返回列表 發帖
其實近年金曲獎女歌手咁鍾意用「歌聲最為感動」為由揀得獎者
(例如2004 2007 2011 2013 2015)
我覺得楊 ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-6 09:57

其實上年彭佳惠都有咁既傾向

問過台灣官方幾時出入圍記者會

佢話未知
我斷估0515-0519個星期
我覺得舊年嘅賽果係建基於aMei/Tanya 2揀1揀唔到
所以兩個都唔頒,頒俾第三者 ...
fifty1205 發表於 2017-5-6 21:50

呢個係其中一個正解@@
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

其實上年彭佳惠都有咁既傾向

問過台灣官方幾時出入圍記者會

佢話未知
我斷估0515-0519個星期 ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-5-6 21:46

我覺得舊年嘅賽果係建基於aMei/Tanya 2揀1揀唔到
所以兩個都唔頒,頒俾第三者
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實近年金曲獎女歌手咁鍾意用「歌聲最為感動」為由揀得獎者
(例如2004 2007 2011 2013 2015)
我覺得楊 ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-6 09:57

如果真係用歌聲感動去選歌后
咁幾時到梁靜茹同A Lin

victor1991415 發表於 2017-5-7 13:59

其實每一屆嘅準則都唔同,拎唔拎到真係睇運氣
肥婆馬上收皮

victor1991415 發表於 2017-5-7 13:59

其實佢地都冇乜可能
又唔係主力唱作 又唔係有乜超級特別
前者太commercial 後者總係俾人一種sell唱功既感覺

希望某人可以憑隻"the 20/20 experience"開齋
咁都拎唔到真係一世都唔會有

等我都講下我既期望先
希望我們的總和唔好變成遺珠

其實佢地都冇乜可能
前者太commercial 後者總係俾人一種se ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-7 14:52

其實我覺得近年金曲好似commercial左
我只可以話fish生於一個金曲唔太buy commercial年代而得唔到歌后係有少少可惜

其實佢地都冇乜可能
前者太commercial 後者總係俾人一種se ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-7 14:52

可能真係要好似上年彭佳慧咁先有機 ...
啫係唱腔上有好大轉變同睇評審取向
記得上年金曲獎有提過彭佳慧拎歌后係因為一改以往鐵肺唱法
用溫柔嗓音打動人
梁靜茹本身依經係行緊呢條路線 況且佢好似高峰期已過 感覺機會真係唔大
A Lin 就真係要嘗試下放低天生歌姬既框架 大家都知佢唱得 但唔夠特別
唉 但當年寂寞不痛真係差幾票就贏到

可能真係要好似上年彭佳慧咁先有機 ...
啫係唱腔上有好大轉變同睇評審取向
記得上年金曲獎有提過彭佳慧 ...
victor1991415 發表於 2017-5-7 23:15

A-Lin近年俾我感覺係為改而改,刻意唔唱大路情歌
罪惡感隻碟就係例子,的確證明到佢carry到好多曲風,但無靈魂囉(好似某香港天后咁)
肥婆馬上收皮

A-Lin近年俾我感覺係為改而改,刻意唔唱大路情歌
罪惡感隻碟就係例子,的確證明到佢carry到好多曲風,但 ...
fifty1205 發表於 2017-5-8 00:01

係 ...
佢唱情歌係好入心入肺
但一玩其他嘢就現型
唱既功力佢好好 但入面冇靈魂
所以罪惡感最好loop 都係大路個三首 (罪惡感,難得孤寂同拿走了什麼)

We Are One八天后版, Jolin無份唱但畫左隻碟既封面

BTW, 好似話阿妹新碟7/8月出

16/5 (Tue) 公布金曲獎入圍名單

Source: 金曲獎 fb page
我們的總和

16/5 (Tue) 公布金曲獎入圍名單

Source: 金曲獎 fb page
Wonders 發表於 2017-5-12 12:52

希望陳信宏過到第一關, 唔係果晚紅磡體育館應該會變左紅磡殯儀館

We Are One八天后版, Jolin無份唱但畫左隻碟既封面

BTW, 好似話阿妹新碟7/8月出 ...
阻住 發表於 2017-5-10 14:14

之前睇到 lol
【2017 華語女歌手發片動態】

①@孫燕姿  新專輯錄音工作接近尾聲,預計下半年發行,同時新一輪巡演也在籌備中。
②@蕭亞軒MISSELVA  新專輯進入錄音階段,預計今年年底發行,巡演也在規劃中。
③張惠妹@aMEI_feat_阿密特  目前正忙於巡演,新專輯完成收歌,也有開始錄音,有望年底推出。
④@小S 預計年底將發行全新創作專輯。
⑤@蔡依林 目前專輯在持續收歌中,近期會推出單曲,新專輯預計明年發行。
⑥@張韶涵  目前正忙於巡演,同時亦在籌畫新專輯,有望今年年底推出。
⑦@王心淩 將展開個人首次世界巡迴,下半年將推出新單曲。
⑧@蔡健雅 新專輯已在規劃,有望年底推出。
⑨@曾沛慈  新專輯開始籌備,有望年底推出。

http://www.appledaily.com.tw/rea ... w/20170514/1117952/

如果韋才子真係入到圍我會好失望

來自台灣的靈魂歌姫家家(Jia)要來hmv啦!
發行兩張專輯就二度入圍金曲獎最佳國語女演唱人,家家的第三張個人專輯《還是想念》早就讓不少歌迷、樂評敲碗期待。這次家家會在銅鑼灣hmv同大家傾下偈、更會帶上半小時acoustic 表演,現場購買任何家家的專輯更可有機會簽名呀!
家家x hmvLIVE <Hey!家家BonBon音樂分享會>
日期: 2017年5月20日
時間: 下午3-4時
地點: hmv銅鑼灣旗艦店2樓

真係輪到佢嚟做暖場嘉賓+宣傳新碟

如果韋才子真係入到圍我會好失望
CunninG 發表於 2017-5-15 14:07

估佢用看透入圍最佳作曲人/最佳單曲製作人
應該未至於摃龜,話哂有幫手係金曲國際音樂節做表演, 無理由咁唔俾面

BTW, 記者會聽日3pm開始, 有得係youtube睇直播

估佢用看透入圍最佳作曲人/最佳單曲製作人
應該未至於摃龜,話哂有幫手係金曲國際音樂節做表演, 無理由咁 ...
阻住 發表於 2017-5-15 18:47

諗緊有咩方法在公司偷雞睇
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

直覺話我知田小姐淨係會入圍專輯包裝獎
肥婆馬上收皮

直覺話我知田小姐淨係會入圍專輯包裝獎
fifty1205 發表於 2017-5-16 11:31

咁sadsad豬
今年好似改名做最佳專輯裝幀設計

還記得2014年cm多人睇好田小姐同陳綺貞
最後...
cm好燈
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

咁sadsad豬
今年好似改名做最佳專輯裝幀設計

還記得2014年cm多人睇好田小姐同陳綺貞
最後...
cm ...
liebe 發表於 2017-5-16 12:16

CM不嬲係估大熱姐 冇話燈唔燈
正路咪估中 但每年總會有冷門
如果CM係燈壇 咁ptt都好唔到去邊

不過每年都總有無知既人出黎講呢樣野 其實幾好笑

Hito流行音樂奬頒獎禮
依家到12am

陣容:

由JJ開場,五月天壓軸。

Bii畢書盡、Erika、Miss Ko葛仲珊、方大同、五月天、安心亞、兄弟本色、李千娜、 李英宏、李佳薇、李毓芬、林俊傑、周湯豪、信、韋禮安、鬼鬼吳映潔、鼓鼓、 獅子合唱團、魏如萱、BOXING、Christopher克里斯多福、Sway思衛、八三夭、丁噹、 王心凌、艾怡良、田亞霍、田馥甄、李玉璽、李榮浩、范瑋琪、周興哲、動力火車、 陳明憙、郭修彧、郭頂、陳勢安、郭靜、楊乃文、楊丞琳、蔡旻佑、劉明湘

直播網址:
http://boba.ettoday.net/video/4/280/33972

梅賽德斯-奔馳GLA SUV夏日狂潮音樂派對 - 美祖x五月天 直播
http://www.yizhibo.com/l/I55Iv1D8qDyXKbSv.html

希望有屍奔到月球啦...

梅賽德斯-奔馳GLA SUV夏日狂潮音樂派對 - 美祖x五月天 直播

希望有屍奔到月球啦... ...
阻住 發表於 2017-6-19 19:42

一入到去就聽到揮著翅膀的女孩

一開已經唱緊 知足,有冇MISS左五月天咩歌?

一開已經唱緊 知足,有冇MISS左五月天咩歌?
cindyee 發表於 2017-6-19 20:36

Rundown:

美祖 -
隆重登場
Gotta Get High
揮著翅膀的女孩

五月天 -
派對動物
傷心的人別聽慢歌
知足 (人生無限公司版編曲)
離開地球表面
頑固
突然好想你

安可
倔強

合作國際頂尖DJ電音耍Man 蔡依林接軌全世界

【中國時報 娛樂新聞/記者尤嬿妮】2017年06月20日

蔡依林(Jolin)繼5月推出公益單曲〈讓愛傳出去〉,今(20日)再公布由曾蟬聯世界百
大DJ冠軍的Hardwell操刀合作新單曲〈We Are One〉,替她年底新專輯暖身。外傳Jolin
唱片約將簽回老東家「環球音樂」,她經紀人王永良19日未置可否,表示新專輯將採獨立
製作:「MV拍攝及企宣等全交由她自己的公司『凌時差』規畫。」

Jolin的姊妹淘蔡健雅日前與亞神音樂約滿未續,傳將簽回老東家北京環球,近期舉辦簽
約儀式,恰巧Jolin也將回歸環球,「雙蔡」鳳還巢備受矚目。

錄製溝通3個月

而Jolin新專輯進度順利,年底發行後將著手籌備全新巡演,最快明年底起跑。

Jolin是Hardwell第一次合作的華語歌手,雙方皆慎重,籌備、錄製溝通長達3個月,她不
僅在歌中展現低沉唱腔,也首度嘗試陽剛味重、派對節奏的電音曲風,與國際接軌意味濃
,王永良笑稱Jolin是一個沒辦法停在原地的歌手:「朝國際化尋求突破確實是一個方式
,但Jolin和華語音樂人的合作仍持續不間斷。」

新曲和自己對話

Hardwell 25歲就獲得全球百大DJ第1名,創作單曲常破上億點擊率,Jolin每次聽〈We
Are One〉都有不同感動:「雖然是電音,但彷彿在跟自己對話,沉浸在音樂裡,很像是
在一個只有自己跟音樂的特殊時空,可以待在那裡直到世界末日。」

合作國際頂尖DJ電音耍Man 蔡依林接軌全世界

【中國時報 娛樂新聞/記者尤嬿妮】2017年06月20日

蔡依林(J ...
阻住 發表於 2017-6-20 17:10

都幾難聽下 感覺arrangement好鬼leung 唔會係新碟既歌掛

A-Lin的音樂新章節 首挑大樑擔任製作人
攜手金曲製作人荒井十一
全新風格起跑單曲「一直走」 隆重登場

好似出左啦

A-Lin的音樂新章節 首挑大樑擔任製作人
攜手金曲製作人荒井十一
全新風格起跑單曲「一直走」 隆重登場

好 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 17:27

A Lin 呢首幾好 好上腦
睇得出佢好想求變

A Lin 呢首幾好 好上腦
睇得出佢好想求變
victor1991415 發表於 2017-6-28 18:17

仲要做埋製作人
食正金曲獎果範

A-Lin唱EDM
首歌係有驚喜既 幾正

A-Lin唱EDM
首歌係有驚喜既 幾正
bagfgfcde 發表於 2017-7-1 12:08

唔知9 月隻碟咩風格

唔知9 月隻碟咩風格
victor1991415 發表於 2017-7-1 16:00

單論first plug係有驚喜 個vocal好唔錯 fit到快歌
希望佢唔好2nd plug又行返舊路 我諗照住目前咁去做隻碟 金曲獎入圍機會應該唔細 得獎就睇運

A-Lin唱EDM
首歌係有驚喜既 幾正
bagfgfcde 發表於 2017-7-1 12:08
原來T-Ma有份作曲 bridge有少少似Let it go
覺得旋律唔夠強 但首歌唔差既

btw 呢個comment係咪你打:「跟小宇的同在專輯有點雷同,都走電音風格,但好聽」

一直走似首廣告歌多D 冇咩character 同埋覺得呢種edm有D out

一直走演唱會live 應該會幾好un !
呢首係幾好 vocal 都好得
A Lin 會唔會整返首好似一想到你呀類型既歌
感覺佢唱呢類好正!

正對Tanya蔡健雅X環球音樂亞洲簽約記者會進行直播,一個創作能力與靈感情感豐沛的唱作人,一首歌一個故事,重新回到音樂夢想出發地方的Tanya蔡健雅 又將會講述怎樣的心路歷程?

GTM 時隔兩年半終於出歌
希望今次出碟都可以入到金曲獎

Elva時隔三年終於有新曲
希望今次出碟都可以入到金曲獎

原子邦妮幾首單曲都好唔錯期待專輯其他作品面世

A Lin 又出左新歌
繼續唔走情歌路線

雅姐個演唱會有一克拉同越來越不懂
但冇咗開頭嗰3首神作同好多歌
同埋依然唔唱當你離開的時候
就咁睇上次好好多
Happy and Blessed.

雅姐個演唱會有一克拉同越來越不懂
但冇咗開頭嗰3首神作同好多歌
同埋依然唔唱當你離開 ...
jose 發表於 2017-8-16 19:45

仲有雙棲動物

A Lin 又出左新歌
繼續唔走情歌路線
victor1991415 發表於 2017-8-10 08:16

歌名叫 未單身 第一次聽感覺麻麻

Star Hall咁既銷情,香港再開機會係咪好渺茫
定係美球會肯幫佢入紙紅館了左個心願

Star Hall咁既銷情,香港再開機會係咪好渺茫
定係美球會肯幫佢入紙紅館了左個心願 ...
阻住 發表於 2017-8-16 20:18

美雅出返幾隻陌生人空白格谷人氣先去開啦
我驚蝕親佢間公司

歌名叫 未單身 第一次聽感覺麻麻
lca6 發表於 2017-8-16 20:12

我反而幾鐘意未單身
呢首應該襟聽
你點的歌救了我又係好好un

美雅出返幾隻陌生人空白格谷人氣先去開啦
我驚蝕親佢間公司
bagfgfcde 發表於 2017-8-16 21:36
可能隻碟大部份歌都係《紫》咁既質素 ^^

可能隻碟大部份歌都係《紫》咁既質素 ^^
nicholashin 發表於 2017-8-16 22:21

人地對製作專輯係有要求架
你估係香港二線歌手林奕匡之流咩!