返回列表 發帖
我首至尊歌?
bagfgfcde 發表於 2016-1-2 21:56
A . G . A
chanchan0909 發表於 2016-1-2 21:55

正答
+10000000000分
仲唔係gem再見?
RVHOCPC 發表於 2016-1-2 21:52

gemgem R痕的_道得十大低位
已經抗議離場
準備返宇宙之家拍片

Just In Music
十大歌曲第二位

黃昏點唱機 - 容祖兒 feat.林海峰
作曲:馮翰銘
填詞:林若寧
編曲:馮翰 ...
Lewis 發表於 2016-1-2 21:57

至尊tag
逾越生死?

AGA 若竟然都有獎, 估唔到
上年一係咪都有十大?
Lewis 發表於 2016-1-2 22:00

一 有第四位
i'm 愛迦力
呢首聽一次已經被洗腦嗰 MV都好正
LouisScott 發表於 2016-1-2 21:59

呢首好好loop喔

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度十大。第四位
挾持 [220]

「但正義永沒有含糊的位置
 就算為愛別要認輸 談何其容易」

主唱。RubberBand
作曲。RubberBand
作詞。黃偉文
編曲。王雙駿 / RubberBand
監製。王雙駿 / RubberBand
專輯。Gotta Go
走勢。16>10>15>06>04>07>05>04>05>01>04 [第45週冠軍歌]

年度十大。第三位
/哪一天我們會痊癒
你最近好嗎近來還愉快吧
若未覺荒謬還有我這瘋子
會念念不忘你的舉手投足
會記得在哪天同遊過大地
我就是這樣的一個單魚座
點唱機播放著遺孤的心聲
一劑睡前服可治療妄想嗎
但願一覺醒來就會病好了

挾 ! 持 !
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:00

愛膠
癲一次
rb?
JasOh103 發表於 2016-1-2 22:04

雖然magbb攞唔到十大 都要用嚟tag歌

NH TOP 20 AWARDS 2015
接下來會頒年度新人

本榜依照首支華語歌曲派台年份或推出第一張任何語言 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:01

曾詠欣
ak
JUDE

Just In Music 十大歌曲
至尊歌曲

逾越生死 - C AllStar
作曲:Cousin Fung
填詞:鍾晴
編曲:Cousin Fung ...
Lewis 發表於 2016-1-2 22:07

我而家先醒起原來夕爺冇903十大

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度十大。第三位
別來無恙 [222]

「應付完自己的患難 爲未來改正我習慣
 忙下去 捱下去
 但一不小心 總記起你」

主唱。陳柏宇
作曲。林奕匡
作詞。陳詠謙
編曲。Edward Chan / 黃兆銘
監製。Edward Chan
專輯。Escape
走勢。06>08>09>04>05>04>06>01>01 [第34、35週冠軍歌]

年度十大。第二位
/哪一天我們會記起
我們之間的那道橋化作頹垣
你一言我一語的頂撞叫敗瓦
我極痛恨你這個親愛的仇人
遐想與你再續前緣可是妄想
痴痴迷迷的我苦苦等待答覆
至死方休的我也會耐心等候
磚頭也可結出果實的那一天

RB三個榜都有畀十大
亂估別來 雖然覺得無咁快出
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:05

就係咁快
應該係瑕疵 ???
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:07

錯咗lu... 不過top2一目了然啦

nice 同我一樣係第3位{:1_20: ...
Lewis 發表於 2016-1-2 22:11

暫時撞3首

年度十大。第二位
最好的債 [224]

「誰好或誰壞 一萬年以後已不需要分解
 我只盼 今生可釋懷
 記掛與你分享的天涯 和你結過那些黨派」

主唱。楊千嬅
作曲。雷頌德
作詞。黃偉文
編曲。雷頌德
監製。雷頌德
專輯。如果大家都擁有海
走勢。14>07>11>03>05>04>06>01>01>15 [第09、10週冠軍歌]

年度至尊歌曲
/哪一天我們會明白
堅持心中那天使需要信任
信任沒了是因為你的執念
執念太深使我築起了心結
心結未解不如去尋找答案
答案太荒誕得讓我去忍讓
忍讓不了同床異夢的拉鋸
拉鋸拔河得出了我倆破相
破相後還有力修好圓缺嗎

yes 不過個 tag 2 首都有機  估最好的債
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:13

Wonders 發表於 2016-1-2 22:13

中呀~!

年度唱作歌手 銅獎:周柏豪 (585)

十大歌曲:天下大亂 (274)
冠軍歌曲:小白 (200) ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:17

芒果大使有獎攞

接住落黎會頒生力軍
就睇下有無意想不到既驚人賽果啦!!!

溫馨提醒: 我個榜既新人係要起2015年出第 ...
Lewis 發表於 2016-1-2 22:17

少女標本?!

年度至尊歌曲
瑕疵 [238]

其實第二位tag打直睇已有提示

「早知道原理吧 因此我也沒驚訝 找快樂先修課程是要接受最差
 登天國 拿勝利也一秒吧 不過謫仙之路遙遠又可怕
 我共你關係如等大石開花 美好一剎 可殺死我吧
 因此不捨這滿場 頹垣敗瓦」

主唱。麥浚龍 / 莫文蔚
作曲。Bert
作詞。黃偉文
編曲。Jerald
監製。Juno / Jerald
專輯。Addendum
走勢。09>05>09>11>09>04>01>03>06>04>02 [第28週冠軍歌]

~~~~~~~~~~~~~~~~~
01 瑕疵 238
02 最好的債 224
03 別來無恙 222
04 挾持 220
05 若 214
06 我們都不是無辜的 212
07 幸福之歌 208
08 痛快的哀艷 200
09 為何要我愛上你 199
10 時間靜止器 199
11 那一個我 198
12 念念不忘 188
13 你瘦夠了嗎? 186
14 家明 175
15 本身的用處 175
16 說再見的對象 172
17 一千個假想結局 170
18 逾越生死 163
19 起點‧終站 159
20 差一點我們會飛 158

同床異夢  心仍然很遠
瑕疵
Wonders 發表於 2016-1-2 22:18

呢度有冇人俾過瑕疵至尊 ._.
開心 瑕疵擊敗兩首雙周
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:17

01 11wk
02 10wk (2wk no.1)
03 9wk (2wk no.1)
04 11wk

年度唱作歌手 金獎:林奕匡 (723)

十大歌曲:頌讚詩 (275)
冠軍歌曲:安徒生的錯 ( ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:24

偏心
phil先擺靚相

幕後獎項。最後六強

最佳作曲
我們他們。王菀之
頌讚詩。林奕匡
回眸一笑。Cousin Fung
不將就。李榮浩
幸福之歌。Supper Moment
別來無恙。林奕匡

最佳填詞
我們他們。林夕
說再見的對象。藍奕邦
最好的債。黃偉文
難查字。郭薾多
格拉斯哥流浪。梁栢堅
差一點我們會飛。陳心遙

最佳編曲
小手術。馮翰銘 / 何秉舜
我們都不是無辜的。周國賢
碼頭的辛酸。Blaster / 雷柏熹
雷克雅未克。王雙駿
一萬小時。宇宙人
痛快的哀艷。蘇打綠 / 林暐哲

(馬後炮) 本身想估呢首至尊>
jose 發表於 2016-1-2 22:25

i feel sorry ><
dong 比左
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:24

yeah
唔記得咗

最佳作曲
別來無恙。林奕匡

最佳填詞
說再見的對象。藍奕邦

最佳編曲
痛快的哀艷。蘇打綠 / 林暐哲

5分鐘後係萬眾期待嘅神秘嘉賓表演環節
btw 仲有半個鐘就截票啦

估 : 不將就 + 差一點我們會飛 + 痛快的哀艷
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:29

曲詞好難揀
哀艷係一開始已經覺得要俾

中場表演

歡迎收睇最新一集蒙面歌王,有請白棱鏡嘅同鄉出場~!

呢位參賽者突然除去面罩,震懾全場觀眾,原來係華麗天后阿姐!!!

阿姐開始展示佢嘅跳舞才華 ; 第一招 : 華麗轉身

第二招 : 熱愛一切也昇華 - 華麗轉身之西來西去

最後一招 : 扭屎忽花

阿姐多謝大家欣賞佢嘅精湛舞技

alam前來吻賀liza表演圓滿結束

完。

岩岩投左票喇
Lewis 發表於 2016-1-2 22:32

thank q

年度專輯。最後十強
Addendum | Crossroads | Escape | 小人物語 | 大了一歲
生於斯 | 有人共鳴 | 如果大家都擁有海 | 準備中 | 豔羡

本年度專輯獎會由兩部分分數合計得出 :
1 派台歌曲成績(/2)
2 評選部分 : 每首非本年派台歌曲/本年度未上榜之最新派台質素(MAX:150*) 及 專輯製作#(MAX:50) 評定

*每首單曲最高30分,如合資格單曲超過6首,則以最高分數之6首作評分
#包括專輯概念、專輯完整性、曲目排序等等

年度專輯。銅獎
Escape

一張easy-listening的專輯,主打歌都派對了
但目光也只可以注視在主打歌上
flow是對的但會聽到瞓,惟聽到後段較為沉悶會扣分
部分歌曲的記憶點聽過一次都沒了
放輕聲唱算是這張專輯的其中一個特點,走到尾 vs 回眸一笑 已經是天淵之別

上榜歌曲。回眸一笑。133 [第25週冠軍歌]
     別來無恙。195 [第34、35週冠軍歌 / 年度十大第三位]
     航拍。104 [第46週冠軍歌]
     親愛的仇人。5
碟內其他推介。Jeep。意識形態監獄

大家都好愛阿姐
冬未了呢
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:39

唔記得講 得1首派台係冇份
crossroads自plug咗1首

Lewis 發表於 2016-1-2 22:40

憶蓮扮kary豬出碟點可以入唔到最後10強

年度專輯。銀獎
如果大家都擁有海

好不容易雙十年嬅,歌者的心態已經與從前的不一樣了
早前的派台歌雖然入耳好聽,但曲風都偏向同一類
幸好碟內其他未曝光的可以平衡一下
一張賣情懷加上合適歌者的心態去演繹 就是剛剛好

上榜歌曲。最好的債。194 [第09、10週冠軍歌 / 年度十大第二位]
     天橋。22
     愛在旁若無人的太空。71
     剛剛好。24
碟內其他推介。高我。房間號碼。好不容易遇見愛。風起了

年度專輯。金獎
Addendum

說故事的方法有很多,以一張專輯去說故事的人很少
一張關於耿耿於懷的延伸專輯,每首歌曲都有很高水準
Juno今次稍為脫離異流走大眾成功了
且看2016回歸自己本身的音樂可以如何突破

上榜歌曲。念念不忘。161 [第13週冠軍歌]
     瑕疵。205 [第28週冠軍歌 / 年度至尊歌曲]
     羅生門。93
     雷克雅未克。66
     單魚座。7
碟內其他推介。睡前服
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
01 Addendum 336
02 如果大家都擁有海 330.5
03 Escape 318.5
04 準備中 277
05 生於斯 270.5
06 有人共鳴 262
07 豔羨 259.5
08 大了一歲 258.5
09 Crossroads 243.5
10 小人物語 197

唔知美尊贏幾多分呢
Wonders 發表於 2016-1-2 22:48

美尊 non-plugged歌得返 睡前服未上榜所以好蝕底
險勝已經好難得
dumdum金獎啊?
dongbb2332 發表於 2016-1-2 22:50

希望下年性誕記得用addendumdum

做咩唔上睡前服
學903咁全部都係上榜歌
Lewis 發表於 2016-1-2 22:53

wk01先上
呢隻碟真係正到喊 一齊畀至尊碟
nicholashin 發表於 2016-1-2 22:52

年度唱作人。最後六強

江海迦 | 林奕匡 | 李榮浩 | 勞嘉怡 | 周柏豪 | 周國賢

年度唱作人。銅獎
勞嘉怡 [255]

相比出道第一年的歌路
今年創作上變得多元化
而且亦handle得不錯
相信將來可以繼續見到她的可能性

上榜歌曲。尋找稜角。23
     小小宇宙。118 [第40週冠軍歌]
     誰的青春不迷惘。55
     一晚長大。59

Just In Music 唱作人
銀獎

周國賢

分數: 366
冠軍歌: 年輕人們(165)、我們都不是無辜的(170)
上榜歌: Ch ...
Lewis 發表於 2016-1-2 22:59

PHIL!!!!

年度唱作人。銀獎
江海迦 [321]

AGA的曲一向都是我杯茶
雖然聽多了會發覺有些重複
但曲風舒服耐聽還是最重要的吧

上榜歌曲。。184 [第16週冠軍歌 / 年度十大第五位]
     認。27
     Superman。110 [第50週冠軍歌]

年度唱作人。金獎
周國賢 [322]

沉澱兩年後強勢回歸
唱從來不是他的強項
但由心而發的演繹卻很容易打動我

上榜歌曲。年輕人們。90
     我們都不是無辜的。185 [第44週冠軍歌 / 年度十大第六位]
     Children Song。47

~~~~~~~~~~~~~~~~
01 周國賢 322
02 江海迦 321
03 勞嘉怡 255
04 林奕匡 239
05 周柏豪 228
06 李榮浩 199

李榮浩很定第 6
chanchan0909 發表於 2016-1-2 22:58

咁都估到
有AGA啦!!! 若都有十大啦!!!
Lewis 發表於 2016-1-2 22:58

差啲贏埋endy
唯愛。女生。

A-G-A!!!!!!!
dongbb2332 發表於 2016-1-2 22:57

2個女人都有獎喔 <3

年度組合 銅獎:movin' (318)

至尊歌曲:小確幸 (283)
上榜歌曲:十萬個如果 (35)
...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:00

movin咁就2個獎
生於C掟上銀獎
we就全match了
jose 發表於 2016-1-2 23:00

non-plugged歌俾滿分先追到銅獎

估唔到YUKI有唱作銅
AGA個唱作金肯定係有心馬走架啦
Lewis 發表於 2016-1-2 23:04

唱作真心完晒先知aga輸1分
最後都係拋棄Phil phil? 但好似伏伏地....
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:02

蟬聯作曲獎已經好叻豬

年度組合。最後六強
C AllStar | RubberBand | Super Girls | Supper Moment | Yellow! | 蘇打綠

我要趕收工 跟著會愈頒愈快  
年度組合 金獎:Supper Moment (427)

冠軍歌 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:08

shegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

年度組合。銅獎
RubberBand [317]

上榜歌曲。瞬間看地球。5
     我是樂隊。18
     挾持。187 [第45週冠軍歌 / 年度十大第四位]
     Gotta Go!。47
上榜週數。20週

衰! 唔俾金 AGA
616.1314 發表於 2016-1-2 23:07

阿迦 十大贏 baba
唱作輸返次 當打和啦

年度組合。銀獎
C AllStar [438.5]

上榜歌曲。SuperStar。2/2 = 1
     時間之光。48/2 = 24
     戰場上的最後探戈。7/2 = 3.5
     煙花非花。72/2 = 36
     憑著愛。15/3 = 5
     上車咒。60
     逾越生死。136 [第33週冠軍歌]
     后會無期。43
     夜幕天星。22
上榜週數。36週

年度組合。金獎
Supper Moment [463]

上榜歌曲。煩擾中起舞。122 [第21週冠軍歌]
     幸福之歌。181 [第32週冠軍歌 / 年度十大第七位]
     孤獨先生。75
     討厭的我。10
上榜週數。25週

~~~~~~~~~~~~~~~
01 Supper Moment 463
02 C AllStar 438.5
03 RubberBand 317
04 Yellow! 254
05 Super Girls 225
06 蘇打綠 200

Just In Music 至尊唱片

《Addendum》麥浚龍

分數: 569
冠軍歌: 念念不忘(159)、瑕疵(188)、羅生門(179)
...
Lewis 發表於 2016-1-2 23:17

juno一晚攞晒3個至尊碟獎

年度男歌手。最後六強
周柏豪 | 周國賢 | 林奕匡 | 陳奕迅 | 陳柏宇 | 麥浚龍

嘩 yellow!都幾高分下喎...
Lewis 發表於 2016-1-2 23:18

時間靜止器十大chur高個分

無人覺得密室謀殺事件個chorus同一千個假想結局好似咩  
年度女歌手 銅獎:J ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:20

輸11.5分

係1.5分  所以舊街角同如一係week 52既上榜位置好關鍵
得shiga有gif噶  ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:22

打多咗個1字

年度男歌手。銅獎
麥浚龍 [473]

上榜歌曲。念念不忘。161 [第13週冠軍歌]
     瑕疵。205/2 = 102.5 [第28週冠軍歌 / 年度至尊歌曲]
     羅生門。93/2 = 46.5
     雷克雅未克。66
     單魚座。7
上榜週數。30週

唔識製圖,表示自己是0……
六強都好正路喎
(小弟年頭之外比較少喺度留言,各位請多多指教) ...
lms+spray 發表於 2016-1-2 23:24

cap圖 crop圖 完
btw 多謝支持

年度男歌手。銀獎
周柏豪 [516]

上榜歌曲。日落日出。46/2 = 23
     小白。97
     百年不合。1
     天不怕地不怕。10
     上次講到。116 [第30週冠軍歌]
     相安無事。52
     天下大亂。100 [第47週冠軍歌]
     等不到。21
上榜週數。32週

年度男歌手 銅獎:周柏豪 (722.5)
佢D髮型有時都幾噴  

十大歌曲:天下大亂 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 23:28

又係贏1分

睇嚟大家都對男人無哂興趣 CM變天啦

年度男歌手。金獎
陳柏宇 [530]

上榜歌曲。回眸一笑。133 [第25週冠軍歌]
     別來無恙。195 [第34、35週冠軍歌 / 年度十大第三位]
     航拍。104 [第46週冠軍歌]
     親愛的仇人。5
     告別之前。6
上榜週數。29週

~~~~~~~~~~~~~`
01 陳柏宇 530
02 周柏豪 516
03 麥浚龍 473
04 周國賢 382
05 陳奕迅 376
06 林奕匡 302