返回列表 發帖
美漫一次過攞晒兩個跳舞歌獎
my LOVE my HATE Award 2015

◣最 佳 跳 舞 歌 曲◥
鍾舒漫 Feat. MC仁 - 改潮玩代

係呢個年代做跳舞歌越 ...
jose 發表於 2015-12-30 22:16

似係yellow!

my LOVE my HATE Award 2015

◣年 度 十 大 · 第 十 位◥
C AllStar - 逾越生死

「汗水 髮根 或指紋 ...
jose 發表於 2015-12-30 22:30

想估superman
但應該有伏  9估起點終站

Hictons Music Mpop  Award

華語榜
第八位:宇宙人 - 不孤島 (128)
走勢:10>07>03>07>01>13>05>12

第 ...
hictons 發表於 2016-1-1 14:45

呢兩首我都好鍾意

hello it's me~
我8半開始暖場
stay tune

我支持晒今日搞嘅各位 擺

NH TOP 20 AWARDS 2015將於今日晚上8時開場
可靠消息指出賽果較冷門,因此觀眾應注意保暖,多穿禦寒衣服。{ ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 19:30

20強得7首一樣 (好似係

NH TOP 20 AWARDS 2015正式開場!!!

首先多謝澳滌娛樂贊助今次頒獎禮

今晚將會頒發36個獎項 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:01

好想打雅蘭床褥patpat

NH TOP 20 AWARDS 2015
相信經過達仔同一眾dancers勁歌熱舞,場面已經熱鬧起來  
首先頒發既係歌 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:08

white dimension

我以為呢個tag好易架喎  

年度十大 第十位
社會亂象紛陳,身先士卒撥亂反 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:13

仲以為係講解碼遊戲條友點樣點樣tim
天下大亂 真係 寒冷警告要出黎啦

9估 雷克

sorry 又係全炒   
睇黎我未寫好既tag要寫易D啦  

年度 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:22

天盡頭第二個十大@CM
估 命書~

Just In Music
十大歌曲第十位

呢個世界, 好多人都覺得遊戲玩法係set好左
成功係要買到樓, 買到車, 賺到 ...
Lewis 發表於 2016-1-2 20:26

挾持??

Hello, it’s me…
ED’s Choice Billboard Award 2015將會喺21:00開始,最受歡迎歌曲投票將會喺23:00截票,快啲去我簽名檔入去投票啦~!

而家先有重頭暖場環節 :

荃球勁爆 紫昕有李 兒歌金曲分漿大典 2015

跟紫昕jerjer warm up先啦~!

首先頒發
十大兒歌金曲

10首歌讓各位小朋友學懂…

第十位 如何讓世界豔羨
第九位 均衡飲食的重要性
第八位 你是你本身的傳奇
第七位 不要依賴父母,及環保的重要性
第六位 努力是有回報的
第五位 健康校園你我齊做到
第四位 閒時要放鬆看卡通片
第三位 開學後最期待的假期
第二位 用功讀書
第一位 人生有個真正朋友的確好極

點解冇學懂揸車?
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 20:30

隱藏喺其中一tag
年度十大 第八位
林奕匡走出低谷,以溫柔的歌聲溶化人心
每次聽此曲,心中滿是讚美 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:30

2wks得低位

愛將得第八?
616.1314 發表於 2016-1-2 20:32

邊個愛將先
靈魂相認
等睇美紫掃獎
chanchan0909 發表於 2016-1-2 20:33

聽講今日佢盛裝打扮掃漿

十大兒歌金曲

第十位 閃爍登場 - 汪明荃
第九位 點止冰冰 - 王梓軒 feat. 陳奐仁
第八位 次世代 - 王梓軒
第七位 單行的軌道 - 鄧紫棋
第六位 奮鬥 - 林奕匡
第五位 衍生你的兒科專家 - 李紫昕 (2 wks no. 1)
第四位 妖怪體操第一 - 洪卓立/鍾舒漫
第三位 華麗轉身 - 汪明荃 (2 wks no. 1)
第二位 Pass一Take過 - 鄭融 (3 wks no. 1)
第一位 知己 - 李紫昕 (2 wks no. 1)

等紫昕jerjer喺唱歌之前 介紹2015年威水史俾大家聽 <3

兒歌新人王。最後五強  Bingo | FFx | Royal Ho | 祖絲 | 吳業坤
 兒歌天團。最後五強  As One | Faith | FFx | Honey Bees | SiS樂印姊妹

兒歌天團... 笑死
616.1314 發表於 2016-1-2 20:38

請留意男女歌手漿嘅漿名
ffx有可能唔贏嗎
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 20:38

有對手嘎

十大歌曲第十位

本身的用處 - 林欣彤
作曲:王雙駿
填詞:陳詠謙
編曲:王雙駿
監製:王雙 ...
Lewis 發表於 2016-1-2 20:38

其實個MV影得magbb好qq
睇黎下年要寫得簡單D  

年度十大 第七位
相信是數一數二冷門的作品

歌曲 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:39

恭喜white dimension
咦 點解無 BBQ ???
chanchan0909 發表於 2016-1-2 20:39

得想講你知上過榜

兒歌新人王 祖絲
上榜歌。我是誰 | Light of the World | 沙時計 | 狂熱 | Our First Christmas

有觀眾獻花俾祖絲噶

兒歌天團 Faith
上榜歌。Story | MaMa Easy(2015 Live) | Can’t Stop Peeping | Keep Our Faith

中大同學真係好愛faith噶

兒歌天王。最後五強  王梓軒 | 林奕匡 | 郭富城 | 詹瑞文 | 顏福偉
兒歌天后。最後五強  汪明荃 | 李紫昕 | 祖絲 | 鄧紫棋 | 鄭融

一輪咀講叫人點記得
kevinlai1621 發表於 2016-1-2 20:40

一陣仲有1X個獎慢慢記
做咩學埋曬新城d好野, 咩都當兒歌
Lewis 發表於 2016-1-2 20:40

跟purple jerjer個榜學嘢咋

有奮鬥同知己
BBCute無十大 明既 首歌真係好長
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:43

bbcute失咗蹤 唔肯出席ahhhhh
林奕匡  林奕匡
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 20:44

你當yanting死架

兒歌天王 王梓軒
上榜歌。次世代 | 點止冰冰

兒歌天后 李紫昕
上榜歌。知己 | 衍生你的兒科專家 | Greatest Love of All(Live) | 翩翩起舞 | Somewhere Over The Rainbow | 黃磚成長路 | 飄泊的心

實!至!名!歸!

tag埋黃昏點唱機 首歌當然同香港有關  

年度十大 第六位
Cousin Fung動聽 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:46

別來
十大歌曲第九位

瑕疵 - 麥浚龍、莫文蔚
作曲:Bert
填詞:黃偉文
編曲:Jerald
監製:Juno ...
Lewis 發表於 2016-1-2 20:46

債仔

失望子~ 天后無祖兒
明明飄紅係神級兒歌
616.1314 發表於 2016-1-2 20:47

唔好咁失望住
仲有好多漿
phil無兒歌天王獎
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:49

你唔想佢9點後有獎攞咩

其他豬肉漿

荃球勁爆合唱兒歌 金獎 弟子規·頌品德 - 薛家燕 / Honey Bees
         銀獎 姐弟愛 - 羅霖 / 馬嘉均
         銅獎 飄泊的心 - 李紫昕 / 余俊峰
熱烈地彈琴熱烈地唱我最期待的假期出現了兒歌 金獎 月光淒淒 - 徐子珊
                      銀獎 聖誕快樂 - 曾路得
                      銅獎 Let’s Celebrate - 陳慧琳
有些夢遺忘不了兒歌 金獎 一夜成名 - 許廷鏗 / 胡鴻鈞 / 鄭俊弘
          銀獎 夢行者 - Royal Ho
          銅獎 有夢要想 - 謝安琪
家燕媽媽藝術中心呈獻最具教育意義兒歌 金獎 Don’t Beat The Kids - 顏福偉
                   銀獎 興趣班 - 鄭融
                   銅獎 打工仔要好好食晏 - 趙芬妮
PG家長指引咸濕XX賤嬰兒色惑兒歌 金獎 香女人 - 謝安琪
                 銀獎 一分鐘稀客一分鐘色誘 - 吳雨霏
                 銅獎 小蠻腰 - 吳莫愁
兒歌界最遺憾白果獎 容祖兒 (上榜歌。飄紅 | 黃昏點唱機 | 世界真細小)

完。

吳莫愁都分到豬肉
chanchan0909 發表於 2016-1-2 20:55

多謝你推介
一分鐘XX冇獎
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 20:54

色惑兒歌銀獎喔

ED’s 2015 非派台歌曲推介
每年揀5-10首冇派台而我又好鍾意嘅廣東歌俾大家,今年賣大包揀10首

(排名不分先後)
想入非非。吳雨霏。《豔羨》       Jeep。陳柏宇。《Escape》
十個放火的少年。李拾壹。《小人物語》  失散時光。周國賢。《We Fight Like Kids》
一個靈魂的獨白。陳奕迅。《準備中》   永遠很近。黎曉陽。《上上下下左右左右B A Start》
高我。楊千嬅。《如果大家都擁有海》   VC2015。林一峰/Ketchup。《Crossroads》
日暮途遠。C AllStar。《生於斯》      天使。胡杏兒。N/A

人山人海配吳雨霏,迷幻中帶點誘惑,吳雨霏的氣聲終於用得其所
Jeep的豁然來得簡單直接,為專輯帶來逃離煩囂的點題之作
舊有概念套在今天的社會氛圍,少年救火變放火,未有派台實屬可惜
真偽文青的專輯還不俗,簡單的一首青澀情歌可是很耐聽
AGA的曲配上陳奕迅低沉的聲線演繹,算是專輯內較突出的小品
Crossroads除了為林一峰帶來新鮮感,合作的單位亦有驚喜一面
Tim Lui為Endy譜詞,講時光情懷的歌太多但要click中的很少,這是之一
三年前身懷六甲時錄音的作品,聽出聲音有點不同的楊千嬅
C AllStar那首有舊式日劇歌曲的味道,畫面很立體的呈現在我眼前
其實劇集歌未必差,胡杏兒的演繹的確有加分

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
同場加映

ED's Choice Billboard 2015 - Trend Chart #1 List
Trend Chart是統計最近5星期榜分而得出的本榜歌曲趨勢(e.g. WK05是總結WK01-05的榜分)
以下為WK05至WK52的冠軍列表: [年度十大嘅最佳貼士]

WK01 -
WK02 -
WK03 -
WK04 -
WK05 一千個假想結局
WK06 一千個假想結局 [2]
WK07 戰勝自己
WK08 說再見的對象
WK09 最好的債
WK10 最好的債 [2]
WK11 最好的債 [3]
WK12 最好的債 [4]
WK13 念念不忘
WK14 念念不忘 [2]
WK15 篋神
WK16
WK17 [2]
WK18 Let's Keep This Tonight
WK19 Let's Keep This Tonight [2]
WK20 Let's Keep This Tonight [3]
WK21 快樂很慢
WK22 時間靜止器
WK23 時間靜止器 [2]
WK24 新一天
WK25 回眸一笑
WK26 為何要我愛上你
WK27 為何要我愛上你 [2]
WK28 瑕疵
WK29 瑕疵 [2]
WK30 瑕疵 [3]
WK31 瑕疵 [4]
WK32 瑕疵 [5]
WK33 幸福之歌
WK34 別來無恙
WK35 別來無恙 [2]
WK36 別來無恙 [3]
WK37 本身的用處
WK38 你讓我飛
WK39 起點‧終站
WK40 小小宇宙
WK41 那一個我
WK42 我們都不是無辜的
WK43 那一個我 [2]
WK44 我們都不是無辜的 [2]
WK45 挾持
WK46 挾持 [2]
WK47 挾持 [3]
WK48 一拍即愛
WK49 痛快的哀艷
WK50 痛快的哀艷 [2]
WK51 痛快的哀艷 [3]
WK52 差一點我們會飛

yan ting 唔帶埋岳母一齊黎登基
kevinlai1621 發表於 2016-1-2 20:56

liza始終唔係兒歌界主場
係啵anyways 雖然shega病病地但係化好妝未?
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 20:57

聽講佢化好妝自拍up上ig之後就會做開場表演

剛剛好9點
開始頒大榜嘅獎喲~!

2015已成過去
走進舊街角,還會記起你的最愛嗎?

年度新人。最後六強
Another Kitchen | K.I.S. | Nowhere Boys | 曾若華 | 陳凱彤 | 黃淑蔓

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度新人。銅獎
K.I.S. [106]

雖然到而家都唔知叫你(哋)K.I.S.定羅啟聰好 lol
但用二胡夾歌已經成為佢(哋)做歌嘅風格
希望你(哋)有一日可以出到碟

上榜歌曲。東角遊民。32
     荔枝山Rocky。33
     日落塔門。14
上榜週數。9週

年度新人。銀獎
Another Kitchen [108]

樂隊要籌備好一隻碟出嚟係好不容易
專輯入面嘅音樂底真係做得好唔錯
浪費太多時間去諗第二首派台
可能成為電台攤凍晒嘅致命傷
希望將來可以見到你哋再出發~

上榜歌曲。Play Tonight。49
     無常。32
上榜週數。9週

咁都TAG到美碎出黎
Lewis 發表於 2016-1-2 21:07

幫shega plug歌嘎
AK and Nowhere boys張相最大 應該係佢地
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 21:04

聽講呢兩隊嘢鍾意企到開一開影相先搞到而家咁
有幾首我鐘意嘅都在
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:01

其實都好難揀 有時一隻碟有幾隻歌想推 但又想分俾多啲歌手

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度新人。金獎
曾若華 [122]

兩首派台明確豎立個人風格 唱出自己態度
唱片公司亦睇得出都好有心去做呢個另類新人
但無奈兩首派台曲詞編都遠勝唱
想行得更遠要繼續好好磨練

上榜歌曲。格拉斯哥流浪。82 [第39週冠軍歌]
    。密室謀殺事件。16
上榜週數。8週

~~~~~~~~~~~~~~~~
01 曾若華 122
02 Another Kitchen 108
03 K.I.S. 106
04 陳凱彤 81
05 黃淑蔓 79
05 Nowhere Boys 79

shega 甘早有得出場
616.1314 發表於 2016-1-2 21:09

shega主場要打響頭炮先得架嘛

坤哥分數係咪得單位數
恭喜 JUDE !
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:12

有11分
不過係新人之中嘅包尾

年度歌曲MV。最後六強
小手術 | 幸福之歌 | 為何要我愛上你 | 鬼叫我窮牙 | 異類的同類 | 榴槤乜乜乜

年度十大。最後二十強
一千個假想結局 本身的用處   你瘦夠了嗎?  別來無恙    我們都不是無辜的
那一個我    幸福之歌    念念不忘    為何要我愛上你 若
家明      差一點我們會飛 挾持      時間靜止器   起點‧終站
最好的債    痛快的哀艷   瑕疵      逾越生死    說再見的對象

今年RB得呢首正常 但又正到不得了82+18=100???
恭喜Jude
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:16

其實係82+16
每上1wk +3分

我發現我有幾個以為寫好既tag未寫好  所以會出post出得慢左  
年度 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:15

我覺得你堆遺豬 有好多唔冠好浪費

tanyatanyatanyatanya
bagfgfcde 發表於 2016-1-2 21:19

恭喜晒,代領嘎

年度歌曲MV
異類的同類

導演。陳宏一

年度十大。第十位
/哪一天我們會失去
小伙子一晚長大踏進社會
人前人後可能要活得虛偽
無可避免要長出凌厲的角
竹蜻蜓也許要埋藏皮膚底
時光偏卻就是冷酷如許的
不過歲月還是要活得無悔
但願心中那小孩賜我力量
每當困倦時總可以找到你

嘩 估唔到係 tanya
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:22
愛雅
Wonders 發表於 2016-1-2 21:23

呢個MV表達首歌個theme表達得好好
差一點我們會飛 WK WK 精選入十大 ??
616.1314 發表於 2016-1-2 21:22
差一點臨尾成功達陣
kevinlai1621 發表於 2016-1-2 21:23

唔好俾標題呃倒
每首十大標題都係 哪一天我們會………

年度十大。第十位
時間靜止器 [199]

「時間 靜止 留住最簡單的那個我
 或者 留住我的火」

主唱。Yellow!
作曲。Yellow!
作詞。陳詠謙
編曲。Yellow!
監製。舒文 / Sammy So
專輯。Our Fantasies Are…
走勢。09>08>03>05>07>06>05>01>04 [第22週冠軍歌]

年度十大。第九位
/哪一天我們會分開
其實我心裡只有你沒有他
即使留在你的身邊這麼近
心仍然遠得讓你很想離身
即使我只屬於那個後備座
我對你還有一顆不變的心
無數夜裡儲起了無數淚水
迷戀到我這樣狂也沒答案
倒不如求殘酒一杯給溫暖

年度十大。第九位
為何要我愛上你 [199]

「死都想要愛過你 手都分不起 偏要儲備眼淚嬉戲
 說什麼骨氣 沒法和夢鬥氣」

主唱。連詩雅
作曲。楊鎮邦
作詞。林夕
編曲。楊鎮邦
監製。舒文
專輯。大了一歲
走勢。08>11>07>08>03>02>06>05>01 [第26週冠軍歌]

年度十大。第八位
/哪一天我們會死掉
末日的警號鐘被敲響之時
大概禍與福都躲不過了吧
天下未夠亂還算得上什麼
其實大家都是異類的同類
慾念下人性露出斑點滿身
從前桃紅與綠只剩下灰白
如果命運真的能夠有選擇
你會戰勝自己還是投降吧

為何要我愛上你 ??
616.1314 發表於 2016-1-2 21:28
正想估那一個我 好彩

為何要我愛上你 ???
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:28

LINCEYE會員們真係好叻叻豬
這麼近那麼遠
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 21:29

祖祖喺兒歌榜已經攞咗白果漿
唔知仲有冇獎呢
OMG 仲以為你會調走呢首 估唔到有獎
支持下shiga先得 印象中兩首走勢差唔多
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:30

我係唔會放棄yellow子架!!

wow
Lewis 發表於 2016-1-2 21:33

angela bb 係最純潔架 哼哼
哲學家 ??
616.1314 發表於 2016-1-2 21:33

冇20大
明顯係tag 68歲汪明荃啦
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 21:34

FYI
華麗轉身 20>XX
銀河 19>XX
shiga得咁低位
kevinlai1621 發表於 2016-1-2 21:35

上年水星第8

年度十大。第八位
痛快的哀艷 [200]

「來繼續崇拜 來繼續耍賴 來繼續萌芽更多的鬼胎
 繼續被欺瞞 繼續被出賣 繼續廉價地證明自己所存在」

主唱。蘇打綠
作曲。吳青峰
作詞。吳青峰
編曲。蘇打綠 / 林暐哲
監製。林暐哲
專輯。冬 未了
走勢。05>04>06>03>04>06>01>02 [第49週冠軍歌]

年度十大。第七位
/哪一天我們會忘記
成長內擁有過也失去掉的
經過那些年你還會記得嗎
當世界充斥著罐頭裡學說
當潮流貪新鮮要四出搜索
誰的青春不迷惘未掙扎過
還懂得拾回最初的快樂嗎
緊記大了一歲哭乾了眼淚
總有一個人會陪著你走過

恭喜 SHIGA
估 起點‧終站 [呢個唔肯定]
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:36

第8呢首係難啲嘅
應該係你最重要
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 21:39

用pun榜思維去估我會俾100分你
還懂得拾回最初的快樂嗎
緊記大了一歲哭乾了眼淚
總有一個人會陪著你走過

美到!! 你讓我飛? ...
JasOh103 發表於 2016-1-2 21:40

呢個tag塞咗好多歌落去
呢首冇入20大喔
原來係 soda
再估那一個我
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:40

你好愛fifi喔

年度十大。第七位
幸福之歌 [208]

「愛是苦中亦能笑著滿足
 感動總不遠 也許下一秒盛放
 想像於不遠某位能跟你和唱」

主唱。Supper Moment
作曲。Supper Moment
作詞。Supper Moment
編曲。Supper Moment / Bert
監製。Adrian Chan / Supper Moment
專輯。The Moment
走勢。04>06>08>07>06>06>03>02>01 [第32週冠軍歌]

年度十大。第六位
/哪一天我們會結束
即使跟你度過所有下雨天
世界將我包圍誓死都一齊
愛你始終如一說出口容易
一切的甜言蜜語只是空話
年月匆匆還是有七年之癢
我倆現在只是一對同屋主
我們一直祈求著相安無事
但世界真細小會是結局嗎

哎喲出爐最男又冇份
Wonders 發表於 2016-1-2 21:45

JUDE姐個分係最男11倍有多
隔離台首至尊歌幾時出呀 ???
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:45

咪係囉
係咪phil咁大牌唔肯出場
呢隻真係好屈機
可惜起年尾, 我hea左佢
Lewis 發表於 2016-1-2 21:45

呢首真係masterpiece
冇嘢可以挑剔

年度十大。第六位
我們都不是無辜的 [212]

「I Love You 因此不要迫我清理我門戶
 無論變得多可惡 多可惡 願意同甘苦」

主唱。周國賢
作曲。周國賢
作詞。黃偉文
編曲。周國賢
監製。周國賢 / Goro
專輯。We Fight Like Kids
走勢。10>06>06>05>05>04>04>02>01 [第44週冠軍歌]

頒咗一半,睇吓淨返咩歌有機會呢~
年度十大。最後二十強
一千個假想結局 本身的用處   你瘦夠了嗎?  別來無恙    我們都不是無辜的
那一個我    幸福之歌    念念不忘    為何要我愛上你 若
家明      差一點我們會飛 挾持      時間靜止器   起點‧終站
最好的債    痛快的哀艷   瑕疵      逾越生死    說再見的對象

年度十大。第五位
/哪一天我們會再見
陪妳渡過漫長的時光歲月
一言一語或許只得妳共鳴
落下黃葉就一句後會無期
門前種下小花高雅走下去
我後悔不夠時間看妳白頭
高高的天涯妳快去浪蕩吧
飛去跌下在途中感覺著妳
我信有某天必然會再見的

bye fi
我們都不是無辜的 !!!
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:46
mushroom
JasOh103 發表於 2016-1-2 21:45

開心。。。估中。。。
今年d tag易返d 估得開心d
另一首兩週冠作品出場了

年度十大 第一位 (至尊歌)
2015年,我彷彿被「阿愁」主導 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:46

我記得我整走咗movin個冠
咁低名次, 偽雅粉
CunninG 發表於 2016-1-2 21:48

對唔住呀 真雅粉

洗唔洗講得漿感受架?
其實我有首兒歌遺珠無上榜 希望大家聽完會愛
...
jose 發表於 2016-1-2 21:51

你好屈機喔
其他4位五強得一首上榜歌 你有N首
快d講感受唷 >3<

NH TOP 20 2015頭二十位歌曲分數
01 283 小確幸 movin'
02 282 瑕疵 麥浚龍/莫文蔚  ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:54

好彩我有俾yellow十大啫

年度十大。第五位
若 [214]

「假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
 請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
 看風箏 何必追」

主唱。江海迦
作曲。江海迦
作詞。林夕
編曲。褚鎮東
監製。舒文
走勢。14>09>05>05>05>05>05>05>03>01 [第16週冠軍歌]

年度十大。第四位
/哪一天我們會迷惘
小時候會沉迷於童話世界
長大後有夢也未必有得想
安徒生也許是錯在太理想
大社會氛圍著一曲上車咒
玩一場現實遊戲談何容易
記住要用你的方法去生存
握緊你本身的用處癲一次
是有種人站著做夢更起勁