返回列表 發帖
呢排聽返D好舊的歌
例如S.H.E的中國話
FIR的LYDIA
有冇邊D好介紹~~??
想聽下慢歌呀!! ...
koreandyhk 發表於 2015-10-21 08:37

四小天后囉
梁靜茹 孫燕姿 蔡依林 蕭亞軒
早期好多慢板歌都好正

其實She都大把好歌聽
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

有冇人知hebe/weibird/yoga幾時出碟
hehe 發表於 2015-10-21 07:52

我都想問hebe幾時出到隻碟

其實近年有咩香港歌手打得入台灣?(5計eason gem)
容祖?古巨基? 李克勤?
Fine 發表於 2015-10-21 13:29

容祖兒?!
咪笑死人啦
佢係香港都令唔到人喜歡佢
唱堆首首一樣既情歌就想係出面紅?!
佢邊有可能打到出面市場

何詩 ellen 算有製造到一啲迴響
Gem都唔知算唔算香港人

如果謝安琪係廣東歌中敢言既態度放係國語歌到,
其實有得做,
不過代價係冇左大陸市場

Hebe預計2015年第一季出,王治平話音樂風格都係以清新 文青為主
fifty1205 發表於 2015-10-21 13:19

2016? 2015?
之前佢本人講過2015年尾出,最後唔知成唔成事

無常。如常。
田馥甄的日常 不平常。

田馥甄 第四張個人專輯『日常』
6/15 開始預購 7/8 正式發行

-- ...
阻住 發表於 2016-6-10 14:23

田馥甄 日常 1st plug 人間煙火

田馥甄的『日常』 不平常
用眼耳鼻舌口 感受每一刻人間煙火

田馥甄第四張個人專輯首波主打『人間煙火』,由施人誠填詞,新加坡新鋭作曲人文慧如譜­曲,陳珊妮編曲、製作。輕電搖滾曲風,在聽覺上,有如一顆顆不斷施放的煙火,清亮璀璨­在電氣氛圍裡穿梭,催化身體感官去感受歌曲跳躍亮點,歌詞則以輕鬆但謙卑的角度,描寫­人生應該要心存感謝去接受生命所經歷的一切,並盡情享受種種人事物的美好,因為人生苦­短無常,應該好好活著,用力綻放,如人間煙火燦爛,縱使短暫卻充滿光熱!

好陳珊妮

直覺話我知田小姐淨係會入圍專輯包裝獎
fifty1205 發表於 2017-5-16 11:31

咁sadsad豬
今年好似改名做最佳專輯裝幀設計

還記得2014年cm多人睇好田小姐同陳綺貞
最後...
cm好燈

JJ新歌MV

JJ 新歌

林俊傑 - 小瓶子

孫燕姿
張惠妹
徐佳瑩
陳珊妮
A-Lin
王詩安
彭佳慧

邊個有機 D
timgoi 發表於 2018-1-8 11:07

估 孫燕姿 徐佳瑩 陳珊妮 彭佳慧 都入到
張惠妹隻碟.......淨係張惠妹呢個名都應該帶到佢入到圍既我諗...

6月23日金曲獎頒獎典禮前,「2018hito流行音樂獎頒獎典禮」先於6月3日在台北小巨蛋登場,7日公布完整歌手名 ...
阻住 發表於 2018-5-7 23:03

HEBE
HITO都開始做宣傳
即係一個禮拜左右會到金曲獎出入圍名單勒啵

仲有Hebe
sunny 發表於 2018-8-11 17:20

好似仲未公布係個人新專輯

HitFm聯播網專業DJ群以獨到的聽覺敏銳度,從2018年發行逾百張的華語專輯中,嚴選出「2018HitFm年度十大專輯 ...
bagfgfcde 發表於 2019-2-19 20:29

除Eason 幾乎全女班

金曲30男歌手獎....
有冇ching tip下有咩人穩入

痴線 ...
會唔會歷年女人最強勢既一屆
歌后真係是但一個都得 ...
victor1991415 發表於 2019-2-20 13:30

感覺上係

但男人就...
好似同27屆一樣弱

有冇人同意蔡健雅係當今華語樂壇頭號實力派唱作歌后?
今日重溫佢既Goodbye & Hello
感動到想流淚了 ...
bagfgfcde 發表於 2019-5-17 14:16

同意
呢張真係正到爆
耐唔耐我都會撳返嚟聽
一張好唱片 過幾多年聽 都唔會過時
另外私心都好鍾意失語者

儘管本屆仍維持原先的獎項架構,但首設「最佳歌手獎」,開放四語種的演唱人共同角逐,其報名條件如下
小伙子. 發表於 2020-12-4 17:53

當年加年度專輯 都仲可以理解
加呢樣會唔會多咗......

都有台灣youtuber 估袁婭維會封后
估計應該係Faye 同佢爭
victor1991415 發表於 2022-6-28 15:37

聽聽下 個人覺得袁婭維好似表現更好
更似歌后

faye最後會唔會輸個馬鼻呢

tanya繼續出mv喎最鍾意呢首

第16屆Freshmusic Awards入圍名單

文案:
由新加坡音樂評論網站Freshmusic音樂誌主辦以及馬來西亞「TAMA台 ...
victor1991415 發表於 2023-5-4 20:08

再次恭喜泳泳 更多人睇到佢音樂上嘅進步了

都仲係冇啟示錄喎
唔通樂評界對呢張嘅反應一般??