返回列表 發帖
有冇人同意蔡健雅係當今華語樂壇頭號實力派唱作歌后?
今日重溫佢既Goodbye & Hello
感動到想流淚了

梁翠萍新碟都幾悶,不過感染性依然咁強,唔知明年金曲獎小年會唔會撿漏入圍。 ...
風見志郎 發表於 2019-5-17 08:22

出年應該會有A-Lin

感動到想流淚了 ...
bagfgfcde 發表於 2019-5-17 14:16

原諒聽到喊
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

感動到想流淚了 ...
bagfgfcde 發表於 2019-5-17 14:16

同意
呢張真係正到爆
耐唔耐我都會撳返嚟聽
一張好唱片 過幾多年聽 都唔會過時
另外私心都好鍾意失語者
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

梁翠萍新碟都幾悶,不過感染性依然咁強,唔知明年金曲獎小年會唔會撿漏入圍。 ...
風見志郎 發表於 2019-5-17 08:22

音樂上只係吳若希/Hana質素
唔知佢d fans等左七年聽完有咩反應
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

fifty1205 發表於 2019-5-17 21:25

但聽得好舒服
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

原来FIR換走主唱Faye,好心樂團個名都改埋佢啦
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

原来FIR換走主唱Faye,好心樂團個名都改埋佢啦
我等我在 發表於 2019-5-20 14:27

old news

fifty1205 發表於 2019-5-17 21:25

其實梁靜茹當年入環球想改變而做咗隻情歌沒有告訴你,點知全碟反應都好一般,之後愛久見人心個勢先好返,所以我相信佢啲歌迷係唔期望佢有大改變。

其實梁靜茹當年入環球想改變而做咗隻情歌沒有告訴你,點知全碟反應都好一般,之後愛久見人心個勢先 ...
Serendipity 發表於 2019-5-21 02:36

直頭flop到落谷底,佢生涯都冇幾首快歌,佢真係安安靜靜唱情歌就可以了。

直頭flop到落谷底,佢生涯都冇幾首快歌,佢真係安安靜靜唱情歌就可以了。 ...
風見志郎 發表於 2019-5-21 08:14

咁我覺得嗰隻碟又唔係咁差,只係冇首食糊歌,難為佢仲係監製⋯
佢啲快歌都係輕快開心嗰種,唔係型格嗰類,但燕尾蝶呢類搖滾都carry到。

咁我覺得嗰隻碟又唔係咁差,只係冇首食糊歌,難為佢仲係監製⋯
佢啲快歌都係輕快開心嗰種,唔係型格嗰類 ...
Serendipity 發表於 2019-5-21 23:52

佢做監製都係一味求變,但係個造型已經出事,睇返好似街市D阿嬸。
其實佢真係好care金曲獎遺珠呢件事,今次首太陽如常升起好似講緊呢件事咁。

五月天人生無限公司Live已上架, 包括一啲無係電影出現既歌
後來的我們無咗一開頭果個音效 咁不如收錄呀妹鳥巢合唱版好過
人生海海cut咗黃渤同梁家輝果三十秒對白 如果次次loop都要聽應該好難頂

佢做監製都係一味求變,但係個造型已經出事,睇返好似街市D阿嬸。
其實佢真係好care金曲獎遺珠呢件事, ...
風見志郎 發表於 2019-5-22 08:50

佢應該都係做第個彭佳慧架啦
出年睇下有冇機

Fish明年如果又撞呢幾個推出就。。。
張惠妹,徐佳瑩,alin,魏如萱

正到喊

正到喊
lmml4 發表於 2019-5-30 18:25

d 歌詞勁正
梁靜茹真係企定定唱情歌依經夠曬有突

正到喊
lmml4 發表於 2019-5-30 18:25

Yes! 全碟最正!旋律好catchy佢又唱得投入,睇埋MV再加分!

雖說《慢冷》對我黎講好高汁,但整體專輯平淡多,要掙獎有難道
至於佢個團隊想做張「很慘」既專輯,就真係毫無感覺
既然歌量有限又要「很慘」,點解唔徹底啲踢走《子非魚》換多首情歌呢 ?

回復 994# lmml4

同意,全碟聽完,,,,分唔出邊隻 係邊隻  隻隻都一樣咁...淡而冇味
  得慢熱 good

回復  lmml4

同意,全碟聽完,,,,分唔出邊隻 係邊隻  隻隻都一樣咁...淡而冇味
  得慢熱 good ...
TOBY6101 發表於 2019-6-3 10:33

我淨係鍾意我好嗎&慢冷
我睇法同你差唔多,所以聽完成隻碟好似聽緊Hana/吳若希d歌,有一兩隻係特別好聽,但全部都差唔多分唔出
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

告五人出新專輯係呢個星期發生既唯一一件值得開心既事

好 好 聽

禮拜日4pm 相音youtube會現場直播 白安我們的時代台北演唱會
但無講直播全場定直播幾首......

SANDY缺席金曲獎
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

SANDY缺席金曲獎
我等我在 發表於 2019-6-25 21:54

當年都係缺席照攞

係youtube睇返片,其實呀蓮之前提名果三次都係無去

雖然明知金曲獎真係唔會因為你唔去就冇獎
但今年第三十屆,感覺台灣歌手優勢會大d,蔡依林二封歌后機會真係唔細。

今年必聽專輯
- 我肯定在幾百年前就說過愛你
- 唐貓 SUGARCAT
- 真 真
- 夜長夢少

下年新人好睇了
余佩真 9m88 都好高質

睇好9m88

9m88 成日以為上年已經出左碟

9m88 成日以為上年已經出左碟
hello12324 發表於 2019-8-20 12:31

佢瘋狂 featuring
有呢個錯覺都唔出奇既

楊丞琳簽返俾美球

係佢唔想出來咯,成個人間蒸發咁
TT进化论 發表於 2019-4-10 15:45

elva近日喺其IG PO影片表示佢依家喺北京為新碟進行前置作業
包括新碟MV同唱片封套[拍攝,同埋為新碟快歌進行編舞
而elva嘅新碟最遲今年年尾前會出碟
另有傳elva上年為中台合拍偶像劇集《動物系戀人啊》所演唱嘅主題曲<舞舞舞>
同埋2017年為內地電影《心裡罪》所演唱嘅主題曲<明天的秘密>會做為其新碟附贈曲目

你睇下佢喺05/13 FB同IG上個PO文
同埋07/18台灣Yahoo奇摩名人娛樂報導就知

原本以為謠言止於智者,也相信沉默是金的道理!

所以對於之前網路有關愛滋病的謠傳,我是一笑置之的。但在我最思念母親時的母親節的當天,又有媒體不經求證,寫了相關的報導;讓我既難過又覺得對不起媽媽,因為這個謠言已不只是對我的傷害,更是對我母親的傷害!

當已變成沉默是「驚」的時候,我決定為了我母親,不再沉默!我決定對所有不經求證的媒體,進行名譽訴訟,希望大家不要再傷害我的母親!

我也會想盡一切辦法找到造謠的源頭,因為躲在鍵盤後面的你,不被制止,會有更多無辜的人受到傷害。

最後,我又何嘗不想儘快帶好的表演給大家,但這一年來我的喉嚨與胃的不舒服,造成的嘔吐等症狀 ;醫生說只能慢慢調理,所以我只能耐心且努力的,讓自己趕快好起來。謝謝所有支持我的歌迷!不要擔心 love

https://www.facebook.com/love.elva

https://www.instagram.com/hsiaoelva

==================================================================================
以下係07/18台灣Yahoo奇摩名人娛樂報導

蕭亞軒恍神自爆「很想小孩」 經紀公司說話了

Yahoo奇摩名人娛樂(娛樂記者 林政平)
2019年7月18日 下午4:10

「Elva」蕭亞軒2017年底因身體出狀況提供,神隱將近1年半,18日凌晨在IG貼出自拍影片,講話語無倫次,還多次睡著,透露自己人在北京,但很想睡覺,不過很想念毛小孩,還有希望可以趕快養好病復出,期間多次睡著,讓粉絲很擔心她的身體狀況,蕭亞軒經紀公司稍早也透過微博發文,說明她的近況。

蕭亞軒經紀公司稍早在微博發文,表示Elva知道狗狗生病了,「很著急也很擔心,半夢半醒狀態,抱歉讓大家擔心了,請期待小娃盡早帶著作品與大家見面」。網友也留言為她打氣,「女神要好好的,開心健康最重要」。

回復 1009# 阻住

等3年!楊丞琳終於宣布「好消息」 神秘透露:剩一半了

記者關韶文/北京報導

全能天后楊丞琳宣布將發行第11張專輯!楊丞琳22日現身北京舉辦簽約記者會,宣布簽約環球EMI,楊丞琳神秘透露,「我的新專輯已經錄超過一半歌曲了,還差四首就要錄完
了!」

距離上一張專輯《年輪說》已經有3年的時間,楊丞琳宣布將與環球EMI合作,楊丞琳在簽約記者會上表示,「首先要說,之前跟環球EMI合作就是非常愉快,即便中間隔了這麼
長的時間沒有發片,也很感謝他們為我舉辦這麼盛大的記者會,代表我第11張專輯即將要產生了。」

被問到新專輯的錄製進度,楊丞琳神秘表示,「目前已經錄超過一半的歌曲了,過去有10張專輯的經歷,這次我做自己想做的東西,永遠都會告訴我的粉絲,會比較辛苦,因為後期的我,所有的東西都需要等待。」

楊丞琳親自擔任新專輯A&R,親自統籌專輯大小事,「其實我也很意外,因為我自己在開始籌備專輯,後來找了統籌和製作人討論時,我才發現我已經正在做這件事情了!」專輯剩下四首歌就要錄音完成,令粉絲相當期待。

出處:2019/08/22 ET Today新聞雲

GEMGEM嗌得好勁
一生最衰都係林奠, 搞到我無得去現場見證歷史一刻

下年新人好睇了
余佩真 9m88 都好高質
bagfgfcde 發表於 2019-8-17 20:12

9m88真係單曲驚喜唱片一般
有成一半作品都係平庸之下
做碟能力有待提高

9m88真係單曲驚喜唱片一般
有成一半作品都係平庸之下
做碟能力有待提高 ...
aussie2013 發表於 2019-8-28 00:28

我覺得其實唔差
但之前同人合作既single太好 令人對佢期望太大

新人黎講暫時覺得 余 > 9m88

家家新碟「我想要的I, Me, Mine」已經數位上架,十五首歌+五首Intro/Interlude,未曝光歌曲班底有大同、王詩安、Derrick Sepnio、Fergus Chow、韋才子、Hush等

心痛......唱著自己嘅婚姻

心痛......唱著自己嘅婚姻
lmml4 發表於 2019-9-9 20:59

好慘,歌詞真係好應,但點解現場觀眾見到佢唱到喊都冇反應⋯⋯好似好冷漠咁

Anpu 新歌好正

好慘,歌詞真係好應,但點解現場觀眾見到佢唱到喊都冇反應⋯⋯好似好冷漠咁 ...
Serendipity 發表於 2019-9-10 03:55

記招黎,應該記者多
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

CM是咪冇乜人聽查勞同余佩真隻碟
兩隻我都好愛

feat.果個出現果時真係嚇醒咗

等你下課
不愛我就拉倒
說好不哭

點解啲歌名可以咁MK
都一把年紀啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

有無人聽蔡旻佑?
音樂記錄
don't forget tonight

CM是咪冇乜人聽查勞同余佩真隻碟
兩隻我都好愛
bagfgfcde 發表於 2019-9-16 17:38

真真 聽了幾首
編曲好有驚喜
會再聽下