返回列表 發帖
係咪即係好想估我個十二大 好似係
bagfgfcde 發表於 2015-11-30 19:14
佢淨係想知非和榜主嘅十大 唔想知非共和榜主同共和榜主嘅十大

1. 黃昏點唱機
2. 格拉斯哥流浪
3. 瑕疵
4. 小手術
5. 最好的債
6. 頌讚詩
7. Let's Keep This Tonight
8.  ...
jose 發表於 2015-12-1 10:33
有理由相信你會係同我撞得最多首十大既人

1) 最好的債
好簡單,情懷大於一切
2) 冬至
每次感到困惑,靜下來聽呢首歌,都可以幫我放鬆減壓
3) 為何要 ...
fifty1205 發表於 2015-12-14 18:52
你個世界有無男歌手/組合架

今年男歌手d歌個人認為普遍麻麻
組合咪有Twins同SG
fifty1205 發表於 2015-12-14 22:02
我指CAS SM RB DJ呢類男性組合
不過印象中你完全唔buy呢D組合

得返六日,今年應該唔會再有新歌喇掛

1)陳慧琳 Let's Celebrate
      我知我知  好娘呀嘛 ...
nicknicknick 發表於 2015-12-25 19:27
霏霏首歌無個“去”字架 Kelly 嗰首先有 XD

完左頒獎禮post翻過黎呃分

第十位:周柏豪 - 天下大亂
如果佢開concert要唱呢首 呢part應該會除衫 因為首歌係市場零迴響
但我覺得Pakho既形象同聲線好夾dark曲風 佢演繹呢類歌特別好
份詞好明顯係講政治啦 我甚至覺得拉去愛情反而係更唔關事
當然首歌係「周柏豪」出品 份詞無論寫成點都會比人假定係情歌 再話翻人曲解份詞
P.S. 如果無睇錯我係CM唯一一個畀呢首十大 有個最尾畀過客同差一點上十大放棄呢首

第九位:周慧敏 - 天盡頭
講破格 周慧敏呢首完全做到
福音歌唔一定要聖詩mode N人大合唱柔情慢歌 仲可以咁新鮮
編曲應記一功
P.S. 諗過調呢首上十大高位

第八位:林奕匡 - 頌讚詩
愛匡力噶
係安徒生的錯同頌讚詩揀左後者 話曬都畀左兩週冠
鼓舞人心既一首 聽落好舒服

第七位:White Dimension - 粉紅解密
又係冷到爆既一首 呢首好似得我同陳陳畀十大
好多人話份詞太直白 但講述一生係平鋪直述D架啦
個編曲好出色 我差唔多背到個中間段interlude
P.S. 其實諗過霏呢首出十大 但見White Dimension咁少人支持都係keep住係十大

第六位:C AllStar - 逾越生死
空降冠軍 臨尾horse入十大既一首
Cousin Fung既旋律真係非常出色同洗腦 一層一層推進 令人著迷
反而我對大家好鍾意既歌詞唔太大感覺

第五位:馮允謙 - Let's Keep This Tonight
呢首就得我同兩個j會員畀十大
係舞曲黎講呢首真係無得頂 絕對係「聞歌起舞」既典範
而且呢首係JF演繹得最正常既一首 張EP其他三首歌都唱得有D奇怪咁

第四位:RubberBand - 挾持
開頭以為無乜人畀呢首十大 後來發現係其中一首熱門
唔知點解樂隊搵非恆常班底填詞 就會畀fans話唔夾 就算填詞人寫份神詞畀個樂隊都係咁話
Wyman 2015年寫左好多below average既詞 但呢首同黎緊兩首都非常出色
呢首由旋律到歌詞都完全勾勒到人既內心矛盾 想出去燥動一次但又總會有好多藉口
有人認為這首歌「幫『沉默的大多數』去講出原來佢地心目中的天使只係被挾持……衰過左膠式的情懐,難聽過粗口」
我諗佢睇唔到「但正義 永沒有含糊的位置 就算為愛 別要認輸」呢句啦
要做到真真正正既「貼地」 除左一味叫人行動 其實要了解下人既心態

第三位:麥浚龍 feat. 周國賢 - 雷克雅未克
好黑暗同冰冷既—首歌
情人既冷酷同主唱者既熱情、冰川同火山、冰窖同熱泉
Wyman以冰島首都為題 說明左呢種冷熱既對比
爸爸既旋律好獨特 同一段旋律可以係開頭做到引入,後來係承接氣勢同埋尾
juno既演繹唔係最完美 但我覺得好配合故事中唔完美既男主角

第二位:麥浚龍 + 莫文蔚 - 瑕疵
最多人畀十大既應該係呢首神曲
其實單單最尾一段karen既獨唱已經係世界級
兩個人貌合神離 居然可以係旋律同編排上體現到 真係好厲害
兩把聲線出乎意料地夾 表現到和而不同 實在唔容易

第一位:movin' - 小確幸
見到有人畀呢首十大 但無人揀做至尊
旋律係全年數一數二流暢同上腦既旋律 hookline應該好易令人共鳴
如果做劇集主題曲無限洗腦或者由一個高D知名度既歌手相信會係好多人眼中既神曲
編曲唔複雜 但同每一個音、每一句歌詞都好夾
開頭既鋼琴 中間既弦樂 完全打動到我
一個貧窮小子 連自己愛侶既幸福都保唔住 難道真的要怪責歌者不關心世事嗎?
其實 感到無力之時 只希望保住一點小確幸 難道真是過份嗎?
大概這催淚都市只會逼迫你按著其節奏走 顧念最疼愛的一個竟然變了荒謬事

評分人數

利申:唔係C ALL STAR既FANS, 但我覺得今年佢地係飛躍進步

第10位 - 男人幫《傷得起》
其實同big four比較 ...
cakeiii2000 發表於 2016-1-11 09:48
但似寰亞fans喎 CAS、側田、男人幫、梁漢文
kary同CAS好多好歌 但除左后會無期 你揀o個幾首都係我覺得唔好聽既 Superhero幾好既 一路走來都唔差 但覺得傷得起好難聽
林敏驄近年既詞咁唔掂 竟然2015年三首作品有兩首入圍 《真過份》份詞而家聽都依然係無奈到打冷震
我同你口味唔太夾 xd

第一位
無條件
第二位
Superman
第三位
格拉斯哥流浪
第四位
過客別墅
第五位
瑕疵
第六位