返回列表 發帖
愛雅亦愛笑
大家點睇首新歌
bagfgfcde 發表於 2015-10-26 20:14
唔錯呀 等高音質版

睇黎太后又係好唔鍾意美雅既新嘗試
無睇錯好似都未首播/無咩播新歌

(其實有無咁難接受) ...
-Prince- 發表於 2015-11-8 22:57
之前播 Easy Come Easy Go 都無提佢隻新碟
不過最怪嘅係 Tanya 都未派過黎
定係諗住出碟日直接 plug 失語者

當然係由又easy-listening又有內涵又有唔同曲風既神碟Goodbye&Hello聽先 體驗下蔡健雅懶係自我安慰既淌血 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-13 21:43
我聽日先聽

專登將 Tanya 隻碟聽十萬次先留 comment
因為聽完一次無咩印象 需要再聽真 D
(可能香港唔係好多呢 D 歌掛 所以一開始聽唔慣)
聽完再聽 聽完再聽 之下 , 終於鐘意左呢隻碟
編曲真係好正 , 另外嘅係 tanya 嘅演繹真係贏曬 , 同埋曲風真係幾統一
多謝 abag 推介嘎 我都開始搵佢 D 舊歌聽下

要揀真係好鐘意嘅有 6 首
異類的同類 / 活著是最好的死亡 / 失語者 / 菲林 / 先生有事嗎?/ 偷窺秀 /
暫時最愛係 活著是最好的死亡 , 其他唔識排

最後嗰 4 首都好正嘎 , 不過真係要排就係咁排嘅
謎 > 粉末 > 一克拉 >> 貓鼠遊戲

hinz 發表於 2016-1-16 15:57
專輯有少少嘅試聽
https://www.facebook.com/SpotifyTW/videos/1279412318788640/

貌似首首都好好loop
ed8671ed 發表於 2016-1-18 22:26
yea 曲風同之前嘅兩張類近 但感覺都同你一樣 都係會好好 loop

聽落好似正過上隻碟
nicholashin 發表於 2016-1-19 14:58
有理想 流行歌曲 女孩 呢 3 首好想聽曬全首

慢慢追翻D新碟

蘇運瑩隻碟其實令佢把獨特既聲冇咁突出
大部份歌都係唔錯而又幾特別 show到佢好跳躍 ...
bagfgfcde 發表於 2016-1-22 19:53
聽左冥明幾次 暫時未算好鐘意 遲下聽埋其他歌
野子聽左一次就已經鐘意左

題外話, 因為有睇今季我是歌手, 下集踢館歌手最後有出佢把聲同背影, 太想知邊個所以就上 wiki check
原來下集踢館嘅就係蘇運瑩 仲要唱野子

有理想已買 !!!
可以狂 loop 啦

唔知今年蘇蘇金曲獎有冇機會入圍新人同時順手入埋女歌手
bagfgfcde 發表於 2016-3-20 21:38
新人如無意外有啦

好期待Tanya既反應
bagfgfcde 發表於 2016-3-20 21:45
如果拎到最佳新人仲有得唱 live 喲

不如女歌手俾Tanya 新人俾蘇蘇
bagfgfcde 發表於 2016-3-20 21:47
最好嘅結果喔

但話說岑寧兒好似都好多台灣既樂評人buy
蘇蘇可能要同佢爭
bagfgfcde 發表於 2016-3-23 16:28
姐係金曲獎當 yoyo 係新人 ???

呢樣我唔太清楚 係見到hit fm咁講 信住先

由Hit Fm聯播網DJ群,從2015年發行逾百張的華語專輯中 ...
bagfgfcde 發表於 2016-3-23 16:36
咁睇黎應該係出到 10 隻歌嘅碟先有得報名

首歌真係肯定 hit

amei 個 part 好好聽
賴爽 發表於 2016-6-18 11:37
我都係咁話 amei 真係加左好多分

暫時聽左幾首 幾鐘意床邊故事

如果我們不曾相遇 > 野生動物 > 後來的我們
後來的我們俾我感覺冇乜活力同唔夾五月天 ...
bagfgfcde 發表於 2016-7-22 08:26
派對動物 > 如果我們不曾相遇 > 後來的我們
我鐘意派對動物多 D

文化部影視及流行音樂產業局於 108 年 10 月 3 日 14:00 在 NU ZONE 展演空間公布第十屆金音創作獎入圍名單 ...
bagfgfcde 發表於 2019-10-3 16:26
原來係今日揭曉結果 !

恭喜 Serrini !!!

本來冇乜期望  
段 speech
bagfgfcde 發表於 2019-11-16 19:56
我都以為佢無人識所以勝算唔大 , 估唔到 !
Also Congrats 落差草原WWWW !!!

金音獎真係正過金曲獎好多
恭喜蘇郁涵掃到年專 呢隻係上年我最愛既爵士專輯
恭喜百合花拎新人 佢地真係好大 ...
bagfgfcde 發表於 2019-11-17 09:46
聽完大象體操嘅感言
我都會覺得往後幾年音樂人嘅目標會係想拎金音獎多過金曲獎
因為金音獎主要係以藝術性以及潛力方面著手
金曲獎會考慮埋主流性,藝術性方面比重就隨之然地少左好多
但音樂人其實真係好難兼顧咁多樣野
甚至有啲單位嘅音樂根本好難貼近主流
金音獎呢個平台就可以令更多非主流單位對藝術有更高嘅追求

今屆樂團競爭似乎超級激烈 !!! 點樣先可以揀到五隊出黎

支持百合花
bagfgfcde 發表於 2019-12-27 18:01
Good Choice !!! 佢地好突出,已經至少入圍左新人獎 !!!

蛋堡2020年新專輯
bagfgfcde 發表於 2020-1-22 16:21
終於出碟 !!! 恭喜曬

同上年一樣
揀得最好既都係呢個網
bagfgfcde 發表於 2020-1-24 11:38
Good Taste !!!
樂團揀左嘅其實都有聽過 !

Chisin 攤到凍哂...
fifty1205 發表於 2020-4-18 01:17
我又唔係咁睇,本來 6 月尾搞都已經唔早
中間 6 個月嘅時間其實都已經攤凍左
況且我覺得 出歌碟嘅時間 同埋 公布名單至頒獎禮 係兩個部分
我諗唔會因為延期而令平時關注開嘅人會放棄等待嘅
另外就係每年名單都有好多無聽過嘅入圍,等公布名單先識,所以都會當係新歌咁聽

反而我比較疑惑以往公布至頒獎要個半月,今次要三個月 ?
但去到 10 月左右經已係金音獎嘅時間,最後會唔會兩個頒獎禮撞期

三個月應該係觀望疫情進展 仲要預時間重新邀請過表演同頒獎嘉賓
其他嗰啲金音金鐘金馬照計會推後少少 唔會 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-18 10:03
都係 ! 咁睇黎金曲獎應該都係諗住搞好個製作而推到咁遲

聽講7/15會公布金曲獎入圍名單
#幫鄭宜農集氣
小伙子. 發表於 2020-7-9 23:50
#幫埋余佩真集氣
bagfgfcde 發表於 2020-7-10 07:29
#幫百合花集氣

第十一屆金音獎入圍名單如下:

不分類型獎項

最佳專輯獎
《戇仔船 The Ship of Fools》 /米莎 Misa
《作 ...
小伙子. 發表於 2020-9-17 13:00
support !!!
亞洲創作音樂獎 呢個獎講埋地區名,唔錯 !

第 11 屆金音獎 完整得獎名單 [以頒發先後次序排列]

最佳創作歌手獎 許哲珮 -《失物之城》
亞洲創作音樂獎 Rich Brian -《The Sailor》
最佳樂手獎 李秉諺 -《OFiN》
最佳樂手獎 大竹研 -《Ken》
最佳現場演出獎 Leo王 -《Leo王 2019 Simple Urban 現場演出》
最佳新人獎 9m88 -《平庸之上》
最佳另類流行單曲獎 I Mean Us -〈24 Years Old of You〉
最佳另類流行專輯獎 渣泥 -《PORTAL》

最佳爵士單曲獎 羅妍婷 -〈多出來的這五分鐘〉
最佳爵士專輯獎 羅妍婷 -《葉片之上》
最佳電音單曲獎 Sonia Calico -〈Iridescent Vision Feat. Taj Raiden〉
最佳電音專輯獎 Ń7ä -《Panorama》
最佳嘻哈單曲獎 J.Sheon -〈剃刀〉
最佳嘻哈專輯獎 張伍 -《像我們這樣的騙子》

最佳節奏藍調單曲獎 J.Sheon -〈輸情歌〉
最佳節奏藍調專輯獎 J.Sheon -《巷子內》
最佳民謠單曲獎 BOXING 葛西瓦 & Matzka -〈好好走〉
最佳民謠專輯獎 米莎 -《戇仔船》

評審團獎 Alex Zhang Hungtai & Tseng Kuo Hung -《龍港》
特別貢獻獎 女巫店及創辦人彭郁晶

最佳搖滾單曲獎 FUTURE AFTER A SECOND -〈INVERT〉
最佳搖滾專輯獎 傷心欲絕 -《遜到簡直是個藝術品》

最佳樂團獎 FUTURE AFTER A SECOND -《OFiN》
最佳專輯獎 阿爆(阿仍仍)-《kinakaian 母親的舌頭》