返回列表 發帖

Just In Music2015
         流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
流行曲 此刻留痕

Just In Music 十大歌曲

至尊歌曲:逾越生死 - C AllStar
( 作曲:Cousin Fung|填詞:鍾晴|編曲:Cousin Fung|監製:簡 )

第二位:黃昏點唱機 - 容祖兒 feat.林海峰
( 作曲:馮翰銘|填詞:林若寧|編曲:馮翰銘|監製:馮翰銘 )

第三位:別來無恙 - 陳柏宇
( 作曲:林奕匡|填詞:陳詠謙|編曲:Edward Chan.黃兆銘|監製:Edward Chan )

第四位:小幸運 - 田馥甄
( 作曲:JerryC|填詞:徐世珍、吳輝福|編曲:JerryC|監製:呂禎晃 )

第五位:挾持 - RubberBand
( 作曲:RubberBand|填詞:黃偉文|編曲:王雙駿.RubberBand|監製:王雙駿.RubberBand )

第六位:幸福之歌 - Supper Moment
( 作曲:Supper Moment|填詞:Supper Moment|編曲:Supper Moment.阿Bert|監製:Adrian Chan.Supper Moment )

第七位:矛盾一生 - 王灝兒
( 作曲:林家謙|填詞:陳詠謙|編曲:周錫漢.黃兆銘|監製:周錫漢 )

第八位:蓓蕾 - Super Girls
( 作曲:陳考威|填詞:陳詠謙|編曲:徐浩|監製:陳考威 )

第九位:瑕疵 - 麥浚龍、莫文蔚
( 作曲:Bert|填詞:黃偉文|編曲:Jerald|監製:Juno Mak.Jerald )

第十位:本身的用處 - 林欣彤
( 作曲:王雙駿|填詞:陳詠謙|編曲:王雙駿|監製:王雙駿 )

Just In Music 男歌手
金獎:周柏豪
  冠軍歌:小白、相安無事
  上榜歌:日落日出、百年不合、上次講到、天下大亂、等不到、磨牙

銀獎:陳柏宇
  冠軍歌:回眸一笑、別來無恙
  上榜歌:航拍、親愛的仇人

銅獎:張敬軒
  冠軍歌:靈魂相認、找對的人、過客別墅
  上榜歌:Do What You Want

Just In Music 女歌手
金獎:連詩雅
  冠軍歌:水星逆行、等到Sunday就Call你
  上榜歌:日落日出、浪漫前夕、為何要我愛上你、大了一歲、舊街角

銀獎:容祖兒
  冠軍歌:世界真細小、黃昏點唱機
  上榜歌:樂觀、這麼近那麼遠、飄紅

銅獎:楊千嬅
  冠軍歌:最好的債
  上榜歌:天橋、愛在旁若無人的太空、剛剛好

Just In Music 組合
金獎:Super Girls
  冠軍歌:蓓蕾、一拍即愛
  上榜歌:SuperStar、黑色西裝、有沒有我?

銀獎:Supper Moment
  冠軍歌:煩擾中起舞、幸福之歌、孤獨先生
  上榜歌:討厭的我

銅獎:C AllStar
  冠軍歌:逾越生死
  上榜歌:SuperStar、上車咒、紅館夢、后會無期、夜幕天星

Just In Music 唱作人
金獎:林奕匡
  冠軍歌:頌讚詩、新一天
  上榜歌:安徒生的錯、有人共鳴

銀獎:周國賢
  冠軍歌:年輕人們、我們都不是無辜的
  上榜歌:Children Song

銅獎:盧凱彤
  冠軍歌:天色很暗、廿九歲的遺書
  上榜歌:發抖

Just In Music 生力軍
金獎:吳業坤
  上榜歌:原來他不夠愛我、陽光點的歌

銀獎:勞嘉怡
  上榜歌:小小宇宙、誰的青春不迷惘

銅獎:少女標本
  上榜歌:失戀咒

本年冠軍歌巡禮:

歷屆得獎名單:

我勁鍾意 不要不要不要走 睇完演唱會LOOP更多
賴爽 發表於 2015-12-30 00:12

太陽啲歌幾乎唔會拎番出黎再聽

大榜女歌手銀獎:
岑寧兒

上榜歌曲包括:空隙、不枉我們張山十年、水彩、光之翼、流星小夜曲、含羞草、仙 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-30 00:22

繼續打格啦
無人想見到佢呀

即將頒獎!!!!!!
請大家準時7:30入席!!!!!!!!!
不過未必準時開場 FANQ<3

潮流興今晚頒獎?
支持所有今晚頒既會員
bagfgfcde 發表於 2016-1-2 19:33

今晚仲有邊個頒?

NH TOP 20 AWARDS 2015正式開場!!!

首先多謝澳滌娛樂贊助今次頒獎禮

今晚將會頒發36個獎項 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:01

支持
等仲未準備得開始

Just In Music 2015  流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
本年主題: 流行曲  此刻留痕

大家仲愛流行曲嗎?
呢一刻你好愛既呢首歌, 呢個月可能聽左已經100次喇
但係下個月可能跌到50次
下年可能聽既次數加埋至有50次
不過唔緊要架, 呢d流曲曲, 形形式式既廣東歌都陪伴住我地成長
呢首歌呢一刻可能處理緊我地既情緒, 聽完之後俾我地更加理解自己既諗法
甚至可能影響緊我地做既一d決定...
所以流行曲, 從來都唔係聽咁簡單
希望今年本榜可以將唔同既有質素流行曲同歌手推介俾大家
一齊紀錄大家呢一年係點樣過, 甚至諗下呢d歌可以點樣同我地共處, 展望將來

俾大家睇下今年just in music流行榜有邊52首冠軍歌<3

Just In Music
十大歌曲第十位

呢個世界, 好多人都覺得遊戲玩法係set好左
成功係要買到樓, 買到車, 賺到錢, 讀好d書
如果唔係就會被標籤為廢青
社會已經被分裂成一層層既階級
就好似年輕就已經係罪, 你一定要讓關愛座俾其他長輩坐
老亦都係罪, 你無生產能力就係無用
但我地都唔記得左一樣野, 其實我地都係人
每一個人起每個年齡時段、成長階段都有唔同既任務要達成
就好似小朋友要學識建立自信, 青年人要搵身份認同, 大人要搵親密關係, 老人家亦都要鞏固番一生既經歷
所以, 我地絕對唔係對立, 而係需要互相合作, 實踐自己

NH TOP 20 AWARDS 2015
年度十大 第八位
林奕匡走出低谷,以溫柔的歌聲溶化人心
每次聽此曲,心中滿是讚美 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:30

呢個壇真係好多人愛PHIL愛將嗄

十大歌曲第十位

本身的用處 - 林欣彤
作曲:王雙駿
填詞:陳詠謙
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

走勢: 12>08>04>16>05>08>08>06>04>01
分數: 187

其實個mv真係好廢
不過EEG肯幫MAG爭隻叱吒十大番黎已經算係咁

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

十大歌曲第九位

起愛情上, 總會有拖拉帶水、結果看似若有若無既關係
每一次分手, 我都係痛到不能, 唔敢相信佢又唔要我喇
佢成日都話點解我成日發脾氣, 又要扭計要佢哄
其實我都係無自信心姐... 好驚有一日對方會唔要自己...
但每一次我地都肯認低威, 同番對方say sorry
可惜呢一個就好似係一個循環... 我永遠都好似做唔到你滿意個一位...
我好想去改變自己, 好想好想, 但我既性格真係好難改呀
到底愛情係找對的人, 還是要努力改變自己, 迎合對方?

荃球勁爆 紫昕有李 兒歌金曲分漿大典 2015
十大兒歌金曲

第十位 閃爍登場 - 汪明荃
第九位 點止冰冰 - 王 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 20:36

做咩學埋曬新城d好野, 咩都當兒歌

睇黎下年要寫得簡單D  

年度十大 第七位
相信是數一數二冷門的作品

歌曲 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:39

好多人鍾意呢首粉紅解密
但我本人好似聽左一次就無再聽

十大歌曲第九位

瑕疵 - 麥浚龍、莫文蔚
作曲:Bert
填詞:黃偉文
編曲:Jerald
監製:Juno Mak.Jerald

走勢: 20>07>08>07>04>04>08>09>03>01
分數: 188

好野 我d tag又令到人估唔到喇!
好有成功感

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

十大歌曲第八位

唔知大家多唔多好朋友呢?
而我呢, 就係同班中學同學係最close最friend架喇
有咩都會同大家傾, 就好似第二群家人咁
大家既感情亦都好真摯, 都唔會驚有咩嘈交絕交
其實好多人都話愛情係最重要, 對哥個係陪你一生一世既
但講真呀, 邊個又肯定到你既另一半係陪你過世到死個刻架?
相反, 好朋友分分鐘先至係見證住大家長大, 見住大家變公公婆婆既一群!

十大歌曲第八位

蓓蕾 - Super Girls
作曲:陳考威
編曲:徐浩
監製:陳考威

走勢: 13>05>05>06>05>03>03>12>14>01
分數: 192

I repeat we are super girls <3
對唔住吳業坤, 我要頒獎俾你食過既女女

十大歌曲第七位

呢個世界, 愛得最深最痛既愛情係
你知道大家都好愛對方, 但係大家唔夾, 所以要決斷分手
照顧對方, 為對方改變自己, 都未必係最難
因為你都同樣有回報, 有得益
但當你真係相當之愛一個人既時候, 你會更加清楚大家唔夾, 晒大家既時間都無用
所以大家唔夾, 從來都唔應該係一個唔愛對方既藉口
相反, 你會係好驚好驚大家真係唔夾, 因為呢一個因素, 有可能要令你做最痛苦既決定
我從來都唔擔心我會唔再愛你, 只係擔心已經唔知我地呢一對可以點樣行落去...

如果知道LKTT背後個故事 應該好易估
年度十大 第五位
Jay的聲線本身極適合唱輕快歌 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:53

jay fung呢隻其實係好聽
但我無冠到

今次應該係筆債吧...
SG有十大
JasOh103 發表於 2016-1-2 21:00

好開心
原來頒獎俾SG都咁多人認同 幾驚你地話我膠

十大歌曲第七位

矛盾一生 - 王灝兒
作曲:林家謙
編曲:周錫漢.黃兆銘
監製:周錫漢

走勢: 10>03>03>06>08>03>03>03>01
分手: 195

JW離開左黎明真係正到喊<3
呢首歌真係loop到不能, 同前年aga 一有得fight

十大歌曲第六位

香港人真係好易滿足
佢地買唔到樓, 買唔到車, 上唔到位
所以依家既佢地, 可以排下一兩個鐘買個平雪糕食已經好鬼死開心
有乜野靚野食, 有乜野好野玩, 有乜野旅行好去處都要影曬上instagram曬俾人睇
有人話過, 香港人既適應能力真係超強
住幾細既屋, 食幾貴既飯, 搭幾貴既車, 佢地可能初頭都會有d投訴, 但之後就慢慢慣左
其實咁樣睇黎, 香港人都生活得好開心呀
已經無慾無求, 絕對易滿足過其他地區既人
就等我地一齊繼續平凡、和平、穩定咁活下去

剛剛好9點
開始頒大榜嘅獎喲~!

2015已成過去
走進舊街角,還會記起你的最愛嗎?

年度新人。最後六強
An ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:01

咁都TAG到美碎出黎<3

年度十大 第四位
一首講述人心矛盾的歌曲
香港人不算是最愚蠢,但就是沒有膽量走出 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:01

好正呀 有RB
呢首堅係正

十大歌曲第六位

幸福之歌 - Supper Moment
作曲:Supper Moment
填詞:Supper Moment
編曲:Supper Moment.阿Bert
監製:Adrian Chan.Supper Moment

走勢: 10>03>07>07>06>04>08>05>01>10
分數: 198

對唔住<3 繼續FAKE到大家
但其實個tag應該都關事(掛)

十大歌曲第五位

今年其中一個最多人用既字詞: "港豬"
生活起香港, 我地每一個人看似溫飽, 但同時內心仍都好似好空洞...
我地知道社會有好多不公義, 好多唔合理既事情發生
但經過雨傘革命之後, 我地根本已經唔知仲可以做d咩先有出路
而上一輩既, 亦都有佢地大大小小既理由唔支持我地既理念、信仰
我地知道佢地講既野係有問題, 但我地不得不認同, 我地已經好似睇唔到出路
社會愈黎愈彌漫住一片絕望既感覺
上一輩如常覺得無問題咁生活, 我地唔想跟隨, 但亦唔見有咩方法
或者有一日, 我地都係要一齊承受今日大家無行出多一步改變社會既惡果

雷克?

幸福之歌!!??
SG呢首我都有冠, 亦係令我開始關注佢地既一首
好正! ...
JasOh103 發表於 2016-1-2 21:06

終於有人估中喇

今年RB得呢首正常 但又正到不得了82+18=100???
恭喜Jude 中!
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:16

我是樂隊同gotta go我都唔識欣賞

個走勢好癲
616.1314 發表於 2016-1-2 21:10

太愛呢首歌喇<3 唔講唔覺咁就5星期第3

我發現我有幾個以為寫好既tag未寫好  所以會出post出得慢左  
年度 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:15

雷克雅未克起我個榜走勢好hea 覺得無乜共嗚嗄

十大歌曲第五位

挾持 - RubberBand
作曲:RubberBand
填詞:黃偉文
編曲:王雙駿.RubberBand
監製:王雙駿.RubberBand

走勢: 14>07>10>10>04>04>05>06>11>12>01
分數: 199

我又要頒俾rb至得<3
恭喜有壇友估中

十大歌曲第四位

愛情係一樣野令大家又愛又恨既東西
愛既係佢俾到甜蜜既感覺你, 覺得有一個人愛錫你
恨既係好驚對方唔鍾意自己, 又或者會有任何糾紛爭吵分手之時
或者我地已經拍過好多次拖, 有好多段已經錯過左既感情
當我地重遇ex既時候, 或者未必會打招呼
甚至絲毫既感覺都無, 連當日我地一齊既畫面都未必會諗起
不過再苦, 我地都快樂過, 陪對方肯過某一小段既路程
多謝你

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度十大。第九位
為何要我愛上你 [199]

「死都想要愛過你 手都分 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:31

wow <3 有美碎呀!!
不過個cap圖有d淫味 仲淫過美碎

安徒生的錯 ?? phil 唔會得一個 gem 既
616.1314 發表於 2016-1-2 21:30

咩事個個都係咁塞獎俾phil 氣勢如虹

十大歌曲第四位

小幸運 - 田馥甄
作曲:JerryC
填詞:徐世珍、吳輝福
編曲:JerryC
監製:呂禎晃

走勢: 08>09>03>02>02>01>02>08
分數: 200

其實我係真心鍾意呢首歌
未睇套戲都已經鍾意, 反而對套戲感覺不大
對唔住, 廣東歌

十大歌曲第三位

有一段感情, 其實到依家都好耿耿於懷
一直覺得, 當日我係唔應該亂咁發脾氣對佢
佢對我真係好好, 論條件佢真係everything is perfect
可惜既係, 自己個陣竟然唔識得珍惜
雖然依家可以同你聯絡番, 大家既距離已經變番好遠, 朋友都未必算係
大家都有各自既新感情, 總算為對方高興
個一次對待感情既經歷亦都話俾我知, 愛情係要珍以重之, 唔可以衰衝動
不過, 我個心就好似總係有些少放不低...

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度十大。第八位
痛快的哀艷 [200]

「來繼續崇拜 來繼續耍賴 來 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:37

呢隻真係好屈機
可惜起年尾, 我hea左佢

十大歌曲第三位

別來無恙 - 陳柏宇
作曲:林奕匡
編曲:Edward Chan.黃兆銘
監製:Edward Chan

走勢: 07>08>05>03>14>10>08>10>14>04>01
分數: 201

真係好鬼死正呀 J神<3
好耐無起我個榜拎十大喇 對上一隻已經係拍一半拖

十大歌曲第二位

香港, 經過雨傘革命之後, 如常運作
我地好似只係喚醒左些少香港人既政治意識
廣東道繼續每日俾大陸人黎買野shopping
雖然已經少左好多大陸人來港消費, 反而多左其他國家既旅客
我地渴望香港被邊緣化, 甚至港獨, 離開可怕的政權魔爪
最可怕既係呢排聽講有4個銅鑼灣書店既股東員工失蹤...
昔日香港既光彩, 我地好似已經仲見唔到
到底, 今日既香港, 仲係咪我地愛既、充滿本土特色既香港?

另一首兩週冠作品出場了

年度十大 第一位 (至尊歌)
2015年,我彷彿被「阿愁」主導 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:46

咁爆冷既
不過係高質爆冷

年度十大。第六位
我們都不是無辜的 [212]

「I Love You 因此不要 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:51

周爸爸 I LOVE YOU 呢句真係激昂到入心入肺

十大歌曲第二位

黃昏點唱機 - 容祖兒 feat.林海峰
作曲:馮翰銘
填詞:林若寧
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

走勢: 12>03>04>12>03>04>05>04>09>01
分數: 202

再次證明我個榜係睇歌唔睇人<3
恭喜美祖<3 呢隻歌真係正到不能
如果唔係美祖成日霸女金, 我諗我都幾鍾意美祖的

十大歌曲至尊歌曲

愛情係需要用心維擊, 我地唔講求佢本身的用處
即使另一半有佢既瑕疵, 但我地都會積極面對, 努力包容同解溪
用心去栽培愛情, 先可以起愛情後花園種滿一朵朵既蓓蕾
有時可能會對其他人有好感, 又或者同另一半有嘈交
但只要我地努力同另一半合作經營、維繫呢段感情, 就唔洗矛盾一生
到老左既時候, 我地仲可以一齊播番一首首昔日既幸福之歌, 見證我地既愛情路
婚姻從來都唔係挾持, 而係認定對方, 肯定佢係你一生中既小幸運
就算我地走到白頭到老, 大家都會有分離既一日...
到時, 邊個走左都去, 都要應承大家繼續勇敢生活, 話俾起天國既對方知近來亦別來無恙
黃昏點唱機, 繼續為我地既永恆愛情播放...

年度十大。第五位
若 [214]

「假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
 請相信 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:58

AGA 若竟然都有獎, 估唔到
上年一係咪都有十大?

至尊歌曲

逾越生死 - C AllStar
作曲:Cousin Fung
填詞:鍾晴
編曲:Cousin Fung
監製:簡

走勢: 18>05>05>04>07>07>03>06>07>01>16
分數: 204

本身對CAS無乜感覺, 無好感無反感
呢首真係CAS正到癲左既高質情歌
完全係再嬴天梯幾條街既作品
只可以話903調呢隻出十大, 搞到CAS得組銀真係超級可恥!!!

俾大家睇番overall 既十大名單

陳詠謙今年好勁勁豬<3 有成4首十大
相反師父黃偉文都有2首
值得留意係林夕呢度同叱吒一樣係一首十大都無

睇黎林夕真係俾雨傘激到都無乜心出歌喇

至尊歌曲:逾越生死 - C AllStar
( 作曲:Cousin Fung|填詞:鍾晴|編曲:Cousin Fung|監製:簡 )

第二位:黃昏點唱機 - 容祖兒 feat.林海峰
( 作曲:馮翰銘|填詞:林若寧|編曲:馮翰銘|監製:馮翰銘 )

第三位:別來無恙 - 陳柏宇
( 作曲:林奕匡|填詞:陳詠謙|編曲:Edward Chan.黃兆銘|監製:Edward Chan )

第四位:小幸運 - 田馥甄
( 作曲:JerryC|填詞:徐世珍、吳輝福|編曲:JerryC|監製:呂禎晃 )

第五位:挾持 - RubberBand
( 作曲:RubberBand|填詞:黃偉文|編曲:王雙駿.RubberBand|監製:王雙駿.RubberBand )

第六位:幸福之歌 - Supper Moment
( 作曲:Supper Moment|填詞:Supper Moment|編曲:Supper Moment.阿Bert|監製:Adrian Chan.Supper Moment )

第七位:矛盾一生 - 王灝兒
( 作曲:林家謙|填詞:陳詠謙|編曲:周錫漢.黃兆銘|監製:周錫漢 )

第八位:蓓蕾 - Super Girls
( 作曲:陳考威|填詞:陳詠謙|編曲:徐浩|監製:陳考威 )

第九位:瑕疵 - 麥浚龍、莫文蔚
( 作曲:Bert|填詞:黃偉文|編曲:Jerald|監製:Juno Mak.Jerald )

第十位:本身的用處 - 林欣彤
( 作曲:王雙駿|填詞:陳詠謙|編曲:王雙駿|監製:王雙駿 )

年度新人 銅獎
同名專輯既歌曲好有心思,值得嘉許
可惜太遲派歌,又得一首原創廣東 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:07

我想問係咪即係坤哥要食白果喇

kis無出碟ak仲低分過zolarwind 我鍾意坤哥第2 plug多好多如果唔係 點解夠人都唔分開頒新人 {:4_97: ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:08

搞錯 有無咁憎坤哥bb呀
人地明明係最男最歌得獎者黎架

年度十大。第三位
別來無恙 [222]

「應付完自己的患難 爲未來改正 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 22:10

nice 同我一樣係第3位

又一個榜反嬅

btw 我同你撞左兩首十x大
bagfgfcde 發表於 2016-1-2 22:09

邊兩首
你又知我反嬅??

同你十大無一首中
但明明10首我都好鍾意
LouisScott 發表於 2016-1-2 22:12

咁好笑 呢10首我都真係好鍾意
不過俾我揀應該一拍即愛replace蓓蕾, 蓓蕾依家聽有少少厭

接住落黎會頒生力軍
就睇下有無意想不到既驚人賽果啦!!!

溫馨提醒: 我個榜既新人係要起2015年出第一張個人專輯至有候選資格!!!
即係無出碟, 就算你高分過容祖兒都唔會有獎架

生力軍
銅獎

青春從來都係本錢
但起樂壇做女子組合從來都唔容易
希望你地可以keep住呢團年輕既火, 而且努力進步, 尋找發展空間

年度唱作歌手 銅獎:周柏豪 (585)

十大歌曲:天下大亂 (274)
冠軍歌曲:小白 (200) ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:17

你個兩張相係咪蘋果照妖鏡d frd...

噴到喊

銅獎

少女標本

分數: 14
上榜歌: 失戀咒(14)

呢隻歌偶爾聽下都ok既
有好大陣twins味

銀獎

佢個名都好mk下

又識彈琴, 又識彈結他, 設計畫畫又叻
之前仲夾過下band既
依家就轉型唱作女神, 仲俾人封埋做"港版陳綺貞"

年度唱作歌手 金獎:林奕匡 (723)

十大歌曲:頌讚詩 (275)
冠軍歌曲:安徒生的錯 ( ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:24

恭喜曬美phil <3
佢琴晚叱吒著得真係勁靚仔

銀獎

勞嘉怡

分數: 17
上榜歌: 小小宇宙(12)、誰的青春不迷惘(5)

靚女真係靚女<3
不過d歌對我黎講有時都唔係幾易消化

金獎

我剩係好想同呢位新人講

呢個台係唔俾人喊既, 如果你上黎喊呢就會即刻取消呢個獎項

喂! 做咩眼濕濕? 扮咩姐?
家下得我同你兩個, 唔洗做戲喎

唔~ 乖, 咁我就俾個獎你啦

最佳作曲
別來無恙。林奕匡

最佳填詞
說再見的對象。藍奕邦

最佳編 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 22:30

岩岩投左票喇

典解 d 新人可以甘低分
616.1314 發表於 2016-1-2 22:34

今年真係唔知點谷d新人
本來鍾意個d谷左百幾分又無碟出, e.g. yan ting, movin, KIS
最後出碟個d係無咩點上榜既新人...

金獎

吳業坤

分數: 180
上榜歌: 原來他不夠愛我(127)、陽光點的歌(53)

其實我本來真係覺得佢d歌幾好聽架...
雖然d高音係怪怪地, 但都算loopable
但隨著佢d負面新聞愈黎愈多, 又偽毒又食女
我先對佢有d保留
去到之前5強, 我已經到達臨界點, 唔明點解咁都入到5強
去到琴晚仲要拎埋d大獎, 我真係要崩潰喇!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
對唔住, 呢個新人獎係真係頒俾你既, 不過唔該俾我話左你先
thank you

年度專輯。最後十強
Addendum | Crossroads | Escape | 小人物語 | 大 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 22:36

嘩<333333333333 有美霏呀<33333333333333 開心豬

黎緊會頒發既係唱人獎<3
就等大家睇下邊3個係今年我最欣賞既唱作人啦

銅獎

呢位唱作人既經歷一d都唔簡單
佢試過組隊玩音樂, 又試過有情緒病
不過佢靠住呢一點一滴, 已經愈黎愈建立出佢既個人風格
完完全全係一個rock友

銅獎

盧凱彤

分數: 322
冠軍歌: 天色很暗(118)、廿九歲的遺書(159)
上榜歌: 發抖(45)

只可以話懷才不遇既歌手多得是
盧凱彤起香港真係無咩人撐, 但人地起台灣一樣入圍金曲獎!
洗鬼你香港頒獎禮肯定呀?

銀獎

其實好多樂迷都等左呢位唱作人出歌好耐架喇
但佢今年都幾勤力, 出左自己既個人專輯之外, 仲同其他單位合作唱歌
既然我地成日都咁渴你d歌, 可唔可以造多d歌, 餵下我地呀?

年度專輯。金獎
Addendum

說故事的方法有很多,以一張專輯去說故事的 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 22:51

做咩唔上睡前服
學903咁全部都係上榜歌

年度唱作人。最後六強

江海迦 | 林奕匡 | 李榮浩 | 勞嘉怡 | 周柏豪 | ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 22:56

有AGA啦!!! 若都有十大啦!!!