返回列表 發帖
一個人因為幻想開始
兩個人因為了解終止
Happy and Blessed.

Jason's Playlist 2015年度十大歌曲

第十位 最好的債-楊千嬅

作曲 雷頌德
填詞 黃偉文
編曲 雷頌德
監製 雷頌德
唱片 如果大家都擁有海

誰這樣強大都突然熄滅 走得那樣快
   學習著珍惜 命中每段債

Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

入場~!
債得咁低位 :O

第九位

三年了
原來已經愛上你三年了
當初喜歡你的爽朗 喜歡你的直率
喜歡你想哭與笑時就哭與笑
曾經幻想只要和你在一起
無論有幾多障礙 都可以攜手看路遙遙
生命中有你令我嚮往 令我釋放便已足夠

不過世事未必能如願以償
向左走向右走後
才知道原來努力愛一個人都不夠
我拼命做個獨家村的同時
你和他已正在快樂過生活
剩下我躲於街道裡偷望你歡顏
既然追究下去 都得不到什麼
就不敢再追 無謂再追了

那段年月有多好
就算以後再碰不到
我依然相信 我能夠找到更好
我信
我能夠找到.

大不了給拋hhhhhhhhh ???

第九位 總有一個人 - 鄭秀文

作曲 麥鏇璧、歐建星
填詞 林夕
編曲 Adrian Chan
監製 蔡德才@人山人海
唱片 Sammi Miracle Best Collection

如果肯 總有伴共同渡過
     如果信 相處得多便愛得多

大不了給拋hhhhhhhhh ???
ed8671ed 發表於 2015-12-24 22:00

呢個位算係唔正路既一首

入場 support
希望十大無 shiga 份

第八位

2015年8月31日.馬來西亞第58個國慶日
本來可喜可賀齊同慶的一天
但貪污的政府和腐敗的政策
令到大部分民眾都難以開懷
在29與30日舉行的第四屆淨選盟集會就在一片不滿和反對聲中誕生

今次的集會獲得更多年輕一輩的支持
而在當中相信有不少是不顧父母的反對仍親臨現場
出席一個被政府標籤為'不愛國'的集會
不過同時間也少了很多友族的支持
傳聞話打政府工的都被警告不能出席
為了有藉口給政府標榜成'挑畔種族之間的和睦'的集會

慶幸的是今年的集會是歷屆出席人數最多的一屆
本人亦第一次参加
全場齊唱海闊天空的確很感動
但仍有幾多位還未肯站出來
有幾多位的良心仍被埋沒

永遠不出來 世界將依然不變改
殺了光陰太多 一世要癲一次!

第八位

2015年8月31日.馬來西亞第58個國慶日
本來可喜可賀齊同慶的一 ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:06
挾持麼

你係馬來西亞人?

第八位 挾持 - RubberBand

作曲 RubberBand
填詞
黃偉文
編曲
王雙駿/ RubberBand
監製
王雙駿/ RubberBand
唱片 Gotta Go!

但正義 永沒有含糊的位置
就算為愛 別要認輸 談何其容易

第十位 最好的債-楊千嬅
作曲 雷頌德
填詞 黃偉文
編曲 雷頌德
監製  ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 21:53

債居然得第十
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

挾持麼
chanchan0909 發表於 2015-12-24 22:08

估中!!

你係馬來西亞人?
bagfgfcde 發表於 2015-12-24 22:09

YES!

第九位 總有一個人 - 鄭秀文
作曲 麥鏇璧、歐建星
填詞 林夕
編曲 Adr ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:02

喂呢首正喎
利申 : 有冠
二〇二三年度全女班投票

第七位

半杯水是半滿或半空?

不理不聽不問
就能夠快樂嗎?
每天拼命攀高峰 努力去追尋
為求擁有最多最好
卻忘記想得到更多同時就會失去更多這簡單道理
停下來想想其實還欠缺什麼東西不夠滿足呢
物質的價值又怎及那些無價的瑰寶?
能夠苦中與你作樂
都滿足 都幸福

呢個位算係唔正路既一首
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:03

啱啱check返先知原來sammi連續兩年第九位

第7 幸福之歌?? 好似好正路

第七位 幸福之歌 - Supper Moment

作曲 Supper Moment
填詞
Supper Moment
編曲 Supper Moment/
阿Bert
監製
Supper Moment/Adrian Chan
唱片 The Moment

愛是苦中亦能笑著滿足
    感動總不遠 也許下一秒盛放

入場支持
我們的總和

第六位

今年放假個時讀左一本自己好喜歡既書
Paper Towns的作者John Green在裡面有幾段描述人與人之間既關係都令我很讚嘆及有所領悟
而最令我印象深刻既一段就是:
'...all of us being cracked open. Like, each of us starts out as a watertight vessel.
And these things happen - these people leave us, or don't love us, or don't get us, or we don't get them, and we lose and fail one another.
And the vessel starts to crack open in pieces....
But there is all this time between when the cracks start to open up and when we finally fall apart.
When did we see each other face to face?
Not until you saw into my cracks and I saw into yours...the light can get in, the light can get out.'

世上還有幾多段關係是完美的
又有幾多位能夠在不完美中
在處理自己的感情時可以
理智地糊塗
去容忍 接受 面對自己和別人的缺點

一個願去打而一個願去挨
就是我們公存之道吧

放棄的愛任意去傾倒
莫問愛是糊塗
We see out of ourselves through our cracks and into others through theirs.  

周ba!!!!

第六位 瑕疵 - 麥浚龍/莫文蔚

作曲 Bert
填詞
黃偉文
編曲 Jerald

監製
Jerald/麥浚龍
唱片 Addendum

早知道原理吧 因此我也沒驚訝
    找快樂先修課程是要接受最差

支持同鄉
但係 身為瑞粉表示 想抗議離場
...

第五位

花一生去尋覓自己的另一半
能夠遇上再墮入愛河
找到對的人是多麼幸福的事

不必多解釋 不需多喧嘩
靜靜看著對方無言語
享受著彼此的存在
仍然是覺安慰
日後漫長的每段路
都與生命中的主角甜甜蜜蜜地走過
擁抱著對方便不需分輕重
一共享受輕飄飄的感覺

有總有一個人 正

周ba!!!!
ed8671ed 發表於 2015-12-24 22:26

段tag好多不完美喎...

支持同鄉
但係 身為瑞粉表示 想抗議離場
siongguan 發表於 2015-12-24 22:30

入到十大算好好啦, 今年揀左好耐
不過呢首真心值年度十大

第五位

花一生去尋覓自己的另一半
能夠遇上再墮入愛河
找到對的人是 ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:30
估小幸運
應該唔會係找對的人咁 easy 掛

真得不似是真 - 馮允謙

作曲
馮允謙
填詞
周耀輝
編曲 Johnny Yim

監製
廖志華
唱片 Odyssey

時日突然地輕 而大城突然地飄
    也許只因你正替我呼吸

第四位

從前極美麗亦美妙
可惜這一切已變化了
結婚難道真係要結完就分?
當初愛上的那個你
從來不會想辦法去傷害我
從來不曉得博同情扮可憐

誓詞裡的合為一體你現在竟然可以分得清清楚楚
為何我要愛上你
愛到願意配合做你口中的壞人
可能事實上
我就是一個壞人

段tag好多不完美喎...
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:31

咁我應該要估 R&K 我不完美先啱

估唔到有jay fung :O
第四真係周ba啦嘛?!

我們都不是無辜的 - 周國賢

作曲
周國賢
填詞
黃偉文
編曲
周國賢
監製
周國賢/Goro Wong
唱片 We Fight Like Kids

其實我可挽救 無奈我竟變合謀
    能導致這惡鬥 一個動手不夠

第三位

珍惜你愛過你 感激你念掛你
無奈到最後要分離
天梯上不理世俗的一對戀人
無論愛得多轟烈 無論愛到還未覺累
始終也都敵不過有先走的一方

但被此都希望可以先離開
寧願自己留低承受悲痛
獨自去緊記你 回憶你 想你

位 逾越生死 - C AllStar

作曲 Cousin Fung
填詞
鍾晴
編曲 Cousin Fung

監製

唱片
生於斯

一人遊舊地 舊記憶陪同生死
    換了風景依然盼望能共你 看夕陽多淒美

估小幸運
應該唔會係找對的人咁 easy 掛
chanchan0909 發表於 2015-12-24 22:34

仲以為會估太空歌

咁我應該要估 R&K 我不完美先啱

估唔到有jay fung :O
第四真係周ba啦嘛?! ...
ed8671ed 發表於 2015-12-24 22:40

今次無走雞啦

仲以為會估太空歌
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:54
一人可以拎 >1 首十大 ???

一人可以拎 >1 首十大 ???
chanchan0909 發表於 2015-12-24 23:01

咁又唔可以既
不過之前唔知架嘛

歌詞最震撼人心的時候
就是能夠正正確確地解剖聽者的心聲
而更恐怖的是
聽者一直避免去想的事情或聽的說話
偏偏要在歌詞裡面對

填詞人狠狠地摧毀故事中的主角
其實同時也在狠狠地折磨著我們
我們卻樂意地被折磨
也因為試過花數幾年去寫一個動人悲劇
最殘酷的結局永遠是最現實的
明知結盅 仍加插曲

第二位

歌詞最震撼人心的時候
就是能夠正正確確地解剖聽者的心聲
而 ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 23:05

羅生門
我們的總和

第五位 真得不似是真 - 馮允謙
作曲 馮允謙
填詞 周耀輝
編曲 Johnny  ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:37
愛JF

第二位 羅生門 - 麥浚龍/謝安琪

作曲
伍樂城
填詞
黃偉文
編曲
伍樂城
監製
伍樂城/麥浚龍
唱片 Addendum

唯獨壯烈離座 可百世流芳
(難道抱著殘像 可百世流芳)
 你未忘 我未忘 猶勝伴在旁
(你未忘 我未忘 情信亦泛黃)

至 尊 仲 唔 係 JASON !

至尊歌曲

世上插進心裡最鋒利的刀就是
突然的毫無預兆的想起
本來傷口已經癒合
卻偏偏被你的消息 你的回憶 再次刺傷
然而怪的不是你選擇離開我
而怪自己從來都無好好珍惜
當天我與你真的深愛過
今天剩下我愛你又如何

一首年度好歌曲
除了曲詞編監都是高質之作
歌手的演譯也功不可沒
這個班底上年創造了一首唱到街知巷聞既歌
今年同樣地為這位好歌手譜寫他的年度作品
而歌裡高水準的演譯亦令到他唱功和感情的投放再次被樂迷肯定以及愛上
本年度我最喜愛的歌曲
實至名歸

至尊歌曲 別來無恙 - 陳柏宇

作曲
林奕匡
填詞
陳詠謙
編曲
黃兆銘
監製
Edward Chan
唱片 Escape

我爲何未懂得站立 爲事情出錯了負責
然後我 然後我 恨不得當初
懂得愛惜你

恭喜 JASON

年度最佳差一點我們入十大獎
為何要我愛上你 連詩雅
哭乾了眼淚 方皓玟

年度最佳有另一首入十大獎

后會無期 C AllStar
念念不忘 麥浚龍

年度最佳跨年遺珠獎
家明 謝安琪
頌讚詩 林奕匡

今年頒獎典禮完滿結束
首先多謝每位入場既美會員既支持
令我不感到孤單
亦到恭喜所有得獎者
希望來年有更多精彩的作品給大家
明年開始會頒歌手獎

到時見啦!

為何要我愛上你 連詩雅
哭乾了眼淚 方皓玟

年度最佳有另一首入十大獎
后會無 ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 23:35

出年見
二〇二三年度全女班投票

出年見
616.1314 發表於 2015-12-24 23:37

1228都見啦
到時準時入場!

PS: 唔知大家有無留意到第九位既tag係有齊舊年十大既歌
另外就係所有既tag都有mi既歌詞在裡面
呢兩樣希望明年都會繼續做到
不過位置與歌手肯定唔同 (應該會係kay)

第二位 羅生門 - 麥浚龍/謝安琪
作曲 伍樂城
填詞 黃偉文
編曲 伍樂城 ...
JasOh103 發表於 2015-12-24 23:09

點解唔係瑕疵第二?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

點解唔係瑕疵第二?
matthew1990 發表於 2015-12-25 01:59

因為我鍾意前5首多d?

kay攞高位你會有微言咩?

2015年度Jason's Playlist頒獎典禮
日期: 24-12-2015 時間: 21:30-22:30

為 ...
JasOh103 發表於 2015-12-18 00:10

shiga食白果
  估唔到sammi 同jay fung都有份

sammi呢隻真係好正不過主流媒體都無咩提起
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾