返回列表 發帖
Just In Music 唱作人
銀獎

周國賢

分數: 366
冠軍歌: 年輕人們(165)、我們都不是無辜的(170)
上榜歌: Children Song(31)

其實上年佢真係幾正<3
不過歌真係唔多, 如果派多一首可能就拎唱作金

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

金獎

呢位唱作人呢, 就第一次拎唱作人金獎既
前年佢就好紅喇, 但上年佢就話俾我地聽, 歌係要慢慢造, 慢功出細貨
最後佢上年出既專輯都無令大家失望, 同樣有好多好好聽既歌俾大家
從來都唔會點搞花邊新聞, 就係用心默默咁創作音樂, 係唱作人、音樂人既典範

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度唱作人。銀獎
江海迦 [321]

AGA的曲一向都是我杯茶
雖然聽多了 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 23:01

估唔到YUKI有唱作銅
AGA個唱作金肯定係有心馬走架啦

金獎

林奕匡

分數: 371
冠軍歌: 頌讚詩(78)、新一天(151)
上榜歌: 安徒生的錯(84)、有人共鳴(58)

隻碟好正<3 但安徒生真係被比下去
仲要愈黎愈靚仔<3 好想同佢大戰呀

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Just In Music 至尊唱片

其實呢隻只係一隻坐後備座既大碟
因為佢講既野都係補充, 話俾大家聽昔日既歌曲如何番痕至今

一隻充滿玩味既唱片, 但個個都好似TVB 師奶咁不斷地等, 追住每隻歌一出就會去聽
呢一隻可謂係2015年癲峰左整個facebook既年度大碟

《Addendum》麥浚龍

分數: 569
冠軍歌: 念念不忘(159)、瑕疵(188)、羅生門(179)
上榜歌: 雷克雅未克(19)、單魚座(20)、睡前服(4)

剩係3隻歌已經爆曬分咁制
juno唔單止要多謝wyman同56城, 仲要多謝埋kay同karen

黎緊係會頒組合大獎!!!
就睇下我既口味會唔會嚇親大家啦

Just In Music
組合
銅獎

今年呢隊組合出左一隻十分高質素既大碟, 見證左整個社會既發展同去向
佢地一直用歌曲為我地既社會、為年青人發聲
亦都不停起廣東歌既創作裡面尋找不同既可能性, 就算單飛同其他單位合唱都敢於嘗試

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度組合。銀獎
C AllStar [438.5]

上榜歌曲。SuperStar。2/2 = 1
...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 23:15

嘩 yellow!都幾高分下喎...

NH TOP 20 AWARDS 2015
我要趕收工 跟著會愈頒愈快  年度組合
銀獎:C AllStar (426)

十大歌曲:逾 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:08

非常正路既賽果

無人覺得密室謀殺事件個chorus同一千個假想結局好似咩  
年度女歌手 銅獎:J ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:20

嘩
你超鍾意jude喎
一黎就女銅

Just In Music 組合
銅獎

C AllStar

分數: 384.5
冠軍歌: 逾越生死(204)
上榜歌: SuperStar(11.5)、上車咒(102)、紅館夢(7)、后會無期(55)、夜幕天星(5)

我覺得佢地隻碟真係高質
但plug歌有d出事... 紅館夢真係完全可以skip

銀獎

起香港玩樂隊從來都唔容易, 搵食好難, 租band房已經夠曬貴

但係佢地就一直默默咁不斷創作好多唔同既好歌, rock出自己獨有既生活態度同信念
不斷提供最好既音樂平台俾樂迷, 尋找自己既人生意義, 起社會安身立命

銀獎

Supper Moment

分數: 485
冠軍歌: 煩擾中起舞(132)、幸福之歌(198)、孤獨先生(110)
上榜歌: 討厭的我(45)

拍mv連band都跳舞!!!! 你話佢地幾有誠意呀<33333
上年d歌又係首首高質, 有意思

金獎

上年佢地拎組合銅獎呢, 都有少少爆冷架喇
今年佢地拎組合金獎, 應該更加爆
不過佢地真係全年都不斷出好歌, 算係叫好又叫座既一年
佢地做音樂真係唔易... 成日都覺得佢地好窮隨時無歌出...
希望欣賞佢地努力同表現既人都可以愈黎愈多啦

太愛佢地兩個 kary潛水
mag隻碟唔掂
yukilovey谷唔切+一晚長大太遲派
kay唔知搞乜
joey既歌唔差但唔 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:31

kary真係激死人明明上半年仲諗住谷盡佢
之後下半年玩失縱!!!!!!! 唔怪得環球都費事谷佢隻眼淚xxx!!!

年度男歌手 銅獎:周柏豪 (722.5)
佢D髮型有時都幾噴  

十大歌曲:天下大亂 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:28

頂 全部都露肉相

洗唔洗咁淫, 你平時望住黎打J架?

燒烤叉 金

btw 我覺得cm所有榜夾埋 sm : cas 組金比例 應該大概 6:4
ed8671ed 發表於 2016-1-2 23:35

頒左組銅俾cas啦

金獎

Super Girls

分數: 488.5
冠軍歌: 蓓蕾(192)、一拍即愛(117)
上榜歌: SuperStar(11.5)、黑色西裝(105)、有沒有我?(63)

今年佢地d歌真係幾高質下
我特登買左佢地隻蓓蕾黎支持
同埋估唔到呢2年佢地都算多歌出, 唔係一隻得1-2隻
如果依家仲唔俾組金佢地, 好驚不久既將來會無

Just In Music 女歌手
銅獎

已經有一頭家既女人真係好有種成熟味道, 唱歌更甚
依家佢都係慢功出細貨, d歌都係盡量一隻一隻咁慢慢做, 慢慢出
呢一年佢更加搵岩佢既曲風方向, 實在係各位樂迷既幸福!

銅獎

楊千嬅

分數: 419
冠軍歌: 最好的債(181)
上榜歌: 天橋(26)、愛在旁若無人的太空(113)、剛剛好(99)

銀獎

呢位女歌手間唔中都會起呢個榜拎女歌手獎既
因為個人覺得佢既歌曲水準每年黎講, 都唔算好穩定, 偶有佳作
不過呢一年佢出既歌都算食中我既口味
所以再一次證明我既榜絕對係睇歌唔睇人架

SG 2015啲歌的確高質啊~~ 唔錯唔錯
----------------------
女銅:千嬅?
斷估唔太多人認同Kay嘅《香女人 ...
lms+spray 發表於 2016-1-2 23:42

其實我都覺得香女人幾正
好鬼死好un!!!

銀獎

容祖兒

分數: 469
冠軍歌: 世界真細小(87)、黃昏點唱機(202)
上榜歌: 樂觀(30)、這麼近那麼遠(97)、飄紅(53)

恭喜曬天后
認真, 佢今年d歌真係唔錯
雖然開頭個幾首都無咩心機冠
但世界真細小同黃昏點唱機真係好中我
美祖已經起我榜拎過2次女金2次女銀喇 所以嚴格黎講我唔算反容架

金獎

呢位女歌手呢, 係從來都未拎過女歌手獎既
即係佢係空降女歌手金獎架, 十分威水
呢一隻佢d歌真係十分屈機, 有快有慢, 有酸有甜有苦

而且呢位女歌手對傳媒應對都非常有一手, 冷靜而且EQ極高, 公關唔錯
只可以話呢位女歌手我真係愈黎愈鍾意, 我仲要買左佢最近個張專輯, 係第一次買佢既碟!!!

係你啦!上嚟啦!

年度女歌手。金獎
連詩雅 [528]

that’s me!

上 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 23:48

點解美碎呢張相咁醜

金獎

連詩雅

分數: 480
冠軍歌: 水星逆行(56)、等到Sunday就Call你(131)
上榜歌: 日落日出(3)、浪漫前夕(112)、為何要我愛上你(114)、大了一歲(57)、舊街角(7)

真係無諗過一黎就要頒美碎女金
佢上年真心高質, d歌全部都正正子<33333 全力支持美碎

Just In Music 男歌手
銅獎

呢位男歌手呢, 起呢個榜食左足足4年白果
之前一係就hea, 一係就出d歌未夠好
但係今年佢終於回番勇一d啦, 希望佢之後會愈黎愈勤力, 俾心機做多d好歌啦
不過佢都可以話係樂壇難得一見清泉, 份人夠真!!!

銅獎

張敬軒

分數: 459
冠軍歌: 靈魂相認(132)、找對的人(176)、過客別墅(146)
上榜歌: Do What You Want(5)

雖然佢呢年d歌唔算特別好, 不過都係岩我口味既
而且對手真係唔算強勁, 所以彈出係好正常

銀獎

呢位歌手其實都沉寂左好一排... 浮浮沉沉...
知道佢做歌都只係為自己既興趣而玩下, 但不得不承認佢都係玩得好認真
最重要既係, 雖然佢有佢既諗法, 但佢都好肯聽人講野
佢好錫佢既歌迷, 因為佢歌迷對佢既要求, 其實佢一直有收埋起心, 而且等到機會就會去實踐

美碎終於榮登天后寶座

616.1314 二 〇 一 五 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮 全 ...
616.1314 發表於 2016-1-3 00:06

美碎上年真係幾俾心機
同埋出歌勤力左, 而且可聽性好高<3333

銀獎

陳柏宇

分數: 470
冠軍歌: 回眸一笑(155)、別來無恙(201)
上榜歌: 航拍(43)、親愛的仇人(71)

jason雖然唔想紅, 但都追隨fans意願出多少少力做歌做mv...
其實我覺得佢係唔想俾太大壓力自己, 費事chur親自己
不過真心覺得佢明明唱功咁好, 好想佢可以紅到... 恨鐵不成鋼
特別係連阿吳生都拎到最男最歌既時候... 更覺諷刺

金獎

呢位歌手, 爭議性雖然繼續, 但佢依然努力咁做好多歌出黎滿足佢既樂迷
香港樂壇呢幾年真係沉左好多, 個個歌手都忙住減產之際

佢係少有既反而仲提高產量, 冒住蝕錢又或者plug歌plug得太密而製造浪費既風險
佢的確未必係唱家班, 但佢對音樂既熱誠同衝勁係難能可貴既

金獎

周柏豪

分數: 596
冠軍歌: 小白(186)、相安無事(186)
上榜歌: 日落日出(3)、百年不合(85)、上次講到(37)、天下大亂(78)、等不到(11)、磨牙(10)

拎過3年男金喇pakho
只可以話可能真係我太mk真心覺得佢d歌好聽

盡快會出埋完整名單同埋各獎項單位既10強<33333333

Just In Music 2015
         流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
流行曲 此刻留痕

Just In Music 十大歌曲

至尊歌曲:逾越生死 - C AllStar
( 作曲:Cousin Fung|填詞:鍾晴|編曲:Cousin Fung|監製:簡 )

第二位:黃昏點唱機 - 容祖兒 feat.林海峰
( 作曲:馮翰銘|填詞:林若寧|編曲:馮翰銘|監製:馮翰銘 )

第三位:別來無恙 - 陳柏宇
( 作曲:林奕匡|填詞:陳詠謙|編曲:Edward Chan.黃兆銘|監製:Edward Chan )

第四位:小幸運 - 田馥甄
( 作曲:JerryC|填詞:徐世珍、吳輝福|編曲:JerryC|監製:呂禎晃 )

第五位:挾持 - RubberBand
( 作曲:RubberBand|填詞:黃偉文|編曲:王雙駿.RubberBand|監製:王雙駿.RubberBand )

第六位:幸福之歌 - Supper Moment
( 作曲:Supper Moment|填詞:Supper Moment|編曲:Supper Moment.阿Bert|監製:Adrian Chan.Supper Moment )

第七位:矛盾一生 - 王灝兒
( 作曲:林家謙|填詞:陳詠謙|編曲:周錫漢.黃兆銘|監製:周錫漢 )

第八位:蓓蕾 - Super Girls
( 作曲:陳考威|填詞:陳詠謙|編曲:徐浩|監製:陳考威 )

第九位:瑕疵 - 麥浚龍、莫文蔚
( 作曲:Bert|填詞:黃偉文|編曲:Jerald|監製:Juno Mak.Jerald )

第十位:本身的用處 - 林欣彤
( 作曲:王雙駿|填詞:陳詠謙|編曲:王雙駿|監製:王雙駿 )

金獎:周柏豪
  冠軍歌:小白、相安無事
  上榜歌:日落日出、百年不合、上次講到、天下大亂、等不到、磨牙

銀獎:陳柏宇
  冠軍歌:回眸一笑、別來無恙
  上榜歌:航拍、親愛的仇人

銅獎:張敬軒
  冠軍歌:靈魂相認、找對的人、過客別墅
  上榜歌:Do What You Want

金獎:連詩雅
  冠軍歌:水星逆行、等到Sunday就Call你
  上榜歌:日落日出、浪漫前夕、為何要我愛上你、大了一歲、舊街角

銀獎:容祖兒
  冠軍歌:世界真細小、黃昏點唱機
  上榜歌:樂觀、這麼近那麼遠、飄紅

銅獎:楊千嬅
  冠軍歌:最好的債
  上榜歌:天橋、愛在旁若無人的太空、剛剛好

金獎:Super Girls
  冠軍歌:蓓蕾、一拍即愛
  上榜歌:SuperStar、黑色西裝、有沒有我?

銀獎:Supper Moment
  冠軍歌:煩擾中起舞、幸福之歌、孤獨先生
  上榜歌:討厭的我

銅獎:C AllStar
  冠軍歌:逾越生死
  上榜歌:SuperStar、上車咒、紅館夢、后會無期、夜幕天星

金獎:林奕匡
  冠軍歌:頌讚詩、新一天
  上榜歌:安徒生的錯、有人共鳴

銀獎:周國賢
  冠軍歌:年輕人們、我們都不是無辜的
  上榜歌:Children Song

銅獎:盧凱彤
  冠軍歌:天色很暗、廿九歲的遺書
  上榜歌:發抖

Just In Music 生力軍
金獎:吳業坤
  上榜歌:原來他不夠愛我、陽光點的歌

銀獎:勞嘉怡
  上榜歌:小小宇宙、誰的青春不迷惘

銅獎:少女標本
  上榜歌:失戀咒

麥浚龍《ADDENDUM》
  冠軍歌:念念不忘、瑕疵、羅生門
  上榜歌:雷克雅未克、單魚座、睡前服

Just In Music 2015 流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
各單位得獎數目

02  陳柏宇 / 容祖兒 / Super Girls / Supper Moment /
1.5 麥浚龍 /
01  C AllStar / 田馥甄 / RubberBand / 王灝兒 / 林欣彤 / 周柏豪 / 張敬軒 / 連詩雅 / 楊千嬅 / C AllStar / 林奕匡 / 周國賢 / 盧凱彤 / 吳業坤 / 勞嘉怡 / 少女標本 /
0.5 莫文蔚 /

祖兒係咪大贏家之一?
bagfgfcde 發表於 2016-1-3 00:25

係 共和榜唔加我入去係祖迷損失嗄

Just In Music 2015 流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
各獎項之公開結果

Just In Music 十大歌曲20強
01 逾越生死 204
02 黃昏點唱機 202
03 別來無恙 201
04 小幸運 200
05 挾持 199
06 幸福之歌 198
07 矛盾一生 195
08 蓓蕾 192
09 瑕疵 188
10 本身的用處 187
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
11 相安無事 186
     小白 186
12 無條件 185
13 最好的債181
14 羅生門 179
15 找對的人 176
16 世界真細小 174
17 我們都不是無辜的 170
    年輕人們 165
18 時間靜止器 161

Just In Music 男歌手10強

01 周柏豪 596
02 陳柏宇 470
03 張敬軒 459
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
04 麥浚龍 385.5
05 周國賢 366
06 林奕匡 295.5
07 黎曉陽 261
08 馮允謙 255
09 陳奕迅 248
10 許志安 215

Just In Music 女歌手10強
01 連詩雅 480
02 容祖兒 469
03 楊千嬅 419
04 吳雨霏 397
05 謝安琪 381.5
06 王菀之 381
07 林欣彤 370
08 盧凱彤 322
09 薛凱琪 263
10 江海迦 245

Just In Music 組合10強
01 Super Girls 488.5
02 Supper Moment 485
03 C AllStar 384.5
04 Dear Jane 337
05 RubberBand 290
06 小塵埃 203
07 Twins 195
08 Yellow! 194
09 Mr. 190
10 農夫 189

Just In Music 唱作人10強
01 林奕匡 371
02 周國賢 366
03 盧凱彤 322
04 王菀之 281
05 周柏豪 275
06 黎曉陽 261
07 馮允謙 255
08 江海迦 245
09 方皓玟 222
10 李榮浩 211

Just In Music 生力軍
01 吳業坤 180
02 勞嘉怡 17
03 少女標本 14
04 陳凱彤 12

Just In Music 至尊唱片 (只顯示350分以上之專輯)
01 Addendum 569
02 Escape 470
02 大了一歲 470
04 如果大家都擁有海 419
05 生於斯 373
06 有人共鳴 371

你咪又係俾偽毒新人金
matthew1990 發表於 2016-1-3 01:35

新人金同最男最歌差十個level 喎

點解男歌手有2個周柏豪
hechart 發表於 2016-1-3 02:19

改番喇 打錯左 thx