返回列表 發帖

心燒 - 陳奕迅

單選投票, 共有 67 人參與投票
52.24% (35)
2.99% (2)
2.99% (2)
0.00% (0)
41.79% (28)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 心燒
主唱: 陳奕迅

收錄大碟: 準備中
推出日期: 2015-07-10

派台日期: 2015-11-23

作曲:Eric Kwok
填詞:袁兩半
編曲:張子堅
監製:Eric Kwok

寒流來臨的一天我卻早起
從微明時刻開始細看晨曦
這透白的美 怎麼說起
一點點飄雪已漸次翻飛

誰能夠了解天意看透玄機
誰曾說世間將會走進溫室世紀
可惜對不起 當心已死
追憶的北風暗地會吹起

點起心裡火 去燒 要燒燬腦內有過你日記
卻是  這火透著那份暖
真好比再共你一起 留下灰燼也是美

嚴寒裡結冰的河如同平地
然而我竟失足跌穿冰封的痛悲
請許我淹死 不必救起
冰點中瑟縮過活誰又理

點起心裡火 去燒 要燒燬眼內看過你極美
卻是 這火透著那份暖
真好比再共你一起 延續我這口氣

點起心裡火 去燒 要燒燬每段過去我共你
卻是 這火再沒法熱暖
這段愛 終於被忘記 留下只得呼吸的冷氣

明知Eric Kwok爭作曲人所以PLUG呢首???
駛唔駛咁~~

點解唔係黑洞 =(

Not my type. That is it

點解唔係黑洞 =(
kitkat320 發表於 2015-11-23 15:44

同問,但心燒都好聽。
最唔應該plug起點終站
依首冠埋please。連joey me re-do 都有4冠,eason冠埋依首歌都好合理。

This song could be 落棺 2.0 on 903 chart so that Eason's <準備中> will beat Juno's <Addendum>

個feel好舊
但好過上三首。

首歌都幾一般
好過人生馬拉松  差過無條件
Eric Kwok d歌越來越平庸
暫時想比3分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

完全唔好聽
0分
無條件完勝
希望佢冇男金
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

點解唔係派H歡一個人,,,
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

諗深一層,首歌其實好凍好冬天,聖誕期間plug其實係對的...(當然大前提係香港仲未凍...)

一般般

首歌有冇差到咁啊......我覺得係除左無條件, 全碟最好聽既歌@@

首歌其實幾好,愈聽愈有味道,多人比1分係咪因為依個時候plug所致咋?

ZZZZZZZZZ

不如派老細我撇先

牆紙d fd
但牆紙好似作得認真d...haha

冬天最適合plug呢首

悶死...

首歌有冇差到咁啊......我覺得係除左無條件, 全碟最好聽既歌@@
Kyle_ 發表於 2015-11-23 22:59

我覺得OK
不過D人盲投1分冇計
【This is MC】澳門見

Eric Kwok作曲,一向Eric Kwok加Eason呢個組合都冇得轉,例如最佳損友,幸福摩天倫,落花流水同重口味等等,聽呢首歌嘅時候我嘅畫面係有一個人係冬天獨自係一個冇人嘅公園食住一口煙心燒呢首歌戴住headphone聽特別有feel而且又好舒服。
准我喜愛的都可伸手抱抱

我覺得OK
不過D人盲投1分冇計
lemontea1069 發表於 2015-11-24 14:58

無辦法,大家對eason要求係好高。

試下joey出到咁嘅貨色,實超過80% 5分,跟住一大班人話 好正呀/新嘗試呀/好有感情唔係K歌好高質呀。

到時你咪知eason係因為不嬲都做得好,所以啲人對佢咁demanding囉。
anyways 啲人咪一路鬧一路買佢啲碟囉。

全碟其中一首最愛 有派算係咁
一個靈魂的獨白都唔錯

5分

得分嘅比例極端
幾乎一半5分一半1分

呢首好過前兩plug太多, 之前plug錯曬搞到喜歡一個人/獨白變遺珠
講返首歌, 其實填得幾差, 終於被忘記 音好怪
不過都會俾5分! 係慢慢loop就會煲出味既一首歌
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

無辦法,大家對eason要求係好高。

試下joey出到咁嘅貨色,實超過80% 5分,跟住一大班人話 好正呀/新 ...
kayzzz 發表於 2015-11-24 19:16

咁又係
都唔同level
【This is MC】澳門見

全碟唯一我會LOOP GE 歌.

編曲悶,歌名又怪得黎無共嗚
副歌有d 日本80年改編歌feel....
都係鐘意無條件多d....
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

無乜大驚喜,還是喜歡eason以前的冷門歌!

幾好聽

呢首都ok,但係黑洞好聽d

因為903 medley 左呢首and同屋主而聽到
只係講句
唔係忠粉應該都會棄聽
利申 己棄
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

其實呢首去到第4PLUG先派台哂左
全碟最鐘意呢隻同黑洞