返回列表 發帖
蔡依林2018大碟《UGLY BEAUTY》 12.26推出

林憶蓮,艾怡良,莫文蔚,蔡依林,陳綺貞,蔡健雅,張懸,許如芸,陳結儀,岑寧兒

美祖仲有無位入

遺書

Talent always wins

呀蓮同艾怡良都係12月21號出碟
反而奇怪點解話家家今年都出,相音fb剩係有預告白安12月出ANN 3

鏡週刊 :  【4后輯機密】4歌后出輯保密戰 蔡依林防林憶蓮

相隔4年,蔡依林終於決定12月底推出專輯,卻碰上林憶蓮、蔡健雅和艾怡良也各自出新輯,讓遭到夾攻的蔡依林感受到不小的壓力。日前她砸了至少500萬元拍攝MV,還在棚內遇上林憶蓮,雙方只好將攝影棚大門關緊緊,彼此保密防諜,深怕新曲提前外洩。

根據農民曆記載,12月21日除了嫁娶跟安葬外,幾乎做任何事都可以!於是林憶蓮、蔡健雅和艾怡良計畫同天發行專輯,3位金曲歌后同天出征,也威脅到12月底才出輯的蔡依林(Jolin)。4大歌后不僅比實力,也得比氣勢,畢竟大家都瞄準了明年的金曲30,企圖心極強。

沒事先套招 發片強碰
同屬環球唱片的林憶蓮、蔡健雅及艾怡良將在12月21日同天發行專輯,欲創造「三后合體」的氣勢,對於三后同天發片,艾怡良與林憶蓮經紀人陳鎮川表示,分別交給不同執行經紀人各自安排,在沒有套好的狀況下竟然預定同一天,後來才知道蔡健雅也是同一天發行專輯。

冷清許久的歌壇,在12月湧現發片潮,除了四位金曲歌后,同時間還有陳綺貞、焦安溥、家家、王心凌、謝和弦及呂薔等,大家似乎都有志一同,要讓明年第30週年的金曲獎更熱鬧。
搖滾區的神經病ig

全部天后夾埋bully祖兒
。Kaykay。Taytay。Kelly。

一直以來 情緒都被標籤成醜陋的 ,但,那是真的嗎?
這次,我要掀開的是 藏在完美表面背後所有的醜陋。
窺探那些我曾費盡全力埋葬起來的情緒。
恐怖,真實也脆弱的故事。

Ugly beauty 完美不等於全部

另外, 陳老師聽日又會出新歌叫<小船>
搖滾區的神經病ig

窺 ...
阻住 發表於 2018-11-27 12:32

好期待Jolin 新碟!!
上次《Play 我呸》依經咁高峰,唔知今次d 舞曲點。

窺 ...
阻住 發表於 2018-11-27 12:32

十一首歌, 有六首jolin參與製作

2018年底歌手發片整理
來源:
https://www.facebook.com/1612933798956746/posts/2154100904840030/

>>>年底前確定發行
11.28 嚴正嵐【告白】
已發行

11.28 魏如萱【milk and honey:孕期限定演唱會 live 2CD】
已發行

11.30 呂薔【Dear Myself】
11/29 00:00 「你懂我說的嗎」MV首播

11.30 Erika 劉艾立【天鵝說】
首波主打「天鵝說」已釋出

12.07 王心凌【CYNDILOVES2SING】
預購時間|11/21開始預購
首波主打MV已釋出「在青春迷失的咖啡館」
https://goo.gl/GKowxd

12.08 玖壹壹【 搏感情】
12/8小巨蛋演唱會現場首賣

12.11 陳綺貞 【沙發海】
前三波主打「殘缺的彩虹」「傷害」「小船」已釋出
「殘缺的彩虹」https://goo.gl/77aZzu
「傷害」https://goo.gl/koBqYe

12.11 愷樂 【泡泡糖】
首波同名單曲「泡泡糖」已電台首播

12.12 陳奕迅【L.O.V.E】
預購時間|11/19開始預購
最新單曲「龍舌蘭」MV已釋出
https://goo.gl/yAQCmo

12.12 潘裕文 全新翻唱專輯【我們都一樣】
已開始預購

12.14 謝和弦【像水一樣】
首波同名主打「像水一樣」已釋出
https://goo.gl/s85nHe

12.14 白安ANN 【1990s】
首波視覺已釋出

12.18 蘇運瑩 【幻】

12.20 謝震廷 【名稱未定】
預購時間|11.30開始
首波單曲「愛麗絲1993」 Lyrics MV 已釋出
https://goo.gl/Z5ZcGn

12.20 吳南穎【名稱未定】

12.21 蔡健雅【我要給世界最悠長的濕吻】
首波主打「遺書」已於電台首播

12.21 林憶蓮【名稱未定】
已拍攝MV

12.21 艾怡良【名稱未定】
錄音已殺青

12.21 江美琪【我們都是有歌的人】
最新單曲「家珍」已於電台首播
將於1月舉辦演唱會

12.21 李千那【查某囡仔】
同名單曲「查某囡仔」已數位釋出
1/24舉辦新歌演唱會

12.24 安溥【煉雲原聲帶】
預購時間|11/7-12/6
12月底-1月中舉辦簽名會

12.26 黃子佼【LIVE&LIFE】
MV已拍攝完畢

12.26 Jolin蔡依林 【UGLY BEAUTY】
預購時間|12/5全省7-11及唱片通路開始預購
首波視覺與專輯概念已釋出

>>>年底前時間未定
*Julia Wu 吳卓源【1994依舊舊事】
首波單曲「Gameboy」MV 已釋出
https://goo.gl/6tRSgB

*羅志祥
確定12月發行新作品
目前進度已經到最後階段了

*鄧紫棋
10月已來台灣拍攝MV
08/16 EP.1 另一個童話 (數位發行)
10/26 EP.2毒蘋果 (數位發行)
12/XX EP.3 (數位發行)
12/XX 新專輯 (實體版)

>>>確定明年發行
*梁靜茹
預計明年初發行。
正籌備新專輯,錄了7成 (10月新聞)

>>>發行時間未定
*Selina任家萱
目前正在等待身體狀態恢復
*蕭亞軒
目前正在等待身體狀態恢復

另外,林宥嘉為台北idol演唱會剩係做咗兩首新歌,應該唔出新碟
搖滾區的神經病ig

拉拉灰色首Live
搖滾區的神經病ig

拉拉灰色首Live
阻住 發表於 2018-12-2 00:50

點解啲live差左咁多

Jolin 隻《UglyBeauty》貌似好正

有無人買沙發海
JIM’S MUSIC SELECTION 2019
WK46: 773312 (2 Weeks No.1) / 最後的信仰 / 預言家

Jolin 隻《UglyBeauty》貌似好正
victor1991415 發表於 2018-12-4 20:38

原來jolin原本打算唔出實體 sosad
btw 12月20號凌晨先出1st plug連mv

慘啦 今年咁多天后出碟 早早個金曲獎

The queen is coming OMG

不過昨晚的聽歌會上,這張專輯絕對不是心靈雞湯類型,講的也不是小情小愛,Tanya透露有大「驚喜」,要讓歌迷看見更多可能性。

Tanya表示專輯裡10首歌中,有3首歌迷熟悉的蔡式情歌,其他歌曲會讓粉絲耳目一新。

班天后係咪諗住讓個金曲獎最佳專輯裝幀設計獎俾美祖攞
搖滾區的神經病ig

阻住 發表於 2018-12-7 19:56

勁似楊丞琳咩料

阻住 發表於 2018-12-7 19:56

全部Cover都Show 美唇噶
Moment早咗六年噶

艾怡良禮拜三出首播主打Forever Young
呀蓮新碟依然無消息,是咪會玩Queen Bee式一次性釋出
搖滾區的神經病ig

都唔知係咪美祖唔好彩
終於有隻似樣d 既國語專輯
點知就撞正Jolin、Karen、Tanya 呢d 鐵膽
一陣林憶蓮可能又嚟張蓋亞級數,又有G.E.M,艾怡良,蘇運瑩呢d 新一代。
梁靜茹如果出得切希望唔好再做陪跑
如果出年有埋amei、彭佳慧、A Lin 呢d 真係唔知點選擇

都唔知係咪美祖唔好彩
終於有隻似樣d 既國語專輯
點知就撞正Jolin、Karen、Tanya 呢d 鐵膽
一陣林憶蓮可能 ...
victor1991415 發表於 2018-12-10 22:04

出年有Elva Hebe 楊丞琳 Fish A-Lin 張韶涵 幾精彩
Btw 王心凌隻新碟台灣個邊大獲好評,唔知會唔會好似楊丞琳咁入圍到
感激我們成熟了 應知道流淚有罪
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

出年有Elva Hebe 楊丞琳 Fish A-Lin 張韶涵 幾精彩
Btw 王心凌隻新碟台灣個邊大獲好評,唔知會 ...
fifty1205 發表於 2018-12-10 23:56

首《大眠》好正!

美球confirm呀蓮隻碟揀咗吳青峰(填詞) x 陳信宏(編曲)既沙文嚟做首波主打搶hit搶ap

———

原來首歌陳信宏仲有份唱

這次新專輯林憶蓮突然想「如果有個樂團會不會很酷」,向阿信提出邀約,對方一口答應,而後陳鎮川又對她表示:「如果是你和阿信合唱,再找另一個樂團主唱填詞會不會很屌?」當時他和林憶蓮老實說「可能性不高」,畢竟一個要願意寫、一個要願意唱,沒想到青峰一聽到邀約就答應,而阿信也對演唱青峰的詞沒有任何意見,於是阿信擔任和聲和合唱、青峰寫詞,五月天團員也有給予編曲意見,就這樣華語樂壇的兩大樂團,因為林憶蓮的專輯而促成十多年來的首次合作。
搖滾區的神經病ig

陳老師隻碟出嚟係咪就係話比大家聽佢已經乾__晒塘

12月無論香港還是台灣都好癲
隻隻都有咁有份量
今日有陳綺貞 21號直頭四隻一齊出
陳奕迅 蔡健雅 林憶蓮 張敬軒
26號再黎蔡依林 呢鋪真係破財

12月無論香港還是台灣都好癲
隻隻都有咁有份量
今日有陳綺貞 21號直頭四隻一齊出
陳奕迅 蔡健雅 林憶蓮  ...
eason 發表於 2018-12-11 22:18
林憶蓮和蔡健雅都係21號在香港台灣同時出碟咩?
任我行 失憶蝴蝶

最佳女演唱人, 邊一個會人入唔到圍叻

林憶蓮,艾怡良,莫文蔚,蔡依林,陳綺貞,蔡健雅,張懸,許如芸,陳結儀,岑寧兒,白安,王心凌,蘇運瑩,容祖兒,鄧紫棋,萬芳

最佳女演唱人, 邊一個會人入唔到圍叻

林憶蓮,艾怡良,莫文蔚,蔡依林,陳綺貞,蔡健雅,張懸,許如芸, ...
timgoi 發表於 2018-12-11 23:28

G.E.M. 今年應該出唔切實體大碟
Digital EP3 12月中大陸優先 12月尾先正式上架
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

Jolin UGLY BEAUTY 首波主打《怪美的》
蔡依林 x 陳星翰 x 吳青峰

OMG 今個星期五大唱片 王心凌銷量竟然砌低陳綺貞
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

Joey又被比下去

Joey又被比下去
nicholashin 發表於 2018-12-15 17:26

Forever yo~~~ou~~ou~~ng

Joey又被比下去
nicholashin 發表於 2018-12-15 17:26

高手一開口,便知有沒有。呢隻同Tanya隻遺書都好高質,編曲簡單演繹難度仲高。
真心如果英皇想要金曲奬提名都係快啲花錢拍個靚MV提名MV奬算吧,亞亞亞呢啲連MV都唔會有得提名⋯⋯

OMG 今個星期五大唱片 王心凌銷量竟然砌低陳綺貞
fifty1205 發表於 2018-12-14 20:31

乜唔係正常咩?陳綺貞一向係小眾聽眾群嘅歌手又唔係點宣傳,其實賣得同王心凌差唔多已經唔錯。

Tanya 1219出新歌

蓮母都係digital大碟 蝦餃老母's impact

nicknicknick 發表於 2018-12-17 20:49

唔會出實體?好可惜⋯⋯

聽晚23:50-23:59歸零前亞洲各地電台同步首播

香港
香港電台《有冇搞錯》主持:Morle、斌仔、梓豪
商業電台《聖艾粒忌廉夜校》主持:占、Donald
新城電台《勁爆精選》主持:占史
搖滾區的神經病ig

nicknicknick 發表於 2018-12-17 20:49

唔出實體係咪就玩唔到金曲獎?

唔出實體係咪就玩唔到金曲獎?
victor1991415 發表於 2018-12-18 14:14
影視局並表示,為使金曲獎更符合數位化發展趨勢,自第 28 屆起並全面開放數位發行之作品參賽。

就係唔影響報名金曲獎先愈黎愈多人唔出實體

乜唔係正常咩?陳綺貞一向係小眾聽眾群嘅歌手又唔係點宣傳,其實賣得同王心凌差唔多已經唔錯。 ...
Serendipity 發表於 2018-12-16 19:54

咪就係,Cindy巔峰期直頭可以同四大鬥,陳綺貞真係好小眾。
Week 45 ERadio 華語榜
1. 運動詩歌 - 衛蘭  |  2. 望 - 方皓玟  |  3. 28天 - 梁釗峰  |  4. 香檳女狼 - 鄧小巧  |  5. Losers Dance - 李拾壹

上星期去左台北旅行, 去左幾間CD鋪,都有的中年男人買CINDY, 佢市場唔係差
同埋JOEY都叫放得幾當眼位

咪就係,Cindy巔峰期直頭可以同四大鬥,陳綺貞真係好小眾。
風見志郎 發表於 2018-12-18 16:01

係Cyndi啊
其實王心凌flop左好多年,前幾張都賣得麻麻,好surprise佢今次賣得好咗
Btw 佢今次隻碟做得幾好 個人認為係佢最好個張
好多唔同曲風 將佢以前甜美曲風&轉型半熟 balance 得唔錯
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

係Cyndi啊
其實王心凌flop左好多年,前幾張都賣得麻麻,好surprise佢今次賣得好咗
Btw 佢今次隻 ...
fifty1205 發表於 2018-12-18 17:02

好少可以做到甜而不膩,薛凱琪都唔得
1. 運動詩歌 - 衛蘭  |  2. 望 - 方皓玟  |  3. 28天 - 梁釗峰  |  4. 香檳女狼 - 鄧小巧  |  5. Losers Dance - 李拾壹

好少可以做到甜而不膩,薛凱琪都唔得
風見志郎 發表於 2018-12-18 17:17

佢隻國語碟就算啦 520 做我的知己 聽到打冷震
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

Jolin fb話怪美的MV延遲去26號先上線...無講歌係咪照21號出
搖滾區的神經病ig

Forever yo~~~ou~~ou~~ng
nicknicknick 發表於 2018-12-16 08:21

祖兒都有架,la~~~la~~~la~~~lalala,la~~~la~~~lalala

王傑出新碟!《我知道我是一個已經過氣的歌手》,由王傑包辦主唱、曲詞編監、混音、MV製作,兼發行(王傑本人確認並未與任何唱片公司合作發行新碟)!!!

2018年12月19日(三)發行

Spotify: https://open.spotify.com/album/1W45Aq2oV16JmkwjMdGLjb?si=riunsyVASnyXl8fbttTVTQ
iTunes: https://itunes.apple.com/tw/album/我知道我是一個已經過氣的歌手/1441035180
KKBOX: http://www.kkbox.com/tw/tc/album/IQmkbdTUx12G40F2WSr5009H-index.html

YouTube 王傑 channel 十首新歌 MV playlist:https://www.youtube.com/playlist?list=PLSsvXmHgEvkcUk8OPx00E5dwj52kHdhjv

Track List:

1. 15歲的那年

2. 臺北的天空很美

3. 她走了

4. 零下十度北京的街

5. 明天你就屬於別人

6. 小巨人

7. 當愛人變成朋友

8. 如果天能夠給我多一天的時間

9. 我知道我是一個已經過氣的歌手

10. 讓我帶你走

今晚12點前 聖艾粒忌廉夜校 首播蓮母新歌 沙文