返回列表 發帖
雖然明知金曲獎真係唔會因為你唔去就冇獎
但今年第三十屆,感覺台灣歌手優勢會大d,蔡依林二封歌后機會真係唔細。

第一次聽艾怡良首新歌估到個曲pattern嘅
timc524 發表於 2019-9-20 17:05

首歌暫時聽唔太catchy,不過艾怡良d 歌一定要浸落d 先出味。
btw 冇人提張韶涵2 首新歌既,曲風都之前都幾唔同喎。

A-Lin 新單曲《旅.課》kkbox 有得聽
今次走簡單編曲,主力sell A-Lin 把聲,有d A-Lin 初出道時既感覺。

魏如萱waa wei 暌違三年 第六張個人專輯
【藏著並不等於遺忘 Hidden, Not Forgotten】

11/20 to be or no ...
阻住 發表於 2019-11-4 15:20

聽左,好鬼正waa !

第二波出席名單有RubberBand同呀扣
唔知GEMGEM會唔會反口唔去
阻住 發表於 2019-12-13 13:08

風雲榜好耐冇見過A-Lin

Gem要惡鬥梁靜茹 楊乃文 楊丞琳 魏如萱 張韶涵
A-Lin同Hebe delay到出年
fifty1205 發表於 2019-12-9 18:08

G.E.M 入圍歌后應該唔難
摩天動物園個mv 靚到 .... mv 獎應該又係穩入圍

其實今年歌后無上年咁激烈
暫時入圍鐵膽得楊乃文同waa
UYDR67 發表於 2019-12-16 22:42

waa 估計今次應該會拎到啦
不過真係要睇下未出碟d 對手會點

張韶涵出咗digital 我覺得今次比之前幾隻進步左好多
有望相隔10幾年再入選歌后 ...
fifty1205 發表於 2019-12-21 09:25

曲風都幾有突破,引路的風箏vocal 好正!

啱啱睇完美呸Ugly Beauty世巡第一場
舞台同啲巨型道具好勁,下年開得成香港站既話唔知搬到幾多過嚟{:4_108: ...
阻住 發表於 2019-12-30 23:46

youtube 睇左少少,美呸真心勁霸氣!
好少可演唱會係可以全舞曲咁濟,但其實Jolin 有好多慢歌都好得。

勁有誠意, 第二晚 5首慢歌全換哂,
希望DVD收哂啦
gordon0807 發表於 2020-1-1 11:50

第2 場終於有妥協

金曲獎延期到10月 入圍名單順延到至7月中公佈
小伙子. 發表於 2020-4-17 14:49

咁特別 lol
但照計返上年度既華語作品,定都會extend?

艾怡良十月出碟!
koko51018 發表於 2021-9-22 22:40

嘩!正
台灣係咪興唔聲唔聲突然間話出

睇ig d post, 好似A-Lin 今年都會出新專輯?

應該係  但唔太睇好成品,覺得佢最後可能又搞啲唔咸唔淡嘅嘢出黎  ...
bagfgfcde 發表於 2021-10-22 08:47

呢個都係佢一直未拎到歌后既原因
永遠都係專輯跑唔出

原聲帶2.0希望唔係
lmml4 發表於 2021-10-22 14:04

應該唔似
又轉曬pro pic,ig d 相又hide 曬,擺曬陣咁
應該唔會係隻將佢呢一兩年d 影視歌group 埋既碟掛

A-Lin 新單曲《盡情旋轉》出左 出年都應該會再爭歌后
覺得佢把聲好似有d 唔同左

天生歌姬 A-Lin  2022全新唱作專輯「LINK」

「不管世界如何改變,音樂是最好的連結。」
探索4年半的靈魂之 ...
ayuan740622 發表於 2022-4-4 12:52

今次真係擺明車馬為左拎歌后

Link 成隻碟暫時聽有幾樣嘢係A-Lin 進步左
1. 連貫性強左 除左幾首幾首中間會有過門歌外 今次排song list 次序幾有心思
開頭Romadiw 接姊妹旅行都係台灣原住民風 之後d theme 都係咁嚟連接住 聽得好順
2. 覺得A-Lin 唱腔唔同左,無之前咁流於表面剩係sell 唱功
3. 快歌比上一張有幾首聽到好尷尬既進步左
暫時聽左一陣,反而覺得相對最K 個首摯友,個編曲開頭有dd 唔太match 好似,聽耐少少先

成隻碟都有一陣濃濃的Gin Lee 味
nicknicknick 發表於 2022-6-22 18:25

即係好定唔好lol

本身以上皆非一出諗住佢隻碟好大突破
不過估佢出年一樣可以照入圍歌后

Freshmusic Awards 得獎名單(部分)

年度大躍進:王彙筑《FAC:E》
最佳新團體:福祿壽《我用什麽把你留住 ...
koko51018 發表於 2022-6-25 02:46

都有台灣youtuber 估袁婭維會封后
估計應該係Faye 同佢爭

聽左Penny隻碟
講真
一隻都Penny式化既碟
但係都因為咁
成個方程式同愛瘋了 / Ipenny夾埋一齊
完全係無違和 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-7-8 21:11

我自己最鍾意《我嚮往》
唔知點解覺得有d 孫燕姿feel
出年佢都Lala、陳珊妮都爭雙封
同埋評審對A-Lin 個隻唔知又點睇
都好影響結果

除非對手太弱或評審太噴 否則我估A-Lin都係冇機會首封
首先隻碟麻麻 散修修咁觀感一般
其次都冇乜聲勢同人 ...
bagfgfcde 發表於 2022-7-9 14:31

難道終於到女歌手小年?
amei 同Jolin 呢d 又好似冇咩聲氣今年出

well...周董隻新碟有成5 首係已經出過街 ...
其他個d 暫時聽左都好似好普通咁
但估應該都無礙佢出年入圍歌王

G.E.M. 我回來了!

帶著我的新作品《啓示錄》!
14首新歌、14個MV,和一個我人生中首次當編劇的完整故事。 ...
fifty1205 發表於 2022-7-16 13:19

聽完出左個頭三首
未係好明點扣到啟示錄呢個theme
同埋Gloria 好似係有頭威,但之後個兩首都接唔住咁 ..
睇嚟金曲歌后出年繼續係混戰

9m88 隻碟好普通
今年女歌手完全係弱年
GEM is going to win
bagfgfcde 發表於 2022-8-19 17:45

但其實仲未係好明啟示錄個theme 同堆歌既關係 ...
不過唔否認佢機會應該最大

覺得啓示錄暫時啲歌嘅故事走向同xposed有啲似
一樣係講情緒低潮到因為信仰得到救贖嘅感覺
只係用啓示錄 ...
kingo515 發表於 2022-8-24 01:06

本身諗住用得啟示錄呢個名似係做d 大d 既concept
好似蓋亞個種咁
出左個幾首都係覺Gloria 最正

我都同意,Gloria有嗰種寓言/蓋亞feel ,但之後嗰啲又好似唔係呢個方向
Serendipity 發表於 2022-8-24 01:48

個feel 似係錄左14 首歌
再放入一張碟 之後再諗個theme 嚟串起咁
不過單曲咁聽係ok

我都唔明 應該佢都係格硬黎
不過佢紅 + 唱得 + 對手唔強
反正又唔係專輯獎 ...
bagfgfcde 發表於 2022-8-24 23:00

正路如果年尾冇其他女歌手跑出佢應該係大熱嚟既,但唔排除彭佳慧事件會重演

Spotify 揭曉年度回顧排行

台灣最多串流收聽次數女歌手
1.Taylor Swift
2.鄧紫棋
3.張惠妹
4.蔡健雅
5.梁 ...
bagfgfcde 發表於 2022-12-3 10:17

有d 驚訝冇waa 同Hebe

估唔到魏如萱艾怡良都去聲生不息
JayantL 發表於 2023-3-15 22:15

呢2 個堅係有興趣想睇

Freshmusic嚴選2022年度50佳專輯 / The Best 50 Albums of 2022
今年選出的50佳專輯名單:
Dark light of the soul – 泳兒
Glitch Princess – yeule
SNOW WHITE – JADE
理想狀態 – 宇宙人
水逆 – 鄭宜農
LINK – A-LIN
Power Station – Cory Wong
亞水 – Jan Curious
子曰 – 林一峰
Get in losers, We’re going to eternal damnation – Forests
夢境 – 大象體操
PRO – 熊仔
調教 – 陳珊妮
YESTERDAY’S IMPRESSIONS – Jonathan Yang
The Roots (cinevuan 7鄰86號) – Matzka
我們的所有差別 – Pezen
SYSTEM BOOTING… – Robot Swing
自從彼時陣 – 周自從
被動的觀眾 – 戴佩妮
狗日子 – 表情銀行
心葬 – Fifi Rong
Xia Ye – Night Swimmer
生成 – 老莫
嬉元 – 黃嬉皮
Modern Problem – 凹與山
邊緣轉生術 – 同根生
馬拉美的星期二 – 吳青峰
MAGIC MAN – 王嘉爾
只此一生 – 萬妮達
倒敘 – 薛詒丹
Dear Life – 郁可唯
折墮忘形 – 黃衍仁
Everything I Know About Love (Deluxe edition) – Laufey
明室 – 洪佩瑜
羽球大報社 – 海豚刑警
VESSEL – 皿樂隊
來一場冒險 – 絕命青年
漣漪效應 – 靜物 Lisa Djaati
後設時空共構 – 非/密閉空間
在遊蕩的路上學會寬容 – 好樂團
張狂的占欲,未明的偏執 – 王頌
娛樂自己 – HUSH
Soft Soft Pillow – Soft Soft Pillow
探索kssa’ – 呂薔
我在客廳做的夢 – 彭佳慧
禁 – 曹雅雯
彼岸束棒舞 – 木推瓜
逆火 – 深白色二人組
風的歌 – 穆靜
出一支喙 – 邵大倫

冇 The Crane 咩料
bagfgfcde 發表於 2023-4-2 19:11

連《給》同《啟示錄》都入唔到
睇唔透

第16屆Freshmusic Awards入圍名單

文案:
由新加坡音樂評論網站Freshmusic音樂誌主辦以及馬來西亞「TAMA台灣東協造音行動」(簡稱TAMA)協辦的第16屆Freshmusic Awards(簡稱FMA)於5月4日公佈入圍名單。共有四組音樂人榮獲四項提名,包含「天生歌姬」A-Lin的《LINK》專輯一舉入圍最佳女演唱人、年度十大專輯、年度十大單曲和年度大躍進;樂團大象體操也以《夢境》專輯提名最佳樂團、十大單曲、十大專輯以及表彰南向發展的TAMA大賞獎;近年席捲各大音樂祭的兩組樂團Robot Swing與同根生,也分別搶進十大專輯、十大單曲、最佳樂團、年度大躍進等入圍名單。

邁入第16屆的Freshmusic Awards,是東南亞唯一華人音樂評選獎項,今年從900張專輯和EP、8000首單曲,歷經半年試聽評選,在四月初率先公布初選名單,並透過遺珠回鍋名單篩選機制,最終產出本屆13個獎項的入圍名單。除了領跑四項的四位音樂人,也有13組歌手獲得三項提名佳績,包含台灣的熊仔、吳青峰、靜物Lisa Djaati、鄭宜農、邵大倫、彭佳慧、黃嬉皮;香港的泳兒;馬來西亞的戴佩妮和Soft Soft Pillow;新加坡則有Forests、aeriqah和yeule。

最佳新人
LÜCY《LÜCY》
Pezen《我們的所有差別》
aeriqah《All We Have》
龔敬文《甲洨斯丁》
Laufey《Everything I Know About Love》
洪佩瑜《明室》
穆靜《風的歌》
鶴 The Crane《TALENT》
黃浩庭《萬壽菊》
陳童言《陳童言Nono》

最佳新團體
晚安兔《Around The Clock》
Bremen Entertainment Inc. 布萊梅《Taured》
Robot Swing《SYSTEM BOOTING…》
芒果醬《新・寶島少年?》
黃嬉皮《嬉元》
凹與山《Modern Problem》
莉莉周她說《大預言家》
皿樂隊《VESSEL》
好樂團《在遊蕩的路上學會寬容》
Soft Soft Pillow《Soft Soft Pillow》

年度大躍進
泳兒《Dark light of the soul》
A-LIN《LINK》
同根生《邊緣轉生術》
曾沛慈《今天陽光就是特別耀眼特別和諧》
萬妮達《只此一生》
彭佳慧《我在客廳做的夢》
蔡秋鳳《憐朱安》
邵大倫《出一支喙》
周自從《自從彼時陣》
呂薔《探索kssa’》

最佳男演唱人
林一峰《子曰》
熊仔《PRO》
Matzka《The Roots (cinevuan 7鄰86號)》
周自從《自從彼時陣》
吳青峰《馬拉美的星期二》
王嘉爾《MAGIC MAN》
HUSH《娛樂自己》
康康《百味人生》

最佳女演唱人
泳兒《Dark light of the soul》
鄭宜農《水逆》
A-LIN《LINK》
徐佳瑩《給》
戴佩妮《被動的觀眾》
萬妮達《只此一生》
薛詒丹《倒敘》
郁可唯《Dear Life》
Lisa Djaati《漣漪效應》
彭佳慧《我在客廳做的夢》

年度 10 大單曲(25強)
〈不要靠近〉HUSH
〈是咧吹啥貨〉曹雅雯
〈Involuntary Adventures〉蘇珮卿
〈八音之歌〉邵大倫
〈醍醐〉黃琬婷
〈最好的時光〉安溥
〈污漬〉洪佩瑜
〈死火山〉靜物 Lisa Djaati
〈(……醉鬼阿Q)〉吳青峰、孫燕姿
〈時尚!〉持修
〈江湖卡夫卡〉生祥樂隊
〈默想空曠〉黃衍仁
〈八寶公主〉同根生
〈馬兒〉龔敬文
〈親愛的〉余佩真
〈切歌〉徐佳瑩、阿爆 & Brandy
〈發夢到你〉大象體操、林生祥
〈鬧鈴與愛歌〉熊仔、韋禮安
〈理想〉陳珊妮
〈查特貝克的窗〉鴻鴻、謝明諺、林理惠、崔香蘭
〈摯友〉A-LIN
〈I<3U〉yeule
〈TM5〉Robot Swing、LEO37、陳以恆、LINION、雷擎、老莫、熊仔、呂士軒、黃宣、李權哲、謝明諺、Star Wu
〈新世紀的女兒〉鄭宜農
〈游牧〉黃玠瑋

年度十大專輯 (25強)
《Dark light of the soul》泳兒
《Glitch Princess》yeule
《理想狀態》宇宙人
《水逆》鄭宜農
《LINK》A-LIN
《Get in losers, We’re going to eternal damnation》Forests
《夢境》大象體操
《PRO》熊仔
《SYSTEM BOOTING…》Robot Swing
《自從彼時陣》周自從
《被動的觀眾》戴佩妮
《狗日子》表情銀行
《Xia Ye》Night Swimmer
《嬉元》黃嬉皮
《邊緣轉生術》同根生
《馬拉美的星期二》吳青峰
《MAGIC MAN》王嘉爾
《Dear Life》郁可唯
《漣漪效應》靜物 Lisa Djaati
《後設時空共構》非/密閉空間
《張狂的占欲,未明的偏執》王頌
《我在客廳做的夢》彭佳慧
《彼岸束棒舞》木推瓜
《風的歌》穆靜
《出一支喙》邵大倫

https://freshmusic.sg/

再次恭喜泳泳 更多人睇到佢音樂上嘅進步了

都仲係冇啟示錄喎
唔通樂評界對呢張嘅反應一般?? ...
liebe 發表於 2023-5-5 20:49

我覺得大家對啟示錄既感覺係「預期之內」, 不過入唔到女演唱人又真係估唔到。
FMA應該係今年唯一金曲風向球?
即管睇下中幾多 私心希望A-Lin 今年襯歌后小年快快趣拎左佢
唔係真係唔知仲要等幾時

梁靜茹新碟聽完一次直頭係0 記憶點 ...
上張仲好過今次我覺得

係,隻碟慢熱得太緊要
反而歌詞今隻好過上一隻

*唔知下plug會唔會係誤讀呢 ...
lmml4 發表於 2023-5-23 21:22

麋鹿作為首波主打都係明智
因為so far 真係得呢首叫catchy d lol

第16屆Freshmusic Awards 得獎名單 (節錄)
最佳男演唱人:熊仔
最佳女演唱人:靜物Lisa Djaati
最佳新人:洪佩瑜
最佳新團體:Robot Swing
最佳樂團:同根生
最佳創作/演唱組合:JADE
年度大躍進:同根生
年度EP:李友廷「冷身操」

年度金曲:安溥「最好的時光」
年度十大單曲:
HUSH「不要靠近」
蘇珮卿「Involuntary Adventures」
安溥「最好的時光」
洪佩瑜「污漬」
黃衍仁「默想空曠」
大象體操與林生祥「發夢到你」
熊仔/韋禮安「鬧鈴與愛歌」
A-LIN「摯友」
鄭宜農feat. Chunho「新世紀的女兒」
黃玠瑋「游牧」

年度專輯:吳青峰「馬拉美的星期二」
年度十大專輯:
yeule「Glitch Princess」
鄭宜農「水逆」
A-LIN「LINK」
大象體操「夢境」
熊仔「PRO」
Robot Swing「SYSTEM BOOTING…」
戴佩妮「被動的觀眾」
黃嬉皮「嬉元」
同根生「邊緣轉生術」
吳青峰「馬拉美的星期二」
靜物Lisa Djaati「漣漪效應」

linlin唔黎香港 ?
lmml4 發表於 2023-7-4 21:52

我都有d 出奇佢竟然會去澳門先
不過點都會嚟既 畢竟佢成日提香港係佢第二個家

戴愛玲新碟有d 驚喜

十個樂團一個單位一首
不過佢都陳君豪
二封應該冇大問題卦
Evan@LaRossa 發表於 2023-8-25 08:32

楊乃文呢張暫時絕對跑贏
其他好似蘇運瑩都幾好、戴愛玲新專又有耳目一新既感覺
出年梁靜茹真係一d 都唔睇好入圍 ...

入圍當鼓勵
不嬲都係咁
你唔好殺個Tanya / Amei / Lala 就算架啦

另,Elva 簽華納會唔會有啲野睇

另外 ...
Evan@LaRossa 發表於 2023-8-30 19:57

金曲好似一直當Elva 係透明咁,同美祖一樣
唔覺佢轉左公司後會有咩唔同
今年好似艾怡良都會出?
Flow 我反而最鍾意第一首,好型

燕尾蝶難唱還難唱,搞成咁寧願唔唱好過
lmml4 發表於 2023-9-20 10:52

梁靜茹把聲真係回塘得太恐怖 ...
佢d 歌其實未至於難唱到咁啫

自從一兩年前金曲獎聽到崇拜之後.....
下年金曲獎仲擺佢入圍的話我真係唔該救護車.... ...
Evan@LaRossa 發表於 2023-10-5 20:20

下屆就算入到都唔夠楊乃文鬥啦

重點係成隻碟唔計唱腔
剩係隻碟賣既歌路都有問題
Evan@LaRossa 發表於 2023-10-6 09:57

但仍然有一堆人FF 出年輪到佢

聽完王心凌新專輯 bite back
真係幾好聽 有好大突破
有一貫快歌 甜美歌 情歌
仲有好多新曲風冇聽過佢唱
佢 ...
Yoyoyocyndi 發表於 2023-11-9 12:20

大眠個年都有人估佢會入但都冇

最新個首主打對賭vocal 好驚艷
台灣個邊未plug嘅感情用事已經好hit
今年競爭唔大有機會 ...
fifty1205 發表於 2023-11-10 01:00

入圍可能得但拎有d 難度
大大個楊乃文係度喎
孫盛希嚟緊又出
但感覺出年大家個focus 都係梁靜茹

回復  bagfgfcde

葛仲珊係台灣歌手唔係內地歌手
ayuan740622 發表於 2023-11-13 12:08

人地應該係抽緊水

楊乃文暫時真係冇對手
出咗碟嘅華語女歌手有
壞特、戴愛玲、9m88、閻奕格、蘇運瑩、王心凌、竇靖童、梁靜茹 ...
koko51018 發表於 2023-11-17 21:33

反而有興趣邊個會首次入圍
感覺戴愛玲唔係冇機

估歌后鐵膽
楊乃文 孫盛希 袁婭維