返回列表 發帖

點解呢度咁多人聽韋禮安 我冇咩friend識呢個人

利申冇聽過
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

韋禮安隻新碟名係想表達D咩
-Prince- 發表於 2016-7-9 08:23

要走硬膠路線嗎

利申冇聽過
HOTMAN 發表於 2016-7-9 08:57

應該只係幾位韋生粉絲自HIGH姐

要走硬膠路線嗎

CunninG 發表於 2016-7-9 09:20
我係咪其中一個

我係咪其中一個
nicholashin 發表於 2016-7-9 10:57

係

Ps有冇人同我自hi林宥嘉
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

見預購送 韋禮安年度硬戳選曲, 即係果堆xxx代言歌?

Ps有冇人同我自hi林宥嘉
HOTMAN 發表於 2016-7-9 11:00
你可以同我傾架 但你要先帶起話題

利申冇聽過

咁蔡健雅呢

咁蔡健雅呢
bagfgfcde 發表於 2016-7-9 12:20
都係無人識

都係無人識
nicholashin 發表於 2016-7-9 12:21

我身邊大部分人都唔識
識既都只係因為我係咁係度講

好慶幸我身邊既人都留意開韋禮安林宥嘉
不過班女歌手真係無人識

要走硬膠路線嗎

CunninG 發表於 2016-7-9 09:20

但係睇個宣傳CF
係幾隻廢單曲之後
又幾期待佢可以點樣玩呢個題材

我係咪其中一個
nicholashin 發表於 2016-7-9 10:57

如果買齊之前三隻碟+兩場香港小巨蛋演唱會都有睇
我都可以勉強叫其中一個

但係睇個宣傳CF
係幾隻廢單曲之後
又幾期待佢可以點樣玩呢個題材
-Prince- 發表於 2016-7-9 13:24

你應該唔會係同我一樣已經down左個app呱

anyway, 就聽promote我唔知點解諗起日本既perfume
如果佢最後成隻碟都係呢隻feel幾正
但佢之前又有一個人同別說沒愛過
希望最後唔好好似某天后咁
放新x同我們都是雙子座搞到成件事好怪

如果買齊之前三隻碟+兩場香港小巨蛋演唱會都有睇
我都可以勉強叫其中一個  

你應該唔會係同我一 ...
CunninG 發表於 2016-7-9 14:06

佢唔係話個堆唔入碟
得第一個想起你開始先入碟咩

未download

周董隻碟係幾普通 無乜邊首特別impress到我
好多歌都似幾首舊歌mix埋一齊就算
說走就走同一點點音樂底唔錯 但唱得幾難聽
英雄第一次聽嚇親 幾重口味下
土耳其冰淇淋編曲好豐富 但我無乜感覺
我都係聽翻不該同前世情人就算

周董隻碟係幾普通 無乜邊首特別impress到我
好多歌都似幾首舊歌mix埋一齊就算
說走就走同一點點音樂底唔錯 ...
nicholashin 發表於 2016-7-9 19:26

林姓細眼男歌手隻國語碟又有冇impress到你

林姓細眼男歌手隻國語碟又有冇impress到你
HOTMAN 發表於 2016-7-9 21:45

呢個?

暫時兩首都
HOTMAN 發表於 2016-7-5 23:56

悶到 ........ 瘋狂跌 Watt

利申冇聽過

Same
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我記得淨係聽過韋生第一隻碟啲歌
當年唱K fd子都會點<慢慢等>大合唱chorus
跟住之後就冇繼續follow

當年唱K fd子都會點大合唱chorus
跟住之後就冇繼續follow ...
ed8671ed 發表於 2016-7-10 00:40

我啲朋友唱K 應該只會識周杰倫(最紅嗰排), SHE(最紅嗰排), 五月天, 楊丞琳(最紅嗰排), 曹格(最紅嗰排), JJ, Soda Green, FIR(最紅嗰排) 既歌
再另加幾首hit 歌 (小幸運, 洋蔥, 煎熬, 愛你)
反而我識唱韓仔畢書盡既歌

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

當年唱K fd子都會點大合唱chorus
跟住之後就冇繼續follow ...
ed8671ed 發表於 2016-7-10 00:40
我主要係聽過最hit o個幾首
呢排成日提佢係因為佢近排首首歌都唔好聽

我啲朋友唱K 應該只會識周杰倫(最紅嗰排), SHE(最紅嗰排), 五月天, 楊丞琳(最紅嗰排), 曹格(最紅嗰排), JJ ...
matthew1990 發表於 2016-7-10 00:42

以前仲有amei fish 陶吉吉 hebe都係必唱~

ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:10
其實邊首hit就會唱~

其實邊首hit就會唱~
nicholashin 發表於 2016-7-10 01:11

以前仲係中學雞聽台灣嗰邊多啲 都會唱好多side track嘅^^

以前仲係中學雞聽台灣嗰邊多啲 都會唱好多side track嘅^^
ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:16

仲有靜茹 bb 係必點嘎
我們的總和

仲有靜茹 bb 係必點嘎
Wonders 發表於 2016-7-10 01:17

啱啱望過neway個app
原來得返好少歌

啱啱望過neway個app
原來得返好少歌
ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:26

得返七首半
同埋最重要嗰堆經典冇哂 so sad
我們的總和

ed8671ed 發表於 2016-7-10 01:10

我中學時也好愛 Fish

今晚七點 韋禮安新歌 如果再見!!!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

今晚七點 韋禮安新歌 如果再見!!!!
dongbb2332 發表於 2016-7-12 11:02

極樂宿舍電影主題曲,係咪唔洗期待

聽朝就真係有隻碟首波主打推出,叫Intro

極樂宿舍電影主題曲,係咪唔洗期待

聽朝就真係有隻碟首波主打推出,叫Intro ...
阻住 發表於 2016-7-12 12:19
多謝提醒 可以慳翻人生四分鐘時間

韋禮安
都會摩登曲風大躍進
第4張輕鬆玩樂大碟﹝硬戳﹞
未必天雷勾動地火
至少幽自己一默

音樂跨界科技 戳破現有常規
亞洲首張華語實體專輯
大膽採用QR Code作為封面
呈現3D擴增實境 與韋禮安逗趣互動
挑戰感官新刺激

韋禮安第4張輕鬆玩樂大碟﹝硬戳﹞,
與科技結合成為亞洲首張採用QR Code作為封面的華語實體專輯,
韋禮安不斷以自身為代表戳破既有的自己,
並持續用音樂帶給大眾新感官刺激,這次在專輯視覺呈現上,
福茂唱片結合台灣科技新創公司共同打造:
獨家專屬韋禮安的3D擴增實境內容。

只要下載使用「VisionLens」APP掃描專輯封面上的QR Code,
再將鏡頭對準專輯封面,就能看到以3D技術呈現的「虛擬韋禮安」,
透過螢幕跟使用者講話唱歌,唱片公司更特別設計「互動按鈕」,
只要使用者「硬戳」韋禮安「特定」部位,韋禮安就會回應互動,
保證讓使用者驚喜連連、意想不到!
還設有「隱藏版部位」等大家發掘探索!

雙重限定預購禮:「韋鳥貼紙戳戳樂」&「韋禮安年度硬戳選曲」

由韋禮安親手繪製的預購禮「韋鳥貼紙戳戳樂」,
與專輯封面一致結合3D擴增實境科技,
只要下載使用「VisionLens」APP掃描韋鳥貼紙背面的QR Code,
再將鏡頭對著任一款韋鳥貼紙正面,
就能輕鬆看到3D韋鳥唱歌搖擺,更多精彩互動在其中!

「韋禮安年度硬戳選曲」實體收錄韋禮安2015-2016五首熱門單曲:
《女孩》、《一個人》、《崑崙鏡》、《似曾》、《別說沒愛過》

「德國紅點視覺傳達設計獎」得主賴佳韋
耗時三個月操刀專輯包裝設計
打造美學與科技完美結合

以QR Code來做為專輯封面,對任何設計師來說都是很高難度的挑戰,韋禮安第4張創作專輯﹝硬戳﹞,特邀「德國紅點視覺傳達設計獎」得主賴佳韋操刀專輯包裝設計,挑戰美學與科技的完美結合。

賴佳韋:「﹝硬戳﹞專輯概念上帶有一些小批判與小反思,戳中一些現實的狀態卻又不帶有恨意,它是一記溫柔提醒而不是一記重拳,團隊想讓「戳」這個動作帶著可愛逗趣的意味,在專輯包裝上便鎖定了遊戲感這個方向來發想。」

延續﹝硬戳﹞專輯遊戲感的概念,團隊大膽決定將互動APP的QR Code直接做成專輯封面,為了這個瘋狂的決定,專輯包裝設計賴佳韋找來台灣金點設計獎插畫師呂瑋嘉合作,兩人絞盡腦汁,打破大眾及自己對QR Code的成見,完成這張絕無僅有的QR Code專輯封面。

不僅專輯封面,專輯歌詞本也絲毫不馬虎,融合摺紙遊戲,透過摺疊與切割紙張的不同區塊,而組成數種的拼圖方塊,也將現代手機介面的原理帶入歌詞本中,讓翻閱更顯得立體、直覺、有趣,希望能打破一般歌詞本的形式,賦予它更多與歌迷的互動性,更多的把玩和發現。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

韋禮安自HIGH揮手區

我個人幾鍾意
有番文青feel

韋禮安自HIGH揮手區

我個人幾鍾意
有番文青feel
CunninG 發表於 2016-7-12 19:53

OK wor
不過嫌高音得濟 尤其最尾

電子嘢喎
係咪跳舞先

原來 硬戳 解 Intro

電子嘢喎
係咪跳舞先

原來 硬戳 解 Intro
jasonng 發表於 2016-7-13 11:54

大家都一齊關注李安 愛噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Hebe新專輯正喎
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

首波主打唔錯
希望之前堆歌只係粗製濫造既次貨

首波主打唔錯
希望之前堆歌只係粗製濫造既次貨
-Prince- 發表於 2016-7-13 19:24

果5首硬戳選曲都幾好既
強烈要求唔好收第一個想到你同luvin u!!!!!!!

果5首硬戳選曲都幾好既
dongbb2332 發表於 2016-7-13 20:43
原來你唔想佢收全碟最好o個兩首歌

果5首硬戳選曲都幾好既
dongbb2332 發表於 2016-7-13 20:43

呢兩隻都冇擺去硬戳選曲
仲唔入硬咩

我啲朋友唱K 應該只會識周杰倫(最紅嗰排), SHE(最紅嗰排), 五月天, 楊丞琳(最紅嗰排), 曹格(最紅嗰排), JJ ...
matthew1990 發表於 2016-7-10 00:42

竟然有人識Bii 咁你識唔識陳勢崔世安呀
逆時光的浪超正

竟然有人識Bii
KITSTON 發表於 2016-7-13 23:56
鍾意佢既音色同高音既處理
唱某啲歌時又可以混啲rasp 落自己把聲度
然後識自彈自唱又要加一百萬分
咁你識唔識陳勢崔世安呀

知佢係乜水
但未聽過佢既歌
逆時光的浪超正

his new songs also jeng

鍾意佢既音色同高音既處理
唱某啲歌時又可以混啲rasp 落自己把聲度
然後識自彈自唱又要加一百萬 ...
matthew1990 發表於 2016-7-14 10:58

都是你害的已經上左我個非共榜,穩定攀升中
不過新碟歌最正都係得呢首,我覺得其他好麻麻

呢首老鷹4帥英文歌正喔

Hebe新專輯正喎
fifty1205 發表於 2016-7-13 12:12

我都覺得好正,已買兩隻收藏

我都覺得好正,已買兩隻收藏
kingo515 發表於 2016-7-15 00:32

暫時最鍾意係什麼哪裡丶念念有詞丶無用丶獨善其身,狂loop

我覺得餘波蕩漾係全張專輯最普通,同以前d情歌不能做比較,質素差太遠
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

都是你害的已經上左我個非共榜,穩定攀升中
不過新碟歌最正都係得呢首,我覺得其他好麻麻
...
KITSTON 發表於 2016-7-14 12:14

佢啲碟通常得3分1左右歌係loopable

暫時最鍾意係什麼哪裡丶念念有詞丶無用丶獨善其身,狂loop

我覺得餘波蕩漾係全張專輯最普通 ...
fifty1205 發表於 2016-7-15 00:58

我暫時最鍾意係日常丶無用丶靈魂伴侶丶慢舞丶獨善其身,靈魂伴侶個詞好touch,搞到我都吾敢loop住聽。

同意餘波蕩漾最普通,而且人聲太大,live仲好聽過cd

五月天近期兩首歌都正到暈

強烈渴求

田小姐下plug千祈唔好係餘波蕩漾

我要日常/無用/唸唸有詞!!!!!!