返回列表 發帖

坤哥《勁歌》有運行

原本主題是冇運行, 但經過昨晚後要改名了.

日期:2015/12/21
媒體: 全港大部份報紙和討論區_

[轉貼]【on.cc東網專訊】 《勁歌金曲頒獎典禮》繼續進行,頒到最佳新人獎時,首先有個環節,就是要主持人嘟嘟姐認一堆新人,嘟姐都不負眾望,認到好多新人!指到吳業坤時,她更說:「舊年台慶扮棋嘛,五年前加入TVB,主持好多音樂節目!」

去到「戲肉」,新人獎銅獎由少女標本奪得,銀獎由陳凱彤奪得,金獎就由吳業坤奪得!之前吳業坤講過,拎獎就有料爆,佢一上台就口震震咁話:「我係毒男,要多謝好多人,多謝TVB、星娛樂、巨聲2、屋企人.....」未多謝完畀嘟姐STOP咗佢話:「唔使爆住,我對你有信心!」之後佢憑《原來他不夠愛我》拎埋歌曲獎!

表演時,吳業坤可能太開心嘅關係,唱唱吓《陽光點的歌》,忍唔住爆喊,唔單止破音兼甩嘴,仲要連眼鏡都起晒霧,眼鏡鏡片中間仲有兩條淚痕,認真誇張!而曾經同吳業坤傳緋聞嘅Aka@Super Girls都跟住吳業坤一齊喊呀,勁感人。

吳業坤喊得咁慘,唔少網民都即時大表心痛,仲為佢打氣:「唔好喊啦!你值得㗎!」連翠如BB,都即時喺微博留言:「好感動的坤哥」,仲大講恭喜添!

http://on.cc/redirect/entertainment

日期:2015/12/15
媒體: Facepop
今個星期勁歌總選將於星期日舉行,Facepop 收到消息, 勁歌掌托人何先生將不會給重要奬項給吳業坤. 如果屬實, 今次吳業坤可能祗取得新人奬奬項.
[轉貼]別看坤哥吳業坤個樣傻更更,其實不知幾受歡迎,上月推出的處男EP《KWAN GOR坤哥》銷量已達金唱片佳績,而且更以新人資態殺入「叱咤我最喜愛男歌手」最後五強,越級挑戰陳奕迅、張敬軒等前輩,坤哥之所以受商台重視,事關商台一向喜愛力捧唱作歌手,坤哥這款靠實力唱作歌手便最適合商台的口味。可惜「巨聲幫」出身的坤哥,卻沒有被大台重用,尤其掌管大台音樂部的何哲圖Herman,聽聞Herman捧人一向先選樣貌,如果唱功好當然最好,好像許廷鏗及胡鴻鈞等,早已被Herman簽為旗下,而且備受力捧,而外型平實的坤哥卻未被Herman看中,《FACE》更收到風,將舉行的《勁歌》總選,坤哥亦不會取得重要獎項。

http://facepop.nextmedia.com/entertainment/news/20151215/31492061

日期:2015/12/16
媒體:蘋果日報,壹周刊 和 Facepop
今日壹傳媒全綫報導(蘋果X報,壹周x和 Facepop)吳業坤和一班藝人上毒后家中開P,而吳業坤說祗是朋友聚會,而他會為事件負責。上星期剛出席完反吸毒show,今日又出現此新聞,希望他潔身自愛,遠離毒品,不要毀掉自己的前途。這單新聞真的可以令坤哥[冇]運行。

唱非法K盒〈原來她不夠愛我〉 吳業坤黐娛圈「毒后」開P

勁歌而家嘅重要獎項係咩… 有無人話到俾我知?
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

星勤 發表於 15/12/2015 11:20

最男 最女 金曲金

都預左 壹傳媒 會做呢單 撩交嗌 嘅新聞㗎啦,咁好做,唔做走寶。

(1)壹傳媒 喺娛樂圈嘅頭號敵人 TVB 裡面最好罵嗰個,有料仲唔做
(2)成單料唔需要作任何野,照直寫已經出得街,幾方便
(3)撐弱者成大器 呢個方程式,係永恆都 work 嘅,尤其係 壹傳媒 vs TVB
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

究竟喺商品說明條例下,我可唔可以舉報佢誤導消費者?

最男 最女 金曲金
XYZZY 發表於 2015-12-15 11:27
我估歌曲奬都未必有, 因為就算吳業坤今年音樂成績比較突出,但TVB今年所有大show 唱歌都是沒有份, 包括今年所有籌款音樂晚會(東華, 仁濟,保良局,明愛,公益金), 台慶(安排扮女角跳舞), 另外劇集歌曲或插曲亦沒有,還有勁歌金榜祗得亞軍歌(7-->2->out),明明原來她不夠愛我6月頭出勁歌推介, 一上榜第七, 跟著第二位, 但第三星期就out了.  計正六月應該是最hit 的時段,但隔一星期看完都啞口無言. 唯一勁歌季選由歌迷挑選才有兩首歌入選.

點解好似講到坤哥系商台好多奬甘

點解好似講到坤哥系商台好多奬甘
阿mark 發表於 2015-12-15 12:11
商台都是一項新人奬.最男祗是陪襯品.

新人獎金
我睇好佢攞架喎 唔係掛?

相信坤哥同LLV一樣,靠fans買太空咭黎投票!

胡鴻鈞有比何生加捧咩

新人無大獎,又唔算好特別既,唔通真係金曲金原來她不夠愛我咩…
新人獎加一首金曲都算係咁啦...
FIGHT for 陳柏宇

胡鴻鈞有比何生加捧咩
Flambeau 發表於 2015-12-15 12:23
明知故犯你有你鬧,連續多星期繼續上勁歌金曲唱同一首歌, 而且勁歌冠軍, 港台又冠軍. 年尾更加可以出大碟.

新人無大獎,又唔算好特別既,唔通真係金曲金原來她不夠愛我咩…
新人獎加一首金曲都算係咁啦... ...
~蛋撻~ 發表於 2015-12-15 12:26

如果照你的分析就最好啦! 最悲觀是連一首金曲都沒有.

最悲觀是連一首金曲都沒有.
hkwilliamsiu 發表於 2015-12-15 12:32

I say one two three four唔會無掛

不會得到重要獎項
你唔係ff佢會有大獎ma
有新人獎都比多佢啦
利申:唔係鏡粉

我覺得佢會有新人獎加一首金曲
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

星勤 發表於 2015-12-15 11:20

可以呃到海外市場既...佢地唔知香港而家好多一線唔玩勁歌

外形平實
坤坤好慘 比face笑
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

又外表平實又傻更更又實力唱作歌手 胡鴻鈞邊備受力捧

明知故犯你有你鬧,連續多星期繼續上勁歌金榜唱同一首歌, 而且勁歌冠軍, 港台又冠軍. 年尾更加可以出大碟. ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-12-15 12:31

其實並無一個定律係一山不能藏二虎, 只係Hubert 2012年真係欠運, 如果當年佢首雙飛拎到903冠, 成個形勢一定好唔同
    之後化蝶hit得起其實仲慘, 老闆覺得佢要翻唱先得...

相信坤哥同LLV一樣,靠fans買太空咭黎投票!
我等我在 發表於 2015-12-15 12:20

拿拿拿 唔做得你咁話棋棋呀下

有15,000個飯買碟嫁 好似係
我們的總和

又外表平實又傻更更又實力唱作歌手  胡鴻鈞邊備受力捧
nicholashin 發表於 2015-12-15 14:09

冇力捧佢就唔會有咁多$$削骨啦~條數多度做碟都要cut budget~

坤哥《勁歌》有運行。。。開心。。。

樓主都係想兔咁樣講。。。

冇力捧佢就唔會有咁多$$削骨啦~條數多度做碟都要cut budget~
kenny1102 發表於 2015-12-15 14:17

如果真的想捧他, 點解2015年除了勁歌季選外, 全年沒有參與任何和音樂有關的大型節目,連東華籌款當晚2015年樂壇新人大部份都有出席來爭取曝光, 但他亦祗能在facebook上扮hea. 第一首原來她不夠愛我 lyrics video 都是自己制作, 用自己channel 上載.見網上點擊率不停上升到約一百萬,才將official MV用kwan Gor channel 上youtube.kkbox和neway長期處於高位下開始籌備EP. 如果有心捧他第二首派台歌應該是劇透,因為原來她不夠xx hit 起來,令到早前上載的劇透點擊率亦急升,但最後拖到九月才將陽光點的歌作第二plug. 初期第二plug 亦沒有做任何宣傳,當時祗有港台上榜,而且慢慢爬升下, 數星期後待將近出碟先開始宣傳, 陽光點xx才能在不同電台上榜和熱播.雖然亦有在TVB勁歌金曲做挑戰歌, 但由上榜到第二位到落榜都祗在勁歌金榜播十數秒MV,不單沒有上勁歌演唱,其他音樂節目亦沒有看見, 直至十一月優秀選提名和將出碟才開始上勁歌金曲宣傳和上台唱.請問TVB音樂組有幾錫吳業坤啊?所以空穴來風,未必無因.

難怪鈞鈞要唱成本低翻唱歌
吳業坤點會無運行
最好的債 發表於 2015-12-15 14:42

胡鴻鈞起碼有兩首新歌,加四首TVB主題曲和插曲, 另外四首翻唱歌而成的一張大碟
而吳業坤何來有運行. EP 六首歌, 有四首歌是自己創作或和cousin Fung 合創.而且感激,坤哥和劇透是2012-14 時作品.2015年創作就祗有陽光點的歌. 真正用錢是第一首派台歌原來她不夠愛我和合唱歌曲風林火山.所以今次是成本低, 效益高的唱片.
風林火山除了是合唱外,亦是用Star music promo 出歌, 但是令人意外成績差強人意,希望靠吳業坤人氣如意算盤來捧其手上歌星亦不得要領.

我第一時間就諗起
月巴亻老何邊係睇樣而簽嘎
係睇樣就唔會簽淋屍潔呢件蛋散啦
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

我第一時間就諗起
係睇樣就唔會簽淋屍潔呢件蛋散啦 ...
Our_Souvenir 發表於 2015-12-15 16:28

林斯傑呀媽同六嬸好熟
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我第一時間就諗起
係睇樣就唔會簽淋屍潔呢件蛋散啦 ...
Our_Souvenir 發表於 2015-12-15 16:28

依件聽講有後台

胡鴻鈞起碼有兩首新歌,加四首TVB主題曲和插曲, 另外四首翻唱歌而成的一張大碟
而吳業坤何來有運行. EP 六 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-12-15 15:51

Tbb點會唔捧坤坤?佢係新五虎又做愛 回家,一星期有五日都見到佢個貓樣,咁高嚗光率都叫唔捧?

威廉我對你好失望,都唔了解tbb對坤坤嘅心意,係咪要成個星期日日見到佢先叫捧?

林斯傑呀媽同六嬸好熟
matthew1990 發表於 2015-12-15 16:33

而家六嬸都唔理 TVB D 野嘎啦喎

而家六嬸都唔理 TVB D 野嘎啦喎
Our_Souvenir 發表於 2015-12-15 16:53

珍姐愛將

明明坤坤就喺慈善星輝仁濟夜做過電話中心主持 咩未上過慈善Show啫
加上有 勁歌金曲主持 360主持 一星期見足七日都叫唔捧?

Tbb點會唔捧坤坤?佢係新五虎又做愛 回家,一星期有五日都見到佢個貓樣,咁高嚗光率都叫唔捧?

威 ...
kayzzz 發表於 2015-12-15 16:41

你真的過份吹捧他了, 如果可以間中在節目中聽到他唱歌已經足夠. 祗是看到大家不停圍插而有感而發.吳業坤向來都是被動的, 他知道自己是新人, 所以從不拒絶工作, 等待機會來臨, 今年終於等到,  有機會向大家說他是一位歌手,一位 在網絡上推銷自己,想找同路人,想找喜歡聽他唱歌的知音的歌手.請大家聽一聽感激, 第一句和最後一句 總有一天 你會聽見  收音機裡播放著 我的名字 ...

樓主你好煩 你知唔知吳生因為你多左幾多haters呀
走啦cm冇人歡迎你呀

明明坤坤就喺慈善星輝仁濟夜做過電話中心主持 咩未上過慈善Show啫
加上有 勁歌金曲主持 360主持 一星期見足 ...
Ald 發表於 2015-12-15 16:59

你都講咗 是做電話中心主持, 勁歌主持和360主持, TBB 祗是當他是藝員。

依件聽講有後台
kayzzz 發表於 2015-12-15 16:33

無後台,巨聲佢可以玩到尾?咪玩啦
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

你真的過份吹捧他了
hkwilliamsiu 發表於 2015-12-15 16:59

響你口中聽見呢句,真係萬千感覺在心頭
論盡樂迷,敢愛敢恨

走啦cm冇人歡迎你呀
bagfgfcde 發表於 2015-12-15 17:01
我不發言無問題,離開這裏都無問題. 祗希望大家用心看每一位歌手的努力, 你們挖苦容易, 一位歌手要花多少時間才能等待到今天的機會.

我都話吴業坤呢個topic要討論到四大頒奬完結啦

我不發言無問題,離開這裏都無問題. 祗希望大家用心看每一位歌手的努力, 你們挖苦容易, 一位歌手要花多少時 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-12-15 17:10

坤哥響你未出現前,大家都戥佢慘要扮棋
但你嘅出現就真係將佢呢幾年嘅努力完全白廢
響呢度乜都未做過都一堆負評
我真係唔知坤哥得罪左你啲乜,你要咁樣玩佢
論盡樂迷,敢愛敢恨

走啦cm冇人歡迎你呀
bagfgfcde 發表於 2015-12-15 17:01

本身己經唔多like呢個抽水怪
加埋呢位仁兄咁hard sell, 厭惡感極速標升,
而家真係見到個名都即閃, 聽到佢把聲立刻熄機
主角真係要多得佢唔少
怪獸一族

不發言同離開就唔好再開Post啦!唔好成日講完唔做。
佢想攞咩重要獎項?最受歡迎男歌手好唔好?
此帖真的有討論價值嗎?

我不發言無問題,離開這裏都無問題. 祗希望大家用心看每一位歌手的努力, 你們挖苦容易, 一位歌手要花多少時 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-12-15 17:10

我咁努力挖苦吳雨霏 佢不單止無收皮 仲要結埋婚添 :o)
希望閣下都收收口比我地挖苦吳業坤
Happy and Blessed.

我都話吴業坤呢個topic要討論到四大頒奬完結啦
阿mark 發表於 2015-12-15 17:12

你這樣說就不對了 我看來是到坤坤壽終正寢後都要繼續討論呢 我們一起對坤坤說聲加油吧

坤哥響你未出現前,大家都戥佢慘要扮棋
但你嘅出現就真係將佢呢幾年嘅努力完全白廢
響呢度乜都未做過都一 ...
星勤 發表於 2015-12-15 17:18

如果是我出現令他帶來負評,我祇可以向吳業坤說聲對不起。我每次都是認真討論,我覆每一個留言都認真思考每一句説話,衹是你們總帶有色眼鏡,總是說打手。我祇是一位喜愛上網瀏覽的人,自從2012年看見到一位有潛質的歌手在網絡上上載cover和創作作品,在香討介绍一下他的作品,後來知道他有歌派台後發現此網站,看到大家擁於發言,特别是星期六可以一邊聽,一邊談話覺得是一件樂事。但對一些戴有色眼鏡的cm會員總是不想辯斥,但他就咒駡歌手來洩憤,我亦無可奈何。

你真的過份吹捧他了, 如果可以間中在節目中聽到他唱歌已經足夠. 祗是看到大家不停圍插而有感而發.吳業坤向 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-12-15 16:59

william你都唔係回應緊我。
tbb分明偏心坤啦,俾佢做愛 回家一星期出現五日。
我完全唔同意你話坤曝光率低。愛 回家收視衰極都有20點,其他綜藝節目好極收視都唔過20點。

根本坤坤有嘅機會其他人恨都恨唔到,你見唔見MAG有咁高曝光率?

做人唔可以咁貪心,俾啲機會其他人上TBB啦。乖。

william你都唔係回應緊我。
tbb分明偏心坤啦,俾佢做愛 回家一星期出現五日。
我完全唔同意你 ...
kayzzz 發表於 2015-12-15 17:58

多謝你容許我回應你的問題, TBB祗是派他的藝員演出一套處境劇集,我祗看數集,對他第一次演出祗覺不過不失. 對我來說,我花時間在網上聽歌和上網重温他的音樂節目比較多, 所以對他能成歌手興趣較大. 對阿Mag 的音樂事業亦有關注, 她是一位傑出歌手,亦付出很大的努力,希望她離開英皇後能找到更加好的唱片公司, 亦希望她能夠在香港樂壇發光發亮.