返回列表 發帖
聽咗一日半 等我又排下喜好先...

Into The Wild > Breakdown = Bluebirds > 全部的所有 > 讓浪漫作主 = Om Tara > 那些小事情 = 出走 > Photographs > 舊情歌

讓浪漫作主 真係好好loop
今日天陰陰咁聽好啱feel
JasOh103 發表於 2021-8-14 18:17

我都係不停loop呢首,好正,有啲佢早期嘅風格,個MV都好特別。

聽咗一日半 等我又排下喜好先...

Into The Wild > Breakdown = Bluebirds > 全部的所有 > 讓浪漫作主 = Om ...
WZA111 發表於 2021-8-14 19:23

Breakdown > Bluebirds > Om Tara > 讓浪漫作主 > 全部的所有 > 出走 > Into The Wild > Photographs > 舊情歌 >> 那些小事情

認同排序有問題 啲歌individually好掂但聽到後尾風格好重複
另外 into the wild 份詞好掂 將平時用開嗰堆膜拜/崩壞/初開意象發揮到極致 可以恭喜定周耀輝老師出年嘅金曲獎提名

認同排序有問題 啲歌individually好掂但聽到後尾風格好重複
另外 into the wild 份詞好掂 將平時用開嗰堆膜 ...
just11256 發表於 2021-8-15 17:20

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分鐘淪為 side track

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 17:34

Into the wild deserves more
已經唔理合唱嗰位係邊個
但曲詞編演繹俱佳
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 17:34

我仲以為金曲獎冇sub唔submit呢啲戅居嘢,全隻碟都要考慮

我仲以為金曲獎冇sub唔submit呢啲戅居嘢,全隻碟都要考慮
just11256 發表於 2021-8-15 18:02

之前聽聞係每個category定唔知所有category最多三首
如果係每個category三首,咁佢仲有啲機會嘅

但如果首歌完全冇submit,班評審可能會直接skip咗嗰啲tracks,因為要聽嘅專輯數量實在太多
Source: Jerald 之前喺 podcast 講

Tanya新碟英文歌名d都好中意 中文歌名嘅反而最中意<出走>

話說大家有冇睇 讓浪漫作主 MV?
我覺得幾好睇

話說大家有冇睇 讓浪漫作主 MV?
我覺得幾好睇
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 23:39

歌好聽 MV有意思 可以係咁 loop 了
BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild 都會有 MV??
期待 Into The Wild

BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild  ...
WZA111 發表於 2021-8-16 00:39

係呀,呢幾首應該都有MV,但舊情歌係咪上次live版嗰個就係?

係呀,呢幾首應該都有MV,但舊情歌係咪上次live版嗰個就係?
Serendipity 發表於 2021-8-16 01:12

Live MV 導演寫 8ID Studio
應該有新 MV

收到隻碟了
本歌詞縫到咁真係好玩嘢

另外睇吓佢用咗咩樂器先

Bluebirds - acoustic guitar, mandolin, Ocarina, Cello, Percussions, strings (orchestra)
Breakdown - violin solo, flamenco dancing and handclaps (), strings (orchestra)
Into the wild - acoustic guitar
出走 - acoustic guitar, strings (violin, viola, cello)
那些小事情 - acoustic guitar, string
舊情歌 - acoustic guitar
全部的所有 - acoustic guitar, organ
Photographs - acoustic guitar, electric guitar
讓浪漫作主 - acoustic guitar, electric guitar
Om Tara - acoustic guitar, synth + programming, tibetan singing bowl ()

BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild  ...
WZA111 發表於 2021-8-16 00:39

OMG今次咁強打, 睇黎環球好睇好隻碟受市場歡迎

另外睇吓佢用咗咩樂器先

Bluebirds - acoustic guitar, mandolin, Ocarina, Cello, Percussions, strings  ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-16 19:19

有一排聽開頌缽先訓得著既人表示
成首歌越聽越放鬆
同埋 佢比以前用多左好多String
同埋佢把聲係多左高音演繹
初時說實話聽得唔係好慣 (因為聽慣佢中低音)

Tanya同飛機嘅訪問話最欣賞耀輝份詞

我又排下名先, 未出碟前:
Bluebirds > 出走 > Photographs > 舊情歌
出左碟+loop左幾日後:
舊情歌 > Bluebirds > 出走 = Photographs > 讓浪漫作主 > Breakdown > Om Tara = 那些小事情 > 全部的所有 > Into the Wild

唔鐘意Into the Wild既原因係主要好大浸大陸(想打chi-na但唔知打唔打得lol)民謠 mix 伍佰味, 加埋阿裁專登就男聲個兒化韻...不了. (但確實好合佢而家簽間公司既審美) 而舊情歌彈出係因為碟版個vocal處理因為係錄音室唱可以剪到岩feel正好多 ("live"版melodyne到似機械人唱歌, 但其實睇佢出碟前參加個慈善演唱會, 明明音準岩哂) 唱左個種又想諗往日美好, 有少少折磨但最後卻釋懷既感覺

我又排下名先, 未出碟前:
Bluebirds > 出走 > Photographs > 舊情歌
出左碟+loop左幾日後:
舊情歌 > Bluebi ...
mikan 發表於 2021-8-17 03:57

我都覺得舊情歌CD版upgrade咗好多,首唱版悶到抽筋 啲rest勁長勁拖,有啲歌都係適合一個人聽CD品嚐多啲

6:50 Tanya 講解專輯分開上半同下半
上半有弦樂 = tell the audience that something is happening
下半好簡單 = 內心世界 what could I do
-> 從大世界往內心嘅一次出走

(Waawei & Tanya 嗰個訪問聽咗少少覺得好無聊 )

6:50 Tanya 講解專輯分開上半同下半
上半有弦樂 = tell the audience that something is happening
下半 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-17 10:10

最大問題d弦樂into the wild已經斷左, 即係上半部得2首歌? 聽左waa個訪問, 都係同其他訪問無乜太大分別(講讓浪漫作主5分鐘寫好, om tara創作歷程), 最大分別係佢又係度講種菜同埋講左同Carla Bruni互相素顏咁傳授中文+Carla Bruni聽photographs就覺得好鐘意+最後Carla個outtakes係專登剪入去

支持菜健雅

聽全部的所有即刻諗翻起 Just Say So 時期嘅 Tanya
PS 風琴好好聽

理想混蛋d歌幾清新

回復 1347# bagfgfcde

馬世芳暫時唔做訪談節目,得返小樹《StreetVoice未來進行式》或者《感官一條通》可以聽到深入少少/音樂製作相關嘅訪談,但唔知Tanya會唔會去上

回復  bagfgfcde

馬世芳暫時唔做訪談節目,得返小樹《StreetVoice未來進行式》或者《感官一條通》可 ...
koko51018 發表於 2021-8-19 17:11

希望佢唔好咁懶啦

有啲好奇台灣對隻碟反應如何

蔡女士中文錄音專輯 last track 排名
1. 下次見
2. 忘了
3. 走過的路
4. Om Tara
5. Keep Breathing
6. 平凡之歌
7. 原諒
8. Only Love
9. 粉末
10. 失憶症
11. 靠邊停
12. 漂亮一點

蔡女士中文錄音專輯 last track 排名
1. 下次見
2. 忘了
3. 走過的路
4. Om Tara
5. Keep Breathing
6. 平 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-19 23:06

達爾文II>all

達爾文II>all
just11256 發表於 2021-8-21 03:09

Bonus track 唔計

如果係Last Track 排
個人係忘了 》all
就算失憶症都係爭好多皮

蔡健雅帶着新專輯「出走」
撰文: 何重立 | 發佈日期: 23.08.21

蔡健雅的新專輯「Depart」的歌曲我都喜歡,連日來聽了多遍,而其中最觸動到我的是「Bluebirds」,旋律優美動聽、歌詞發人心省,更有台灣金馬獎音樂大師/製作人 Ricky (何國杰)編寫弦樂,他在線上隔空指揮保加利亞國家廣播交響樂團配樂與Tanya 結他、曼陀林與陶笛混成一片,展現青鳥無拘無束的在空中盤旋,叫人響往,歌者語帶期盼的唱著:

星光閃爍 給了無數承諾 煽情的煙火
厭倦謊言 厭倦人間是非 該死的是非
好想飛到 最遙遠的地方
在那地方 萬物都是善良
望著天空吶喊 請你還我希望

蔡健雅邀請了多才多藝的台灣創作歌手陳珊妮製作「Bluebirds」的MV, 拍出了歌曲的神髓,這首歌本來就有畫面,陳珊妮的鏡頭展視,在新冠肺炎疫情的衝擊下的生活場景掩蓋著一層淡淡的哀愁,看而不只是意會,簡直是身同感受。

青鳥在空中翱翔,俯瞰疫情期間地上的眾生相,無論多困苦,多傷痛,只要生命仍然繼續,當我們仰望天空,看見青鳥振翅高飛,見到希望。

蔡健雅、Ricky Ho 與陳珊妮有相同的創作理念,很有默契,三人合作帶來一首視野廣博,融合流行與古典帶有南美曲風的歌曲。

另外一首具拉丁曲風味的 「Breakdown」,蔡曜宇浪漫的小提琴拉奏,佛朗哥舞的跺腳與手打響板貫穿全曲,小寒的歌詞發人心省。

當世界 已崩裂
已在失控中毀滅
這一劫 我感覺 不能化解
再惡劣 再畏怯
Just hold me till the end
Of this beautiful beautiful breakdown

專輯的標題曲「Depart」,中文歌名是「出走」, Tanya 實在唱得無可挑剔 ,她的音色變化多端,真聲假音互換流暢,大小強弱的聲音運用,於無形之中增強了歌曲的層次感、縱深感、空間感,演繹歌曲內涵的能力超強。

Tanya 説「Depart」帶著一種「不能受困於此」的信念,她表示疫情爆發,整個世界變了,出走現在只可以做夢。她寄語:

雷雨過後
出現了彩虹
掀開被窩
終於可以出走

她說希望大家能用想像力,想像外面發生的事只是一場雷雨,當彩虹出現的時候,相信我們可以出門。

「出走」的MV由金曲獎導演黃中平執導,他以慢鏡拍攝,給人感覺是整個世界慢了下來,帶出歌曲的意境。

蔡健雅去年參與上海東方台「我們的歌」與內蒙歌手阿雲嗄結台緣,她在疫情期間看了大量的自然生態紀錄片,寫了「Into The Wild」,要找美聲男歌手合唱,第一個想到的就是阿雲嗄,她接受訪問時說她要為地球寫歌,與大地同在,周耀輝填寫的歌詞,非常能表達 Tanya 這個心意,清新簡樸的民謠旋律, 感受一望無際的草原,藍天白雲,令人心曠神怡。

「那些小事情」的小提琴伴配着Tanya 一起奏着,一起唱着,一起憂傷。 孤單的「舊情歌」只有Tanya自彈自唱 ,據悉是向她的偶像Karen Carpenter 致敬的。

「 Depart 」專輯是蔡健雅自我探索的作品,由內而外綻放出難而言諭的感染力,透過作品的音符與字句,讓聽者重返純粹的初衷。

Talent!

希望佢唔好咁懶啦

有啲好奇台灣對隻碟反應如何
bagfgfcde 發表於 2021-8-19 18:29

五大金榜
冠軍 摩天動物園 (黑膠加冕盤) 新上榜 鄧紫棋 銷售 25.52%
亞軍 DEPART (預購版) 新上榜 蔡健雅 銷售13.04%
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

五大金榜
冠軍 摩天動物園 (黑膠加冕盤) 新上榜 鄧紫棋 銷售 25.52%
亞軍 DEPART (預購版) 新上榜 蔡健雅 ...
fifty1205 發表於 2021-8-27 17:39

今星期再跌一級

I Mean Us

林宥嘉隻碟講咗成年都未出

Breakdown > Bluebirds > Om Tara > 讓浪漫作主 > 全部的所有 > 出走 > Into The Wild > Photographs >  ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 14:42

Update:
Om Tara > Bluebirds > Breakdown > 讓浪漫作主 > Into The Wild > Photographs > 那些小事情 () > 全部的所有 > 出走 > 舊情歌

Update:
Om Tara > Bluebirds > Breakdown > 讓浪漫作主 > Into The Wild > Photographs > 那些小事情 ( ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-30 18:58

出走竟然尾二

Update:
Om Tara > Bluebirds > Breakdown > 讓浪漫作主 > Into The Wild > Photographs > 那些小事情 ( ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-30 18:58

好唔鍾意 om tara 嗰種懶 spiritual 好作狀嘅腔

出走竟然尾二
小伙子. 發表於 2021-8-30 19:30

It kinda fades into the background but I don’t consider it to be bad at all!
好唔鍾意 om tara 嗰種懶 spiritual 好作狀嘅腔
just11256 發表於 2021-8-31 16:37

咁都作狀?!我覺得呢首佢唱得好自然,其實track 6/7之後都聽得好舒服

已經聽緊黃宇寒⋯
想講都幾unexpected

遲少少交包膠
另梁靜茹三部曲都幾值得大家留意~

大家覺得黃宇寒隻新碟點?

大家覺得黃宇寒隻新碟點?
koko51018 發表於 2021-9-1 22:21

個人覺得幾破格
佢係用順序法去演繹呢隻碟
頭同尾都ok
不過中間就比較輕鬆啲

個人私推虛空同夢

It kinda fades into the background but I don’t consider it to be bad at all!

咁都作狀?!我覺 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-31 17:17

唱is ok! 我講緊quote佛經/編曲reverb嗰種靈性

唱is ok! 我講緊quote佛經/編曲reverb嗰種靈性
just11256 發表於 2021-9-2 11:57

咁呢個係佢既思想立場,冇對與錯既,尊重is ok

just11256 發表於 2021-9-2 11:57

我覺得 Om Tara 係一個 natural progression for her career,對比之下失語者轉型時期反而幾刻意;quote Om Tara 都唔係乜特別嘢,大支十年前首〈人〉已經有,編曲就還好啦,符合一般人對呢種流行曲嘅想像,調翻轉頭咁諗,係最自然嘅表達方式

咁呢個係佢既思想立場,冇對與錯既,尊重is ok
Evan@LaRossa 發表於 2021-9-2 13:04

我覺得 Om Tara 係一個 natural progression for her career,對比之下失語者轉型時期反而幾刻意;quote ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-2 14:16

真係要認真咁講,當然我尊重呢個係佢嘅立場/beliefs,但佢嘅立場還佢嘅立場,都要convince到我歌者同內容之間嘅emotional connection
佢成隻碟都冇真係點樣build up去呢個主題,最後一首歌突然殺出嚟嚟resolve「人類所有障礙」,呢個轉折實在太離奇
仲要首歌得咁少歌詞,完全深化唔到佢想表達嘅思想,所以淪為我所講嘅「懶係嘢咁quote佛經」
而喺少少嘅歌詞入面亦犯咗今時今日華語歌手嘅大毛病,「人類所有障礙」係指乜?疫情係必然,但各種議題/政治現實呢?成首歌完全冇對現實嘅承認,聽落好似「非洲啲小朋友好慘好肚餓」嗰種voluntourism片面關懷
而佢呢種盼望真係可以解決到疫情所產生嘅問題?資源不公/科學倒退/政府濫權嘅問題?大家都知唔得,呢種祈禱式大愛畀人感覺只係離地
我知佢要揾錢,模糊係一定要,但咁unspecific真係完全幫唔到佢,聽落只係冠冕堂皇

而編曲方面,she can do better than「符合一般人對呢種流行曲嘅想像」啦,可能係我expect太多

真係要認真咁講,當然我尊重呢個係佢嘅立場/beliefs,但佢嘅立場還佢嘅立場,都要convince到我歌 ...
just11256 發表於 2021-9-2 15:00

單獨分析嘅話,Om Tara的確有以上嘅問題,但放喺專輯脈絡去解讀,其實都唔係咁難明姐,尤其當Om Tara完成一個循環駁翻去Bluebirds嘅主歌,又或者Into the Wild嘅全球暖化,讓浪漫作主某程度上可以解讀成對世上各式各樣愛情嘅祝福,而Om Tara就係所有歌曲嘅一個大總結,如果寫得太specific會好奇怪
喺專輯context之下,政治現實就唔會係專輯討論範圍內(but of course everything is political),「所有障礙」其實只係包括蔡女士作為一個中年女人喺台灣見到嘅嗰啲煩惱
我某程度上同意你嘅批評,但覺得責任主要落喺前面啲歌度,例如中間有幾首突然去翻小情小愛(全部的所有份詞想點?),如果可以變成探討深入少少嘅情感 (fear, depression...),build up 得實淨啲同貼近翻靈性上嘅討論,最後一首Om Tara會更加有後座力,但而家都可以接受嘅

另外香港人係有好強嘅政治無力感,但台灣其實唔係咁(所以魏如萱會出埋啲咩 have a nice day),所以隻碟聽落有「離地」嘅感覺都唔出奇,但我唔認為台灣會有人覺得隻碟扮關心社會其實離地得很。不過講真,呢首如果係非藍絲香港歌手唱,已經夠大部分聽香港歌嘅樂迷J同無限解讀

如果去到音樂層面以外嘅討論,我其實係覺得有時只能令自己mentally ready/stable,冇乜可能完全overcome某啲問題,尤其當講緊得自己一個面對... 好似全球暖化同疫情;另外,拉去疫苗/其他政治事務會唔會講得太遠?始終隻碟係inspired自上年疫情爆發初期嘅驚惶失措(隻碟係上年開始製作),嗰陣最current同大眾嘅討論亦唔係而家最hit嘅疫苗 etc。我覺得隻碟個出發點係一個個體去睇呢個大世界/宇宙,而Om Tara係做到呢個connection,幾圓滿嘅一個總結

過份解讀時間:而且,就係因為唔盡信外界同科技,所以先要由心出發平復自己心情(利申:未打疫苗 )

單獨分析嘅話,Om Tara的確有以上嘅問題,但放喺專輯脈絡去解讀,其實都唔係咁難明姐,尤其當Om Tara完 ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-2 15:35

我覺得你都講得好好,我承認我係將自己嘅期望架構喺蔡健雅身上,我唔應該expect佢搞啲咩political art
而我非常認同你最後關於香港歌手嗰句