返回列表 發帖
嗰班所謂嘅前輩歌手有唔少係唱到走晒音/咪咀,但收視仍然高企。真係吹脹。 ...
kayzzz 發表於 2015-10-21 19:38

最奇怪係, 即使班前輩歌手爛聲冇氣兼走音, 但永遠有班人話"唱得好個而家D歌手"

同埋只會插新一輩翻唱得唔好 前輩歌手全首走音都唔會嘈
nicholashin 發表於 2015-10-21 20:34

係, 近1,2年最經典係阿LAM... 佢而家唱敢愛敢做果D 真係聽得好辛苦

同埋只會插新一輩翻唱得唔好 前輩歌手全首走音都唔會嘈
nicholashin 發表於 2015-10-21 20:34

同埋, 話而家D 歌手冇個得, 我話GEM, 側田, 軒仔, 二汶果D 唱得架喎, D批評者又話佢地因各種理由唔算"而家D歌手", 即係佢講晒

其實有樣野~
係05年聽返95年D歌~係覺得屬於2個時代~
95年聽85年D歌都係~~

唯獨近10幾年D歌, 好似冇咩大繳 ...
kenny1102 發表於 2015-10-21 20:50

同意! 同埋, 一線歌手出歌越來越少

而家出首新歌真係難, 估唔到陳慧嫻搞咁耐都出唔到一隻新歌

都唔係既 出面D人廢up就係講話冇好歌手, 冇好歌, 填D詞不知所謂
呢篇起碼係從subculture個角度出發,
講 ...
John 發表於 2015-10-21 22:45

精警, 香港人根本不支持自己的文化!

咁又唔係100%冇關~人地就算成個國家得10%人買正版都可能回到本~

始於市場太細~ ...
kenny1102 發表於 2015-10-22 13:04

人地就算成個國家得10%人買正版都可能回到本~------------> 香港流行曲作為方言文化, 市場基本上受限于廣東話人口, 潛在市場細過歐美歌曲好多. 80,90年代港樂可以reach到唔識廣東話既人, 係因為內地本土流行曲未成形, 台灣就處于轉型時期而已. 再者,果個年代, 香港的經濟活力更很好, 香港某程度係時髦的標志.

係kpop 而家成功打入非韓語地區, 但人地背後有大企業和政府支持, 將南韓流行文化推出去~~

我覺得最大問題係香港人唔再用錢支持音樂人:自二千年初互聯網P2P下載興起,大眾已經非常容易使用「非違反 ...
matthew1990 發表於 2015-10-22 14:32

唔只千禧年初非法下載問題, 其實90年代已經非常多人買翻版碟了.  實力派歌手通常冇樣, d人冇誘因買正版, 導致90年代末期千禧年初唱片公司都走去捧偶像派, 使歌曲質素下降, 形成惡性循環.  係千禧年代中期, 唱片公司醒覺偶像派行唔通, 改為發掘有實力有風格的新人, 方大同王菀之謝安琪衞蘭泳兒側田出道, 港樂先復興左一陣.

翻版當然都有影響。但好耐之前睇過有篇報導話有MP3後香港唱片銷售額係短短兩三年間趺左六七成。在Twins年 ...
matthew1990 發表於 2015-10-22 15:39

所以我覺得樂迷還是需要教育, 要佢地知道, 聽歌係要用錢買的, 至少當你喜歡一隻歌, 一個歌手時, 應該要付費買歌聽, 用真金白銀表達支持.

我覺得這種教育開始有效, 感覺上唔少樂迷都有kkbox spotify moov 果種月費聽歌app.

另外, 我覺得香港人對聽野既質素要求實在好低, download 既劣質mp3, 劣質耳機好多人都接受到, 根本唔會感受到用好d既耳機聽cd 的聽感.  再者, 音源, player, 耳機的質素都會影响一隻歌有几好聽.  而家老一代既人用劣質工具,音源聽而家d 歌, 對比返腦海中80,90年代聽黑膠/cd 的聽感, 更加會覺得而家d 歌差

其實都唔係既
700萬人唔係少野 係一個唔細market
再加埋南洋同舊金山溫哥華 唔係冇得做
衛蘭都係靠南洋 ...
John 發表於 2015-10-22 18:36

要進軍海外市場, 先要在香港有名氣先, 我諗唔到邊個唱廣東歌既歌手在香港唔紅但在外國好紅.  所以, 最大關卡係點樣可以在香港建立名氣和人氣, 問題係數百萬人既市場中, 會聽廣東歌新歌既應該都係20,30萬人, 當中會比錢聽歌既人都係1-2成咁上下. 你自己計下, 就知而家香港會消費既樂迷究竟有几多.  唔好見eason joey sammi果D 開十几廿場, 其中好多入場觀眾都係過期樂迷, 已經冇聽新歌若干年的了.

千禧後出道果D 歌手, 主要靠香港人入場的話, 如要賣得好, 最勁都係四面台3場左右, 即37500人.  現時香港消費樂迷人數之少, 可想而知.

當陳大文話港樂十年來無變化
其實我都想講陳大文既樂評都係十年如一日既堅離地 ...
CunninG 發表於 2015-10-22 22:18

我都覺得佢堅離地...

咁beyond啲歌好聽過rubberband好多
其他兩個某程度上同意,但哥哥梅姐係有星味好多 ...
kayzzz 發表於 2015-11-23 13:55

哥哥的确靚仔

梅姐都 係大眾臉, 佢入型入格只係用錢和心思(揾劉培基做型象設計)的結果而已

轉翻嚟呢邊討論。

Re: 鐘意k歌依樣喺個榜都prove唔到
個 manifesto 唔係淨係講緊 香港人鐘意K歌,亦講緊 ...
Bluejays 發表於 2015-11-27 20:50

講到market, 而家香港有聽新本地歌既人相信不足30萬, 相信會買碟或者買票睇演唱會或者用付費音樂平台的不足10萬, 我相信樂迷入面唔少學生哥只會非法download, 因為唔尊重知識產權或者冇錢

肯花錢支持即代廣東歌既人真係唔夠, 所以而家d歌一係好pop(争取最多人聽, 希望做到傳唱度高), 一係擺明走小眾路線(例如林一二, 王菀之, 而家仲肯駛錢買碟的樂迷的口味其實傾向小眾化, 好pop 既歌通常不能引發呢類樂迷的消費意慾)

我覺得王菲唔算好壓台, 而係傳媒/宣傳將佢塑造為一個有“個性”既歌手,
見到佢棟係度唱, 好冷酷既款就 ...
hkchart 發表於 2015-12-2 08:01

ginlee 以前在 bma 係冇marketing, 又冇容易hit 既歌

簽球記應該可以在呢2方面幫到d 手

唔係呀嘛, 梅姐個種豪氣+殺氣大中華有邊個女歌手有呢種大姐大既氣質﹖
佢既霸氣係走貫江湖做成既,任何 ...
hkchart 發表於 2015-12-4 03:58

梅姐既豪氣, 大姐大風采, 係紅左之後先至有吧.

選完新秀時完全唔覺佢有大姐大風采.