返回列表 發帖

《花花宇宙》及《有福氣》以外的陳慧琳

陳慧琳的新歌真心難聽, 我一直說, 她最好的年代是她初出道那幾年, 以《戀愛情色》及《花花宇宙》轉走電音跳舞路線為界. 在這以前, 她是型格女生, 幕後班底強, 有當時剛冒起的雷頌德, 配以陳輝虹張佳添, 以致林奕華等幫手. 專輯具備本地流行元素, 雷頌德為她寫的慢歌, 雖然不是首首得我心 (例如《星夢情真》《一生一愛情》這類太大路, 其實幾悶), 但《風花雪》《誰願放手》這類實在可以聽到而家, 而且比《請放心傷我》更似新歌.
而雷頌德當時參考外國曲式寫成的《醉迷情人》和《我要看齣戲》, 陳輝虹的《寧願我會記不起》及《收音機》等都不是當時新人常用的曲式, 再偶然加上張佳添的結他小品, 陳慧琳初出道的專輯, 可聽性比她過去十年的任何一張都要高.
與《天涯海角》關係密切的《風花雪》專輯, 是歷年來坊間評價最佳的其中一張陳慧琳專輯, 但小眾一點的《一齣戲》也平衡了玩味及流行. 夏天推出但不夠熱鬧的《Da De Dum (我失戀)》專輯, 一直備受冷落, 但這張專輯耐聽性高, 其實是我的心頭好, 雷頌德及陳慧琳在這張碟嘗試降低甜度, 但未獲市場接受後就全面走向更pop的路線, 實在可惜. 再後期少少的《真感覺》《還是趁早把你忘記》及《只有自己和藥知》都各有特色, 但近年提起陳慧琳的作品, 這些總是被排到第四五六檔, 也令我替它們不值.
這次演唱會多唱這首這個年度的歌, 少唱幾首新歌, 我肯定可觀性會高很多. 演唱會以集體回憶作為核心, 應該會多唱幾首吧

Music Picks 陳慧琳95-98年廣東歌推介20首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYzA3q2UYX6NAmKMDmwFWCUv

1. 《一切很美 只因有你 (You Gave It To Me)》 (專輯: 《仙樂飄飄電影原聲大碟》)
2. 《醉迷情人》 (專輯: 《打開天空》)
3. 《誰願放手》 (專輯: 《醉迷情人》)
4. 《我會掛念你》 (專輯: 《醉迷情人》)
5. 《寧願我會記不起》 (專輯: 《我不以為》)
6. 《風花雪》 (專輯: 《風花雪》)
7. 《為自己作証》 (專輯: 《風花雪》)
8. 《懦弱》 (專輯: 《風花雪》)
9. 《收音機》 (專輯: 《風花雪》)
10. 《紀念日》 (專輯: 《誰願放手精選17首》)
11. 《我要看齣戲》 (專輯: 《一齣戲》)
12. 《回情》 (專輯: 《一齣戲》)
13. 《情人說》 (專輯: 《一齣戲》)
14. 《Da De Dum (我失戀)》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
15. 《深呼吸》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
16. 《憎恨想念你》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
17. 《真感覺》 (專輯: 《真感覺》)
18. 《對你太在乎》 (專輯: 《真感覺》)
19. 《還是趁早把你忘記》 (專輯: 《真感覺》)
20. 《只有自己和藥知》 (專輯: 《行雷閃電音樂劇原聲大碟》)

陳慧琳千禧年後的快歌, 講得最多的永遠是《花花宇宙》. 而她最喜愛用的歌, 除了《花花宇宙》, 就有《失憶周末》《戀愛情色》及《大日子》. 《失憶周末》是四首當中快歌元擽最齊備, 常用可理解; 《花花宇宙》就勝在易記. 《戀愛情色》及《大日子》其實似兒歌多於流行曲, 但為何仍然常用及不時被提起, 結論非常簡單, 就是陳慧琳有很多快歌都非常不濟. (再講一次, 例如《Phone殺令》)
不過, 唱了十幾年, 陳慧琳在《花花宇宙》以外, 還是有一些快歌有可聽性的. 《花花宇宙》專輯本身做得不差, side track《過份》那不太heavy的metal就比《花花宇宙》及《失憶周末》突破; 《星期五檔案》的flamenco亦明顯比《大日子》出色; 《隨身聽》及《ASK》的型格, 是陳慧琳現時無法尋回的; 《Shake Shake》《佛洛依德笑我》及《紙醉金迷》不屬一線, 但起碼各有自己的風格, 不似其他雷頌德快歌同一個beat bang bang bang; 至於《毫無保留》, 絕對是我近十年來聽過陳慧琳最有心做的一首快歌.
可能有人會問, 這個playlist為何這麼怪, 只得八首. 其實無乜點解, 就係其他揀唔落手咁簡單.

Music Picks 花花宇宙以外 陳慧琳千禧廣東快歌8首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYxD1DvX1a1qegYsO5_B6dUu

1. 《過份》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《星期五檔案》 (專輯: 《大日子》)
3. 《隨身聽》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《ASK》 (專輯: 《Ask Kelly》)
5. 《Shake Shake》 (專輯: 《愛》)
6. 《佛洛依德笑我》 (專輯: 《愛》)
7. 《紙醉金迷》 (專輯: 《Grace & Charm 》)
8. 《毫無保留》 (專輯: 《Happy Girl》)

我數了一數家中有幾多張陳慧琳的CD,答案是30張. 根據wikipedia, 陳慧琳出版了30張全新專輯, 以及14張精選, 她的精選碟我買過4張, 即是說, 我合共買了她26張全新專輯, 當中包括廣東國語及日文碟. 但若果你問我, 她在千禧年後推出的專輯, 有哪幾張我會想由頭到尾再聽一次, 我會答你真的很少很少.
她的快歌昨日講過, 今日講她的慢歌. 她有一批慢歌真的很娘, 例如金至尊及美心廣告那幾首; 有一批難頂地韓劇式呼天搶地扮慘, 例如《她比我醜》; 亦有一批旋律無問題, 但我嫌陳慧琳唱得太生硬, 例如大熱的《有福氣》. 說到這裏你可能會問, 為甚麼還買了這麼多? (若果你問為何仍然在買就不成立, 因為近幾隻無買.) 當年繼續買, 是因為念在她初出道那幾年的好, 希望有一天她的碟會變回正常, 也因為她的歌偶然還是有些不錯的.
成也雷頌德, 陳慧琳敗也雷頌德, 千禧過後陳慧琳的慢歌不濟當然因為雷頌德, 但他間中也有好歌, 例如《有時寂寞》; 伍樂城當紥時其實幫了不少手, 包括《薰衣草》《最佳位置》及《愛》等等, 可惜好景不常. 側田作曲的《小女人》及《面紅》就是《大雄》模式的舒服, 也是很不錯的side cut. 可惜, 好的歌始終不是多數.
望一望CD架, 然後想一想, 究竟陳慧琳幾時才會再出一張正常水準的唱片? 即將推出的那張肯定不是, 然後可能永遠也沒有. 有時我諗, 或許她不再出碟才是最好. 很唏噓.

Music Picks 陳慧琳千禧年後慢歌15首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYygwCpipPPC5WxXlQhSS9km

1. 《香薰戀愛治療》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《薰衣草》 (專輯: 《大日子》)
3. 《最愛演唱會》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《冰室》 (專輯: 《飛天舞會》)
5. 《好時光》 (專輯: 《飛天舞會》)
6. 《最佳位置》 (專輯: 《Baby Cat》)
7. 《愛》 (專輯: 《愛》)
8. 《伶仃》 (專輯: 《Red》)
9. 《對不起不是你》 (專輯: 《Stylish Index》)
10. 《紅絲帶》 (專輯: 《Grace & Charm》)
11. 《小女人》 (專輯: 《Grace & Charm》)
12. 《一刀兩斷》 (專輯: 《Happy Girl》)
13. 《面紅》 (專輯: 《Happy Girl》)
14. 《有時寂寞》 (專輯: 《Kellylicious》)
15. 《其後》

評分人數

• Tonlo

Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

今年已經解鎖左

夏天的緋聞
再生花
快樂情人
紅眼睛
【This is MC】澳門見

歌迷一直大喊《好时光》,Kelly没听清再问,歌迷继续喊,她话下一站唱 ...
youfuqi 發表於 2024-4-27 10:43

好癲
香港站唔該唱晒咁多首佢
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

跪求好時光

愛真係終於終於都肯唱
ricnature 發表於 2024-4-27 10:26

歌迷一直大喊《好时光》,Kelly没听清再问,歌迷继续喊,她话下一站唱

好時光    下一站解锁
youfuqi 發表於 2024-4-26 22:02

跪求好時光

愛真係終於終於都肯唱

終於
LoveMirkay520 發表於 2024-4-26 21:41

希望香港站唱前世

好時光    下一站解锁

深圳站《愛》
youfuqi 發表於 2024-4-26 20:55

終於
離不開 留不低

深圳站《愛》

美餃話依家終於知道餃粉要咩,所以每場都有surprise
香港站希望下年4月開,已經入咗紙,成個rundown會轉
...
阻住 發表於 2024-4-17 22:57

Kelly Sammi
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

...
阻住 發表於 2024-4-17 22:57

其實佢一早就要識得咁唸啦
唔使個餃粉碎碟

但又穩翻吖Mark做 已經無咗一大半驚喜

同雷Mark傾好咗會加咗好多surprise嘢
諗住搵美軒、Sammi做嘉賓
想一炮過,覺得開幾場休息下仲辛苦,預開五、六場

日日mtr見到蝦餃老母條長腿
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

最大彩蛋可能係請主主、生生上去跳打字機
阻住 發表於 2024-3-31 00:15

首先要AK記得佢有呢首歌
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

香港站一日未做都唔需要鬧佢嘅
睇佢而家玩法可能香港站先係最大彩蛋 ...
lemontea1069 發表於 2024-3-30 10:40

最大彩蛋可能係請主主、生生上去跳打字機

我真係Diu蝦餃仔個老母
佢香港站唔唱返嘅話要學Winnie碎碟 ...
nicknicknick 發表於 2024-3-30 07:51

香港站一日未做都唔需要鬧佢嘅
睇佢而家玩法可能香港站先係最大彩蛋

今晚馬來西亞站解鎖左夏天的緋聞
lemontea1069 發表於 2024-3-30 02:27

發夢都估唔到
離不開 留不低

lemontea1069 發表於 2024-3-30 02:27

我真係Diu蝦餃仔個老母
佢香港站唔唱返嘅話要學Winnie碎碟

20240323 上海站歌單

1. Ask
2. 都是你的錯
Talking
3. 有福氣
4. 愛你愛的
5. 時光厚禮

6. 談情的價值
7. 花花宇宙 (Glorious 80's Remix)
Talking (新環節,你點我唱三選一: 三秒鐘、對你太在乎、今生你作伴。美餃特登話今生你作伴無唱過,唔揀可能之後無機會唱)
8. 今生你作伴
9. 希望 (國語版)
Talking (講翻唱友兒偷心原因﹕繁花大熱,套劇係上海發生,美餃係MV女主角)
10. 偷心

VCR
11. 愛情來了
12. 大日子
Talking (讀燈牌地名)
13. 謝謝你陪我那麼久 (首唱,美餃唱咗一句就開始喊)
14. 星夢情真
15. 數到三就不哭
Talking with Joey Tang
16. 製造浪漫 (with Joey Tang)
Band Solo (美餃用上海話介紹Band)

17. 薰衣草
Talking
18. Lover's Concerto
19. 誰願放手
20. 北極雪 (with 周傳雄)
Talking with 周傳雄
21. 記事本 (with 周傳雄)
Talking with 周傳雄
22. 黃昏 (by 周傳雄)

23. 戀愛情色
24. Shake Shake
25. 不如跳舞

如果佢肯唱香薰戀愛治療
我唔介意連埋冤鬼薰衣草一齊唱

可以整個改編歌medley:都是李的錯/她一定很愛李/心服口服
John 發表於 2024-3-2 02:03

仲有心太軟
呢首我反而ok

咁不如唱埋她一定很愛你
on07111 發表於 2024-3-1 08:36

可以整個改編歌medley:都是李的錯/她一定很愛李/心服口服
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

佢好似講過第日只係想出DIGITAL咁確實可能佢覺得既然都賣唔返以前既銷量
倒不如留返D資源比其他後輩, 但其實我覺得如果有機會可能佢都會再出呢!?我唔知道
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

記事本不如唱心服口服都係回憶
John 發表於 2024-3-1 02:13

谷底回憶咩

John 發表於 2024-3-1 02:13

咁不如唱埋她一定很愛你

- 預告上海站會首唱另一首新歌,唔知係啲未曝光既歌定Season 2
- 再生花係因為聽到廣州餃粉要求先加,睇嚟 ...
阻住 發表於 2024-2-25 23:54

SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

再生花同紅眼睛真係有生之年系列
真係老懷安慰
佢竟然仲記得有呢兩首歌

再生花都係最近spotify upoload番先再聽番
好似有少少印象但又唔記得
check下先知係劇歌
但我覺得都幾好聽

佢真係有聽fans講
好似都幾多fans鐘意紅眼睛

希望佢可以考慮唱下:
失戀可以好過些/如果我們在戀愛/前世/情毒

- 預告上海站會首唱另一首新歌,唔知係啲未曝光既歌定Season 2
- 再生花係因為聽到廣州餃粉要求先加,睇嚟 ...
阻住 發表於 2024-2-25 23:54

咁早完?應該可以唱到10:30
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

再生花 紅眼睛 快樂情人 搭多首shake shake
好滾動
(如果香港站加多3、4首side track(唔係medley) ...
LoveMirkay520 發表於 2024-2-25 01:49

香港站可以加:
嫁妝
臨走前吻我
對不起不是你
情人戰
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

- 再生花係因為聽到廣州餃粉要求先加,睇嚟可以開始點唱
- 唱完花花宇宙之後有part係教談情的價值個手部舞,搞咗十分鐘,希望cut咗佢
- 見到相尋晚仲有Standby Encore 記事本、北極雪、一切很美紫昕有你,但傳話已經過10點所以無唱

好滾動
(如果香港站加多3、4首side track(唔係medley) ...
LoveMirkay520 發表於 2024-2-25 01:49

可摸以抽起埋風花雪呢首「極品」
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

好滾動

她比我醜都好多年無唱過full ver
香港站又有返期待了

廣州站完整歌單

Ask
都是你的錯
風眼
醉迷情人
時光厚禮
伶仃

談情的價值
花花宇宙Glorious 80’s Remix
...
lemontea1069 發表於 2024-2-25 01:08

好滾動
(如果香港站加多3、4首side track(唔係medley)就更正)
離不開 留不低

紅眼睛

廣州站完整歌單

Ask
都是你的錯
風眼
醉迷情人
時光厚禮
伶仃

談情的價值
花花宇宙Glorious 80’s Remix
我的親人
她比我醜
希望
再生花
紀念日(周筆暢合唱)
周筆暢solo

戀愛神經
大日子
隨身聽
紅眼睛
快樂情人
星夢情真

薰衣草
風花雪
最佳位置
最愛演唱會
誰願放手
有福氣

戀愛情色
shake shake
失憶週末

今晚廣州終於肯唱side track

隔了好久,环球终于有首wy 的词
11ll5588 發表於 2023-10-13 22:40

Kelly係自主出歌 應該唔會受環球影響

隔了好久,环球终于有首wy 的词
L5588

Apple Music 終於有星夢情真,飛天舞會演唱會,06年精選同最愛的主題曲,得翻happy girl同星夢情真演唱會未 ...
p74d47 發表於 2023-10-10 08:40

Spotify有Happy Girl 同埋Lover's Concerto情人選

環球/正東做到野啊
差唔多齊晒喇

Apple Music 終於有星夢情真,飛天舞會演唱會,06年精選同最愛的主題曲,得翻happy girl同星夢情真演唱會未上架????????

下次係咪真係有紅眼睛
唔計國語同新歌 感覺好似真係將 Red 中抽堆歌出來唱 配合佢話出道時要著紅 ...
on07111 發表於 2023-10-1 01:10

我覺得佢會認為唱ASK 同都是你的錯已經係bonus
對於陳小姐演唱會嘅歌單
零期望係常識

感覺紅館
只係將幾首國語歌變返冤鬼
lemontea1069 發表於 2023-10-1 01:31

希望變怨婦歌 前世/別來無羔/情人戰

感覺紅館
只係將幾首國語歌變返冤鬼

Ask幾多年無唱
LoveMirkay520 發表於 2023-9-30 20:20

下次係咪真係有紅眼睛
唔計國語同新歌 感覺好似真係將 Red 中抽堆歌出來唱 配合佢話出道時要著紅衫主題

Ask幾多年無唱
離不開 留不低

未續約
講咩都無用
冰室我真係唔太識欣賞
寧願佢plug 夏天的緋聞
不過呢首mark lui 嚟講好side track 格
...
ricnature 發表於 2023-9-5 00:41

佢當年幾時續約呀?其實佢依張碟d好歌多過佢2000-2001 d大碟,好多慢歌都好好聽
派冰室係咪突登等佢人氣下跌可以壓價?
「夏天的緋聞」side track 格得黎幾有feel,類似「愛怪物的你」咁,「最近想起很多」都係咁
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

其實如果飛天舞會1st plug之後,肯狂谷以下:
紅眼睛/最近想起很多 2nd plug
好時光3rd plug , 3rd plug ...
joey2009 發表於 2023-9-4 22:45

未續約
講咩都無用
冰室我真係唔太識欣賞
寧願佢plug 夏天的緋聞
不過呢首mark lui 嚟講好side track 格
另外戀愛神經其實可以唔擺落去

好時光真係正到不得了
總之呢隻碟真係死得好唔抵

嚴重一定hit 過嗰年勁歌十大祝你快樂
後者唔知咩嚟
不過嚴重好似一個冠都拎唔到?

飛天舞會最後三track ...
ricnature 發表於 2023-9-4 00:34

其實如果飛天舞會1st plug之後,肯狂谷以下:
紅眼睛/最近想起很多 2nd plug
好時光3rd plug , 3rd plug谷到最愛演唱會咁hit都得

同傳媒關係好的話,谷到祖祖close up 3 plug 4台冠咁都好合理
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因