返回列表 發帖

你是你本身的傳奇 - 方皓玟

單選投票, 共有 117 人參與投票
90.60% (106)
5.98% (7)
0.85% (1)
0.85% (1)
1.71% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: KITSTON

歌曲: 你是你本身的傳奇
主唱: 方皓玟

收錄大碟: 404 Not Found
推出日期: 20/12/2015

派台日期:15/12/2015

歌曲直接試聽:
http://www.joox.com/hk/zh/#/albumDetail?id=1247339

歌詞:
歌名:你是你本身的傳奇
主唱:方皓玟
唱片公司:Strawberry Fields
專輯:404 not found

作曲:方皓玟
填詞:方皓玟
編曲:伍仲衡
監製:許創基 / Edmond Tsang

我也想哭 你今天知道嗎
賺到幾多 願放棄自由嗎
快樂要靠成功嗎 努力拼搏求身價
平凡活一種很公式的笑話  

望見爸媽 健康身體變差
又再加班 像既定路程嗎
發誓要發光嗎 往後要了無牽掛
燃亮著青春 可喜不可泣 容許你發夢嗎

只要相信夢 定能飛
高與低 得與失即使無法躲避
你是你本身的傳奇 憑著你志氣會成大器
天公不造美 幾經風浪也是你

每天追趕 為支撐一個家
被壓抑的 習慣按耐難說出嗎
快樂要靠成功嗎 最後獻上天價
名牌或金飾 該不該珍惜 人總要向上嗎

只要相信夢 定能飛
高與低 得與失即使無法躲避
你是你本身的傳奇 憑著你志氣會成大器
學會爭氣 未能放棄

就算今天的你哪年紀
活著就無悔地 做個你愛的你

請記得發夢 定能飛
高與低 得與失之間無法準備
你是你本身的傳奇 前路裡振翅再高飛
即使不完美 只需經歷你自己

KITSTON 2015-12-16 13:05
hinz 2015-12-16 16:16
KYC0347 2015-12-16 17:59

曲詞唱5分

5分
佢今次唱同隻碟另外9首歌唱法簡單左好多
詞寫得好中香港人心理
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

呢首不得了
應該早啲派丫馬
十大水準

分手總約在雨天之後o既plug呢首最好

評分人數

好可惜
早D 派 ah ma
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

5分! 真係好好聽, 份詞又有意思
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

chorus 同哪一天我們會飛不謀而合既感覺
詞同曲都好高質 真係應該早d派

感動~

終於get到寫咩
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

又一首值得拎十大既歌

抬頭吧 相信愛你便能飛

唔知點解 chrous和Verse都覺得似好多首歌夾埋一齊咁
不過聽落係舒服既 係臨尾覺得收尾比較急
4分

好過分手總要在雨天

真係好好聽呢首 5分一定
如果呢首係年中plug 一定有十大
十大水準 真係loop到停唔到

好聽,首歌好正面!

首歌幾好loop..但旋律有好多位都似曾相識

首歌幾好loop..但旋律有好多位都似曾相識
nbhddddd 發表於 2015-12-21 23:44

聽海, 琴日wsb播先發覺原來有d似
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

越聽越覺得聽緊《來生舞》
但又好聽過《來生舞》
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

真係好正,日日聽,
今年自己十大其中一首。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

由Charmaine 一個咁潮既MK妹唱d咁Leung既正面歌 其實好有Chemical

連個MV d字都要用黃色
嗯,我又諗多左lu ~

正到癲左
呢首好過哭乾了眼淚!!!

好過哭乾了眼涙好多,冇咁k,歌詞又正面

你是你本身的傳奇,單單個名就好鐘意喇,5分
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

其實有無大家講得咁好...

我比5分,不過純粹系因為份詞幾正面+旋律聽得落
(距之前成日chok住把聲,終於呢首唱得自然翻)
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

會唔會講緊舊愛 天王?

好有意思嘅一首歌! 5分

She is so talented

我也想哭 你今天知道嗎》自問越在意越令人恨(為何要我愛上你
望見爸媽 健康身體變差 》如常寂寞亦是抱著平常心(為何要我愛上你
又再加班 像既定路程 》寧願面具下做我亦但求相襯(為何要我愛上你
發誓要發光嗎》還受到我眼淚感染 關心我又驚我討厭(好好過)

我也想哭 你今天知道嗎》自問越在意越令人恨(為何要我愛上你)
望見爸媽 健康身體變差 》如常寂寞亦是抱 ...
NelsonWu 發表於 2016-1-18 22:24

又撞多幾首歌
唔怪得咁好聽, 原來似個d都好好聽

又撞多幾首歌
唔怪得咁好聽, 原來似個d都好好聽
JasOh103 發表於 2016-1-18 22:41

完全唔似喎
最多得第一pair似少少
我唔識樂理都聽得出啲音唔同啦

完全唔似喎
最多得第一pair似少少
我唔識樂理都聽得出啲音唔同啦 ...
Lewis 發表於 2016-1-22 23:27

其實頭兩句真係幾似為何, 又唔係話倒模既, 幾似姐, 做mashup都幾正
'我也想哭 你今天知道嗎
如常寂寞 亦是抱著平常心'

好好過就唔多覺啦
不過最似真係來生舞, 次次都'你是你本身的傳奇 遊歷過風光全忘記'

會唔會講緊舊愛 天王?
Kfmusic 發表於 2015-12-30 20:49

唔明喔~

雖然冇大家咁熱愛呢首歌
不過都係唔錯既 係有水準既大路歌