返回列表 發帖
十五首都唔知揀邊首拎歌曲獎好

而家候選個堆歌都有廿首

入嚟等美祖搶獎

肯肯定比連詩雅搶哂啦

到底美祖有幾低分 :(

其實早已無輸

01 容祖兒 [ 樂觀 47 + 12 = 59 ] + [ 這麼近那麼遠 32 + 19 + 10 + 21 +  ...
616.1314 發表於 2015-12-29 00:42

wanna cry
anyway 我呢幾日都係咁 jy x hl 演唱會個堆歌

一入嚟就休息 .. :(

一首我上左四星期
另一首我完全無上榜

正常丫 梁漢文咁老 唔應該再同啲後生爭上榜xx(
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:19

好似半邊生命都有上一星期

作為祖迷
呢 Round 我會揀說再見的對象

我相信黃昏點唱 Gay 會拎至尊

率先頒發作曲人獎項

最佳作曲人        得獎作品
金獎        別來無恙        林奕匡
銀獎        天色很暗        盧凱彤
銅獎        所有下雨天        何 ...
RVHOCPC 發表於 2015-12-29 20:29

所有下雨天 (我今日仲聽緊,呢首真係小品得嚟好好聽)

那一個我聽左廿次左右就比我丟左落堆填區
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:31

我覺得點水都好聽過那一個我唷 (雖則我有比冠)

Not Difficult ..

但未聽過呢首 :(

聽下啦好正子唷
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:36

原來聽過了 睇錯左個歌名叫生命樹 太愛霏

OMG 吳雨霏
我諗今年佢係各大流行榜都係繼續食白果 :(

我諗荃年仲狠比佢獎佢既cm榜主應該5隻手指數得晒
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:47

我諗肯比佢女三甲應該唔會多過三個
除左 616 馬左個女銅比佢

2015 Awards Ceremony
Simply, Love, Songs
年度歌曲

年度歌曲 - 第五位

CUMON 渣車既女人要正面交鋒 ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:49

頭先頒女新人個時好似有首歌係 333

係呀 但今晚夠分但被馬走既歌聽聞都有好幾首
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:52

我都馬左我個堆歌曲獎 係咁調位

Because 祖兒唔可以降班攞銀銅
所以唯有俾霏囉~
霏妹快D同 Shega 講多謝

Em 其實今年年頭D歌幾正
一 ...
616.1314 發表於 2015-12-29 20:53

咪係囉 明明諗住佢今年有望拎女銀 .. 點知年尾好似消失鳥

女金呢咁
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 20:55

女金咪係荃荃囉 今年我打算幫佢憑 華麗轉身 20>XXX 首奪女金

OMG 美祖真係有歌曲獎 好感動

一陣返嚟睇得獎名單先

一返嚟就嚇一嚇

《等雪》陳綺雯

我都今日見到呢個歌名仍然會大笑一番

3超爆同意!!
鍾意聽弗洛蒙既人耳仔都有啲問題 好似係
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 00:11

我勁鍾意 不要不要不要走 睇完演唱會LOOP更多

太陽啲歌幾乎唔會拎番出黎再聽
Lewis 發表於 2015-12-30 00:13

頭先跑步先聽完 明天祖兒處死 ~~~

sorry我唔應該拎弗洛蒙出黎比大家鞭屍
dongbb2332 發表於 2015-12-30 00:15

搵佢好姊妹一齊

呢首好聽
好鍾意薛薛唱到就黎走音咁款
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 00:16

上到最高昂個下明顯無 HI ~~~~ 好似吳雨霏咁

講起紫昕 BB 呢張相點可以唔 POST

SHI ...... 唔洗瞓啦今晚

my LOVE my HATE Award 2015

◣年 度 十 大 · 第 三 位◥
容祖兒 Feat. 林海峰 - 黃昏點唱機

「喜歡這 ...
jose 發表於 2015-12-30 23:25

Jude 唔捨得落台

2015 賴爽流行榜頒獎典禮 - 你是你本身的傳奇。
相信自己,相信夢想,
相信有一天自己也能飛,

還記得腦筋急轉彎的火箭嗎?
那些阻礙你飛翔的,就把它遺下吧。

成長,教曉了我們要學懂接受,
還有,活在當下。

歌曲獎

特別獎
差一點我們會飛 - 黃淑蔓/英仁合唱團 【13>06>04>02>17>01
作曲:戴偉 | 填詞:陳心遙 | 編曲:戴偉 | 監制:戴偉

我覺得,夢想,應該係,當你就快停止呼吸嘅時候,仍然覺得一定要做嘅事。
當你停止呼吸前,想念的人,想念的事,想念的是?

第十五位
逾越生死 - C AllStar 【14>10>04>02>01>04>15>10>17】
作曲:Cousin Fung@goldEN | 填詞:鍾晴 | 編曲:Cousin Fung@goldEN | 監制:簡

還記得小時候,總有一些同伴,說著未來要一起做的事,他們,還在嗎?
年少氣盛,曾因為觀點立場不同而鬧翻,有時,明明知道是兩個世界的人,還是為了愛,堅持下去。

第十四位
矛盾一生 - JW 【13>03>04>03>03>01>04>15】
作曲:林家謙 | 填詞:陳詠謙 | 編曲:周錫漢/黃兆銘 | 監制:周錫漢

但總有些人,儘管頻率多麼的相似,總因為一些觀點立場的問題而鬧翻,而令關係慢慢沖淡,最終不再聯絡。

今天你還好嗎?還是那麼愛笑嗎?還記得我這位老朋友嗎?

第十三位
別來無恙 - 陳柏宇 【12>04>02>06>01>08>14>10>16】
作曲:林奕匡 | 填詞:陳詠謙 | 編曲:Edward Chan/黃兆銘 | 監制:Edward Chan

當初還未懂得「愛」的我,現在,終於學懂了珍惜。
高呼著,我是時候要「愛」。

第十二位
我敢愛 - 吳雨霏 【14>03>04>02>15>01>17>08>15】
作曲:Custin Richa/Jun Kung/Kelvin Avon | 填詞:喬星 | 編曲:Jun Kung/Kelvin Avon | 監制:Jun Kung/Kelvin Avon/Sandy Lam

大概,很多東西是只是流螢,因此,更要懂得珍惜。
特別是追夢的時間過得特別快,當你投身社會,還有什麼時間可以追夢?

第十一位
年月匆匆 - 馮允謙 【13>03>01>04>08>12>02>20】
作曲:馮允謙 | 填詞:陳詠謙 | 編曲:Johnny Yim | 監制:廖志華

小時候,我們總是任性,做著自己想做的事,
可是,長大了,夢很難繼續追,要向現實低頭了,
要交代的東西多的是,要交代的人也多的是。

第十位
挾持 - RubberBand 【10>03>05>11>02>01>08>12】
作曲:RubberBand | 填詞:黃偉文 | 編曲:王雙駿/RubberBand | 監制:RubberBand

置業了嗎?結婚了嗎?小孩大了嗎?
當初堅持還在嗎?心中的天使到了哪裡?

成長,就是為了別人的標準而釐訂了自己未來的路。
還好這個世界,還有假期,可以鬆一口氣。

第九位
TGIF - TWINS 【11>04>02>02>06>01>05>20】
作曲:Danielle Senior/Dimitri Tikovoi | 填詞:黃厚霖 | 編曲:Danielle Senior/Dimitri Tikovoi | 監制:徐浩/周錫漢/Dimitri Tikovoi

感激周五,歡樂時光,
碰上了你,但不是你。
大概,也不用那麼認真,享受當下快感算了吧。

第八位
I'm Not Yours - 蔡依林 【11>02>05>08>05>01>15>15>17】
作曲:蔡依林/Hayley Michelle Aitken/Olof Lindskog/Sten Iggy Strange Dahl  | 填詞:黃偉文 | 編曲:陳星瀚 | 監制:陳星瀚

「車,識個七日,有幾愛呀?愛咪又係愛佢啲錢」
就算把口話信d人呀,個心都係咁諗架啦,「車!有幾愛啫,識果七日!愛咪愛佢d錢!」
有時連我自己都問我自己:「車!有幾愛啫,識果七日!愛咪愛佢啲錢!使唔使咁牽腸掛肚呀?」
點知真係咁牽腸掛肚,我真係好掛住,好掛住我老公。

少年前,不明白我左眼見到鬼,十年後,明白了,才懂憂傷的地方。
正如十年後,那位女孩告訴你,當初你以為的,其實不是,但仍很感激,你曾愛過她。

第七位
羅生門 - 麥浚龍/謝安琪 【03>01>05>05>04>10>12>02
作曲:伍樂城 | 填詞:黃偉文 | 編曲:伍樂城 | 監制:伍樂城/麥浚龍

拖拉了十年,你決定離開了,你還是沒有那麼狠心。
還好,你帶給了我餘溫,那些動人時光,儘管不用常回看,但在雨天看看也不錯。

第六位
所有下雨天 - 薛凱琪 【16>11>06>03>01>07>06>02>20】
作曲:何秉舜 | 填詞:黃偉文 | 編曲:何秉舜 | 監制:何秉舜/舒文

大雨過後,城市清晰了。

細看之下,原來不是,是模糊了。
是個我不認識的城市。

儘管佢仍然是叫「香港」。

正如人受到洗禮後,
當初的初衷以模糊了,

成了一個「新香港人」。

第五位
黃昏點唱機 - 容祖兒 【13>03>07>04>01>14>08>02
作曲:Alex Fung | 填詞:林若寧 | 編曲:Alex Fung | 監制:Alex Fung

那年,那天,遇見了你,
那時還是有錄音帶的年代,
那時還是有點唱機的年代。

天知道,大家好不容易遇見愛。
我們失聯了,但命運就是這樣,把我們拉近。

第四位
小幸運 - 田馥甄 【11>03>06>03>05>01>12>03
作曲:Jerry C | 填詞:徐世珍/吳輝福 | 編曲:Jerry C | 監制:/

有時候,我們會慶幸,我們有朋友分享心事,和伴侶做想做的事,聽想聽的歌。
但往往我們忘記了的,是什麼事情也不離不棄的他們。

第三位
京都民宿夜 - My Little Airport 【11>04>03>05>01>13>12>02
作曲:林阿P | 填詞:林阿P | 編曲:林阿P/阿科/阿賢/Nicole/Ou Jian | 監制:My Little Airport

年少時,總比家人早睡,房外,電視還沒有關,燈還是亮,
聽著父母打打鬧鬧,徐徐入睡。

每段關係,也會有磨擦。
而往往最有價值的,也是那些紀錄著過去的疤痕。

第二位
瑕疵 - 莫文蔚/麥浚龍 【10>05>03>01>05>13>09>08>10>18】
作曲:Bert | 填詞:黃偉文 | 編曲:Jerald | 監制:麥浚龍/Jerald

跌過,痛過,失望過,
還是要撲向你。
原因,還是愛。

常有人問我,另一半對我怎麼怎麼的,到底要分手嗎?
當你愛一個人,會包容,會接受。
有天你發現自己不愛他,自然不會包容,不會接受。

我還是沒有忘記,那天乘著船,我向你分享著這首歌,你熱淚盈眶。
有時候,自問自己不是一個好情人,不如早點收手,放別人一個自由。

你值得一個更好的人。
這句話其實殘忍的很。

至尊歌
為何要我愛上你 - 連詩雅 【05>08>04>07>03>01>07>06>17】
作曲:楊鎮邦 | 填詞:林夕 | 編曲:楊鎮邦 | 監制:舒文@Zoo Music

是的。對不起。

==========================================================

一陣公佈埋其他大獎

吳雨霏
MLA勁喎
nicholashin 發表於 2016-1-19 20:47

MLA 其實個年如果有出碟如無意外都一定有組合獎 愛將

第十五至二十位歌曲:
世界真細小、我們都不是無辜的、我們都是這樣長大的、下剋上、最好的債

新人獎

金獎 - 陳凱彤 (220)
上榜歌曲:第一眼 (86).肆無忌憚 (54).小確幸 (80)

銀獎 - Jude (144)
上榜歌曲:格拉斯加流浪 (86).密室謀殺事件 (58)

銅獎 - K.I.S. (88)
上榜歌曲:東角遊民 (73).日落塔門 (15)

唱作人獎

金獎 - 周國賢 (292)
冠軍歌曲:我們都不是無辜的 (166)
上榜歌曲:年輕人們 (70).Children Song (56)

銀獎 - 李拾壴 (284)
冠軍歌曲:下剋上 (88)
上榜歌曲:難查字 (55).小李 (81).十個放火的少年 (60)

銅獎 - AGA (280)
冠軍歌曲:若 (134)
上榜歌曲:認 (53).Superman (93)

華語獎

金獎 - 莫文蔚 (243)
冠軍歌曲:境外 (138)
上榜歌曲:一切安好 (35).親愛的: (70)

銀獎 - 蔡依林 (219)
冠軍歌曲:I'm Not Yours (169)
上榜歌曲:不一樣又怎樣 (50)

銅獎 - 大嘴巴 (201)
上榜歌曲:Funky 那個女孩 (83).有事嗎? (77).魯蛇 (34).BB Call (7)

唱片獎
金獎 - Addendum (553)
冠軍歌曲:念念不忘 (119).瑕疵 (174).羅生門 (170)
上榜歌曲:單魚座 (50).雷克雅未克 (35).睡前服 (5)

銀獎 - 大了一歲 (552)
冠軍歌曲:為何要我愛上你 (175).等到 Sunday 就 Call 你 (135).大了一歲 (144)
上榜歌曲:浪漫前夕 (98)

銅獎 - Escape (395)
冠軍歌曲:別來無恙 (170)
上榜歌曲:回眸一笑 (82).航拍 (87).親愛的仇人 (56)

組合獎

金獎 - TWINS (392)
冠軍歌曲:LOL (118).TGIF (169)
上榜歌曲:SNS (25).虛齡時代 (80)

銀獎 - Super Girls (321)
冠軍歌曲:蓓蕾 (124)
上榜歌曲:黑色西裝 (34).一拍即愛 (83).有沒有我? (80)

銅獎 - Supper Moment (310)
冠軍歌曲:幸福之歌 (135)
上榜歌曲:煩擾中起舞 (80).孤獨先生 (39).討厭的我 (55)

男歌手獎

金獎 - 陳柏宇 (395)
冠軍歌曲:別來無恙 (170)
上榜歌曲:回眸一笑 (82).航拍 (87).親愛的仇人 (56)

銀獎 - 麥浚龍 (381)
冠軍歌曲:念念不忘 (119).瑕疵 (87).羅生門 (85)
上榜歌曲:單魚座 (50).雷克雅未克 (35).睡前服 (5)

銅獎 - 李拾壹 (361)
冠軍歌曲:下剋上 (166)
上榜歌曲:難查字 (55).小李 (81).十個放火的少年 (60)

女歌手獎

金獎 - 連詩雅 (561)
冠軍歌曲:為何要我愛上你 (175).等到 Sunday 就 Call 你 (135).大了一歲 (144)
上榜歌曲:浪漫前夕 (98).舊街角 (9)

銀獎 - 容祖兒 (510)
冠軍歌曲:飄紅 (120).世界真細小 (81).黃昏點唱機 (168)
上榜歌曲:這麼近那麼遠 (102).Gotta Get High (39)

銅獎 - 林欣彤
冠軍歌曲:我們都是這樣長大的 (164)
上榜歌曲:幾次 (51).奇遇記 (81).本身的用處 (90).金剛圈 (19)

P.S. 本身女歌手銅獎是薛凱琪 馬咗佢個獎

最後

播放指數 - 歌手:容祖兒
播放指數 - 歌曲:為何要我愛上你 - 連詩雅
播放指數 - 大碟:大了一歲 - 連詩雅

樂壇好行唔送大獎:汪明荃

但願人長久。

至尊
ed8671ed 發表於 2016-1-19 21:19

美雅今年拎哂啲大獎唷 可能 2016 會 BAN 到佢年尾

如果shiga拎埋播放指數歌手就係終極大滿貫
nicholashin 發表於 2016-1-19 21:34

美祖啲舊歌太好 LOOP 我出街聽開個 PLAYLIST 太多美祖 所以好難輸

祖祖聽到自己銀獎之後塊面黑哂
bagfgfcde 發表於 2016-1-19 21:36

美祖拉隊走人 連播放指數大獎都唔要

希望shiga有日可以超越joey成為你頭號愛將
nicholashin 發表於 2016-1-19 21:50

等到美祖真係退落嚟 就係美連上位的日子

支持 DER & 小寶

乖乖聽話呢

Wonders 年度推薦唱片

「 十年前耿耿於懷的故事作為引子
編寫出男孩這十年來的一點一滴
愛過 痛過 幻想過  ...
Wonders 發表於 2016-1-23 23:39

仲唔係容十年既故事

美連拎左好多女金唷

好感動 CM 仲有吳若希同 GEM

支持 JASON NG 唷 (好耐無見)

話說我睇緊你一開 POST 個個 LIVE, 班 FANS 勁白痴

Hello 爽爽

其實我都覺得好煩膠
嘈住我聽shiga
jasonng 發表於 2016-1-31 23:25

最近生活如何
本身以為只係 Sunday 先嗌 點知為何要我愛上你都要嗌 咩玩法 = =

後台唔夠肥牛 lor homo
616.1314 發表於 2016-1-31 23:30

唔緊要 後台有欣宜 / 陳凱彤 Stand By

最近嘅生活都好苦悶
返工返到越嚟越麻木

而家真係慢歌都要嗌噶
洪卓立 SG 嗰啲都係咁
...
jasonng 發表於 2016-1-31 23:35

比心機唷
組合銀銅同你一樣唷

你仲好講  咪就係距兩個食晒 d 野 lor
616.1314 發表於 2016-1-31 23:36

所以咪食返佢地

Sorry 有成員缺席
所以冇GEM

金獎呢 好似都係喎

KMS年度組合

金獎 - Twins (752)
冠軍作品 ...
jasonng 發表於 2016-1-31 23:41

我唔記得左原來我最尾個星期馬左個銅獎比 SM

金銀先係一樣

唔通你horse走左CAS個組銅??
nicholashin 發表於 2016-1-31 23:44

309.5  C AllStar
9.5  Pair J【13.16】
165  逾越生死【14.10.04.02.01.04.15.10.17】
135  后會無期【13.06.03.11.07.07.01】

差 0.5 分的