返回列表 發帖

【怨港媒只宣傳廣東歌】G.E.M.要佔據美國樂壇?

【怨港媒只宣傳廣東歌】G.E.M.要佔據美國樂壇?http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20151116/54433534
喺強國好受歡迎嘅鄧紫棋(G.E.M.)近嚟接受咗啲外國傳媒訪問,仲被封為「China’s Taylor Swift」(中國版Taylor Swift),成日俾人笠高帽,自然對外國傳媒都友善啲。

今個月頭原來都有一間叫「Broadly」嘅外國網上傳媒登咗國際G.E.M.,以及佢經理人張丹同埋監製Lupo Groinig齊齊做嘅訪問,個訪問條題大大隻字寫住:「G.E.M. Is the 'Taylor Swift of China.' Now She Wants to Take Over America」(G.E.M.係中國版Taylor Swift,o依家佢要佔據美國樂壇),首先好大篇幅讚佢嘅音樂之外,仲同香港同內地媒體嘅角度好唔同,話佢著衫好睇(原文:The press has reasons to like G.E.M. She dresses well.),唔怪之G.E.M.咁鐘意接受外國傳媒訪問啦。

然後G.E.M.嘅監製Lupo話:「They are much harsher than Murdoch's stuff," Groinig says. "You think Murdoch's stuff is really messy here—they tap into that. In Hong Kong, it's ten times worse. There's no integrity.」(佢哋(香港傳媒)比梅鐸嘅媒體更刻薄,你知啦,梅鐸嗰邊已經好炒作,但係喺香港,仲衰十倍,佢哋毫無道德。)

張丹就話點解G.E.M.喺香港冇咁紅呢?原來關香港經常播廣東歌事:「Hong Kong media outlets will only promote "Cantopop," songs sung in Cantonese. G.E.M., though, recorded only 30 percent of her songs in the popular language. She mostly sang in Mandarin. G.E.M. remembers writing her first big song in Mainland China, "Bubble," four years ago the song took over the Chinese market in 2014.」(香港媒體淨係會宣傳廣東流行曲,但係G.E.M.通常唱普通話歌,佢4年前寫嘅第一首爆出嘅普通話歌係「泡沫」,喺2014年佔據咗中國市場。)

高登瓊姐都有轉戴呢篇報道,網民有咩反應呢?

「佢聽唔明美國人既賤嘴,咪話美國傳媒好好囉~」

「方大同都係唱國語歌 香港都播到街知巷聞,咁漿係咪應該反省下」

「香港歌手,國語歌仲多過廣東歌,返大陸啦!」

「真係好大鄉里,人地mean一百倍」

訪問原文: https://broadly.vice.com/en......untitled-article-1446260999

=======================================================
好心啦, 香港唱廣東歌緊係優先啦, 本地語言緊係排首位
你自己成日話係香港長大有感情, 轉個頭就得係咁嘈
公司d pr 又係, 咁唔鍾意咪唔好留係到lol
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

香港宣傳廣東歌都可以怨

hkchart又可以出黎咆哮

香港唔宣傳廣東歌 咁宣傳咩?
做埋哂啲低能嘢
之前又話想挽回返形象
依家又嚟多嘢
生性啦 張丹

香港媒體淨係會宣傳廣東流行曲,但係G.E.M.通常唱普通話歌,佢4年前寫嘅第一首爆出嘅普通話歌係「泡沫」,喺2014年佔據咗中國市場。

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

香港唔宣傳廣東歌 咁宣傳咩?
做埋哂啲低能嘢
之前又話想挽回返形象
依家又嚟多嘢
生性啦 張丹 ...
Ald 發表於 2015-11-16 19:37

所以話呢間公司根本就唔識做PR
對內(hk)一套, 對外又一套
把口又講一套, 做又另一套
音樂係重要, 但係作為一個artist, even每個人嘅image都好重要
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

TBH 因為睇頒獎典禮聽過佢一次live
我同我frd兩個都搞到耳鳴咗好耐
因為真係好大聲好滋擾
點解d人仲要贊佢唱得好

點解佢個個訪問都可以得罪人。

btw 唔覺得佢可以打入美國市場,同樣歐美style人地點解唔聽native speaker唱。

回復 3# bagfgfcde

個句咩廣東歌係佢經理人講, 唔好又入GEM數啦, 唔該!
次次D 經理人講既野&安排都比D 標題黨拉落gem度, 一陣gem個老闆叫雞都話係gem叫
!

點解佢個個訪問都可以得罪人。

btw 唔覺得佢可以打入美國市場,同樣歐美style人地點解唔聽native s ...
kayzzz 發表於 2015-11-16 19:54

係佢老闆又講野得罪人, 睇清楚內容, 無一句係gem自己講,
香港d 垃圾傳媒一次又一次將佢老闆既說話扯埋gem度
有呢d 咁既垃圾傳媒, 香港點會唔死

係佢老闆又講野得罪人, 睇清楚內容, 無一句係gem自己講,
香港d 垃圾傳媒一次又一次將佢老闆既說話扯埋 ...
hkchart 發表於 2015-11-16 20:21

好心佢叫佢個團隊唔好四圍辣火頭啦。佢個團隊講咩,人地都係會associate到GEM。

再一次證明, 傳媒要操控香港人思想真係好容易,

不過我覺得傳媒應該promote  多D 廣東歌 + 本地歌手

的確以前903同TVB對佢都好差,呢個係事實
同樣唱國語歌,方大同可以播到上至尊,G.E.M. D hit歌eg泡沫 A.I.N.Y 我的秘密連榜都無得上,903都有問題
不過隔左咁多張丹仲提,真係仲小氣過女人
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Gloria was born in Shanghai, China. Although based in HK (for now), I doubt that she and her record company ever see her as a HK singer as such. Like Faye Wong, she probably prefers to write her music and sing in Mandarin. Faye sings better than Gloria but Gloria is a more talented song writer.

好心佢叫佢個團隊唔好四圍辣火頭啦。佢個團隊講咩,人地都係會associate到GEM。 ...
kayzzz 發表於 2015-11-16 20:26

如果你阻到佢個富二代老闆既, 我比$1000000你

如果你阻到佢個富二代老闆既, 我比$1000000你
hkchart 發表於 2015-11-16 20:32

我使乜阻啫,坐係度食花生唔好。

我使乜阻啫,坐係度食花生唔好。
kayzzz 發表於 2015-11-16 20:34

$1000000 比你都唔要
一時一樣, 又話好心佢叫佢個團隊唔好四圍辣火頭啦, 而家又想食花生, 你都轉
得好快

$1000000 比你都唔要
一時一樣, 又話好心佢叫佢個團隊唔好四圍辣火頭啦, 而家又想食花生, 你都轉
得好 ...
hkchart 發表於 2015-11-16 20:37

好言相勸,但唔聽都無辦法。咪食花生囉

的確以前903同TVB對佢都好差,呢個係事實
同樣唱國語歌,方大同可以播到上至尊,G.E.M. D hit歌eg泡沫 A.I. ...
fifty1205 發表於 2015-11-16 20:31

張丹唔了解個環境, 傳媒唔係唔播國語歌, 係因為你張丹落唔夠廣告, 所以人地
唔播你第三四PLUG既國語歌

其實佢腦細可唔可以用一用個腦呢,成日整埋啲公關災難畀gem食,個腦真係細
Infinity & Eternity

Colin Mak
26 mins ·
呀!聽完佢咁講,好有罪惡感添。
我作為香港人竟然只播廣東歌....十惡不赦!!! ‪#‎唔可以原諒‬
02 著地 - 鄧麗欣

宣傳廣東歌有乜問題呀?亞洲天后大晒咩!
咁樣搞到我地越來越討厭佢

睇左篇報導
佢話佢從小就係上海聽beyonce大?
Really?
時間唔吻合

我覺得容天后真係要多謝gem
唔係gem, cm應該會比較多人出力反容
但就係因為gem, 至知道一個藝人可以幾黑人憎

Btw 我見樓上話張丹講乜唔關gem事
咁gem幾時重整下佢個團隊呀
鄧紫棋(G.E.M.)噚晚喺會展睇方大同演唱會,對於G.E.M.之前新城音樂會完騷唔做訪問,又話想同香港媒體修補關係,G.E.M.稱:「唔係我決定,我問新城嗰邊,佢話已經安排咗,其實我哋都覺得要重組一下我哋嘅人員,最近請咗個新嘅女仔返工,知道咗多咗細節,以前啲工作人員係有啲問題,自己聽番知道佢哋冇聽電話,又冇交帶。」

gem個團隊真系好有問題
撇除音樂因素 距咁既性格應該系香港好難紅得翻
同埋距而家d歌其實唔系國語歌既問題 系距唱腔太over  唱得難聽左好多
泡沫我當年都好鐘意  可惜比某d無素質既gem粉搞到對gem極度反感

我而家會聽下偶爾 whud  泡沫呢幾首  但距呢兩年d新作品真系近乎0興趣
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

佢同Ariana Grande 一樣
年少得志 就自我膨脹
背後得罪人多稱呼人少

佢經理人就重衰,就同美Yum個夏生一9樣
永遠就剩係識製造炸彈

///////////////////////////////////////

我個覺得當宇多田光 BoA 少女時代 攻美都失敗
(So far 宇多田光已經係最成功嗰個)
Gem 冇乜可能會成功

遲啲連2NE1個CL 都話攻美
好大機會都係做炮灰
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

gem個團隊真系好有問題
撇除音樂因素 距咁既性格應該系香港好難紅得翻
同埋距而家d歌其實唔系國語歌既問題  ...
CBY0710 發表於 2015-11-16 22:44

咁佢系香港唔紅咩
其實張丹係咪好想整死gem,難得近排新碟令唔少人有番少少好感,又再整多pat屎俾gem歎,講野之前完全唔諗後果

筆真係可以寫死一個人,同香港傳媒誓不兩立有咩好處呢?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

年少得志 就自我膨脹
背後得罪人多稱呼人少

佢經理人就重衰,就同美Yum ...
matthew1990 發表於 2015-11-16 22:47

或者gem 行mc jin路線攻美會成功
Happy and Blessed.

咁佢系香港唔紅咩
其實張丹係咪好想整死gem,難得近排新碟令唔少人有番少少好感,又再整多pat ...
fifty1205 發表於 2015-11-16 23:07

都算OK紅既  不過有d似吳若希咁   呢兩年負面新聞太多 所以比人感覺反而系走緊下坡(呢點同謝安琪啱好相反)..
張丹D taste 都幾一般下  未派果幾首好似仲好聽d
新的心跳單行的軌道呢 d真系唔啱距
其實gem 個唱腔同實力唱下英文歌我覺得都合適
不過如果要重拾對距既喜歡 都系要等距唱翻粵語歌或者啱距既國語歌(偶爾/回憶的沙漏/泡沫)先算
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

Btw 我見樓上話張丹講乜唔關gem事
咁gem幾時重整下佢個團隊呀
Lewis 發表於 2015-11-16 22:30

講呢D 都多餘啦, 而家係佢老闆唔係咩團隊, 老闆大家應該知道係乜,
算罷啦,DISLIKE GEM冇問題, 但D 人硬屈完,
然後成班怨婦三姑六婆咁走去數佢不是覺得香港好似比佢傷害左咁,香港可能真係壓力好鬼大,
搞到咁多精神病人

講呢D 都多餘啦, 而家係佢老闆唔係咩團隊, 老闆大家應該知道係乜,
算罷啦,DISLIKE GEM冇問題, 但D  ...
hkchart 發表於 2015-11-16 23:21

老闆咪係團體背後既大水喉囉
做咩姐你, 咁快又嬲豬呀
BTW俾你話我地係精神病人有咩所謂姐
咁你就唔好上CM喇, 呢度係精神病人專上既論壇

Basically if she doesn't want the HK market, please have her stay in China/go to US. If she find success in those places, good for her. I honestly doubt we will miss her. I rather have Coco Lee back, you know?

老闆咪係團體背後既大水喉囉
做咩姐你, 咁快又嬲豬呀
BTW俾你話我地係精神病人有咩所謂姐
咁 ...
Lewis 發表於 2015-11-16 23:37

個reply成大陣酸味,我冇講過cm係精神病論壇喎, 我話有部份ANTI精神病發作,
硬屈再扮受害者為香港樂壇抱不平,既然你都話係團隊問題, 我明顯唔係針對你,
好心你就唔好對號入座扮受害者啦, 你話團隊=老闆都好啦, 文字遊戲我唔得閒玩, 反正個POINT係老闆有言論自由, 唔到GEM GEM控制,
我5需要對呢個POINT再作回應, 你都唔好咁HURT啦

個reply成大陣酸味,我冇講過cm係精神病論壇喎, 我話有部份ANTI精神病發作,
硬屈再扮受害者為香港樂壇 ...
hkchart 發表於 2015-11-16 23:55

邊度酸?
其實你可唔可以唔好咁小學雞
人地講幾句就打咁多野咁大反應姐

Basically if she doesn't want the HK market, please have her stay in China/go to US. If she find success in those places, good for her. I honestly doubt we will miss her. I rather have Coco Lee back, you know?
kin888 發表於 2015-11-16 23:53

Coco Lee?  She went to Taiwan because HKers didn't like her.  Her cantonese album flopped...too late for your crocodile tears
GEM obviously doesn't need the HK market, but she's kind enough to come back and celebrate with her HK fans (and not her mainland/taiwan/malaysian fans) on her birthday and attended HK charity shows, showed up for a city U lecture, etc......which shows that she still considers HK her home.  It's not GEM's fault that some HKers are just miserable attention-seeking crybabies who complains about every little comment to enjoy that bit of self-pity.

留 意 番,COOL MUSIC FORUM 係 只 會 大 力 宣 傳 廣 東 話 歌因 為 我 地 係 香 港 人 開 嘅 論 壇

LAUGHED
02 著地 - 鄧麗欣

邊度酸?
其實你可唔可以唔好咁小學雞
人地講幾句就打咁多野咁大反應姐 ...
Lewis 發表於 2015-11-17 00:03

我之前成段野大部份都係講我唔係針對緊你, 等你順返條氣,對你好D 都唔得,
而家仲要比個咁既回覆去死撐證明自己唔酸, 由得你酸死佢啦

既然你講到你偶像咁巴閉你又何必咁在意CM人唔buy你偶像?你心態都好奇怪。

既然你講到你偶像咁巴閉你又何必咁在意CM人唔buy你偶像?你心態都好奇怪。 ...
rainbowdash 發表於 2015-11-17 00:29

硬屈同BUY唔BUY係兩回事, 唔該唔好自作多情

@星扒皮
邓紫棋演唱会的场所明明是美国新泽西州纽瓦克市,在微博上邓紫棋却说在纽约。尽管演唱会现场被观众狂嘘,但邓紫棋演唱会全程一直在喊“纽约!纽约!谢谢你纽约!我爱你纽约!” 绝口不提新泽西!为了想攀附纽约的响亮名头抬高身价,也是醉了!!!

岩岩係微博見到 笑死

或者gem 行mc jin路線攻美會成功
jose 發表於 2015-11-16 23:09

ABC 係我係我
橫睇掂睇do係我?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我都笑左, 不過果度叫NEWARK, 係NEW JERSEY州既城市,過條橋就係NEW
YORK CITY, 30分鐘車程, 可能GEM GEM 知道大部份係NEW YORK 觀眾, 所以咪叫NEW YORK,
定係NEW ARK 同 NEW YORK都分唔清

@星扒皮
邓紫棋演唱会的场所明明是美国新泽西州纽瓦克市,在微博上邓紫棋却说在纽约。尽管演唱会现场被观众 ...
hazel 發表於 2015-11-17 01:05

我都睇到,好seven!
搞咩佢!

睇左篇報導
佢話佢從小就係上海聽beyonce大?
Really?
時間唔吻合
mychart- 發表於 2015-11-16 22:27

以前又話係xtina fans依家又到beyonce
佢早期抄xtina個唱腔抄得好緊要,even依家都係

年少得志 就自我膨脹
背後得罪人多稱呼人少

佢經理人就重衰,就同美Yum個夏生一9樣
永遠就剩係識製造炸彈

///////////////////////////////////////

我個覺得當宇多田光 BoA 少女時代 攻美都失敗
(So far 宇多田光已經係最成功嗰個)
Gem 冇乜可能會成功

遲啲連2NE1個CL 都話攻美
好大機會都係做炮灰
matthew1990 發表於 2015-11-16 22:47

嘩,用佢黎同utada比,會唔會太貶低utada?
佢有utada既才華同唱片銷量先講喇

@星扒皮
邓紫棋演唱会的场所明明是美国新泽西州纽瓦克市,在微博上邓紫棋却说在纽约。尽管演唱会现场被观众 ...

杜麗莎夫人蠟像館明明顯示果度係紐約!

嘩,用佢黎同utada比,會唔會太貶低utada?
佢有utada既才華同唱片銷量先講喇 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 01:30

唔好將UTADA捧到上天啦, 佢唱LIVE係點心照啦,唔夠氣又冇台風,去到美國唱成咁
https://www.youtube.com/watch?v=aXFMrJragGI
, 仲要plug埋D 罐頭R&B歌, 成個阿嬸咁既LOOK, 點紅﹖ 不過UTADA作曲就真係好聽

歐美唔係亞洲囉, 亞洲人吹捧既野去到歐美好多都5 入流, 香港人狂踩個D 敢言直率, 所謂浮誇既台風同唱腔加衣著, 歐美人就BUY
所以GEM係歐美成功既本錢比UTADA, 少時呢D 高..

@星扒皮

笑到我呀
唔知gem gem係咪俾團隊逼嗌紐約50次呢

笑到我呀
唔知gem gem係咪俾團隊逼嗌紐約50次呢
Lewis 發表於 2015-11-17 01:52

你D 回應成日都一陣酸味

你D 回應成日都一陣酸味,明顯係GEM GEM 自己7 左啦
hkchart 發表於 2015-11-17 01:55

酸咩?
酸gem子真係7到世界盡頭呀?

好心你就唔好長期伏住個post啦
秒回我喎 幾錢個reply呀?