返回列表 發帖

《花花宇宙》及《有福氣》以外的陳慧琳

陳慧琳的新歌真心難聽, 我一直說, 她最好的年代是她初出道那幾年, 以《戀愛情色》及《花花宇宙》轉走電音跳舞路線為界. 在這以前, 她是型格女生, 幕後班底強, 有當時剛冒起的雷頌德, 配以陳輝虹張佳添, 以致林奕華等幫手. 專輯具備本地流行元素, 雷頌德為她寫的慢歌, 雖然不是首首得我心 (例如《星夢情真》《一生一愛情》這類太大路, 其實幾悶), 但《風花雪》《誰願放手》這類實在可以聽到而家, 而且比《請放心傷我》更似新歌.
而雷頌德當時參考外國曲式寫成的《醉迷情人》和《我要看齣戲》, 陳輝虹的《寧願我會記不起》及《收音機》等都不是當時新人常用的曲式, 再偶然加上張佳添的結他小品, 陳慧琳初出道的專輯, 可聽性比她過去十年的任何一張都要高.
與《天涯海角》關係密切的《風花雪》專輯, 是歷年來坊間評價最佳的其中一張陳慧琳專輯, 但小眾一點的《一齣戲》也平衡了玩味及流行. 夏天推出但不夠熱鬧的《Da De Dum (我失戀)》專輯, 一直備受冷落, 但這張專輯耐聽性高, 其實是我的心頭好, 雷頌德及陳慧琳在這張碟嘗試降低甜度, 但未獲市場接受後就全面走向更pop的路線, 實在可惜. 再後期少少的《真感覺》《還是趁早把你忘記》及《只有自己和藥知》都各有特色, 但近年提起陳慧琳的作品, 這些總是被排到第四五六檔, 也令我替它們不值.
這次演唱會多唱這首這個年度的歌, 少唱幾首新歌, 我肯定可觀性會高很多. 演唱會以集體回憶作為核心, 應該會多唱幾首吧

Music Picks 陳慧琳95-98年廣東歌推介20首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYzA3q2UYX6NAmKMDmwFWCUv

1. 《一切很美 只因有你 (You Gave It To Me)》 (專輯: 《仙樂飄飄電影原聲大碟》)
2. 《醉迷情人》 (專輯: 《打開天空》)
3. 《誰願放手》 (專輯: 《醉迷情人》)
4. 《我會掛念你》 (專輯: 《醉迷情人》)
5. 《寧願我會記不起》 (專輯: 《我不以為》)
6. 《風花雪》 (專輯: 《風花雪》)
7. 《為自己作証》 (專輯: 《風花雪》)
8. 《懦弱》 (專輯: 《風花雪》)
9. 《收音機》 (專輯: 《風花雪》)
10. 《紀念日》 (專輯: 《誰願放手精選17首》)
11. 《我要看齣戲》 (專輯: 《一齣戲》)
12. 《回情》 (專輯: 《一齣戲》)
13. 《情人說》 (專輯: 《一齣戲》)
14. 《Da De Dum (我失戀)》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
15. 《深呼吸》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
16. 《憎恨想念你》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
17. 《真感覺》 (專輯: 《真感覺》)
18. 《對你太在乎》 (專輯: 《真感覺》)
19. 《還是趁早把你忘記》 (專輯: 《真感覺》)
20. 《只有自己和藥知》 (專輯: 《行雷閃電音樂劇原聲大碟》)

陳慧琳千禧年後的快歌, 講得最多的永遠是《花花宇宙》. 而她最喜愛用的歌, 除了《花花宇宙》, 就有《失憶周末》《戀愛情色》及《大日子》. 《失憶周末》是四首當中快歌元擽最齊備, 常用可理解; 《花花宇宙》就勝在易記. 《戀愛情色》及《大日子》其實似兒歌多於流行曲, 但為何仍然常用及不時被提起, 結論非常簡單, 就是陳慧琳有很多快歌都非常不濟. (再講一次, 例如《Phone殺令》)
不過, 唱了十幾年, 陳慧琳在《花花宇宙》以外, 還是有一些快歌有可聽性的. 《花花宇宙》專輯本身做得不差, side track《過份》那不太heavy的metal就比《花花宇宙》及《失憶周末》突破; 《星期五檔案》的flamenco亦明顯比《大日子》出色; 《隨身聽》及《ASK》的型格, 是陳慧琳現時無法尋回的; 《Shake Shake》《佛洛依德笑我》及《紙醉金迷》不屬一線, 但起碼各有自己的風格, 不似其他雷頌德快歌同一個beat bang bang bang; 至於《毫無保留》, 絕對是我近十年來聽過陳慧琳最有心做的一首快歌.
可能有人會問, 這個playlist為何這麼怪, 只得八首. 其實無乜點解, 就係其他揀唔落手咁簡單.

Music Picks 花花宇宙以外 陳慧琳千禧廣東快歌8首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYxD1DvX1a1qegYsO5_B6dUu

1. 《過份》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《星期五檔案》 (專輯: 《大日子》)
3. 《隨身聽》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《ASK》 (專輯: 《Ask Kelly》)
5. 《Shake Shake》 (專輯: 《愛》)
6. 《佛洛依德笑我》 (專輯: 《愛》)
7. 《紙醉金迷》 (專輯: 《Grace & Charm 》)
8. 《毫無保留》 (專輯: 《Happy Girl》)

我數了一數家中有幾多張陳慧琳的CD,答案是30張. 根據wikipedia, 陳慧琳出版了30張全新專輯, 以及14張精選, 她的精選碟我買過4張, 即是說, 我合共買了她26張全新專輯, 當中包括廣東國語及日文碟. 但若果你問我, 她在千禧年後推出的專輯, 有哪幾張我會想由頭到尾再聽一次, 我會答你真的很少很少.
她的快歌昨日講過, 今日講她的慢歌. 她有一批慢歌真的很娘, 例如金至尊及美心廣告那幾首; 有一批難頂地韓劇式呼天搶地扮慘, 例如《她比我醜》; 亦有一批旋律無問題, 但我嫌陳慧琳唱得太生硬, 例如大熱的《有福氣》. 說到這裏你可能會問, 為甚麼還買了這麼多? (若果你問為何仍然在買就不成立, 因為近幾隻無買.) 當年繼續買, 是因為念在她初出道那幾年的好, 希望有一天她的碟會變回正常, 也因為她的歌偶然還是有些不錯的.
成也雷頌德, 陳慧琳敗也雷頌德, 千禧過後陳慧琳的慢歌不濟當然因為雷頌德, 但他間中也有好歌, 例如《有時寂寞》; 伍樂城當紥時其實幫了不少手, 包括《薰衣草》《最佳位置》及《愛》等等, 可惜好景不常. 側田作曲的《小女人》及《面紅》就是《大雄》模式的舒服, 也是很不錯的side cut. 可惜, 好的歌始終不是多數.
望一望CD架, 然後想一想, 究竟陳慧琳幾時才會再出一張正常水準的唱片? 即將推出的那張肯定不是, 然後可能永遠也沒有. 有時我諗, 或許她不再出碟才是最好. 很唏噓.

Music Picks 陳慧琳千禧年後慢歌15首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYygwCpipPPC5WxXlQhSS9km

1. 《香薰戀愛治療》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《薰衣草》 (專輯: 《大日子》)
3. 《最愛演唱會》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《冰室》 (專輯: 《飛天舞會》)
5. 《好時光》 (專輯: 《飛天舞會》)
6. 《最佳位置》 (專輯: 《Baby Cat》)
7. 《愛》 (專輯: 《愛》)
8. 《伶仃》 (專輯: 《Red》)
9. 《對不起不是你》 (專輯: 《Stylish Index》)
10. 《紅絲帶》 (專輯: 《Grace & Charm》)
11. 《小女人》 (專輯: 《Grace & Charm》)
12. 《一刀兩斷》 (專輯: 《Happy Girl》)
13. 《面紅》 (專輯: 《Happy Girl》)
14. 《有時寂寞》 (專輯: 《Kellylicious》)
15. 《其後》

評分人數

• Tonlo

Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

好掛住Kelly

宜家聽返baby cat先發覺千手千尋係咸濕歌
汪明荃高分 家燕傻人低分
菊英羅文不會恨 恨有紫昕
汪明荃高等 顯得康華低等
潔靈祝佢好運 做家英最淫

啱啱年尾Kelly又出現宣傳Shiseido了,唔知佢最近冇商演會唔會擺多啲時間做歌?
其實我對佢嗰啲這班人/天 ...
Serendipity 發表於 2020-12-13 01:40

呢幾首太偏喇
可能性係零
廿年先會有一次為自己作證既奇蹟
不過我都好鍾意幸福灰塵同等不到的人
另外想搭多首Honey Honey
呢個世界總會有啲人永遠都覺得自己冇問題
然後打算解決提出問題嘅人就當無事發生過

睇隔離嬋嬋個post見到大家講Kelly
我都好想好想佢會唱一次替換

叫Mark Lui做個MK D ...
masterdragon 發表於 2020-12-3 23:00

啱啱年尾Kelly又出現宣傳Shiseido了,唔知佢最近冇商演會唔會擺多啲時間做歌?
其實我對佢嗰啲這班人/天生戀愛狂感覺麻麻,如果唱dance medley我想佢唱吓幸福灰塵、想當你親人、千手千尋、等不到的人呢啲,不過可能性近乎零... 大路啲Shake Shake同星期五檔案佢都好少唱,下次紅館應該轉吓歌

Kelly: 最多唱下lucky day就算
LoveMirkay520 發表於 2020-12-12 23:27

呢首唔收貨

masterdragon 發表於 2020-12-3 23:00

Kelly: 最多唱下lucky day就算

如果真係有,現場肯定high 爆
越戒越愛越愛越戒

叫Mark Lui做個MK Disco Power Medley
這玨人/天生戀愛狂/花花宇宙/大日子/戀愛情色/替換/感動味蕾/失憶週末

唔知出年開唔開得返25周年
越戒越愛越愛越戒

呢排無論線上廣告同傳統媒體都成日見到Kelly

感覺Kelly又紅返了

我都好掛好掛住,希望出年有演唱會
lemontea1069 發表於 2020-8-24 16:34

我估Kelly 演唱會連主題曲
要順延至少一年...
梁詠琪《Preludio》榮登IFPI唱片銷量榜冠軍 • 全新Moving 加強版(CD+DVD)現已上市
2018梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

好掛住Kelly
nicknicknick 發表於 2020-8-20 12:55

我都好掛好掛住,希望出年有演唱會
越戒越愛越愛越戒

剛剛睇到kelly賣美心月餅電視廣告

Kelly官方upload咗千禧年演唱會D片上youtube

繼續賣廣告叻女唔post 美心d野
釘釘 發表於 2020-8-20 17:45

希望快啲有新歌

好掛住Kelly
nicknicknick 發表於 2020-8-20 12:55

繼續賣廣告叻女唔post 美心d野

好掛住Kelly

Kelly有首歌國語歌叫自由,咁講都唔唱得了
on07111 發表於 2020-8-4 01:22

千千首自由行都唔得
秉承cm精神 推廣好音樂

Kelly有首歌國語歌叫自由,咁講都唔唱得了
千千首自由行都唔得
kenneth 發表於 2020-8-4 13:27

千千首楊千嬅都唔得了
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

其實Kelly 2007年已經唱自由女神,不嬲行前人幾步
on07111 發表於 2020-7-17 22:08

https://www.thestandnews.com/pol ... %E6%8B%86%E4%B8%8B/

亞博治療中心現美國自由神像照 葛珮帆促拆下

按呢個邏輯 佢哋首歌要下架 係禁歌

係囉... 都唔明點解無一個串流平台係有齊 Kelly 出過既碟 (而裡面係好多滄海遺珠).... 依家淨係可以好 ol ...
rainbow12 發表於 2020-8-1 11:39

好在我接近齊晒
越戒越愛越愛越戒

希望Spotify會upload齊晒Kelly啲舊碟(大日子, 飛天舞會, 繼續愛我, 一齣戲, BPM collection, etc)喇 {:1_11 ...
masterdragon 發表於 2020-7-17 00:45

係囉... 都唔明點解無一個串流平台係有齊 Kelly 出過既碟 (而裡面係好多滄海遺珠).... 依家淨係可以好 old school 咁買舊碟播 CD... :(

仲有熱愛基本法

香港祖國力拼繁盛且安定
全力以更大信心 創美麗遠景
讓香港做到高度自治 以創下了英明
這些偉大成就 發揮新威力
崎嶇通過合作成就新的價值
有這大法 香港與動力 各界共勉 可創造奇蹟
基本法 熱愛基本法
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶

經典值得重溫!!好在佢官方channel都有upload返呢隻MV,之前網上個版本好矇

Liza都係

OMG 好respect
兩位真係暗黃唔係扮
JasOh103 發表於 2020-7-17 21:13

#明就明

Kelly祖兒加入反國教大軍
黃貫中:誰也綑綁不了
更新時間 (HKT): 2012.09.02 05:20
祖兒:講出 ...
nicknicknick 發表於 2020-7-17 19:32

OMG 好respect
兩位真係暗黃唔係扮

佢係頭幾個反國教既藝人
LoveMirkay520 發表於 2020-7-17 19:12

Kelly祖兒加入反國教大軍
黃貫中:誰也綑綁不了

更新時間 (HKT): 2012.09.02 05:20

祖兒:講出真相

容祖兒前晚在灣仔出席網站頒獎活動,最近學民思潮為了反國民教育而提出罷課兼絕食,目的是不想做被洗腦的學生,對於學生的絕食行動,容祖兒表示支持,並說:「家啲小朋友有佢哋自己睇法,所以要正視呢個問題,我覺得應該全面話畀啲學生聽,件事係點樣發生,發生咗啲乜嘢事同原因,呢啲係直接影響小朋友嘅教育同成長,如果我哋唔行出一步,影響真係好大。」

Kelly:點解唔聽意見

陳慧琳育有兩個兒子,對於將來孩子的教育問題, 她和老公很關注,昨日她接受訪問說:「如果家有咁多反對聲音,政府係咪應該再延長諮詢期,等大家有咗共識先推行呢,既然大家都覺得國民教育科內容有問題,咁政府點解唔聽吓大家嘅意見呢?

Divas only

不過佢有反過國教㗎咩?
Serendipity 發表於 2020-7-17 00:24

佢係頭幾個反國教既藝人

我好奇 乜假天真原版mv唔係有瀏海嗰個咩
josey 發表於 2020-7-17 00:35

嗰個係tvb版MV

希望Spotify會upload齊晒Kelly啲舊碟(大日子, 飛天舞會, 繼續愛我, 一齣戲, BPM collection, etc)喇 {:1_11 ...
masterdragon 發表於 2020-7-17 00:45

認真點樣可以爭取正東擺返呢幾隻碟上啲串流平台

好掛住Kelly
25週年演唱會消失左
越戒越愛越愛越戒

希望Spotify會upload齊晒Kelly啲舊碟(大日子, 飛天舞會, 繼續愛我, 一齣戲, BPM collection, etc)喇

係呀,似乎佢團隊想同佢重建YouTube歌曲庫,不斷咁upload返佢啲舊MV,有啲我都冇乜睇過。 ...
Serendipity 發表於 2020-7-17 00:27

我好奇 乜假天真原版mv唔係有瀏海嗰個咩

原來youtube有個kelly chen channel有好多佢d歌聽
electric 發表於 2020-7-16 00:03

係呀,似乎佢團隊想同佢重建YouTube歌曲庫,不斷咁upload返佢啲舊MV,有啲我都冇乜睇過。

回復 227# 釘釘

咁我都認同,但Kelly一向喺娛樂圈都係不問世事型,又冇乜朋友,所以佢冇乜表態都唔會令人意外,佢私生活一向都好低調。不過佢有反過國教㗎咩?

美心或者係簽咗長約啦,唔係話斷就斷啩。

kelly 係返大陸揾食始祖,好難相信係暗黃
sexykaren 發表於 2020-7-14 21:52

個fb 2019年6月之後就無再update 私人野.咩job 都唔出 咩野都唔講
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

為左佢自己公司d 人唔出聲合理, 未必藍但一定係大愛左膠
每年美心一定用新相, 唯獨今年用舊相
anyway 啦, 美心都係唔會買架啦

原來youtube有個kelly chen channel有好多佢d歌聽
electric 發表於 2020-7-16 00:03

兩年前出尾站天國嗰陣時已經有個人channel

枯枝别刻, 香薰戀愛治療, 夏天的緋聞, 我敢去愛都好聽   但佢呢世應該都唔會唱

夏天的緋聞KKBOX  ...
快劍俠 發表於 2020-7-15 17:12

15演唱会 melody唱了一点点  我敢去爱

枯枝别刻, 香薰戀愛治療, 夏天的緋聞, 我敢去愛都好聽   但佢呢世應該都唔會唱

夏天的緋聞KKBOX  ...
快劍俠 發表於 2020-7-15 17:12

KKBOX冇飛天舞會隻碟

1.最符合Kelly气质的专辑《stylish index》 (Kelly bag,鞋啊!鞋,前所未见)
2.被大热歌曲掩盖的专辑《 ...
youfuqi 發表於 2020-7-11 01:15

夏天的緋聞KKBOX 直頭搵唔到

SAMMI應該係暗黃
KELLY似唔理世事嗰D
Btw如果佢兩個係藍,一早講我爱祖国嗰D喇 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-7-14 18:18

一個長期返上去登台,2首歌袋百萬
一個幾部戲同個TOUR等緊做
聰明的都唔會出聲啦
而家興批鬥, 講咩都死

sexykaren 發表於 2020-7-14 21:52

台灣日本你唔講

當年Kelly當年係紅編亞洲
越戒越愛越愛越戒

啲歌嘅意識形態講
Sammi 泛民
Kelly 大愛港豬
Joey 民粹統派
千千 太空移民派
Kay 本土派
Hocc 左膠 ...
kenneth 發表於 2020-7-14 20:47

SAMMI應該係暗黃
Btw如果佢兩個係藍,一早講我爱祖国嗰D喇 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-7-14 18:18

啲歌嘅意識形態講
Sammi 泛民
Kelly 大愛港豬
Joey 民粹統派
千千 太空移民派
Kay 本土派
Hocc 左膠

兩個上哂神台,仲同你掂政治咩

我覺得KELLY 同SAMMI 都係暗黃

如果佢地稍為藍, 一早已做左另外兩位香港天后既表態行為了 ...
lemontea1069 發表於 2020-7-14 18:14

SAMMI應該係暗黃
Btw如果佢兩個係藍,一早講我爱祖国嗰D喇