返回列表 發帖
怪美的搶耳一定唔及之前
放咗好多嘢入去, 暫時覺得有啲亂
係要聽多幾次嗰種

應該唔會六個入哂
近年金曲獎都係有名額俾新人
今年睇好岑寧兒同孫盛希

另外仲有蘇運瑩  ...
bagfgfcde 發表於 2018-12-21 14:57

我覺得Tanya, Karen 同埋 陳老師會入唔到。

蔡健雅俾網民狂插抄歌wor
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

蔡健雅俾網民狂插抄歌wor
JayantL 發表於 2018-12-21 15:58

今次真係好小兒科
段bridge嗰五粒音 repeat 幾次就俾人鬧抄 Taylor Swift

我見金曲獎吧都好多好理性既人
但老Tay班大陸fans是痴線的

應該唔會六個入哂
近年金曲獎都係有名額俾新人
今年睇好岑寧兒同孫盛希

另外仲有蘇運瑩  ...
bagfgfcde 發表於 2018-12-21 14:57

Bag有無聽王心凌隻碟 想知你對偶像派睇法
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Bag有無聽王心凌隻碟 想知你對偶像派睇法
fifty1205 發表於 2018-12-21 17:39

之前一直唔記得 頭先終於聽咗
我唔算 follow 開佢 但都知佢既音樂形象同轉變既
覺得之前啲歌例如變成陌生人音樂上太過成熟但又冇乜活力 有啲又太過少女
今隻既風格 (有少少有EDM既pattern) 算係幾啱王心凌呢個階段
唔會太甜唔會太成熟 所以製作上我覺得係到位

不過啲歌我覺得麻麻 好多都好穩陣 編曲又唔覺得有驚喜
唱就佢一直都唔係好 呢樣大家都知

大鑊 ...
再認真loop 怪美的
好很正

估計下年歌后個提名會係咁

林憶蓮(呢個唔洗諗,大熱門)
艾怡良 同上次說艾怡良質素差唔多,都大機會入
蘇運瑩 曲風咁多個最獨特,幾似bjork
蔡健雅 金曲獎親生女
王心凌/岑寧兒 應該會有quota 係for啲歌手第一次入圍

如果有第六, 七個quota就應該係jolin(上次呸咁勁但都入圍唔到), 陳綺貞 or karen

瘋傳聽晚個驚喜係Hebe, 今晚綵排唱咗幾次小幸運

另外, Karen fb聽晚10pm會直播絕色台北站(應該係最尾果part)

蔡健雅新碟越聽越好聽
#得粉絲先會願意聽咁多次

蔡健雅新碟越聽越好聽
bagfgfcde 發表於 2018-12-22 12:30

狠批唔到 傷心
我們的總和

蔡健雅新碟越聽越好聽
bagfgfcde 發表於 2018-12-22 12:30

我覺得此年金曲獎無望

Ugly Beauty 曲目
01. 惡之必要
02. 玫瑰少年
03. 怪美的
04. 你也有今天
05. 紅衣女孩
06. 甜秘密
07. 愛的羅曼死
08. 如果我沒有傷口
09. 腦公
10. 消極掰
11. 你睡醒再看

蔡健雅新碟越聽越好聽

年尾一出雙糧就改口風..

http://video.weibo.com/show?fid=1034:4319616374120171
#TaylorSwift[超话]# 蔡健雅不愧是金曲歌后吼,抄都选最经典的作品,而且抄袭的走向就像风一样捉摸不住,比如同在环球,还敢抄袭环球一姐霉霉?真是big胆,你以为你真是蔡甄嬛吗?收好你的新专辑,收好你的半途,回家给你闭眼吹粉丝听去吧!#蔡健雅新歌被疑抄袭#
肥婆馬上收皮

#TaylorSwift[超话]# 蔡健雅不愧是金曲歌后吼,抄都选最经典的作品,而且抄袭的走向就像风一样捉摸不住, ...
fifty1205 發表於 2018-12-22 22:55

一直覺得越來越不懂得句hook似
而且佢呢個版本只係demo 出碟嗰個編曲完全唔似

半途唔係佢作詞 應該係太難填呢五粒音所以作詞人 wo 咗佢算
所以呢個「證據」已經唔成立 但大陸網民質素就係咁低
我覺得呢一段既開頭似 但走向唔一樣
撞中 Taylor Swift 算佢唔好彩 睇呢條片就知佢既fans幾瘋狂

至於紅色高跟鞋就真係失望
完全唔值得為佢辯護

其實我想講既係 Tanya 作為一個作咗咁多好歌既創作人
佢幾咁有才華 相信大家聽達爾文 空白格 失語者等等都好清楚
我唔覺得佢需要刻意抄去毀自己名聲
正如一個本身考試已經考到100分既人 點解仲要出貓去考個100分出黎
然後俾人質疑佢本身能力係得50分呢?

但佢可能太過獨立 又對自己創作太有信心
有時未必有好多人同團隊替佢把關 而佢自己都好疏忽或者冇理到
我替佢俾人鬧而感到不值 但同時都覺得佢要為自己既唔嚴謹埋單
尤其以前衰過次 無理由仲係咁求其

Anyway 係ptt見到比較多理性既討論 都算係令人欣慰
起碼我呢個雅粉都冇咁難受先
話哂隻碟已經令人失望同用咗我好多時間去愛上

抄?IDKIDC,愛雅。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

啲人太敏感吧,如果要刻意抄都可以改少少啦,況且Tanya又唔係唔識作歌,駛乜特登抄幾粒音。
上次嗰啲其實好難講,有時你聽過/聽得多某啲歌,可能潛意識會記咗呢個旋律,寫歌時就會用咗。不過佢已經同當時人解釋咗,已經做咗佢要做嘅嘢了,如果人家覺得利益受損可以控告,也不用大家做判官。

#TaylorSwift[超话]# 蔡健雅不愧是金曲歌后吼,抄都选最经典的作品,而且抄袭的走向就像风一样捉摸不住, ...
fifty1205 發表於 2018-12-22 22:55

唔知點解佢叫甄嬛
Search 完之後笑咗
Conclusion:天后 = 俾人鬧抄歌 + 會令同自己合作嘅人行衰運
容祖兒 蔡健雅 天后 Confirmed
其他女人無資格叫自己做天后 Bye
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

唔知點解佢叫甄嬛
Search 完之後笑咗
Conclusion:天后 = 俾人鬧抄歌 + 會令同自己合作嘅人行衰運
容祖兒  ...
616.1314 發表於 2018-12-23 20:27

Talent always wins

之前無聽開Tanya
我覺得佢新碟幾好聽
聽完一次暫時最中意遺書

Tanya多咗個花名叫做裁剪雅,笑到我踎低噴飯。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我會披星戴月的想你~

我會披星戴月的想你~
不瑕 發表於 2018-12-25 11:30

愛在夏天都好聽

forever young 真係好聽到...
艾怡良全碟我都覺得好正

艾怡良最佳,專輯依然圍繞自己既情緒同諗法詮釋,比上一張成熟。forever young既旋律真係好,不落俗套。
林憶蓮都幾好,如果冇蓋亞,呢張都係一個突破。沙文反而一般。個人覺得吳青峰才華有限。
Jolin首播主打唔系唔好,但係對比上兩張,真係無乜驚喜,期待下其他歌曲。
蔡健雅都幾差下,撇開抄襲問題,佢D唱腔几時變得咁造作?把聲同對歌曲既詮釋真係同初初出道時無得比。

美呸同黃子佼新碟已上架
五月天幫黃子佼做個首係最尾果track Live & Life

艾 tanya 隻碟我好鐘意 要入圍應該無難度

而家聽埋jolin, 陳老師先
Btw 怪美的我覺得愈聽愈正 愈黎愈欣賞佢!做快歌真係超有水準
聽訪問話jolin本來想成隻碟都做快歌 不過唱片公司要佢揀返兩三首慢歌
我個人其實真係幾期待全快歌!

艾怡良最佳,專輯依然圍繞自己既情緒同諗法詮釋,比上一張成熟。forever young既旋律真係好,不落俗套。
林 ...
Gary 發表於 2018-12-25 15:26

其實Jolin 同林憶蓮對上一張碟都係頂峰 ...
今次真係難超越

今次真係難超越
victor1991415 發表於 2018-12-26 02:16

好彩美祖仲未出過一張頂峰既國語專輯
可以慢慢同你玩

好彩美祖仲未出過一張頂峰既國語專輯
可以慢慢同你玩
Wing1211 發表於 2018-12-26 09:40

可能今年依經係最頂峰

今次真係難超越
victor1991415 發表於 2018-12-26 02:16

聽咗 都同意你既講法
Jolin 後半隻弱咗 前半隻都唔係話首首精彩

Sandy 我係覺得佢事前話行搖滾風
但最後出到黎又唔係咁癲 令人覺得冇蓋亞咁偏鋒 所以比較失望
但近幾日轉咗個心態聽 其實呢隻碟真係好唔錯

Jolin個隻幾好喎, 不過要啲時間消化
唔似前幾隻咁, 好多歌一聽就知紅硬, 今次冇咁pop
好似怪美的loop耐左都幾上腦

不過首腦公好唔岩成個暗黑feel

Jolin個隻幾好喎, 不過要啲時間消化
唔似前幾隻咁, 好多歌一聽就知紅硬, 今次冇咁pop
好似怪美的loop耐左都 ...
721AXA 發表於 2018-12-26 12:10

Jolin 隻碟今次真係冇個d 一聽就知big hit 既歌
上次《第三人稱》個d 一聽就知紅得起
今次怪美的走d 暗黑詭異風格 《紅衣女孩》某d 位都幾恐怖
不過真心要讚 Jolin 駕馭舞曲能力真係全華語樂壇數一數二好

【豆瓣2018年度華語流行專輯】
1.徐佳瑩 《心裡學》
2.曾軼可《Anti! Yico》
3.王心凌 《CYNDILOVES2SING》
4.My Little Airport《你說之後會找我》
5.李榮浩 《耳朵》
6.許嵩 《尋寶遊戲》
7.羅云熙Leo 《12人生》
8.陳奕迅 《L.O.V.E》
9.張藝興《夢不落雨林/NAMANANA》
10.陳綺貞 《沙發海》
肥婆馬上收皮

聽完 Tanya 艾怡良 憶蓮 Jolin 新碟

答案之書遇上咁多強勁對手好慘

好多自嘲

聽完 Tanya 艾怡良 憶蓮 Jolin 新碟

答案之書遇上咁多強勁對手好慘
Nathan 發表於 2018-12-26 15:28

答案知輸嘛。
就算十二月呢堆人唔出,佢都唔夠打喇。
佢個團隊打歌順序完全同市民調轉,D歌根本就唔入屋。
唯一做得好少少就係見到佢嘅宣傳誠意。

好多自嘲
阻住 發表於 2018-12-26 16:17

蔡依林d mv 真係次次都好好睇。

蔡依林d mv 真係次次都好好睇。
victor1991415 發表於 2018-12-26 17:31

洗咁多錢唔可以唔好睇XD

聽左大半隻Tanya
覺得好似返左少少電音同都會情歌既回頭路
喺我既要求唔算好好聽,雖然買左CD
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

GQ年度十二大華語專輯

岑寧兒《Nothing is under control》
HUSH《換句話說》
孫盛希《希遊記》
艾怡良《垂直活著,水平留戀著。》
柯智棠《吟遊》
Tizzy Bac《知人》
陳綺貞《沙發海》
南瓜妮歌迷俱樂部《他我》
林憶蓮《0》
雲端司機《低成本專輯》
謝震廷《愛麗絲》
蔡依林《Ugly Beauty》

特別推薦:落日飛車《Cassa Nova》(非華語專輯)

憶蓮 Jolin 隻碟唔錯 幾一氣呵成
至於裁剪雅就繼續得頭半隻碟好聽

憶蓮 Jolin 隻碟唔錯 幾一氣呵成
至於裁剪雅就繼續得頭半隻碟好聽
不瑕 發表於 2018-12-28 21:19

原諒好聽 wor

原諒好聽 wor
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 21:28

同意!原諒幾高質!
尋日終於有時間聽Tanya隻碟,都唔係大家講咁差。比起上兩隻係冇咁驚喜,但我始終覺得上兩隻音樂上同佢一向風格刻意唔同,有新意係好事,但唔係佢本身嘅感覺。今次有返啲以前風格嘅感覺,但其實編曲都係同以前有分別,節奏強咗。頭五首都好好聽,係覺得track 6-7少少跌watt,8-10都係水準以上。

仲有唱片啲相影得幾靚,美術做得幾好。MV遺書搵余靜萍拍?諗起都sad......

同意!原諒幾高質!
尋日終於有時間聽Tanya隻碟,都唔係大家講咁差。比起上兩隻係冇咁驚喜,但我始 ...
Serendipity 發表於 2018-12-28 23:45

我會咁排

舞步 (好正既開場曲)
原諒 (有少少舊歌feel,好似翻到去若你碰到他、陌生人咁)
同名作 (聽多幾次之後愛上咗,用EDM編曲包裝verse-chorus旋律但唔覺得編曲罐頭同千篇一律)
看不見的城市 (mixing好高質)
半途 (抄歌事件令呢首歌被嚴重 underrated)
De javu
A La Folie
遺書
離線地圖
喘一口氣 (全碟唯一廢歌)

呢隻碟我覺得好平均
唔覺有難聽既歌 但都冇乜突破
而家啲人對蔡健雅要求好高 (包括我)
始終係三封歌后又係才女
所以好評唔算多都係意料之中

我會咁排  

舞步 (好正既開場曲)
原諒 (有少少舊歌feel,好似翻到去若你碰到他、陌生人咁)
同 ...
bagfgfcde 發表於 2018-12-29 00:09

咁我都係Tanya忠粉但比較仁慈,呢隻碟我幾滿意。
其實半途好好聽,無啦啦拉進抄歌事件好可惜,或者改派原諒都可以。不過係咪大陸Taylor Swift 歌迷先咁激烈?我見YouTube 啲留言都好理性。自己冇聽過Taylor Swift嗰隻歌,但認同半途旋律好一貫Tanya風格,唔覺得會抄,或者純粹巧合。

咁我都係Tanya忠粉但比較仁慈,呢隻碟我幾滿意。
其實半途好好聽,無啦啦拉進抄歌事件好可惜,或者 ...
Serendipity 發表於 2018-12-29 00:55

係大陸先咁癲
睇 PTT youtube 呢度 facebook 同 ig 都係好平靜
係有TS粉去鬧 但好多中立既人/雅粉都有幫 Tanya 講說話
甚至有外國既TS粉聽完之後 叫鬧 Tanya 班人唔好作假新聞
而我見大陸近一兩日鬧佢既聲浪都細咗

原子邦妮新專輯好好聽

轉眼(2018自傳最終版)[即係人生無限公司編曲版]係kkbox同itunes上咗架,估計佢地聽晚或者最遲下星期日尾場就會將個紙雕版MV放上youtube