返回列表 發帖

oncc: 林欣彤5年一個總結 想有新嘗試未諗去向

【on.cc東網專訊】 歌手林欣彤(Mag)到將軍澳電視城出席無綫節目《J2靚聲王》開鏡拜神儀式,訪問時更透露自己將會與鄭欣宜合作包辦其中一集大半時間,以經典歌重唱為主題,其中更會有陳奕迅的歌曲。提到記者會開始時,她與欣宜在席上聊得開懷大笑,原來二人是重拾當年情:「第一年頒獎禮,我同佢同許廷鏗三個一齊成績好好,喺度討論緊我哋想一齊坐,但我發覺當我哋三個真係一齊坐就會好嘈!發現唔係好得,覺得咩都好好笑。」

提到Mag經理人合約的去向,她表示正與無綫和英皇洽談:「依家都係一個冷靜期,其實我唔止係要決定簽邊間,要諗嘅係嚟緊我要做啲咩方向嘅嘢,我啱啱好係5年一個總結,咁究竟我林欣彤仲可以喺觀眾面前發展到啲咩呢?(轉型?)其實曲風方面我都試咗好多,但原來仲有好多,好似Bossa Nova同JAZZ呢啲偏門啲嘅我都未試過,睇咁有冇緣分喇。」

續tvb

佢其實真係唔需要續簽英記,
如果寰記、華記、太陽肯簽可以考慮。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

有冇可能淨得tvb同egg肯簽呀,唔系掛
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

好想 mag x Joyce x Alfred 認真 cross over!!!!

liebe 發表於 2015-11-17 17:50

其實我覺得佢唔係考慮公司,係考慮音樂路想點走
自己未清楚想點

咁其實又真係唔會有邊間會簽到佢,間間都爆晒女歌手。。

其實寰華都未必好,你見ivana都俾人瑞頂住晒上唔到位。

快快續約tvb先,多d曝光率先得噶,快打低只無料若雞

佢唱片公司連經理人合約要簽同一間先得架
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

華記有Janice同Shiga, 太陽有Fiona同Stephy, 係呢兩間都好難爭獎。

佢唱片公司連經理人合約要簽同一間先得架
shing1992 發表於 2015-11-17 18:24

其實只要音樂班底唔好成日系tvb果幾個,我唔介意她簽星夢
她宜家最急需系要人氣

做得TVB 節目,都應該簽返無線成數幾大.
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

快快續約tvb先,多d曝光率先得噶,快打低只無料若雞
阿mark 發表於 2015-11-17 18:20

咁簽TVB同星夢真係會多的曝光機會,903又buy佢,好過係英皇比人壓住。可以佢走電台路線,吳若希走劇集歌路線,唔使爭。

做得TVB 節目,都應該簽返無線成數幾大.
dom 發表於 2015-11-17 18:29

做訪問同番 蛋記歌手一齊

做訪問同番 蛋記歌手一齊
sosomusic 發表於 2015-11-17 18:34

但佢又勁post同欣宜既相

如果佢唔續約唔再唱,有無人會覺得可惜?
怪獸一族

怪獸一族 發表於 2015-11-17 19:24

揮手
禾第二最愛林欣彤
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Mag把聲好有局限
希望遇到更多星級監制
carl叔叔已開發了美彤的小宇宙

梗係會可惜啦,香港難得一個優質新一代歌手。

佢唔會唔唱囉,佢話要養家喎。最後事旦會簽到間嘅。

唔會啦, 第一佢仲後生, 而且唱得, 第二佢本身冇咩專業資格, 又不能做幕後, 唔唱歌只可以去sell 保險和基金, 或者做小生意

edithli 發表於 2015-11-17 18:01

wow music 囉
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

如果佢同林峰搵番鄧智偉造歌就好
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

唔會啦, 第一佢仲後生, 而且唱得, 第二佢本身冇咩專業資格, 又不能做幕後, 唔唱歌只可以去sell 保險和基 ...
lblemon 發表於 2015-11-17 20:54

佢又唔係屋企有錢,賺錢買花戴,又唔似做生意的材料,應會繼續唱,佢都有班固定fans同已入屋,點解要退出?

wow music 囉
星勤 發表於 2015-11-17 20:58

黃sir嗰間?
怪獸一族

黃sir嗰間?
怪獸一族 發表於 2015-11-17 21:14

而家 wow music 有周爸、張繼聰、糖妹同 DSU 之嘛
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

其實留TVB係好事,佢同Alfred一pair,Jinny同Fred一pair。
舞來舞去 不日內開始錄音。

wow music……不如簽返英皇……

回復 23# Ching2015

咪係咯, 佢一定有人簽, 佢一來唱得唔錯, 二來而家要捧人捧到入屋唔容易, 有現成入左屋既比較好

唔會啦, 第一佢仲後生, 而且唱得, 第二佢本身冇咩專業資格, 又不能做幕後, 唔唱歌只可以去sell 保險和基 ...
lblemon 發表於 2015-11-17 20:54

佢唔做歌手都可以去做空姐,佢HD讀航空服務

edithli 發表於 2015-11-17 18:01

冇錯,表面上係間間爆哂女歌手,但好多都揾夠半離場、等嫁人、無心戀戰或已過哂prime years。

咁要睇吓呢D公司有冇遠見囉。正常來睇, 簽件Mag呢D夠後生,早已入屋嘅潛力股,總好過喺街執件女仔從頭做起咁啦。

冇錯,表面上係間間爆哂女歌手,但好多都揾夠半離場、等嫁人、無心戀戰或已過哂prime years。

咁要睇吓 ...
thecool123 發表於 2015-11-17 22:56

我敢講大部份HK嘅唱片公司都係短視。

我敢講大部份HK嘅唱片公司都係短視。
kayzzz 發表於 2015-11-17 23:04

呢樣真, 如果有遠見樂壇唔洗搞成咁。

睇佢J2記招嗰日笑到見牙唔見眼個風騷樣, 點都唔似唔想再撈。

完完全全好似五年前既靚泳
我想起「無緣罪」

佢唔做歌手都可以去做空姐,佢HD讀航空服務
harryharry 發表於 2015-11-17 22:52

佢几高呀?

呢樣真, 如果有遠見樂壇唔洗搞成咁。
thecool123 發表於 2015-11-17 23:27

同意, 重點係一直以來唱片公司從來未試過有遠見

其實佢可以考慮簽環球?
一姐美霏之後只得Aga (未計未落實既Gin Lee)

依家唔係諗佢會揀邊間, 係邊間會揀佢, 真係有得揀就好lu
啲伯樂去晒邊?
怪獸一族

睇佢J2記招嗰日笑到見牙唔見眼個風騷樣, 點都唔似唔想再撈。
thecool123 發表於 2015-11-17 23:31

個樣同個企位都似會簽tvb如果唔係都唔會比佢唱啦

其實佢可以考慮簽環球?
cbacbacba1 發表於 2015-11-18 06:34

環球要唔要佢先?
其實留係英皇係最好,祖祖玩埋喱一兩年,之後應該到佢接捧吧

其實佢可以考慮簽環球?
cbacbacba1 發表於 2015-11-18 06:34

環球都可以諗下喎,
KARY半玩唔玩咁,
EASON又唔想爭,
李克勤大家都唔想見到,
GIN LEE & MAG LAM食哂佢地啲QUOTA啦。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

睇個勢佢唔係英皇就係星夢
其他大公司根本冇位收佢
除非佢去細公司

其實只要經理人同唱片簽比同一間
都會比而家好
去星夢嘅話會多好多曝光但待遇可能同胡鴻鈞一樣
好難講邊間好啲

環球要唔要佢先?
其實留係英皇係最好,祖祖玩埋喱一兩年,之後應該到佢接捧吧 ...
軒的話 發表於 2015-11-18 13:43

會唔會太樂觀? 我諗英皇以後都唔需要簽女歌手

環球捧aga喎
簽東亞最好,ivana好似想唔玩咁
最好的債 發表於 2015-11-18 14:14

大大個人瑞喺度 佢 話唔玩 又玩頒獎禮既景況,應該會持續多起碼5年

千嬅只係玩903
咁繼續簽英皇羅,反正容祖兒只係玩903,rthk,tvb
最好的債 發表於 2015-11-18 15:24

簽星夢力壓弱希唔好 反正依家星夢未有一個有實力既一姐

但Mag係樂小姐既人
過檔星夢余生嗰邊會唔會有問題?

同埋余生「咁照顧」Sing Along女星
會唔會簽多個勁人分薄佢啲資源?
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

但Mag係樂小姐既人
過檔星夢余生嗰邊會唔會有問題?

同埋余生「咁照顧」Sing Along女星
會唔會簽多個勁人分 ...
matthew1990 發表於 2015-11-18 15:31

alfred以前都好似同樂嬸好friend

樂小姐同英皇最friend 喎