返回列表 發帖
2015 Awards Ceremony
Simply, Love, Songs
年度歌曲

年度歌曲 - 第五位

CUMON 渣車既女人要正面交鋒 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:49

頭先頒女新人個時好似有首歌係 333

接力頒發
最佳填詞人        得獎作品
金獎        波多野結衣        李拾壹 / 黃艾倫
銀獎        剛剛好        林夕
銅獎        哲學家        黃偉文
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

頭先頒女新人個時好似有首歌係 333
賴爽 發表於 2015-12-29 20:50

係呀 但今晚夠分但被馬走既歌聽聞都有好幾首
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

我諗肯比佢女三甲應該唔會多過三個
除左 616 馬左個女銅比佢
賴爽 發表於 2015-12-29 20:48

Because 祖兒唔可以降班攞銀銅
所以唯有俾霏囉~
霏妹快D同 Shega 講多謝

Em 其實今年年頭D歌幾正
一千個 我敢愛 流螢
係年尾去咗 Hea
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:52

希望JUDE妹係調高左

dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:52

我都馬左我個堆歌曲獎 係咁調位

所以唯有俾霏囉~

一 ...
616.1314 發表於 2015-12-29 20:53

可惜去到年中就收檔
印象中係我度去到wk45前吳小姐都仲係排緊第二

所以唯有俾霏囉~

一 ...
616.1314 發表於 2015-12-29 20:53

咪係囉 明明諗住佢今年有望拎女銀 .. 點知年尾好似消失鳥

咪係囉 明明諗住佢今年有望拎女銀 .. 點知年尾好似消失鳥
賴爽 發表於 2015-12-29 20:54

女金呢咁

女金呢咁
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 20:55

女金咪係荃荃囉 今年我打算幫佢憑 華麗轉身 20>XXX 首奪女金

年度歌曲

年度歌曲 - 第五位

黃昏點唱機 (334)
incl. bagfgfcde+10, jose+5

曲: 馮翰銘
詞: 林若寧
編: 馮翰銘
監: 馮翰銘
唱: 容祖兒 ft. 林海峰

收錄專輯: /
上榜週數: 10
上榜走勢: 14 > 12 > 03 > 10 > 09 > 10 > 02 > 02 > 01 > 05 (43-52)

Groovy,用上長笛作副歌的編曲,正中我本人的口味。
無他的,只要祖兒不做奇怪小學雞兒歌,
仍然能夠在這裡單手奪獎。
過去三年都能勇奪歌曲獎便已足證。

〈格拉斯哥流浪〉曲詞編實屬上佳作品,
假如若華用心琢磨其歌唱技巧,勢必能更上一層樓。

sorry ar judebb

DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

可惜去到年中就收檔
印象中係我度去到wk45前吳小姐都仲係排緊第二
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 20:54

係飄紅同女皇出之前霏一直一直 Lead 住
二〇二三年度全女班投票

中場休息 21:15 繼續頒

年度歌曲

年度歌曲 - 第五位

黃昏點唱機 (334)

曲: 馮 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 21:00

哦 原來係你眼中天窗係小學雞兒歌

係飄紅同女皇出之前霏一直一直 Lead 住
616.1314 發表於 2015-12-29 21:01

祖兒去到wk42仲係排緊第六
最尾十星期連跳三級

OMG 美祖真係有歌曲獎 好感動

最佳編曲人        得獎作品
金獎        煩擾中起舞        Supper Moment
銀獎        上車咒        ON@ C AllStar/ 賴映彤 @groovision
銅獎        仁至義盡        馮翰銘

最佳監製        得獎作品
金獎        小手術        馮翰銘 / 伍仲衡
銀獎        碼頭的辛酸        Blaster / 雷柏熹
銅獎        挾持        王雙駿 / RubberBand

謹記9:30正式開始喔 首先頒發嘅將會係組合新人獎 到時見

好悶……

年度歌曲

年度歌曲 - 第五位

黃昏點唱機 (334)
incl.  ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 21:00

wow 希望美祖拎女三甲

好開心美霏有歌曲獎 年頭真係睇好佢903拎女銀 點知下半年hea到乜咁 狠狠被ban
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

年度歌曲

年度歌曲 - 第七位

別說沒愛過 (338)

曲: 韋禮 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:34

weibird
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

一陣返嚟睇得獎名單先

正式開始 <3

組合新人:
金獎:雖然係新人 但係其實都打滾左好多年啦 獲得冠軍歌 仲係組合獎六強咖 睇下你地會唔會再下一城喇

銀獎:其實佢地音樂底蘊好強 但係又好似一隊強行湊合出泥嘅樂隊 仲甚至惹上抄襲疑雲 點解會咁咖呢

銅獎:呢一隊樂隊就真係認識唔多喇 不過兩首上榜歌都聽得出佢地對於音樂嘅衝勁嘅

好悶……
nicholashin 發表於 2015-12-29 21:16

sorry 悶親u

祖兒去到wk42仲係排緊第六
最尾十星期連跳三級
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:02

祖自從飄紅 1>2>2>2>2 就霸住個頭位
二〇二三年度全女班投票

正式開始
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 21:27

another chicken!!!!! 好似係

年度歌曲

年度歌曲 - 第五位

黃昏點唱機 (334)
incl.  ...

我估美麗華應該馬咗上高位

究竟shega係咪會食咗成個銀杏森林

正式開始
movin得銅  

年度歌曲

剩返6首歌仲未出場 包括:

陳柏宇 - 航拍
陳柏宇 - 回眸一笑
楊千嬅 - 愛在旁若無人的太空
楊千嬅 - 最好的債
胡琳 - 思城
麥浚龍 / 莫文蔚 - 瑕疵

另外 小道消息透露
其中一首較早前被foul出局既歌將會
復 活 !!!!!!!!!!!!!!!
大家密切留意係邊首啦

movin得銅
nicholashin 發表於 2015-12-29 21:30

小道消息話movin'舊年已經拎左新人組合金

年度歌曲

年度歌曲 - 第四位

他相信,荒誕的世界會復原過來;
他執念,堅持是一種不可或缺的元素,不能枯萎;
他戀棧,城內的人都是一體,不分你我。

都怪這裡過份美麗。

呢Round都係冇對決 但好明顯 啦

我估美麗華應該馬咗上高位

究竟shega係咪會食咗成個銀杏森林 ...
ed8671ed 發表於 2015-12-29 21:29

可能復活既就係佢 (不過復活左都未必包贏)

唔記得首瑕疵添
睇黎千千真係件太空垃圾十一大

正式開始

AK
zolarwind
nowhere boys???

唔記得首瑕疵添
睇黎千千真係件太空垃圾十一大
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:34

到目前為止仲係撞得一首

年度歌曲

年度歌曲 - 第四位

思城 (349)

曲: 胡琳
詞: 方皓玟
編: Terry Chan
監: Terry Chan
唱: 胡琳

收錄專輯: All of Me
上榜週數: 13
上榜走勢: 20 > 10 > 04 > 03 > 09 > 07 > 10 > 13 > 08 > 07 > 07 > 06 > 01 (31-43)

第一次聽已被吸引住,胡琳近一兩年的歌曲總是格外扣人心弦的。
每一粒音符他都唱得十分乾淨,沒有任何瑕疵。
他譜寫的曲子亦能夠在流行和爵士迷幻之間游走,
很欣喜有胡琳的歌陪我度過2015年。

新人獎組合銅獎:
Dimension

上榜歌曲包括:活著、隔著四萬秒空間

新人獎組合銀獎:
ZolarWind

上榜歌曲包括:乾坤卦、七百萬個小宇宙、末法時代

新人獎組合金獎:
Another Kitchen

上榜歌曲包括:示威、Play Tonight、Where You Wanna Go、無常、失控

=============================================
跟住頒發嘅係男新人獎:
金獎:呢一位歌手靚仔就幾靚仔喇 歌曲都算唔錯 可惜今年趕唔切出碟 又來自一間細公司 未必拎到好多獎 我就響呢度補一個金獎比你啦
銀獎:如無意外 獎項就係比呢隻旗子搶曬 其實我都估唔到你又一日會出到碟 我呀媽好支持你咖 你要加油呀
銅獎:除左跟人出show之外你仲有乜嘢技能?大隻?彈結他?扮王梓軒?跳舞?好似得扮王梓軒比較成功啵

留個名撐一下

年度歌曲

年度歌曲 - 第三位丶第二位

他終於流下最後,且最幸福的眼淚。

欠下巨大的情債;
隔著微小的距離;
置身浩瀚的宇宙;
空無一人的太空。

欠他的債,他今生都不會往還,
他只想把情債帶到下一輩子。
繼續欠下去,繼續隔著一厘米的距離與他走下去。

宇宙裡彷彿剩下失了重的兩人,譜寫小愛的故事。

第三位丶第二位
航拍 vs 最好的債 vs 愛在旁若無人的太空 vs 小小宇宙

男新人銅獎:
周殷廷

上榜歌曲包括:Gonna Be Alright、半祝福、自我催眠

男新人銀獎:
吳業坤

上榜歌曲包括:劇透、原來她不夠愛我、感激

男新人金獎:
羅啟聰

上榜歌曲包括:東角遊民、荔枝山 Rocky、日落塔門

===================================

女新人獎:
金獎:呢一位歌手行嘅路線好難行 甚至響youtube個MV有大量負評 話唱得難聽、作得難聽嘅都有 但係係歌曲背後嘅豪放 先係歌曲嘅精華
銀獎:第一眼望見呢一個女歌手 其實都嚇親 個樣同上網search個樣唔同嘅 但係佢嘅曲風唔係一貫嘅香港歌曲 而係肆無忌憚嘅作品
銅獎:唱功有就有喇 但係你想走嘅路線如果更加清晰就好啦 不過又真係估唔到你都出到碟囉

男新人銅獎:
周殷廷

上榜歌曲包括:Gonna Be Alright、半祝福、自我催眠

男新人銀獎:
吳業坤

上榜歌 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 21:46

唐藝

年度歌曲

年度歌曲 - 第三位

航拍 (331)

曲: 陳柏宇
詞: Tim Lui
編: Gustav Efriamsson
監: Edward Chan
唱: 陳柏宇

收錄專輯: Escape
上榜走勢: 15 > 07 > 05 > 06 > 04 > 09 > 09 > 02 > 04 > 01 (37-46)

新碟只有這首〈航拍〉是由他親自譜曲,完美體現何謂貴精不貴多。
記得第一次聽已被〈航拍〉感動,抒情慢歌仍然是陳柏宇的拿手好戲。
充滿電影感的編曲亦不期然想起他和符小姐長期放送的閃光彈。

這些年來,他彷彿已成我的寫照。
當偶像逐漸登上幸福的階梯,小粉絲如我也相信自己也可以如偶像一樣愛上到太空....

女新人銅獎:
陳凱彤

上榜歌曲包括:第一眼、肆無忌憚、歡樂小姐

女新人銀獎:
Jude

上榜歌曲包括:天下大亂之密室謀殺事件、格拉斯哥流浪、密室謀殺事件       

女新人金獎:
唐藝

上榜歌曲包括:Why On My Bed、Just Be Gay、Goodbye, Dick

=========================================

接下來頒發嘅係唱作人獎:
金獎:今年你舉辦左一個好好嘅音樂會 一場視覺同聽覺嘅震撼 響你過去休息嘅時間 好多人都支持你 等待更好的你 你係唯一響今年獲得三個冠軍嘅歌手 恭喜你 我非常期待你來年嘅國語大碟

銀獎:今年比較喜歡嘅歌手 響我個榜表現較好嘅歌手 都係唱作歌手 而呢一位歌手其實先去到佢第二隻專輯 但係我就好似聽上癮咁 仲可以寫到歌比其他歌手 究竟呢一位歌手仲有幾多存貨呢

銅獎:而呢一位歌手今年終於推出第一張大碟 為佢帶泥一個好好嘅開始 咁岩得咁橋 你又寫左一首歌比第二個歌手 但係賣年輕其實唔係賣到好耐 但係賣清新又唔係好覺 唱歌有唔係特別勁(起碼銀獎好D)希望你嘅第二張專輯推出嘅時候會有進步啦

搞錯!最好的債竟然會輸!真過分!
KEN 你張 Kwan Gor 圖嚇死人喇
二〇二三年度全女班投票

年度歌曲

年度歌曲 - 第二位

愛在旁若無人的太空 (333)

曲: Eric Kwok
詞: 林夕
編: 張子堅
監: Eric Kwok
唱: 楊千嬅

收錄專輯: 如果大家都擁有海
上榜走勢: 19 > 07 > 10 > 09 > 06 > 04 > 02 > 04 > 03 > 01 (33-42)

他本年度的年度大作〈最好的債〉,於我而言其實沒太大的投入感。
小品的曲式,沒有太大的時代意義,純粹記錄兩人的愛情故事,
〈愛在旁若無人的太空〉反倒令人代入故事裡的角色。
說到底我們也只是平凡人,我們投射自己的感情於楊千嬅的歌曲身上,再詮釋其歌曲的意義。
而說到尾我們渴望的也只不過是一段永恆的愛情。

〈小小宇宙〉編曲可取,其鮮明的風格注定勞嘉怡將偏向小眾路線,
本年度欣喜的是勞的音樂逐漸邁向成熟,與前年再作比較,其稚嫩的味道亦逐漸消除,來年繼續努力。

女新人銅獎:
陳凱彤

上榜歌曲包括:第一眼、肆無忌憚、歡樂小姐

女新人銀獎:
Jude

上榜歌曲包括:天下 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 21:55
恭喜唐藝

年度歌曲

年度歌曲 - 第二位

愛在旁若無人的太空 (333) ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 21:57

咁就搶左yuki個十一大
楊千嬅讓下後輩得唔得

首娘丙歌有十大而債無?!?!
離場!(其實我得翻 5% 回宮再 Support 兩位
二〇二三年度全女班投票

恭喜唐藝
chanchan0909 發表於 2015-12-29 21:58

實開心死你喇
二〇二三年度全女班投票

唱作人銅獎:
黎曉陽

上榜歌曲包括:香港傑出廢青、快樂很慢、真偽文青、永遠很近 (Live@離地音樂會)、最陌生的熟悉人、陪你度過漫長歲月

唱作人銀獎:
李拾壹

上榜歌曲包括:小李波多野結衣、難查字、錯到底、下剋上、我至叻我至醒

唱作人金獎:
盧凱彤

上榜歌曲包括:天色很暗信箱廿九歲的遺書、致命傷、Now I Know、16、無我

==================================================
哇終於頒到十大第十位
我地睇睇過去記錄先:
2009 我所知的兩三事 容祖兒
2010 說謊      林宥嘉
2011 Smiley Face   周柏豪
2012 光害      許廷鏗
2013 愛戀魔法    陳僖儀
2014 布穀鳥大反擊  容祖兒

Tags:
衛蘭當年賣Love賣Fate
今年呢一位歌手賣左好多心血
舊公司開始唔太注重佢