返回列表 發帖

第十六屆華語音樂傳媒大獎提名名單(更新獲獎名單)

時間:2015年12月15日 Opening Party
   2015年12月16日 頒獎典禮
地點:順德大良演藝中心大劇院

獲獎名單
【公開獎】
年度國語專輯:莫文蔚《不散,不見》
年度國語歌曲:李榮浩《喜劇之王》
最佳國語男歌手:李健《李健》
最佳國語女歌手:莫文蔚《不散,不見》
最佳國語男新人:馬頔《孤島》
最佳國語女新人:岑寧兒《Here》
最佳新樂隊/組合:馬幫《馬幫》
最佳樂隊:聲音玩具《愛是昂貴的》
最佳組合:范曉萱+A《當下》《謝謝》
最佳搖滾藝人:聲音玩具《愛是昂貴的》
最佳民謠藝人:羅思容與孤毛頭樂團《多一個》
最佳嘻哈/說唱藝人:Lu1《男孩 / A Portrait In Time》
最佳爵士/藍調藝人:彭飛《第三個月》
最佳電子藝人:超級市場《有限無限》
最佳舞曲藝人:蔡依林《呸》
最佳世界音樂專輯:HAYA樂團《瘋馬》
最佳器樂專輯:顧忠山三重奏《Pictures》
最佳影視原聲專輯:白水《烈日灼心 電影原聲選集》
最佳合輯:群星《美麗心民謠-遠行》
最佳專輯設計:Easy Shen《如果身體全部開放了》(設計:顏伯駿)
最佳企劃創意:麥浚龍《Addendum》

【粵語獎】
年度粵語專輯:麥浚龍《Addendum》
年度粵語歌曲:麥浚龍/莫文蔚《瑕疵》
最佳粵語男歌手:許志安《新天地》
最佳粵語女歌手:吳雨霏《豔羨》
最佳粵語新人:黎曉陽《上上下下左右左右BA Start》

【技術獎】
最佳作詞人:黃偉文《喜劇之王》(演唱:李榮浩)
最佳作曲人:常石磊《不散,不見》(演唱:莫文蔚)
最佳編曲人:HAYA樂團《輪回》(演唱:HAYA樂團)
最佳製作人:許哲佩/王希文《搖擺電力公司》(演唱:許哲佩)
最佳錄音:Eric Lattanzio《瘋馬》(演唱:HAYA樂團)

【評審團獎】
評審團推薦獎:費翔《人》
------------------------------------------
提名名單
(本屆提名期:2014年10月1日-2015年9月30日)

【公開獎】

年度國語專輯
雷光夏《不想忘記的聲音》
李榮浩《李榮浩》
莫文蔚《不散,不見》
胡德夫《芬芳的山谷》
張學友《醒著做夢》

年度國語歌曲
蘇運瑩《野子》
陳珊妮/林宥嘉《如同悲傷被下載了兩次》
李榮浩《喜劇之王》
雷光夏《遠方的鼓聲》
劉雨潼《等風來》

最佳國語男歌手
李榮浩《李榮浩》
胡德夫《芬芳的山谷》
張學友《醒著做夢》
李健《李健》
費翔《人》

最佳國語女歌手
莫文蔚《不散,不見》
雷光夏《不想忘記的聲音》 
阿密特(張惠妹)《AMIT 2》
岑寧兒《Here》
蔡依林《呸》

最佳國語男新人
馬頔《孤島》
Lu1《男孩 / A Portrait In Time》
西樓《動情祭》
霍尊《天韻》
毛恩足《成為一條河》

最佳國語女新人
岑寧兒《Here》
陳粒《如也》
金玟岐《完美世界》
周子琰《路過青春》
涂議嘉《十七》

最佳新樂隊/組合
馬幫《馬幫》
秘密行動《Loop 循環》
左安西西《你一直在》
Boxing《Boxing》《野生Boxing》
男人幫《男人幫》

最佳樂隊
五條人《廣東姑娘》
HAYA樂團《瘋馬》
佛跳牆《給你看》
聲音玩具《愛是昂貴的》
旅行團《B-Side》

最佳組合
范曉萱+A《當下》《謝謝》
C AllStar《Collab Star》
陳冠希/MC仁/廚房仔《三角度II》
大嘴巴《有事嗎?》
男人幫《男人幫》

最佳搖滾藝人
聲音玩具《愛是昂貴的》
橙草《烏鴉》
1976《前王子》
那我懂你意思了《沒有人在乎你在乎的事》
董事長《一個世界》

最佳民謠藝人
胡德夫《芬芳的山谷》
羅思容與孤毛頭樂團《多一個》
馬頔《孤島》
陳粒《如也》
趙雷《吉姆餐廳》

最佳嘻哈/說唱藝人
Lu1《男孩 / A Portrait In Time》
陳冠希/MC仁/廚房仔《三角度II》
小老虎 & Soulspeak《色弱》
葛仲珊《XXXIII》
蘇醒《三十未滿》

最佳爵士/藍調藝人
顧忠山三重奏《Pictures》
浪蕩紳士《黑白》
elephant DEE《elephant DEE》
彭飛《第三個月》
以莉·高露《美好時刻》

最佳電子藝人
超級市場《有限無限》
Nova Heart《Nova Heart》
趙一豪《漫步北緯40度》
簡迷離《迷圖》
Junglemico Project《雲遊》

最佳舞曲藝人
蔡依林《呸》
吳莫愁《90》
大嘴巴《有事嗎?》
溫嵐《愛上自己》
崔子格《愛情大師》

最佳世界音樂專輯
HAYA樂團《瘋馬》
馬幫《馬幫》
吳昊恩 & The Daniel Ho Trio《洄游》
雲力思與大小朋友《Ima lalu su 你叫什麼名字?》
DAMALAGAW《大巴六九部落傳唱歌謠》

最佳器樂專輯
不一樣《束河樂記》
不一樣《潸何吊》
顧忠山三重奏《Pictures》
黃家強《情緒 Emotions》
彭飛《第三個月》

最佳影視原聲專輯
白水《烈日灼心 電影原聲選集》
陳建年《餘生-賽德克·巴萊 電影原聲帶》
羅大佑/陳輝陽《華麗上班族 電影原聲大碟》
舒米恩《太陽的孩子 電影原聲帶》
周華健《水滸三部曲 原創音樂選輯》

最佳合輯
群星《女也 Herstory With Mayday》
DAMALAGAW《大巴六九部落傳唱歌謠》
群星《美麗心民謠-遠行》
群星《紅星20號》
群星《第二季中國好歌曲 導師原創大碟》

最佳專輯設計
雷光夏《不想忘記的聲音》(設計:林小乙)
胡德夫《芬芳的山谷》(設計:徐昌國)
岑寧兒《Here》(設計:劉悅德)
Easy Shen《如果身體全部開放了》(設計:顏伯駿)
盧葦《小湊戀歌》(設計:聶永真)

最佳企劃創意
群星《女也 Herstory With Mayday》
麥浚龍《Addendum》
吳莫愁×蝦米音樂人 90後力量玩樂計劃
簡單生活節登陸內地
莫文蔚《不散,不見》

【粵語獎】

年度粵語專輯
陳奕迅《準備中》
林一峰《Crossroads》
許志安《新天地》
東山少爺《四張機》

年度粵語歌曲
麥浚龍/謝安琪《羅生門》
麥浚龍/莫文蔚《瑕疵》
陳奕迅《無條件》
盧巧音《哲學家》
楊千嬅《最好的債》

最佳粵語男歌手
陳奕迅《準備中》
許志安《新天地》
黎曉陽《上上下下左右左右BA Start》
東山少爺《四張機》

最佳粵語女歌手
薛凱琪《Tonight》
吳雨霏《豔羨》
林欣彤《Mooooody Me》《我們都是這樣長大的》
周慧敏《HIM》
胡琳《The Fifth Season》

最佳粵語新人
黎曉陽《上上下下左右左右BA Start》
Yukilovey《My First Exhibition》
Kwokkin《失意先生》
沈震軒《沈震軒 首張個人專輯》
謝偉倫《醒覺》

【技術獎】

最佳作詞人
陳珊妮《如同悲傷被下載了兩次》(演唱:陳珊妮/林宥嘉)
黃偉文《喜劇之王》(演唱:李榮浩)
李焯雄《不散,不見》(演唱:莫文蔚)
崔恕《等風來》(演唱:劉雨潼)
HUSH《血腥愛情故事》(演唱:阿密特)

最佳作曲人
蘇運瑩《野子》(演唱:蘇運瑩)
常石磊《不散,不見》(演唱:莫文蔚)
李榮浩《喜劇之王》(演唱:李榮浩)
戴荃《悟空》(演唱:戴荃)
宋陽《風月》(演唱:黃齡)

最佳編曲人
荒井@十一z/趙兆/韓陽《不散,不見》(演唱:莫文蔚)
陳建騏《白露》(演唱:HUSH)
HAYA樂團《輪回》(演唱:HAYA樂團)
陳珊妮《如同悲傷被下載了兩次》(演唱:陳珊妮/林宥嘉)
山地人《牙買加的檳榔》(演唱:阿密特)

最佳製作人
荒井@十一z《不散,不見》(演唱:莫文蔚)
李榮浩《李榮浩》(演唱:李榮浩)
全勝《瘋馬》(演唱:HAYA樂團)
許哲珮/王希文《搖擺電力公司》(演唱:許哲珮)
費翔《人》(演唱:費翔)

最佳錄音
荒井@十一z/洪軍/俊仔/趙兆/高治軍/周天澈/趙靖/Thomas Lo/Jeff Vaughn《不散,不見》(演唱:莫文蔚)
杜自持/林永祥/Chris Bolster/Clement Pong/Steve Barry Cohen/Peter Chong《醒著做夢》(演唱:張學友)
Eric Lattanzio《瘋馬》(演唱:HAYA樂團)
陳文駿/樊乃綱《AMIT 2》(演唱:阿密特)
Daniel Ho/吳昊恩/吳金黛/何慶堂《洄游》(演唱:吳昊恩 & The Daniel Ho Trio)

【評審團獎】

評審團推薦獎
費翔《人》
趙一豪《漫步北緯40度》
袁婭維《T.I.A.》
胡德夫《芬芳的山谷》
陳永龍《砂礫》

希望男女歌手得主是學友和阿妹

艷羨

年度歌曲如無意外是羅生門

陳奕迅《準備中》
麥浚龍/謝安琪《羅生門》
陳奕迅《準備中》
薛凱琪《Tonight》
沈震軒《沈震軒 首張個人專輯》

估唔到完全無人討論

最佳粵語女歌手:吳雨霏《艷羨》
最佳粵語歌曲:瑕疵
最佳粵語專輯:Addendum
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

吳雨霏《豔羨》
唱成咁都入圍
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

吳雨霏《豔羨》
唱成咁都入圍
fifty1205 發表於 2015-12-16 21:47

sor 拎埋獎 唔抵得麼?
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

吳雨霏《豔羨》
唱成咁都入圍
fifty1205 發表於 2015-12-16 21:47
唱得好過Fi就得啦

唱得好過Fi就得啦
nicholashin 發表於 2015-12-16 21:51

係咩,有幾多人覺得 一個扯蝦一個扭音,無得比
肥婆馬上收皮

係咩,有幾多人覺得 一個扯蝦一個扭音,無得比
fifty1205 發表於 2015-12-16 21:52
I mean 評判眼中

終於有人覺得瑕疵好d

估唔到完全無人討論
最佳粵語女歌手:吳雨霏《艷羨》
最佳粵語歌曲:瑕疵
最佳粵語專輯:Addendum
hehemamama 發表於 2015-12-16 21:40
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

吳雨霏《豔羨》
唱成咁都入圍

一千個假想結局同流螢呢兩首都嬴晒啦!!唔講唱成點

評判既耳仔生係邊度?
胡琳有乜可能嬴唔到
Happy and Blessed.

一千個假想結局同流瑩呢兩首都嬴晒啦!!
rubylovessss 發表於 2015-12-16 21:57

流瑩唱到成pat_咁都夠膽出街梗係贏哂啦
肥婆馬上收皮

fifty1205 發表於 2015-12-16 21:59

我講緊曲同詞囉

評判既耳仔生係邊度?
胡琳有乜可能嬴唔到
jose 發表於 2015-12-16 21:59

因為胡琳冇去
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

fifty1205 發表於 2015-12-16 21:59

可能證明左薛薛啲歌質素差到唱到幾好都無補於事
而霏霏啲歌好到佢唱得差過薛薛都贏佢成條囍帖街

而霏霏啲歌好到佢唱得差過薛薛都贏佢成條囍帖街 ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-16 22:39
咁胡琳係唱得差定歌唔掂

咁胡琳係唱得差定歌唔掂
nicholashin 發表於 2015-12-16 22:41

佢係唔稀罕
唔似得某啲人咁著緊 會因為輸左而唔開心

而霏霏啲歌好到佢唱得差過薛薛都贏佢成條囍帖街 ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-16 22:39

贏咗d咩??贏到半年$30跳樓天后呢個稱呼?
肥婆馬上收皮

贏咗d咩??贏到半年$30跳樓天后呢個稱呼?
fifty1205 發表於 2015-12-17 00:08

我都知你好著緊好失望
你睇下自己 成陣酸味出哂黎啦
但口碑呢樣野薛薛近年真係買少見少
人地起碼有樂評評為幾好 有獎項肯定
薛薛flop到人地提都懶得提

其他的,薛凱琪is officially dead,基本上不用再聽不用再留意;

但我唔怪你
一般膚淺樂迷好鍾意拎銷量黎無限放大同做評一隻碟既好壞既唯一指標

我都知你好著緊好失望
人地起碼 ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-17 06:41

明明fifi都有份入圍同一個獎項,我真係唔知我酸d咩囉
肥婆馬上收皮

我都知你好著緊好失望
人地起碼 ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-17 06:41

真霏粉

贏咗個獎囉
同埋贏到CM一大班霏粉
nicknicknick 發表於 2015-12-17 10:38

你快啲唱「我本人」賀一賀佢

乜 fi 粉酸到… pH < 0
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

豔羨隻碟雖然真係賣得差
但係大把FANS鍾意
為咗偶像留言而買幾隻(包括我)

大陸d獎咁認真做乜

豔羨隻碟雖然真係賣得差
但係大把FANS鍾意
為咗偶像留言而買幾隻(包括我)
rubylovessss 發表於 2015-12-17 10:49

咁誇張?!

咁誇張?!
matthew1990 發表於 2015-12-17 10:57

聽聞呀D會員買一箱 我都係買6,7隻姐

聽聞呀D會員買一箱 我都係買6,7隻
rubylovessss 發表於 2015-12-17 11:00

真霏粉
呢個壇其他買得一隻或以下既霏粉應該感到羞愧

為慶祝先要你歡呼聲更High!梗係要聽原唱演譯點題大作啦

次次一唔開心聽呢個版本都會笑返  霏 ...
nicknicknick 發表於 2015-12-17 11:01

佢是咪冇試過跳唱「豔羨」?