返回列表 發帖

上屆重溫

年度十大歌曲 至尊歌曲 《青春常駐》    張敬軒
        第二位 《獨家村》     謝安琪
        第三位 《光源》      林欣彤
        第四位 《一》       江海迦
        第五位 《高山低谷》    林奕匡
        第六位 《坦白》      RubberBand
        第七位 《好不容易遇見愛》 楊千嬅
        第八位 《水星逆行》    連詩雅
        第九位 《致少年時代》   古巨基
        第十位 《留不低》     吳雨霏

年度男歌手 金獎 張敬軒
      銀獎 周柏豪
      銅獎 林奕匡

年度女歌手 金獎 謝安琪
      銀獎 王菀之
      銅獎 吳雨霏

年度組合  金獎 RubberBand
      銀獎 C AllStar
      銅獎 Robynn & Kendy

年度新人  金獎 Blaster
      銀獎 小塵埃
      銅獎 李拾壹

年度唱作人 金獎 林奕匡
      銀獎 王菀之
      銅獎 方皓玟

年度專輯  金獎 《Kontinue》     謝安琪
      銀獎 《Frank》      RubberBand
      銅獎 《MOOOOODYME》 林欣彤

年度作曲人  林奕匡

年度作詞人  陳詠謙

年度編曲人  Johnny Yim

年度歌曲監製 舒文

最受歡迎歌曲 《獨家村》 謝安琪
今屆得獎名單 (各獎項詳細得分) (最受歡迎歌曲投票數據)

年度十大歌曲 至尊歌曲 《瑕疵》       麥浚龍 / 莫文蔚
        第二位 《最好的債》     楊千嬅
        第三位 《別來無恙》     陳柏宇
        第四位 《挾持》       RubberBand
        第五位 《若》        江海迦
        第六位 《我們都不是無辜的》 周國賢
        第七位 《幸福之歌》     Supper Moment
        第八位 《痛快的哀艷》    蘇打綠
        第九位 《為何要我愛上你》  連詩雅
        第十位 《時間靜止器》    Yellow!

年度男歌手 金獎 陳柏宇
      銀獎 周柏豪
      銅獎 麥浚龍

年度女歌手 金獎 連詩雅
      銀獎 林欣彤
      銅獎 容祖兒

年度組合  金獎 Supper Moment
      銀獎 C AllStar
      銅獎 RubberBand

年度新人  金獎 曾若華
      銀獎 Another Kitchen
      銅獎 K.I.S.

年度唱作人 金獎 周國賢
      銀獎 江海迦
      銅獎 勞嘉怡

年度專輯  金獎 《Addendum》    麥浚龍
      銀獎 《如果大家都擁有海》 楊千嬅
      銅獎 《Escape》      陳柏宇

最佳作曲 《別來無恙》 林奕匡

最佳作詞 《說再見的對象》 藍奕邦

最佳編曲 《痛快的哀艷》 蘇打綠 / 林暐哲

年度歌曲MV 《異類的同類》 陳宏一

最受歡迎歌曲 《羅生門》 麥浚龍 / 謝安琪

典解你要咁狼心
典解
dongbb2332 發表於 2015-12-18 00:20
等我學偽連粉咁飛碎雅出女歌手三甲先 ^^
nicholashin 發表於 2015-12-18 10:26

禾就係要睇下呢度邊個會咁狼心送白果俾佢
因住生仔冇ceye 哼!

我開個金針奬比佢啦咁
chanchan0909 發表於 2015-12-18 20:39

送舊豬肉俾雅雅就可以為你嘅下一代著想 係咪好抵先
你就是成功的例子

入場~!
債得咁低位 :O

大不了給拋hhhhhhhhh ???

呢個位算係唔正路既一首
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:03

啱啱check返先知原來sammi連續兩年第九位

第7 幸福之歌?? 好似好正路

周ba!!!!

段tag好多不完美喎...
JasOh103 發表於 2015-12-24 22:31

咁我應該要估 R&K 我不完美先啱

估唔到有jay fung :O
第四真係周ba啦嘛?!

至 尊 仲 唔 係 JASON !

入場
希望可以有奇蹟見到shega打低祖祖

shega開齋<3

下一首 點唱gay?!!!

蝦餃老母谷得咁辛苦都係得第五

Superman <3

小道消息話輸家今日會變贏家?
RVHOCPC 發表於 2015-12-28 22:11

小道消息話如果輸家做唔到大贏家 榜主3月考試會有好大壓力

二 〇 一 五 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
十 二 月 二 十 八 日 晚 上 九 時 正
全女班十大 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 22:26

GEM 睡公主

byebye女皇

shiga快啲衝上台攞至尊
LINCEYE 狙擊會 READY 未 ??
616.1314 發表於 2015-12-28 22:44

會長大人我已經READY咗成年

希望大獎繼續落袋
分隔線 SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA SHEGA 分隔線
SHEGA 3 : 1 祖祖

二 〇 一 五 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
有請 霏共 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 23:08

荃荃終於有個頒獎禮唔洗攞細獎 / 食白果 la
勉勵荃荃下年要再接再勵

最受歡迎劇集歌曲金獎

至尊歌變豬肉

容祖兒《女皇》(369)
所屬劇集:武則天
616.1314 發表於 2015-12-28 23:18

除咗同早已講聲369之外都唔知講咩好

ivana連攞3個獎

shega勢如破竹!!!!
又搶多個獎

幾時見到尾聲
我等shega打低祖兒等到瞓著
btw 預告區有投票最新走勢 快d去睇同投票
bbtw 未玩頒獎禮競猜遊戲嘅快啲去霏共week 1估喇 豐富獎品呀

華納好威水
shega / ella / a2a / jude 個個都有獎

翻生我的命 有五強
恭喜ken大大

@ed8671ed  ...
616.1314 發表於 2015-12-29 00:32

又一個大獎
我家shiga真係好叻豬

OMG
金獎!!!

真係調走祖祖

恭喜祖祖終於光榮引退全女班
升上神枱之後要繼續努力喔

今晚賽果霏常滿意

入場先黎收檔
唔通連詩雅都唔鍾意我

2015 Awards Ceremony
Simply, Love, Songs
年度歌曲

年度歌曲 - 第五位

黃昏點唱機 (334)
incl.  ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 21:00

我估美麗華應該馬咗上高位

究竟shega係咪會食咗成個銀杏森林

正式開始
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 21:27

AK
zolarwind
nowhere boys???

唱作人銅獎:
黎曉陽

上榜歌曲包括:香港傑出廢青、快樂很慢、真偽文青、永遠很近 (Live@離地音樂會)、最 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 22:02

mr. 邊首
同進?

大榜十大第十位:
《On My Mind》鄒文正

作曲:Jonnic Lee Thompsett
填詞:Stella Chow
編曲:Jonnic Lee ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 22:11

愛估中mr.

念念不忘

大榜十大第九位:
《是有種人》何韻詩

曲:李拾壹
詞:林夕
編:周國賢/盧凱彤
監:何秉舜@goomusic/ho ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 22:18

妖 理解錯咗10年第一次攞903十大
你最重要

月光淒淒
淨係對噴榜十大有興趣

小道消息話有”係你喇上泥啦“先係大榜嘅獎btw 心寒out出左十大好耐喇 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 22:22

你要知道呢個世界噴過心寒嘅歌實在數之不盡

大榜十大第八位:
《戒心》鄧麗欣

曲: Mex Mak
詞 : 火火
編 : Johnny Yim
監 : Gary Chan
走勢:08>06>0 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 22:28

don't beat the kids

大榜十大第七位:
《不夜場》張敬軒

作曲:高世章
作詞:岑偉宗
編曲:高世章 Anna Lo
監製:高世章
走勢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 22:36

yanting要出場 <3

大榜十大第五位:
《歌莉亞》張紋嘉

曲:黃安弘
詞:林若寧
編:Edward Chan / 黃安弘
監:Edward Chan ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 22:52

荃荃 咁快出場?!!!!

年度女歌手

緊張時刻, 要逐個逐個頒噶

女歌手銅獎
 — ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 22:58

愛你

由於頒獎頒到條腰有D痛 所以餘下嘅獎項將會訓響度頒發:
大榜十大第二位:
《年輕人們》周國賢

曲:周國賢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:18

各位紫粉快啲同purple jerjer一齊跳!!!!

年度女歌手

女歌手金獎
 — 林欣彤 (965)

香港樂壇欠 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 23:14

其實mag隻EP我幾鍾意
poor kary

專輯銅獎:
《Escape》陳柏宇

上榜歌曲包括:別來無恙、意識形態監獄、一字一淚、回眸一笑、走到尾、例遲 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:32

movin + bbcute

大榜組合銅獎:
movin'

上榜歌曲包括:小確幸、十萬個如果

細榜組合銅獎:
Yellow!

上榜歌曲包括:失樂 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:36

完全唔記得咗yellow!嗰幾隻地獄級翻唱

大榜組合銀獎:
Supper Moment

上榜歌曲包括:煩擾中起舞、幸福之歌、小伙子與陌生人、孤獨先生、晚餐、討 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:40

sunny 被 corn 好慘
睇咗你個榜之後一首fantaz都無聽過

大榜組合金獎:
C AllStar

上榜歌曲包括:Pair J、上車咒、后會無期、煙花非花、Be My Valentine、戰場上 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:47

king塊面會唔會白咗d -_-
華納終於可以攞細榜漿

大榜男歌手銅獎:
李拾壹

上榜歌曲包括:小李、波多野結衣、難查字、錯到底、下剋上、我至叻我至醒

細榜 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 23:52

1121 :0)

大榜女歌手銅獎:
胡琳

上榜歌曲包括:秋光乍洩、思城、滲、放空、無聊之歌、然後、被窩 (Live @ 十二門逃 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-30 00:14

gemgem終於喺CM開齋
大榜女歌手銀獎:
岑寧兒

上榜歌曲包括:空隙、不枉我們張山十年、水彩、光之翼、流星小夜曲、含羞草、仙 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-30 00:22

單憑肉眼已經見到佢個頭有10種紫色

2015歌曲十大
第一位 薛凱琪《那一個我》(209)
第二位 吳雨霏《一千個假想結局》(203)
第三位 yukilovey ...
Yan 發表於 2015-12-30 17:25

shiga yuki同carry做大贏家 愛噶
估唔到你原來咁愛洩洩

my LOVE my HATE Award 2015

我仲係一個獎都未tag呀 ^^
一陣即興啦haha

同大家玩個賽前遊戲先
頒發十大歌 ...
jose 發表於 2015-12-30 20:34

你的男人
T
B
I1-I5

對姣腳係咪連嬸嘅

Issac榜熱播推介十大‧第六位:
歌曲: 你的男人
主唱: 許志安
作曲:覃嘉健
填詞:林若寧

第五位: 呢個位 ...
issacshek1106 發表於 2015-12-30 21:25

剛剛好?!

廁世代高分過我敢愛
BAMMED
nicholashin 發表於 2015-12-30 21:17

全CM好似99%人都唔愛呢首

利申 : 有俾季軍 <3

my LOVE my HATE Award 2015

◣最 佳 新 人 獎 · 金 獎◥
JUDE

上榜歌曲 - 密室謀殺事件
冠軍歌曲 -  ...
jose 發表於 2015-12-30 21:55

要冷門 估SM噶