返回列表 發帖
Billboard Top 20 & 每個人都能唱歌之不再嘥三千蚊不再拖No. 1 Awards 2015 預告篇:

時間:2015/12/29(星期二)20:30
地點:我間房 / CM

Schedule:
20:30 曲詞編監 金銀銅獎 (12+0)
20:35 新人 金銀銅獎 (9+0)
20:50 十大歌曲 (10+10)
21:40 唱作人 金銀銅獎 (3+0)
21:45 專輯 金銀銅獎 (3+0)
21:50 歌手 金銀銅獎 (9+9)
22:40 完

頒發獎項總數:46+19=65

入圍名單將於心情好時公佈
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

我開個金針奬比佢啦咁
chanchan0909 發表於 2015-12-18 20:39

0冠 + 女歌手十甲不入 唯有調《心寒》上十大第十位啦

係咪下面個榜
chanchan0909 發表於 2015-12-18 21:06

對喔 暫時係 你最重要同心寒爭緊 未決定

二 〇 一 五 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
十 二 月 二 十 八 日 晚 上 九 時 正

「信童話 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 21:00

lm跟進喔

二 〇 一 五 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
全女班十大 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 21:07

一定係最幸福的眼淚

蝦餃老母谷得咁辛苦都係得第五
ed8671ed 發表於 2015-12-28 22:09

小道消息話輸家今日會變贏家?

妖!shiga 竟然成就了登上懸崖峭壁的女子?
還我女皇!
siongguan 發表於 2015-12-28 22:47

成就了詩雅成為買獎的女子

全女班十大 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 22:50

為何碎雅愛上你

shiga 會唔會女金+至尊碟
chanchan0909 發表於 2015-12-28 22:54

小道消息話可能有填詞獎

? ? ?

原 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 23:02

呢個係乜漿

@chanchan ...
616.1314 發表於 2015-12-28 23:38

哇撞taste

又話比為何要我愛上你
chanchan0909 發表於 2015-12-28 23:40

小道消息話shiga放棄歌詞漿換取小弟個女銅

全女班傑出 ...
616.1314 發表於 2015-12-28 23:47

點解五強得四個人

幾時先頒投票類 坐到patpat痛喇
btw 我聽日八點半頒曲詞編監 九點半開始頒其他漿喔
bbtw 未估十大ge快d去霏共week 1估喇 豐富獎品呀

Koalabear ...
616.1314 發表於 2015-12-28 23:58

得銅獎咋

越笑越見疤 ...
616.1314 發表於 2015-12-29 00:12

仲唔係吳雨霏?

好喇真係頂唔順要訓喇
敬請各位聽日出席細佬兩個榜ge頒獎典禮啦
八點半入席 九點半上菜喔
射射

好想hur爆shegaa
搶走我家祖兒個女金
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 08:53

請留意早已今晚能否第三次獲得十大第十位喔

ok
你執完橙之後就留個言提我地開始得啦
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 09:24

可以暫時稍移玉步去霏共week 1估十大喔

有冇冠軍歌list
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 10:14

week 52 同埋 輪流申請post都有喔

2015 Awards Ceremony
Simply, Love, Songs
年度歌曲

年度歌曲 - 第十位
Let Go (333)

曲: T-ma@em ...
dongbb2332 發表於 2015-12-29 18:47

why everyone collide with me?

仲有五分鐘就截止估十大喇
8半入席喔

執完橙未
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 20:03

執多陣榴蓮先

仲有三個字就交返個場比大佬
頒多陣先
dongbb2332 發表於 2015-12-29 20:14

其實九半先正式開始 請便

率先頒發作曲人獎項

最佳作曲人        得獎作品
金獎        別來無恙        林奕匡
銀獎        天色很暗        盧凱彤
銅獎        所有下雨天        何秉舜

接力頒發
最佳填詞人        得獎作品
金獎        波多野結衣        李拾壹 / 黃艾倫
銀獎        剛剛好        林夕
銅獎        哲學家        黃偉文

最佳編曲人        得獎作品
金獎        煩擾中起舞        Supper Moment
銀獎        上車咒        ON@ C AllStar/ 賴映彤 @groovision
銅獎        仁至義盡        馮翰銘

最佳監製        得獎作品
金獎        小手術        馮翰銘 / 伍仲衡
銀獎        碼頭的辛酸        Blaster / 雷柏熹
銅獎        挾持        王雙駿 / RubberBand

謹記9:30正式開始喔 首先頒發嘅將會係組合新人獎 到時見

正式開始 <3

組合新人:
金獎:雖然係新人 但係其實都打滾左好多年啦 獲得冠軍歌 仲係組合獎六強咖 睇下你地會唔會再下一城喇

銀獎:其實佢地音樂底蘊好強 但係又好似一隊強行湊合出泥嘅樂隊 仲甚至惹上抄襲疑雲 點解會咁咖呢

銅獎:呢一隊樂隊就真係認識唔多喇 不過兩首上榜歌都聽得出佢地對於音樂嘅衝勁嘅

movin得銅
nicholashin 發表於 2015-12-29 21:30

小道消息話movin'舊年已經拎左新人組合金

新人獎組合銅獎:
Dimension

上榜歌曲包括:活著、隔著四萬秒空間

新人獎組合銀獎:
ZolarWind

上榜歌曲包括:乾坤卦、七百萬個小宇宙、末法時代

新人獎組合金獎:
Another Kitchen

上榜歌曲包括:示威、Play Tonight、Where You Wanna Go、無常、失控

=============================================
跟住頒發嘅係男新人獎:
金獎:呢一位歌手靚仔就幾靚仔喇 歌曲都算唔錯 可惜今年趕唔切出碟 又來自一間細公司 未必拎到好多獎 我就響呢度補一個金獎比你啦
銀獎:如無意外 獎項就係比呢隻旗子搶曬 其實我都估唔到你又一日會出到碟 我呀媽好支持你咖 你要加油呀
銅獎:除左跟人出show之外你仲有乜嘢技能?大隻?彈結他?扮王梓軒?跳舞?好似得扮王梓軒比較成功啵

男新人銅獎:
周殷廷

上榜歌曲包括:Gonna Be Alright、半祝福、自我催眠

男新人銀獎:
吳業坤

上榜歌曲包括:劇透、原來她不夠愛我、感激

男新人金獎:
羅啟聰

上榜歌曲包括:東角遊民、荔枝山 Rocky、日落塔門

===================================

女新人獎:
金獎:呢一位歌手行嘅路線好難行 甚至響youtube個MV有大量負評 話唱得難聽、作得難聽嘅都有 但係係歌曲背後嘅豪放 先係歌曲嘅精華
銀獎:第一眼望見呢一個女歌手 其實都嚇親 個樣同上網search個樣唔同嘅 但係佢嘅曲風唔係一貫嘅香港歌曲 而係肆無忌憚嘅作品
銅獎:唱功有就有喇 但係你想走嘅路線如果更加清晰就好啦 不過又真係估唔到你都出到碟囉

女新人銅獎:
陳凱彤

上榜歌曲包括:第一眼、肆無忌憚、歡樂小姐

女新人銀獎:
Jude

上榜歌曲包括:天下大亂之密室謀殺事件、格拉斯哥流浪、密室謀殺事件       

女新人金獎:
唐藝

上榜歌曲包括:Why On My Bed、Just Be Gay、Goodbye, Dick

=========================================

接下來頒發嘅係唱作人獎:
金獎:今年你舉辦左一個好好嘅音樂會 一場視覺同聽覺嘅震撼 響你過去休息嘅時間 好多人都支持你 等待更好的你 你係唯一響今年獲得三個冠軍嘅歌手 恭喜你 我非常期待你來年嘅國語大碟

銀獎:今年比較喜歡嘅歌手 響我個榜表現較好嘅歌手 都係唱作歌手 而呢一位歌手其實先去到佢第二隻專輯 但係我就好似聽上癮咁 仲可以寫到歌比其他歌手 究竟呢一位歌手仲有幾多存貨呢

銅獎:而呢一位歌手今年終於推出第一張大碟 為佢帶泥一個好好嘅開始 咁岩得咁橋 你又寫左一首歌比第二個歌手 但係賣年輕其實唔係賣到好耐 但係賣清新又唔係好覺 唱歌有唔係特別勁(起碼銀獎好D)希望你嘅第二張專輯推出嘅時候會有進步啦

唱作人銅獎:
黎曉陽

上榜歌曲包括:香港傑出廢青、快樂很慢、真偽文青、永遠很近 (Live@離地音樂會)、最陌生的熟悉人、陪你度過漫長歲月

唱作人銀獎:
李拾壹

上榜歌曲包括:小李波多野結衣、難查字、錯到底、下剋上、我至叻我至醒

唱作人金獎:
盧凱彤

上榜歌曲包括:天色很暗信箱廿九歲的遺書、致命傷、Now I Know、16、無我

==================================================
哇終於頒到十大第十位
我地睇睇過去記錄先:
2009 我所知的兩三事 容祖兒
2010 說謊      林宥嘉
2011 Smiley Face   周柏豪
2012 光害      許廷鏗
2013 愛戀魔法    陳僖儀
2014 布穀鳥大反擊  容祖兒

Tags:
衛蘭當年賣Love賣Fate
今年呢一位歌手賣左好多心血
舊公司開始唔太注重佢
佢依然堅持唱歌 今年推出呢一首單曲
又跳舞 又彈結他 恭喜你 你嘅心血係有回報咖
係你喇 上泥啦

而另一首得獎歌曲
呢一位隊樂隊其實今年都有出碟出歌
不過好似霉到冇人記得
希望呢一個獎係一份好好嘅散band禮物啦

首娘丙歌有十大而債無?!?!
離場!(其實我得翻 5% 回宮再 Support 兩位
616.1314 發表於 2015-12-29 21:59

聽講我用開D圖都比較噴

大榜十大第十位:
《On My Mind》鄒文正

作曲:Jonnic Lee Thompsett
填詞:Stella Chow
編曲:Jonnic Lee Thompsett
監製:Johnny Yim
走勢:18>13>05>09>03>10>03>01

細榜十大第十位:
《同進》Mr.

作曲:Hans Ebert / Ben Semmens
填詞:林若寧
編曲:Mr.
監製:舒文
走勢:04>05>05>04>07>03>09>03

==========================
十大第九位過去賽果:
2009 別說話        Dear Jane
2010 心足         王梓軒
2011 臨崖勒馬       謝安琪
2012 What Have U Done? G.E.M.
2013 摔角         周柏豪
2014 致少年時代      古巨基

Tag:

呢一位歌手已經出道好多年
今年推出左一張EP 同好多歌手都有合作
以前甚至會自己唱作 不過呢一首得獎歌曲就誠邀到樂壇大哥幫佢作曲
以嶄新嘅曲風 話比我地聽 只要用心造音樂 係一定有回報咖

另外呢一位歌手 今年亦同好多其他歌手合作
而呢一首歌 亦喚醒左好多香港人嘅回憶
記得你第一次拎903嘅十大 當時都係拎第九位
十年又過去 你都係響呢度拎到第九位
恭喜你 係你喇 上泥啦

大榜十大第九位:
《是有種人》何韻詩

曲:李拾壹
詞:林夕
編:周國賢/盧凱彤
監:何秉舜@goomusic/hocc@goomusic/馮翰銘
走勢:19>12>09>09>04>08>03>01>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>18

細榜十大第九位:
《你最重要》李克勤

曲:譚詠麟
詞:簡寧
編:Johnny Yim
監:譚詠麟 / Johnny Yim
走勢:02>01>06>07>03

=========================
第八位過往賽果:
2009 叮叮車      薛凱琪
2010 黑色狂迷     Mr.
2011 Tonight Tonight  Mr.
2012 動物農莊     陳柏宇
2013 周末畫報     薛凱琪
2014 自戀自在     盧巧音 / Fabel

Tags:
每逢八月十五 就諗起呢一首歌
與其中秋你注定一人 不如聽下呢一首歌
即刻就去左第二個節日(繼續自己一人啦)

另外一位得獎者就犀利啦 愛情事業兩得意
呢一首歌雖然嚴格泥講係上年嘅歌
但係我都特登拖到今年先比十大你
應該冇人估到我會鍾意呢一首歌
不過佢終於再次有計劃響音樂範疇上面大展拳腳
都係值得開心嘅 係你喇 上泥啦

妖 理解錯咗10年第一次攞903十大
你最重要

月光淒淒
ed8671ed 發表於 2015-12-29 22:21

小道消息話有”係你喇上泥啦“先係大榜嘅獎btw 心寒out出左十大好耐喇

大榜十大第八位:
《戒心》鄧麗欣

曲: Mex Mak
詞 : 火火
編 : Johnny Yim
監 : Gary Chan
走勢:08>06>05>07>12>09>01>05

細榜十大第八位:
《月光淒淒》徐子珊

走勢:10>04>03>06>02>01>07>07

第七位過往賽果:
2009 如果我是陳奕迅 Mr.
2010 開籠雀     王菀之
2011 速度對比    李治廷
2012 退化論     周國賢
2013 番梘      林欣彤
2014 偷偷一秒    薛凱琪

Tags:
聽呢一位歌手演繹呢一首歌真係世界級嘅享受
雖然首歌從未派台 但係佢咁多首主打歌其實都唔係好岩聽
有時候 唔洗下下都要唱到High C先好聽嘅
係你喇 上泥啦

而另外呢一位歌手
今年都為廣大兒童出左好大一份力
其實佢都有一段時間冇出泥唱歌
唔知佢來年會有乜嘢音樂計劃呢
爭男歌手獎 你今年都差唔多爭到啦
唔好咁頹好嘛

大榜十大第七位:
《不夜場》張敬軒

作曲:高世章
作詞:岑偉宗
編曲:高世章 Anna Lo
監製:高世章
走勢:16>04>05>06>06>08>09>12>01

細榜十大第七位:
《Don't Beat The Kids》顏福偉

走勢:05>04>02>02>01>07

十大第六位過去賽果:
2009 弱水三千  麥浚龍
2010 破相    容祖兒
2011 窮我一生  古巨基
2012 我這一代人 關楚耀
2013 主旋律   陳奕迅
2014 孔雀開屏  藍奕邦

跟住呢兩首得獎作品都係跨公司跨單位嘅合作
首先 第一首得獎作品 曾經聽過一次Live
雖然主音現場功力未夠好 爆發得未夠
但係我聽得出佢有佢嘅想法
好多時都有好多新想法 好想有新嘅嘗試
今年推出左嘅歌 其實都幾多 尤其呢一首突出
係你喇 上泥啦

而另外呢一位唱作歌手 今年就同另一位唱作歌手
合作造左一首單曲
Live 都同樣聽過兩次 呢兩位才子嘅表演真係幾出眾
又唱又跳 現場一樣穩定
希望來年你可以充分運用你嘅音樂才華
為廣大樂迷帶來一張新專輯

no.5,6 分手是常識吧 + Pair J
chanchan0909 發表於 2015-12-29 22:40

唔係一次過兩首大榜 係一首大榜一首細榜

大榜十大第六位:
《分手是常識吧》鄭欣宜 ft. Supper Moment

作曲:Supper Moment
填詞:黃偉文
編曲:Goro Wong / Supper Moment
監製:Goro Wong
走勢:04>06>06>04>06>04>01

細榜十大第六位:
《點止冰冰》王梓軒 ft. 陳奐仁

作曲:王梓軒/陳奐仁
作詞:林寶/王梓軒/陳奐仁
編曲:陳奐仁
監製:王梓軒/陳奐仁/徐偉賢
走勢:01>01>02>XX>07>02>04

===========================
十大第五位:
2009 你瞞我瞞     陳柏宇
2010 超錯       陳奕迅
2011 苦瓜       陳奕迅
2012 世界拆散我們   王梓軒
2013 TMD                方皓玟
2014 Do You Love Me 林二汶

Tags:
呢一個組合今年雖然只係推出左一首單曲
但係迴響非常大 有好多人對香港樂壇重新定位
發現原來一直同香港樂壇脫軌
呢一個音樂實驗 作曲人就話非常成功喇
你地又點睇呢

另外呢一位歌手都係來自一個女子組合
單飛之後 一路響音樂事業中不斷發展
去到今年 終於推出一首非常勵志嘅歌
教曉各位小朋友 就算遇到任何難題
只要勇敢面對 聽日就一定會更好 (係咪呀哈姆太郎)
係你喇 上泥啦

大榜十大第五位:
《歌莉亞》張紋嘉

曲:黃安弘
詞:林若寧
編:Edward Chan / 黃安弘
監:Edward Chan
走勢:15>04>06>05>02>04>01

細榜十大第五位:
《Sugar Baby》ffx

作曲:Selina @ Redholic
作詞:Selina @ Redholic
編曲:D.T.@ Redholic
走勢:02>03>01>04>01>05

===========================
第四位:
2009 舊約      何韻詩
2010 Deadline      張敬軒
2011 花千樹     容祖兒
2012 Lady Copy   方皓玟
2013 舊日理想    Mr.
2014 沒有花收的日子 吳雨霏

Tags:
其中一位樂壇前輩有話過 一首歌 一定有人鍾意同唔鍾意
如果唱嘅時候 當一份禮物咁送比大家 其實都好開心
今年呢一位歌手嘅產量唔多 但係樂迷對佢嘅取態都相當一面倒
至於女歌手獎同你有冇緣分 就要陣間先知喇

另外呢一首歌係一首合唱歌
有時候你響街上面行行下 會唔會遇到一D陌生嘅熟悉人呢
有時候佢會回眸一笑 你同佢寒暄幾句嘅時候
你又得知佢十年來都別來無恙
可能你會念念不忘 耿耿於懷到哭乾了眼淚
但係你知道 呢D情感唔可以隨便顯露出泥
你唔希望佢擔心你 所以所有感覺只能收收埋埋
恭喜你地 今晚可以響到少有咁合唱呢一首歌
係你喇 上泥啦

你正在霏
而我在原地
守無常的碑

原來唔係
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 22:53

其實伏嘅tag響曬十大 歌手獎全部都幾straight forward

大榜十大第四位:
《Pair J》Jase@C AllStar / Jerald

曲/編/監:Jerald
詞:Jase@C AllStar/梁栢堅
走勢:19>13>15>05>05>04>03>02>01

細榜十大第十位:
《等雪》陳綺雯

曲:甯浩基@Sense
詞:曰云@Sense
編:甯浩基@Sense
監:文恩澄
走勢:02>02>01>10>02>02

==================
第三位:
2009 相對論       張敬軒
2010 不要驚動愛情    鄭秀文
2011 末日        王菀之
2012 三十歲前要完成的事 林奕匡
2013 長大        MastaMic
2014 高山低谷      林奕匡

Tags:
年輕人係社會嘅原動力
有時候 年輕人未必係老練
或者 創意往往會撞板
但係 年輕人們有嘅係時間 精力
恭喜呢一位歌手嘅衝勁 為佢帶泥呢一個獎
係你喇 上泥啦

而另外呢一位歌手 簡直就係殿堂級
其他歌手同佢嘅距離簡直係這麼近那麼遠
同好多人推介過呢一首歌 佢地真係Get High曬
對呢一首歌嘅印象深刻到就算來年來月人變癡呆都無法忘記
好多人勸佢開始拎少D獎 比D機會其他女歌手
但係呢一首歌 唔可能唔值得嘉許啦

大榜十大第三位:
《香港傑出廢青》黎曉陽

曲:黎曉陽 / 謝國維
詞:林日曦
編/ 監:謝國維
走勢:15>07>08>08>04>07>08>01

細榜十大第三位:
《華麗轉身》汪明荃

作曲:倫永亮
填詞:張美賢
走勢:07>09>06>05>08>01>04>XX>02>XX>07

==========
十大第二位:
2009 阿波羅     RubberBand
2010 狂想曲     謝安琪
2011 只是太愛妳   張敬軒
2012 為執著乾杯   藍奕邦
2013 逆蒼生     麥浚龍 / 林二汶
2014 分手總約在雨天 方皓玟

Tags:
廢物利用 以下呢兩位歌手都好想各位歌迷清楚知道呢兩個概念
其中一個男歌手 話比我地聽
如果人唔努力 淘汰並不是無辜的
佢奉勸各位年輕人 請加緊努力
不要失散時光 為青春咆哮

另外呢一位歌手 已經有好多年冇唱歌
好多人都話佢唱歌唔好聽 而佢本人其實都好清楚歌手係佢最大嘅缺點
於是佢響作曲 編曲都放左好多努力
呢一首歌 除左係響所有年輕人打氣
相信都係佢自己嘅一支強心針
係你喇 上泥啦

由於頒獎頒到條腰有D痛 所以餘下嘅獎項將會訓響度頒發:
大榜十大第二位:
《年輕人們》周國賢

曲:周國賢
詞:林若寧
走勢:12>09>05>05>05>05>05>05>01

細榜十大第二位:
《傻女》李逸朗

作曲:M.T Diego, M.L. Diego
作詞:林振強
編曲:周因路
監製:韋啓良
走勢:05>01>01>03>02>04>05>04

================
至尊歌曲:
2009 七百年後     陳奕迅
2010 鋼鐵是怎樣鍊成的 何韻詩
2011 癡情司      何韻詩
2012 非禮       陳奕迅
2013 薄情歌      C AllStar
2014 雞蛋與羔羊    謝安琪

Tags
年輕的時候 可能你會偏執雞蛋能擊破石牆
或者相信非禮勿視 相信愛情是癡情的
七百年後 你卻知道現實太薄情
你或者煉成了鋼鐵
然而 童年學過的 你又記起嗎
係你喇 上泥啦

另一位得獎歌手係一個創作歌手
今年佢非常多產 而且每一首都堅持唱作
呢一份嘅堅持真係十分之值得支持
成日搭公眾交通工具都聽到呢一首歌
呢一份嘅活潑 為佢帶泥呢一個獎

大榜至尊歌曲:
《安徒生的錯》林奕匡

曲:林奕匡
詞:藍奕邦
編:Edward Chan
監:Edward Chan
走勢:14>06>05>08>04>02>01>10

細榜至尊歌曲:
《衍生你的兒科專家》李紫昕

走勢:08>05>05>02>02>02>01>01>02

=======================
專輯獎:(細榜冇咖)
金獎:有時候這點多出來的回憶
就把你一直困在意識形態監獄裡
根本一直逃不出來 寫下來的是一字一淚
記得起的 唯獨只有這親愛的仇人

銀獎:呢一張專輯算係開創左香港唱片的先河
未出碟先買碟 而裡面嘅歌曲同非常多唔同嘅單位合作
合力炮製嘅每一首歌曲 都記載著呢一位歌手到此為止的音樂成就

銅獎:呢一張專輯其實聽起來非常舒服
填補左好多生活中嘅空隙
不管生活保守得想含羞草
或者早已有填滿水彩的面具
又或者想帶著光之翼離開的
都可以逃離現實生活

專輯銅獎:
《Escape》陳柏宇

上榜歌曲包括:別來無恙意識形態監獄、一字一淚、回眸一笑、走到尾、例遲、Jeep

專輯銀獎:
《Crossroads》林一峰

上榜歌曲包括:你讓我飛、像個女孩一樣、小伙子與陌生人、理性與感性、Miss Chan Chan前傳、十八相送、潘彼德後傳、錯到底、VC2015

專輯金獎:
《Addendum》麥浚龍

上榜歌曲包括:念念不忘羅生門、瑕疵、雷克雅未克、睡前服、單魚座

===================
大細榜連頒繼續嚕
overrun勁多 solly下

組合銅獎:
舊年嘅新人,今年獲得組合獎,但係佢地仲未捨得出碟啵,幾時先正式新人呢?係你喇,上泥啦。
而另一隊得獎樂隊今年都有好多作品,但係我就比較prefer原創作品囉。

大榜組合銅獎:
movin'

上榜歌曲包括:小確幸、十萬個如果

細榜組合銅獎:
Yellow!

上榜歌曲包括:失樂園、小峽谷之1234、青春頌

==========
組合銀獎:
今年勉勉強強都叫做出左一張EP,但係你見到我係冠邊首啦,非常欣賞嗰首歌嘅編曲,希望可以繼續響呢一個路線行落去吖。係你喇,上泥啦。
另一隊得獎組合今年雖然冇受到廣大傳媒報導,但係Live就繼續唱,function就繼續出,輸比另一個組合都抵啦。

大榜組合銀獎:
Supper Moment

上榜歌曲包括:煩擾中起舞、幸福之歌、小伙子與陌生人、孤獨先生、晚餐、討厭的我、風箏

細榜組合銀獎:
Fantaz

上榜歌曲包括:妳沒說再見赤裸刺猬、Happy (Live@香港四邑商工總會陳南昌紀念中學)、陽光點的歌 (Acoustic Live)、差一點我們會飛 (Live)

=========
組合金獎:
十二個track嘅大碟wor,今時今日有咁嘅服務態度仲想點呀?要大路歌又有,要隱喻歌又有,想funk少少都有。唔係你地,係邊個吖。係你喇,上泥啦。
而其實另一隊都有人欣賞咖,不過唔係欣賞歌藝,而係欣賞其中一個member身上面一條空隙囉。