返回列表 發帖

班天后係咪諗住讓個金曲獎最佳專輯裝幀設計獎俾美祖攞

班天后係咪諗住讓個金曲獎最佳專輯裝幀設計獎俾美祖攞
阻住 發表於 2018-12-7 19:56

勁似楊丞琳咩料

艾怡良禮拜三出首播主打Forever Young
呀蓮新碟依然無消息,是咪會玩Queen Bee式一次性釋出

都唔知係咪美祖唔好彩
終於有隻似樣d 既國語專輯
點知就撞正Jolin、Karen、Tanya 呢d 鐵膽
一陣林憶蓮可能又嚟張蓋亞級數,又有G.E.M,艾怡良,蘇運瑩呢d 新一代。
梁靜茹如果出得切希望唔好再做陪跑
如果出年有埋amei、彭佳慧、A Lin 呢d 真係唔知點選擇

都唔知係咪美祖唔好彩
終於有隻似樣d 既國語專輯
點知就撞正Jolin、Karen、Tanya 呢d 鐵膽
一陣林憶蓮可能 ...
victor1991415 發表於 2018-12-10 22:04

出年有Elva Hebe 楊丞琳 Fish A-Lin 張韶涵 幾精彩
Btw 王心凌隻新碟台灣個邊大獲好評,唔知會唔會好似楊丞琳咁入圍到
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

出年有Elva Hebe 楊丞琳 Fish A-Lin 張韶涵 幾精彩
Btw 王心凌隻新碟台灣個邊大獲好評,唔知會 ...
fifty1205 發表於 2018-12-10 23:56

首《大眠》好正!

美球confirm呀蓮隻碟揀咗吳青峰(填詞) x 陳信宏(編曲)既沙文嚟做首波主打搶hit搶ap

———

原來首歌陳信宏仲有份唱

這次新專輯林憶蓮突然想「如果有個樂團會不會很酷」,向阿信提出邀約,對方一口答應,而後陳鎮川又對她表示:「如果是你和阿信合唱,再找另一個樂團主唱填詞會不會很屌?」當時他和林憶蓮老實說「可能性不高」,畢竟一個要願意寫、一個要願意唱,沒想到青峰一聽到邀約就答應,而阿信也對演唱青峰的詞沒有任何意見,於是阿信擔任和聲和合唱、青峰寫詞,五月天團員也有給予編曲意見,就這樣華語樂壇的兩大樂團,因為林憶蓮的專輯而促成十多年來的首次合作。

12月無論香港還是台灣都好癲
隻隻都有咁有份量
今日有陳綺貞 21號直頭四隻一齊出
陳奕迅 蔡健雅 林憶蓮 張敬軒
26號再黎蔡依林 呢鋪真係破財

12月無論香港還是台灣都好癲
隻隻都有咁有份量
今日有陳綺貞 21號直頭四隻一齊出
陳奕迅 蔡健雅 林憶蓮  ...
eason 發表於 2018-12-11 22:18
林憶蓮和蔡健雅都係21號在香港台灣同時出碟咩?
任我行 失憶蝴蝶

最佳女演唱人, 邊一個會人入唔到圍叻

林憶蓮,艾怡良,莫文蔚,蔡依林,陳綺貞,蔡健雅,張懸,許如芸,陳結儀,岑寧兒,白安,王心凌,蘇運瑩,容祖兒,鄧紫棋,萬芳

最佳女演唱人, 邊一個會人入唔到圍叻

林憶蓮,艾怡良,莫文蔚,蔡依林,陳綺貞,蔡健雅,張懸,許如芸, ...
timgoi 發表於 2018-12-11 23:28

G.E.M. 今年應該出唔切實體大碟
Digital EP3 12月中大陸優先 12月尾先正式上架
肥婆馬上收皮

Jolin UGLY BEAUTY 首波主打《怪美的》
蔡依林 x 陳星翰 x 吳青峰

OMG 今個星期五大唱片 王心凌銷量竟然砌低陳綺貞
肥婆馬上收皮

Joey又被比下去

Joey又被比下去
nicholashin 發表於 2018-12-15 17:26

高手一開口,便知有沒有。呢隻同Tanya隻遺書都好高質,編曲簡單演繹難度仲高。
真心如果英皇想要金曲奬提名都係快啲花錢拍個靚MV提名MV奬算吧,亞亞亞呢啲連MV都唔會有得提名⋯⋯

OMG 今個星期五大唱片 王心凌銷量竟然砌低陳綺貞
fifty1205 發表於 2018-12-14 20:31

乜唔係正常咩?陳綺貞一向係小眾聽眾群嘅歌手又唔係點宣傳,其實賣得同王心凌差唔多已經唔錯。

Tanya 1219出新歌

蓮母都係digital大碟 蝦餃老母's impact
nicknicknick 發表於 2018-12-17 20:49

唔會出實體?好可惜⋯⋯

聽晚23:50-23:59歸零前亞洲各地電台同步首播

香港
香港電台《有冇搞錯》主持:Morle、斌仔、梓豪
商業電台《聖艾粒忌廉夜校》主持:占、Donald
新城電台《勁爆精選》主持:占史

蓮母都係digital大碟 蝦餃老母's impact
nicknicknick 發表於 2018-12-17 20:49

唔出實體係咪就玩唔到金曲獎?

唔出實體係咪就玩唔到金曲獎?
victor1991415 發表於 2018-12-18 14:14
影視局並表示,為使金曲獎更符合數位化發展趨勢,自第 28 屆起並全面開放數位發行之作品參賽。

就係唔影響報名金曲獎先愈黎愈多人唔出實體

乜唔係正常咩?陳綺貞一向係小眾聽眾群嘅歌手又唔係點宣傳,其實賣得同王心凌差唔多已經唔錯。 ...
Serendipity 發表於 2018-12-16 19:54

咪就係,Cindy巔峰期直頭可以同四大鬥,陳綺貞真係好小眾。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

上星期去左台北旅行, 去左幾間CD鋪,都有的中年男人買CINDY, 佢市場唔係差
同埋JOEY都叫放得幾當眼位

咪就係,Cindy巔峰期直頭可以同四大鬥,陳綺貞真係好小眾。
風見志郎 發表於 2018-12-18 16:01

係Cyndi啊
其實王心凌flop左好多年,前幾張都賣得麻麻,好surprise佢今次賣得好咗
Btw 佢今次隻碟做得幾好 個人認為係佢最好個張
好多唔同曲風 將佢以前甜美曲風&轉型半熟 balance 得唔錯
肥婆馬上收皮

係Cyndi啊
其實王心凌flop左好多年,前幾張都賣得麻麻,好surprise佢今次賣得好咗
Btw 佢今次隻 ...
fifty1205 發表於 2018-12-18 17:02

好少可以做到甜而不膩,薛凱琪都唔得
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

好少可以做到甜而不膩,薛凱琪都唔得
風見志郎 發表於 2018-12-18 17:17

佢隻國語碟就算啦 520 做我的知己 聽到打冷震
肥婆馬上收皮

Jolin fb話怪美的MV延遲去26號先上線...無講歌係咪照21號出

Forever yo~~~ou~~ou~~ng
nicknicknick 發表於 2018-12-16 08:21

祖兒都有架,la~~~la~~~la~~~lalala,la~~~la~~~lalala

王傑出新碟!《我知道我是一個已經過氣的歌手》,由王傑包辦主唱、曲詞編監、混音、MV製作,兼發行(王傑本人確認並未與任何唱片公司合作發行新碟)!!!

2018年12月19日(三)發行

Spotify: https://open.spotify.com/album/1W45Aq2oV16JmkwjMdGLjb?si=riunsyVASnyXl8fbttTVTQ
iTunes: https://itunes.apple.com/tw/album/我知道我是一個已經過氣的歌手/1441035180
KKBOX: http://www.kkbox.com/tw/tc/album/IQmkbdTUx12G40F2WSr5009H-index.html

YouTube 王傑 channel 十首新歌 MV playlist:https://www.youtube.com/playlist?list=PLSsvXmHgEvkcUk8OPx00E5dwj52kHdhjv

Track List:

1. 15歲的那年

2. 臺北的天空很美

3. 她走了

4. 零下十度北京的街

5. 明天你就屬於別人

6. 小巨人

7. 當愛人變成朋友

8. 如果天能夠給我多一天的時間

9. 我知道我是一個已經過氣的歌手

10. 讓我帶你走

今晚12點前 聖艾粒忌廉夜校 首播蓮母新歌 沙文
我們的總和

馬來西亞MY FM已經偷步播哂成首沙文
https://goo.gl/Qnz76g

沙文 (OT: Core)

這是基因的遙控
還是支配的誘惑

盛開之前 流的註定是血
盛開之後 難道只剩枯萎 (Stop!)
黑土蓋住眼睜睜 (Just stop!)
活埋一雙沉甸甸 見證了權力邊界
漫漫蔓延一種制約 (Just stop!)

這是基因的遙控 (我被遙控)
還是支配的誘惑 (我被誘惑)
隱形暴力的輪廓

不能呼吸的冷漠
(欣賞這種 沉默)
在恐懼下的沉默 傷痕堆成了酒窩

多少劊子手 (勝券在握)
被崇拜成英雄 堅韌的溫柔
(是一種脆弱)
佩戴成 裝飾的花朵
(扮演我的紅)

對你而言 (Stop!)
花的任務只是美 (Just stop!)
凋謝了往死裡推 毀不掉我的尊嚴
漫漫蔓延滿山遍野

這是基因的遙控
還是支配的誘惑
不想屈服的自我

關掉基因的遙控 (遙控的我)
斷了支配的誘惑 (誘惑的我)
靈魂生根的自我

浪花依賴著狂風 (狂風自我)
最終也只是泡沫 誰恐懼一看就破

沙文 (OT: Core) Credits
製作:常石磊/ 恭碩良/ Kelvin Avon

和聲編寫:五月天阿信/ 常石磊
和聲:五月天阿信/ 林憶蓮
電結他/低音結他/ 弦樂:五月天
鼓:恭碩良/ 五月天
Program:恭碩良/ Kelvin Avon/ 五月天/ 常石磊
剪輯:常石磊/ 倪涵文
錄音:倪涵文 @ Tweak Tone Labs
混音:Brent Clark
母帶處理:Ryan Smith

暫時2/2
nicknicknick 發表於 2018-12-19 19:18

好歐美
越聽越好聽

感覺 Tanya 今隻碟唔係好想做好catchy好流水式既野
永遠支持佢

馬來西亞MY FM已經偷步播哂成首沙文

沙文 (OT: Core)

這是基因的遙控
還是支配的誘惑

盛開之前 流的 ...
阻住 發表於 2018-12-19 20:44

好正....但我始終希望佢可以再出廣東碟

Jolin fb話怪美的MV延遲去26號先上線...無講歌係咪照21號出
阻住 發表於 2018-12-18 23:54

歌係照樣今晚00:00出

林憶蓮 - 沙文 MV

呀蓮, 雅姐, 艾怡良, 李千那, 江美琪, 美軒新碟 同怪美的已於kkbox上架
但itunes hk仲未有呀蓮, 想俾錢支持都唔得

蔡健雅隻碟勁失望

聽翻舊碟算

其實之前都會咁諗
《Play我呸》真係太頂峰,對比下《怪美的》 好似唔算太impressive

林憶蓮 - 沙文 MV
hv8638 發表於 2018-12-20 23:27

個MV好震撼!林憶蓮真係好勁,雖然已經係前輩級但音樂題材非常貼近社會,上次蓋亞同今次都係。

原來成龍12月20日都出咗碟  《我還是成龍》

Spotify: https://open.spotify.com/album/6UllKk2Mnfzfs3t5z6FAaA?si=pLtJ5MdVROWFHJ0bbUc5Gg

KKBOX: https://www.kkbox.com/tw/tc/album/QtYUrH5BEAIXB0F2eYdF009H-index.html

專輯介紹整張唱片9首歌曲,每一首歌都是一個故事,每一個故事都是成龍的親身經歷。我們通常一說起成龍,首先想到的是功夫巨星、導演、動作指導、製作人、編劇、奧斯卡終身成就獎獲得者、公益大使等。但在這張唱片裡,你會看到在這些榮耀背後,一個內心情感細膩,安靜的訴說著那些過往的成龍。他是兄弟、是兒子、是父親、是愛人、是朋友,是和我們一樣有著喜怒哀樂,經歷過悲歡離合的普通人。他的平凡、他的遺憾、他的堅強、甚至於他的脆弱和對家人朋友的情感,構成了整張唱片音樂的脈絡。
唱片製作歷時3年,從創作到製作都邀請了華語樂壇最頂尖的音樂人。每一首歌都是成龍的心聲,每一首歌他都親自反復琢磨、修改,精益求精。無論是從音樂風格還是歌詞的創作,沒有絲毫對當下市場的迎合,他希望歌曲除了可以感動自己,也可以感動每一個人,所以每首歌都是有血有肉的,是單純的、真實的。

怪美的

聽完新碟《我要給世界最悠長的濕吻》,the old Tanya  new Taylor is BACK!!!!!!

艾怡良同憶蓮真係正到
Tanya都唔錯,不過好似唔夠上一隻正

林憶蓮剩係首沙文都夠佢拎多次歌后 ...
出年真係勁恐怖 ... 會唔會首次雙歌后

三位歌后隻碟我都覺得唔係佢地最好 + 少少失望
點算

三位歌后隻碟我都覺得唔係佢地最好 + 少少失望
點算
bagfgfcde 發表於 2018-12-21 13:19

邊三位先

近排冇一首岩心水 怪美的勁失望
沙文個曲冇咩記憶點同高潮 靠詞食住
Forever young如果要編到咁平淡
個歌手把聲一定要好吸引 可惜佢把聲not my cup of tea

邊三位先
victor1991415 發表於 2018-12-21 14:00

艾 蓮 雅

我個人prefer說艾怡良 偏啲但又唱得好好
可能係我本身比較鍾意upbeat啲既歌

林憶蓮我以為成隻碟都係搖滾
一聽就覺得個反差好大 覺得蓋亞好聽啲

蔡健雅隻碟平淡咗啲
但聽多幾次接受到 不過同上隻甚至佢以前既碟都冇得比

怪美的其實都好另類 聽多幾次應該會鍾意

5位歌後
林憶蓮 應該最高質
蔡依林 有D失望, 應該破唔到自己play巔峰。
蔡健雅 水準依然,不過無上一張驚喜
艾怡良 保持水準,不過無說艾怡良驚艷。
莫文蔚 不過不失

陳綺貞 不過不失

6位應該獲得提名最後6強

王心凌,白安, 呂薔,許茹芸,容祖兒, 陳結儀, 岑寧兒, 唔知有無人突圍而出呢。。。

5位歌後
林憶蓮 應該最高質
蔡依林 有D失望, 應該破唔到自己play巔峰。
蔡健雅 水準依然,不過無上一張驚喜 ...
timgoi 發表於 2018-12-21 14:35

應該唔會六個入哂
近年金曲獎都係有名額俾新人
今年睇好岑寧兒同孫盛希

另外仲有蘇運瑩