返回列表 發帖
Hello Hello  入場撐achan嘎
Wonders 發表於 2016-1-10 15:06
入場撐陳陳
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 15:06
yeah yeah yeah
留名睇Phil白果
nicholashin 發表於 2016-1-10 15:09
得 1 項提名
嘩,星光熠熠,好多異類的同類,支持! 哈哈!
powerful 發表於 2016-1-10 15:12
tanya 表示今日要掃獎
Juno個勢贏曬 留名睇掃獎
nicholashin 發表於 2016-1-10 15:13
juno 好似真係最多提名
蔡健雅  [年度最佳單曲製作人 - 異類的同類 | 年度女歌手 | 年度歌曲 - 異類的同類 | 年度專輯 - 失語 ...
bagfgfcde 發表於 2016-1-10 15:14
請密切留意

2015 CBM 年度總選

喺啱啱一班歌手入場嘅時候, 問下大家, 投左票未 ???
http://goo.gl/forms/2DbuVZ3IUO

4 點就截數嘎啦, 快 D 表態啦喂 !!!

我地請出其中有份提名呢 2 個奬項嘅歌手入場 !!!

謝安琪 [年度我最欣賞歌手 | 年度我最欣賞歌曲 - 家明 | 羅生門]
張敬軒 [年度我最欣賞歌手]
楊千嬅 [年度我最欣賞歌曲 - 最好的債 | 年度班霸]
林欣彤 [年度我最欣賞歌曲 - 本身的用處 | 年度班霸]

接住落黎有請以下有奬項嘅歌手 !!!

RubberBand [年度 MV - 挾持 | 年度歌曲 - 挾持]
何韻詩 [年度 MV - 是有種人]
王菀之 [年度 MV - 小俠]
劉美君 [年度歌曲 - 兩杯茶]
彭永琛 [年度躍進歌手]

shega仲未出場

shega仲未出場
ed8671ed 發表於 2016-1-10 15:19
shiga 喺後台 黎緊

跟住有請專輯有入圍年度班霸嘅歌手入場 !!!

側田 [年度班霸]
黃家強 [年度班霸]
鍾舒漫 [年度班霸]
周杰倫 [年度班霸]
A-Lin [年度班霸]
小塵埃 [年度班霸]
湯駿業 [年度班霸]
林奕匡 [年度班霸]
周柏豪 [年度班霸]
周慧敏 [年度躍進歌手 | 年度班霸]
吳雨霏 [年度躍進歌手 | 年度班霸]

連詩雅 !!!

[年度躍進歌手 | 年度細碟 | 年度班霸]

最後有請一班樂壇新勢力 !!!

吳業坤 [年度新人]
JUDE [年度新人]
Nowhere Boys [年度新人 | 年度細碟]
曾詠欣 [年度新人 | 年度細碟]
唐藝 [年度卓越歌手 | 年度細碟]
Yukilovey [年度卓越歌手]
李拾壹 [年度卓越歌手]
黎曉陽 [年度卓越歌手 | 年度專輯 - 上上下下左右左右BAStart‬]

歡迎同恭喜各位今年獲提名嘅各位歌手同幕後人 !!!

2015 CBM 年度總選 正式開始 !!!

再次歡迎各位歡眾, 同恭喜各位今年獲提名嘅各位歌手同幕後人 !
好開心今年又可以喺度做總選, 大家好, 我係 MC 陳 !

一間 19 個奬項究竟落喺邊個手上呢 ?
呢 2 個幾鐘就會逐一為大家揭曉 !
咁有咩奬項呀 ?
啱啱喺入場嘅時候有提過下
唔記得 ? 唔緊要 ! 而家再講多次 !!!

投票類 1. 年度我最欣賞歌手 | 2. 年度我最欣賞歌曲
幕後類 3. 年度最佳旋律 | 4. 年度最佳填詞 | 5. 年度最佳編曲 | 6. 年度最佳單曲製作人
歌曲類 7. 年度歌曲 | 8. 年度 MV
專輯類 9. 年度細碟 | 10. 年度專輯
歌手類 11. 年度新人 | 12. 年度卓越歌手 | 13. 年度躍進歌手 | 14. 年度男歌手 | 15. 年度女歌手 | 16. 年度組合 | 17. 年度樂圑 | 18. 年度歌手
其他獎項 19. 年度班霸

其中 年度我最欣賞歌手 同 年度我最欣賞歌曲 係需要大家投票 !
今年邊位歌手同埋邊首歌係你最愛 ???
快 D 上去以下呢個網址投票 !
http://goo.gl/forms/2DbuVZ3IUO

無時間啦 ! 無時間啦 ! 無時間啦 !
未表態嘅朋友快 D 表態啦 !
仲有半個鐘就截數啦 !!!

喺到感謝 ROUND 1 同 ROUND 2 有投票嘅朋友仔 !!!

今日第 1 個獎係年度新人 ! 有請頒奬嘉賓 :
2014 CBM 年度新人 得主 小塵埃 !

P + J : 大家好我地係小塵埃 !
P : 我係 Pollie
J : 我係 Jonathan
P : 有好多樂迷問今年我地去左邊, 我地係咪需要同大家交待下 ?
J : 梗係要啦, 原本我地計劃今年出碟, 但係因為公司將曬 D 資源比曬 phil 同矮仔搞到下半年一首歌都無 plug 到 ...
Pollie 搶咪 : 係囉, 實在太過份啦, 希望 sony 拎唔到班霸, 矮仔食白果 !!!

現場好混亂, 為左唔再比小塵埃亂講野
現場即刻播年度新人嘅提名名單 !

年度新人 提名名單
Another Kitchen [專輯: Do What You Love] [候選歌曲: Play Tonight | Freeze]
吳業坤 [專輯: KWAN GOR 坤哥] [候選歌曲: 原來她不夠愛我 | 陽光點的歌]
JUDE [專輯: /] [候選歌曲: 格拉斯哥流浪 | 密室謀殺事件]
Nowhere Boys [專輯: Nowhere Boys] [候選歌曲: 狂想曲 | 推石頭的人]
曾詠欣 [專輯: N] [候選歌曲: 永遠的愛麗斯 | 灰色的小紅帽]

P : 其實呢啱啱係 phil 同 jason 叫我地咁講嘎
J : jason 仲叫我地幫手叫大家投 別來無恙 一票 !!!
P : 所以未投嘅就支持下 jason 同 phil 啦 !!!
[台下情況: 坤哥喊緊]
J : 今年嘅年度新人係 ... !!!!!

大家可以估下

2014 CBM 年度新人 得主 小塵埃 !  ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:31

人黎, 同本宮拖佢地出去
   竟敢對同門師兄大言不慚

話曬你地係我到組合都有第六
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

仲未投票

希望Jude順利拎到

2014 CBM 年度新人 得主 小塵埃 !  ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:31
上年呀

人黎, 同本宮拖佢地出去
   竟敢對同門師兄大言不慚

話曬你地係我到組合都有第六{:1_11 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 15:33
咪係
仲未投票
harry 發表於 2016-1-10 15:34
快 D 投啦咁

年度新人 : Another Kitchen

今年新人只愛 Another Kitchen, Nowhere Boys 同 曾詠欣
而最喜愛就係 Another Kitchen
推出十隻歌嘅 真.大碟
雖然唔係首首鐘意
不過全碟聽曲風流暢
另外仲有好鐘意唱片設計同包裝
希望佢地繼續努力 !!!

希望Jude順利拎到
上年呀
nicholashin 發表於 2016-1-10 15:34
jude 排第 4

jude 排第 4
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:40

ak贏唔意外, 但係估唔到jude排第4

恭喜曬 Another Kitchen
喺我身邊提名年度我最欣賞歌手同年度我最欣賞歌曲嘅歌手
比時間大家拉下票先 !

Jason : 啱啱小塵埃幫我拉左票, 所以唔講咁多啦 ! 投 陳柏宇 + 別來無恙 啦 !!!
Fa : 愛嬅嘅朋友 ! 係時候發力啦 !
Mag : 我知我係陪跑, 希望大家可以可憐下我啦 !
Hins : 鍾意找對的人同過客別墅就投我一票啦 !
Joey : 希望大家支持我, 希望可以喺到創一番事業 !
Juno : 我比 Kay 講啦 !
Kay : Juno 話唔好投佢, 投比我喎, 希望 Juno fans 同 kay fans 將你地嘅一票投比家明, 多謝你地 !

聽完佢地嘅拉票, 就快 D 去投啦, 因為投票即將截票 !!!
再提多次個投票連結係 http://goo.gl/forms/2DbuVZ3IUO

好啦, 請歌手們留步 !!! 以下 5 個獎項需要你地頒發 !!!
先請 Jason 頒發 年度最佳旋律 !

Jason : ok, 無問題, 我地睇睇提名名單 !

jude 排第 4
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:40
Jude/Nowhere Boys/KIS/曾詠欣>>>Another Kitchen
隻碟以一個成立五年既獨立樂隊黎講真係有D普通
決定暫時離場抗議

恭喜曬 Another Kitchen
喺我身邊提名年度我最欣賞歌手同年度我最欣賞歌曲嘅 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:43

joey唔係要守業咩, 仲創一番事

ak贏唔意外, 但係估唔到jude排第4
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 15:42
因為 nowhere boys 同 曾詠欣 嘅 ep 都做得唔錯
jude 無碟得 2 首歌聽好輸蝕

因為 nowhere boys 同 曾詠欣 嘅 ep 都做得唔錯
jude 無碟得 2 首歌聽好輸蝕  ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:45

咪係, 不過已家出碟已經難, 新人仲難講, 仲要係主打digital single 嘅華納

joey唔係要守業咩, 仲創一番事業
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 15:44
未拎過咪要先創業
Jude/Nowhere Boys/KIS/曾詠欣>>>Another Kitchen
隻碟以一個成立五年既獨立樂隊黎講真 ...
nicholashin 發表於 2016-1-10 15:43
但我真係覺得好好聽

年度最佳旋律 提名名單
常石磊 - 一切安好
楊淽 - 兩杯茶
AGA - 若
李榮浩 - 不將就
Bert - 瑕疵

得獎者係 ...

未拎過咪要先創業
但我真係覺得好好聽
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:46

同意
音樂黎講AK絕對比起其他新人成熟好多

err 除左nowhere boys 因為未聽

年度最佳旋律 : 楊淽 - 兩杯茶 [演唱者: 劉美君]

跟住我地有請 FA 幫我地頒年度最佳填詞 ! 睇睇提名名單 !

年度最佳填詞 提名名單
林若寧 - 天盡頭
林夕 - 若
黃偉文 - 瑕疵
黃偉文 - 挾持
黃偉文 - 雷克雅未克

得獎者係 ...

年度最佳填詞 提名名單
林若寧 - 天盡頭
林夕 - 若
黃偉文 - 瑕疵
黃偉文 - 挾持
黃偉 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:53

YY三個提名

年度最佳旋律 : 楊淽 - 兩杯茶 [演唱者: 劉美君]

跟住我地有請 FA 幫我地頒年度最佳 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:51

兩杯茶
  除左曲, 我覺得演繹都唔錯

兩杯茶
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 15:54

差D唔記得左呢首歌,當時睇劇都好鍾意聽架。

YY三個提名
bagfgfcde 發表於 2016-1-10 15:54
Final 10 有 6 個
兩杯茶
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 15:54
聽完 piano version 愛上左呢首

差D唔記得左呢首歌,當時睇劇都好鍾意聽架。
powerful 發表於 2016-1-10 15:57
劇都好好睇呀

年度最佳填詞 : 黃偉文 - 挾持 [演唱者: RubberBand]

跟住我地有請 軒仔同祖兒 幫我地頒年度最佳編曲 ! 睇睇提名名單 !

年度最佳編曲 提名名單
山地人 - 牙買加的檳榔
雞蛋蒸肉餅 - 榴槤乜乜乜
蘇打綠 / 林暐哲 - 痛快的哀艷
Michael Pfirrmann / 安棟 - 異類的同類
常石磊 / 安棟 - 活著是最好的死亡

得獎者係 ...

希望係異類的同類啦

年度最佳編曲 : Michael Pfirrmann / 安棟 - 異類的同類 [演唱者: 蔡健雅]

接住落黎我地有請 Kay 同 Juno 幫我地頒發年度最佳單曲製作人 ! 睇睇提名名單 !

希望係異類的同類啦
powerful 發表於 2016-1-10 16:01
恭喜曬 tanya

年度最佳填詞 : 黃偉文 - 挾持 [演唱者: RubberBand]

跟住我地有請 軒仔同祖兒 幫我 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:59

美膠
我們的總和

年度最佳單曲製作人
奇哥 / 岑寧兒 - 不枉我們張山十年
Jerald - Pair J
Juno / Jerald - 瑕疵
戴偉 - 差一點我們會飛
安棟 / 蔡健雅 - 異類的同類

得獎者係 ...

美膠
Wonders 發表於 2016-1-10 16:05
唔知 RB 會唔會拎埋年度歌呢

chanchan0909 發表於 2016-1-10 16:06

年度歌緊係留番俾瑕疵

年度最佳單曲製作人 : 戴偉 - 差一點我們會飛 [演唱者: 黃淑蔓 & 英仁合唱團]

最後我地有請 MAG 幫我地頒發年度 MV ! 睇睇提名名單 !

年度最佳單曲製作人 : 戴偉 - 差一點我們會飛 [演唱者: 黃淑蔓 & 英仁合唱團]

最後 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 16:08

yeah 差一點有獎

你揀既歌都好岩我心水,very good taste

chanchan0909 發表於 2016-1-10 16:06

有聲post 差些 想放棄吧..
我們的總和

yeah 差一點有獎
ed8671ed 發表於 2016-1-10 16:10
你揀既歌都好岩我心水,very good taste
powerful 發表於 2016-1-10 16:10
yeah
雖然喺我個榜得 no.19 呢個奬當補償啦

有聲post 差些 想放棄吧..
Wonders 發表於 2016-1-10 16:13
年度歌緊係留番俾瑕疵
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 16:08
呢個奬真係講左成年 一間係第二首就好笑

年度 MV
放了那個作品 [演唱者: 張惠妹]
不孤島(不孤獨版) [演唱者: 宇宙人]
挾持 [演唱者: RubberBand]
是有種人 [演唱者: 何韻詩]
小俠 [演唱者: 王菀之]

年度最佳編曲 : Michael Pfirrmann / 安棟 - 異類的同類 [演唱者: 蔡健雅]

接住落黎 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 16:03

very gd
大家都好鍾意呢首個編曲

very gd
大家都好鍾意呢首個編曲
bagfgfcde 發表於 2016-1-10 16:15
最 like 最後嗰幾下 好正

年度 MV : 放了那個作品 [演唱者: 張惠妹]

恭喜曬以上嘅得奬人同唔該曬咁多位歌手幫手頒發奬項 !
跟住落黎我地會頒年度班霸 !
究竟邊間唱片公司成為年度班霸呢 ?
有請頒奬嘉賓 !
星夢娛樂集團有限公司老闆何哲圖先生
仲有旗下藝人吳若希 !

年度 MV : 放了那個作品 [演唱者: 張惠妹]

恭喜曬以上嘅得奬人同唔該曬咁多位歌手幫 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 16:19

有無KFC外賣

J : 何哲圖先生呀, 典解我無入圍嘅 ?
J : 何哲圖先生呀, 典解我地無得坐喺台下嘅 ?
J : 何哲圖先生呀, 典解 CBM 邀請我地黎頒奬嘅 ?
J : 何哲圖先生呀, 典解我地星夢無入圍嘅 ?
H : ..... 不如我地直接頒奬算啦
J : 先睇睇提名名單 [傻笑]

年度班霸 提名名單
寰亞唱片有限公司 [候選專輯: Collab Star | Never Odd or Even | 沉香 | 生於斯 | 如果大家都擁有海]
英皇娛樂集團有限公司 [候選專輯: me, re - do | 我們都是這樣長大的 | True Instinct | HIM | LOL]
華納唱片有限公司 [候選專輯: WHITE | 新地球 | 大了一歲 | Roundabout | 和自己對話]
環球唱片有限公司 [候選專輯: 不散,不見 | 豔羨 | AMIT2 | 準備中 | 冬 未了]
索尼音樂娛樂有限公司 [候選專輯: 哎呦,不錯哦 | 罪惡感 | 只談喜愛 不談戀愛 | Escape | 有人共鳴]

得獎者係 ...