返回列表 發帖

my LOVE my HATE Award 2015
30/12/2015  WEDNESDAY  2100

年 度 十 大
第一位 小手術  王菀之

作曲:伍仲衡 作詞:黃偉文 編曲:何秉舜@goomusic 監製:馮翰銘、伍仲衡、何秉舜@goomusic
榜上走勢 - 16>9>6>6>4>4>1>5>1>14
累積得分 - 159
備註 - 2013 年度至尊歌曲為《任我行》,得分 172;2014 年度至尊歌曲為《光源》,得分 189。

第二位 瑕疵  麥浚龍 & 莫文蔚

作曲:Bert 填詞:黃偉文 編曲: Jerald 監製:Juno Mak / Jerald J
收錄專輯 - ADDENDUM
榜上走勢 - 13>9>5>2>1>11>7>8>8>5>11
累積得分 - 157
備註 - 首支奪得年度十大的合唱歌

第三位 黃昏點唱機  容祖兒

作曲:馮翰銘 填詞:林若寧 編曲:馮翰銘 監製:馮翰銘
榜上走勢 - 1>4>2>4>6>6>7>5>12
累積得分 - 155
備註 - 首支空降冠軍並奪得年度十大的歌曲

第四位 格拉斯哥流浪  JUDE

作曲:Jude 填詞:梁栢堅 編曲:黃思彥 監製:舒文
榜上走勢 - 16>3>3>2>2>1>10>10>X>12
累積得分 - 151
備註 - 首位以新人姿態奪得年度十大的歌手

第五位 最好的債  楊千嬅

作曲:雷頌德 填詞:黃偉文 編曲:雷頌德 監製:雷頌德
收錄專輯 - 如果大家都擁有海
榜上走勢 - 15>8>4>3>6>1>4>6>13>14>14
累積得分 - 150

第六位 So Fa Mi Re Do  SiS樂印姊妹

作曲:駱胤鳴 填詞:駱胤鳴 編曲:Larry Wong 監製:Larry Wong
榜上走勢 - 15>9>3>7>4>2>1>3>14
累積得分 - 148

第七位 頌讚詩  林奕匡

作曲:林奕匡 填詞:陳詠謙 編曲:Edward Chan / Cousin Fung / 黃兆銘 監製:Edward Chan
收錄專輯 - 有人共鳴
榜上走勢 - 19>10>5>4>1>2>3>1>3>9>X>12>16
累積得分 - 147

第八位 Let's Keep This Tonight  馮允謙

作曲:馮允謙 作詞:陳詠謙 編曲:Edward Chan / T-ma @ emp 監製:Edward Chan / T-ma @ emp
收錄專輯 - Odyssey
榜上走勢 - 10>3>2>1>5>4>4>12>18
累積得分 - 147

第九位 你的男人  許志安

作曲:覃嘉健 作詞:林若寧 編曲:Johnny Yim 監製:Gary Chan
收錄專輯 - 新天地
榜上走勢 - 7>3>5>2>5>3>1>12
累積得分 - 146

第十位 逾越生死  C AllStar

作曲:Cousin Fung 作詞:鍾晴 編曲:Cousin Fung 監製:簡
收錄專輯 - 生於斯
榜上走勢 - 8>4>2>2>3>1>19>X>14
累積得分 - 139
備註 - 唯一一位連續三年奪得十大歌曲的歌手 [2013 : 第四位《薄情歌》;2014 : 第六位《家書》]

第十一位  飛吧! 獨角仙   小塵埃 (135)
第十二位  改潮玩代    鍾舒漫 Feat. MC仁 (133)
第十三位  時間靜止器   Yellow! (128)
第十四位  起點‧終站     陳奕迅 (125)
第十五位  小小宇宙    Yukilovey (123)
第十六位  篋神      謝安琪 (122)
第十七位  回眸一笑    陳柏宇 (121)
第十八位  幸福之歌    Supper Moment (120)
第十九位  為何要我愛上你 連詩雅 (115)
第二十位  Superman     AGA (114)

我 最 喜 愛 · 歌 曲 獎
最好的債  楊千嬅

作曲:雷頌德 填詞:黃偉文 編曲:雷頌德 監製:雷頌德
累積票數 - 101 [ 15 票第一;4 票第二;2 票第三 ]

最 佳 男 歌 手
金獎 - 陳柏宇

上榜歌曲 - 別來無恙 (71)、親愛的仇人 (25)、告別之前 (9)
冠軍歌曲 - 回眸一笑 (121)、航拍 (88)
上榜週數 - 25
累積得分 - 328 [Bonus : +14]

銀獎 - 周柏豪

上榜歌曲 - 小白 (102)、百年不合 (62)、天不怕地不怕 (6)、上次講到 (12)、相安無事 (82)、天下大亂 (42)
上榜週數 - 25
累積得分 - 314 [Bonus : +5]

銅獎 - 麥浚龍

上榜歌曲 - 念念不忘 (76)、羅生門 (95)、雷克雅未克 (72)、單魚座 (40)、睡前服 (3)
冠軍歌曲 - 瑕疵 (157)
上榜週數 - 32
累積得分 - 299 [Bonus : -18]

林奕匡 253 / 陳奕迅 246 / 許志安 230 / 馮允謙 223 / 黎曉陽 190 / 側田 180 / 張敬軒 150

最 佳 女 歌 手
金獎 - 容祖兒

上榜歌曲 - 這麼近那麼遠 (33)、女皇 (83)、世界真細小 (39)、Gotta Get High (14)
冠軍歌曲 - 飄紅 (101)、黃昏點唱機 (155)
上榜週數 - 32
累積得分 - 388 [Bonus : -18]

銀獎 - 楊千嬅

上榜歌曲 - 天橋 (5)、愛在旁若無人的太空 (88)
冠軍歌曲 - 最好的債 (150)、剛剛好 (112)
上榜週數 - 26
累積得分 - 353 [Bonus : -2

銅獎 - 王菀之

上榜歌曲 - 我們他們 (57)、如一 (15)
冠軍歌曲 - 小俠 (105)
兩星期冠軍歌曲 及 年度歌曲 - 小手術 (159)
上榜週數 - 22
累積得分 - 332 [Bonus : -4]

Yukilovey 318 / 連詩雅 316 / 謝安琪 250 / JUDE 238 / AGA 194 / 鍾舒漫 186 / J.Arie 179 / 薛凱琪 171 / 胡琳 167 / 吳雨霏 162 / 陳凱彤 158

最 佳 組 合
C AllStar

上榜歌曲 - 時間之光 (36)、戰場上的最後探戈 (18)、煙花非花 (46)、上車咒 (15)、后會無期 (61)、夜幕天星 (6)
冠軍歌曲 - 逾越生死 (139)
上榜週數 - 31
累積得分 - 272

SiS樂印姊妹 221 / Super Girls 195 / Twins 139 / 小塵埃 135

最 佳 樂 隊
金獎 - Supper Moment

上榜歌曲 - 煩擾中起舞 (71)、討厭的我 (47)、分手是常識吧、風箏 (3)
冠軍歌曲 - 幸福之歌 (120)、孤獨先生 (101)
上榜週數 - 24
累積得分 - 342

銀獎 - Dear Jane

上榜歌曲 - 最後一次 (70)、咖啡因眼淚 (13)、遠征 (32)、七萬百種樂與怒 (28)
上榜週數 - 19
累積得分 - 143

銅獎 - Another Kitchen

上榜歌曲 - 無常 (37)
冠軍歌曲 - Play Tonight (103)
上榜週數 - 11
累積得分 - 140

Yellow! 136 / RubberBand 107

最 佳 新 人
金獎 - JUDE

上榜歌曲 - 密室謀殺事件 (67)
冠軍歌曲 - 格拉斯哥流浪 (151)
上榜週數 - 13
累積得分 - 218

銀獎 - 黎曉陽

上榜歌曲 - 香港傑出廢青 (75)、真偽文青 (11)
冠軍歌曲 - 快樂很慢 (96)
上榜週數 - 17
累積得分 - 182

銅獎 - 陳凱彤

上榜歌曲 - 第一眼 (55)、小確幸 (33)
冠軍歌曲 - 肆無忌憚 (70)
上榜週數 - 16
累積得分 - 158

K.I.S. 155 / Another Kitchen 140 / 吳業坤 118

最 佳 專 輯
金獎 - 《ADDENDUM》 麥浚龍

推介歌曲 - 念念不忘、睡前服、瑕疵、羅生門、單魚座、雷克雅未克

銀獎 - 《生於斯》 C AllStar

推介歌曲 - 生於斯、請勿靠近車門、城惶城恐、門常關、逾越生死、后會無期、日暮途遠

銅獎 - 《Escape》 陳柏宇

推介歌曲 - Jeep、回眸一笑、意識形態監獄、航拍、別來無恙、宇季

其他推薦專輯 : 如果大家都擁有海、有人共鳴、Here、True Instinct、大了一歲、豔羨、準備中

最佳唱作人 : JUDE
最佳 Music Video : Supper Moment - 煩擾中起舞
最佳跳舞歌曲 : 鍾舒漫 Feat. MC仁 - 改潮玩代
最佳演繹 : 麥浚龍 & 莫文蔚 - 瑕疵
最佳作曲 : 林奕匡 - 別來無恙
最佳填詞 : 黃偉文 - 羅生門
最佳編曲 : 雞蛋蒸肉餅 GDJYB - 榴槤乜乜乜

得獎統計*

歌手
4 - 麥浚龍
3 - 楊千嬅 / C AllStar
2 - 莫文蔚 / 容祖兒 / 陳柏宇 / 王菀之 / JUDE / Supper Moment / 林奕匡 (包括最佳作曲)
1 - SiS樂印姊妹 / 馮允謙 / 許志安 / 周柏豪 / Yukilovey / Dear Jane / Another Kitchen / 黎曉陽 / 陳凱彤 / 鍾舒漫 / 黃偉文 / 雞蛋蒸肉餅 GDJYB

公司
6 - 寰亞
5 - 英皇
4 - 華納 / Silly Thing
3 - Sony
2 - 環球 / 紅線
1 - 太陽 / GME / 3721 Productions / Frenzi / (Another Kitchen)
Happy and Blessed.

禾就係要睇下呢度邊個會咁狼心送白果俾佢
因住生仔冇ceye 哼!
ed8671ed 發表於 2015-12-18 18:42

大鑊

一個人因為幻想開始
兩個人因為了解終止

二 〇 一 五 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
十 二 月 二 十 八 日 晚 上 九 時 正
全女班十大 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 21:30

yiu

點解dong會員寫文又正 諗玩法又創新
支持jude
nicholashin 發表於 2015-12-29 18:52

感性理性任性率性集於一身既好男人

我仲係一個獎都未tag呀 ^^
一陣即興啦haha

同大家玩個賽前遊戲先
頒發十大歌曲前截
最高分者可以任調五大男歌手分 (+10, +5, 0, -5, -10)

入圍名單 :
http://www.cmusichart.com/discuz ... 0493&extra=page%3D1

Q1 : 競猜其中一首「我最喜愛歌曲獎」獲得 0 票的歌
Q2 : 有多少首 年度十大歌曲 已被收錄於專輯內?
Q3 : Yukilovey 獲得「最佳唱作人」獎。 T/F
Q4 : 年度十大歌曲的演出者中有多少位女性?
A.        5
B.        6
C.        7
D.        8
Q5: 試連出本年度最多得獎數目的五個單位
(例子 - 打橫 : B1 - O1 ; 打直 : B1 - B5 ; 打斜 : B1 - O5 / B5 - O1)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

又黎到每年賽前傳統
一百大歌曲倒數

91. 陳凱彤 - 第一眼
92. 謝安琪 - 家明
93. 曾詠欣 - 永遠的愛麗斯
94. 李拾壹 - 難查字
95. 連詩雅 - 浪漫前夕
96. As One - Candy Ball
97. 陳奕迅 - 人生馬拉松
98. 吳雨霏 - 一分鐘稀客一分鐘色誘
99. goldEN - 必要的沉默
100. 鍾舒漫 - 沉默的對話

81. Robynn & Kendy / 林奕匡 - 新一天
82. C AllStar Feat. 梁詠琪 - 后會無期
83. movin' - 小確幸
84. Yan Ting Feat. Kary - Gonna Be Alright
85. Twins - 虛齡時代
86. 王菀之 - 我們他們
87. 陳慧琳 - 其後
88. Mr. - 邊城
89. 張敬軒 Feat. 馮允謙 - Do What You Want
90. 許志安 - 你的秀

匡匡個樣永遠都咁正常
1 小塵埃 - 飛吧! 獨角仙
2 8
3 F
4 B
5 B1-O5
nicholashin 發表於 2015-12-30 20:37

我鍾意既歌手先搵美樣

Q1 : 競猜其中一首「我最喜愛歌曲獎」獲得 0 票的歌 - 時間靜止器
Q2 : 有多少首 年度十大歌曲 已被收錄於 ...
chanchan0909 發表於 2015-12-30 20:43

thanks for support ar^^
一陣你最高分我通知你

Q1: 陳奕迅 - 起點‧終站Q2: 6
Q3: T
Q4: C
Q5: I1-I5
616.1314 發表於 2015-12-30 20:43

多謝g持

你的男人
T
B
I1-I5

對姣腳係咪連嬸嘅
ed8671ed 發表於 2015-12-30 20:45

係呀 讓世界豔羨式既擺法

tanya 收到jose榜通知係頒獎典禮上獻唱wk1冠軍歌異類的同類
已經係台下面準備好上黎啦 ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 20:54

一陣將會安排佢坐直昇機降落噶

2015年度Issac榜熱播流行樂壇頒獎典禮
本年度Issac榜因榜主繁忙,所以少了時間在非共post榜,現在亦因時間問 ...
issacshek1106 發表於 2015-12-30 20:45

愛 最鍾意有其他榜一齊頒
至少多個伴

數快啲先

51. 鄭秀文 & 24Herbs - 戰勝自己
52. 馮允謙 - 真得不似是真
53. 雨僑 - 糖衣
54. 麥浚龍 - 念念不忘
55. 黎曉陽 - 香港傑出廢青
56. 薛凱琪 - 那一個我
57. 胡琳 - 思城
58. SiS樂印姊妹 - 不要只是有夢
59. J.Arie - 你死我活
60. 張敬軒 - 靈魂相認

61. 鄭欣宜 - 你瘦夠了嗎?
62. 鄭秀文 - 總有一個人
63. 麥浚龍 Feat. 周國賢 - 雷克雅未克
64. 側田 - WeTouch
65. 陳柏宇 - 別來無恙
66. Supper Moment - 煩擾中起舞
67. Yukilovey - 尋找稜角
68. 陳凱彤 - 肆無忌憚
69. Dear Jane - 最後一次
70. Twins - TGIF

71. 湯駿業 - 失落於時空堡壘
72. 側田 - 命書
73. JUDE - 密室謀殺事件
74. 岑寧兒 Feat. Charatay - 不枉我們張山十年
75. 林一峰 - 你讓我飛
76. 陳詠謙 - 寫妳太難
77. 林二汶 - 只怕不夠時間看你白頭
78. 林欣彤 - 本身的用處
79. Kolor - 大吟釀
80. 周柏豪 - 百年不合

Issac榜熱播推介十大‧第九位:
歌曲: 逾越生死
主唱: C All Star
作曲:Cousin Fung@goldEN  
填詞:鍾晴

...
issacshek1106 發表於 2015-12-30 21:08

回眸一笑 ??
唔識噶

21. JW - 矛盾一生
22. 楊千嬅 - 剛剛好
23. J.Arie - 不想再見
24. 王菀之 - 小俠
25. 盧凱彤 - 天色很暗
26. Another Kitchen - Play Tonight
27. 周柏豪 - 小白
28. Supper Moment - 孤獨先生
29. 容祖兒 - 飄紅
30. 周國賢 - 我們都不是無辜的

31. 黎曉陽 - 快樂很慢
32. Super Girls - 一拍即愛
33. 連詩雅 - 等到Sunday就Call你
34. 陳慧敏 - 小人物
35. RubberBand - 挾持
36. 麥浚龍 謝安琪 - 羅生門
37. 陳柏宇 - 航拍
38. 楊千嬅 - 愛在旁若無人的太空
39. 胡琳 - 滲
40. 藍奕邦 - 說再見的對象

41. 王梓軒 - 次世代
42. 狄易達 - 一凍一熱
43. K.I.S. - 日落塔門
44. 周柏豪 - 相安無事
45. AGA - 若
46. 吳雨霏 - 我敢愛
47. 容祖兒 - 女皇
48. 薛凱琪 -Let Go
49. 吳業坤 - 陽光點的歌
50. Yukilovey - 誰的青春不迷惘

Issac榜熱播推介十大‧第八位:
歌曲: 如你是我
主唱: 許廷鏗
作曲:張家誠
填詞:楊熙

第七位: 天時、地 ...
issacshek1106 發表於 2015-12-30 21:13

千千???

(me 估親都錯 頭七位狂估千千希望佢無獎^^)

最後一次咁高位 ._.
nicholashin 發表於 2015-12-30 21:13

唔知點解幾鍾意呢首

本身的用處 得 #78
偽彤粉!!!!
616.1314 發表於 2015-12-30 21:12

1>3>11>15
算係咁啦^^
雖然係冠軍歌中排尾四

歡迎大家進入我既
人生勁爆 music world

頒獎禮正式開始

比賽就係有嬴有輸
就係快樂混和難過
就係要成就人登上高位

有請 J.Arie 唱出主題曲
《你死我活》

個兵糕遊戲正到
留名學野
dongbb2332 發表於 2015-12-30 21:17

7點整到8點架
如果唔係今晚應該準備充足

Issac榜熱播推介十大‧第七位:
歌曲: 找對的人
主唱: 張敬軒
作曲:Iki
填詞:林若寧

第六位: 長大就會 ...
issacshek1106 發表於 2015-12-30 21:18

你的男人?  希望岩一次!!

廁世代高分過我敢愛
BAMMED
nicholashin 發表於 2015-12-30 21:17

有乜唔得 ha~ 無 無乜唔得

點解呀~!???XDDD
issacshek1106 發表於 2015-12-30 21:20

你個榜應該係老千主場啦

典解要hea 呢首
616.1314 發表於 2015-12-30 21:21

又係典型既出果陣好鍾意 聽到咁上下就無乜意欲想聽

最 佳 作 曲
Supper Moment - 幸福之歌
黎曉陽 / 謝國維 - 香港傑出廢青
林奕匡 - 別來無恙
Iggy / SYB - Candy Ball
吳業坤 / Cousin Fung - 陽光點的歌

最 佳 填 詞
黃偉文 - 最好的債
鍾晴 - 逾越生死
Supper Moment - 幸福之歌
梁栢堅 - 格拉斯哥流浪
黃偉文 - 羅生門
林夕 - 過客別墅

最 佳 編 曲
黃思彥 - 格拉斯哥流浪
周國賢 - 我們都不是無辜的
雞蛋蒸肉餅 GDJYB - 榴槤乜乜乜
馮翰銘 - 小俠
Blaster / 雷柏熹 - 碼頭的辛酸

最 佳 演 繹
張敬軒 - 靈魂相認
岑寧兒 Feat. Charatay - 不枉我們張山十年
鄭欣宜 - 你瘦夠了嗎?
麥浚龍 / 莫文蔚 - 瑕疵
鍾舒漫 - 沉默的對話

最 佳 新 人 獎 · 銅 獎

我相信今時今日仲加入樂壇既人 絕對係出於兩個字 - 任性
碟唔賣得 偶像無人理 live比人批評多過讚
種種因素 都令到好多人寧願做個普通人好過係大銀幕前比人指指點點
但係今年依然出產到唔少單位既新人
當中有不少都甚具潛質既

先黎銅獎
佢任性啲乜? 佢眼角高囉
唔靚仔唔揀 一揀就要揀個全公司最好最型既去同佢合唱

- 五強名單 -
Another Kitchen
JUDE
K.I.S.
陳凱彤
黎曉陽

個 gem 名不如 bold 翻同加翻顏色
616.1314 發表於 2015-12-30 21:29

bold左喇

全CM好似99%人都唔愛呢首

利申 : 有俾季軍
ed8671ed 發表於 2015-12-30 21:28

趁2015年講埋最後一次
真係好可惜的一件事

原來開始喇
入場先
jasonng 發表於 2015-12-30 21:33
入場支持祖絲 & issac
Wonders 發表於 2015-12-30 21:32

welcome ar
你地可以去前一頁(定唔知再前一頁) 果版玩game ^^

最 佳 新 人 獎 · 銅 獎
陳 凱 彤

上榜歌曲 - 第一眼 , 小確幸
冠軍歌曲 - 肆無忌憚
得分 - 158

最 佳 新 人 獎 · 銀 獎

到銀獎喇 呢位哥仔任性地揀左一門無人想做既職業 (if 打手係職業既話)
或者佢可以撈得好掂既 但佢未必有_會員咁好命有咁多$$洗囉^^

- 五強名單 -
JUDE
K.I.S.
陳凱彤
黎曉陽

最 佳 新 人 獎 · 銀 獎
黎 曉 陽

上榜歌曲 - 香港傑出廢青, 真偽文青
冠軍歌曲 - 快樂很慢
得分 - 190

最 佳 新 人 獎 · 金 獎

近年好流行一句 「有錢就係任性」 (好似係大陸傳落黎)
呢一句係多數形容女仔既說話
呢個女仔唔簡單呀 人地出國散心就走去日本、韓國
佢居然走去蘇格蘭喎

- 五強名單 -
JUDE
K.I.S.
陳凱彤
黎曉陽

最 佳 新 人 獎 · 金 獎
JUDE

上榜歌曲 - 密室謀殺事件
冠軍歌曲 - 格拉斯哥流浪
得分 - 238

請埋今晚未必有可能再出場既師兄 - 周柏豪一齊合唱^^

最 佳 Music Video

呢個獎無野好tag
本身諗住做開場噶 但因為沖涼推到遲哂又唔記得左
結果可能比較冷
買定離手^^

- 五強名單 -
林奕匡 - 頌讚詩
Supper Moment - 煩擾中起舞
王菀之 - 小手術
雞蛋蒸肉餅 GDJYB - 榴槤乜乜乜
王菀之 - 小俠

最 佳 Music Video
Supper Moment

係大家跳舞之際
頒埋以下呢個新增設既膠獎

最 佳 跳 舞 歌 曲
一首舞曲其中一個成功之處就係令人跟住拍子un
以下邊一首曾經有令你有un un下既衝動呢^^

- 五強名單 -
狄易達 - 一凍一熱
鄭欣宜 - 你瘦夠了嗎?
鍾舒漫 Feat. MC仁 - 改潮玩代
連詩雅 - 等到Sunday就Call你
As One - Candy Ball

小俠 MV 我都有 top 5 !!! 榴槤乜乜乜 top 10 !!!
估乜乜乜
chanchan0909 發表於 2015-12-30 22:00

兩首都比我拋棄了

王菀之 - 小手術  狠定
616.1314 發表於 2015-12-30 21:58

我有掙扎過頒比呢首定sm
但都係鍾意sm多d

林奕匡 - 頌讚詩
issacshek1106 發表於 2015-12-30 21:58

呢個其實我睇完都好讚嘆
估唔到香港係咁美
可惜aphil 對咀形對到成個傻仔咁

2015年度Issac榜熱播流行樂壇頒獎典禮
熱播推介十大,包括至尊金曲大獎(10)
第一位(至尊金曲):
最好的債 –  ...
issacshek1106 發表於 2015-12-30 22:03

嬅掃獎mode

最 佳 跳 舞 歌 曲
鍾舒漫 Feat. MC仁 - 改潮玩代

係呢個年代做跳舞歌越黎越唔容易喇
成本高 心血多 又要受到其他國家舞曲既比較
呢個獎就係特設比堅持做跳舞歌既跳舞歌手

遊戲截數喇

年 度 十 大 · 第 十 位
其實自Last Day之後,我都好少再返去荃灣喇
偶然再返去,都總係有種面目全非既感覺
以前熟悉既城市廣場,今日已經變成一個大媽購物天地
真係好懷念「勁歌唱片」
亦都好懷念自Last Day起,從我人海中消失既你地。

或者從樂觀既角度諗,留得低的
就係我呢一生入面既最好朋友

- 廿強名單 -
01. 林奕匡 - 頌讚詩
02. 許志安 - 你的男人
03. 楊千嬅 - 最好的債
04. 謝安琪 - 篋神
05. 小塵埃 - 飛吧! 獨角仙
06. 連詩雅 - 為何要我愛上你
07. Yellow! - 時間靜止器
08. 馮允謙 - Let's Keep This Tonight
09. 陳柏宇 - 回眸一笑
10. 鍾舒漫 Feat. MC仁 - 改潮玩代
11. 麥浚龍 & 莫文蔚 - 瑕疵
12. Supper Moment - 幸福之歌
13. C AllStar - 逾越生死
14. 王菀之 - 小手術
15. JUDE - 格拉斯哥流浪
16. 陳奕迅 - 起點‧終站
17. Yukilovey - 小小宇宙
18. SiS樂印姊妹 - So Fa Mi Re Do
19. 容祖兒 Feat. 林海峰 - 黃昏點唱機
20. AGA - Superman

年 度 十 大 · 第 十 位
C AllStar - 逾越生死

「汗水 髮根 或指紋
 殘留舊居和大街中未褪的印
 即使不見亦曾經這樣親近
 歲月年華 學會刻骨銘心」

年 度 十 大 · 第 九 位
可能我都係時候要撇去舊記憶 忘記果一條舊街角
人始終要成長 要學識孭起「責任感」呢三隻字
將來既日子 或順流或逆流
不過 若果將來有「妳」陪伴在我身邊
即使大禍臨頭我又驚咩呀

- 廿強名單 -
08. 馮允謙 - Let's Keep This Tonight

年 度 十 大 · 第 九 位
許志安 - 你的男人

「你就是動力成全人生
 無論充裕或苦困
 毫無異心虔誠為你爭取滿分
 我專心替你一世護蔭」

年 度 十 大 · 第 八 位
我發現我ff到遠左啲添^^
我先18歲 咁快又諗到去咁遠
不如腳踏實地少少 做d 18歲既小朋友會做既事啦
食煙飲酒講粗口? 作為一個完美既好男人 你覺得我會咩?
不過 我好想試下落pub

- 廿強名單 -

想估superman
但應該有伏  9估起點終站
ed8671ed 發表於 2015-12-30 22:35

hehe
都唔係好伏姐
我抄「愛妳」句歌詞

全部s哂
恭喜頌讚詩

我估jf

- 廿強名單 -
02. 許志安 - 你的男人[/ ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 22:37

手腳亂噶
10點半先頒到第8位

年 度 十 大 · 第 八 位
馮允謙 - Let's Keep This Tonight

「可否開始過 可不可親暱像最初
 每一天 一吻攻陷我
 多想追蹤你 追蹤到家中願意麼
 願意麼」

年 度 十 大 · 第 七 位
落到一個要社交既地方
我發現我份人被逼變到虛偽到不得了
肥婆要叫做圓潤 豬膽鼻要叫做可愛 樣衰要叫做有氣質
其實 對呢個世界既任何事物有多一點欣賞係好事黎既
但最慘係用錯地方囉

- 廿強名單 -

呢首正呀  估唔到有獎
時代廣場真心哂咗
Wonders 發表於 2015-12-30 22:42

許生頭半年都係男金黎
最衰下半年唔爭氣
唔係今年個結果應該會幾噴

好難估呀  

me 都係坐定定算
616.1314 發表於 2015-12-30 22:41

可能我形容得太間接
估下無壞^^

年 度 十 大 · 第 七 位
林奕匡 - 頌讚詩

「終於我們在難的關口不再盲目勢利
 終於我們用愛灌溉這田地
 如花瓣飄到這裡飄到那裡只叫蜜月期
 來日低潮 再度提醒你」

年 度 十 大 · 第 六 位
可能太複雜既地方好唔適合我
小人物都係去過一啲小日子吧

快樂其實可以好簡單
未必要同一個人肉體接觸
亦唔洗強逼話兩個人先有快樂
自己拎起支結他、著好對波鞋、帶好對耳筒.......

總之你對呢個世界仲有期望就得啦

- 廿強名單 -

年 度 十 大 · 第 六 位
SiS樂印姊妹 - So Fa Mi Re Do

「即使天氣多麼差 地球人多麼壞
 很想抱住白雲咬住青空不需怎理解
 真想have A little try 誰靈魂想出賣
 So Fa Mi Re Do 何必太介懷 彈結他但求愉快」

年 度 十 大 · 第 五 位
由於時間緊迫, 開始整d 噴tag^^

有啲野可以唔還
例如紙巾、一杯水、散銀
但你試下差我呢樣野
除非你死左 否則你都唔洗唔還

- 廿強名單 -

年 度 十 大 · 第 五 位
楊千嬅 - 最好的債

「我恨你 恨到比宇宙更大
 被年月壓縮到最小 紙碎一塊
 隨風散落鬧市中 鋪滿在路過的街
 我決定不帶」

年 度 十 大 · 第 四 位
阿小朋友,你唔好懶瀟灑喎
你知唔知你一下子走左去
公司有幾多人要頂你更?
你知唔知你令到公司有幾多損失?
你知唔知你令到GDP增長慢左幾多?

- 廿強名單 -

年 度 十 大 · 第 四 位
JUDE - 格拉斯哥流浪

「是我自願來流徙中獲勝
 在世上浪遊無盡的遠征
 是我獲自由重生的驗證
 我這種率性 教世界結冰」

年 度 十 大 · 第 三 位
靠政治呃like
罷tag

- 廿強名單 -

年 度 十 大 · 第 三 位
容祖兒 Feat. 林海峰 - 黃昏點唱機

無黎無live唱

年 度 十 大 · 第 二 位
學欣宜話齋,無人完美
不論外形上,你係一個豬八戒咁既樣既女子
定係內心上,你係一個好似婆婆咁邪惡既人
或者因為你有一段好複雜既過去

- 廿強名單 -

年 度 十 大 · 第 二 位
麥浚龍 & 莫文蔚 - 瑕疵

年 度 十 大 · 第 一 位
學欣宜話齋,無人完美
不論外形上,你係一個豬八戒咁既樣既女子
定係內心上,你係一個好似婆婆咁邪惡既人
或者因為你有一段好複雜既過去

Anyway, 由今天開始, 躍動你的新的心跳吧 !

- 廿強名單 -

年 度 十 大 · 第 一 位
王菀之 - 小手術

整理下先
年度十大
1.        王菀之 小手術
2.        麥浚龍 莫文蔚 瑕疵
3.        容祖兒 Feat. 林海峰 黃昏點唱機
4.        JUDE 格拉斯哥流浪
5.        楊千嬅 最好的債
6.        SiS樂印姊妹 So Fa Mi Re Do
7.        林奕匡 頌讚詩
8.        馮允謙 Let's Keep This Tonight
9.        許志安 你的男人
10.        C AllStar 逾越生死

過左成兩個半鐘, 個頒獎禮先完左一半 (抵睇過kelly演唱會噶)
希望用埋剩低既最多一小時 頒發埋最後七個獎項

最佳男歌手
最佳女歌手
最佳組合
最佳樂隊
最佳唱作人
最佳專輯
我最喜愛歌曲獎

率先頒發以下呢個
最 佳 唱 作 人

呢位唱作人入行年資雖短
但每一首佢寫既歌都充滿個性
曾經見過有人話佢只係靠編曲做賣點既歌手 毫無唱功可言
但我欣賞既 係佢為每首歌所賦予既性格

- 最後三強 -
JUDE
Yukilovey
林奕匡

最 佳 唱 作 人
Yukilovey

上榜歌曲 - 兩個人的聖誕、尋找稜角、一晚長大
冠軍歌曲 - 小小宇宙、誰的青春不迷惘
榜分 - 318

最 佳 組 合

瞇埋眼都知邊隊啦
不過都嬴得唔輕鬆架
第四季初段某隊頭先拎左十大既組合超前過

- 最後三強 -
C AllStar
SiS樂印姊妹
Super Girls

最 佳 組 合
C AllStar

上榜歌曲 - 時間之光、戰場上的最後探戈、煙花非花、上車咒、后會無期
冠軍歌曲 - 逾越生死
榜分 - 272

最 佳 樂 隊
(因為有超過 15 隊候選,所以可以拆做金銀銅^^)

一次過頒埋堆樂隊sss
大堆頭啲先

金 - 實至名歸
銀 - 我都唔知點解會比左佢地,真係唔知。
銅 - 兩首派台歌都相當出色,希望將來見到佢地有更好既作品。

- 最後五強 -
Dear Jane
RubberBand
Yellow!

2013 至潮十五大第三 我杯茶
jasonng 發表於 2015-12-30 23:43

原來美祖係歌曲獎萬年第三

仲以為祖祖有至尊

2011-2013 ME既十二大第三 牆紙 北HOIC道 小日子
2014 D會員十一大第三 續集
2015 Jose ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 23:31

好彩剎得切揱^^
祝祖祖下年好運

回眸? 小朋友  
sorry遲左入場, 成八點幾先放工十點幾先到家
不過睇埋十大要走啦, 好攰 ...
JasOh103 發表於 2015-12-30 23:23

多謝捧場^3^
攰去訓啦 聽日睇結果

最 佳 樂 隊 · 金 獎

上榜歌曲 - 煩擾中起舞、討厭的我
冠軍歌曲 - 幸福之歌、孤獨先生
榜分 - 342

最 佳 樂 隊 · 銀 獎
Dear Jane

應該咁多個個人獎中無冠軍歌既得獎單位
成績麻麻唔post相介紹喇^^
上榜歌曲 - 最後一次、咖啡因眼淚、遠征、七百萬種樂與怒
榜分 - 143

最 佳 樂 隊 · 銅 獎

上榜歌曲 - 無常
冠軍歌曲 - Play Tonight
榜分 - 140

最 佳 女 歌 手 · 銅 獎
呢一位女歌手
論髮力又唔可以話佢無髮過力
因為佢唔係量上面髮力
佢係質上面髮力
一首又一首出色既作品
希望今年佢帶比大家既音樂可以一洗前幾年既污名

- 最後五強 -
Yukilovey
王菀之
容祖兒
連詩雅
楊千嬅

最 佳 女 歌 手 · 銅 獎
王菀之

上榜歌曲 - 我們他們
冠軍歌曲 - 小俠
兩星期冠軍歌曲 - 小手術
榜分 - 332 (未計 Bouns 前 : 336)

最 佳 女 歌 手 · 銀 獎
呢位女歌手
多年黎都比人話緊無樣 無唱功 無呢樣無果樣
有既就得一個運字
同埋一大班愛佢既fans
其實 佢仲有佢獨門既女人味人生歷練
唔係又點可以唱到一首首為佢度身訂造既歌呢?

- 最後五強 -
Yukilovey
王菀之
容祖兒
連詩雅
楊千嬅

最 佳 女 歌 手 · 銀 獎
楊千嬅

上榜歌曲:天橋、愛在旁若無人的太空
冠軍歌曲:最好的債、剛剛好
榜分 - 353 (未計 Bouns 前 : 355)

最 佳 女 歌 手 · 金 獎
其....實.... 能能....夠頒到呢....個.....獎....比佢佢佢......
係....我............既....既....榮......幸...
我....我....們的............女皇!

- 最後五強 -
Yukilovey
王菀之
容祖兒
連詩雅
楊千嬅

最 佳 女 歌 手 · 金 獎
容祖兒

上榜歌曲 - 這麼近那麼遠、女皇、世界真細小、Gotta Get High
冠軍歌曲 - 飄紅、黃昏點唱機
榜分 - 388 (未計 Bouns 前 : 406)

最 佳 男 歌 手 · 銅 獎
其實要成為音樂教父係有啲難度既
唔係話好似你著件核突衫出黎
比人嘲笑你兩句就輕易得到「教父」之名

雖然佢既唱功仍然有進步空間
但佢今日係音樂上既口碑的確唔係靠父幹出黎

- 最後五強 -
周柏豪
林奕匡
許志安
陳柏宇
麥浚龍

好衰架姐揀張咁嘅相
原來你係真祖粉 偽霏粉
hehemamama 發表於 2015-12-31 00:17

配合返咀咀圖噶
我都想CUT左打人個幕
但搵唔返呢個Version

可能美祖唔到無漿
hazel 發表於 2015-12-31 00:13

祖祖好有心呀
聽到有女金即刻仆返黎

頒獎前率先要恭喜 616 中左獎噶
答案一陣頒我最喜愛歌曲獎先公佈埋

最 佳 男 歌 手 · 銅 獎
麥浚龍

上榜歌曲:念念不忘、羅生門、雷克雅未克、單魚座
冠軍歌曲:瑕疵
榜分 - 299 (未計 Bouns 前 : 317)

最 佳 男 歌 手 · 銀 獎
每當睇到人討論勤力係咪應該有獎賞時
總會彈左句「新界d牛夠勤力啦, 咪又係比人湯」
我就會諗起呢位男歌手
除左佢把聲有牛既特質
佢近年既表現都勤力到好似隻牛咁
其實以歌曲質素黎講 佢今年既歌係好過上年既
可惜今年有對手喇 so sorry

- 最後五強 -
周柏豪
林奕匡
許志安
陳柏宇
麥浚龍

最 佳 男 歌 手 · 銀 獎
周柏豪

原來佢都係無冠軍歌既得獎歌手

上榜歌曲:小白、百年不合、天不怕地不怕、上次講到、相安無事、天下大亂
榜分 - 314 (未計 Bouns 前 : 309)

最 佳 男 歌 手 · 金 獎
呢個金獎 佢絕對得來不易地拎到
純計榜分 佢唔係最高
計埋早兩輪Bonus分 佢又做唔到最高
不過 佢最後居然可以拎到呢個獎
可能你係出面真係差一個適合既時機

- 最後五強 -
周柏豪
林奕匡
許志安
陳柏宇
麥浚龍