返回列表 發帖
2015 Awards Ceremony
Simply, Love, Songs
年度女歌手

緊張時刻, 要逐個逐個頒噶

女歌手銅獎
 — ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 22:58

shega good taste
所有俾連女人三甲既榜都應該 +1000 fun
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

年度女歌手

女歌手銅獎
 — ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 22:58

但個人黎講好掛住灰伯爵既連詩雅

祖兒 祖兒 祖兒 祖兒

大榜十大第四位:
《Pair J》Jase@C AllStar / Jerald

曲/編/監:Jerald
詞:Jase@C AllStar/梁栢堅
走勢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:00

AKI!!!!!!!!!!!!!!!! @chanchan0909

估美轉
二〇二三年度全女班投票

年度女歌手

女歌手銅獎
 — ...

愛你

年度女歌手

女歌手銀獎
 — 楊千嬅 (971)

女歌手之中,四爭三的局面維持了好久
當初最想踢出三甲的人,是她。
然而〈剛剛好〉的出現,為她帶來轉機。

演唱會過後,鍾情〈好不容易遇見愛〉的現場版本。
〈最好的債〉不在話下,
〈天橋〉雖較遜色,但仍表達得到楊千嬅那種放下的心態。
亦有溫馨的〈愛在旁若無人的太空〉,一切是來得〈剛剛好〉。

今日的楊千嬅,仍然是舊日直率的那個楊千嬅。
如果我們覺得無聊,可以看海,毋須追逐真愛。
看開和看不開,從來只是一隅之差。
當大家都擁有海之際,每個人也可以擁有如楊千嬅一樣的人生。

冠軍歌曲: 最好的債 (338) ; 愛在旁若無人的太空 (333)
上榜歌曲: 好不容易遇見愛 (75) ; 天橋 (144) ; 剛剛好 (81)
總上榜週數: 33

DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

年度女歌手

女歌手銀獎
 — 楊千嬅 (971)

女歌手之中 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 23:07

hurrrrr

大榜十大第三位:
《香港傑出廢青》黎曉陽

曲:黎曉陽 / 謝國維
詞:林日曦
編/ 監:謝國維
走勢:15>07>08>08>04>07>08>01

細榜十大第三位:
《華麗轉身》汪明荃

作曲:倫永亮
填詞:張美賢
走勢:07>09>06>05>08>01>04>XX>02>XX>07

==========
十大第二位:
2009 阿波羅     RubberBand
2010 狂想曲     謝安琪
2011 只是太愛妳   張敬軒
2012 為執著乾杯   藍奕邦
2013 逆蒼生     麥浚龍 / 林二汶
2014 分手總約在雨天 方皓玟

Tags:
廢物利用 以下呢兩位歌手都好想各位歌迷清楚知道呢兩個概念
其中一個男歌手 話比我地聽
如果人唔努力 淘汰並不是無辜的
佢奉勸各位年輕人 請加緊努力
不要失散時光 為青春咆哮

另外呢一位歌手 已經有好多年冇唱歌
好多人都話佢唱歌唔好聽 而佢本人其實都好清楚歌手係佢最大嘅缺點
於是佢響作曲 編曲都放左好多努力
呢一首歌 除左係響所有年輕人打氣
相信都係佢自己嘅一支強心針
係你喇 上泥啦
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

hurrrrr
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 23:08

淨返3條女
吳雨霏 胡琳 林欣彤

點揀好
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

大榜十大第三位:
《香港傑出廢青》黎曉陽

走勢:15>07>0 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:08

愛愛愛 廢青上台威比班C9睇

大榜十大第三位:
《香港傑出廢青》黎曉陽

爸爸

年度女歌手

女歌手金獎
 — 林欣彤 (965)

香港樂壇欠了何韻詩,欠了謝安琪,欠了王菀之。
也欠了林欣彤。

音樂上今年不算太出色,只屬平均。
就當是送給她待在英皇最後一年(?)的禮物。
反正今年女人們也沒有誰特別出類拔萃。
感謝你每年都做好自己的音樂,
感謝她陪伴我度過千萬個晚上,
將自己成長的故事告訴我,伴我一起成長。

冠軍歌曲: 幾次 (170) ; 本身的用處 (336)
上榜歌曲: 我們都是這樣長大的 (144) ; 金剛圈 (178) ; 小花 (130) ; 小羊 (7)
總上榜週數: 38

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

4) 吳雨霏 976 (慘被霏)
5) 胡琳 764

年度女歌手

女歌手銀獎
 — 楊千嬅 (971)

女歌手之中 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 23:07

HURRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

走!開!啦!
二〇二三年度全女班投票

HURRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR  

走!開!啦!
616.1314 發表於 2015-12-29 23:15

好大陣反老人味

年度女歌手

女歌手金獎
 — 林欣彤 (965)

香港樂壇欠 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 23:14

林欣彤女金 :shocked:

好正 可惜個女銀 ruined everything
二〇二三年度全女班投票

由於頒獎頒到條腰有D痛 所以餘下嘅獎項將會訓響度頒發:
大榜十大第二位:
《年輕人們》周國賢

曲:周國賢
詞:林若寧
走勢:12>09>05>05>05>05>05>05>01

細榜十大第二位:
《傻女》李逸朗

作曲:M.T Diego, M.L. Diego
作詞:林振強
編曲:周因路
監製:韋啓良
走勢:05>01>01>03>02>04>05>04

================
至尊歌曲:
2009 七百年後     陳奕迅
2010 鋼鐵是怎樣鍊成的 何韻詩
2011 癡情司      何韻詩
2012 非禮       陳奕迅
2013 薄情歌      C AllStar
2014 雞蛋與羔羊    謝安琪

Tags
年輕的時候 可能你會偏執雞蛋能擊破石牆
或者相信非禮勿視 相信愛情是癡情的
七百年後 你卻知道現實太薄情
你或者煉成了鋼鐵
然而 童年學過的 你又記起嗎
係你喇 上泥啦

另一位得獎歌手係一個創作歌手
今年佢非常多產 而且每一首都堅持唱作
呢一份嘅堅持真係十分之值得支持
成日搭公眾交通工具都聽到呢一首歌
呢一份嘅活潑 為佢帶泥呢一個獎

由於頒獎頒到條腰有D痛 所以餘下嘅獎項將會訓響度頒發:
大榜十大第二位:
《年輕人們》周國賢

曲:周國賢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:18

各位紫粉快啲同purple jerjer一齊跳!!!!

年度女歌手

女歌手金獎
 — 林欣彤 (965)

香港樂壇欠 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 23:14

香港樂壇都欠左祖祖……
有乜可能一個咁有才華既足球員會冇人欣賞先得架?!

年度女歌手

女歌手金獎
 — 林欣彤 (965)

香港樂壇欠 ...

其實mag隻EP我幾鍾意
poor kary

年度專輯

最後2舊gem,攰子,我見到終點啦!!!

專輯大獎
Escape - 陳柏宇 (954)

冠軍歌曲: 回眸一笑 (341) ; 別來無恙 (251) ; 航拍 (331)
上榜歌曲: 親愛的仇人 (31)
總上榜週數: 29

就如陳柏宇本人所言,
他想做一張令人逃離煩囂的唱片。
雖然並不是每首歌曲都能做出這樣的感覺,
但大部份的曲目他都選擇放輕來唱,令人宛如置身蒼海。

而歌與歌之間的關聯度亦一如既往地有明顯的不足,
但樂於看見他能夠在他想做的音樂與主流之間取得一個平衡,
(反正Track 5, 6, 7都係做出黎比佢自high)
而不是推出一張翻版《Tales》,將一堆雜亂無章的歌曲放在一起。

2) 如果大家都擁有海 971 吹麼? 今年只設1個專輯獎

其實mag隻EP我幾鍾意
poor kary
ed8671ed 發表於 2015-12-29 23:22

唔會poor既

反正佢都要出黎埋尾
輕輕鬆鬆拎2獎

全年最高播放率大獎

吳雨霏 — 我敢愛 (512次)

第一次在音樂會聽到這曲已經瞬間愛上,
副歌超級洗腦,非常適合單曲循環播放。
哎呀我好妒忌洪立熙呀!!
唔得啦我要結束呢個頒膠禮!!!!!
我要拎洪氏伉儷黎丁arie一下!!!!!bye!!!!

多謝大家既支持呀 love love love

大榜至尊歌曲:
《安徒生的錯》林奕匡

曲:林奕匡
詞:藍奕邦
編:Edward Chan
監:Edward Chan
走勢:14>06>05>08>04>02>01>10

細榜至尊歌曲:
《衍生你的兒科專家》李紫昕

走勢:08>05>05>02>02>02>01>01>02

=======================
專輯獎:(細榜冇咖)
金獎:有時候這點多出來的回憶
就把你一直困在意識形態監獄裡
根本一直逃不出來 寫下來的是一字一淚
記得起的 唯獨只有這親愛的仇人

銀獎:呢一張專輯算係開創左香港唱片的先河
未出碟先買碟 而裡面嘅歌曲同非常多唔同嘅單位合作
合力炮製嘅每一首歌曲 都記載著呢一位歌手到此為止的音樂成就

銅獎:呢一張專輯其實聽起來非常舒服
填補左好多生活中嘅空隙
不管生活保守得想含羞草
或者早已有填滿水彩的面具
又或者想帶著光之翼離開的
都可以逃離現實生活

專輯銅獎:
《Escape》陳柏宇

上榜歌曲包括:別來無恙意識形態監獄、一字一淚、回眸一笑、走到尾、例遲、Jeep

專輯銀獎:
《Crossroads》林一峰

上榜歌曲包括:你讓我飛、像個女孩一樣、小伙子與陌生人、理性與感性、Miss Chan Chan前傳、十八相送、潘彼德後傳、錯到底、VC2015

專輯金獎:
《Addendum》麥浚龍

上榜歌曲包括:念念不忘羅生門、瑕疵、雷克雅未克、睡前服、單魚座

===================
大細榜連頒繼續嚕
overrun勁多 solly下

組合銅獎:
舊年嘅新人,今年獲得組合獎,但係佢地仲未捨得出碟啵,幾時先正式新人呢?係你喇,上泥啦。
而另一隊得獎樂隊今年都有好多作品,但係我就比較prefer原創作品囉。

專輯銅獎:
《Escape》陳柏宇

上榜歌曲包括:別來無恙、意識形態監獄、一字一淚、回眸一笑、走到尾、例遲 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:32

movin + bbcute

歌手單位得獎數量

3.0 陳柏宇 /
2.0 吳雨霏 / 楊千嬅 / Twins /
1.5 麥浚龍 /
1.0 曾若華 / 陳凱彤 / 陳詠謙 / Dear Jane / 薛凱琪 / 藍奕邦 / 韋禮安 / 胡琳 / 容祖兒 / 黎曉陽 / 連詩雅 / 林欣彤 / Supper Moment / Super Girls /
0.5 莫文蔚 /

大榜組合銅獎:
movin'

上榜歌曲包括:小確幸、十萬個如果

細榜組合銅獎:
Yellow!

上榜歌曲包括:失樂園、小峽谷之1234、青春頌

==========
組合銀獎:
今年勉勉強強都叫做出左一張EP,但係你見到我係冠邊首啦,非常欣賞嗰首歌嘅編曲,希望可以繼續響呢一個路線行落去吖。係你喇,上泥啦。
另一隊得獎組合今年雖然冇受到廣大傳媒報導,但係Live就繼續唱,function就繼續出,輸比另一個組合都抵啦。

年度女歌手

女歌手金獎
 — 林欣彤 (965)

香港樂壇欠 ...

OMG !!!!! 美MAG 女金

大榜組合銅獎:
movin'

上榜歌曲包括:小確幸、十萬個如果

細榜組合銅獎:
Yellow!

上榜歌曲包括:失樂 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:36

完全唔記得咗yellow!嗰幾隻地獄級翻唱

大榜組合銀獎:
Supper Moment

上榜歌曲包括:煩擾中起舞、幸福之歌、小伙子與陌生人、孤獨先生、晚餐、討厭的我、風箏

細榜組合銀獎:
Fantaz

上榜歌曲包括:妳沒說再見赤裸刺猬、Happy (Live@香港四邑商工總會陳南昌紀念中學)、陽光點的歌 (Acoustic Live)、差一點我們會飛 (Live)

=========
組合金獎:
十二個track嘅大碟wor,今時今日有咁嘅服務態度仲想點呀?要大路歌又有,要隱喻歌又有,想funk少少都有。唔係你地,係邊個吖。係你喇,上泥啦。
而其實另一隊都有人欣賞咖,不過唔係欣賞歌藝,而係欣賞其中一個member身上面一條空隙囉。

大榜組合銀獎:

上榜歌曲包括:煩擾中起舞、幸福之歌、小伙子與陌生人、孤獨先生、晚餐、討 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:40

CAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
二〇二三年度全女班投票

大榜組合銀獎:

上榜歌曲包括:煩擾中起舞、幸福之歌、小伙子與陌生人、孤獨先生、晚餐、討 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:40

sunny 被 corn 好慘
睇咗你個榜之後一首fantaz都無聽過

sunny 被 corn 好慘
睇咗你個榜之後一首fantaz都無聽過
ed8671ed 發表於 2015-12-29 23:42

唔好去聽喇 unless 你自願受虐待

大榜組合金獎:
C AllStar

上榜歌曲包括:Pair J上車咒后會無期、煙花非花、Be My Valentine、戰場上的最後探戈、逾越生死、紅館夢、潘彼德後傳、生於斯

細榜組合金獎:
Faith

上榜歌曲包括:StoryKeep Our Faith、Ma Ma Easy (Live@聖母玫瑰書院)、Can't Stop Peeping、羅生門、風的季節

=======
男歌手銅獎:
9016,呢個係我打呢個tag嘅時候,佢facebook follower嘅總數。縱然佢出道兩年,人是大膽小鬼,歌是小人物語,但係你嘅努力唔會白費。相信光,相信善良,係你喇,上泥啦。
而另外呢一位歌手就好唔同喇,又靚仔、又大隻、又高大、又打籃球,好似同另外一位銅獎得主係天同地嘅分別。你話明年會減產,其實唱少幾首國語歌咪得囉。

大榜組合金獎:
C AllStar

上榜歌曲包括:Pair J、上車咒、后會無期、煙花非花、Be My Valentine、戰場上 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:47

king塊面會唔會白咗d -_-
華納終於可以攞細榜漿

大榜男歌手銅獎:
李拾壹

上榜歌曲包括:小李波多野結衣、難查字、錯到底、下剋上、我至叻我至醒

細榜男歌手銅獎:
周柏豪

上榜歌曲包括:犯同樣的錯自由意志 (Live @903)、百年不合、相安無事、鞦韆

================
男歌手銀獎:
呢位歌手響今年講左一個長達十年嘅故事比我地聽,就算出道嘅時候有幾多人位於山之巔望著你嘅凌亂,但係總有一日你同終點走近左。可能你造得最辛苦嘅音樂得好少人共鳴,但係請你記住呢一個陽光燦爛嘅日子,係你喇,上泥啦。
而另一位得主今年其實相當多產:又出左碟、又有好多演出。出道七年,演出一直維持一貫嘅水準,深深吸引住宇宙間所有嘅歌迷。個幾月前係你嘅生日,呢度我補翻一份生日禮物比你。

大榜男歌手銅獎:
李拾壹

上榜歌曲包括:小李、波多野結衣、難查字、錯到底、下剋上、我至叻我至醒

細榜 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:52

好!核!突!
二〇二三年度全女班投票

大榜男歌手銅獎:
李拾壹

上榜歌曲包括:小李、波多野結衣、難查字、錯到底、下剋上、我至叻我至醒

細榜 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:52

1121 :0)

好!核!突!
616.1314 發表於 2015-12-29 23:54

唔準你咁話subyub

唔準你咁話subyub
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:55

ph 個張嚇到我呢
二〇二三年度全女班投票

一返嚟就嚇一嚇

ph好核突呀
可唔可以推走佢

年度女歌手

女歌手金獎
 — 林欣彤 (965)

香港樂壇欠 ...

哇估都估唔MAG有女金

幾次真係好正 恭喜美霏比人馬走左個女金 三甲不入
其實let go有十大都好surprise 呢首都幾正
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

大榜男歌手銀獎:
麥浚龍

上榜歌曲包括:念念不忘羅生門、瑕疵、雷克雅未克、睡前服、單魚座

細榜男歌手銀獎:
唔係好清楚佢叫乜嘢名

上榜歌曲包括:好想抱著你1121、無言守候、戰士/LoveU2/好像抱著你 (Live)、Demons

===============
男歌手金獎
呢一位仁兄一向都對獎項其實冇乜渴求:冇某電台新人獎?算啦。出兩張大碟形象大改變都係跳樓到$39?都係算啦。但係今年佢進入人生嘅第二階段,難忘嘅始終要放下,推出一張好Easy listening嘅大碟,恭喜你,再次獲得男歌手嘅獎項,係你喇,上泥啦。
而另一位得獎者今年都突然推出左一張大碟,其中一首翻唱歌更加獲得原唱嘅評論。佢嘅演繹已經為佢響呢度獲得一個獎,恭喜你再下一城。下年繼續努力喇。

大榜十大第三位:
《香港傑出廢青》黎曉陽

荃荃<3

大榜男歌手銀獎:
麥浚龍

上榜歌曲包括:念念不忘、羅生門、瑕疵、雷克雅未克、睡前服、單魚座

細榜男歌 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:59

陳柏宇

陳柏宇
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 00:00

男金都唔滿意?

1. 哇估都估唔MAG有女金 幾次真係好正

2. 恭喜美霏比人馬走左個女金 三甲不入
3. 其實let go有十大都好surprise 呢首都幾正
hehemamama 發表於 2015-12-29 23:58

1. 唔知佢仲有冇得撈ar ma, 今年要比佢啦, 唔係第時想比都無得比
2. 壞心腸噶你 嬲   

3. 當補返上年被馬走十大既弗洛蒙....LG同洛蒙癡埋一齊聽好正噶

男金都唔滿意?
RVHOCPC 發表於 2015-12-30 00:02

明明佢自己都比男金咖喎

《等雪》陳綺雯

我都今日見到呢個歌名仍然會大笑一番

嗚哇 ak新組合金啊 識貨啊!!
親愛嘅學長都幾多獎喎

大榜男歌手金獎:
陳柏宇

上榜歌曲包括:別來無恙意識形態監獄、一字一淚、回眸一笑、走到尾、例遲、Jeep
細榜男歌手金獎:
李逸朗

上榜歌曲包括:傻女、夜機、流菲飛

==================
女歌手銅獎:
呢個歌手出道左十年,孤獨一個人坐響台下都已經好多年。響香港做獨立音樂真係好難,要做一個靈魂不被磨滅嘅人更加難。你堅持左你嘅音樂好多年,今年雖然音樂上發展產量少左,但係唔代表我對你嘅欣賞有任何嘅減少。請你流住最幸福嘅眼淚上台,係你喇,上泥啦。
而另一位歌手其實已經拎過早幾年嘅十大歌曲,但係唔知係唔係因為派歌策略,令到今年並無特別出色嘅作品,好彩最後都有推出大碟,令廣大市民都可以感受到生理同埋心理上嘅療傷。