返回列表 發帖
蘇打綠突然宣布同柏林交響樂團12月11-13號開三場小巨蛋,仲話成本太高應該唔會巡迴
好想去睇,但應該好難買到飛

暫時美雅曝光左既兩隻都幾正

希望隻碟唔會有頭威無尾陣啦

暫時美雅曝光左既兩隻都幾正

希望隻碟唔會有頭威無尾陣啦
-Prince- 發表於 2015-11-1 16:43

睇啲專輯歌名好似好型咁
有首叫活著是最好的死亡
超級期待呢首

小豬2015全新天碟首波主打, 自己作曲作詞, 搵我呸陳星翰製作 , 以網絡欺凌做主題
覺得佢真係好恨攞金曲奬, ...
阻住 發表於 2015-10-26 21:50

JOLIN又係舞曲 小豬又係舞曲點解個感覺差甘遠既?
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

小豬2015全新天碟首波主打, 自己作曲作詞, 搵我呸陳星翰製作 , 以網絡欺凌做主題
覺得佢真係好恨攞金曲奬, ...
阻住 發表於 2015-10-26 21:50

such a blatant ripoff of jolin's play我呸
jolin's song slays
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

有冇聽左蘇打綠新碟既朋友可以講下覺得隻碟點

暫時鍾意痛快的哀艷 麻麻地下雨的夜晚

有冇聽左蘇打綠新碟既朋友可以講下覺得隻碟點

暫時鍾意痛快的哀艷 麻麻地下雨的夜晚 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-5 07:24

今次隻碟好大氣
覺得係韋瓦第 4隻碟入面最正嘅

聽咗1,2次唔識排住 lol
TOP5 : 痛快的哀艷 / 未了 / 牆外的風景 / 他舉起右手點名 / 我們不懂 /
其他 : 地平線 / 回車諾比的夢 / 對殺人狂指控 / Everyone / Must keep singing / 下雨的夜晚 / 博物館 /

今次隻碟好大氣
覺得係韋瓦第 4隻碟入面最正嘅

聽咗1,2次唔識排住 lol
TOP5 : 痛快的哀艷 / 未 ...
ed8671ed 發表於 2015-11-7 20:48

我最喜歡春 之後夏冬 最後秋
隻碟的確好大氣 好有氣勢
四隻碟都各有形態 春係比較中我既簡樸(融雪之前 日光 ) 夏都有好多出色既作品 (蟬想 近未來)
秋就感覺好多愁善感 但唔算好突出
冬就去到盡 編曲華麗 真係有冬果份潛在既力量

最喜歡牆外的風景 唔似其他歌咁比較側重氣勢 呢首仲好清楚聽到青峯把好觸動到人既聲 好感動
當然其他歌都好成功 未必要好似他舉起右手點名咁係節奏同編曲上加重而塑造既氣勢
有啲其他作品 比如地平線就真係有望到好遠望到一切既霸氣
專輯好完整 唔會失望

每次點題作都有啲水準
日光狂熱故事未了

今年暫時出左既專輯 amit2 sodagreen 陳珊妮 都唔錯

黎自內地既鄧紫棋小姐既新專輯都值得推介喔
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

黎自內地既鄧紫棋小姐既新專輯都值得推介喔
dongbb2332 發表於 2015-11-7 21:26

其實出生於上海既中國女歌手GEM有可能入到金曲獎女歌手

我最喜歡春 之後夏冬 最後秋
隻碟的確好大氣 好有氣勢
四隻碟都各有形態 春係比較中我既簡樸(融雪之前  ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-7 21:13

陳珊妮好似唔太好評喎
反而彭佳慧隻「大齡女子」好勁
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

G.E.M.同Ella有無可能入圍金曲獎呢
王心凌月尾出碟,1st plug唱功神速進步
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

睇黎太后又係好唔鍾意美雅既新嘗試
無睇錯好似都未首播/無咩播新歌

(其實有無咁難接受)

睇黎太后又係好唔鍾意美雅既新嘗試
無睇錯好似都未首播/無咩播新歌

(其實有無咁難接受) ...
-Prince- 發表於 2015-11-8 22:57
之前播 Easy Come Easy Go 都無提佢隻新碟
不過最怪嘅係 Tanya 都未派過黎
定係諗住出碟日直接 plug 失語者

之前播 Easy Come Easy Go 都無提佢隻新碟
不過最怪嘅係 Tanya 都未派過黎
定係諗住出碟日直接 plug 失語者 ...
chanchan0909 發表於 2015-11-9 13:49

單戀曲bam 天使與魔鬼的對話好似一週榜尾 慘豬到 成績仲差過共和榜
可能903班dj想tanya一直sing it out of love

蔡健雅新碟:

1. 作曲方面比以前難消化。Tanya一直以唱平實但唔流於表面既歌為主,由與你無關到陌生人到說到愛,以至上隻碟既大部分作品,旋律都寫得特別容易消化,以最簡單而足夠出色既曲調吸引聽眾。今次既專輯除左失語者,其他旋律都寫得唔夠大氣唔夠搶耳,有部分作品要聽多幾次先感受到旋律既韻味,就比如活著是最好的死亡,相信係Tanya其中一個力求改變既地方。聽頭一兩次未有一首突出,但重覆幾次就發現專輯每一首可聽性都幾高。
2. Tanya從來都係其中一位尤其重視專輯連貫性既歌手,揉合唔同歌種,將佢地放埋一齊又意外地夾,編曲冇各走兩極當然係一大因素,Tanya既演繹功力都大派用場。呢隻碟有純玩味既一克拉,有沉重既活著是最好的死亡,有流行性極高既失語者,亦有比較似天使既謎,但放係呢隻碟既冇違和感,更加令人一種銜接順暢既感覺,亦不致於令隻碟太過空洞。呢樣從來都係佢既強項,尤其係佢全權掌控專輯製作之後,幾乎每隻碟都呈現唔同既面貌同心境,同樣呢隻專輯都成為蔡健雅一個品牌,通向深入人心呢個總部下既路都有好多,蔡健雅亦不停以唔同道路到達呢個境界
3. 如果要我講最能夠令Tanya四度封后既一個原因,一定就係專輯既編曲。不單止令專輯統一,更加令唔少歌曲由小品跳升一級,令歌曲更加入流,救起專輯後段蜀中無大將既格局,比如粉末既曲配上編曲同混音就更有氣氛,為隻碟埋一個靚尾。
4. 專輯冇一首值得飛,今年第一隻碟做到

第一次聽真係有啲失望 但慢慢地 成隻碟好多歌都愛上左
蔡健雅真係好擅長於延長歌曲既保鮮期
失語者既個人反思特別令我深刻 亦好好地平衡流行同完整性
活著是最好的死亡既反差感 無論係歌名定係同預期中果種好dark既感覺同實際出黎既感覺都有驚喜
偷窺秀我諗起上隻碟既唱衰

失語者>活著是最好的死亡>菲林>偷窺秀>先生有事嗎?>粉末>異類的同類>一克拉>謎>貓鼠遊戲

蔡健雅新碟:

1. 作曲方面比以前難消化。Tanya一直以唱平實但唔流於表面既歌為主,由與你無關到陌生人到說 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-13 19:11
雖然長過香港威廉蕭出post 又未聽過隻碟 但見你咁用心寫都無人理就幫你推下post啦

蔡健雅新碟:

1. 作曲方面比以前難消化。Tanya一直以唱平實但唔流於表面既歌為主,由與你無關到陌生人到說 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-13 19:11

咁若果入門級應該要從邊個時期嘅蔡健雅開始聽起?
Happy and Blessed.

咁若果入門級應該要從邊個時期嘅蔡健雅開始聽起?
jose 發表於 2015-11-13 21:20

當然係由又easy-listening又有內涵又有唔同曲風既神碟Goodbye&Hello聽先 體驗下蔡健雅懶係自我安慰既淌血式情歌既威力先
如果對G&H入面果種曲風有興趣就要聽埋若你碰到他(退化版G&H )
如果想正面啲 唔想咁sad就揀說到愛
如果想dark少少既 就揀天使與魔鬼的對話 都有好多情歌
如果興趣唔算太大 你想聽啲更加k既歌的話就先聽雙棲動物 後聽陌生人
頭三隻 默契 記念 呼吸 其實係啲小品啲既歌 有啲民謠style 有唔少輕快作品 建議如果對蔡健雅歌曲果一份原汁原味有興趣既可以聽埋 都有啲大路既佳作架
如果冇興趣可以聽下啲代表作 eg 記念 True Love 與你無關 你的溫度 跟你借的幸福
最後先聽今次隻碟
雖然長過香港威廉蕭出post 又未聽過隻碟 但見你咁用心寫都無人理就幫你推下post啦  ...
nicholashin 發表於 2015-11-13 20:53

相信過多一排會有人講下佢隻碟架啦

當然係由又easy-listening又有內涵又有唔同曲風既神碟Goodbye&Hello聽先 體驗下蔡健雅懶係自我安慰既淌血 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-13 21:43
我聽日先聽

有冇人聽何維健呀
幾年冇出中文唱片
簽咗太陽終於出新碟

不過始終最愛呢兩隻

小幸運越聽越好聽

騰訊視頻下星期五晚會直播美雅既失語者北京首唱會

騰訊已upload首唱會全場實況, 但個playlist唔跟次序
http://v.qq.com/live/p/topic/2746/review.html

Rundown (from 百度美雅吧):
01 異類的同類
02 活著是最好的死亡
03 失語者
04 菲林
05 謎
06 貓鼠遊戲
07 先生有事嗎?
08 偷窺秀         
09 一克拉
10 粉末
11 呼吸
12 紅色高跟鞋
13 可愛
14 達爾文
15 空白格
16 停格
17 被馴服的象 + We Will Rock You
18 Beautiful Love

騰訊已upload首唱會全場實況, 但個playlist唔跟次序

Rundown (from 百度美雅吧):
01 異類的同類
02 活著 ...
阻住 發表於 2015-11-20 22:20

琴晚都有聽 唔算最佳狀態

但一方面既有紅色高跟鞋 呼吸等經典既改編
最重要係聽到達爾文用結他原汁原味地唱出
都令我太滿意

JJ趕得切聖誕節出碟

近一年未推出專輯的JJ,將在12/25推出全新專輯;與以往不同的是,這次JJ以「實驗專輯」為軸,嘗試以最新「人頭錄音」技術,製造屬於音樂的「空間感」,並打造首張「3D耳機專輯」!這也是JJ在繼上一張專輯後,對自己的音樂重新再定義,JJ提到:「當時我想了很久,音樂的製作過程中,還有哪些是我沒有做過的?」反覆自問後,JJ開始著手構思下一張作品的概念,運用歷時兩年研究的「人頭錄音」技術,JJ不但走出傳統錄音室,更設計許多場域,將聲音「3D立體化」!
25-12-2015發行
「金曲歌王」林俊傑秘密籌備許久的2015年首張實驗專輯「和自己對話」,將於12/9開始預購,12/25正式發行!在全新專輯中,JJ創華語樂壇先例使用「人頭錄音」技術,將聲音擬真創造空間感,打造「3D超立體環繞聽覺」,也是JJ的首張「3D耳機專輯」!只要戴上耳機聆聽,不但能感受JJ仿佛就在耳邊輕唱;隨著音樂又倏忽轉換到另一個空間,帶領聽眾走進屬於JJ的私密空間!而為首張「實驗專輯」,JJ更突破尺度,首次上陣挑戰「水中攝影」,真槍實彈拍攝讓在場工作人員都佩服JJ超敬業精神!拍攝時如魚得水的JJ,雖自誇「水性」過人,但同時也自爆最擔心自己的「招牌瀏海」在水底失控!
近一年未推出專輯的JJ,將在12/25推出全新專輯;與以往不同的是,這次JJ以「實驗專輯」為軸,嘗試以最新「人頭錄音」技術,製造屬於音樂的「空間感」,並打造首張「3D耳機專輯」!這也是JJ在繼上一張專輯後,對自己的音樂重新再定義,JJ提到:「當時我想了很久,音樂的製作過程中,還有哪些是我沒有做過的?」反覆自問後,JJ開始著手構思下一張作品的概念,運用歷時兩年研究的「人頭錄音」技術,JJ不但走出傳統錄音室,更設計許多場域,將聲音「3D立體化」!
為打造逼真臨場感,JJ也為錄音四處奔走,從遠在新加坡的大型音樂廳、下午炙熱的海邊、凌晨時刻漸漸散場的營火晚會、私人房間到擠滿觀眾的Live House……等,JJ希望藉由「聽覺」,讓聽眾彷彿正實地走訪這些地方,戴上耳機即能感受音樂所帶來的臨場環繞及身歷其境的震撼!JJ也提到:「隨著專輯故事的鋪陳,我希望大家聽完整張專輯後,感覺像是看了一場電影!」更將專輯取為「和自己對話」,希望大家能戴上耳機,體驗只有屬於自己的私密空間,和心對話!
所謂的「人頭錄音」,正是把錄音模式模擬人的「左、右耳」,營造真實空間的音場,製造臨場感,執行時更需將麥克風安裝在接近真人耳膜構造的「假人頭」內!為創造真實,「人頭」的材質及構造亦十分講究,而這次JJ也設計了屬於自己「人頭」,甚至將其取名為縮寫「M.E.」-「Meta Enigma」,中文原意為「神秘的自己」,笑稱是自己的化身!
在正式錄製時,無論錄音地點在海邊或者荒郊野外,JJ全都帶著「M.E.」親自上陣,笑說與「M.E.」已經培養深厚感情,幾乎是超友誼狀態:「錄音的時候我幾乎都帶著他上山下海,連生活中我都真的把他當作另外一半在陪伴,包括彈吉他給他聽、帶他去海邊、在他面前刷牙,覺得自己好像有點變態!」
為符合「和自己對話」的概念與氛圍,這次專輯封面也採用「水中攝影」;JJ提到:「這次會想到要在水底拍,是因為其實人潛到水裡時,耳朵是聽不到任何聲音的;也因為隔絕了所有外界的紛擾,才能真正與自己的心對話,就像我的專輯想傳遞給大家的,戴上耳機聽音樂吧,與自己的心交流!」然而,在確認拍攝前,大家都擔心JJ是否熟悉水性,沒想到在得知消息後的他,卻馬上拍胸脯說:「我平常就很愛水上活動,所以我水性很好啦!比在陸地上還靈活!在路上我還可能跌倒,但是在水裡我完全沒問題!」同時卻透露唯一擔心的,則是自己的「招牌瀏海」在水裡「失控」,JJ也坦言:「我承認我對瀏海是有點強迫症!」而身邊工作人員則皆再三保證成果絕對讓JJ滿意,也讓JJ全然的放下憂慮!
拍攝當天,JJ穿著一席襯衫及西裝,二話不說的縱身一躍近5米的泳池,在水裡果然顯得悠遊自在,讓為了拍攝先前經過數週訓練的攝影師,都忍不住大讚JJ在水中的靈活自如,也激發攝影師靈感,接二連三拍了不少經典照片,成果更超乎預期的滿意!而JJ更在水底戴上耳機,象徵遠離塵囂,專注聽著屬於自己心中的那首歌,和自己對話!JJ同時更呼籲大家在聽這張專輯時,一定要戴上耳機親自感受。
12/9的預購專輯中,都將附上「JJ X SMG限量耳機」,更能憑該副耳機參與1/2唯一一場於TICC舉辦的「和自己對話」微距音樂會!內附的耳機不但限量,JJ更為這款耳機親自參與設計,並且密集的在一個月內反覆修正、調音!「金曲歌王」林俊傑2015首張實驗專輯「與自己對話」,12/25正式發行!

===

睇完果文案對隻碟又有啲期待,希望唔會收錄堆主題曲,特別係同林志穎果首

睇完果文案對隻碟又有啲期待,希望唔會收錄堆主題曲,特別係同林志穎果首
阻住 發表於 2015-11-26 17:13

主題曲會有 只要有你的地方 入碟
你,有沒有過 唔知入唔入呢 不過唔係用嗰部M.E.嚟錄應該就唔會lu

話說尋日正式出第一波主打 不為誰而作的歌
幾正

JJ趕得切聖誕節出碟

近一年未推出專輯的JJ,將在12/25推出全新專輯;與以往不同的是,這次JJ以「實驗專輯 ...
阻住 發表於 2015-11-26 17:13

似乎有機會無對手之下兩度封王

早知今日 學友上年就遲幾個星期出碟爭2015歌王算啦

專登將 Tanya 隻碟聽十萬次先留 comment
因為聽完一次無咩印象 需要再聽真 D
(可能香港唔係好多呢 D 歌掛 所以一開始聽唔慣)
聽完再聽 聽完再聽 之下 , 終於鐘意左呢隻碟
編曲真係好正 , 另外嘅係 tanya 嘅演繹真係贏曬 , 同埋曲風真係幾統一
多謝 abag 推介嘎 我都開始搵佢 D 舊歌聽下

要揀真係好鐘意嘅有 6 首
異類的同類 / 活著是最好的死亡 / 失語者 / 菲林 / 先生有事嗎?/ 偷窺秀 /
暫時最愛係 活著是最好的死亡 , 其他唔識排

最後嗰 4 首都好正嘎 , 不過真係要排就係咁排嘅
謎 > 粉末 > 一克拉 >> 貓鼠遊戲

專登將 Tanya 隻碟聽十萬次先留 comment
因為聽完一次無咩印象 需要再聽真 D
(可能香港唔係好多呢  ...
chanchan0909 發表於 2015-12-3 23:00

我一開頭都唔算完全接受到
不過越聽越覺得 其實Tanya仲係度 只係換左個編曲姐

由覺得冇乜印象都而家首首都可以哼哂段副歌出黎
呢段過程我發現我對Tanya既愛又多左

回復 77# ed8671ed

五大唱片已有tracklist

DISC 1
1.        序曲:調音 Tuning Up
2.        不爲誰而作的歌 Twilight
3.        序曲:中場休息 Intermission
4.        關鍵詞(Horae Beauté 韓媞形象主題曲) The Key ("Horae Beauté" Theme Song)
5.        只要有你的地方(晚安版) By Your Side (Bedtime)
6.        彈唱 A Song for You Till the End of Time
7.        有夢不難 Adolescent
8.        序曲:Welcome to the Livehouse
9.        Too Bad
10.        你,有沒有過(Livehouse版) Roll On (Livehouse)
11.        序曲:12年前 12 Years
12.        現在的我和她 No Longer Us
13.        序曲:海邊 初 The Beach Arrival
14.        Lier and Accuser
15.        獨舞 The Lone Ranger
16.        序曲:海邊 終 The Beach Departure
17.        你,有沒有過(電影《破風》主題曲) Roll On (“To The Fore” Theme Song)
18.        只要有你的地方(電影《消失的愛人》主題曲) By Your Side (“The Secret” Theme Song)

DISC 2
Bonus CD:全面開戰(《部落衝突Clash of Clans》主題曲) Clan Wars ("Clash of Clans" Theme Song)

回復  ed8671ed

五大唱片已有tracklist

DISC 1
1.        序曲:調音 Tuning Up
2.        不爲誰而作的歌 Twilight
3. ...
阻住 發表於 2015-12-3 23:52

齋睇tracklist真係好期待
唔知出黎會係點

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

啱啱科左$15俾騰訊睇JJ時綫新地球高雄最終站直播
希望佢會唱下新碟啲未曝光歌曲

有少少old news
原來蘇運瑩隻新碟仲有幾日就出

睇陣容會主力關注台北市政府果個
阿妹仲話請咗32人管弦樂團, 規格勁過烏托邦巡城

金燕跨年晚會趕得切出新歌
雖然無新意,同姐姐、要發達差好遠,但都期待佢聽日個live

五月天出新歌呀

阿妹依家係台北市政府唱緊, 但把聲好攰咁, 頭先唱跳進來又好似跳唔郁

華妍終於upload左官方高清版

matthew1990 發表於 2015-12-4 14:25

yoga!!正野
https://www.facebook.com/hkmusiconair

HUSH D歌真係好正@@

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

hinz 發表於 2016-1-16 15:57
專輯有少少嘅試聽
https://www.facebook.com/SpotifyTW/videos/1279412318788640/

發表大中華膠言論 被本土派唾棄 粉絲數銳減 (花生)
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

專輯有少少嘅試聽
chanchan0909 發表於 2016-1-18 17:56

貌似首首都好好loop

貌似首首都好好loop
ed8671ed 發表於 2016-1-18 22:26
yea 曲風同之前嘅兩張類近 但感覺都同你一樣 都係會好好 loop

專輯有少少嘅試聽
chanchan0909 發表於 2016-1-18 17:56
聽落好似正過上隻碟

聽落好似正過上隻碟
nicholashin 發表於 2016-1-19 14:58
有理想 流行歌曲 女孩 呢 3 首好想聽曬全首

周董7月開始新巡唱, 暫時公佈左既有上海、北京、廣州

佢明明上個月先做完魔天倫2, 睇嚟真係急住搵奶粉錢
唔知開Show前趕唔趕得切係櫃桶底求其摷十隻Demo出嚟出新碟