返回列表 發帖
等左差唔多五年 終於出啦

林宥嘉 等待四年 全新專輯
  『 ‪#‎今日營業中‬ 』
 絕無分店 僅此一嘉

『 熱血無賴 』 單曲首播
♪ 全球電台:5 / 30 起
♪ 數位音樂: 5 / 31 起

6 / 03 (五) 開始預購
6 / 17 (五) 正式開幕

網羅了東京事變吉他手浮雲、黃偉文、林夕、陳珊妮、青峰、黃中岳、荒井十一、Eric Kwok、陳建良、
鄭楠、Jerry C、趙兆、丁士光、Tizzy Bac陳惠婷、小安、林家謙、施人誠、陳信延、藍小邪、陳君豪、
韓立康、蔡政勳、張晁毓….等音樂人共同打造,天王陳奕迅更是擔任其中一首歌曲的配唱製作人。

eric kwok

周董624出新碟, 除左前世情人, 非常盜2首凷題曲啱啱都曝光

佢性慾好強 ? 次次都要床戲嘅

無常。如常。
田馥甄的日常 不平常。

田馥甄 第四張個人專輯『日常』
6/15 開始預購 7/8 正式發行

-----

醞釀兩年 慢活催聲
田馥甄的『日常』
不平常
時隔兩年多!慢工細活!
田馥甄第四張個人專輯『日常』終於催聲成型!

早晚野生直擊一直播
田馥甄的『日常』
不平常
四支日常概念短片上線兩天,近百萬點擊爭睹田馥甄的日常

全新專輯實體限量珍藏 錯過預購 市面絕版無售!
田馥甄的『日常』
不平常
實體專輯販售以珍藏概念限量預購發售,錯過預購,市面絕版無售,收藏田馥甄『日常』實體專輯機會,僅有預購!

寶島樂壇呢兩個月真熱鬧

封面執到Hebe咁係咩玩法
玩齋預購係咪想確保開賣週夠數過周董

Yoga今日營業中全碟試聽,有一首係廣東歌

阻住 發表於 2016-6-12 00:49

聽落有唔少歌都好過熱血無賴

勿忘你係林家謙作(矛盾一生個位) 壞與更壞係勿忘你廣東版

首歌真係肯定 hit

黃偉文 Wyman Wong

3 小時 ·

Facebook Mentions

·

我所認識的林宥嘉是一位真正喜愛廣東歌的人。

2012年我邀請 Yoga 演出 Concert YY 時,他竟然提出:不如表演些特別點的東西。

「例如呢?」我問。

「例如你有那麼多歌手參與,我可以和他們crossover廣東歌呀!」

我之前有聽說他好喜歡香港的音樂,也在網上零碎地聽過這位台灣朋友隨口唱出那些「不是蓋的」的粵語歌,當時雖也詫異,卻也不知道他的敬愛竟達可以上台展露的程度,便說「你會唱那一首呀?我試試安排。」

誰知道他一說就是一串長長的名單「例如我可以和XXX合唱XXX呀,也可以和YYY合唱YYY呀,如果ZZZ肯和我合唱ZZZ我也ok......」聽起來就像是練習有素隨時可以直上紅館不用另行閉關......這個人洗澡時偷偷唱好多粵語歌吧?

結果大家都聽過了他和明哥合唱粵語九成半凖的「親愛的瑪嘉烈」吧。

所以三年多之後林宥嘉告訴我新專輯面好想有一首廣東歌,還已經約好了 Eric Kwok 監製、陳奕迅配唱,我幾乎想說「等你好久了朋友!」

關鍵詞不是「等你好久了」是「朋友」,所有喜歡粵語流行曲的,都是我朋友。

也很久很久沒有一位國語歌手真誠地錄一首廣東歌了,我是激動的。

而且這歌來得正是時候!

謝謝林宥嘉,謝謝華研國際,謝謝所有支持廣東歌的人,我愛你。

#‎林宥嘉 #今日營業中 #壞與更壞

原來Yoga咁喜愛廣東歌~唔怪得上次係YY Concert唱廣東歌啦~~

首歌真係肯定 hit
chanchan0909 發表於 2016-6-16 17:59

amei 個 part 好好聽  

amei 個 part 好好聽
賴爽 發表於 2016-6-18 11:37
我都係咁話 amei 真係加左好多分

暫時聽左幾首 幾鐘意床邊故事

我都係咁話  amei 真係加左好多分  

暫時聽左幾首 幾鐘意床邊故事 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-18 12:21
其實我覺得不該係三首新歌中最唔好聽

我都係咁話  amei 真係加左好多分  

暫時聽左幾首 幾鐘意床邊故事 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-18 12:21

我反而幾鐘意前世情人
我們的總和

聽咗今日營業中

原來<壞與更壞>有eason做backing vocal :O
廣東話有啲咬字都係差少少 不過會入一首廣東歌已經值得鼓勵
(好似會plug嚟香港???)
anyway 都係覺得國語版<勿忘你>唱得有感情啲 好聽啲~

首波主打<熱血無賴>算係我幾唔鍾意嘅一首
yoga好似唔多夠rock

overall 隻碟係幾好loop嘅
<天真有邪>、<勿忘你>要loop爆噶 <3

p.s. 個碟名究竟係咩概念 (sell多元化?)
p.p.s. 首<一點點>同周董遲啲隻碟撞歌名 lol
p.p.p.s. <寵兒>瘋狂硬tag beautiful love
p.p.p.p.s Shoot the lyricist呢排係咪好鍾意用「雞湯」呢個詞語 愛情小品係咁 壞與更壞又係 -_-

聽咗今日營業中

原來有eason做backing vocal :O
廣東話有啲咬字都係差少少 不過會入一首廣東歌已 ...
ed8671ed 發表於 2016-6-18 22:02

兩首雞湯都係擺第一段尾
Btw,我未聽,但之前yoga唱自然醒同思凡我都成日聽,pop rock唱得可以,唔知熱血無賴點呢
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

無常。如常。
田馥甄的日常 不平常。

田馥甄 第四張個人專輯『日常』
6/15 開始預購 7/8 正式發行

-- ...
阻住 發表於 2016-6-10 14:23

田馥甄 日常 1st plug 人間煙火

田馥甄的『日常』 不平常
用眼耳鼻舌口 感受每一刻人間煙火

田馥甄第四張個人專輯首波主打『人間煙火』,由施人誠填詞,新加坡新鋭作曲人文慧如譜­曲,陳珊妮編曲、製作。輕電搖滾曲風,在聽覺上,有如一顆顆不斷施放的煙火,清亮璀璨­在電氣氛圍裡穿梭,催化身體感官去感受歌曲跳躍亮點,歌詞則以輕鬆但謙卑的角度,描寫­人生應該要心存感謝去接受生命所經歷的一切,並盡情享受種種人事物的美好,因為人生苦­短無常,應該好好活著,用力綻放,如人間煙火燦爛,縱使短暫卻充滿光熱!

好陳珊妮
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

田馥甄 日常 1st plug 人間煙火

田馥甄的『日常』 不平常
用眼耳鼻舌口 感受每一刻人間煙火

田馥甄第 ...
liebe 發表於 2016-6-19 10:14

真心覺得唔好聽 ..

兩首雞湯都係擺第一段尾
Btw,我未聽,但之前yoga唱自然醒同思凡我都成日聽,pop rock唱得可以,唔 ...
HOTMAN 發表於 2016-6-19 10:08

熱血無賴個音樂底rock過嗰兩首
唔知係mixing問題定係唱腔
就咁當single聽我就覺得怪怪地 唔多夠熱血
成隻碟連住聽又ok返d lol

不該真係好好loop...
呢個組合真係冇可能唔hit...
相信好快成為歌唱比賽大熱合唱歌

首歌真係肯定 hit
chanchan0909 發表於 2016-6-16 17:59

amei真係唱得好好聽

我想問下有無人有聽艾怡良
我個人覺得新碟唔錯

人間煙火已經狂LOOPING
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

吳奇隆 2016 全新個人專輯 旅程

吳奇隆最令人期待的回歸之作——全亞洲實力偶像吳奇隆睽違華語樂壇多年,暖聲回歸!出道多年,影視歌三棲發展取得不可替代的驚人成就。身兼歌手、演員、企業老闆、慈善家等眾多頭銜的吳奇隆始終未曾遠離音樂事業。縱橫演藝圈近30年,虜獲老、中、青、三代芳心的極致偶像。幾經沉浮,四十不惑,沉澱出更具魅力的人生故事!全新專輯吳奇隆將展現出成熟男人的人生體悟,收穫一路荊棘與榮耀。褪去浮華,收斂耀眼光芒,化繁為簡,用最溫暖的聲音,講述獨特奇幻的人生旅程。整張專輯以抒情歌為主,以暖聲、沉澱、幸福、分享、熟男、擔當為方向,十首全新音樂作品,十種豐滿人生味道。

吳奇隆x陳秀男——當代唯一與李宗盛齊名的台灣金牌製作人陳秀男,叱吒台灣流行歌壇30餘年,橫掃華語音樂界天王、天后幕後總舵手,見證了港台流行音樂巔峰“首首主打,曲曲都紅”。多次合作的兩人再度攜手,十首作品全權交由陳秀男老師把關,將吳奇隆更加細膩、更加成熟的聲線特質完美展現,提升整張專輯的音樂品質。

劉詩詩甜蜜助陣——幸福主打手牽手曲風輕快,溢滿濃濃幸福味道。人生旅途中,遇見幸福收穫愛情是生命最美麗的饋贈。吳奇隆劉詩詩兩人婚後首度合作備受期待,劉詩詩傾情跨刀拍攝手牽手MV甜蜜助陣格外浪漫。

擴展事業版圖組建唱片公司【2016全新大碟動力鉅獻】——2014年在香港以神秘嘉賓的身份出席了香港太陽娛樂發布會,宣布與之前曾合作多年的香港金牌經理人黃柏高的再度合作,並與澳門太陽城集團共同組建新的唱片公司“太陽動力”,宣告回歸闊別已久的華語樂壇,並親自做老闆規劃其音樂事業。 2015年耗時近一年精心籌備,誠意之作即將開啟,2016全新大碟 動力鉅獻!

吳奇隆(Nicky)睽違19年新國語碟《旅程》已於4月搶先在數位音樂平台發行
而實體專輯內地已於本月18日出碟,台灣、新馬地區預計7月1日出碟,香港地區預計7月8日出碟
只可惜今次新碟無收錄Nicky早前曝光的內地電視劇集歌曲
好似《步步驚情》插曲《如果緣只到遇見》(獨唱版&嚴藝丹合唱版)同《三寸天堂》(獨唱版&嚴藝丹合唱版)
古裝校園喜劇《犀利仁師》主題曲《愛你的我今天長這樣》同片尾曲《不能說出口的諾言》
民初劇《寒冬》主題曲《雪夜》同插曲《寒冬》(嚴藝丹合唱)
同埋今年1月在內地上檔既古裝武俠劇《蜀山戰紀之劍俠傳奇》主題曲《愛恨之間》、《沙漠飛雪》同《宿敵》(許志安合唱)
雖然Nicky今次新國語碟的主打歌在唱功方面真係比佢在華納、正東時期既國語歌同粵語歌
甚至係小虎隊時期既歌曲成熟o左

五月天新歌!!!
如果我們不曾相遇!!!
好聽到喊噶

蘇打綠宣佈印夏天巡演後休團三年

蘇打綠以《冬 未了》獲金曲獎最佳國語專輯、最佳樂團、專輯製作人林暐哲、以及青峰 個人憑《他舉起右手點名》獲最佳作詞人;還加上蘇打綠與林暐哲共同以《痛快的哀艷》 拿下最佳編曲人獎,狂掃5獎成最大贏家。林暐哲宣布蘇打綠巡演完將休團3年! 小威說是他們共識,但3年這時間他們也才今天聽到,他們想休息並重新審視過去13年自 己的音樂。林暐哲說,其實更大的計畫是因為與德國音樂人合作後,打開往歐洲發展的可 能。休團消息讓現場媒體都訝異。

仲諗住等左咁多年 今次可以大爆發
但係聽左一轉 Yoga隻碟似乎有D失望

試聽完Hebe隻碟真係巧期待
今次似係偏向My Love專輯Style,正
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

jay chou隻碟overall好聽過上兩隻嘅 (我覺得
告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

btw hebe隻碟聽聞預購期之後 市面唔會有實體碟賣?

告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

bt ...
ed8671ed 發表於 2016-7-3 01:23

係啊,預購期未完台灣已經有好多唱片舖話額滿截止預售

聽聞台灣+星馬預購量已經破7萬隻,印刷廠印唔切
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

bt ...
ed8671ed 發表於 2016-7-3 01:23

我覺得出左Mv既好多都好驚嚇
非常盜 愛情廢柴 etc

不過見有人推介 都搵日聽下你兩隻介紹

周董啲新唱腔好難接受
感覺好唔自然
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我覺得出左Mv既好多都好驚嚇
非常盜 愛情廢柴 etc  

不過見有人推介 都搵日聽下你兩隻介紹 {:1_ ...
-Prince- 發表於 2016-7-3 02:02

仲有 英雄 都好惡頂
其實佢都已經江郎才盡咁款
呢隻碟有好多舊歌影子
係我感覺好過之前幾隻少少咁 lol

韋禮安 新專輯:8月推出^^
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

韋禮安 新專輯:8月推出^^
dongbb2332 發表於 2016-7-3 18:12
我估入面最少八首歌係乜乜代言歌曲/乜乜劇集主題曲
唔知剩翻既歌會唔會都係第一個xxx同L唔識串U咁既質素呢 ^^

唔知剩翻既歌會唔會都係第一個xxx同L唔識串U ...
nicholashin 發表於 2016-7-3 18:14

我就估呢兩首已經係最好果兩首啦

我就估呢兩首已經係最好果兩首啦
bagfgfcde 發表於 2016-7-3 18:15
唔知剩翻既歌會唔會都係第一個xxx同L唔識串U ...
nicholashin 發表於 2016-7-3 18:14

應該仲有呢首^^

應該仲有呢首^^
dongbb2332 發表於 2016-7-3 20:02
一睇歌名就知會係乜乜劇既主題曲/插曲/宣傳曲啦
o個段疑似chorus既聲音都幾難聽下 wo的moyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang
不過訓前應該幾o岩聽

韋才子新歌 - Lipton奶茶廣告歌

韋才子新歌 - Lipton奶茶廣告歌
阻住 發表於 2016-7-4 22:22
又距離全碟都係廣告歌/劇集歌邁進一大步

佢以前d廣告歌劇集歌都好高質好文青
呢家果堆一係悶到瞓著一係唔知做乜

佢以前d廣告歌劇集歌都好高質好文青
呢家果堆一係悶到瞓著一係唔知做乜  ...
CunninG 發表於 2016-7-4 23:34
在你身邊其實都係美國棉廣告歌+劇集主題曲
可能想「突破」掛

在你身邊其實都係美國棉廣告歌+劇集主題曲
可能想「突破」掛  ...
nicholashin 發表於 2016-7-4 23:37

我覺得係還是會同在你身邊太高質
搞到呢家果埋比下去

我覺得係還是會同在你身邊太高質
搞到呢家果埋比下去
CunninG 發表於 2016-7-4 23:41
其實別說沒愛過同女孩都ok 我甚至覺得xx鏡唔算好差 係無諗過而家會走出一堆聽左一次唔想聽多次既歌姐

韋禮安初出道既時候真係好高質

女孩其實都算好唔錯啦

韋禮安初出道既時候真係好高質

女孩其實都算好唔錯啦
-Prince- 發表於 2016-7-4 23:52

其實係女孩之後果堆出事
我懷疑係紅左所以無咁多時間作好歌

你就不要 想我到 瘋了
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

你就不要 想我到 瘋了
HOTMAN 發表於 2016-7-5 23:33

好快就有happy新碟聽 yeah

好快就有happy新碟聽 yeah
dongbb2332 發表於 2016-7-5 23:55

暫時兩首都

韋禮安隻新碟名係想表達D咩