返回列表 發帖

關心妍被激走暗寸捧欣宜嘥錢

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20151210/00282_001.html

正所謂三個女人一個墟,五個女人直頭是非一大堆!同唱片公司的鄭欣宜、雨僑、Crystal與Regen獲公司豪擲120萬力谷合輯,四朵小花未出碟前已爆出爭寵及搶資源,殊不知戰火已進一步蔓延!近年被投閒置散的「掛名一姐」關心妍不滿公司大細超,明年約滿的她打算拍枱走人,臨走前暗寸四位師妹:「首歌唔得嘅話,揼幾錢都冇用。」

職場如戰場,尤其在娛樂圈爭個你死我活絕非閒事!同屬Neway Star唱片公司的鄭欣宜、雨僑、張紋嘉(Crystal)與張惠雅(Regen)早前被本報踢爆爭寵爭出面,有傳四人推出合輯《全女打》因資源分配不均,令三女不滿有人受盡萬千寵愛而有所微言,其中即將約滿的雨僑更萌生去意。不過,這場爭寵戰隨着《全》碟上周推出後,戰火蔓延至「一姐」關心妍身上。

據知,今次辣着關心妍有傳主要有三大原因,首先是四位小師妹在唱片市道低迷下,仍獲公司落重本出合輯。欣宜、雨僑、Crystal與Regen獲安排身穿貼身裙,化身成啤牌女王拍攝封面及相集,並以啤牌盒形式包裝,加上全碟八首歌均有拍攝MV,整張碟製作、包裝連宣傳費埋單逾120萬港元。反觀已簽約兩年的關心妍去年推出的《C-12》EP,因只屬實驗碟性質,投資「豐儉由人」,似有大細超之嫌!而她今年推出的歌曲《關家姐》與《人生銀行》反應不俗,但新碟大計仍然冇厘聲氣,令她進一步心灰意冷。

宣傳遭冷待 攞獎冇人知
另一勞氣是「親女不及養女大」,關心妍的唱片與經理人合約已「賣身」給Neway Star,卻遭公司冷待,兼且被「外援小師妹」欣宜爬頭,令「一姐」之名早已名存實亡。最後的是公司今年明顯對關心妍的宣傳放輕,除了在澳門舉行了一場演唱會外,未有其他音樂大計,即使早前在廣州先鋒榜奪獎,公司亦沒幫手宣傳,攞獎攞到冇人知!

據知,滿腹怨氣的關心妍已對公司死心,明年約滿的她一早放風嗌離巢!她昨日接受本報電話訪問,對於有指公司豪擲120萬力谷四位師妹,她話中有話:「依家歌迷眼睛係雪亮,首歌唔得嘅話,揼幾錢都冇用啦!(你先係一姐?)我年紀就係一姐,年紀細嘅當然要多啲宣傳啦!」而唱片公司總經理朱先生則承認關心妍於明年約滿,但仍對合作機會抱樂觀態度,但強調現時市場風氣不同,不一定要推出唱片。

Crystal反擊:分配得好
至於有份加入戰團的Crystal明顯因有合約在身,惟有力撐公司資源分配妥當,認為有能者居之:「分配得好喎!明白市道唔好,公司會視乎搵唔搵到錢而去投放幾多資源。(偏心欣宜?)我知道佢係個好努力嘅歌手。」對於出道八年仍未曾推出個人碟,她慨嘆:「可能我唔夠努力,我會再努力啲。」

第一時間諗起,今年入叱咤最女15強既係欣宜,而唔係Jade
另外,今年欣宜D歌好似評價好D (你瘦夠了嗎?,分手是常識吧)

http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 1210/00282_002.html

「關」佢事乜都敢講

因不滿公司大細超而出言暗寸一班師妹的關心妍(Jade),向來是敢作敢言的「關家姐」,曾高調炮轟電台欠公平,亦不介意重提攞錯獎瘀事及被指在名店耍大牌的傳聞。

炮轟電台

前年1月,Jade在港台《十大中文金曲頒獎禮》被睇好有獎攞,怎料全晚齋坐食白果,趁頒獎禮未完時在微博發表「不再堅持論」,宣布從此不再出席任何頒獎禮,又怒轟大會不公。

唔怕講瘀

2009年舉行的《十大勁歌金曲頒獎禮》中,關菊英宣布自己得獎後,Jade卻誤以為自己得獎,還從對方手中奪走獎座。Jade事後不介意重提此事,並以此鼓勵年輕人不要怕瘀。

潮歌自嘲

約於十年前,網上流傳一篇《家姐被炒潮文》指一位名店售貨員因Jade在店中耍大牌及留難,連累她被解僱。Jade雖否認此事,但多年來不斷被翻炒,但她不介意舊事重提之餘,今年更發表歌曲《關家姐》自嘲。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 1210/00282_003.html

雨僑嗌分手嘲同孤兒仔差唔多

早前有傳雨僑不滿唱片公司「大細超」,將資源全放在鄭欣宜身上,加上有人自恃「重」生驕,不屑跟雨僑、張惠雅及張紋嘉齊宣傳而婉拒出席活動及舉行音樂會,令雨僑更「火燒心」,打算待合約期滿後便跟唱片公司「好心分手」。雨僑昨日接受電話訪問時坦言有離心:「係呀!我啱啱同唱片公司約滿啦!(係咪唔續約啦?)我今(昨)日就返經理人公司同阿一(公司老闆蕭定一)傾,等阿一決定,但我唔想再續約啦!因為有唱片公司同冇唱片公司都差唔多,不如畀番阿一幫我搞音樂,以前我都係自己搞歌。」

問到是否跟唱片公司偏心欣宜的傳聞有關?雨僑避重就輕說:「唔關欣宜事,係唱片市道唔好,唱片公司又唔係幫到我咁多啫!」她重申與唱片公司並非不歡而散:「唱片公司都算好好o架喇!張合輯咁揼本,仲幫緊我傾頒獎禮啲嘢。」

佢同欣宜唔係fd架咩??

星夢情真 發表於 10/12/2015 09:16

諗起星煥成立時有3J︰Jade, Joyce, Jinny

星夢情真 發表於 2015-12-10 09:16

佢係欣宜契家姐
怪獸一族

XYZZY 發表於 2015-12-10 09:20

第 2 年 Jade 就提早解約 lu~
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

趁頒獎禮未完時在微博發表「不再堅持論」,宣布從此不再出席任何頒獎禮
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

感覺係公司造新聞,搏宣傳。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好似關心妍永遠都係做醜人, 不過今年好明顯係欣宜爆出, 況且過檔時都擺明要做大欣宜
我覺得似係其餘個3女做炮灰多lor
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

記者寫嘅嘢可信性極低

我覺得關家姐只碟要2016先出,或多或少都同唔續約有關吧

關家姐個處境好尷尬....雖則佢演藝生涯都衰到貼地 唔爭呢一鑊
幾時肯疊埋心水收山 咁玩落去對佢冇利有弊
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

對於出道八年仍未曾推出個人碟,她慨嘆:「可能我唔夠努力,我會再努力啲。」
好慘既QUI
REGEN 都出過一隻個人碟..

親生女成續大家真係有眼見 紋嘉BB 仲要瘋狂做舞台劇賺錢 惠雅BB 就要瘋狂拍劇

佢可能從此收山
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

對於出道八年仍未曾推出個人碟,她慨嘆:「可能我唔夠努力,我會再努力啲。」
好慘既QUI
REGEN 都出過一隻 ...
釘釘 發表於 2015-12-10 12:15

煎煎唔係出過一隻EP咩咩,你食咗

回復 14# 釘釘

唉 呢間公司真係好廢 Qui慘慘豬
幾時到佢完約?完左就唔好續約啦 親生女都hea到咁
利申:唔係鏡粉

關家姐 係歌詞有gimmick
但個曲好難聽

人生銀行宣傳夠多啦
但係hit 唔起 (老實講今年唔多歌hit得起)
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

人生銀行真係落大力宣傳
Hey 人客要怪你 存摺要笑你

怪唔得15強不入..不過既然「不再堅持」,都唔care獎項,如果仲參加頒獎禮咪好_?

佢"復出"之後三首歌都唔hit,相反欣宜仲後生有潛質,電台又buy,今年首主打又hit又有話題
我係唱片公司都捧欣宜啦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

關家姐微博講野了

關心妍係咪想觀眾對佢僅餘既好感都冇埋?
【This is MC】澳門見

訥d新聞,睇完得啖笑。
舞來舞去 不日內開始錄音。

關家姐每次都同欣宜夾唔黎
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

爛鬼煲水新聞,,,
佢地2個friend過打band,
你地班人又會信d報紙吹水既...?
一睇就知道係宣傳啦=.=
認真你就輸了...

https://www.instagram.com/p/_GWCpCGAK6
kwansumyinjade 作為樂壇的一份子,我珍惜我的或其他人的每一首歌曲,每一張專輯,每個作品都包含了很多很多的努力和堅持才能面世。有四個女孩,我看到她們一直努力不懈去堅持她們的理想,每次她們有新作可以順利誕生我都戥她們高興。我們的樂壇需要更多的好作品。 至於宣傳手法嘛,層出不窮,各有各法,很多時間藝人都只有無奈承受⋯⋯今天,我只想對四位小女孩說:今天你們的努力我們都看到都支持著,希望你們和我都繼續努力,為樂壇灌注更多的不同原素!其他是是非非,我們就當宣傳啦,take it easy, 哈哈!

如果依篇報導真係宣傳,唔該炒咗度橋個人啦。一次過搞衰晒4個人嘅形象,起碼印象一定減分。

回復  釘釘

唉 呢間公司真係好廢 Qui慘慘豬
幾時到佢完約?完左就唔好續約啦 親生女都hea到咁 ...
tom 發表於 2015-12-10 12:42

應該岩岩續約...我估JE
Winkie 同Crystal 同期. Winkie 完左....應該Q 續左最近我發現原來R 同Q FB 無LIKE W 了
IG 得番R FOLLOW W
之後最近既新聞..

煎煎唔係出過一隻EP咩咩,你食咗
jun518 發表於 2015-12-10 12:26

咪話佢出左隻碟..之後無

有傳關心妍不滿唱片公司Neway Star力捧即將合作推出唱片嘅鄭欣宜、雨僑、Crystal同Regen,決定明年約滿後離巢。

關心妍就話一頭霧水,佢仲話:「好莫名奇妙,我同Neway六、七年嚟,都係by project咁做碟,冇話幾多年出一隻,有好歌先會做。我結咗婚有老公,只為做歌,唔為做乜,冇時間理咁多,睇完報道好奇怪,可能佢哋要宣傳集碟啩?」

問佢明年續唔續約?佢話:「睇狀況啦,都要睇身體點,唔講我都唔記得自己就嚟約滿,完咗先傾啦。」
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

回復 32# 釘釘

雖然我到依家都唔明口點解c同w會不和 不過算啦唔係重點Qui如果真係續左約 咁都幾sad 佢留係neway 永遠都只會係一年一兩首歌 續約閒閒地都幾年 又係間咁虧嘅公司霉多幾年 真係sosad 我係佢就唔會續啦neway對佢咁差

個報道都唔算係空穴來風
事實係公司比較捧欣宜  電臺成績都有眼睇
不過關家姐似乎都還未看開
其實乳僑成績都好差  公司要同時捧距地幾個有難度
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

XYZZY 發表於 2015-12-10 09:20

即係由星煥爭到星娛樂?

個報道都唔算係空穴來風
事實係公司比較捧欣宜  電臺成績都有眼睇
不過關家姐似乎都還未看開
其實 ...
CBY0710 發表於 2015-12-10 22:24

羽僑其實唱歌唔算差
但聲線零辨識度

好心佢一早識轉大公司,就唔使搞成咁。

好心佢一早識轉大公司,就唔使搞成咁。
kenneth 發表於 2015-12-11 03:36

有大公司肯簽佢先算啦
Btw Sony bma=而家既sony/?
如果係既話sony出黎既歌手都幾慘,無乜邊個叫做上到位

有大公司肯簽佢先算啦
Btw Sony bma=而家既sony/?
如果係既話sony出黎既歌手都幾慘,無乜邊個叫 ...
艾石仔 發表於 2015-12-11 09:03

得Sony BMG 同BMA 兩間唔同既野黎
而SONY 亦出左好多好紅既歌手
我無記錯Coco LEE / Ekin / 黎明 / 盧巧音 / 王力宏

回復  釘釘

雖然我到依家都唔明口點解c同w會不和 不過算啦唔係重點Qui如果真係續左約 咁都幾sad 佢留係ne ...
tom 發表於 2015-12-10 21:50

根本換左經理人之後. 佢地都無當HC 係人..HC 有潛質點解Joeywong 可以捧到HC 頭幾年又Concert 又拎獎 又有Hit 歌
一轉左果個朱乜乜之後唔好講捧HotCha 先啦
果幾年HC 想出隻碟都好似好難咁
簽又簽埋D 九唔搭8 既人
淨係掛住做唱片代理
Chilam 都係靠TVB
Jade  ?????
鄭融 ???????
真心灰到絕左
唔好講黎美言.
張紋嘉同張惠雅都有潛質. 唔可以話上到一線. 但不至於而家咁樣囉

根本換左經理人之後. 佢地都無當HC 係人..HC 有潛質點解Joeywong 可以捧到HC 頭幾年又Concert 又拎獎 又 ...
釘釘 發表於 2015-12-11 10:59

其實我覺得HC死係因為Regen去左澳洲留學
跟住佢地啲廣告已經俾Super Girls 食哂

我係老闆都捧欣宜好過關家姐.
佢d 是非多都可以出書.
聽埋首"關家姐"真係頂唔順
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

根本換左經理人之後. 佢地都無當HC 係人..HC 有潛質點解Joeywong 可以捧到HC 頭幾年又Concert 又拎獎 又 ...
釘釘 發表於 2015-12-11 10:59

真心覺得張纹嘉好惨,年年有歌,而且唔差,點解宁願將d歌放去雜錦碟,都唔出個人專輯

回復 41# 釘釘

係呀 佢兩個其實真係deserve better 唔應該一年一曲/兩曲

我係老闆都捧欣宜蘭縣好過關家姐.
聽埋首"關家姐"真係頂唔順 ...
dom 發表於 2015-12-11 13:33

regen 去左留學期間萬成永成都係搵緊hotcha 但果陣已經係低潮 07 - 10 風光
但11 定 12年地震完之後間公司愈見 低能 ~
番黎又唔繼續HotCha , 黎美言又... 自爆式

我係老闆都捧欣宜蘭縣好過關家姐.
聽埋首"關家姐"真係頂唔順 ...
dom 發表於 2015-12-11 13:33

欣宜蘭縣 仲噴過鄭欣直

regen 去左留學期間萬成永成都係搵緊hotcha 但果陣已經係低潮 07 - 10 風光
但11 定 12年地震完之後間公 ...
釘釘 發表於 2015-12-11 16:09

係咪史稱陳法拉之亂嗰次?