返回列表 發帖
等左差唔多五年 終於出啦

林宥嘉 等待四年 全新專輯
  『 ‪#‎今日營業中‬ 』
 絕無分店 僅此一嘉

『 熱血無賴 』 單曲首播
♪ 全球電台:5 / 30 起
♪ 數位音樂: 5 / 31 起

6 / 03 (五) 開始預購
6 / 17 (五) 正式開幕

網羅了東京事變吉他手浮雲、黃偉文、林夕、陳珊妮、青峰、黃中岳、荒井十一、Eric Kwok、陳建良、
鄭楠、Jerry C、趙兆、丁士光、Tizzy Bac陳惠婷、小安、林家謙、施人誠、陳信延、藍小邪、陳君豪、
韓立康、蔡政勳、張晁毓….等音樂人共同打造,天王陳奕迅更是擔任其中一首歌曲的配唱製作人。

eric kwok

周董624出新碟, 除左前世情人, 非常盜2首凷題曲啱啱都曝光

搖滾區的神經病IG

佢性慾好強 ? 次次都要床戲嘅

無常。如常。
田馥甄的日常 不平常。

田馥甄 第四張個人專輯『日常』
6/15 開始預購 7/8 正式發行

-----

醞釀兩年 慢活催聲
田馥甄的『日常』
不平常
時隔兩年多!慢工細活!
田馥甄第四張個人專輯『日常』終於催聲成型!

早晚野生直擊一直播
田馥甄的『日常』
不平常
四支日常概念短片上線兩天,近百萬點擊爭睹田馥甄的日常

全新專輯實體限量珍藏 錯過預購 市面絕版無售!
田馥甄的『日常』
不平常
實體專輯販售以珍藏概念限量預購發售,錯過預購,市面絕版無售,收藏田馥甄『日常』實體專輯機會,僅有預購!

寶島樂壇呢兩個月真熱鬧

封面執到Hebe咁係咩玩法
玩齋預購係咪想確保開賣週夠數過周董
搖滾區的神經病IG

Yoga今日營業中全碟試聽,有一首係廣東歌
搖滾區的神經病IG

阻住 發表於 2016-6-12 00:49

聽落有唔少歌都好過熱血無賴

勿忘你係林家謙作(矛盾一生個位) 壞與更壞係勿忘你廣東版

首歌真係肯定 hit

黃偉文 Wyman Wong

3 小時 ·

Facebook Mentions

·

我所認識的林宥嘉是一位真正喜愛廣東歌的人。

2012年我邀請 Yoga 演出 Concert YY 時,他竟然提出:不如表演些特別點的東西。

「例如呢?」我問。

「例如你有那麼多歌手參與,我可以和他們crossover廣東歌呀!」

我之前有聽說他好喜歡香港的音樂,也在網上零碎地聽過這位台灣朋友隨口唱出那些「不是蓋的」的粵語歌,當時雖也詫異,卻也不知道他的敬愛竟達可以上台展露的程度,便說「你會唱那一首呀?我試試安排。」

誰知道他一說就是一串長長的名單「例如我可以和XXX合唱XXX呀,也可以和YYY合唱YYY呀,如果ZZZ肯和我合唱ZZZ我也ok......」聽起來就像是練習有素隨時可以直上紅館不用另行閉關......這個人洗澡時偷偷唱好多粵語歌吧?

結果大家都聽過了他和明哥合唱粵語九成半凖的「親愛的瑪嘉烈」吧。

所以三年多之後林宥嘉告訴我新專輯面好想有一首廣東歌,還已經約好了 Eric Kwok 監製、陳奕迅配唱,我幾乎想說「等你好久了朋友!」

關鍵詞不是「等你好久了」是「朋友」,所有喜歡粵語流行曲的,都是我朋友。

也很久很久沒有一位國語歌手真誠地錄一首廣東歌了,我是激動的。

而且這歌來得正是時候!

謝謝林宥嘉,謝謝華研國際,謝謝所有支持廣東歌的人,我愛你。

#‎林宥嘉 #今日營業中 #壞與更壞

原來Yoga咁喜愛廣東歌~唔怪得上次係YY Concert唱廣東歌啦~~

首歌真係肯定 hit
chanchan0909 發表於 2016-6-16 17:59

amei 個 part 好好聽  

amei 個 part 好好聽
賴爽 發表於 2016-6-18 11:37
我都係咁話 amei 真係加左好多分

暫時聽左幾首 幾鐘意床邊故事

我都係咁話  amei 真係加左好多分  

暫時聽左幾首 幾鐘意床邊故事 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-18 12:21
其實我覺得不該係三首新歌中最唔好聽

我都係咁話  amei 真係加左好多分  

暫時聽左幾首 幾鐘意床邊故事 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-18 12:21

我反而幾鐘意前世情人
Wonders Music Awards 2018
Wonders Music Recommendation 2019 Week 07
01 沙文 / 林憶蓮 02 我們萬歲 / 陳奕迅 03 一吻穿越四十六億歲 / 陳健安

聽咗今日營業中

原來<壞與更壞>有eason做backing vocal :O
廣東話有啲咬字都係差少少 不過會入一首廣東歌已經值得鼓勵
(好似會plug嚟香港???)
anyway 都係覺得國語版<勿忘你>唱得有感情啲 好聽啲~

首波主打<熱血無賴>算係我幾唔鍾意嘅一首
yoga好似唔多夠rock

overall 隻碟係幾好loop嘅
<天真有邪>、<勿忘你>要loop爆噶 <3

p.s. 個碟名究竟係咩概念 (sell多元化?)
p.p.s. 首<一點點>同周董遲啲隻碟撞歌名 lol
p.p.p.s. <寵兒>瘋狂硬tag beautiful love
p.p.p.p.s Shoot the lyricist呢排係咪好鍾意用「雞湯」呢個詞語 愛情小品係咁 壞與更壞又係 -_-

聽咗今日營業中

原來有eason做backing vocal :O
廣東話有啲咬字都係差少少 不過會入一首廣東歌已 ...
ed8671ed 發表於 2016-6-18 22:02

兩首雞湯都係擺第一段尾
Btw,我未聽,但之前yoga唱自然醒同思凡我都成日聽,pop rock唱得可以,唔知熱血無賴點呢

無常。如常。
田馥甄的日常 不平常。

田馥甄 第四張個人專輯『日常』
6/15 開始預購 7/8 正式發行

-- ...
阻住 發表於 2016-6-10 14:23

田馥甄 日常 1st plug 人間煙火

田馥甄的『日常』 不平常
用眼耳鼻舌口 感受每一刻人間煙火

田馥甄第四張個人專輯首波主打『人間煙火』,由施人誠填詞,新加坡新鋭作曲人文慧如譜­曲,陳珊妮編曲、製作。輕電搖滾曲風,在聽覺上,有如一顆顆不斷施放的煙火,清亮璀璨­在電氣氛圍裡穿梭,催化身體感官去感受歌曲跳躍亮點,歌詞則以輕鬆但謙卑的角度,描寫­人生應該要心存感謝去接受生命所經歷的一切,並盡情享受種種人事物的美好,因為人生苦­短無常,應該好好活著,用力綻放,如人間煙火燦爛,縱使短暫卻充滿光熱!

好陳珊妮
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

田馥甄 日常 1st plug 人間煙火

田馥甄的『日常』 不平常
用眼耳鼻舌口 感受每一刻人間煙火

田馥甄第 ...
liebe 發表於 2016-6-19 10:14

真心覺得唔好聽 ..

兩首雞湯都係擺第一段尾
Btw,我未聽,但之前yoga唱自然醒同思凡我都成日聽,pop rock唱得可以,唔 ...
HOTMAN 發表於 2016-6-19 10:08

熱血無賴個音樂底rock過嗰兩首
唔知係mixing問題定係唱腔
就咁當single聽我就覺得怪怪地 唔多夠熱血
成隻碟連住聽又ok返d lol

不該真係好好loop...
呢個組合真係冇可能唔hit...
相信好快成為歌唱比賽大熱合唱歌

首歌真係肯定 hit
chanchan0909 發表於 2016-6-16 17:59

amei真係唱得好好聽

我想問下有無人有聽艾怡良
我個人覺得新碟唔錯

人間煙火已經狂LOOPING
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

吳奇隆 2016 全新個人專輯 旅程

吳奇隆最令人期待的回歸之作——全亞洲實力偶像吳奇隆睽違華語樂壇多年,暖聲回歸!出道多年,影視歌三棲發展取得不可替代的驚人成就。身兼歌手、演員、企業老闆、慈善家等眾多頭銜的吳奇隆始終未曾遠離音樂事業。縱橫演藝圈近30年,虜獲老、中、青、三代芳心的極致偶像。幾經沉浮,四十不惑,沉澱出更具魅力的人生故事!全新專輯吳奇隆將展現出成熟男人的人生體悟,收穫一路荊棘與榮耀。褪去浮華,收斂耀眼光芒,化繁為簡,用最溫暖的聲音,講述獨特奇幻的人生旅程。整張專輯以抒情歌為主,以暖聲、沉澱、幸福、分享、熟男、擔當為方向,十首全新音樂作品,十種豐滿人生味道。

吳奇隆x陳秀男——當代唯一與李宗盛齊名的台灣金牌製作人陳秀男,叱吒台灣流行歌壇30餘年,橫掃華語音樂界天王、天后幕後總舵手,見證了港台流行音樂巔峰“首首主打,曲曲都紅”。多次合作的兩人再度攜手,十首作品全權交由陳秀男老師把關,將吳奇隆更加細膩、更加成熟的聲線特質完美展現,提升整張專輯的音樂品質。

劉詩詩甜蜜助陣——幸福主打手牽手曲風輕快,溢滿濃濃幸福味道。人生旅途中,遇見幸福收穫愛情是生命最美麗的饋贈。吳奇隆劉詩詩兩人婚後首度合作備受期待,劉詩詩傾情跨刀拍攝手牽手MV甜蜜助陣格外浪漫。

擴展事業版圖組建唱片公司【2016全新大碟動力鉅獻】——2014年在香港以神秘嘉賓的身份出席了香港太陽娛樂發布會,宣布與之前曾合作多年的香港金牌經理人黃柏高的再度合作,並與澳門太陽城集團共同組建新的唱片公司“太陽動力”,宣告回歸闊別已久的華語樂壇,並親自做老闆規劃其音樂事業。 2015年耗時近一年精心籌備,誠意之作即將開啟,2016全新大碟 動力鉅獻!

吳奇隆(Nicky)睽違19年新國語碟《旅程》已於4月搶先在數位音樂平台發行
而實體專輯內地已於本月18日出碟,台灣、新馬地區預計7月1日出碟,香港地區預計7月8日出碟
只可惜今次新碟無收錄Nicky早前曝光的內地電視劇集歌曲
好似《步步驚情》插曲《如果緣只到遇見》(獨唱版&嚴藝丹合唱版)同《三寸天堂》(獨唱版&嚴藝丹合唱版)
古裝校園喜劇《犀利仁師》主題曲《愛你的我今天長這樣》同片尾曲《不能說出口的諾言》
民初劇《寒冬》主題曲《雪夜》同插曲《寒冬》(嚴藝丹合唱)
同埋今年1月在內地上檔既古裝武俠劇《蜀山戰紀之劍俠傳奇》主題曲《愛恨之間》、《沙漠飛雪》同《宿敵》(許志安合唱)
雖然Nicky今次新國語碟的主打歌在唱功方面真係比佢在華納、正東時期既國語歌同粵語歌
甚至係小虎隊時期既歌曲成熟o左

五月天新歌!!!
如果我們不曾相遇!!!
好聽到喊噶

蘇打綠宣佈印夏天巡演後休團三年

蘇打綠以《冬 未了》獲金曲獎最佳國語專輯、最佳樂團、專輯製作人林暐哲、以及青峰 個人憑《他舉起右手點名》獲最佳作詞人;還加上蘇打綠與林暐哲共同以《痛快的哀艷》 拿下最佳編曲人獎,狂掃5獎成最大贏家。林暐哲宣布蘇打綠巡演完將休團3年! 小威說是他們共識,但3年這時間他們也才今天聽到,他們想休息並重新審視過去13年自 己的音樂。林暐哲說,其實更大的計畫是因為與德國音樂人合作後,打開往歐洲發展的可 能。休團消息讓現場媒體都訝異。
搖滾區的神經病IG

仲諗住等左咁多年 今次可以大爆發
但係聽左一轉 Yoga隻碟似乎有D失望

試聽完Hebe隻碟真係巧期待
今次似係偏向My Love專輯Style,正
夕爺新貴 樂壇新天后 堅Lee ;)

jay chou隻碟overall好聽過上兩隻嘅 (我覺得
告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

btw hebe隻碟聽聞預購期之後 市面唔會有實體碟賣?

告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

bt ...
ed8671ed 發表於 2016-7-3 01:23

係啊,預購期未完台灣已經有好多唱片舖話額滿截止預售

聽聞台灣+星馬預購量已經破7萬隻,印刷廠印唔切
夕爺新貴 樂壇新天后 堅Lee ;)

告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

bt ...
ed8671ed 發表於 2016-7-3 01:23

我覺得出左Mv既好多都好驚嚇
非常盜 愛情廢柴 etc

不過見有人推介 都搵日聽下你兩隻介紹

周董啲新唱腔好難接受
感覺好唔自然
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

我覺得出左Mv既好多都好驚嚇
非常盜 愛情廢柴 etc  

不過見有人推介 都搵日聽下你兩隻介紹 {:1_ ...
-Prince- 發表於 2016-7-3 02:02

仲有 英雄 都好惡頂
其實佢都已經江郎才盡咁款
呢隻碟有好多舊歌影子
係我感覺好過之前幾隻少少咁 lol

韋禮安 新專輯:8月推出^^
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

韋禮安 新專輯:8月推出^^
dongbb2332 發表於 2016-7-3 18:12
我估入面最少八首歌係乜乜代言歌曲/乜乜劇集主題曲
唔知剩翻既歌會唔會都係第一個xxx同L唔識串U咁既質素呢 ^^

唔知剩翻既歌會唔會都係第一個xxx同L唔識串U ...
nicholashin 發表於 2016-7-3 18:14

我就估呢兩首已經係最好果兩首啦

我就估呢兩首已經係最好果兩首啦
bagfgfcde 發表於 2016-7-3 18:15
唔知剩翻既歌會唔會都係第一個xxx同L唔識串U ...
nicholashin 發表於 2016-7-3 18:14

應該仲有呢首^^

應該仲有呢首^^
dongbb2332 發表於 2016-7-3 20:02
一睇歌名就知會係乜乜劇既主題曲/插曲/宣傳曲啦
o個段疑似chorus既聲音都幾難聽下 wo的moyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang
不過訓前應該幾o岩聽

韋才子新歌 - Lipton奶茶廣告歌
搖滾區的神經病IG

韋才子新歌 - Lipton奶茶廣告歌
阻住 發表於 2016-7-4 22:22
又距離全碟都係廣告歌/劇集歌邁進一大步

佢以前d廣告歌劇集歌都好高質好文青
呢家果堆一係悶到瞓著一係唔知做乜

佢以前d廣告歌劇集歌都好高質好文青
呢家果堆一係悶到瞓著一係唔知做乜  ...
CunninG 發表於 2016-7-4 23:34
在你身邊其實都係美國棉廣告歌+劇集主題曲
可能想「突破」掛

在你身邊其實都係美國棉廣告歌+劇集主題曲
可能想「突破」掛  ...
nicholashin 發表於 2016-7-4 23:37

我覺得係還是會同在你身邊太高質
搞到呢家果埋比下去

我覺得係還是會同在你身邊太高質
搞到呢家果埋比下去
CunninG 發表於 2016-7-4 23:41
其實別說沒愛過同女孩都ok 我甚至覺得xx鏡唔算好差 係無諗過而家會走出一堆聽左一次唔想聽多次既歌姐

韋禮安初出道既時候真係好高質

女孩其實都算好唔錯啦

韋禮安初出道既時候真係好高質

女孩其實都算好唔錯啦
-Prince- 發表於 2016-7-4 23:52

其實係女孩之後果堆出事
我懷疑係紅左所以無咁多時間作好歌

你就不要 想我到 瘋了

你就不要 想我到 瘋了
HOTMAN 發表於 2016-7-5 23:33

好快就有happy新碟聽 yeah

好快就有happy新碟聽 yeah
dongbb2332 發表於 2016-7-5 23:55

暫時兩首都

韋禮安隻新碟名係想表達D咩