面無售

專輯視覺把觀者架空在一個超現實的環境,一匹白馬出現在無人且昏暗的加油站裡,而肉眼看不見的愛,化成君王落在馬背上,讓畫面的故事性更加延展,整體氛圍雖然寂靜,但卻有著強烈的力量來勾勒出「愛是王」的畫面張力。

此次實體專輯特別以珍藏的方式,以Music Art Book為概念,主體是音樂,並結合影像藝術、裝幀工藝,來體現現今在數位的時代,多將以實體專輯作為收藏,錯過預購市面無售。預購期間為3/20 中午12:00起,至4/22 止,預購者將於5/30起開始收藏。

專輯曲目 TRACK
DISK 1 CD
1. Do I Still Loathe You? 恨裡受罪
2. 懲罰 Punishment
3. 白 But I Wanna Be With You
4. 我不是神 , 我只是平凡卻直拗愛著你的人 Wordless Groans
5. 完 , Night of Weeping
6. 瑪莉晚安了 (林家謙分擔合唱曲) Good Night Marie (feat.Terence Lam)
7. 誰不想 Who Doesn’t Wanna
8. Daily Prayer 一段少女的祈禱
9. The Blueprint of Otomen 少女藍圖
10. 少女 Otomen
11. 垃圾寶貝 Garbage Baby
12. Calling 代客求婚公司
13. 代客求婚 Marry Him
14. Drawing 畫名字
15. 一家人相親相愛 A Family of Love
16. To Forgive 宥

估歌后鐵膽
楊乃文 孫盛希 袁婭維
victor1991415 發表於 2024-3-6 00:11

孫盛希今次隻碟好差 希望入唔到

想 Sophy 爆冷入圍

估歌后鐵膽
楊乃文 孫盛希 袁婭維

希望今年歌王入圍有LINION同國蛋

Hit Fm DJ專業嚴選 2023年度十大專輯
1. 9m88《Sent》
2. K6劉家凱《太棒了!我一無是處的人生》
3. LINION《HIDEOUT》
4. MC HotDog熱狗《髒藝術家》
5. 告五人《帶你飛》
6. 孫盛希《Boomerang》
7. 草東沒有派對《瓦合》
8. 楊乃文《FLOW》
9. 壞特?te《Way out》
10. 麋先生《都是浪漫害的》

美吹有國語歌既大碟第一次入唔到十大
睇嚟Hit Fm不太喜歡小林不動產旗下歌手的作品

吹音樂 2023年度30張台灣原創音樂專輯

https://blow.streetvoice.com/717 ... TD0J7zkw7woJduZvPFg

https://www.ptt.cc/bbs/popmusic/M.1688709238.A.8E5.html

PTT網友整理嘅2023華語音樂發行記錄,我諗應該都幾齊,可以睇下miss咗邊啲冇聽到

金曲30歌后係咪準備出碟強搶金曲35歌后
WZA111 發表於 2023-12-9 21:08

而最新消息是Sandy已經開設官方IG帳號,並從前日(7日)直到昨天(8日)不斷更新,總共發出9個帖文,剛好拼成一個九宮格是林憶蓮以長髮示人,托腮微笑的照片。她更寫上:「好久不見,time flies It's meremember? #回憶總是溫柔的#我是林憶蓮不是始皇帝!」目前IG帳號已經有超過6000名粉絲追蹤,歌手李幸倪(Gin Lee)也是其中一位。粉絲紛紛留言表示相當期待演唱會,並留言:「幾時有新歌!」

金曲30歌后係咪準備出碟強搶金曲35歌后

Spotify台灣2023最受歡迎歌手及組合

*僅列出華語相關歌手及組合

周杰倫 (總榜第1)
告五人 (總榜第4/台灣在地第2)
周興哲 (總榜第6/台灣在地第3)
鄧紫棋 (總榜第8)
林俊傑 (總榜第9)
五月天 (總榜第10/台灣在地第4)
高爾宣 (總榜第14/台灣在地第5)
陳奕迅 (總榜第16)
理想混蛋 (總榜第18/台灣在地第6)
蔡依林 (總榜第19/台灣在地第7)
蔡健雅 (總榜第20)
張惠妹 (總榜第23/台灣在地第8)
韋禮安 (總榜第26/台灣在地第9)
李榮浩 (總榜第27)
梁靜茹 (總榜第28)
A-Lin (總榜第30/台灣在地第10)
茄子蛋 (總榜第31/台灣在地第11)
伍佰 (總榜第36/台灣在地第13)
孫燕姿 (總榜第38)
孫盛希 (總榜第39/台灣在地第14)
草東沒有派對 (總榜第41/台灣在地第15)
王心凌 (總榜第44/台灣在地第16)
魚丁糸 (台灣在地第18)
盧廣仲 (台灣在地第19)
瘦子E.SO (台灣在地第20)
顏人中 (台灣在地第21)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

楊乃文暫時真係冇對手
出咗碟嘅華語女歌手有
壞特、戴愛玲、9m88、閻奕格、蘇運瑩、王心凌、竇靖童、梁靜茹 ...
koko51018 發表於 2023-11-17 21:33

反而有興趣邊個會首次入圍
感覺戴愛玲唔係冇機

楊乃文暫時真係冇對手
出咗碟嘅華語女歌手有
壞特、戴愛玲、9m88、閻奕格、蘇運瑩、王心凌、竇靖童、梁靜茹、李宇春、楊斯琪
就出碟嘅暫時知得孫盛希同袁婭維
整體仲弱過舊年,真係sad
題外話,葉穎隻客語碟《遷徙》唔錯,值得聽下

回復  bagfgfcde

葛仲珊係台灣歌手唔係內地歌手
ayuan740622 發表於 2023-11-13 12:08

人地應該係抽緊水

回復 1565# bagfgfcde

葛仲珊係台灣歌手唔係內地歌手

繼大陸女歌手葛仲珊後又一力作
bagfgfcde 發表於 2023-11-13 08:54

who care…goodest English
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

咩叫台灣版 明明兩位係同鄉
JasOh103 發表於 2023-11-12 22:09

繼大陸女歌手葛仲珊後又一力作

回復 1540# Evan@LaRossa

Elva重返華納唱片首張新碟最遲下年6月出碟
佢今次新碟會搵番初出道時合作開嘅韓裔美籍音樂人Jae Chong同埋台灣音樂人陳偉合作新曲
仲會同新加坡音樂人柯貴民合作新曲
呢係佢新碟第一波主打歌《愛沒有錯》MV

而Elva新碟另一首主打歌《We Steal The Night》中文同英文版遲啲會喺各大音樂平台曝光
至於Elva上張碟《赤裸真相》實體唱片發行部份有傳聞會做為今次新碟實體唱片嘅附贈曲目

梁靜茹就係台灣版Ginlee,D歌又悶又娘,who care?
我等我在 發表於 2023-11-12 08:58

咩叫台灣版 明明兩位係同鄉
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

梁靜茹就係台灣版Ginlee,D歌又悶又娘,who care?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

入圍可能得但拎有d 難度
大大個楊乃文係度喎
孫盛希嚟緊又出
但感覺出年大家個focus 都係梁靜茹 ...
victor1991415 發表於 2023-11-10 12:18

Hopefully 楊乃文二封

回復 1558# victor1991415

入圍都好呀,起碼有個肯定
咁多年,佢係被低估的
個個都留意佢個樣 覺得佢得個樣

大大個楊乃文係度喎
孫盛希嚟緊又出
但感覺出年大家個focus 都係梁靜茹 ...
victor1991415 發表於 2023-11-10 12:18

梁靜茹 who care? 0宣傳0 hit song
肥婆馬上收皮

最新個首主打對賭vocal 好驚艷
台灣個邊未plug嘅感情用事已經好hit
今年競爭唔大有機會 ...
fifty1205 發表於 2023-11-10 01:00

大大個楊乃文係度喎
孫盛希嚟緊又出
但感覺出年大家個focus 都係梁靜茹

聽完王心凌新專輯 bite back
真係幾好聽 有好大突破
有一貫快歌 甜美歌 情歌
仲有好多新曲風冇聽過佢唱
佢 ...
Yoyoyocyndi 發表於 2023-11-9 12:20

最新個首主打對賭vocal 好驚艷
台灣個邊未plug嘅感情用事已經好hit
今年競爭唔大有機會
肥婆馬上收皮

回復 1555# victor1991415

果隻係最正
可能定形佢係跳唱偶像歌手
但係佢實力 真係俾外型影響左
個個都見唔到佢真係現場既實力

真係幾好聽 有好大突破
佢 ...
Yoyoyocyndi 發表於 2023-11-9 12:20

大眠個年都有人估佢會入但都冇

真係幾好聽 有好大突破
佢真係唱得幾好
唔知金曲獎有冇得入圍呢

重點係成隻碟唔計唱腔
剩係隻碟賣既歌路都有問題
Evan@LaRossa 發表於 2023-10-6 09:57

但仍然有一堆人FF 出年輪到佢

下屆就算入到都唔夠楊乃文鬥啦
victor1991415 發表於 2023-10-6 09:29

重點係成隻碟唔計唱腔
剩係隻碟賣既歌路都有問題
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

自從一兩年前金曲獎聽到崇拜之後.....
下年金曲獎仲擺佢入圍的話我真係唔該救護車.... ...
Evan@LaRossa 發表於 2023-10-5 20:20

下屆就算入到都唔夠楊乃文鬥啦

梁靜茹把聲真係回塘得太恐怖 ...
佢d 歌其實未至於難唱到咁啫
victor1991415 發表於 2023-9-20 11:30

自從一兩年前金曲獎聽到崇拜之後.....
下年金曲獎仲擺佢入圍的話我真係唔該救護車....

燕尾蝶難唱還難唱,搞成咁寧願唔唱好過
lmml4 發表於 2023-9-20 10:52

梁靜茹把聲真係回塘得太恐怖 ...
佢d 歌其實未至於難唱到咁啫

燕尾蝶難唱還難唱,搞成咁寧願唔唱好過

第 14 屆金音創作獎入圍名單

■ 最佳專輯獎
《歌佈靈的奇妙電台》/小人(製作人:小人)
《In the Cave》 ...
koko51018 發表於 2023-9-12 16:20

最佳專輯入圍名單好靚

第 14 屆金音創作獎入圍名單

■ 最佳專輯獎
《歌佈靈的奇妙電台》/小人(製作人:小人)
《In the Cave》/許郁瑛(製作人:許郁瑛、程杰、林偉中)
《你會永遠活在我的歌裡》/蘇珮卿(製作人:蘇珮卿)
《美麗新世界》/露波合唱團(製作人:李權哲)
《TALENT》/鶴 The Crane(製作人:鶴 The Crane)

■ 最佳樂團獎
落日飛車/《 Infinity Sunset 夕陽無限好聽》
椅子樂團/《香格里拉的呼喚》
Dharma 達摩樂隊/《一念三千》
艾倫街的力透帥/《Suffering》
露波合唱團/《美麗新世界》

■ 最佳創作歌手獎
曾國宏/《Infinity Sunset 夕陽無限好聽》
小人/《歌佈靈的奇妙電台》
9m88/《9m88 Radio》
蘇珮卿/《你會永遠活在我的歌裡》
鶴 The Crane/《TALENT》

■ 最佳新人獎
WADE DAO/《A WILD DANCE OF FLAME》
凹與山/《Modern Problem》
Miao Miao Flow(盧思蒨)/《我大盧思蒨》
Abus/《ABUS》
MANDARK/《BADA88》
鶴 The Crane/《TALENT》

■ 最佳另類流行專輯獎
《Modern Problem》/凹與山
《Way out》/壞特 ?te
《BADA88》/MANDARK
《禁》/曹雅雯
《美麗新世界》/露波合唱團

■ 最佳另類流行歌曲獎
〈金黃色的〉/鄭宜農
〈只希望你在我身邊〉/李權哲
〈Αφροδίτη (feat. 林奕碩)〉/椅子樂團
〈Jellyfish(feat. Michael Seyer)〉/落日飛車
〈八寶公主 Princess Bubble〉/A_Root同根生

【評審團獎】
Mong Tong/《道火》

入圍最多係 非 / 密閉空間 六項
然後係 The Crane 五項
蘇珮卿,許郁瑛,露波合唱團 各入圍四項

一項都冇入圍嘅包括草東沒有派對、HUSH、米莎、布萊梅、Tizzy Bac、Lisa Djaati、皿樂隊、海豚刑警

完整名單可以睇呢度
https://blow.streetvoice.com/69346/

露波合唱團今年隻碟《美麗新世界》幾好聽!
koko51018 發表於 2023-9-9 22:48

幾好!

露波合唱團今年隻碟《美麗新世界》幾好聽!

GEM FANS照入場,霸住哂看台第一行啲位舉牌
阻住 發表於 2023-9-2 18:30

條片private左不過應該係kkbox?
睇過條片定story幾個大字燈牌

GEM FANS照入場,霸住哂看台第一行啲位舉牌

入圍當鼓勵
不嬲都係咁
你唔好殺個Tanya / Amei / Lala 就算架啦

另,Elva 簽華納會唔會有啲野睇

另外 ...
Evan@LaRossa 發表於 2023-8-30 19:57

金曲好似一直當Elva 係透明咁,同美祖一樣
唔覺佢轉左公司後會有咩唔同
今年好似艾怡良都會出?
Flow 我反而最鍾意第一首,好型

楊乃文呢張暫時絕對跑贏
其他好似蘇運瑩都幾好、戴愛玲新專又有耳目一新既感覺
出年梁靜茹真係一d 都唔 ...
victor1991415 發表於 2023-8-29 23:41

入圍當鼓勵
不嬲都係咁
你唔好殺個Tanya / Amei / Lala 就算架啦

另,Elva 簽華納會唔會有啲野睇

另外,Flow 我竟然鍾意最尾兩首
500 呢排同晒我鍾意既女歌手唱歌

十個樂團一個單位一首
不過佢都陳君豪
二封應該冇大問題卦
Evan@LaRossa 發表於 2023-8-25 08:32

楊乃文呢張暫時絕對跑贏
其他好似蘇運瑩都幾好、戴愛玲新專又有耳目一新既感覺
出年梁靜茹真係一d 都唔睇好入圍 ...

楊乃文新碟 feature 好多人
WZA111 發表於 2023-8-1 17:57

十個樂團一個單位一首
不過佢都陳君豪
二封應該冇大問題卦

楊乃文新碟 feature 好多人

戴愛玲新碟有d 驚喜

linlin唔黎香港 ?
lmml4 發表於 2023-7-4 21:52

我都有d 出奇佢竟然會去澳門先
不過點都會嚟既 畢竟佢成日提香港係佢第二個家