返回列表 發帖

點解呢度咁多人聽韋禮安 我冇咩friend識呢個人

利申冇聽過

韋禮安隻新碟名係想表達D咩
-Prince- 發表於 2016-7-9 08:23

要走硬膠路線嗎

利申冇聽過
HOTMAN 發表於 2016-7-9 08:57

應該只係幾位韋生粉絲自HIGH姐

要走硬膠路線嗎

CunninG 發表於 2016-7-9 09:20
我係咪其中一個

我係咪其中一個
nicholashin 發表於 2016-7-9 10:57

係

Ps有冇人同我自hi林宥嘉

見預購送 韋禮安年度硬戳選曲, 即係果堆xxx代言歌?
搖滾區的神經病ig

Ps有冇人同我自hi林宥嘉
HOTMAN 發表於 2016-7-9 11:00
你可以同我傾架 但你要先帶起話題

利申冇聽過

咁蔡健雅呢

咁蔡健雅呢
bagfgfcde 發表於 2016-7-9 12:20
都係無人識

都係無人識
nicholashin 發表於 2016-7-9 12:21

我身邊大部分人都唔識
識既都只係因為我係咁係度講

好慶幸我身邊既人都留意開韋禮安林宥嘉
不過班女歌手真係無人識

要走硬膠路線嗎

CunninG 發表於 2016-7-9 09:20

但係睇個宣傳CF
係幾隻廢單曲之後
又幾期待佢可以點樣玩呢個題材

我係咪其中一個
nicholashin 發表於 2016-7-9 10:57

如果買齊之前三隻碟+兩場香港小巨蛋演唱會都有睇
我都可以勉強叫其中一個

但係睇個宣傳CF
係幾隻廢單曲之後
又幾期待佢可以點樣玩呢個題材
-Prince- 發表於 2016-7-9 13:24

你應該唔會係同我一樣已經down左個app呱

anyway, 就聽promote我唔知點解諗起日本既perfume
如果佢最後成隻碟都係呢隻feel幾正
但佢之前又有一個人同別說沒愛過
希望最後唔好好似某天后咁
放新x同我們都是雙子座搞到成件事好怪

如果買齊之前三隻碟+兩場香港小巨蛋演唱會都有睇
我都可以勉強叫其中一個  

你應該唔會係同我一 ...
CunninG 發表於 2016-7-9 14:06

佢唔係話個堆唔入碟
得第一個想起你開始先入碟咩

未download

周董隻碟係幾普通 無乜邊首特別impress到我
好多歌都似幾首舊歌mix埋一齊就算
說走就走同一點點音樂底唔錯 但唱得幾難聽
英雄第一次聽嚇親 幾重口味下
土耳其冰淇淋編曲好豐富 但我無乜感覺
我都係聽翻不該同前世情人就算

周董隻碟係幾普通 無乜邊首特別impress到我
好多歌都似幾首舊歌mix埋一齊就算
說走就走同一點點音樂底唔錯 ...
nicholashin 發表於 2016-7-9 19:26

林姓細眼男歌手隻國語碟又有冇impress到你

林姓細眼男歌手隻國語碟又有冇impress到你
HOTMAN 發表於 2016-7-9 21:45

呢個?

暫時兩首都
HOTMAN 發表於 2016-7-5 23:56

悶到 ........ 瘋狂跌 Watt

利申冇聽過

Same
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

我記得淨係聽過韋生第一隻碟啲歌
當年唱K fd子都會點<慢慢等>大合唱chorus
跟住之後就冇繼續follow

當年唱K fd子都會點大合唱chorus
跟住之後就冇繼續follow ...
ed8671ed 發表於 2016-7-10 00:40

我啲朋友唱K 應該只會識周杰倫(最紅嗰排), SHE(最紅嗰排), 五月天, 楊丞琳(最紅嗰排), 曹格(最紅嗰排), JJ, Soda Green, FIR(最紅嗰排) 既歌
再另加幾首hit 歌 (小幸運, 洋蔥, 煎熬, 愛你)
反而我識唱韓仔畢書盡既歌

[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

當年唱K fd子都會點大合唱chorus
跟住之後就冇繼續follow ...
ed8671ed 發表於 2016-7-10 00:40
我主要係聽過最hit o個幾首
呢排成日提佢係因為佢近排首首歌都唔好聽

我啲朋友唱K 應該只會識周杰倫(最紅嗰排), SHE(最紅嗰排), 五月天, 楊丞琳(最紅嗰排), 曹格(最紅嗰排), JJ ...
matthew1990 發表於 2016-7-10 00:42

以前仲有amei fish 陶吉吉 hebe都係必唱~

ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:10
其實邊首hit就會唱~

其實邊首hit就會唱~
nicholashin 發表於 2016-7-10 01:11

以前仲係中學雞聽台灣嗰邊多啲 都會唱好多side track嘅^^

以前仲係中學雞聽台灣嗰邊多啲 都會唱好多side track嘅^^
ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:16

仲有靜茹 bb 係必點嘎

仲有靜茹 bb 係必點嘎
Wonders 發表於 2016-7-10 01:17

啱啱望過neway個app
原來得返好少歌

啱啱望過neway個app
原來得返好少歌
ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:26

得返七首半
同埋最重要嗰堆經典冇哂 so sad

ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:10

我中學時也好愛 Fish

今晚七點 韋禮安新歌 如果再見!!!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

今晚七點 韋禮安新歌 如果再見!!!!
dongbb2332 發表於 2016-7-12 11:02

極樂宿舍電影主題曲,係咪唔洗期待

聽朝就真係有隻碟首波主打推出,叫Intro
搖滾區的神經病ig

極樂宿舍電影主題曲,係咪唔洗期待

聽朝就真係有隻碟首波主打推出,叫Intro ...
阻住 發表於 2016-7-12 12:19
多謝提醒 可以慳翻人生四分鐘時間

韋禮安
都會摩登曲風大躍進
第4張輕鬆玩樂大碟﹝硬戳﹞
未必天雷勾動地火
至少幽自己一默

音樂跨界科技 戳破現有常規
亞洲首張華語實體專輯
大膽採用QR Code作為封面
呈現3D擴增實境 與韋禮安逗趣互動
挑戰感官新刺激

韋禮安第4張輕鬆玩樂大碟﹝硬戳﹞,
與科技結合成為亞洲首張採用QR Code作為封面的華語實體專輯,
韋禮安不斷以自身為代表戳破既有的自己,
並持續用音樂帶給大眾新感官刺激,這次在專輯視覺呈現上,
福茂唱片結合台灣科技新創公司共同打造:
獨家專屬韋禮安的3D擴增實境內容。

只要下載使用「VisionLens」APP掃描專輯封面上的QR Code,
再將鏡頭對準專輯封面,就能看到以3D技術呈現的「虛擬韋禮安」,
透過螢幕跟使用者講話唱歌,唱片公司更特別設計「互動按鈕」,
只要使用者「硬戳」韋禮安「特定」部位,韋禮安就會回應互動,
保證讓使用者驚喜連連、意想不到!
還設有「隱藏版部位」等大家發掘探索!

雙重限定預購禮:「韋鳥貼紙戳戳樂」&「韋禮安年度硬戳選曲」

由韋禮安親手繪製的預購禮「韋鳥貼紙戳戳樂」,
與專輯封面一致結合3D擴增實境科技,
只要下載使用「VisionLens」APP掃描韋鳥貼紙背面的QR Code,
再將鏡頭對著任一款韋鳥貼紙正面,
就能輕鬆看到3D韋鳥唱歌搖擺,更多精彩互動在其中!

「韋禮安年度硬戳選曲」實體收錄韋禮安2015-2016五首熱門單曲:
《女孩》、《一個人》、《崑崙鏡》、《似曾》、《別說沒愛過》

「德國紅點視覺傳達設計獎」得主賴佳韋
耗時三個月操刀專輯包裝設計
打造美學與科技完美結合

以QR Code來做為專輯封面,對任何設計師來說都是很高難度的挑戰,韋禮安第4張創作專輯﹝硬戳﹞,特邀「德國紅點視覺傳達設計獎」得主賴佳韋操刀專輯包裝設計,挑戰美學與科技的完美結合。

賴佳韋:「﹝硬戳﹞專輯概念上帶有一些小批判與小反思,戳中一些現實的狀態卻又不帶有恨意,它是一記溫柔提醒而不是一記重拳,團隊想讓「戳」這個動作帶著可愛逗趣的意味,在專輯包裝上便鎖定了遊戲感這個方向來發想。」

延續﹝硬戳﹞專輯遊戲感的概念,團隊大膽決定將互動APP的QR Code直接做成專輯封面,為了這個瘋狂的決定,專輯包裝設計賴佳韋找來台灣金點設計獎插畫師呂瑋嘉合作,兩人絞盡腦汁,打破大眾及自己對QR Code的成見,完成這張絕無僅有的QR Code專輯封面。

不僅專輯封面,專輯歌詞本也絲毫不馬虎,融合摺紙遊戲,透過摺疊與切割紙張的不同區塊,而組成數種的拼圖方塊,也將現代手機介面的原理帶入歌詞本中,讓翻閱更顯得立體、直覺、有趣,希望能打破一般歌詞本的形式,賦予它更多與歌迷的互動性,更多的把玩和發現。
HINZ TOP 20 Week 24
01 回憶有罪 - 達明一派
02 孤島人 - RubberBand
03 Save the World - 李拾壹

韋禮安自HIGH揮手區

我個人幾鍾意
有番文青feel

韋禮安自HIGH揮手區

我個人幾鍾意
有番文青feel
CunninG 發表於 2016-7-12 19:53

OK wor
不過嫌高音得濟 尤其最尾

電子嘢喎
係咪跳舞先

原來 硬戳 解 Intro

電子嘢喎
係咪跳舞先

原來 硬戳 解 Intro
jasonng 發表於 2016-7-13 11:54

大家都一齊關注李安 愛噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Hebe新專輯正喎
感激我們成熟了 應知道流淚有罪
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

首波主打唔錯
希望之前堆歌只係粗製濫造既次貨

首波主打唔錯
希望之前堆歌只係粗製濫造既次貨
-Prince- 發表於 2016-7-13 19:24

果5首硬戳選曲都幾好既
強烈要求唔好收第一個想到你同luvin u!!!!!!!

果5首硬戳選曲都幾好既
dongbb2332 發表於 2016-7-13 20:43
原來你唔想佢收全碟最好o個兩首歌

果5首硬戳選曲都幾好既
dongbb2332 發表於 2016-7-13 20:43

呢兩隻都冇擺去硬戳選曲
仲唔入硬咩

我啲朋友唱K 應該只會識周杰倫(最紅嗰排), SHE(最紅嗰排), 五月天, 楊丞琳(最紅嗰排), 曹格(最紅嗰排), JJ ...
matthew1990 發表於 2016-7-10 00:42

竟然有人識Bii 咁你識唔識陳勢崔世安呀
逆時光的浪超正

竟然有人識Bii
KITSTON 發表於 2016-7-13 23:56
鍾意佢既音色同高音既處理
唱某啲歌時又可以混啲rasp 落自己把聲度
然後識自彈自唱又要加一百萬分
咁你識唔識陳勢崔世安呀

知佢係乜水
但未聽過佢既歌
逆時光的浪超正

his new songs also jeng

鍾意佢既音色同高音既處理
唱某啲歌時又可以混啲rasp 落自己把聲度
然後識自彈自唱又要加一百萬 ...
matthew1990 發表於 2016-7-14 10:58

都是你害的已經上左我個非共榜,穩定攀升中
不過新碟歌最正都係得呢首,我覺得其他好麻麻

呢首老鷹4帥英文歌正喔

Hebe新專輯正喎
fifty1205 發表於 2016-7-13 12:12

我都覺得好正,已買兩隻收藏

我都覺得好正,已買兩隻收藏
kingo515 發表於 2016-7-15 00:32

暫時最鍾意係什麼哪裡丶念念有詞丶無用丶獨善其身,狂loop

我覺得餘波蕩漾係全張專輯最普通,同以前d情歌不能做比較,質素差太遠
感激我們成熟了 應知道流淚有罪
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

都是你害的已經上左我個非共榜,穩定攀升中
不過新碟歌最正都係得呢首,我覺得其他好麻麻
...
KITSTON 發表於 2016-7-14 12:14

佢啲碟通常得3分1左右歌係loopable

暫時最鍾意係什麼哪裡丶念念有詞丶無用丶獨善其身,狂loop

我覺得餘波蕩漾係全張專輯最普通 ...
fifty1205 發表於 2016-7-15 00:58

我暫時最鍾意係日常丶無用丶靈魂伴侶丶慢舞丶獨善其身,靈魂伴侶個詞好touch,搞到我都吾敢loop住聽。

同意餘波蕩漾最普通,而且人聲太大,live仲好聽過cd

五月天近期兩首歌都正到暈

強烈渴求

田小姐下plug千祈唔好係餘波蕩漾

我要日常/無用/唸唸有詞!!!!!!