返回列表 發帖
你哋個個都反嬅 可恥

離身 : 我愛嬅 俾第二噶
ed8671ed 發表於 2016-1-3 21:19

我都愛嬅架, 係愛上面九首多d姐
棄shiga棄小明都俾個十大你話我幾愛
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

WYTV Music Award 2015

唱作人 金獎

出道咁耐, 唱嘅都係自己作嘅歌, 今年唔單止為自己寫好歌, 更為其他歌手寫出好歌

林奕匡

上榜歌:  有人共鳴

冠軍歌:  頌讚詩,  新一天,  安徒生的錯

========================================

十大歌曲 第四位

之前做過一份功課係關於青年人點睇而家嘅樓市, 其中一位年青老師佢係咁講

: 「假如你有錢俾首期, 但仍要供夠十年. 你會唔會選擇買樓」

: 「如果係咁, 我唔會. 我都要有彈性

身為一個老師, 人工都唔差, 但係佢選擇一種能滿足自己, 令自己快樂嘅方式去生活.

呢個可能都係一般香人嘅想法. 你呢? 你又會選擇一種點樣嘅生活?

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

唱作人 金獎
出道咁耐, 唱嘅都係自己作嘅歌, 今年唔單止為自己寫好歌, 更為其他歌手 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:23

新青年理髮廳
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

睇緊Did姐去shopping, 遲d再入返場
不過睇到兩個榜筆債都係同我一樣最低位
后會為何有十大adore ...
JasOh103 發表於 2016-1-3 21:15

本來係第十幾 不過後來發現男人太多 所以adjust左會唔會筆債得到最多榜尾?
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

唱作人 金獎
出道咁耐, 唱嘅都係自己作嘅歌, 今年唔單止為自己寫好歌, 更為其他歌手 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:23

估RB
俾樓挟持住
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

唱作人 金獎
兩週冠既我們都是這樣長大的咁快出

你哋個個都反嬅 可恥

離身 : 我愛嬅 俾第二噶
ed8671ed 發表於 2016-1-3 21:19
我獨愛 shiga
shiga 無嘅野其他人都唔會有 !!!

Hictons Music Award

第二位:C AllStar - 逾越生死
走勢:11>04>03>02>06>06>01>06>20>14

第一位:周國賢 - 我們都不是無辜的
走勢:12>06>03>02>01>03>01>08>17>06

-----------
新人獎 預告
金獎:凡人成名的最佳例子
銀獎:做左幾年預備新人,到今年派歌依個女歌手都係出唔到碟
銅獎:由街頭到獨立 雖然今年出唔到碟 不過唔好放棄要繼續唱落去呀
https://www.facebook.com/hkmusiconair

十大歌曲 第四位

有時候簡簡單單, 自己鍾意嘅就可以

幸福之歌 - Supper Moment

曲: Supper Moment

詞: Supper Moment

編: Supper Moment/Bert

監: Supper Moment/Adrian Chan

=================================

十大歌曲 第三位

原來不經不覺我都就黎要轉換字頭, 時間過得真係好快, 係別人眼中, 其實我都係一個大細路,

有時可以好癲, 但係做野時又會好認真.

始終人大左, 點樣都要俾人一種成熟感.

人就係咁, 始終有一天都會長大, 但係又同時好響往細個嘅生活

第二位:C AllStar - 逾越生死
走勢:11>04>03>02>06>06>01>06>20>14

第一位:周 ...
hictons 發表於 2016-1-3 21:26

坤哥 JUDE KIS?
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

SONY買咗air time

無辜至尊?!
ed8671ed 發表於 2016-1-3 21:16

不過佢地無過數

第二位講long d 姐係月光淒淒啦

第一位仲唔係活學活用姐弟愛?
RVHOCPC 發表於 2016-1-3 21:16

你d回應好鬼正 笑死朕無命陪

十大歌曲 第四位
曲:  ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:27
廿九歲的遺書定黃磚成長路

十大歌曲 第四位
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:27
MAG
預祝生日快樂

十大歌曲 第四位

mag?
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

廿九歲的遺書定黃磚成長路
nicholashin 發表於 2016-1-3 21:28

我轉做2字頭啫
MAG
預祝生日快樂
chanchan0909 發表於 2016-1-3 21:29

無咁快, 雖然都係今個月

十大歌曲 第三位

我們都是這樣長大的 - 林欣彤

曲: 林欣彤

詞: 林若寧

編: 王雙駿

監: 王雙駿

==============================

轉頭有今日嘅特別嘉賓

有請今日嘅特別嘉賓: TFBOYS

作為國內冒起最快的組合, 由佢地頒國語歌同進步獎就剛剛好

(古有國際天后坐直昇機黎頒獎現場, 又有樂壇慈禧坐專車, 今日就有坐氫氧球)

國語歌

之前都講過台灣幫/國語歌絕少有冠, 咁榜當然係廣東歌優先,

但係唔等於台灣幫/其他華語歌手d歌唔好聽. 所以就有以下呢個獎

最後5

浪漫血液 林俊

不將就 李榮浩

小幸運 田馥甄

痛快的哀艷 蘇打綠

可以的話 梁靜茹

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有請今日嘅特別嘉賓: TFBOYS作為國內冒起最快的組合, 由佢地頒國語歌同進步獎就剛剛 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:36

點解唔係purple姐姐主唱ge喜羊羊主題曲

合唱歌
出動埋合唱團, 好難唔係金獎
金獎: 差一點得們會飛 黃淑蔓 英仁合唱 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 20:49

我今年都加左個呢類型ge獎   我個榜仲衰, 得12個位, 有d歌聽開但完全上唔到榜, 覺得佢地好慘就整左個獎

新人獎
金獎:吳業坤
上榜作品:劇透、原來她不夠愛我、陽光點的歌

銀獎:曾若華

冠軍作品:格拉斯哥流浪
上榜作品:密室謀殺事件

銅獎:K.I.S.
上榜作品:東角遊民、荔枝山 Rocky、日落塔門

同時頒發last.fm熱播歌曲
*1/1-31/12 last.fm音樂記錄播得最多既三首歌

金獎:陳柏宇 - 別來無恙 (76)
銀獎:馮允謙 - Let's Keep This Tonight(71)
銅獎:王菀之 - 小手術(69)

-------------
唱片 金銀銅 最後五強
生於斯/ 有人共鳴/ 我們都是這樣長大的/ Addendum/ Escape

坤哥 JUDE KIS?
hechart 發表於 2016-1-3 21:27

bingo!!!!

有請今日嘅特別嘉賓: TFBOYS作為國內冒起最快的組合, 由佢地頒國語歌同進步獎就剛剛 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:36

想美浩有 但呢度最愛係哀艷嗰首

點解唔係purple姐姐主唱ge喜羊羊主題曲
RVHOCPC 發表於 2016-1-3 21:38

purple 姐姐都去左咁多個頒獎禮, 咁我就介紹下d後生d

國語歌

金獎: 小幸運 - 田馥甄

銀獎: 痛快的哀艷 - 蘇打綠

銅獎: 浪漫血液 - 林俊傑

================================

進步獎 銅獎

呢位歌手今年先有歌上到榜, 仲唔係有最大嘅進步

少左個 TFBOYS

少左個 TFBOYS
chanchan0909 發表於 2016-1-3 21:43

俾隊長遮住左

進步獎 銅獎

鍾舒漫

上榜歌: 改潮玩代, 沉默的對話, 自信踭

============================

進步獎 銀獎

佢都係今年先有歌上榜, 之前去過我學校做嘉賓, 聽過佢唱兩咀, 把聲真係無得彈

竟然有tfboy!

唱片獎
金獎:麥浚龍<Addendum>
冠軍作品:念念不忘、瑕疵 、羅生門、雷克雅未克

上榜作品:單魚座

銀獎:陳柏宇<Escape>
冠軍作品:回眸一笑、別來無恙

上榜作品:一字一淚、航拍、親愛的仇人

銅獎:C Allstar<生於斯>
冠軍作品:逾越生死、后會無期
上榜作品:上車咒 、紅館夢、夜幕天星

-----------
進步獎 預告
三個都係獨立歌手,三年內歌手就可候選
一男一女一組合

進步獎 銀獎

胡琳

上榜歌: 冬至, 滲, 思城, 放空

================================

進步獎 金獎

佢自己就話今年新人, 不過好明顯就唔係啦, 既然係咁今年佢又有好歌同show, 咁自然就會有番一個嘉許

進步獎
金獎:movin'
冠軍作品:小確幸
上榜作品:十萬個如果

銀獎:Yukilovey
上榜作品:兩個人的聖誕、尋找稜角、小小宇宙、誰的青春不迷惘 、一晚長大

銅獎:黎曉陽
上榜作品:快樂很慢、香港傑出廢青、真偽文青

-----------
合唱歌 金銀銅 最後五強
瑕疵/ 新一天/ 羅生門/ 煙花非花/ 差一點我們會飛

進步獎 銀獎
胡琳
上榜歌: 冬至, 滲, 思城, 放空

============================== ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:50

黃靖??

進步獎 金獎

周國賢

上榜歌: 年輕人們, Children Song

冠軍歌: 我們都不是無辜的

===========================

表演環節

交個台俾TFBOYS, 佢地今日帶黎兩首歌, 分別係一首舊歌又係快歌, 同埋一首新歌又係慢歌

進步獎 金獎
周國賢
上榜歌: 年輕人們, Children Song冠軍歌: 我們都不是無辜的

= ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:58

唔怪得知 我諗極都諗唔到係邊個
第四次出道噶

進步獎 金獎
周國賢
上榜歌: 年輕人們, Children Song冠軍歌: 我們都不是無辜的

= ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:58
跟著我左手右手一個慢動作 右手左手慢動作重播

合唱歌

金獎:黃淑蔓 & 英仁合唱團
差一點我們會飛

銀獎:麥浚龍/ 莫文蔚
瑕疵

銅獎:釗鋒/ 鍾鎮濤 - 煙花非花

-----------
唱作人 金銀銅 預告
希望大家煩擾的時光可以遠走,新一天新開始yeah! (內含相關歌名)

十大歌曲 第二位

黎自2015年最hit嘅重播劇集

跟著我左手右手一個慢動作 右手左手慢動作重播
chanchan0909 發表於 2016-1-3 22:04

估唔到你都識
私人推介, 睇埋TFBOYS同埋本宮(皇后娘娘)有份嘅全員加速中

十大歌曲 第二位

別來無恙 - 陳柏宇

曲: 林奕匡

詞: 陳詠謙

編: 黃兆銘

監: Edward Chan

==============================

十大歌曲 第一位

剩番個首, 唔洗tag la

唱作人

金獎:Supper Moment
冠軍作品:煩擾中起舞、幸福之歌、孤獨先生
上榜作品:討厭的我

銀獎:周國賢
冠軍作品:年輕人們、我們都不是無辜的、Children Song
上榜作品:失散時光

銅獎:林奕匡
冠軍作品:頌讚詩、安徒生的錯
上榜作品:新一天、有人共鳴

-----------
歌手獎 銅獎 預告 大獎lu~~
男:佢今年的作品評價好壞參半,不過年頭和年尾的作品仍然合我口味,下年有無嬋聯就睇下你幾時再出歌啦
女:以量取勝既代表,雖然不是每首歌都有質素,不過以支持新生代既原因,最後小勝資深歌手。
組合:喜歡他們不是要聽他們唱情歌,今年既改變下年會繼續嗎?

唱作人

金獎:Supper Moment
冠軍作品:煩擾中起舞、幸福之歌、孤獨先生
上榜作品: ...
hictons 發表於 2016-1-3 22:14

陳偉霆 / 李紫昕 / Fantaz

估唔到你都識
私人推介, 睇埋TFBOYS同埋本宮(皇后娘娘)有份嘅全員加速中 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 22:10
haha 我就係睇左呢個先認識 tfboys
估唔到佢地體能咁勁 娘娘 d pth 真係笑左
不過佢地 d 歌唔係好啱我聽

十大歌曲 第一位

羅生門 - 麥浚龍 謝安琪

曲: 伍樂城

詞: 黃偉文

編: 伍樂城

監: 麥浚龍/伍樂城

=============================

新人

今年有出碟嘅新人真係少之又少, 有上榜又出碟嘅得6, 大熱嘅jude, yan ting 同陳詠謙就要留番出年啦

6位候選單位如下

Yukilovey -- My First Exhibition

AnotherKitchen -- Do What You Love

沈震軒 -- 沈震軒

陳凱彤  --  A Little Bliss

吳業坤  --  KWAN GOR坤哥

曾詠欣   --  N

十大歌曲 第一位
羅生門 - 麥浚龍 謝安琪曲: 伍樂城詞: 黃偉文編: 伍樂城監: 麥浚龍 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 22:18
全力支持Yukilovey金獎

新人 銅獎

首隻ep雖然被人話無風格, 但係4首歌都各有特色, 自己都好鍾意

陳凱彤

上榜歌: 第一眼, 肆無忌憚, 小確幸

歌手獎

男歌手 銅獎:張敬軒

冠軍作品:靈魂相認、找對的人、過客別墅
上榜作品:Do What You Want

女歌手 銅獎:連詩雅
[第一次得獎就拎女銅]

冠軍作品:舊街角
上榜作品:浪漫前夕、為何要我愛上你、等到Sunday就Call你、大了一歲 

組合 銅獎:Dear Jane
冠軍作品:咖啡因眼淚、遠征
上榜作品:七百萬種樂與怒

-----------
歌手獎 銀獎 預告
男:回歸作品以回憶成功搶到焦點,不過喜歡他的相信會更期待暗黑系列吧
女:新生代歌手她是實力系之一,面對公司壓迫,仍然可以做喜歡的音樂,希望她可以走得更遠…
組合:歌海戰術,最後差一點他們會飛…

新人 銀獎

獨立樂隊, first plug 已經吸引人, 希望有更多人認識同認同佢地

Another Kitchen

上榜歌: Play tonight, 無常

新人 金獎

歌就上年開始派, 碟就今年出, 仲唔贏曬

Yukilovey

上榜歌: 兩個人的聖誕, 尋找棱角, 小小宇宙, 誰的青春不迷惘

===================================

唱片 銅獎

呢個位真係爭崩頭, 到最後我先決定俾佢地,

其一係替佢地唔抵, 其二作為一個土生土長嘅香港人, 對香港, 對廣東歌都係有一份執著同埋感情,

13年佢地為廣東歌帶來可能性, 今年就一齊找回我地熟嘅香港.

新人 金獎歌就上年開始派, 碟就今年出, 仲唔贏曬
     Yukilovey

上榜歌: 兩個人的 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 22:31
生於斯

唱片 銅獎

C Allstar - 生於斯

上榜歌: 上車咒, 夜幕天星

冠軍歌: 逾越生死, 后會無期

=============================

唱片 銀獎

個人今年都有唔少突破, 其中一樣就係買左第一隻男歌手嘅碟.

最大吸引原因係佢係一位有實力歌手, 實在值得支持,

再加上呢隻係真 . 大碟 (俾同樣價錢有多幾隻歌仲有音樂會仲唔買咩)咁認真嘅製作實在要有一個獎嘉許