返回列表 發帖

有人共鳴 - 林奕匡

單選投票, 共有 112 人參與投票
79.46% (89)
9.82% (11)
1.79% (2)
0.89% (1)
8.04% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 有人共鳴
主唱: 林奕匡

收錄大碟: 有人共鳴
推出日期: 2015-11-13

派台日期: 2015-11-14

曲:林奕匡
詞:林若寧

夜幕哼起憂怨情歌
詞人又可治癒 失戀者幾~個?
戀愛是 許多關卡不見得太易過
恆河沙數幾個終生擁抱於恆河

但願寫首簡樸情歌
能平伏小誤會 小風波打~破
相信是 這種天真想法能說服你
人海裡即使美滿團圓未算多

或許只得你共鳴 可歌可泣的感性
只因一起堅持這份傻勁
回味多少悲痛莫名 總算動人入勝
能替愛情做見證

就像一首古老情歌
維繫絕非易事 當新歌交~錯
很慶幸 怎麼初初交往能接受我
還可以幾經無常情懷像最初

或許只得你共鳴 可歌可泣的感性
只因一起堅持這份傻勁
回味多少悲痛莫名 總算動人入勝
能替愛情做見證

鬧多少意見提煉到這一份情
還遇上十次虛驚 與十次反省

或許一起這路程 幾經艱辛的反證
必經幾多波瀾至會穩定
平淡的歌得你共鳴 蒼老後才動聽
能替我們做見證
悲歡哭笑的倒影

雖然編曲有少少老土,不過首歌有神奇o既力量會令我自動想去loop

BTW
之後好容易接左
你存在 我深深的腦海裡

呢首歌係今年最好聽嘅!!最歌係你嘅!!but 903會唔會buy都成問題
我估錯這個世界得到教訓

呢d 咪simple love song 囉

5分 呢首第一次聽覺得麻麻不過又慢慢loop出味
副歌好入腦
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

好過安徒生
但冇讚頌詩咁好聽 同意大家講首歌係幾老土
(5 分)

但今次佢啲番仔唱腔有啲over
(- 1 分)

--------------------------------
4 分
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

之前我睇唱片post果邊啲留言仲以為首歌好老土好難聽添
癡線
點知聽咗之後發現完全俾人fake曬

好過安徒生
個曲冇安徒生咁唔連貫
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

大歌feel,耐聽過安徒生,希望sony出啲力谷起佢啦,唔想別來無恙悲劇重演

個編曲老士到慘不忍堵

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

曲詞都係老土野
真心搭夠
呢類simple love song既題材每個歌手一首夠勒,未來唔好重複
加油
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

聽live version 齋配琴都幾舒服
但係studio version 個編曲真係幾失敗
anyway 5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

擺明係呼應黃昏點唱機
終於露出祖粉真面目
很定係0分

好K好老土
不過我鍾意
5分

5 FUNS
佢D K歌真係好得我心

曲同詞都好老土 感覺呢首歌佢嘅唱腔好怪 4分
無力將天氣逆轉。

雖然編曲有少少老土,不過首歌有神奇o既力量會令我自動想去loop

之後好容易接左
你存在 我深深的腦海裡
KITSTON 發表於 2015-11-15 13:06

完全同感!

之前都覺得個編曲係老左D 但呀Phil都講其實係有原因,係有意思既,Edward Chan 一向都鐘意玩modern野,要做隻好複雜o既歌有幾難?佢係為左份歌詞所以特意再編過令首歌簡單「像一首古老情歌」其實隻歌係好有意義

開頭第一句個progression會諗起陳百強首《喝采》,
入副歌個位直情可以直接駁去Radias《傾心》「如何 在你心窗一角 朦朧呈現我的愛...」
(死,曝露年紀...唔知有冇人識呢首歌添 XD)
其實唔難聽得出首歌其實好有80年代影子
未必好似「高山」咁食糊大歌feel,但係可以得閒回味下那種
其實 "out-date" 同 "retro" 係一線之差黎嘅

首歌真系好大浸老人味
不過都算幾好聽
距唱腔系呢首歌黎講都算比較差 聽落好唔自然
今年都系頌讚詩最好聽
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

真係古老(老土)情歌一首,但好好聽,第一次聽完後想不停再loop, 曲很K,  唱功有一貫水準,雖老土但我中意,五分。

真係好喝采
但喝采得黎又幾摩登
我鍾意呢隻多過安徒生的錯好多啦
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

旋律, 編曲, 以至歌名都像回到陳百強的那個年代, 但聽得舒服. 即使林若寧的歌詞仍有點沙石, 我還是認為這首歌的可聽度是高的.
近來就是比較喜歡聽這類簡單, 有點芭樂的歌. 不用太張牙舞爪, 自在就夠.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

突然間 FF mode 起,如果呢首歌有聖誕版就好喇...首歌好岩做聖誕remix~

佢把聲真喺好舒服
准我喜愛的都可伸手抱抱

有人共嗚英文版
KITSTON 發表於 2015-11-20 18:07

其實phil d demo 真係可以直接攞去派台
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

真係成浸陳百強味
老土不過個曲好入腦
呢隻 >> 安徒生

下 呢隻正到喊喎...
勁有80年代既味道, 擺明向陳百強致敬
好過咩安徒生多多聲, 反而安徒生勁大陣罐頭味
BTW 點解SONY可以唔拎呢隻做第2PLUG?
家下搞到隻歌要跨年, 如果唔係分分鐘可能爭到十大

下 呢隻正到喊喎...
勁有80年代既味道, 擺明向陳百強致敬
好過咩安徒生多多聲, 反而安徒生勁大陣罐頭味
BTW ...
Lewis 發表於 2015-11-21 19:44

可能想出碟前派隻普通料
正野出碟個下先派
呃盡播放率

但佢地唔記得左佢地只係Sony
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

呢首真係越聽越正,仲好似開始hit,joox排no.1

好聽!
和你結過 那些黨派 你是最好那段債

入副歌個位直情可以直接駁去Radias《傾心》「如何 在你 ...
Riverfish 發表於 2015-11-16 11:41

禮拜日晚介哥話有人共鳴CHORUS有一句似DANNY另一首歌《凝望》添!
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

旋律, 編曲, 以至歌名都像回到陳百強的那個年代, 但聽得舒服. 即使林若寧的歌詞仍有點沙石, 我還是認為這首 ...
hiraoka 發表於 2015-11-17 19:26

以林若寧LEVEL來講呢首算唔錯喇
隻歌老土得黎好好聽果下真係好神奇, 好好LOOP
【This is MC】澳門見

入副歌個位直情可以直接駁去Radias《傾心》「如何 在你 ...
Riverfish 發表於 2015-11-16 11:41

似喝采實冇錯
但傾心就有D mun啦
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

真係好有陳百強feel...... 無乜特別既地方
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

感覺老土
曲/編都有陣老土味出嚟
同埋inspired by好多首經典舊歌
但正如歌詞講"古老情歌"
老土得好似幾合情合理

同埋聽落都係偏曬
但正如歌詞講"簡樸情歌"
舒舒服服咁聽都唔差

但由高山得咗開始
成個形象唔知幾時好似變咗一個斯文文青
唔知呢條水可以食幾耐
我自己就buy佢初唱國語個image多啲
感覺style多變啲型又得深情又得

簡單旋律,好中意

虽然有d老 但係唔错嘅

都可以听下嘅

太多部分雷同, 一路聽一路諗到唔知邊首歌
希望phil可以作返d有特色既野

好鍾意phil作既曲,狂loop!!

好洗腦呀,好正

依首歌聽落去真系有D陳百強影子,不過個曲吾錯

喜歡歌曲的簡單
聽完有一種溫暖既感覺
愈聽愈好聽
5分

好好聽,唱得好,聽得好舒服

平淡得黎好舒服 最岩一個人既時候聽

全碟最鍾意呢首!

其實首歌好大氣,幾襟聽!!

旋律幾好LOOP.....不過唔太鐘意編曲......4分!

good song, 我成日都聽