返回列表 發帖
2015 CBM 年度總選

年度歌手 : 麥浚龍 [323]

上榜歌曲: 單魚座
冠軍歌曲: 念念不忘 | 羅生門 | 雷克雅未克 | 睡前服 [2016 冠軍]
兩周冠軍歌曲: 瑕疵

Juno拎唔到年度男歌手但拎到年度歌手 :o)

nicholashin 發表於 10/1/2016 17:59

證明佢個榜分好似無乜用囉

kwanie 發表於 2016-1-10 18:02
瑕疵屈得太多分

恭喜曬 以上嘅得獎者 !!!
多謝有投票嘅朋友 !!!
多謝有入場睇本人總選朋友 !!!
做得唔好請見諒 !!!
多謝大家 !!! 下年見 !!!

聽日再 show 返 d 投票結果 再次無限感謝各位嘅 SUPPORT

nicholashin 發表於 2016-1-10 17:59
kwanie 發表於 2016-1-10 18:02
年度歌手計榜分 [only 呢個獎計分]
年度男歌手主要睇演繹

大贏家係咪juno
我家shiga 2016一定要攞到年度細碟 哼哼

大贏家係咪juno
ed8671ed 發表於 2016-1-10 18:16
可能shiga出到人生第一隻大碟呢

好野,Juno 掃最後大獎!

係咪特登分到
美妹美雅美龍美綠都有獎架

大贏家係咪juno
ed8671ed 發表於 2016-1-10 18:16
SHIGA 加油 或者下年再躍進都 ok 呀
好野,Juno 掃最後大獎!
powerful 發表於 2016-1-10 18:18
10 個提名最後拎左 4 個
係咪特登分到
美妹美雅美龍美綠都有獎架
-Prince- 發表於 2016-1-10 18:22
唔係囉
19 個奬照顧唔到咁多人 今次咁啱姐

3.0 麥浚龍 |
2.5 
2.0 張惠妹[包埋MV] |
1.5 謝安琪 |
1.0 Another Kitchen | 岑寧兒 | 宇宙人 | 楊淽 | 黃偉文 | 戴偉 | C AllStar | 蘇打綠 | 陳柏宇 | 蔡健雅 | 環球唱片有限公司 |
0.5 Michael Pfirrmann | 安棟 | 莫文蔚 |

恭喜曬 Another Kitchen
喺我身邊提名年度我最欣賞歌手同年度我最欣賞歌曲嘅 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 15:43

Sorry ah遲曬入場, 頭先開會開到六點幾
好正呀d對白!!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

SHIGA 加油  或者下年再躍進都 ok 呀
唔係囉 {:1_9: ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 18:47

冇祖兒 嬲

Kay粉好癲, 兩個投票獎都掃

利申: 投別來

唔知邊個第二呢?

Sorry ah遲曬入場, 頭先開會開到六點幾
好正呀d對白!!
JasOh103 發表於 2016-1-10 19:31
唔緊要
我都係頒之前求其諗炸 仲以為大家唔鐘意添
冇祖兒 嬲
bagfgfcde 發表於 2016-1-10 19:42
叫 tanya 分一個比佢囉
Kay粉好癲, 兩個投票獎都掃

利申: 投別來

唔知邊個第二呢?
JasOh103 發表於 2016-1-10 19:46
2nd round 羅生門 同 最好的債 都係 18 票 但因為羅生門 1st round no.1 所以由羅生門奪得
別來 13 本身 9 家明 2 , total 60 , 另外有 7 人答錯 [別 - 3 最 - 3 羅 - 1]

唔緊要
我都係頒之前求其諗炸  仲以為大家唔鐘意添
叫 tanya 分一個比佢囉 {:1_124 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 19:56

嘩 咁筆債真係本來有機贏
不過咁容易都錯

投家明個兩位好心啦, 差d搞到輸左

嘩 咁筆債真係本來有機贏
不過咁容易都錯

投家明個兩位好心啦, 差d搞到輸左 ...
JasOh103 發表於 2016-1-10 20:01
已經超 easy [原本想問 Addendum plug 左幾多首, 後來都係算啦]

已經超 easy  [原本想問 Addendum plug 左幾多首, 後來都係算啦]
chanchan0909 發表於 2016-1-10 20:28
呢題真係超簡單喎 都有人錯

祖兒無 Gem 又甩轆
佢團隊得唔到鼓勵,實好唔開心
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢題真係超簡單喎 都有人錯
nicholashin 發表於 2016-1-10 20:35
仲要候選歌手都係好多人留意
祖兒無 Gem 又甩轆
佢團隊得唔到鼓勵,實好唔開心
616.1314 發表於 2016-1-10 21:04
金針獎要唔要
唔要我頒比 shiga

因時間問題,上次已頒了大半PART,現在我把所有結果直接POST出黎,謝謝大家的支持!!!!

2015年度Issac榜熱播流行樂壇頒獎典禮
Issac榜熱播推介十大:
至尊金曲: 最好的債 - 楊千嬅
第二位: 世界真細小 - 容祖兒/李克勤
第三位: 我們都是這樣長大的 - 林欣彤
第四位: 女皇 - 容祖兒
第五位: 剛剛好 - 楊千嬅
第六位: 你的男人 - 許志安
第七位: 找對的人 - 張敬軒
第八位: 如你是我 - 許廷鏗
第九位: 逾越生死 - C All Star
第十位: 羅生門 - 麥浚龍/謝安琪

Issac榜熱播推介跳舞歌曲獎:
改潮玩代 - 鍾舒漫

Issac榜熱播電視主題歌曲獎:
金: 女皇 - 容祖兒
銀: 眼淚的秘密 - 吳若希
銅: 一顆不變的心 - 鍾嘉欣

Issac榜熱播唱作歌手獎:
金: 林奕匡
銀: 王菀之
銅: 周國賢

Issac榜熱播踴進歌手獎:
麥浚龍

Issac榜熱樂壇新人獎:
吳業坤

Issac榜熱播國語歌曲獎:
小幸運 - 田馥甄

Issac榜熱播合唱歌曲獎:
金: 世界真細小 - 容祖兒/李克勤
銀: 羅生門 - 麥浚龍/謝安琪
銅: 同屋主 - 鄧麗欣/方力申

Issac榜熱播上榜歌曲歌手大獎:
容祖兒
上榜歌曲共5.5首包括:
這麼近那麼遠、黃昏點唱機、Gotta get high
冠軍歌: 樂觀、女皇、世界真細小

Issac榜熱播樂壇至尊唱片大獎:
如果大家都擁有海 - 楊千嬅
上榜歌包括:
全是冠軍歌: 最好的債、天橋、愛在旁若無人的太空、剛剛好

Issac榜熱播組合大獎:
金: C All Star
上榜歌包括: 時間之SuperStar煙花非花、上車咒紅館夢后會無期
冠軍歌: 逾越生死

銀: Supper Moment
上榜歌包括: 煩擾中起舞、弧獨先生、討厭的我
冠軍歌: 幸福之歌

銅: Dear Jane
上榜歌包括: 咖啡因眼淚、遠征、七百萬種樂與怒

Issac榜熱播男歌手大獎:
金: 張敬軒
上榜歌包括: Do what you want、過客別墅
冠軍歌: 靈魂相認、找對的人

銀: 許廷鏗
上榜歌包括: 郵輪、阿樂
冠軍歌: 如你是我、仁至義盡、歲月無悔

銅: 林奕匡
上榜歌包括: 新一天
冠軍歌: 頌讚詩、安徒生的錯、有人共嗚

Issac榜熱播女歌手大獎:
金: 楊千嬅
上榜歌包括:
四首全是冠軍歌: 最好的債、天橋、愛在旁若無人的太空、剛剛好

銀: 容祖兒
上榜歌包括: 這麼近那麼遠、黃昏點唱機、Gotta get high
冠軍歌: 樂觀、女皇、世界真細小

銅: 林欣彤
上榜歌包括: 小花、金剛圈
冠軍歌: 本身的用處、我們都是這樣長大的

Issac榜流行樂壇我最喜愛的組合:
C All Star
結果: C All Star > Supper Moment > Twins > Dear Jane > Rubber band

Issac榜流行樂壇我最喜愛的男歌手:
張敬軒
結果: 張敬軒 > 陳奕迅 > 麥浚龍 > 周柏豪 > 吳業坤

Issac榜流行樂壇我最喜愛的女歌手:
楊千嬅
結果: 楊千嬅 > 謝安琪 > 容祖兒 > 吳雨霏 > 薜凱琪

Issac榜流行樂壇我最喜愛的歌曲:
最好的債 - 楊千嬅
結果: 最好的債 > 羅生門 > 找對的人 > 原來她不夠愛我 > 小幸運

因時間問題,上次已頒了大半PART,現在我把所有結果直接POST出黎,謝謝大家的支持!!!!

2015年度Issac榜熱播流 ...
issacshek1106 發表於 2016-1-11 15:45

愛祖又愛千
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

issacshek1106 發表於 2016-1-11 15:45

吳雨霏>薛凱琪。。。開心。。。
Happy and Blessed.

Juno 出道十九幾年終於有個躍進獎都可以話係老懷安慰lu

SHIGA 加油  或者下年再躍進都 ok 呀
唔係囉 {:1_9: ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 18:47

李榮浩呢

李榮浩呢
harry 發表於 2016-1-11 17:04
今年有一個提名 下年有十個

今年有一個提名 下年有十個
chanchan0909 發表於 2016-1-11 17:55

偽愛浩力

偽愛浩力
harry 發表於 2016-1-11 18:30
呢 D 叫鼓勵

偽愛浩力
harry 發表於 2016-1-11 18:30
認同

獎項數目總結:
6:   楊千嬅
5:   容祖兒
4:
3:   張敬軒/C All Star
2:   林欣彤/許廷鏗/麥浚龍/林奕匡
1:   李克勤/許志安/謝安琪/鍾舒漫/吳若希/鍾嘉欣/王菀之/周國賢/吳業坤/田馥甄/Supper Moment/Dear Jane
0.5:   方力申/鄧麗欣

Juno 出道十九幾年終於有個躍進獎都可以話係老懷安慰lu
kwanie 發表於 2016-1-11 16:47

哈哈,我呢個踴進獎係計上一年比本年度播放次數最有進步的獎,都係計播放次數頒
所以一線歌手都有機會拎到呢個獎xdd

年度我最欣賞歌手票數
第二階段排名 | 第一階段排名 | 第二階段票數 | 第一階段票數

謝安琪 1 1 16 [27%] 36 [53%]
陳柏宇 2 2 14 [23%] 29 [43%]
麥浚龍 3 3 13 [22%] 28 [41%]
容祖兒 4 5 11 [18%] 23 [34%]
張敬軒 5 4 06 [10%] 24 [35%]

年度我最欣賞歌曲票數
第二階段排名 | 第一階段排名 | 季選排名 | 第二階段票數 | 第一階段票數

羅生門   1 1 5 [4.64] 18 [30%] 36 [53%]
最好的債  2 4 1 [4.96] 18 [30%] 18 [26%]
別來無恙  3 2 2 [4.93] 13 [22%] 30 [44%]
本身的用處 4 5 11 [4.47] 09 [15%] 19 [28%]
家明    5 3 9 [4.52] 02 [03%] 21 [31%]

第一階段排名 + 投票報告 + 完整得獎名單 + 年度歌手分數
請到 http://www.cmusichart.com/discuz ... id=10494&pid=750585

以下為 2015 CBM 四個季度歌曲評選嘅排名, 只列 4 分或以上嘅歌
01 4.96 楊千嬅 - 最好的債
02 4.93 陳柏宇 - 別來無恙
03 4.71 麥浚龍 / 莫文蔚 - 瑕疵
04 4.64 林奕匡 - 頌讚詩
05 4.64 麥浚龍 / 謝安琪 - 羅生門
06 4.63 C AllStar - 逾越生死
07 4.56 C AllStar - 后會無期
08 4.53 Supper Moment - 幸福之歌
09 4.52 謝安琪 - 家明
10 4.50 陳柏宇 - 回眸一笑
11 4.47 林欣彤 - 本身的用處
12 4.47 林奕匡 - 有人共鳴
13 4.43 謝安琪 - 篋神
14 4.43 周國賢 - 我們都不是無辜的
15 4.41 楊千嬅 - 剛剛好
16 4.39 吳雨霏 - 一千個假想結局
17 4.36 麥浚龍 - 念念不忘
18 4.31 JW - 矛盾一生
19 4.27 薛凱琪 - 那一個我
20 4.27 王菀之 - 我們他們
21 4.25 AGA - Superman
22 4.24 鄭欣宜 - 你瘦夠了嗎?
23 4.21 陳柏宇 - 親愛的仇人
24 4.20 周國賢 - Children Song
25 4.19 林奕匡 - 安徒生的錯
26 4.19 AGA - 若
27 4.15 JUDE - 格拉斯哥流浪
28 4.13 連詩雅 - 為何要我愛上你
29 4.12 Super Girls - 一拍即愛
30 4.06 王菀之 - 小俠
31 4.06 林欣彤 - 我們都是這樣長大的
32 4.00 容祖兒 - 黃昏點唱機
33 4.00 洪卓立 - 回到最愛的那天
34 4.00 連詩雅 - 大了一歲
35 4.00 RubberBand - 挾持

喺到再次多謝各位會員對本榜一整年嘅支持 !!!

年度我最欣賞歌手票數
第二階段排名 | 第一階段排名 | 第二階段票數 | 第一階段票數

...
chanchan0909 發表於 2016-1-12 19:35
原來羅生門同最好的債同票

原來羅生門同最好的債同票
nicholashin 發表於 2016-1-12 21:16
如果嗰 7 位無答錯就係 陳柏宇 + 最好的債 拎
每次都有矮仔粉同嬅粉答錯問題

Flash樂壇流行榜頒獎禮2015將於今晚9時正舉行

2015年冠軍歌一覽:

Week 1 - 4: 方皓玟 – 無人像你 / 容祖兒 – 樂觀 / C AllStar、Super Girls – SuperStar / 周慧敏 – 肋骨
Week 5 - 8: 鄧麗欣 – 戒心 / 胡琳 – 冬至 / 鄭秀文、On@ C AllStar – 時間之光 / 許廷鏗 – 如你是我
Week 9 - 12: 楊千嬅 – 最好的債 / 周柏豪 – 小白 / Super Girls – 蓓蕾 / 麥浚龍 – 念念不忘
Week 13 - 16: 狄易達 – 一凍一熱 / 連詩雅 – 浪漫前夕 / AGA – 若 / 劉浩龍 – Change Your Life
Week 17 - 20: 雨僑 – 糖衣 / Movin' – 小確幸 / 周柏豪 – 百年不合 / 林欣彤 – 我們都是這樣長大的
Week 21 - 24: 許志安 – 你的秀 / 楊千嬅 – 天橋 / 陳柏宇 – 回眸一笑 / 陳慧敏 – 完場曲
Week 25 - 28: 陳奕迅 – 無條件 / 側田 – 歌成就今天這個我 / 鍾舒漫 Feat. MC仁 – 改潮玩代 / 薛凱琪 – 所有下雨天
Week 29 - 32: 鄭俊弘 – 忘了嗎 / Supper Moment – 幸福之歌 / C AllStar – 逾越生死 / 王菀之 – 小手術
Week 33 - 36: 李克勤、容祖兒 – 世界真細小 / RubberBand – 我是樂隊 / 張敬軒 – 找對的人 / 林一峰 – 你讓我飛
Week 37 - 40: 鄧麗欣 – 分手的情書 / 麥浚龍、謝安琪 – 羅生門 / 陳慧琳 – 其後 / Dear Jane – 遠征
Week 41 - 44: RubberBand – 挾持 / 薛凱琪 – 那一個我 / 李克勤 Feat. AGA -  戀愛為何物 / 王菀之 – 小俠
Week 45 - 48: 吳雨霏 – 最幸福的眼淚 / 關心妍 – 人生銀行 / 容祖兒 Feat. 林海峰 – 黃昏點唱機 / 許廷鏗 – 郵輪
Week 49 - 52: C AllStar Feat. 梁詠琪 – 后會無期 / 張敬軒 – 過客別墅 / AGA – Superman / JW – 矛盾一生

Flash樂壇新人王候選名單
陳凱彤 / 陳詩欣 / 陳詠謙 / 吳業坤 / 池希 / Another Kitchen / K.I.S. / JUDE / Yan Ting / Zolarwind

Flash樂壇卓越表現獎最後八強
陳慧敏 / 鄭俊泓 / 馮允謙 / 羅力威 / AGA / movin' / Super Girls / Yukilovey

Flash樂壇我最喜愛歌曲最後五強
陳柏宇 – 回眸一笑 / 陳奕迅 – 無條件 / 麥浚龍、謝安琪 – 羅生門 / 楊千嬅 – 最好的債 / Supper Moment – 幸福之歌

Flash樂壇我最喜愛男歌手最後五強
陳柏宇 / 張敬軒 / 周國賢 / 林奕匡 / 麥浚龍

Flash樂壇我最喜愛女歌手最後五強
薛凱琪 / 謝安琪 / 王菀之 / 楊千嬅 / 容祖兒

Flash樂壇我最喜愛組合最後五強
C AllStar / RubberBand / Super Girls / Supper Moment / Twins

Flash樂壇流行榜頒獎禮2015現在正式開始,今年將會頒發35個獎項,包括

Flash樂壇歌曲推介
Flash樂壇新人王
Flash樂壇卓越表現獎
Flash樂壇至尊唱片
Flash樂壇唱作人獎
Flash樂壇男、女歌手及組合獎
Flash樂壇我最喜愛歌曲
Flash樂壇我最喜愛男、女歌手及組合

首先會頒發歌曲獎

Flash樂壇歌曲推介 - 第10位

每個人總有一些事情想做,但有時卻被現實的環境束縛住而未能實現

Flash樂壇歌曲推介 - 第10位

歌名:挾持
主唱:RubberBand
作曲:RubberBand
填詞:黃偉文
編曲:王雙駿/ RubberBand
監製:王雙駿/ RubberBand
榜分:169

第九位:真正的朋友是要互相信任、互相尊重,會和你一起開心、一起傷心,無論大家分隔多遠,彼此的友情也不會被時間沖淡

Flash樂壇歌曲推介 - 第9位

歌名:蓓蕾
主唱:Super Girls
作曲:陳考威
填詞:陳詠謙
編曲:徐浩
監製:陳考威
榜分:170

第八位:既然你對我是這麼不認真,跟本沒有意思和我結婚,倒不如分手吧,再行落去都沒意思

支持下先!
...

支持下先!
siongguan 發表於 2016-1-14 21:13

thx

Flash樂壇歌曲推介 - 第8位

歌名:矛盾一生
主唱:JW
作曲:林家謙
編曲:周錫漢 / 黃兆銘
監製:周錫漢
榜分:171

第七位:人大了,有時想起以前發生過的事,會發現有些事情原來一笑置之就可以

Flash樂壇歌曲推介 - 第7位

歌名:回眸一笑
主唱:陳柏宇
作曲:Cousin Fung
編曲:Edward Chan / Cousin Fung
監製:Edward Chan / Cousin Fung
榜分:172

第六位:原來一切都只是自己一直沉溺於過去,而你就一早已經將感情放下

Flash樂壇歌曲推介 - 第6位

歌名:羅生門
主唱:麥浚龍 / 謝安琪
作曲:伍樂城
編曲:伍樂城
監製:麥浚龍 / 伍樂城
榜分:174

第五位:過去的事情再記住也沒意思,倒不如將過往不開心的事永遠埋藏,忘掉這些痛,好好面對將來

Flash樂壇歌曲推介 – 第5位

歌名:人生銀行
主唱:關心妍
作曲:張家誠
編曲:周錫漢 / 黃兆銘
監製:周錫漢 / 徐浩
榜分:177

第4位:回到大家相戀的地方,想起了很多美好的回憶,只可惜,對你只能留下無限的思念

Flash樂壇歌曲推介 – 第5位

歌名:人生銀行
主唱:關心妍
作曲:張家誠
編曲:周錫漢 /  ...
manu 發表於 2016-1-14 21:27

估唔到蓓蕾同人生銀行都有十大
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

估唔到蓓蕾同人生銀行都有十大
kevinlai1621 發表於 2016-1-14 21:29

兩首都好正!

Flash樂壇歌曲推介 – 第4位

歌名:逾越生死
主唱:C AllStar
作曲:Cousin Fung
填詞:鍾晴
編曲:Cousin Fung
監製:簡
榜分:179

第3位:一些熟識的建築物、景物、人物,都隨時間而改變,一切都已經變得不同,但我仍然喜歡這個地方

兩首都好正!
manu 發表於 2016-1-14 21:30

自從關心妍話佢退出頒獎禮後, 我已經當佢係神台歌手咁處理
   唔係嘅話人生銀行可能會谷到上十大/女歌手

利申: 12年女銀 + 十大
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

Flash樂壇歌曲推介 – 第3位

歌名:黃昏點唱機
主唱:容祖兒 Feat. 林海峰
作曲:馮翰銘
填詞:林若寧
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘
榜分:182

第2位:長大後,會因遇到困難而失去自己小時候的夢想,但只要你勇敢地面對困難,就可以漸漸找回你的夢想,並且令你得到更強大的力量

Flash樂壇歌曲推介 – 第2位

歌名:小俠
主唱:王菀之
作曲:王菀之
填詞:王菀之
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘
榜分:184

金曲金獎:每當你有需要時,我都會在你身邊支持你、愛護你