返回列表 發帖

【越唱越平頂爛市?】吳若希騷價兩萬 加埋鄭俊弘先多五千

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20151028/54363566

憑一首《越難越愛》上位嘅吳若希,雖然有指佢今年成功爭贏鍾嘉欣、爭取唱《武則天》首片尾曲《眼淚的秘密》,但似乎有啲後勁不繼,hit歌來來去去都係得嗰一首咁大把。

今日有雜誌報道,話原來大台唱片部「星夢娛樂」嘅一班歌手,近日劈價搶job,「最紅」嘅吳若希騷價兩萬,送埋個都叫演得又唱得嘅鄭俊弘先有二萬五!

報道引述消息人士話,因為吳若希冇喺紅館開過騷,又冇其他hit歌,收得貴只係有價冇巿,所以二萬已經係上限。至於鄭俊弘個價就仲低價啲,佢搭埋同門嘅何雁詩同胡鴻鈞先收一萬五。而全公司最多人搵嗰個,係許廷鏗,同樣係「買一送二」——附送何雁詩同胡鴻鈞一齊出騷,但都只係收三萬。

報道中提到,話「星夢娛樂」何哲圖(Herman)獲老婆,即係大台高層余詠珊安排下,喺「星夢娛樂」度揸晒fit,就算旗下班歌手未成氣候都冇有怕,實行低價搶job,密食當三番咁話,寧願博曝光率當袋錢落袋。

星夢幫入面其實得許廷、吳若希同鄭俊弘單飛都有巿,其他歌手根本唔使諗,加上0依家個巿麻麻,所以好多客搵歌手唱騷,一嚿錢就有幾個人,就會覺得抵好多,所以造就星夢幫密密有job接,試過三個月接十幾個騷。消息人士更直言,星夢嘅做法根本就係頂爛巿。  

相關影片:
流行音樂鑑賞館第八集: Sugar Baby 賺到笑?! 歷年膠人膠事賺錢實錄!!

(請自行飛到3分27秒)

零鏗果然係一哥
三萬一次 加兩件
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

亨亨真係慘,要俾啲奀星癡住。

牙醫生意最好, 很合理啦, 不過3萬就比預期低, 我以為佢大約值7萬, 睇黎歌手未開過紅館的确感覺争d

估唔到吳若雞竟然只值2萬, 唔係話吳若雞人氣好好咩, 睇黎無線d 奬真係唔多值錢喎....不過, 個人黎講完全唔想聽佢唱live咯, 寧願萬五聽fred, 胡鴻鈞, 何硬屎好過

亨亨真係慘,要俾啲奀星癡住。
kayzzz 發表於 2015-10-28 15:34

好多時都係咁架啦, 多人揾紅果個, 就搭d 2,3線歌手一齊去.  所以唱片公司一定要保住叫價能力最好的歌手的身價, that"s why 蛋記永遠幫 女皇 争奬

其實真係好頂爛市
早幾年市價就算暗星都一場幾千 唱兩三隻歌
佢咁玩法 頂爛個市 大家攬住死
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

其實真係好頂爛市
早幾年市價就算暗星都一場幾千 唱兩三隻歌
佢咁玩法 頂爛個市 大家攬住死 ...
John 發表於 2015-10-28 15:48

有d 公司根本比得起錢, 最緊要個歌星夠卡士.  星夢唔會影響到呢個階層, 20個吳若希都比不上一個容祖兒的.

不過, 對 j arie, aga, phil 呢個級別的歌手, 真係會頂爛市

有d 公司根本比得起錢, 最緊要個歌星夠卡士.  星夢唔會影響到呢個階層, 20個吳若希都比不上一個容祖兒的. ...
lblemon 發表於 2015-10-28 15:52

同意。有3萬蚊梗係搵個日日係電視唱歌嘅亨亨同惠康泓,抵啲嘛。

aga/phil 依啲歌手,師奶未必鐘意。

吳若希開紅館除咗fans會睇之外
邊有人會睇

相關影片:
流行音樂鑑賞館第八集: Sugar Baby 賺到笑?! 歷年膠人膠事賺錢實錄!!

(請自行飛到3分27秒)

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Jason, 立立呢啲返大陸唱一場都五萬啦,真係搵人仔好過同佢地爭

邊有人會睇
rubylovessss 發表於 2015-10-28 15:58

開紅館唔係fans睇唔通haters睇?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我只係記得佢扑我ig
小家到
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

我只係記得佢扑我ig
小家到
hinz 發表於 2015-10-28 16:10

你鬧佢啲咩呀?吳小姐好大方㗎。

你鬧佢啲咩呀?
kayzzz 發表於 2015-10-28 16:16

咪咀個次

你鬧佢啲咩呀?
kayzzz 發表於 2015-10-28 16:16

你咪嘴得好好聽呀
同埋
又咪嘴呀?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

開紅館唔係fans睇唔通haters睇?
fifty1205 發表於 2015-10-28 16:05

好嘅歌手唔係fans都會有人睇

你咪嘴得好好聽呀
同埋
又咪嘴呀?
hinz 發表於 2015-10-28 16:19

咪咀個次
rubylovessss 發表於 2015-10-28 16:18

笑死。連依啲comment都要block,佢真係要24小時部住fb喎。
佢又話淨係block人生攻擊?

笑死。連依啲comment都要block,佢真係要24小時部住fb喎。
佢又話淨係block人生攻擊?{:4_96 ...
kayzzz 發表於 2015-10-28 16:21

可能佢讀書唔叻解錯掛
Btw 請cookies唱心急人上要幾錢

你咪嘴得好好聽呀
同埋
又咪嘴呀?
hinz 發表於 2015-10-28 16:19

我都Comment咗佢
又咪嘴呀?
佢可能太多人Block 冇Block我

同意。有3萬蚊梗係搵個日日係電視唱歌嘅亨亨同惠康泓,抵啲嘛。

aga/phil 依啲歌手,師奶未必鐘意。 ...
kayzzz 發表於 2015-10-28 15:58

睇下咩場合架咋, 有d 場合唔係師奶為主的

其實, 我諗唔係有心頂爛市, 而係牙醫, 吳若希, 鄭俊宏 的叫價力下降咋.  到了秋冬 大公司annual dinner高峰期, 星夢已經feel 到問價既人少左, 或者黎問價既人都大手還價, 想唔減都唔得.

其實, 我諗唔係有心頂爛市, 而係牙醫, 吳若希, 鄭俊宏 的叫價力下降咋.  到了秋冬 大公司annual dinner高峰 ...
lblemon 發表於 2015-10-28 17:05

其實3萬蚊一場都好和味啦,假設亨亨分到三分一,每場唱幾首歌都袋1萬。
高峰期一個月唱10幾場咪仲高人工過牙醫份正職?

可能佢讀書唔叻解錯掛
Btw 請cookies唱心急人上要幾錢
艾石仔 發表於 2015-10-28 16:27

同時要向太陽同環球叩門
一定唔係小數目

其實3萬蚊一場都好和味啦,假設亨亨分到三分一,每場唱幾首歌都袋1萬。
高峰期一個月唱10幾場咪仲高 ...
kayzzz 發表於 2015-10-28 17:09

一個月10幾場係星夢接既show掛, 唔會次次都有許庭鏗...另外, 唱片公司應該有底薪比佢, 底薪應該包左若干個show, 未夠show既話 公司唔會再分錢比佢, show 數過左先至有得分錢比歌手(這是我估計的, 知情者歡迎指正)...

一個月10幾場係星夢接既show掛, 唔會次次都有許庭鏗...另外, 唱片公司應該有底薪比佢, 底薪應該包左若干 ...
lblemon 發表於 2015-10-28 17:27

唔好唔記得仲有tvb果份

其實, 我諗唔係有心頂爛市, 而係牙醫, 吳若希, 鄭俊宏 的叫價力下降咋.  到了秋冬 大公司annual dinner高峰 ...
lblemon 發表於 2015-10-28 17:05

大圍市道唔多好,公司cut budget

如果淨係要聽歌的話, 請胡鴻鈞就夠了haha

許生做1次3萬,咁分幾多俾何、胡???
陰功 鄭俊弘bb,開過演唱會都收咁低,我見出佢活動D fans都係 auntiessss!!!!

我只係記得佢扑我ig
小家到
hinz 發表於 2015-10-28 16:10

周柏豪 都好鍾意block人!! 大家小心

邊有人會睇
rubylovessss 發表於 2015-10-28 15:58

佢有冇能力唱足全場?

佢有冇能力唱足全場?
Ching2015 發表於 2015-10-28 21:14

扮喊跟住全場大合唱, 走音都會被原諒
怪獸一族

Sorry如果俾我揾我搵金堅都唔會搵周柏豪

只有這句
nicknicknick 發表於 2015-10-28 21:33

周柏豪騷價係金堅5倍...不過我都寧願揾金堅多過PH

佢有冇能力唱足全場?
Ching2015 發表於 2015-10-28 21:14

得, 請大量星夢嘉賓, 講下野, 揾觀眾玩下遊戲, 換下衫, 唔駛唱好多隻歌已經3小時

lblemon 發表於 2015-10-28 22:37
Me too. 起碼鏗鏗唱live好D.

lblemon 發表於 2015-10-28 22:37

15萬?
想當年喺莊啟程搵PH去唱「同天空」同「六天」先三千蚊

15萬?
matthew1990 發表於 2015-10-28 23:23

幾年前呀?三千蚊?

幾年前呀?三千蚊?
kayzzz 發表於 2015-10-28 23:28

「同天空」「六天」

15萬?
matthew1990 發表於 2015-10-28 23:23

Supper Moment未出無盡前都好平
而家就唔知啦 應該比以前貴左
一線歌手黎講 kary應該唔會太貴

Sorry如果俾我揾我搵金堅都唔會搵周柏豪

只有這句
nicknicknick 發表於 2015-10-28 21:33

睇下搵黎做咩架姐
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

Supper Moment未出無盡前都好平
而家就唔知啦 應該比以前貴左
一線歌手黎講 kary應該唔會太貴
John 發表於 2015-10-28 23:38

但而家請佢要15萬咪好撚貴?
(初中時代用師姐價請Ivana黎做sing con評判 都係好平 )

睇下搵黎做咩架姐
John 發表於 2015-10-28 23:38

咁你想搵黎做咩先?
我諗啲MK仔MK女應該幾鍾意佢既

高峰期一個月唱10幾場咪仲高 ...
kayzzz 發表於 2015-10-28 17:09

唔係要同公司拆脹架咩???~

唔係要同公司拆脹架咩???~
kenny1102 發表於 2015-10-29 00:45

拆完賬攞1/3唔過分呀?不過樓上話亨亨應該攞底薪,賺多過底薪先再拆賬喎。

拆完賬攞1/3唔過分呀?不過樓上話亨亨應該攞底薪,賺多過底薪先再拆賬喎。 ...
kayzzz 發表於 2015-10-29 00:52

我估鏗鏗應該10000底薪

假設鏗鏗3個月接10個騷,每個30000
同TVB三七分帳,即係收到30000
假設佢要分番三分一俾另外嗰兩個人,得番20000
當佢底薪10000,咁佢一個月都係得16667

假設 ...
matthew1990 發表於 2015-10-29 01:20

73咁好???~我記得之前睇過唔知唱片定經理人公司食水好深~
而且係2邊都要分脹, 之後仲要好似係一九咁分~
即係比晒唱片公司到經理人先到歌手手上~~

73咁好???~我記得之前睇過唔知唱片定經理人公司食水好深~
而且係2邊都要分脹, 之後仲要好似係一九咁分~
...
kenny1102 發表於 2015-10-29 01:34

咁慘? 嘩咁佢分分中一個月12000 都冇
佢係呢行重有咩其他收入?(好似冇乜廣告商搵佢)

咁慘? 嘩咁佢分分中一個月12000 都冇
佢係呢行重有咩其他收入?(好似冇乜廣告商搵佢) ...
matthew1990 發表於 2015-10-29 01:46

鴻X堂有搵佢!

乜得嚟咁多人信 壹傳媒 報嘅數嘅

搵佢地 做show 嘅單位咁多,每個單位嘅 PR部 都有唔少人,
根本有好多人知道佢地真正嘅價,
都唔知點解 壹傳媒 咁都敢搏嚟寫。

(嗱,如果唔唱歌,淨出席開幕禮係呢個價,我就唔敢包呀吓。)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

15萬?

以前佢冇咁紅, 最重要係, 唱中學騷當然係平過商業騷好多, 宣傳意義居多, 收返少少車馬化妝費而已.

順帶一提, 90年代初, 我讀果間大學揾黎瑞恩唱騷, 3隻歌收2萬, 附送一個新人.

鴻X堂有搵佢!
kayzzz 發表於 2015-10-29 01:49

見過牙醫賣隱形眼鏡廣告

拆完賬攞1/3唔過分呀?不過樓上話亨亨應該攞底薪,賺多過底薪先再拆賬喎。 ...
kayzzz 發表於 2015-10-29 00:52

我估唔係賺多過底薪先拆賬, 係達quota 先拆賬, 例如, 合約係20萬底薪一年, 包10個騷, 即頭10個騷冇錢分, 第11個騷開始按比例拆賬比藝人

假設 ...
matthew1990 發表於 2015-10-29 01:20

聽聞之前美煎簽球記身價係 180萬3年....美煎底薪都有5萬一個月啦.