返回列表 發帖
酸咩?
酸gem子真係7到世界盡頭呀?

好心你就唔好長期伏住個post啦
秒回我喎 幾錢個reply ...
Lewis 發表於 2015-11-17 01:56

咁大反應既

唔好將UTADA捧到上天啦, 佢唱LIVE係點心照啦,唔夠氣又冇台風,去到美國唱成咁, 仲
要plug埋D 罐頭R&B歌, 成個阿嬸咁既LOOK, 點紅﹖ 不過UTADA作曲就真係好聽
https://www.youtube.com/watch?v=aXFMrJragGI
hkchart 發表於 2015-11-17 01:41

咩叫捧到上天?
宇多田光一出道即在銷量方面登上Oricon榜四十年來歷史頂點,
而那年佢只有16歲,好心你查下人地歷史銷量係幾多先啦,
佢第一隻碟First Love已經狂賣800萬張,隻碟當年日本中學生基本上每人買佐一張,前無古人後無來者

罐頭R&B,你係咪講緊笑?
16歲,包辦作詞作曲,帶起日本R&B個潮流(冇佢開路,平井堅一早退居幕後了),
基本上就好似當年周杰倫係台灣帶起R&B中國風咁,
人地一個人帶動成個國家既人去聽R&B,請問今時今日既gem做唔做到?

講到Look就真心好笑了,gem個身型同身高一早已被公認係名牌killer!!

唔好將UTADA捧到上天啦, 佢唱LIVE係點心照啦,唔夠氣又冇台風,去到美國唱成咁
https://www.youtube.com/watch?v=aXFMrJragGI
, 仲要plug埋D 罐頭R&B歌, 成個阿嬸咁既LOOK, 點紅﹖ 不過UTADA作曲就真係好聽

歐美唔係亞洲囉, 亞洲人吹捧既野去到歐美好多都5 入流, 香港人狂踩個D 敢言直率, 所謂浮誇既台風同唱腔加衣著, 歐美人就BUY
所以GEM係歐美成功既本錢比UTADA, 少時呢D 高..

香港人唔係狂踩敢言直率既人,係唔鍾意講一套做一套虛偽既人!

浮誇既颱風同唱腔加衣著,Lady Gaga同Madonna既天價演唱會係香港賣到斷晒市,睇唔出香港人踩佢地wo

好心啦,Gem 個啲唔叫浮誇既颱風唱腔加衣著囉,佢個啲叫copied-cat, 不倫不類

咩叫捧到上天?
宇多田光一出道即在銷量方面登上Oricon榜四十年來歷史頂點,
而那年佢只有16歲,好心你查下人地歷史銷量係幾多先啦,
佢第一隻碟First Love已經狂賣800萬張,隻碟當年日本中學生基本上每人買佐一張,前無古人後無來者

罐頭R&B,你係咪講緊笑?
16歲,包辦作詞作曲,帶起日本R&B個潮流(冇佢開路,平井堅一早退居幕後了),
基本上就好似當年周杰倫係台灣帶起R&B中國風咁,
人地一個人帶動成個國家既人去聽R&B,請問今時今日既gem做唔做到?

講到Look就真心好笑了,gem個身型同身高一早已被公認係名牌killer!!
Jacz 發表於 2015-11-17 02:04

佢係日本點勁都係個1億幾人既日本市場紅, WHO CARES﹖
只係香港有D 自卑崇外既傻仔將是但一件日本歌手捧到上天,
AKB48 係日本夠紅, 咁又代表佢地好勁﹖
GEM係13億人市場既天后,計全球號召力根本冇得比,叫utada 高價去多個國家開70+場
全球演唱會黎睇下, 睇佢離開日本開到幾多場﹖
utada首COME BACK TO ME 就係罐頭R&B歌, 同佢日本個D 歌比差一大節, 接受現
實啦,你認為歐美人會BUY gem既所謂名牌KILLER外貌定係utada既外貌﹖心照, 崇外崇到笑死人

仲有, utada身高同gem差唔多咋, 仲要冇胸,好心你唔好崇外崇到發夢啦

香港人唔係狂踩敢言直率既人,係唔鍾意講一套做一套虛偽既人!

浮誇既颱風同唱腔加衣著,Lady Gaga同Madonna既天價演唱會係香港賣到斷晒市,睇唔出香港人踩佢地wo

好心啦,Gem 個啲唔叫浮誇既颱風唱腔加衣著囉,佢個啲叫copied-cat, 不倫不類
Jacz 發表於 2015-11-17 02:11

香港人而家有d 見外國就乜x都捧上天, 極度自卑可憐,
好似你咁, 外國人做既就係潮流, 香港人就係7, 外國個D 形像都係扮出黎架咋,LADY GAGA 個D 你估好ORIGINAL﹖
小弟弟, 醒少少啦

佢係日本點勁都係個1億幾人既日本市場紅, WHO CARES﹖
只係香港有D 自卑崇外既傻仔將是但一件日本歌手捧到上天,
AKB48 係日本夠紅, 咁又代表佢地好勁﹖
GEM係13億人市場既天后,計全球號召力根本冇得比,叫utada 高價去多個國家開70+場
全球演唱會黎睇下, 睇佢離開日本開到幾多場﹖
utada首COME BACK TO ME 就係罐頭R&B歌, 同佢日本個D 歌比差一大節, 接受現
實啦,你認為歐美人會BUY gem既所謂名牌KILLER外貌定係utada既外貌﹖心照, 崇外崇到笑死人
hkchart 發表於 2015-11-17 02:16

是但一件日本歌手? 人地紅個陣gem仲係度飲緊奶! 人地既成績係已經創造佐同埋被公認,gem做到未?

13億人? 唔好講笑啦,你唔係以為13億人都buy佢下係佢既fans下話?
同埋gem幾時做佐13億人既天後,唔好將佢捧上天喎

罐頭R&B都好過gem抄人歌先啦
好心你就唔好五十步笑百步啦,講到歐美人真係好buy gem既外貌咁!

香港人而家有d 見外國就乜x都捧上天, 極度自卑可憐,
好似你咁, 外國人做既就係潮流, 香港人就係7, 外國個D 形像都係扮出黎架咋,LADY GAGA 個D 你估好ORIGINAL﹖
小弟弟, 醒少少啦
hkchart 發表於 2015-11-17 02:22

講唔過人就話人自卑可憐,唔知邊個自卑可憐呢?

大佬,下下話人捧到上天,人地係公認既世界級天后,gem係咩呀?

我幾時話過香港人7,唔好屈得就屈喎!
外國既形象係扮出黎,gem個啲係抄返黎?

是但一件日本歌手? 人地紅個陣gem仲係度飲緊奶! 人地既成績係已經創造佐同埋被公認gem做到未? 13億人? 唔好講笑啦,你唔係以為13億人都buy佢下係佢既fans下話?

罐頭R&B都好過gem抄人歌先啦
好心你就唔好五十步笑百步啦,講到歐美人真係好buy gem既外貌咁!
Jacz 發表於 2015-11-17 02:24

你係咪理解能力有問題呀﹖ gem起碼係亞洲開到幾十場演唱會, 你UTADA有咁既MARKET, 一味死吹日本既ACHIEVEMENT都
冇用, 等於印尼天后都不如, 印尼仲多人過日本, 仲有, gem的確唔係全華語區
都係佢FANS, 但你個UTADA 又係全日本人都係佢fans咩﹖ 狂妄

算罷啦, d 所謂抄歌已經有人寫晒個譜出黎否定左, 你地自己一相情願話係抄歌,
你要自high就由得你啦

仲有, utada身高1.58M,  gem 1.60M,UTADA 仲要冇胸,好心你唔好崇外崇到發夢啦, 仲講到佢幾正咁, 你唔嘔我都嘔

講唔過人就話人自卑可憐,唔知邊個自卑可憐呢?

大佬,下下話人捧到上天,人地係公認既世界級天后,gem係 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 02:29

睇你都精神錯亂, 世界級天后,笑死咩,
得日本紅就世界級天后, 你都發緊夢,
一陣是但一個印尼歌手都係世界天后TIM, 笑死

LADY GAGA都係抄MADONNA 咋,笑死, 你估真係係親歐美都係ORIGINAL﹖
典型崇外傻仔井底之蛙

你係咪理解能力有問題呀﹖ gem起碼係亞洲開到幾十場演唱會, 你UTADA有咁既MARKET, 一味死吹日本既ACHIEVEMENT都
冇用, 等於印尼天后都不如, 印尼仲多人過日本, 仲有, gem的確唔係全華語區
都係佢FANS, 但你個UTADA 又係全日本人都係佢fans咩﹖ 狂妄

算罷啦, d 所謂抄歌已經有人寫晒個譜出黎否定左, 你地自己一相情願話係抄歌,

仲有, utada身高1.58M,  gem 1.60M,UTADA 仲要冇胸,好心你唔好崇外崇到發夢啦
hkchart 發表於 2015-11-17 02:32

你係咪理解能力有問題呀﹖你gem有咁既MARKET, 一味死吹亞洲既ACHIEVEMENT都
冇用, 等於宇宙天后都不如,宇宙仲多人過亞洲, 仲有, UTADA 的確唔係全日語區
都係佢FANS, 但你個gem 又係全華人都係佢fans咩﹖ 狂妄

你要自high就由得你啦 (AFTER TONIGHT?)

仲有, utada身高1.58M,  gem 1.60M,GEM 仲要巨胸,好心你唔好崇胸崇到發夢啦

LADY GAGA都係抄MADONNA 咋,笑死, 你估真係係親歐美都係ORIGINAL﹖
典型崇外傻仔井底之蛙
hkchart 發表於 2015-11-17 02:36

好心睇清楚先回覆喇,叻唔切
我話Gaga同madonna係世界級天後

一味話人自卑崇外井底蛙,
黎黎去去都係個三篤屁,仲有冇其他有力既point反駁到人呀?

呢個世界有人話過崇優係有問題架咩?

典型崇外傻仔井底之蛙
hkchart 發表於 2015-11-17 02:36

唔使咁噪,有咩慢慢講。
辛苦你成日要幫GEM GEM辯護。間公司可以考慮請你搞下PR,到時一定無咁多人誤會漿。
btw 究竟你笑死咗幾多次。
再btw又有drama睇,花生。

以前又話係xtina fans依家又到beyonce
佢早期抄xtina個唱腔抄得好緊要,even依家都係 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 01:27

自從Xtina 唔紅佢已經冇再講自己係fans (真現實)

嘩,用佢黎同utada比,會唔會太貶低utada?
佢有utada既才華同唱片銷量先講喇 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 01:30
唔好將UTADA捧到上天啦, 佢唱LIVE係點心照啦,唔夠氣又冇台風,去到美國唱成咁

, 仲要plug埋D 罐頭R& ...

咁都叫捧到上天?
唱功上佢的確係氣息不足(我睇過你條片呢場表演,佢病住頂硬上唱咋喎)
但佢既Musicality 同係音樂上的前膽性好過好多唱作歌手

佢90年代尾出道就帶領R&B風潮;到00年代中就開始玩Synthpop 玩到出神入化:
佢將Synthpop 融入左Alternative Rock等好多唔同類型既音樂,令佢既歌獨一無二

講開你指既罐頭R&B歌:呢隻係佢第二張英文大碟既歌,係收錄係佢當時想快快趣趣完埋個record deal出既一張hea碟咋
你想聽佢英文歌咩料子應該聽佢第一張英文大碟Exodus,隻碟高質好多囉唔該

聽完之後你會知Gem 既創作重差好多皮
(因為語言唔同我都唔想比較歌詞喇,如果比較埋再差多好多皮)
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

好心睇清楚先回覆喇,叻唔切
我話Gaga同madonna係世界級天後

一味話人自卑崇外井底蛙,
黎黎去去都係個 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 02:42

咁你仲有咩point未比我反駁﹖ 日本紅=世界天后定係utada 1.58m 平胸身材係外貌
比GEM優勝﹖

日本紅就大x晒, 東南亞+中國紅就唔算數, 咁唔係崇日係乜﹖

是但一件日本歌手? 人地紅個陣gem仲係度飲緊奶! 人地既成績係已經創造佐同埋被公認,gem做到未?

13億人 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 02:24

俾你快過我
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

仲有, utada身高1.58M,  gem 1.60M,UTADA 仲要冇胸,好心你唔好崇外崇到發夢啦, 仲講到佢幾正咁, 你唔嘔我都嘔
hkchart 發表於 2015-11-17 02:32

係抄就抄喇
由歌曲唱腔造型無一樣野唔係抄返泥

係你一味狂踩utada個外型人身攻擊,唔好成日生on白造!

唔使咁噪,有咩慢慢講。
辛苦你成日要幫GEM GEM辯護。間公司可以考慮請你搞下PR,到時一定無咁多人誤 ...
kayzzz 發表於 2015-11-17 02:42

唔好搞, 佢個老闆咁廢, 做佢既員工不如選擇死

咁你仲有咩point未比我反駁﹖ 日本紅=世界天后定係utada 1.58m 平胸身材係外貌
比GEM優勝﹖

日本紅就大x晒, 東南亞+中國紅就唔算數, 咁唔係崇日係乜﹖
hkchart 發表於 2015-11-17 02:47

我冇話過日本紅=世界天後,好心唔好成日屈我
不過人地既音樂成就同唱片銷量係被公認,gem有冇呀? 只有你呢個唔肯接受現實既無賴先將佢捧上天咋!

咁都叫捧到上天?
唱功上佢的確係氣息不足(我睇過你條片呢場表演,佢病住頂硬上唱咋喎)
但佢既Musicality 同係音樂上的前膽性好過好多唱作歌手

佢90年代尾出道就帶領R&B風潮;到00年代中就開始玩Synthpop 玩到出神入化:
佢將Synthpop 融入左Alternative Rock等好多唔同類型既音樂,令佢既歌獨一無二

講開你指既罐頭R&B歌:呢隻係佢第二張英文大碟既歌,係收錄係佢當時想快快趣趣完埋個record deal出既一張hea碟咋
你想聽佢英文歌咩料子應該聽佢第一張英文大碟Exodus,隻碟高質好多囉唔該
matthew1990 發表於 2015-11-17 02:43

你講左等於冇講,一早已經話佢作曲勁過gem, 咁頂多係一個作曲人,
但講唱功,舞台表現力, 以歌手既角度全部輸, 想吹捧utada搵第二樣啦,
唔好硬撐

以前又話係xtina fans依家又到beyonce
佢早期抄xtina個唱腔抄得好緊要,even依家都係 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 01:27

自從Xtina 唔紅佢已經冇再講自己係fans (真現實)

嘩,用佢黎同utada比,會唔會太貶低utada?
佢有utada既才華同唱片銷量先講喇 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 01:30

, 仲要plug埋D 罐頭R& ...

咁都叫捧到上天?

聽完之後你會知Gem 既創作重差好多皮
(因為語言唔同我都唔想比較歌詞喇,如果比較埋再差多好多皮)
matthew1990 發表於 2015-11-17 02:43

佢個陣有子宮瘤,身體健康唔算好,冇咩心機玩,如果唔係佢可以屈機好多年

GEM個啲抄人既「創作」,根本冇得同人比!

咁熱鬧, 我又講兩句先

而家我已經唔會再聽gem既歌, 唔知佢既歌點
最後一隻記得隻歌係點既, 應該係你把我灌醉或者喜歡你
如果係原創歌, 就要數到what have u done, 再之前就係get over you, good to be bad

至於佢對唔同傳媒或者梁振英既態度固然非常有趣
但都冇乜興趣討論, 因為傾黎都冇結果

其實我真心唔會聽吳若希同gem,
反而客祖兒都仲會一路鬧一路聽
新一代受歡迎而我會聽既, 反而係Dear Jane連詩雅AGA甚至吳業坤
可能我都係比較鍾意聽返自己國家既語言
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

你講左等於冇講,一早已經話佢作曲勁過gem, 咁頂多係一個作曲人,
但講唱功,舞台表現力, 以歌手既角 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 02:52

當創作差過人 (Utada failed) 跳舞差過人 (BoA failed) 咁樣水平既唱功又一街都係 (Charice Pempengco failed)
咁你重有咩野賣點可以打到入歐美市場?

佢個陣有子宮瘤,身體健康唔算好,冇咩心機玩,如果唔係佢可以屈機好多年

GEM個啲抄人既「創作」,根本 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 02:57

佢而家都半隱退了(小道消息話佢為左醫子宮瘤食嗰啲藥會影響聲帶)

(我通左好多晚頂 頂唔順訓覺先)

我冇話過日本紅=世界天後,好心唔好成日屈我
不過人地既音樂成就同唱片銷量係被公認,gem有冇呀? 只有你 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 02:52

d 所謂音樂成就咪就係得日本! 一陣越南歌手破d越南記錄又可以黎抽GEM水﹖
GEM xxx live 70幾場, 係亞洲女歌手演唱會最多場數記錄, 咁又算唔算成就﹖

hkchart 發表於 2015-11-17 02:47

東南亞同大陸樂壇質素同樂迷品味點同日本比呀大佬,咪笑死人啦唔該。

當創作差過人 跳舞差過人 咁樣水平既唱功又一街都係
咁你重有咩野賣點可以打到入歐美市場? ...
matthew1990 發表於 2015-11-17 02:58

連一隻全英文既專輯都未出過,佢唔係以為gem真係打入佐歐美市場下話?

當所有野都係抄返泥,連個唱腔都係抄人,唱功更加唔洗講,歐美周街都係,莫講話唱得又跳得既歌手,點打入歐美市場呀?
唔係開幾場for華人睇既巡唱就叫做打入歐美市場囉

仲有你話GEM一定掂過宇多田因為佢有胸?You can't be serious.

當創作差過人 (Utada failed) 跳舞差過人 (BoA failed) 咁樣水平既唱功又一街都係 (Charice Pempengco f ...
matthew1990 發表於 2015-11-17 02:58

咁taylor swift/demi lovato/ariana grande 比既話
當創作差過人 (Utada failed) 跳舞差過人 (BoA failed) 咁樣水平既唱功又一街都係 (Charice Pempengco)佢地又憑咩紅﹖

套你個utada落去都可以有百萬樣fail

仲有你話GEM一定掂過宇多田因為佢有胸?You can't be serious.
rainbowdash 發表於 2015-11-17 03:06

please follow the entire discussion....

咁taylor swift/demi lovato/ariana grande 比既話
當創作差過人 (Utada failed) 跳舞差過人 (BoA faile ...
hkchart 發表於 2015-11-17 03:09

自己諗吓我舉既例子有咩共通點

佢而家都半隱退了(小道消息話佢為左醫子宮瘤食嗰啲藥會影響聲帶)

(我通左好多晚頂 頂唔順訓覺先) ...
matthew1990 發表於 2015-11-17 03:01

係,佢出返黎把聲已經變佐,病呢啲野真係無計
(早抖,我都要去訓)

東南亞同大陸樂壇質素同樂迷品味點同日本比呀大佬,咪笑死人啦唔該。 ...
rainbowdash 發表於 2015-11-17 03:04

無端端講品味, AKb48係日本咁紅咪好高質, 好心奶日唔好奶到咁樣衰, 成隻日犬
咁,我都認左UTADA 作曲好D, 但而家唔係講作曲呀, 傻仔,
一陣不如話UTADA 個馬桶香d, 所以GEM 係垃圾

自己諗吓我舉既例子有咩共通點
matthew1990 發表於 2015-11-17 03:10

你舉既例子基本上咩人都可以替換,全部換晒白人歌手黎踩另外一個白人歌手都得,
根本就係自high

無端端講品味, AKb48係日本咁紅咪好高質, 好心奶日唔好奶到咁樣衰, 成隻日犬
咁,我都認左UTADA 作曲 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 03:15

其實做日犬有咩問題...
我都係港犬
奶日咪奶日 好過奶中啦
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

連一隻全英文既專輯都未出過,佢唔係以為gem真係打入佐歐美市場下話?

當所有野都係抄返泥,連個唱腔都係抄人,唱功更加唔洗講,歐美周街都係,莫講話唱得又跳得既歌手,點打入歐美市場呀?
唔係開幾場for華人睇既巡唱就叫做打入歐美市場囉
Jacz 發表於 2015-11-17 03:05

你第二段講既野全部自high, 咁UTADA除左作曲一樣勁過GEM, 幾十萬樣輸過都比你
捧到上天!
人地有個美國既grammy評審睇完GEM XXX LIVE都讚佢勁, 由你呢d 路人甲去一早下
判斷, 唔好狂妄啦

下年gem就會參與一套美國音樂劇, 會出英文歌, 拭目以待啦,
佢如果到時都fail既話咪至多可以話佢同UTADA一樣攻美失敗!

其實做日犬有咩問題...
我都係港犬
奶日咪奶日 好過奶中啦
John 發表於 2015-11-17 03:19

港咩犬,講到日本大x晒咁, 你做飽你既日犬啦!

笑死, 你想奶日咋, 日本人冇話比你奶, 你係佢地眼中只係另一隻支那怪,
唔好以為肯瀨人地腳趾, 人地會比個榮譽日本人你做呀,
而家香港幾時變得咁CHEAP, 以前係日本人吹捧香港既明星, 而家香港人要走去奶
日咁折墮仲覺得冇問題, 做日犬有咩問題...都講得出, 不如投胎睇下世可唔可以做日本人

港咩犬,講到日本大x晒咁, 你做飽你既日犬啦!

笑死, 你想奶日咋, 日本人冇話比你奶, 你係佢地眼中只 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 03:29

咁日本真係大哂喎...學龍b話齋, 我要買部電視機, 都一定買個日本牌子, 因為中國的會爆炸...
神州大地真美好...不過都係唔夠日本美好...
不過日本再美好...都係唔夠自己國家咁美好...點解唔可以做港犬...i love hk<3

咁日本真係大哂喎...學龍b話齋, 我要買部電視機, 都一定買個日本牌子, 因為中國的會爆炸...
神州大地真 ...
John 發表於 2015-11-17 03:32

呢個係你既問題咋, 我係加拿大, 大部份人ELECTRONICS都係買韓國貨美國貨,CHEAP既
就買大陸貨, 買日本既就係買日本車咁大把, 你想講到日本係世界霸主咁, 你自HIGH自己做日犬好喇

咁,我都認左UTADA 作曲 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 03:15

Akb48係唔係高質都好都只係個別例子,而家講緊成㒁日本樂壇,人地廿幾三十年前已經發展極度成熟啦。日本比起大陸同什麼東南亞的音樂sophisticated幾千倍,呢D客觀事實係人都知,只有你呢個井底之蛙以為日本同D唔入流地區even comparable。

Akb48係唔係高質都好都只係個別例子,而家講緊成㒁日本樂壇,人地廿幾三十年前已經發展極度成熟啦。日本比起大陸同什麼東南亞的音樂sophisticated幾千倍,呢D客觀事實係人都知,只有你呢個井底之蛙以為日本同D唔入流地區even comparable。
rainbowdash 發表於 2015-11-17 03:47

你都on居既, 日本大把垃圾歌, 而家亞洲都聽緊歐美音樂,知唔知東南亞而家都係
聽英文歌為主﹖ , 追捧偶像就聽KPOP...唔係只係聽自己local音樂, 係得日本自己仲傻到沉迷於自己班二三流偶像歌手,  死吹日本顯得你
自己品味差, 典型井底之蛙.., 連外面個世界係點都唔知, 你呢類就係比全華人叫港燦既愚蠢生物, 影衰晒HK啦

你都on居既, 日本大把垃圾歌, 而家亞洲都聽緊歐美音樂,知唔知東南亞而家都係
聽英文歌為主﹖ 唔係只係 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 03:53

日本有垃圾歌咁大陸同東南亞嗰D又冇呀?東南亞如果自己咁勁又走去聽歐美歌?
個point係話你on 9 到以為東南亞同大陸音樂同日本質素係同級呀?咪講咗第二度轉移視線。

日本有垃圾歌咁大陸同東南亞嗰D又冇呀?東南亞如果自己咁勁又走去聽歐美歌?
個point係話你on 9 到以為東南亞同大陸音樂同日本質素係同級呀?咪講咗第二度轉移視線。
rainbowdash 發表於 2015-11-17 04:04

你根本連自己個POINT係乜都唔知, 而家講緊亞洲人對音樂既欣賞能力,
你係想講亞洲人品味差先欣賞gem,日本人品味好所以欣賞UTADA, 你
連自己都唔知自己個POINT係乜既人知, 亞洲人一樣聽歐美歌,歌手質素同聽眾既
質素唔係相等, 你既POINT完全不成立, 做日犬唔該努力D
, 不過我一路冇否定 utada某D 歌係好有質素, 但個討論本身係講緊邊個有機會係歐美紅,

個討論同你講咩音樂品味無關, 亂入黎轉移視線, 醒D啦你

你根本連自己個POINT係乜都唔知, 而家講緊亞洲人對音樂既欣賞能力,
你係想講亞洲人品味差先欣賞gem,日 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 04:11

咪玩啦,我個point非常清楚,而且只有一個,就係覺得你以為東南亞同大陸樂壇質素同日本喺同級嗰嘢好好笑。

先唔講其他,你偶像做到一隻好似宇多田當年勁紅嘅First Love先講。

你係想講亞洲人品味差先欣賞gem,日 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 04:11

如果你想講邊個喺歐美會紅,好老實講Utada唔得,你偶像一樣唔得,因為D鬼佬對亞洲面孔始終唔太受。搵歌來聽唔會搵亞洲人,因為本土已大把。

如果佢地知道個歌手first language 唔係英文,講嘢有accent就更唔受, D鬼佬就係咁衰架啦。Utada都話係土生土長NY人,你偶像就.....。

咪玩啦,我個point非常清楚,而且只有一個,就係覺得你以為東南亞同大陸樂壇質素同日本喺同級嗰嘢好好笑。

先唔講其他,你偶像做到一隻好似宇多田當年勁紅嘅First Love先講。
rainbowdash 發表於 2015-11-17 04:49

我邊句話過東南亞同大陸樂壇質素同日本同級﹖有既唔該話比我聽邊個POST啦,唔夠
人講就靠屈,有冇咁7呀﹖你個POINT冇人否定, 但係同呢個討論無關,一路
冇人討論緊你想討論既野, 9唔搭8 鐘埋黎以為呢個世界既討論要圍住你轉啦?

隻first love 好商業化, 模仿美國90年代初R&B/BALLAD, 遲人地成10年, 證明你既TASTE極度差, 典型港燦品味...仲以為你講緊deep river, ultra blue呢D
添, 好心你啦

first love..一首1999年既歌好似人地歐美80/90年代初既商業ballad,同香港d K 歌不相伯仲,
咁都比人吹到上天, bad taste
https://www.youtube.com/watch?v=_Q5-4yMi-xg

如果你想講邊個喺歐美會紅,好老實講Utada唔得,你偶像一樣唔得,因為D鬼佬對亞洲面孔始終唔太受。 ...
rainbowdash 發表於 2015-11-17 05:00

講黎都廢啦, 時間會證明一切, 你又唔係鬼佬, 你識條鐵咩,我起碼都係加拿大
長大點都知情況過你, 多倫多站一樣有GRAMMY 評審睇完大讚, 實力舞台表現力不
用質疑, 睇下佢選歌同宣傳方面做成點, far east movement都可以有首#1歌,
D 歌岩聽美國人無話會因為你係亞洲人而歧視你(除左少部份), 尤其見到靚女鬼佬理得你係亞洲
人(GEM呢類樣就ARM晒鬼佬口味), UTADA個D 咁另類就唔好講

鬼佬從來唔聽華語音樂, GEM 一樣有堆外國人去睇佢演唱會
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24559559&extra=page%3D1&page=129

冇話佢一定會成功, 就算做到2線已經ok, 再唔係紅唔起返亞洲繼續做天后一樣ok

果然有咩歌手就會有咩fans

其實幾百個Grammy評審裡面都係得一個咁大把讚佢je
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

聽英文歌為主﹖ , 追捧 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 03:53

我始終都係好愛國...香港三流歌手衛蘭, 都仲係正正子^^
只要香港人大家夠愛國...700萬人塘水滾塘魚, 大家肯支持返自己香港人, 點都有得做
至於國際舞台?邊會有人夠美國爭講真, 但粵語市場係有
由衛b, 就見到南洋想要乜

講黎都廢啦, 時間會證明一切, 你又唔係鬼佬, 你識條鐵咩,我起碼都係加拿大
長大點都知情況過你, 多 ...
hkchart 發表於 2015-11-17 05:26

你住喺加拿大好把閉,我住係美國,了解D鬼佬程度肯定唔差過你。GEM呢D講英文有accent嘅亞洲面孔我絶對唔睇好佢地會好受。我曾經俾你偶像唱Listen條片俾我個樂迷鬼婆friend聽,佢話聽唔清楚佢唱乜。佢問我點解佢要唱English songs。