返回列表 發帖

2016 香港演唱會情報討論區

因為香港一年太多演唱會啦
未必個個都有太大討論空間
所以未必做到每個演唱會都去開post
有見及此
呢個post將會改為情報討論
除可提供2016於香港舉行各大小型即演唱會提供情報外
仲可以係呢個post討論一d並沒有額外開post即演唱會

ps 開左post既演唱會請勿在此討論
提供仼何情報時 必須付上有效的來源 否則將視灌水論
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

2016 7月 李蕙敏紅館 傳聞已入纸

Vani節目講過鄭中基2016開紅館

評分人數

• hinz

❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

AARON係唔係又會開呀?
HELLO

我知爸爸係入咗紙
但真係開得成嗎?
今年下半年已經2場了~
開得好密哦~

Keep下
睇下做唔做到個timetable

紅館
2016/2 - 溫拿
2016/3 - 陳慧嫻
2016/3 - 林憶蓮
2016/3/12 - A-Lin ...
hinz 發表於 2015-11-2 11:20

紅館
2016 - 鄭俊弘 (source: 紅色演唱會)
2016 - 泳兒 (去年已成功入紙)

評分人數

• hinz

紅館
2016 - 鄭俊弘 (source: 紅色演唱會)
2016 - 泳兒 (去年已成功入紙)
l00540 發表於 2015-11-2 18:41

starhall
2016 - 許廷鏗
紅館
2016 - 鄭俊弘
How 悲哀it is?
02 著地 - 鄧麗欣

starhall
2016 - 許廷鏗
紅館
2016 - 鄭俊弘
hinz 發表於 2015-11-2 18:43

我都覺得surprise

只熊貓兩次開star hall都唔爆
自己歌十只手指都數得晒

starhall
2016 - 許廷鏗
紅館
2016 - 鄭俊弘

佢上次連Star Hall入座率 半價飛都唔坐哂
開紅館? 免費派飛俾師奶都未必坐得哂

starhall
2016 - 許廷鏗
紅館
2016 - 鄭俊弘

starhall
2016 - 許廷鏗

點會悲哀呀

唔知算唔算OT

林日曦confirm攞到期
1月11號搞,之前果晚係for set up

唔知算唔算OT

只開一場,另外book 果晚係for set up ...
阻住 發表於 2015-11-2 22:30

唔算啦應該
02 著地 - 鄧麗欣

Namie Amuro

評分人數

• hinz

唔知算唔算OT

1月11號搞,之前果晚係for set up ...
阻住 發表於 2015-11-2 22:30

Talk Show?

Talk Show?
simpleme 發表於 2015-11-2 23:05

勁曲總選

勁曲總選
l00540 發表於 2015-11-2 23:28

ha?! JSG?!

唔係一廠?唔記得邊到聽到又話早D搞?

張相寫
   "勁曲金曲"

ha?! JSG?!

唔係一廠?唔記得邊到聽到又話早D搞?

張相寫
   "勁曲金曲" ...
simpleme 發表於 2015-11-2 23:36

勁曲金曲?

學友既入行30週年演唱會今年開唔成,唔知2016開唔開到?

勁曲金曲?
lblemon 發表於 2015-11-2 23:40

100毛頒獎禮
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

100毛頒獎禮
matthew1990 發表於 2015-11-3 02:30

如果真係有歌手上黎唱live, 當有娛樂性的頒奬禮睇下都好.

好似話會有王菲?

紅館
2016  C allstar

提供仼何情報時 必須付上有效的來源 否則將視灌水論
02 著地 - 鄧麗欣

隧道口附近
2016 - Supper Moment 十周年演唱會

source: https://www.youtube.com/watch?v=ebR3iLaFpQ4

評分人數

• hinz

演唱會名稱:吳國敬《敬愛生命‧愛音樂慈善演唱會2016》
日期 : 2016年1月4日 (星期一)
時間:8:00pm
地點 : 九龍灣國際展貿中心Music Zone
票價 : HK$880 / $480
門票即日起於cityline有售

評分人數

• hinz

演唱會名稱:吳國敬《敬愛生命‧愛音樂慈善演唱會2016》
日期 : 2016年1月4日 (星期一)
時間:8:00pm
地 ...
阻住 發表於 2015-11-7 13:37

again?
02 著地 - 鄧麗欣

談到她曾透露年尾舉行售票演唱會,問籌備進度?Charmaine表示因場地問題要延到明年,但始終是首個售票演唱會,所以會花更多時間籌備

source: on.cc
02 著地 - 鄧麗欣

Aaron:
他亦預告明年暑假將在紅館舉行全新系列個唱,希望帶領在內地節目發掘的優秀舞蹈員攻入紅館。

source: on.cc
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 1108_00862_001.html

評分人數

• hinz

starhall
2016 - 許廷鏗
點會悲哀呀
simpleme 發表於 2015-11-2 22:25

Alfred 粉,永遠就係咁可愛 :)
I'm so proud of you guys

星夢 喺記者面前講 下年會開任何演唱會,
都只係為 第二日見報 有多樣野寫下 嚟講嘅姐。
睇你地覺得落唔落個 list 啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

【閻奕格 亦型亦格香港音樂會】
VISA / MasterCard / 美國運通卡 / 中國銀聯卡 / PPS / PayPal / 支付宝
尊享優先訂票服務

演出日期 : 2016年1月17日 (8:15pm)
**優先訂票日期:2015年11月26日至29日**
票價 : HK$480 / HK$380
地點 : 九龍灣國際展貿中心 6/F 展貿廳 3
優先訂票熱線: (852) 28 611 611 預留座位 (上午9時至晚上9時)
02 著地 - 鄧麗欣

【今晚豹制李演唱會 Palwerful Concert 2016】
VISA / MasterCard / 美國運通卡 / 中國銀聯卡 / PPS / PayPal / 支付宝
尊享優先訂票服務
演出日期 : 2016年1月13日 (8pm)
**優先訂票日期:2015年11月30日至12月4日**
票價 : HK$680 / HK$380 / HK$280
地點 : 灣仔伊利莎伯體育館
優先訂票熱線: (852) 28 611 611 預留座位 (上午9時至晚上9時)
(每張信用卡最多可訂購20張門票。每次經熱線/網上訂購上限為20張。每張門票手續費為HK$32。)

佢聲稱係演唱會 唔係talk show
所以照po啦
02 著地 - 鄧麗欣

由即日起至2016年1月21日到全線HMV門市購物滿港幣$2000,即可獲得音樂會門票兩張*!

【hmv x MOOV Alive On Stage Supper Moment】音樂會詳情
日期:2016年1月22日
時間:晚上8時
地點:旺角麥花臣場館
02 著地 - 鄧麗欣

林憶蓮2016香港演唱會
2016年3月25-28日 (星期五至一,復活節假期)
紅館
票價:$780 / 480 / 300
Source: 林憶蓮fans club facebook

{Listen to Your Eyes Music Party}
VISA / MasterCard / 美國運通卡 / 中國銀聯卡 / PPS / PayPal / 支付宝 尊享優先訂票服務
演出日期 : 2016年1月23日(8:30pm) to 1月24日(00:30am)–1場
票價 : HK$980(All Standing Area企位)
地點 : Kai Tak Cruise Terminal啟德郵輪碼頭
Dress Code : METALLIC
(每張信用卡最多可訂購20張門票。每次經網上訂購上限為20張。每張門票手續費為HK$32。)
每一張門票包括 :
- HK$20小食券
- 兩杯飲品
- 壹LED太陽鏡
- 免費穿梭巴士服務
穿梭巴士服務 (逾時不侯)演出前 :
Point A : 下午7時30分九龍灣福淘街至會場
Point B : 下午7時30分鑽石山荷里活廣場至會場
演出後 :
凌晨零時三十分由會場至九龍灣福淘街
**全場不準吸煙
**只限18歲或以上人士進入
**所有訂購的門票憑本公司電郵授權在會場領取。
02 著地 - 鄧麗欣

記得2014平安夜C Allstar報佳音
老闆阿Bert宣佈過2016會有紅館Show

盧冠廷Beyond Imagination演唱會
2016年6月
紅館

Source: moov facebook

林峯2016紅館演唱會
第一場為4月29日 (星期五)

Source: FungForever fb

何韻詩紅館演唱會
2016年10月第二個週末

想買飛回來嘅海外朋友,book定十月第二個weekend嘅機票啦。至於場數方面,大家唔洗緊張,起碼會開一場嘅。

Source: HOCC facebook

Maria Cordero 肥媽紅館演唱會
2016年3月 暫定三場

肥媽三月紅館開騷

此外,肥媽透露今年三月將會在紅館舉行個唱,暫定三場,她表示開完這個騷後,算為一生畫上圓滿句號,又指之前的一場大病,令她更珍惜健康及與家人相處的時間。

Source: 晴報 (2016/1/5)

關淑怡紅館演唱會2016
2016年4月23日--24日

Source: 微博
love wins!

方皓玟
四月麥花臣場館

Oncc
02 著地 - 鄧麗欣

黃耀明 美麗的呼聲 - 一場事先張揚的命案
2016年4月1-2日 (星期五至六) 8:15pm
麥花臣場館

「佔領運動」至今一年多,明哥曝光率更是下跌,亦冇搞個唱,只係參與《抱抱尼泊爾 POPO Nepal 音樂會》及《最愛潘源良是誰作品展》等演出,不過今日佢喺fb放咗張相,寫住「一場事先張揚的命案」,時間係4月1同2號,主辦單位係「人山人海」,據知明哥今次係同好友何韻詩一樣,喺旺角麥花臣球場開個唱,今次亦係佢自14年嘅《太平山下》相隔2年後嘅個唱,粉絲都好激動留言話等咗好耐,o依家等住撲飛。

本報問到明哥係咪申請唔到紅館檔期?明哥話:「因為呢個場係最容易搵到期嘅地方,一來冇諗過要做咁大場地,因為已經一段日子冇做嘢,想做細啲,同埋呢個演出唔係屬於紅館,因為有少少舞台劇元素,自己想做一個近距離嘅騷。」

明哥續說:「呢個場地啱啱搵到日子係4月1日,亞洲電視牌照完結嘅一日,我覺得呢日最好不過,呢個騷叫《美麗的呼聲》,副題係一場事先張揚的命案,要有少少識香港歷史嘅人,先知咩叫麗的呼聲。亞視前身係麗的電視,再前身係麗的影聲,再再前身係廣播電台麗的呼聲,所以呢個英國廣播公司,50幾年前嚟香港其實叫麗的呼聲有線電視廣播,英國公司喺殖民地香港創立電視台開始,到2016年4月1日就完結,我覺得係一個好好時間紀錄呢個時代同成果。」

明哥仲話呢個騷有好多音樂元素嚟自麗的同亞視,包括主題曲同插曲:「自己一直希望將香港重要音樂文化紀錄低,大約十年前做過顧嘉煇,煇哥大部份歌曲都係無綫電視主題曲,自己一直念念不忘做麗的同亞視。」

問到有冇睇麗的同亞視劇?明哥:「我好少睇電視,唔係電視迷,但我係歌迷,所以今次做呢個演出,同好多創作人朋友度劇場形式表演,表達香港歷史。我會唱《天蠶變》、《大地恩情》、《浮生六劫》,可能新一代嘅人唔識,但係香港好重要流行文化一部份。」

Source: 明哥facebook + 蘋果日報

家駒紀念籌款演唱會
2016年6月10日 (星期五.家駒生忌)
會展

世榮亦話之後會多啲時間喺香港:「要搞家駒籌款演唱會,6月10號(家駒生忌),唔等紅館期,喺會展搞。」問點解唔喺高山劇場搞?世榮表示:「坐得人少,會展有8000幾人,都接近紅館,只係做一場。剛拎到場地,所有嘢都係計畫中,最遲4月有發佈會。」

問Beyond三子將會齊人演出?世榮話:「大家最關心嘅嘢,呢樣嘢我努力中,盡我所能,希望可以再一次見到三個一齊。」成數高?佢話「好有信心」,返港後都見過面?佢話:「兩個都見過,分開見,見邊個先後就唔講。傾計都好深入。」遲啲一齊見面?佢話睇下有冇需要。

世榮苦口婆心話:「呢個音樂會好有意義,咁多年嘅嘢都係無謂嘢,希望佢哋唔好放喺心上,做件有意義嘅事,自己當家駒未走,希望可以一齊再合作,做啲嘢幫下人,唔止係紀念,大家忽略咗家駒嘅愛心,想延續落去,點做就諗一諗,籌款活動有好多,但係咁樣做都係第一次,真正有意義有主題去宣揚佢嘅愛心係第一次。」咁如果最後得你一個?佢話:「都照做,我都話當家駒未走嘅,同佢合作,到時會請好多Artist。」

Source: 蘋果日報

又黎呀
仲7唔夠?==
02 著地 - 鄧麗欣

吳業坤x A cappella
2016年3月11-12日 (星期五至六) 8:00pm
伊館

source :A cappella HK Facebook
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

vani 啱啱話基仔如無意外今年 11 月開紅館

黎明 4月28號 演唱會
samxdxd 發表於 2016-2-6 20:00

不過,據可靠消息所得,Leon望這個相隔5年重臨香港的演唱會可帶給歌迷全新感覺,故捨用室內場,寧花8位數字在中環海濱長廊設超巨帳幕舉行三場以上演唱會,且愛高科技的他,又搞4D效果演唱會,帶領香港演唱會的先河。昨日Leon公司發言人被問到是否在戶外場開騷?他說:「係呀,今次製作費貴得離譜。」但其他消息一律未肯透露。

Source: on.cc

莫文蔚 看看世界巡迴演唱會 香港站
2016年9月10日 (星期六)

Karen wiki話係會展開, 暫時未搵到其他source證實

估有瑕疵live掛, 係唔知果晚首唱定4月澳門站已經會搶先唱左...

黎明 4月28號 演唱會
samxdxd 發表於 2016-2-6 20:00

More info from 甲音樂 facebook

2016年4月28日至5月3日
中環海濱活動空間

黎明首個不在紅館大型演唱會
演唱會將於中環海濱活動空間全新搭建巨型全天候恆溫帳篷內舉行
每場只限4,500名觀眾,為配合4D立體視覺及環迴立體聲的現場感觀效果
所有觀眾均可提早進場享受場內各種飲食娛樂設施
Tiffany & Co.特別為每位入場觀賞的朋友送上一盒子的愛

https://www.facebook.com/events/1654916944774502/