返回列表 發帖

[緊急] 「網絡 23 條」下周三恢復二讀 , 入黎聯署反對23條

是咁的,我知道近期好多野洗你個WALL。
又AARON又安仔又903五強,但呢一樣應該係最貼我地身要洗WALL既題目。

下面有少少資料關於23條,如果仲未知發生咩事既可以花DD時間去睇下。
我相信會聽歌會SHARE歌既你地一定要去知呢件事。

http://www.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=10240
下周三立法會二讀
被網民俗稱「網絡 23 條」的《2014年版權(修訂)條例草案》,於上屆立法會幾乎通過,但當時有議會發動拉布,間接令當局收回草案。今屆議會將於下周三恢復該草案的「二讀」。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20151204/54499470
【惡法懶人包】網絡23條 認真翻唱即犯法!

https://newshongkong.wordpress.c ... %E4%BA%BA%E5%8C%85/

政治BB班-網絡23條「4分鐘」終極懶人包
咩豁免?咩唔豁免?
我地要爭取邊3樣野,點解?
咁3步檢測又係乜?
為何689想儘快通過?
一次過答曬你!

就連韓流怪嚇都要消失
=================
https://docs.google.com/forms/d/ ... 3JZPFe6Zy0/viewform
用DD時間填左佢,唔知道最後呢個簽名有無用,
但至少出左聲先。
===============
更新, 而家好似拖到16號,
唔緊要, 總之大定簽左個名先, THANKS!~~~~~~~

其實仲可以講下23條成立左之後CM會變成點

signed
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

講真果句 呢D上網禁幾個制的表
係得做開鍵盤戰士的人 先會覺得有影響力
唔係實體行動 得D虛擬數字 政府班人都唔會當你係咩
最起碼都要搞下遊行果D 政府先會有壓力

Signed
如果唔支持,我第時就無得再分享噴水詞

Signed
如果唔支持,我第時就無得再分享噴水詞
KITSTON 發表於 2015-12-5 01:05

其實可以分享文字,但改完之後錄咗同人share就一定唔得,我會報警㗎,刑事蒞㗎!

我覺得最慘係就算版權人唔介意
政府都可以企出黎話我要追究你

cm以後都冇得貼髮力美圖

就算唔貼圖貼link都係犯法
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

第日起cm貼下霏妹圖都唔得喇

我成日都post cap圖係咪要from tvb
支持

SIGNED
小鳳姐都可以光榮退休

簽左,但係簽左又等於d咩?
FIGHT for 陳柏宇

唔係實體行動 得D虛擬數字 政府班人 ...
TimmyYan 發表於 2015-12-5 00:09

其實係

不過我諗呢啲野最後只係得年輕網民會關心
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

簽左,但係簽左又等於d咩?
~蛋撻~ 發表於 2015-12-5 10:59

其實真係唔知可以做d乜
有保皇黨支持 個草案過硬
係盡做架咋
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

其實就盡做架姐 利申簽左

個重點係連美國佬都出曬口術要佢過
23條有咩可能唔會通過
齊心就事成<3
不過係氾民建制

唔係實體行動 得D虛擬數字 政府班人 ...
TimmyYan 發表於 2015-12-5 00:09

其實而家連遊行都無咩用

簽左
希望真係有用啦

個重點係連美國佬都出曬口術要佢過
23條有咩可能唔會通過
齊心就事成
屮SiU霖屮 發表於 2015-12-5 14:28

涉及官商勾結齊齊掠水的事,不可以靠那一班一邊依靠英美系統、一邊隨時投共的"溫和民主派"啦。

簽咗 希望有用

【讓議員站在我們這邊!】

網民在不足24小時成功發送295154封電郵,要求全體議員反對議案,以及促請泛民拉布!
‪#‎網絡廿三襲來‬
要求全體議員反對議案:https://goo.gl/ff0smt
「翻唱、漫畫同人誌、串流打機、改詞等,統統都不獲豁免,均屬網絡廿三條下的刑事罪行,所謂的豁免根本是限制創作及表達自由的糖衣毒藥」
‪#‎反對網絡廿三條‬
要求全體泛民議員拉布:https://goo.gl/mnEa2D
「懇請所有泛民議員,放棄門派之別參與拉布,不要讓五位已公開表明會參與拉布的議員孤軍作戰」
#‪#‎唔好比佢停‬
學民思潮響應網民自發行動,呼籲各位參與「一人兩信行動」,點擊以下連結,分別發電郵給全體立法會議員,呼籲他們在版權條例(修訂)草案投下反對票,以及把另外一封郵件發至泛民議員的郵箱,要求他們參與拉布,拖延議案表決時間,換取時間組織民間抗爭,迫使政府收回網絡廿三條!
註1:只要輸入姓名及電郵,就能一鍵發送電郵至到68位立法會議員的郵箱
註2:由於湯家驊已經辭去立法會議員一職,以及劉皇發議員沒有電郵地址提供,故此我們最多只能發送電郵給68位立法會議員

一人一信 要求全體泛民議員拉布,力阻「網絡廿三條」通過
一人一信 要求全體立法會議員反對「網絡廿三條」

其實做呢樣野真係唔知有無用,
但至少做左先,

認真. 有機會因為呢條法例. 我地好多區都會Close ..

我聽日係咪約左大家?
廁所見

認真. 有機會因為呢條法例. 我地好多區都會Close ..
釘釘 發表於 2015-12-9 00:31

不如問下有咩版可以留得低

對白鴿黨話唔拉布表示極度失望+憤怒WTF!!!!!!!!!!
艾石仔 發表於 2015-12-9 08:51

咪理佢,一於公民抗命!!!!!!!!!!
100%肯定至少做一件離譜的事WK20 903冠硬!!賭幾多都得!!

燈神一留言就搞到流會

燈神一留言就搞到流會
艾石仔 發表於 2015-12-9 13:27

原來係陳家洛要求點人數,熱烈地彈琴熱烈地唱XDDDDDDDDD
總之過唔到就好,下次咪繼續點人數,繼續玩流會XDDDDDDDDD
100%肯定至少做一件離譜的事WK20 903冠硬!!賭幾多都得!!

艾石仔 發表於 2015-12-9 08:51

其實依條法例真係揸正黎做
香港大部分討論區,甚至係社交網都可以關閉

香港大部分討論區,甚至係社交網都可以關閉 ...
harryharry 發表於 2015-12-9 13:43

你地D簽名.我個頭像全部都要DEL了

香港大部分討論區,甚至係社交網都可以關閉 ...
harryharry 發表於 2015-12-9 13:43

坤坤要坐監
冇得上台拎我最喜愛男歌手

坤坤要坐監
冇得上台拎我最喜愛男歌手
John 發表於 2015-12-9 15:07

上台講講下感受
無啦啦俾人拉左
DM多仔多到覆唔哂

原來 IFPI 收費都幾貴,反而 HKRIA 平好多
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

回復 30# 星勤

食水咁深,會唔會整整吓D公司只叫歌手唱斷咗㸝權嘅老歌?甚至以後盡量少請人唱歌?

signed!香港人站起來

原來 IFPI 收費都幾貴,反而 HKRIA 平好多
星勤 發表於 2015-12-12 11:16

我之前幫學校department 搞annual dinner 請人黎唱歌都冇俾過錢

今日立法會恢復二讀網絡23條
啱啱又點人數,但流唔到會

今日立法會恢復二讀網絡23條
啱啱又點人數,但流唔到會
酷愛903 發表於 2015-12-16 14:12
你一燈就「流唔到會」

你一燈就「流唔到會」
nicholashin 發表於 2015-12-16 15:07

不過不斷點人數拖時間之下而家仲傾緊打擊財務中介公司違法行為,仲未傾網絡23條

其實開始覺得中共唔想過條例
會唔會今次係歷史性班建制派做番件好事呢
唔 FF完畢

尋日總共點左20次人咁多,直至8PM仍未能二讀網絡23條要休會XDDDD
今朝一開會傾網絡23條何秀蘭就提出終止待續,又點左N次人

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151217/19415356
不滿泛民拉布阻網絡23條 自比醫生「聽到黐線」
蔣麗芸歧視20萬精神病人

【網絡23條】
【本報訊】被指為「網絡23條」的《2014年版權(修訂)條例草案》昨捲土重來,因拉布議員不斷提出近20次點人,令昨晚休會前也未能處理草案,民建聯議員蔣麗芸更批評拉布議員是精神病人,形容要建制派如精神病醫生,「聽精神病病人講得太多嘢,聽聽吓自己都黐線埋」。香港精神科醫學院晚上發聲明,批評蔣言論歧視20多萬接受精神科治療的市民。
記者:呂浩然 袁楚雙

為防重演上周流會事件,商務及經濟發展局局長蘇錦樑率領「狗仔隊」,於大會開會前進駐立法會,並親自指揮箍票。立法會恢復二讀辯論草案前,要先辯論由內務委員會主席梁君彥提出,暫緩執行《議事規則》的議案,好讓上周流會而遺留下來的3項口頭質詢能在昨日提出。
建制派也借機炮轟泛民拉布。民建聯蔣麗芸發言時,批評泛民拉布議員是「拉布怪」,又試圖為上周立法會流會解畫,指建制派「有時救火救唔切」,只是泛民「你哋放火放得快」。蔣更將拉布議員比喻作精神病人,建制議員是精神科醫生,「最多問題出現、患精神病嘅,你知唔知係邊啲?就係精神病醫生。」她續指「因為精神病醫生坐喺度,聽精神病病人講得太多嘢,聽聽吓自己都黐線埋」。蔣的言論激起部份泛民不滿,公民黨郭家麒認為蔣的言論歧視精神康復者,議案則在分組表決下,因遭到建制派的功能組別議員反對而否決。  

草案今再闖關

但蔣麗芸言論引起醫學界強烈批評。香港精神科醫學院晚上就蔣的言論發出嚴正聲明,對其不實言論深表遺憾,言論歧視全港20多萬正在接受精神科治療的市民,更令未有治療的病人諱疾忌醫,希望政府及立法者正視精神疾病之重要性。
院長陳友凱接受查詢時表示,對蔣的言論感到十分反感,沒想過這番言論會由一個公眾人物在一個公眾場合說出口,「對於一啲你唔喜歡嘅行為,就用精神病例子去形容,咁樣對精神病人係極大嘅侮辱!」又糾正蔣的看法:「精神科醫生唔會因為聽病人講得多,(自己都)同意咗嗰種講法,自己都患精神病,係絕對冇可能。」形容蔣言論「BAD TASTE」,「唔應該喺任何一個文明社會出現嘅行為。」他要求蔣向所有精神病患者及醫生公開道歉,並承諾改過這種看法。立會處理完梁君彥動議,隨即成為拉布戰的戰場,除主席曾鈺成在開會時點了一次人數,包括人民力量、社民連在內,議員全日提出20次點人數,而蘇錦樑及政府數十名「狗仔隊」,每當點算人數的鐘聲響逾10分鐘,蘇向議員發短訊,促議員返回會議廳、避免流會。
雖然立法會未有再流會,但因陳志全等人不斷點算人數,最終因點算人數花掉約4小時,《版權條例草案》至昨晚8時休會仍未開始恢復二讀辯論。要延至今日才能開始。

元秋得罪哂全港精神病人WTF!!!!!!!!!!

不滿泛民拉布阻網絡23條 自比醫生「聽到黐線」
蔣麗芸歧視20萬精神病人
酷愛903 發表於 2015-12-17 16:47
你咁樣話精神病人元秋都好唔啱囉
睇到你個簽名就明白點解民主黨會幫建制派湊夠人數

你咁樣話精神病人都好唔啱囉
睇到你個簽名就明白點解民主黨會幫建制派湊夠人數  ...
nicholashin 發表於 2015-12-17 19:53

呢位精神病人好有貢獻嫁, 唔係點會有呢一幕

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

呢位精神病人好有貢獻嫁, 唔係點會有呢一幕
kevinlai1621 發表於 2015-12-17 21:03
唔係呢段咩 笑到肚痛呀

唔係呢段咩  笑到肚痛呀
nicholashin 發表於 2015-12-17 23:05

局長係到點人先好笑, 其實最好笑係立場個個點指兵兵gif
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

nicholashin 發表於 2015-12-17 15:43

民主黨真係好噴
頂你兩件肯行出去, 就又流多次會喇
成日暗中幫正苦
反而人地蔣麗芸bb都肯拉布

民主黨真係好噴
頂你兩件肯行出去, 就又流多次會喇
成日暗中幫正苦
反而人地蔣麗芸bb都肯拉布 ...
John 發表於 2015-12-18 04:08

滅黨吧!無嘢好留戀佢!

Signed

尋日1PM都未傾完終止待續,1月6日繼續!

尋日立法會恢復二讀辯論網絡23條,雖然今早否決了何秀蘭的終止待續議案,但今天下午又流會XDDDD

立法會二讀通過《2014年版權(修訂)條例草案》。