返回列表 發帖
有冇聽左蘇打綠新碟既朋友可以講下覺得隻碟點

暫時鍾意痛快的哀艷 麻麻地下雨的夜晚 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-5 07:24

今次隻碟好大氣
覺得係韋瓦第 4隻碟入面最正嘅

聽咗1,2次唔識排住 lol
TOP5 : 痛快的哀艷 / 未了 / 牆外的風景 / 他舉起右手點名 / 我們不懂 /
其他 : 地平線 / 回車諾比的夢 / 對殺人狂指控 / Everyone / Must keep singing / 下雨的夜晚 / 博物館 /

睇完果文案對隻碟又有啲期待,希望唔會收錄堆主題曲,特別係同林志穎果首
阻住 發表於 2015-11-26 17:13

主題曲會有 只要有你的地方 入碟
你,有沒有過 唔知入唔入呢 不過唔係用嗰部M.E.嚟錄應該就唔會lu

話說尋日正式出第一波主打 不為誰而作的歌
幾正

專輯有少少嘅試聽
chanchan0909 發表於 2016-1-18 17:56

貌似首首都好好loop

kkbox已經有 有理想 全碟聽
Wonders 發表於 2016-1-22 00:23

想快啲買到實物!!!

btw 美浩好似三月會黎香港宣傳

me too  
如果係唔知會唔會有小型音樂會呢
Wonders 發表於 2016-1-22 15:39

等巡迴啦

btw 暫時主打以外最愛 爸爸媽媽 有理想 流行歌曲

金曲獎公佈入圍名單live 3點開波喔~
http://www.youtube.com/watch?v=TLvOFeWi0jE

wow 蘇運瑩入圍埋歌后

聽咗今日營業中

原來<壞與更壞>有eason做backing vocal :O
廣東話有啲咬字都係差少少 不過會入一首廣東歌已經值得鼓勵
(好似會plug嚟香港???)
anyway 都係覺得國語版<勿忘你>唱得有感情啲 好聽啲~

首波主打<熱血無賴>算係我幾唔鍾意嘅一首
yoga好似唔多夠rock

overall 隻碟係幾好loop嘅
<天真有邪>、<勿忘你>要loop爆噶 <3

p.s. 個碟名究竟係咩概念 (sell多元化?)
p.p.s. 首<一點點>同周董遲啲隻碟撞歌名 lol
p.p.p.s. <寵兒>瘋狂硬tag beautiful love
p.p.p.p.s Shoot the lyricist呢排係咪好鍾意用「雞湯」呢個詞語 愛情小品係咁 壞與更壞又係 -_-

兩首雞湯都係擺第一段尾
Btw,我未聽,但之前yoga唱自然醒同思凡我都成日聽,pop rock唱得可以,唔 ...
HOTMAN 發表於 2016-6-19 10:08

熱血無賴個音樂底rock過嗰兩首
唔知係mixing問題定係唱腔
就咁當single聽我就覺得怪怪地 唔多夠熱血
成隻碟連住聽又ok返d lol

jay chou隻碟overall好聽過上兩隻嘅 (我覺得
告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

btw hebe隻碟聽聞預購期之後 市面唔會有實體碟賣?

我覺得出左Mv既好多都好驚嚇
非常盜 愛情廢柴 etc  

不過見有人推介 都搵日聽下你兩隻介紹 {:1_ ...
-Prince- 發表於 2016-7-3 02:02

仲有 英雄 都好惡頂
其實佢都已經江郎才盡咁款
呢隻碟有好多舊歌影子
係我感覺好過之前幾隻少少咁 lol

我記得淨係聽過韋生第一隻碟啲歌
當年唱K fd子都會點<慢慢等>大合唱chorus
跟住之後就冇繼續follow

我啲朋友唱K 應該只會識周杰倫(最紅嗰排), SHE(最紅嗰排), 五月天, 楊丞琳(最紅嗰排), 曹格(最紅嗰排), JJ ...
matthew1990 發表於 2016-7-10 00:42

以前仲有amei fish 陶吉吉 hebe都係必唱~

其實邊首hit就會唱~
nicholashin 發表於 2016-7-10 01:11

以前仲係中學雞聽台灣嗰邊多啲 都會唱好多side track嘅^^

仲有靜茹 bb 係必點嘎
Wonders 發表於 2016-7-10 01:17

啱啱望過neway個app
原來得返好少歌

自傳真係好L正

有冇機會棄咗依家嗰首派台嘎
Wonders 發表於 2016-7-23 23:19

唔!會!棄!
等我家陣聽下先 唔知可唔可以揮低第二人生
bagfgfcde 發表於 2016-7-23 23:25

未比較到
不過我諗最後應該鍾意呢隻多啲

仲有 全碟嘅歌都好貼題 有幾份詞都好鍾意

五月天幾時先肯派新歌
bagfgfcde 發表於 2016-10-11 22:07

點解會用呢首宣傳套戲
如果我們不曾相遇夾一億倍

GEM D歌咁好聽
希望可以入圍埋最佳演唱錄音專輯獎
CunninG 發表於 2017-4-25 14:17

支持GEMGEM用光年之外強搶最佳年度歌曲獎

偉大的渺小係咪想做不為誰而作的歌2.0
nicholashin 發表於 2017-11-25 15:49

30秒試聽已經覺

聽全首覺得同不為誰而作的歌係兩個level
英文版好聽少少

王詩安 - 詩
01. 一步成詩
02. 徠卡味
03. 主角
04. 幾十年不會變
05. 你的女孩
06. 明天 (feat. 王蕾 & 方大同)
07. 望江亭
08. 換裝
09. For Real
10. Random Day (feat. 王若琳)
11. Starry (feat. Charlie Lim)
12. 心宇宙

已上架,實體未知幾時出

一聽就知係方大同出品
loop多幾次先

話說台灣Hit FM嘅年度百首單曲票選結果今個星期公佈緊

名次 / 歌曲名稱 / 歌手 / 專輯名稱
1 / 偉大的渺小 / 林俊傑 / 偉大的渺小
2 / 我想你了 / Bii畢書盡 / Bii Your Light
3 / BEAUTIFUL / CRUSH / 孤單又燦爛的神-鬼怪 韓劇原聲帶
4 / 連名帶姓 / aMEI張惠妹 / 偷故事的人
5 / Shape of You / Ed Sheeran / ÷
6 / 風衣 / 孫燕姿 / 跳舞的梵谷
7 / 我們的愛 / 獅子合唱團 / REPLAY
8 / LONELY / 鐘鉉 Feat. 太妍 / STORY OP.2
9 / 啞巴 / 潘瑋柏 / illi異類
10 / 就這樣 / 李榮浩 / 嗯
11 / 魚仔 / 盧廣仲 / 魚仔-Single
12 / Look What You Made Me Do / Taylor Swift / 舉世盛名
13 / 青春住了誰 / 楊丞琳 / 青春住了誰-Single
14 / NOT TODAY / BTS防彈少年團 / YOU NEVER WALK ALONE
15 / 黑夜問白天 / 林俊傑 / 偉大的渺小
16 / 我很愉快 / 孫燕姿 / 跳舞的梵谷
17 / How Far I’ll Go / Alessia Cara / 海洋奇緣電影原聲帶
18 / 偷故事的人 / aMEI張惠妹 / 偷故事的人
19 / ENERGETIC / WANNA ONE / 1X1=1(TO BE ONE)
20 / Despacito(Remix) / Luis Fonsi, Daddy Yankee ft. Justin Bieber / Despacito(Remix)-Single
21 / 家家酒 / 家家 / 還是想念
22 / NOTHING AT ALL / Bii畢書盡 / Bii Your Light
23 / Something Just Like This / The Chainsmokers & Coldplay / 記憶…封存
24 / BLACK SUIT / SUPER JUNIOR / PLAY
25 / 天亮以後說分手 / 獅子合唱團 / REPLAY
26 / 反對眼淚 / 朱俐靜 / 反對眼淚-Single
27 / 言不由衷 / 徐佳瑩 / 心裡學
28 / FXXK IT / BIGBANG / MADE
29 / 不曾回來過 / 李千娜 / 不曾回來過-Single
30 / 你離開他了嗎 / 曾沛慈 / 我愛你 以上
31 / Attention / Charlie Puth / Attention-Single
32 / COMING HOME / 潘瑋柏 / illi異類
33 / 如果雨之後 / ERIC周興哲 / 如果雨之後
34 / SONG FOR YOU / 五月天+岡野昭仁 / 自傳HISTORY OF TOMORROW
35 / 誰來剪月光 / 陳奕迅 / C`mon in
36 / 夢中情人 / 陳彥允 / 極樂世界
37 / Beauty and the Beast / Ariana Grande & John Legend / 美女與野獸 電影原聲帶
38 / 為愛而愛 / 鼓鼓 / MAKE IT REAL鼓鼓 可以唷
39 / DNA / BTS防彈少年團 / LOVE YOURSELF 承’HER’
40 / 跳舞的梵谷 / 孫燕姿 / 跳舞的梵谷
41 / STAY WITH ME / EXO CHANYEOL+PUNCH / 孤單又燦爛的神-鬼怪 韓劇原聲帶
42 / YOU’RE GONE / Bii畢書盡 / Bii Your Light
43 / 你說了算 / aMEI張惠妹+瘦子E-SO / 偷故事的人
44 / Havana / Camila Cabello ft. Young Thug / Havana-Single
45 / ONE MORE CHANCE / SUPER JUNIOR / PLAY
46 / 未單身 / A-Lin / A-LIN同名專輯
47 / 秘密 / 獅子合唱團 / REPLAY
48 / All Falls Down / Alan Walker ft. Noah Cyrus with Digital Farm Animals / All Falls Down-Single
49 / 幹大事 / 頑童MJ116 / 幹大事
50 / 我的女神 / 鄭容和 ft. LOCO / DO DISTURB
51 / 現在就讓我走 / 宇宙人 / 右腦RIGHT NOW
52 / 所謂的愛 / 小宇-宋念宇 / 同在
53 / LAST DANCE / BIGBANG / MADE
54 / WILL YOU REMEMBER ME / 李玖哲 / WILL YOU REMEMBER
55 / 戒菸 / 李榮浩 / 嗯
56 / 一千零一個願望(單人版) / 楊丞琳 / 一千零一個願望-Single
57 / BEAUTIFUL / WANNA ONE / 1-1=0(NOTHING WITHOUT YOU)
58 / Good Life / G-Eazy & Kehlani / 玩命關頭8 電影原聲帶
59 / 第三類接觸 / 潘瑋柏 / illi異類
60 / 無題(UNTITLED, 2014) / G-DRAGON / KWON JI YONG
61 / 乾啦 乾啦 / 八三夭+任賢齊+五月天阿信 / 生存指南
62 / 親愛的 / 王力宏 / A.I.愛
63 / ONE MORE TIME / TWICE / ONE MORE TIME-Single
64 / 偏愛 / 曾沛慈 / 我愛你 以上
65 / What Lovers Do / Maroon 5 ft. SZA / 紅藍藥丸
66 / 上位 / 邱勝翊 / ATTENTION!
67 / 不要不要 / 陳珊妮+魏如萱 / 戰神卡爾迪亞
68 / GLORY DAYS / CNBLUE / EUPHORIA
69 / 亮了 / 曾之喬 / 亮了
70 / 該忘的日子 / 郭靜 / 我們曾相愛
71 / City of Stars / Ryan Gosling, Emma Stone / 樂來越愛你 電影原聲帶
72 / 別問很可怕 / J.SHEON / 街巷
73 / PARTY CRASHER / 安那ANNA / 我叫安那
74 / SHOWTIME / 安室奈美惠 / FINALLY
75 / 灰色 / 徐佳瑩 / 心裡學
76 / Castle On The Hill / Ed Sheeran / ÷
77 / FINE / 太妍 / MY VOICE
78 / 皇后區的皇后 / MISS KO葛仲珊 / 皇后區的皇后
79 / 我想念我自己 / 彭佳慧 / 我想念我自己
80 / KO KO BOP / EXO / THE WAR
81 / 其實沒聊什麼 / 朱俐靜 feat. RPG / 其實沒聊什麼-Single
82 / 美女與野獸 / 田馥甄+井柏然 / 美女與野獸-Single
83 / 我說寶貝 / 阿達+LULU黃路梓茵 / 最中二代目
84 / Symphony / Clean Bandit+Zara Larsson / Symphony-Single
85 / 當夜晚來臨 / EDDY KIM / 當你沉睡時 電視原聲帶
86 / 跟自己合唱 / 動力火車 / 20動力火車 新歌DUET精選
87 / 孤獨是會上癮的 / 吳克群 / 人生超幽默
88 / ...Ready For It? / Taylor Swift / 舉世盛名
89 / 披風 / 陳奕迅 / C'mon in
90 / SPRING DAY / BTS防彈少年團 / YOU NEVER WALK ALONE
91 / 還是想念 / 家家 / 還是想念
92 / 閻羅王 / 閻奕格 / 我有我自己
93 / HOLIDAY / 少女時代 / HOLIDAY NIGHT
94 / 可以唷 / 鼓鼓 / MAKE IT REAL鼓鼓 可以唷
95 / 釘子花 / 伍佰&CHINA BLUE / 釘子花
96 / DOORS~勇氣的軌跡~ / 嵐 / DOORS~勇氣的軌跡~
97 / 永恆的印記 / 張信哲+張艾嘉 / 擁恆
98 / 星之所向 / 小球(莊鵑瑛) / 星之所向
99 / We Are One / Hardwell ft. Jolin Tsai / We Are One-Single
100 / 派對俠 / 玖壹壹 / 周法薷

原來出咗MV。。
但係live好似正啲

仲有呢首。。。都係前幾日先有MV

_ _ 雅又送次貨俾人

係小雅以前啲碟求其執一首都好過呢首
bagfgfcde 發表於 2018-2-28 23:04

可能小雅要清埋啲垃圾貨尾
以後可以專心整麵包

美浩作比Karen既新歌
Wonders 發表於 2018-3-2 17:14

不散,不見全碟>慢慢喜歡你>I Do>如初之光

原來澄清左係流嘅。。嚇死

https://star.ettoday.net/news/1125078

對於解散傳聞,蘇打綠經紀人林暐哲曾表示,「團員們現在都有自己想做的事,青峰也持續在寫歌,團員們的音樂素養的確有高高低低,但都有基本實力,只是努力的方向不一樣。」
面對粉絲關心,經紀人林暐哲再次重申「真的沒有要解散!」表示自己已經否認過相關的傳聞,「根本沒有這件事,再次謝謝大家關心。」

林暐哲回應全文:
不好意思我在當奶爸哄小孩睡覺
謝謝大家關心,蘇打綠真的沒有要解散啦!
拜託,那天鏡週刊突然打來問我說「聽說蘇打綠要解散」我就已經否認了,根本沒有這件事,再次謝謝大家關心。

==============================================

https://star.ettoday.net/news/1125056#ixzz58z0I07He
蘇打綠解散內幕曝光!青峰單飛 知情人:合體無望

支持心裡學

《事實上我沒有名字》許鈞

可能係2018上半年最正嘅華語碟之一
覺得比兩年前debut《萬松嶺》更震撼

以下呢班都應該會爭做金曲30既歌后
- 莫文蔚 (我們在中場相遇已出)
- 美祖 (新碟9月出)
- GEMGEM (8,10,1 ...
阻住 發表於 2018-8-8 18:37

仲有梁靜茹 製作人搵左鍾成虎
唔知年尾出唔出得切

我又唔係咁睇,本來 6 月尾搞都已經唔早
中間 6 個月嘅時間其實都已經攤凍左
況且我覺得 出歌碟嘅時間 同 ...
chanchan0909 發表於 2020-4-18 09:34

三個月應該係觀望疫情進展 仲要預時間重新邀請過表演同頒獎嘉賓
其他嗰啲金音金鐘金馬照計會推後少少 唔會太密