返回列表 發帖
Just In Music 2015 流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
各獎項之公開結果

Just In Music 十大歌曲20強
01 逾 ...
Lewis 發表於 2016-1-3 01:32

你咪又係俾偽毒新人金
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

路易2015是有心人@有種人頒獎典禮(前奏)
因為有一d係豬肉獎,所以學新城咁預先頒咗少少先

2015優秀歌手獎
即係今年路易榜榜分頭12位既歌手
(全部非今年歌曲,因為反正今年嗰d大家已經聽咗好多次,同埋之後都有得聽:)
揀吓d冷門d
(1)麥俊龍

(2)謝安琪

(3) C Allstar

(4)吳雨霏

(5)楊千嬅

(6)周柏豪

(7)連詩雅

(8)許廷鏗

(9)張敬軒

(10)容祖兒

(11)周國賢

(12) 林欣彤
Forever Love

你咪又係俾偽毒新人金
matthew1990 發表於 2016-1-3 01:35

新人金同最男最歌差十個level 喎

新人金同最男最歌差十個level 喎
Lewis 發表於 2016-1-3 02:10

我以為佢連聽都唔會聽佢 xd
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Just In Music 2015 流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
各獎項之公開結果

Just In Music 十大歌曲20強
01 逾 ...
Lewis 發表於 2016-1-3 01:32

點解男歌手有2個周柏豪
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

點解男歌手有2個周柏豪
hechart 發表於 2016-1-3 02:19

改番喇 打錯左 thx

13:30再頒獎

cHarrty Music 2015年度粵語榜頒獎典禮

時間:2016年1月3日 13:30

十首十大,回顧麥浚龍十三年音樂路

我最喜愛粵語樂團銅獎

用一整年時間造成的專輯,終於能夠面世,
記住這屬於你們的moment 好嘛?

我最喜愛粵語組合銅獎

一張EP五首歌plug三年
希望樂迷仍然記得你地嘅聲音

我最喜愛粵語樂團銅獎

RubberBand(217)

上榜歌曲︰Gotta Go/寂寞島嶼/挾持

我最喜愛粵語組合銅獎

goldEN(296)

上榜歌曲︰必要的沉默
冠軍歌曲︰問你死未

我最喜愛粵語新人銅獎

新人獎改規則後第一個受惠單位,16年出碟好嘛?

我最喜愛粵語樂團銀獎

兩首上榜歌都係冠軍歌,期待你地第三首作品

我最喜愛粵語新人銅獎

movin'(342)

冠軍歌曲︰十萬個如果/小確幸

我最喜愛粵語樂團銀獎

movin'(342)

冠軍歌曲︰十萬個如果/小確幸

我最喜愛粵語新人銀獎

新人之後嘅道路會更難行,準備好拎你第一個新人銀獎嗎?

我最喜愛粵語唱作人銅獎

今年唱作人同男歌手獎項競爭非常激烈,
呢位歌手由年頭一直穩守唱作人金獎及男歌手銀獎,
可惜去到Wk51終於失守,得番呢個獎咋

movin'

我最喜愛粵語新人銀獎

吳業坤(351)

上榜歌曲︰劇透/原來她不夠愛我
冠軍歌曲︰陽光點的歌

我最喜愛粵語唱作人銅獎

馮允謙(1058)
上榜歌曲︰Let's Keep This Tonight/天涯無歌/年月匆匆/我還好/真得不似是真/請勿打擾/Color Your Life/二次緣/講多無謂
冠軍歌曲︰簡單的歌

我最喜愛粵語新人金獎

唔少新人都會係出碟後消失得係影無蹤,
但連拎新人獎之前就消失咗就真係比較少。

我最喜愛粵語組合銀獎

以往聽佢嘅音樂可能係係街頭啦街尾啦或者從行人路嘅中間…

movin'
nicholashin 發表於 2016-1-3 13:44

係咪16會出碟

我最喜愛粵語新人金獎

K.I.S(422)
上榜歌曲︰日落塔門
冠軍歌曲︰東角遊民/荔枝山Rocky

我最喜愛粵語組合銀獎

K.I.S(422)
上榜歌曲︰日落塔門
冠軍歌曲︰東角遊民/荔枝山Rocky

我最喜愛粵語唱作人銀獎

佢係當代樂壇唱作人嘅始祖,但主流媒體或者已經忘記佢嘅存在

我最喜愛粵語唱作人金獎

佢係上年唱作人金獎、女歌手金獎、作曲人大獎及至尊歌得主,爭,就爭唱片獎金獎。唔係我唔俾佢拎,係佢夠分但無出碟。

碟,今年終於出咗,但仍然係#404notfound

我最喜愛粵語唱作人銀獎

林一峰(1059)
上榜歌曲︰你讓我飛/陳忠漢與趙美鳳/小伙子與陌生人/理性與感性/十八相送
冠軍歌曲︰VC2015

我最喜愛粵語唱作人金獎

方皓玟(1060)
上榜歌曲︰你是你本身的傳奇/哭乾了眼涙
冠軍歌曲︰虛偽

我最喜愛粵語樂團金獎

我最喜愛粵語組合金獎

幾時都話,分開樂團同組合,係明智

我最喜愛粵語樂團金獎

Supper Moment(495)
上榜歌曲︰孤獨先生/煩擾中起舞/討厭的我/風箏/小伙子與陌生人
冠軍歌曲︰請講/幸福之歌

我最喜愛粵語組合金獎

C AllStar(1172)
上榜歌曲︰后會無期/夜幕天星/天光/潘彼德後傳/無懼/紅館夢/時間之光/煙花非花/戰場上的最後探戈/憑著愛
冠軍歌曲︰上車咒/逾越生死/Pair J

我最喜愛粵語唱作人銀獎

林一峰(1059)
上榜歌曲︰你讓我飛/陳忠漢與趙美鳳/小伙子與陌生人/理性與感性 ...
harry 發表於 2016-1-3 14:01

輸一分
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

係咪16會出碟
harry 發表於 2016-1-3 13:48
2016 請大家支持我們一個很大的 project,movin' 首張唱作專輯《Story Book》 及明年會給大家一個新消息
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=10419&pid=749618

我最喜愛粵語歌曲第十位

02年出道,《愛上殺手》係Juno第一首派台歌。
一出道的MK形象,加上背景,令佢迅速成為大眾恥笑對像。

愛情係盲目嘅。被一個異性吸引就好似成為你生活嘅重心一樣。
佢可以係最重要嘅支柱,亦可以推你落深淵。
第十位嘅得獎作品用另一個角度,話你知鐘意一個人會係點。

麥浚龍《愛上殺手》

我最喜愛粵語歌曲第九位

Juno之後推出一系列伍樂城式情歌,包括《有人》、《沒有人》以及呢一隻《耿耿於懷》。

十年過去了,原來呢幾首歌都成為一代人嘅K房回憶。
用十年時間去懷緬一段感情,感覺還會追回來嗎?

麥浚龍《耿耿於懷》

我最喜愛粵語歌曲第八位

係04年,Juno以《非公開表演》得到第一首叱吒冠軍歌,
鼓勵佢繼續挑戰自己,成為今日主流樂壇上偏鋒音樂嘅代表。

麥浚龍《非公開表演》

我最喜愛粵語歌曲第十位

AGA《Superman》(298)

上榜走勢:19>09>10>04>02>04>02>01>02
作曲:AGA
作詞:林若寧
編曲:AGA/Fergus Chow
監製:舒文

我最喜愛粵語歌曲第九位

楊千嬅《最好的債》(298)

上榜走勢:03>06>04>07>07>05>06>05>12>01
作曲:雷頌德
作詞:黃偉文
編曲:雷頌德
監製:雷頌德

究竟CM 有幾多人無比美債十大
究竟CM 有幾多人比 movin' 組合獎先過比新人獎

我最喜愛粵語歌曲第八位

鄭秀文(feat. 24Herbs)《戰勝自己》(298)
上榜走勢:09>08>06>04>02>04>05>03>01
作曲:Eddie Chung
作詞:陳尚汶/林若寧/Phat/KIT/Ghost Style       
編曲:Eddie Chung
監製:Eddie Chung/蔡德才

我最喜愛粵語女歌手銅獎

我最喜愛粵語男歌手銅獎

一位係04年男歌手銅獎,另一個係05年女歌手銅獎。
兩位都係出道年份就獲得歌手獎嘅新人。
事隔多年後,得到佢地人生第二個銅獎。
希望呢一個銅獎係另一個開始,
再次為樂壇繼續光輝十年。

我最喜愛粵語歌曲第八位

上榜走勢:09>08>06>04>02>04>05>03>01
...
harry 發表於 2016-1-3 14:37

希望唔係佢
Happy and Blessed.

kwanie 發表於 2016-1-3 14:31

我舊年movin 新人金 你還記得嗎
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

希望唔係佢
jose 發表於 2016-1-3 14:38

死圖

明明人地就一齊頒

我最喜愛粵語女歌手銅獎

王菀之(797)
上榜歌曲︰如一/小手術/我們他們/十八相送
冠軍歌曲︰小俠

我最喜愛粵語男歌手銅獎

周國賢(973)
上榜歌曲︰Children Song
冠軍歌曲︰失散時光/年輕人們/我們都不是無辜的

我最喜愛粵語女歌手銀獎

無諗過佢會再有女歌手獎嘅一日,
繼04年後又一次一年奪得4首冠軍歌。

我最喜愛粵語男歌手銀獎

佢都係一年有4首冠軍歌。
係本榜繼古巨基同陳奕迅後第三位得到金獎嘅男歌手。
事隔七年,終於見到佢再行上男歌手頒獎台。

我最喜愛粵語男歌手銀獎

佢都係一年有4首冠軍歌。
係本榜繼古巨基同陳奕迅後第三位得到金獎嘅男歌手。
事隔七年,終於見到佢再行上男歌手頒獎台。
harry 發表於 3/1/2016 14:46

咁矛盾呀

我最喜愛粵語女歌手銀獎

楊千嬅(911)
上榜歌曲︰友誼萬歳
冠軍歌曲︰剛剛好/天橋/愛在旁若無人的太空/最好的債

我最喜愛粵語男歌手銀獎

麥浚龍(1004)
冠軍歌曲︰念念不忘/雷克雅未克/瑕疵/羅生門

我最喜愛粵語女歌手金獎

運埋華語女歌手,佢由出道年份開始連續十一年都得到女歌手獎項。
呢個金獎亦係佢第五個粵語女歌手金獎。

我最喜愛粵語男歌手金獎

我仍然相信你係當初唔怕辛苦唔怕攰唔怕眼訓要擴闊天空嘅果個你。
因為最初令我留意你嘅果首歌,係《同天空》唔係《六天》

咁矛盾呀
kwanie 發表於 2016-1-3 14:49

矛盾只因深愛著,你知嘛

應該係個位數
應該唔多姐

我最喜愛粵語女歌手金獎

謝安琪(1404)
上榜歌曲︰我可以被這個世界淘汰,但不可以被世界擊敗/最初的快樂/有夢要想/頭盔
冠軍歌曲︰C餐/十倍奉還/篋神/羅生門

我最喜愛粵語男歌手金獎

周柏豪(1216)
上榜歌曲︰前言/天不怕 地不怕/如果/我不動/相安無事/磨牙/等不到/簡約/莫失莫忘/關於我們/阿鈍
冠軍歌曲︰上次講到/天下大亂/小白/歹角/百年不合

頒都係頒第七位先

我最喜愛粵語歌曲第五位

Juno係903第一個獎項 - 05年十大第9位《雌雄同體》
係對佢轉型嘅第一個肯定。

男性同女性係思想上天生就係有唔同,
除非你係雌雄同體,否則係相處上一定有意見唔同嘅地方。

麥浚龍《雌雄同體》

我最喜愛粵語歌曲第四位

05年後Juno式情歌開始走暗黑路線,
大多以歌者作為感情上的下把,
或自卑或不配,帶出當中的關係。

「瑕玼不少必須靠近看還要看嗎」
一定要成為別人中的完美嗎?

麥浚龍《濛》

我最喜愛粵語歌曲第六位

《Chapel of Dawn》係Juno概念性最高的大碟之一,
亦係佢音樂上最吸引我嘅一隻大碟,
榮獲2007年我最喜愛粵語唱片金獎。

人生有光明黑暗兩面,
一個決定往往改變了人生的方向,
你希望在決定前三思,還是事後才後悔?

麥浚龍《成魔之路》

我最喜愛滄海粵語遺珠歌曲大獎(第一首)

幕後班底嘅用心一直係Juno音樂一個好重要嘅因素。
09年林夕寫嘅《弱水三千》,以水嘅形態描寫生命流轉嘅本質。

水最大嘅特色就係「在一個既沒有起點亦沒有終點的循環中不斷移動或改變而存在」

麥浚龍《弱水三千》

我最喜愛粵語歌曲第七位

2010年Juno推出精選碟《Nothing Last Forever》,碟中三首新歌均描寫另類嘅愛情,包括《紙箱國》中乞丐王子的愛情、《上春風的課》的師生戀及《超生培慾》的戀物癖。原來愛,真的無分界限。

麥浚龍《超生培慾》

我最喜愛滄海粵語遺珠歌曲大獎(第二首)

除了愛情,Juno的歌曲亦有以自閉症為題材的《門》。被困在自己的世界的兒童,其實亦有其快樂的權利,只是理解上與我們不同。然而社會總是以別人的標準衡量成功,這又是我們想要的快樂嗎?

麥浚龍《門》

我最喜愛粵語歌曲第七位

C AllStar《逾越生死》(299)
上榜走勢:20>10>06>05>05>07>02>06>01>02
作曲:Cousin Fung
作詞:鍾晴
編曲:Cousin Fung
監製:簡

我最喜愛粵語歌曲第六位

陳柏宇《親愛的仇人》(299)

上榜走勢:11>05>04>04>05>04>05>02>01
作曲:T-ma
作詞:林若寧
編曲:Edward Chan/Tma
監製:Edward Chan

我最喜愛滄海粵語遺珠歌曲大獎(第一首)

陳奕迅《起點.終站》

上榜走勢:17>16>08>15>10>01
作曲:謝霆鋒
作詞:袁兩半
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

我最喜愛粵語歌曲第五位

JW《矛盾一生》(302)
上榜走勢:07>02>06>09>05>03>05>03>01
作曲:林家謙
作詞:陳詠謙
編曲:周錫漢/黃兆銘
監製:周錫漢

我最喜愛粵語歌曲第八位

...
harry 發表於 2016-1-3 14:37

入場支持!!
有呢首好驚喜!
十大好正, 又有AGA又Jason又CAS
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

入場支持!!
有呢首好驚喜!  
十大好正, 又有AGA又Jason又CAS
JasOh103 發表於 2016-1-3 15:28

舊年都有俾獎sammi

我最喜愛粵語歌曲第四位

黎曉陽《香港傑出廢青》(311)
上榜走勢:18>06>06>05>06>06>05>06>08>07>06>01
作曲:黎曉陽/謝國維
作詞:林日曦
編曲:謝國維
監製:謝國維

請留步

我最喜愛滄海粵語遺珠歌曲大獎(第二首)

黎曉陽《快樂很慢》
上榜走勢:19>xx>07>12
作曲:黎曉陽/蕭志宏
作詞:林日曦
編曲:謝國維
監製:謝國維

一張好嘅唱片同時亦需要好嘅幕後功臣,
所以今年嘅幕後獎項會同唱片獎一齊頒

我最喜愛粵語編曲人

我最喜愛粵語唱片銅獎

呢位歌手係第一次拎幕後獎項會同唱片獎,
佢十幾年嚟都唔係多產嘅主流創作人,
今年呢隻大碟除咗開拓唔同合作空間外,
仲為粵語樂壇帶嚟一種新模式。

我最喜愛粵語編曲人

林一峰(1245.5)
上榜歌曲︰潘彼德後傳/你讓我飛/飛向理想的世界/理性與感性/憑著愛/十八相送/像個女孩一樣/最陌生的熟悉人/小伙子與陌生人/陳忠漢與趙美鳳
冠軍歌曲︰VC2015

我最喜愛粵語唱片銅獎

林一峰《Crossroad》(958)
上榜歌曲︰潘彼德後傳/你讓我飛/理性與感性/十八相送/像個女孩一樣/小伙子與陌生人
冠軍歌曲︰VC2015

我最喜愛粵語監製

我最喜愛粵語唱片銀獎

呢位監製為呢位歌手做嘅唱片已經多次獲獎,但自己拎獎就係第一次。
而呢張唱片係呢幾年已經拎咗好多唔同嘅獎項啦。

入黎坐等美祖白果
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我最喜愛粵語監製

周博賢(1582)
上榜歌曲︰這世界決不割賣/必要的沉默/辛酸/頭盔
冠軍歌曲︰C餐/十倍奉還/篋神/問你死未

我最喜愛粵語唱片銀獎

謝安琪《Kontinue》(1206)
上榜歌曲︰我可以被這個世界淘汰,但不可以被世界擊敗/頭盔
冠軍歌曲︰C餐/十倍奉還/篋神

我最喜愛粵語作詞人

我最喜愛粵語作曲人

我最喜愛粵語唱片金獎

四首上榜歌四首全冠
呢張唱片係....?
(留意番男銀同女銀丫)

入黎坐等美祖白果
616.1314 發表於 2016-1-3 15:48

仲有十大頭三未頒

我最喜愛粵語作詞人

黃偉文(3066)
上榜歌曲︰哲學家/挾持/所有下雨天/相安無事/我在機場等船/紅館夢/你瘦夠了嗎?/你的秀/其後/這麼近那麼遠/飄紅/仁至義盡/小手術/虛齡時代/廿九歲的遺書/分手是常識吧/人生銀行
冠軍歌曲︰世界真細小/我們都不是無辜的/最好的債/瑕疵/念念不忘/羅生門/雷克雅未克

我最喜愛粵語作曲人

周國賢(1615)
上榜歌曲︰天國與地獄/輪迴
冠軍歌曲︰失散時光/年輕人們/我們都不是無辜的/雷克雅未克

我最喜愛粵語唱片金獎

麥浚龍《Addendum》(1299)
冠軍歌曲︰瑕疵/念念不忘/羅生門/雷克雅未克

仲有十大頭三未頒
harry 發表於 2016-1-3 15:50

Kontinue都有獎
估頭三有kay baba pakho
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

2015年,你認識麥浚龍的音樂嗎?

我最喜愛粵語歌曲第三位

如果可以,如果可以改寫歷史,
我們可以不要分別嗎?

麥浚龍(feat.周國賢)《雷克雅未克》

我最喜愛粵語歌曲第二位

這些年來我對你都是念念不忘,
可是你已跟了那個他一起,
十年後我還記得我跟你在那個地方的約定,
你還記得嗎?

麥浚龍《念念不忘》

我最喜愛粵語歌曲第一位

原來我和你的故事,是那麼的不同,
原來我以為對你好的,在你的角度是一種負累。
還是其實我知道是一種負累,只是,不肯放棄纏繞著你的感覺?
「那動人時光,不用常回看」
其實那時光,有動人過嗎?

麥浚龍/謝安琪《羅生門》